Eindejaarsuitzending lokale radio

Radio Schouwen-Duiveland zendt dinsdag haar eindejaarsuitzending uit vanuit theater de Weverij in Zierikzee. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur schuiven diverse gasten aan en besteedt de omroep aandacht aan uiteenlopende onderwerpen als economie, cultuur, onderwijs en zorg. Het radiostation doet dit in samenwerking met WereldRegio en de Weverij. De live uitzending is vrij toegankelijk voor belangstellenden.

bron: WereldRegio  30-12-2013

Geschiere: Ik wil de handtekeningen niet verkwanselen’

Jacques Geschiere uit Zierikzee is uit de werkgroep belanghebbenden van de gemeente Schouwen-Duiveland gestapt omdat hij de handtekeningen tegen herinrichting Havenpark/Kraanplein niet wilde verkwanselen. Geschiere is de inititatiefnemer van de handtekeningenactie tegen de herinrichting van het Kraanplein/Havenpark in Zierikzee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  30-12-2013

Uiteindelijk 193 minder inwoners in gemeente

Bij de laatste telling van het aantal inwoners laat Schouwen-Duiveland een afname zien van 193 personen. Dat laat de gemeente vandaag weten aan de hand van de bevolkingscijfers. WereldRegio kon vrijdag al melden dat er een duidelijke afname was. In het afgelopen jaar is het aantal Schouwen-Duivelanders afgenomen. Gaf de teller begin dit jaar 34056 aan, op 30 december bedroeg dit aantal 33863. Het afgelopen jaar liet een vertrekoverschot zien. In totaal vestigden zich 914 mensen op Schouwen-Duiveland. Daarentegen vertrokken er 1018. Het aantal Schouwen-Duivelanders dat dit jaar overleed bedroeg 375, terwijl het aantal geboorten 286 bedroeg. Wat de kernen betreft liet Ellemeet de grootste groei zien: daar nam de bevolking toe met 17 mensen (354). Ook het inwonertal van Nieuwerkerk (+15), Noordgouwe (+12) en Zonnemaire (+9) liet een toename zien. In een aantal kernen (Scharendijke, Noordwelle en Ouwerkerk) bleef het aantal inwoners min of meer gelijk, terwijl de bevolkingsomvang in enkele kernen (Bruinisse (-74), Renesse (-36), Oosterland (-29), Burgh-Haamstede (-23), Zierikzee (-22), Brouwershaven (-14), Serooskerke (-13), Sirjansland en Kerkwerve (-11), Dreischor (-9) ) een afname vertoonde. Zie ook WereldRegio van vrijdag 27 december.

bron: WereldRegio  30-12-2013

VVD trapt verkiezingen af met Kamerlid

Het Tweede Kamerlid Roald van der Linden trapt de verkiezingscampagne van de eilandelijke VVD af op woensdag 8 januari. Dat doet hij in restaurant de Werf in Zierikzee. De bijeenkomst begint om 17.00 uur.

bron: WereldRegio  27-12-2013

Speciale aandacht voor Zierikzeese carillons

De carillons van Zierikzee zullen op 2 juli centraal staan tijdens een congres van de Beiaard Wereldfederatie in Antwerpen. Stadsbeiaardier Janno den Engelsman zal tijdens een lezing voor beiaardiers uit de hele wereld de bijzondere waarde van de Zierikzeese carillons bespreken. Het afgelopen jaar is de beiaard van het Stadsmuseum aanzienlijk verbeterd. Met steun van de gemeente Schouwen-Duiveland werden diverse verbeteringen aangebracht in techniek en daardoor ook in toon. De speelbaarheid is beter geworden, de mogelijkheden van de kwartierslag zijn uitgebreid en desprankelende klank is aanzienlijk milder geworden. In een rapport dat de adviseur Arie Abbenes over de renovatie geschreven heeft concludeert hij dat het instrument ‘tot een topinstrument’ is uitgegroeid. Het heeft aan unieke uitstraling gewonnen. Alleen al de beiaard van het Stadhuismuseum is volgens Abbenes een reis of omweg viaZierikzee waard. Daarbij komt nog dat in de Zuidhavenpoortde oudste beiaardklokken van de wereld hangen. Voor de Stichting Zierikzeese Carillons zijn de conclusies een aansporing om de Zierikzee+ als beiaardstad het komendejaar nog meer op de kaart te zetten. Het nieuwe pleintje bij de Maarstraat vormt een bijzondere toevoeging als luisterplaats voor de komende beiaardconcerten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-12-2013

Problemen bij schulden op Schouwen-Duiveland bespreekbaar maken

In 2013 hebben 161 personen op Schouwen-Duiveland zich gemeld voor schuldhulpverlening. Hiervan hebben 51 meldingen daadwerkelijk geleid tot de inzet van schuldhulpverlening. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-12-2013

Proef met aangepaste huishoudelijke hulp Schouwen-Duiveland

Als voorbereiding op de bezuinigingen op huishoudelijke hulp, die het Rijk vanaf 2015 toepast, gaat de gemeente Schouwen-Duiveland in 2014 een proef doen met het anders verdelen van het beschikbare budget. Deze proef betreft alleen de nieuwe cliënten die in 2014 een aanvraag doen om huishoudelijke hulp te krijgen. Lees verder.

 

bron: PZC  26-12-2013

Schouwen-Duiveland verlaagt opnieuw prijzen bouwkavels

Voor het tweede jaar op rij verlaagt Schouwen-Duiveland de grondprijzen voor nieuwbouwkavels, ditmaal met 3,6 procent In vergelijking met vorig jaar is het een geringe daling, want toen hanteerde de gemeente nog een korting van tien procent. De kavels op bedrijventerrein zijn vanaf volgend jaar juist iets duurder, al is deze stijging volgens Verseput nagenoeg verwaarloosbaar. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstrad.nl)

 

bron: PZC  26-12-2013

Illegaal vuurwerk aangetroffen in woning

De politie heeft afgelopen maandag in een woning aan de Lange Groendal een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. De 53-jarige bewoner is aangehouden. Volgens informatie zou in de woning van de verdachte illegaal vuurwerk aanwezig zijn. Tijdens een nadere inspectie blijkt dit inderdaad te kloppen. Op diverse plekken vinden agenten dozen met in totaal 170 kilo fabrieks- en zelfgemaakt vuurwerk (waaronder 126 Cobras en 30 zelfgemaakte mortierbommen). Het fabrieksvuurwerk is direct in beslag genomen. Medewerkers van de EOD hebben het zelfgemaakte vuurwerk en het losse kruit onderzocht voordat het is afgevoerd. Uit de bevindingen van deze experts komt naar voren dat de verdachte zijn omgeving ernstig in gevaar heeft gebracht met zijn liefhebberij. Volgens hen zou met het zelfgemaakte vuurwerk een auto opgeblazen kunnen worden. De man is na verhoor in verzekering gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  26-12-2013

De Graaf: ,,Een beetje de net-niet-factor”

Op bijna halverwege de competitie is Delta Sport blijven steken op zes punten in de hoofdklasse D. Verontrustend is het allemaal nog niet, maar de optredens van de handbalmannen van de Zierikzeese vereniging zijn tot nu toe net niet. ,,We halen te weinig rendement uit de wedstrijden”, blikt Guido de Graaf (links op de foto) terug op de eerste seizoenshelft waarin op één ploeg na alle tegenstanders een keer bespeeld zijn. ,,Wedstrijden die je had kunnen winnen, verlies je. Dan had je wel wat comfortabeler kunnen staan. In de eerste helft”, doelt de ervaren linkshander op de jongste, verloren wedstrijd tegen medekoploper Westlandia, ,,kun je wel leuk weerstand bieden, maar in de tweede helft werd er vanaf de cirkel gescoord door de tegenstander. Dat zie je bij heel veel wedstrijden terugkomen. Niet iedereen is ook even goed op schot en dat kan niet door anderen gecompenseerd worden. Dan heb je toch een probleempje, maar sta je na de eerste helft van de competitie wel volstrekt zinloos op deze plek. Vorige week geef je het eigenlijk weg, die je had kunnen winnen. En die week daarvoor ook. Het is een beetje de net-niet-factor.” Zijn trainer/coach Jaco Vleeshouwer beaamt dat laatste. ,,Daar zijn factoren voor aan te wijzen. Het team  is niet goed op elkaar ingespeeld. Dat kan alleen maar als je veel met elkaar traint. Teveel mensen zitten met werk en studie. Dat weten we. Dus moeten we roeien met de riemen die we hebben. Maar het is nu geen team.” De Zierikzeese oefenmeester ziet echter wel dat de handballers tegen de betere ploegen beter uit de verf komt. ,,We kunnen van iedereen winnen en ook van iedereen verliezen. We zullen wel punten moeten pakken. We kunnen niet elke week zeggen dat we bezig zijn met een groeiproces.” De Graaf blijft ondanks het magere puntenaantal optimistisch. ,,Wedstrijden die je net verloren hebt, zou je in de tweede competitiehelft ook kunnen winnen. Maar dan moet er wel iets gebeuren op de trainingen of in de ploeg.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  24-12-2013

Tolhoek zegeviert maar weer eens: nu in Axel

Ook bij een Zeeuwse ATB-wedstrijd in Axel is Ezra Tolhoek uit Zierikzee de beste gebleken. Net als bij voorgaande wedstrijden in de Zeeuwse wintercompetitie won hij bij de dertien- en veertienjarigen. Twee plaatsgenoten van Tolhoek, Davy van Mourik en Miels Haisma, werden bij de vijftien- en zestienjarigen respectievelijk tweede en derdee. Bart Kastelein uit Burgh-Haamstede finishte bij de negen- en tienjarigen vijfde en zijn jongere broer Rob werd derde in de leeftijdsklasse tot en met acht jaar.

bron: WereldRegio  24-12-2013

Bijstandsgerechtigden moeten op hun geld wachten

Inwoners met een uitkering moeten wachten op hun geld door een storing bij de Bank Nederlandse Gemeenten, de BNG. De gemeente Schouwen-Duiveland maakt de uitkeringen van haar bijstandscliënten (Wet werk en bijstand) tijdig over aan de Bank Nederlandse gemeenten (BNG). Deze bank verzorgt vervolgens de betaling van de uitkering aan de cliënten. Door een storing bij de BNG kan de bank geen betalingen doen aan cliënten. De BNG doet er alles aan om het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. Over de termijn waarop het probleem is opgelost doen zij op dit moment geen uitspraken. De gemeente begrijpt dat dit een vervelende situatie is en hoopt voor haar cliënten dat de betalingen vanuit de BNG zo snel mogelijk zijn opgelost. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-12-2013

Dronken man ploegt tuin in Zierikzee om

Vanmorgen, dinsdag, reed een man rond 06:20 uur met zijn auto een tuin in aan de Grachtweg in Zierikee. Agenten namen hem mee naar het bureau, toen een blaastest op straat aangaf dat hij vermoedelijk onder invloed verkeerde. Een ademanalyse bracht aan het licht dat hij inderdaad alcohol dronken achter het stuur zat. Ambulancepersoneel heeft hem nog onderzocht, maar de bestuurder raakte niet gewond. De automobilist blies met een uitslag van 725 ug/l, ruim 3 keer boven de wettelijke limiet van 220 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-12-2013

Gebruikelijke kerstsneldamtoernooi in Zierikzee

Zoals gebruikelijk aan het einde van het jaar organiseert damclub Goes-Zierikzee weer een kerstsneldamtoernooi. Het wordt gehouden op maandag 30 december in de bovenzaal van De Driehoek in Zierikzee. De aanvang van de wedstrijden is om 19.00 uur. Er worden acht ronden Zwitsers met loting door de computer gespeeld. Hierdoor krijgt iedere speler steeds een tegenstander met min of meer zijn eigen sterkte tegenover zich. Het is een open toernooi. Opgave is mogelijk bij Cor Boot: 0111-461374 of clboot@hetnet.nl.

bron: WereldRegio  24-12-2013

Bakkers met 50.000 euro naar Serious Request

De ambachtelijke bakkers hebben vandaag een cheque van 50.000 euro naar het Glazen huis in Leeuwarden gebracht. Het is de tussenstand van de bakkersactie, die door Koninklijke Zeelandia in Zierikzee in gang is gezet. Door het hele land verkopen de bakkers Serious Request-broodjes en cake-jes. Het gaat om een tussenstand, want ze worden nog steeds verkocht. Vorig jaar leverde de actie in totaal 90.000 euro op. (foto: Richard de Boer)

bron: WereldRegio  21-12-2013

Drie mille voor fiZi in Zierikzee

De Rotaryclub Schouwen-Duiveland schenkt drieduizend euro voor de geluidsinstallatie van filmtheater fiZi in Zierikzee. Voorzitter Marja Krans-Hofland van de serviceclub overhandigde het bedrag zaterdagmiddag op het Havenplein in Zierikzee aan fiZi-voorzitter Ria Geluk. Lees verder.

 

bron: PZC  21-12-2013

Anita de Vos lijsttrekker voor SP

Anita de Vos uit Zonnemaire is de lijsttrekker voor de Socialistische partij bij de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Op nummer twee staat Cor van Dijk uit Zierikzee, gevolgd door Wim Hefti uit Ouwerkerk. De SP heeft in totaal veertien personen op de lijst staan. Vos is naast lijsttrekker ook voorzitter van de afdeling.                        

bron: WereldRegio  21-12-2013

Eerste bijeenkomst werkgroep Havenpark-Kraanplein constructief

Vrijdag 20 december, heeft de eerste bijeenkomst van de werkgroep Havenpark/Kraanplein plaatsgevonden onder leiding van extern, onafhankelijke voorzitter de heer Bierens. In november is tijdens de begrotingsbehandeling een amendement aangenomen waarin alle processtappen beschreven staan hoe te komen tot een definitief ontwerp voor het Havenpark/Kraanplein. Een van de stappen is het samenstellen van een werkgroep door het college. Dit hebben zij gedaan op basis van een representatieve vertegenwoordiging van belanghebbenden. De leden van de werkgroep zijn:

 

 

  • De heer Louisse namens Stad en Lande

  • De heer Roskam van de site www.zierikzee-monumentenstad.nl

  • De heer Staal namens restaurant De Proeverij

  • De heer Bin; initiatiefnemer Facebook-pagina voorstanders Havenpark

  • De heer Verkerke namens ondernemers Havenkwartier

  • De heer Van Melle namens H2OK

  • Mevrouw Slachter; gids van het VVV

  • Mevrouw Pankow namens OVO

  • De heer Geschiere; initiatiefnemer petitie Havenpark

Voor de werkgroep staat de vraag centraal: ’Wat wilt u in het oorspronkelijk ontwerp van 2011 aangepast zien?’. Op basis van de gestelde uitgangspunten door het college in 2011, is gesproken in een open dialoog. Het besluit van het college van oktober dit jaar tot inpassing van bestaande elementen, Job Baster, de kikkerfontein en het anker, is meegegeven als mogelijke suggestie aan de werkgroep. Er kan worden teruggekeken op een constructieve bijeenkomst. Behalve wat betreft de heer Geschiere die een vooringenomen verklaring toelichtte en de bijeenkomst, op verzoek, vroegtijdig verliet. De werkgroep heeft tijdens de bijeenkomst, kennis genomen van elkaars mening en op basis daarvan gewerkt aan het ontwerp. De aanpassingen op basis van het ontwerp worden verwerkt en tijdens een tweede bijeenkomst aan de werkgroep voorgelegd. Deze bijeenkomst vindt plaats op 13 januari aanstaande. Het ontwerp wordt in februari uiteindelijk aangeboden aan de gemeenteraad ter besluitvorming. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  20-12-2013

Goed begin Kerkhove

Lesley Kerkhove is de KNLTB Masters begonnen met een zege op Indy de Vroome. In het Rotterdamse Topsportcentrum versloeg de Zierikzeese tennisster vrijdagmiddag Indy de Vroome in drie sets: 6-3 1-6 6-1. Voor Kerkhove was het haar eerste optreden sinds de verloren wedstrijd in de eerste ronde van een WTA-toernooi in Taipei van begin november. De wedstrijd tussen de Schouwse (257e op de WTA-ranking) en de Limburgse (232e) betrof een wedstrijd in de kwartfinale nadat Kerkhove als derde geplaatste in de eerste ronde een bye had gekregen. In de halve eindstrijd ontmoet Kerkhove zaterdagmiddag de kampioen van vorig jaar: Kiki Bertens. Kerkhove won het Nederlands indoorkampioenschap in 2011. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  20-12-2013

Radar en Obase samen nieuwe jaar in

Het protestantchristelijk (Radar) en openbaar (Obase) basisonderwijs op Schouwen-Duiveland trapt het nieuwe jaar af met een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst.Dat gebeurt woensdag 15 januari in de dan inmiddels geopende Nieuwe kerk in Zierikzee. De personeelsleden van de twee onderwijsorganisaties krijgen deze week nog een uitnodiging in de bus. Obase-directeur Ewald de Keijzer ziet in de gezamenlijke bijeenkomst een leuke manier om elkaar nader te leren kennen. Zoals bekend zitten Obase en Radar met elkaar rond de tafel om te onderzoeken welke vormen van samenwerking er gevonden kunnen worden. Beide organisaties hebben te maken met een krimp van het aantal kinderen. Dat noopt de twee om met elkaar aan tafel te gaan zitten om zich op de toekomst te beraden.

bron: WereldRegio  20-12-2013

LSD rekent eigen programma door

ls eerste in Zeeland heeft Leefbaar Schouwen-Duiveland haar eigen verkiezingsprogramma doorgerekend. En als LSD haar wensenlijstje weet uit te voeren, staat de gemeente er financieel florissant voor. In haar programma bezuinigt de partij op allerlei posten. Zo kan de milieuambitie wel wat naar beneden. En aan de andere kant ziet de partij nieuwe inkomsten. Alleen al het toestaan van strandslaaphuisjes kan de gemeente op jaarbasis vier ton opleveren. En dan ziet het financiële plaatje van de gemeente er ineens heel anders uit. Voor de jaren 2015, 2016 en 2017 komt LSD op een overschot van 1,8 miljoen euro (nu 1,4 miljoen), 1 miljoen (nu 350.000 negatief) en 1,8 miljoen (nu positief 179.000 euro). Lijsttrekker Robbert Lievense:,,We willen een eerlijk verhaal vertellen. En we hebben duidelijke keuzes gemaakt.” Lees hier het verkiezingsprogramma van LSD

bron: WereldRegio  20-12-2013

Kwalificatietoernooi Australian Open vrijwel uitgesloten voor Kerkhove

Lesley Kerkhove kan deelname aan het kwalificatietoernooi van de Australian Open zo goed als zeker vergeten. De tennisster uit Zierikzee, die deze week deelneemt aan de KNLTB Masters in Rotterdam en daarvoor vrijdag in de kwartfinale Indy de Vroome ontmoet, staat 257e op de wereldranglijst en dat is te laag om rechtstreeks te worden toegelaten tot de kwalificaties. De zogenaamde cut off ligt op de 209e plaats van de wereldranglijst. ,,Ik geloof niet dat ze wordt toegelaten tot de kwalificaties”, laat Linda Christensen van de WTA, de organisatie voor proftennissters, donderdag weten.(foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  19-12-2013

Boot/Van Slooten naar Brighton voor EK beachtennis

Pieter Boot en Ronald van Slooten gaan naar Brighton voor het Europees kampioenschap beachtennis. Het EK in de Engelse stad heeft eind augustus 2014 plaats. Zierikzeeënaar Boot en Van Slooten uit Zonnemaire danken hun afvaardiging naar het EK vanwege hun nationale titel die ze eind juli 2013 in Scheveningen veroverden. Ook is het beachtennisduo in 2014 van plan deel te nemen aan enkele ITF-toernooien.

bron: WereldRegio  19-12-2013

Normale uitslagen eerste bekerronde ZieZaVo

In de eerste bekerronde van ZieZaVo waren er weinig verrassingen maar wel spannende duels. ASZ verloor woensdag van het goed spelende Airpack met 2-3 en Deco Home Zierikzee werd in de slotfase uit de beker gestoten door De Strandlopers/Ginsterveld met 3-4. Stella Boys/’t Centrum 1 won gemakkelijk met 19-4 van De Vlinder. IJtama had het een stuk moeilijker tegen FC Hanse Staalbouw met 6-3 en Van Oeveren/WIK won overtuigend met 6-2 van Vivars.nl. Motorenboys won via strafschoppen van FAXE nadat de eindstand 5-5 was.Via Adviseurs schakelde FC Kerkwerve/Oliegeultje uit met 3-0 en Stella Boys/’t Centrum 2 won nipt met 4-3 van Fiets Outlet Zeeland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  19-12-2013

‘Dish in a bottle’ in restaurant Bij Kees

Restaurant Bij Kees introduceert vanaf de kerstdagen en daarna een nieuw, fris biergerecht. Met een bijpassend bier: ‘3 bij Kees’. Het gerecht heet ‘Dish in a bottle’. Het uitgangspunt bij het nieuwe pils was het gegeven dat Kees Visser en zijn partner Astrid, eigenaren van het Zierikzeese restaurant, graag hun eigen bier wilden hebben. Via contact met World of Drinks kwam Visser bij een kleine brouwerij in Hulst, de Halve Maan, terecht. In overleg met de brouwer lieten Kees en Astrid hun eigen, culinair bier samenstellen. Het bier heet ‘3 bij Kees’ en is een soort trippel. Naast de gebruikelijke bieringrediënten zit er koriander, curacao en heel veel citrus in. ‘3 bij Kees’ wordt geserveerd bij ‘Dish in a bottle’. Hierbij krijgen de gasten een halve fles met daarin een stoofgerecht op basis van kalfsvlees en -zwezerik voor hun neus geschoven.

bron: WereldRegio  19-12-2013

Gymzaal Delta Sport tegen de vlakte

De gymzaal van Delta Sport aan de Mulockstraat in Zierikzee gaat volgend jaar tegen de vlakte. De gemeente koopt het van Delta Sport dat overgaat naar het nieuwe complex aan de Lange Blokweg. Met de opbrengst van de verkoop kan Delta Sport de huur betalen. Wethouder Ad Verseput wil dat het pand volgend jaar tegen de vlakte gaat om te voorkomen dat het komt leeg te staan. Er komen voorlopig nog geen huizen op. De gemeente denkt aan openbaar groen, een speelvoorziening of parkeermogelijkheden. Als er zich op termijn iemand aandient om er te gaan bouwen, dan wordt dat opnieuw bekeken.

bron: WereldRegio  19-12-2013

Gemeente sluit aan bij debattenreeks verkiezingen

De gemeente grijpt het politieke slotdebat van WereldRegio en Radio Schouwen-Duiveland aan om zich te presenteren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De krant en lokale radio organiseren vier debatten met de politieke partijen. Op 11 maart is er een slotdebat in de burgerzaal van het gemeentehuis. Dat vindt de gemeente een uitgelezen moment om zich nadrukkelijk te presenteren. Het komt in de plaats van een eerder bedachte open dag op een andere datum.

bron: WereldRegio  19-12-2013

Mogelijk supermarkt bij Haringvlietplein

De kans dat een bestaande supermarkt naar het Haringvlietplein in Zierikzee kan lijkt weer een stapje dichterbij. Albert Heijn heeft meer vierkante meters nodig en is daar mogelijk voor in. In het eerste kwartaal van 2014 komt de gemeente met een ontwikkelingsvisie voor het gebied. Verantwoordelijk wethouder Ad Verseput houdt daarbij rekening met de veranderingen onder het winkelend publiek. ‘Funshoppen’ in de binnenstad en grotere goederen in de periferie. In dat verband sluit hij overigens niet uit dat de Action tijdelijk in die omgeving kan komen. ,,Onze voorkeur ligt bij vestiging bij de Mosselboomgaard, maar in een overgangsperiode zou het wellicht bij het Haringvlietplein kunnen. we weten dat de Action graag naar Zierikzee wil”.

bron: WereldRegio  19-12-2013

Handelswijze Beije ‘onkies en moreel verwerpelijk’ – lees brief

Het bestuur van Alert heeft er geen goed woord voor over dat oud fractievoorzitter Jos Beije met zijn vertrek bij de partij ook de gemeenteraadszetel meeneemt. Het bestuur noemt deze handelswijze ‘onkies en moreel verwerpelijk’. Op de website van de partij publiceert het bestuur vandaag de brief die Beije bij zijn vertrek op 19 november stuurde aan de partij. Daarin nam hij afstand van de raadszetel, zodat die bij Alert zou blijven. Maar inmiddels is Beije een nieuwe partij gestart, ONS (Onafhankelijk Schouwen-Duiveland) en blijft hij op de raadszetel zitten. Formeel is dat toegestaan omdat een raadszetel aan een gekozen politicus wordt toegekend en niet aan een partij. Maar het betekent nu wel dat Alert een zetel minder heeft en het met alleen raadslid Co Eger moet uitzingen tot aan de verkiezingen. Beije zal zijn eigen geluid laten horen. Overigens haalt Beije in zijn afscheidsbrief wel uit naar het bestuur, dat ‘een andere empathe richting bevolking en samenleving’ zou hebben. Lees hier de brief  van Jos Beije aan het bestuur van ALERT! (foto: gemeente Schouwen-Duiveland) 

bron: WereldRegio  18-12-2013

Stedentrips uitgedeeld op de kerstfair Zierikzee

Tijdens de kerstfair bij Bolle Dier en Tuin in Zierikzee zijn woensdagmiddag de golden tickets verzilverd. Deelnemers aan de fair hadden kans op zo’n ticket. E. van der Sluis uit Burgh-Haamstede en Anjo van Burg uit Zierikzee waren de gelukkigen. De kerstfair is dit jaar weer zeer druk bezocht en de deelnemers toonden zich zeer tevreden met het resultaat. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  18-12-2013

Tolhoek rijdt naar zege in Boswachterij Westerschouwen

Ook bij de ATB-wedstrijd in Boswachterij Westerschouwen is Ezra Tolhoek uit Zierikzee de beste gebleken.Net als bij voorgaande wedstrijden in de Zeeuwse wintercompetitie won hij bij de dertien- en veertienjarigen. Twee plaatsgenoten van Tolhoek, Davy van Mourik en Miels Haisma, werden bij de vijftien- en zestienjarigen respectievelijk tweede en vierde. Bart Kastelein uit Burgh-Haamstede finishte bij de negen- en tienjarigen vijfde en zijn jongere broer Rob tweede in de leeftijdsklasse tot en met acht jaar.

bron: WereldRegio  18-12-2013

Schaaktitelstrijd gaat tussen Gutkind en Aangeenbrug

Nu bijna de helft van de competitie van Schaakvereniging Zierikzee er op zit, lijkt het dat de titelstrijd beslist gaat worden tussen Kedem Gutkind en Hans Aangeenbrug. Beiden wonnen weer en vergrootten hun afstand tot de naaste belagers. Martin Krijger beantwoordde de Franse verdediging van Kedem Gutkind met de afruilvariant, maar miste in het vervolgde beste voortzetting en verloor een pion. Ondanks een aardige koningsaanval van Krijger gaf Gutkind het kleinood niet meer terug en kreeg de betere stelling. Toen Krijger ook nog zijn dame weg blunderde was het gelijk voorbij. Hans Aangeenbrug speelde zijn opening iets anders dan normaal om het gevreesde Wolga-gambiet dat Sjaak Spiegels graag speelt te kunnen ontlopen. Het had effect. Aangeenbrug veroverde een pion in de loop van het spel en bouwde het voordeeltje uit tot winst. Jac Weeland wilde er een leuke pot van maken en stuurde zijn koning het veld in om zijn pionnen te ondersteunen. Tegenstander Bas van de Graaf was verrast door deze gewaagde en originele aktie, en zette een sluw strijdplan op. Toen Weeland begon te vermoeden dat het niet goed ging was er al geen weg terug meer. Van de Graaf sloot de val en zette de witte koning bijna midden op het bord mat. Het zat Henny de Jonge niet lekker dat ze in de tweede ronde verloren had van Frans Nijman. Toen deze ook nog eens opmerkte dat het nu haar kans op revanche was, zette zij zich met optimale motivatie achter de 64 velden. Na een leuke partij nam zij met een glimlach de felicitaties in ontvangst. Marnix den Boer stond tot aan de zevende ronde in de top drie, maar kreeg toen vier toppers achter elkaar waarvan hij alle partijen verloor, waardoor hij in de ranglijst flink terug geworpen werd. Nu smaakte hij eindelijk weer eens het genoegen van een overwinning door René van Rikxoort terug te wijzen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-12-2013

Bouw brede school ligt op schema

De bouw van de brede school in Zierikzee ligt op schema. Naar verwachting wordt het complex in april 2014 opgeleverd en kan de Theo Thijssenschool eindelijk verhuizen. De brede school biedt huisvesting aan de basisschool en aan kinderopvang, een buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal van Kibeo. Naast Stichting Obase en Kibeo was ook Het Welzijnshuis (Koos Kids) een partner binnen de brede school. Na het faillissement van Het Welzijnhuis heeft Kibeo een aantal locaties van Koos Kids overgenomen, waaronder de brede school Noorderpolder. Daarnaast is er een multifunctioneel ruimte binnen het gebouw voor diverse activiteiten. (foto: Zieruikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-12-2013

Alert doet zeker mee aan raadsverkiezingen in maart

Het door interne ruzies geplaagde Alert doet ‘absoluut mee’ aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Dat laat voorzitter Marc le Clercq desgevraagd weten aan WereldRegio. Politiek leider Jos Beije heeft Alert verlaten omdat hij onvoldoende steun voelde bij zijn bestuur. Vandaag werd bekend dat Beije een nieuwe lokale partij gaat starten en onder die naam in de gemeenteraad blijft zitten. Zij partij gaat Onafhankelijk Schouwen-Duiveland heten, ONS. Beije neemt een groep Alert-ers mee. Maar volgens De Clercq blijft ook Alert meedoen en wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst. Er doen nu elf partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

bron: WereldRegio  17-12-2013

Crisis Alert levert nieuwe lokale partij op

De strijd binnen Alert heeft geleid tot een nieuwe politieke partij, die aankondigt mee te gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Gemeenteraadslid Jos Beije blijft daarmee in de politiek en zal zelfs zijn Alert-zetel vasthouden om namens de nieuwe club al van start te gaan. De partij gaat Ons (Onafhankelijk Schouwen-Duiveland) heten. Naast Beije staan andere oud-Alert-ers op de lijst zoals Sjoerd de Jong, Hans van der Werf, Monique Venrooij en Petra van der Zande. Met Ons doen nu elf partijen deel aan de verkiezingen.

bron: WereldRegio  17-12-2013

Kinderen uit Zierikzee met auto te water

Lucïenne en Vincent de Werk uit Zierikzee wisten zichzelf te redden uit de te water geraakte auto van hun vader. De kinderen van vijftien en elf waren vrijdagavond onderweg naar Grou in Friesland. In de duisternis reed vader zijn auto van de kade naast een veerpont. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  16-12-2013

Amerikaans bedrijf nieuwe hoofdsponsor ronde Zierikzee

Emergo Group wordt de nieuwe hoofdsponsor van de wielerronde van Zierikzee. Dit is maandag tijdens een korte bijeenkomst in café De Gekroonde Suikerbiet, de hoofdsponsor van de afgelopen drie edities, bekendgemaakt. De nieuwe hoofdsponsor is een Amerikaans bedrijf dat zich aan de ronde heeft verbonden voor een periode van drie jaar. Het betreft Emergo Group dat in handen is van René van de Zande, geboren en getogen in Nieuwerkerk. De vijftiger is in de negentiger jaren geëmigreerd naar Amerika. Van de Zande is ook sponsor en eigenaar van voetbalclub Austin Aztex dat Amerikaanse kampioen in de hoogste amateurdivisie geworden. 
Trainer van Austin is Paul Dalglish, een zoon van Kenny Dalglish, ooit speler van Liverpool. Van de Zande speelde in zijn jeugd bij SKNWK. René van de Zande was in augustus 2013 op voor werk en privé op bezoek op Schouwen-Duiveland. WereldRegio tekende toen het onderstaande volgende verhaal met hem op:

 

Van de Zande zoekt het goede geld/Oud-Nieuwerkerker timmert in Austin zakelijk en met voetbalclub aan de weg.

RENESSE – Ineens kwam het oude gevoel van vroeger terug toen hij veelal met het tweede team van kersverse eerstedivisionist Achilles’29 met de bus naar uitwedstrijden reed. ,,Ik zag de jongens bij de eerste wedstrijd de bus in gaan. Die spanning.” Dat was voor Rene van de Zande het moment om te investeren in Austin Aztex, wat voorlopig heeft geleid tot het Amerikaanse voetbalkampioenschap in de Premier Development League (PDL). De begin augustus behaalde titel geeft Van de Zande geen aanleiding op zijn lauweren te gaan rusten. Hoewel het nieuwe seizoen pas in mei 2014 aanvangt, treft hij de komende tijd al de nodige voorbereidingen. ,,We hebben een goed product. Ik ben een liefhebber van sport en ik kijk er naar uit hoe we er volgend jaar mee aan de slag gaan. Maar”, weet Van de Zande, ,,Amerikanen vergeten heel snel. Ik ben nu bezig om de huidige sponsors vast te leggen.” Middels een paginagrote advertentie in de Austin Statesman is onlangs nog eens de aandacht gevestigd op de prestaties van Austin Aztex en in september heeft in het gemeentehuis van Austin een themabijeenkomst over de voetbalclub plaats. Dat bepaalt op welk niveau – daarover later meer – Austin Aztex in 2014 actief is. Het succes van de voetbalclub uit de Texaanse plaats komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2012 haalde ze de play-offs van de competitie in Texas. Het afgelopen seizoen werd de goede lijn doorgetrokken in de PDL, het hoogste amateurniveau in de Verenigde Staten. Na het kampioenschap van Texas werd Austin Aztex ook kampioen van de zuidelijke staten waardoor ze aan het nationaal kampioenschap van Amerika en Canada mochten meedoen. Eenmaal bij de laatste vier mocht het kwartet halve finalisten een bid doen om de halve finales en de eindstrijd. De club van Van de Zande kwam met de beste ‘aanbieding’. Toch kneep de eigenaar hem wel. ,,Als wij de halve finale op vrijdag niet gewonnen hadden, was het stadion op zondag aardig leeg gebleven.” Bovendien had Van de Zande dan ook een financieel risico gelopen. ,,Toen we net aan de competitie begonnen, zaten er gemiddeld twaalfhonderd toeschouwers. Dat aantal groeide gestaag. In de laatste wedstrijd”, doelt Van de Zande op de finale tegen het Canadese Thunder Bay Chill, ,,zaten er 4.300 mensen.” In de finale trof Austin Aztex in Thunder Bay Chill een fysiek sterke tegenstander. Lachend: ,,Maar dat hebben we rechtgetrokken met de hitte want dat zijn de Canadezen niet gewend”. Met het bereiken van de play-offs en het nationaal kampioenschap, waaraan 64 teams meededen, zien Van de Zande en Austin Aztex meer mogelijkheden voor de voetbalsport in Austin. ,,Mijn doel is er een stabiele club op langer termijn van te maken. De stad heeft veel mensen die geïnteresseerd zijn in deze sport. Ik ben op zoek naar het goede doel, dus bedrijven waaraan we langer termijn wat aan hebben.” Ook is bereid er zelf nog wat in te steken. ,,Ik ben nog steeds Nederlander en Zeeuw en geld moet besteed worden, maar ik heb mezelf wel een limiet gesteld”. Voor deelname aan de PDL betalen clubs een zogenaamde franchise fee (lees: startgeld) van vijftigduizend euro en is er budget van drie ton nodig. Vanwege de wijdsheid van de staten gaat het geld vooral op aan reis- en verblijfskosten. Bovendien is in de PDL en hogere divisie geen promotie of degradatie mogelijk. Het principe is eenvoudig: hoe meer je betaalt, hoe hoger je speelt. Dat is kwestie waarover Van de Zande zich momenteel buigt. Na de PDL volgt de United Soccer League voor professionals, het één na hoogste niveau in de VS. Om daarin te kunnen instromen betaal je vijfhonderduizend dollar fee en ligt het budget tussen de één en anderhalve miljoen. ,,Na de euforie en een kampioenschap wil je snel verder. Ik denk dat het verstandiger is eerst iets op te bouwen en je te richten op marketing en sponsors. Wat het nog steeds soccer versus de andere sporten”, refereert Van de Zande aan de meer populaire sporten honkbal, basketbal en American football. Omdat Van de Zande in Emergo Group een goed lopend bedrijf heeft, is hij in staat financiën in de club te stoppen. Dat hij geld steekt in Austin Aztex komt omdat zijn bedrijf sinds 2004 in de gelijknamige stad is gehuisvest. ,,De stad is goed geweest voor ons bedrijf en we willen met het voetbal wat teruggeven aan de stad. Austin wordt drukker de komende jaren en Texas staat bekend om American football. Maar wij denken dat het voetbal hier heel veel mogelijkheden heeft. We hebben het niet doelbewust uitgezocht, maar de combinatie Austin Aztex en Emergo Group werkt.” ,,Eind dit jaar dertig kantoren” De vijftigjarige Rene van de Zande is geboren en getogen in Nieuwerkerk. Tot zijn negentiende voetbalde hij bij SKNWK, daarna speelde hij bij Achilles’29 in Groesbeek. In de jaren negentig emigreerde hij naar Amerika waar hij maatschappelijk carrière maakte door directeur te worden van Emergo Group. Het Europese kantoor zit in Den Haag en is één van de 25 vestigingen wereldwijd. ,,Eind dit jaar hebben we dertig kantoren.” Emergo Group verzorgt de certificering van medische hulpmiddelen. ,,Onze klanten zijn de fabrikanten.” Zo’n vijf keer per jaar komt Van de Zande Nederland, vooral voor familiebezoek. Tot twee jaar geleden trapte hij zelf nog tegen een balletje. Echter, een hernia weerhoudt hem daar nu van. ,,Als ik gras ruik en zie, kriebelt het wel.” Als vervanging van het voetbal doet hij aan fitness en fietsen.

bron: WereldRegio  16-12-2013

Rabodirectie in gesprek met bezorgde wijkbewoners

De directie van de Rabobank Oosterschelde gaat donderdag in gesprek met de bewoners van de wijk Poortambacht in Zierikzee. Zij maken zich zorgen over het verdwijnen van het pinapparaat aan de Grevelingenstraat. Rabo heeft een pin in de stad (het oude kantoor) en start er ook een aan de Grachtweg. Na de jaarwisseling verdwijnt het apparaat bij de Aldi en dat zien de bewoners van de wijk niet zitten. Ze zijn een handtekeningenactie gestart. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  15-12-2013

Spontane uiting Nieuwjaarswens 2014

Aan een herkwerk aan de Mol in Zierikzee is sindskort de mogelijkheid om je nieuwsjaarswens kenbaar te maken. Door je wens op een kaartje te schrijven en dit kaartje te bevestigen aan een knijpertje is die wens, voor een ieder die daarin interesse heeft, te lezen. Wie dit spontane en leuke initiatief heeft gestart is niet bekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  15-12-2013

Volleyballers Forza zetten koploper extra onder druk

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza is weer een stukje dichterbij koploper Krimpen 3 gekropen en maakt zich na de ‘winterstop’ op voor een spannende, tweede competitiehelft. In de laatste wedstrijd van het eerste competitiepart werd zonder enig probleem Sliedrecht Sport 3 aan de kant gezet: 4-0 (25-12 25-20 25-16 25-12). Hierdoor is het verschil met de lijstaanvoerder één punt geworden. ,,Vanaf het eerst moment waren we de bovenliggende partij”, doet Forza-speler Valentijn Luijk verslag van het makkelijke duel. ,,Met veel servicedruk werd Sliedrecht onder druk gezet. In de tweede set haperde de motor even, maar werd de draad snel weer opgepakt.” In het derde en vierde bedrijf was het een formaliteit. ,,Sliedrecht maakte te veel fouten om ons druk te zetten.” De overwinning op Sliedrecht Sport was de derde 4-0-zege op rij. Forza hervat de competitie in de promotieklasse B zaterdag 11 januari met een uitwedstrijd tegen Atak’55. Het eerste vrouwenteam van Forza begint die dag met een uitduel tegen koploper Sliedrecht Sport 5. Dat is eigenlijk de laatste kans om nog aanspraak te kunnen maken op de titel in de promotieklasse B. Bij verlies moet de formatie zich concentreren op de tweede plaats, die aan het einde van het seizoen recht geeft op promotiewedstrijden. In de laatste partij voor het ‘winterreces’ had Forza geen kind aan Energo. Net als de mannen wonnen de vrouwen met 4-0, maar waren de verschillen in de sets ruimer: 25-16 25-11 25-13 25-21. (foto: Forza)

 

bron: WereldRegio  14-12-2013

Delta Sport verliest nipt van Oliveo

De handballers van Delta Sport hebben verloren van Oliveo. De nummer drie van de hoofdklasse D was zaterdagavond met 25-23 net wat beter dan de club uit Zierikzee. Door de nederlaag staat Delta Sport nu achtste. In de laatste wedstrijd van 2013 speelt de ploeg van Jaco Vleeshouwer en Peter Bos zondag 22 december tegen koploper Westlandia. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  14-12-2013

MZC’11 licht koploper voor ‘t eerst pootje

Ook tegen medekoploper Nieuwdorp heeft MZC’11 haar fraaie zegereeks in stand gehouden. Wat heet, Nieuwdorp leed op eigen veld (foto) haar eerste nederlaag (1-2) van het seizoen 2013/2014 en zag MZC’11 passeren op de ranglijst van de derde klasse A. Met andere woorden: de ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse boekte haar zevende zege op rij en staat nu tweede op twee punten achterstand van de enige lijstaanvoerder Arnemuiden. De overwinning op de ploeg van ex-SKNWK-trainer Thomas de Ridder kwam drie minuten voor het laatste fluitsignaal van de dertiende competitieronde tot stand. Tiener Ramon Janson maakte links op de punt van het strafschopgebied een beweging naar buiten, draaide vervolgens naar binnen en krulde de bal weergaloos langs de Nieuwdorp-doelman in de verre hoek. Eerder in de tweede helft hielp dezelfde Janson twee veel makkelijkere kansen om zeep. Veel eerder in de wedstrijd had MZC’11 de thuisploeg al de nek kunnen omdraaien, maar vergat ze na de 0-1 (fraaie vrije trap Martijn van Grunsven) voor rust één of twee goals meer te maken. Na de pauze vergat MZC’11 te voetballen en speelde Nieuwdorp wat opportunistischer. Het leidde alleen tot een ongelukkige tegengoal waarbij MZC’11-goalie niet helemaal vrijuit ging. Daarna, net als daarvoor trouwens, was het maar karig gesteld met de mogelijkheden van Nieuwdorp. Voor Nieuwenhuijse is het wel duidelijk dat de titelstrijd in de derde klasse A tussen Arnemuiden, MZC’11 en Nieuwdorp gaat. ,,Ik vind alleen wel dat we nog teveel fases hebben waarin we terugvallen”, onder meer doelend op de periode na rust tegen Nieuwdorp. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-12-2013

Pontes in de prijzen bij Skills Talents

Afgelopen donderdag, 12 december, vonden de provinciale voorrondes plaats van Skills Talents 2014, tijdens de Studie Experience in de Zeelandhallen. PontesPieter Zeeman deed hieraan mee met een team van de afdeling Consumptief en een team van Bouwen, Wonen & Interieur. Bij de wedstrijd van de CAZ (Culinaire Academie Zeeland), waarbij leerlingen een duurzaam driegangenmenu moesten bereiden, behaalden de leerlingen van Pieter Zeeman de tweede plaats. Bij de Skills Talents wedstrijd horeca behaalden de leerlingen de vierde plaats. En het team van Bouwen, Wonen & Interieur eindigde op de derde plaats. (foto: Pontes Pieter Zeeman)               

bron: Pontes Pieter Zeeman  14-12-2013

Volkskerstzangdienst 2013 in Gasthuiskerk

Evenals voorgaande jaren organiseren de samenwerkende kerken van Zierikzee ook dit jaar weer de traditionele volkskerstzangdienst. Deze wordt gehouden op dinsdag  24 december om 19.30 uur. Dit keer vindt deze samenzang plaats in de Gasthuiskerk (Onder de Beuze) te Zierikzee omdat de Nieuwe Kerk nog gerenoveerd wordt. Traditioneel is er veel ruimte voor samenzang maar ook Kunst en Eer en koor Ruach zullen hun medewerking verlenen. Het orgel wordt bespeeld door Hans Biesma. Het belooft een prachtige dienst te worden in een sfeervolle kerk. Dominee J. Smink zal vertellen over het kerstevangelie. De dienst wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio Schouwen-Duiveland. Toegang is gratis, maar er is tijdens de dienst een collecte voor Syrië en voor de gemaakte onkosten. 

bron: Volkskerstzang  13-12-2013

Hennepkwekerij Zierikzee ontmanteld

Vrijdagmorgen is in een horecapand aan de Sint Domusstraat in Zierikzee een hennepkwekerij gevonden. Agenten hebben een verdachte aangehouden.Rond 08.30 uur werd de kwekerij boven het horecabedrijf ontdekt. De plantage bestond uit 800 hennepplanten. De politie kwam de kwekerij op het spoor door een tip. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage laten ontmantelen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd. Rond 11.00 uur arresteerde de politie een 51-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Bekijk hier de video van Omroep Zeeland. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  13-12-2013

Nieuwenhuijse verlengt bij MZC’11

driaan Nieuwenhuijse is ook in het seizoen 2014/2015 trainer van MZC’11. De oefenmeester uit Kruiningen is sinds februari 2011 werkzaam bij de Zierikzeese club. Toen nam hij het roer over van de ontslagen Marcel van Duijn. Met MZC’11 is Nieuwenhuijse een van drie titelkandidaten in de derde klasse A. Voor hem en zijn elftal wacht zaterdag 14 december de topper in en tegen (medekoploper) Nieuwdorp.

 

bron: WereldRegio  13-12-2013

Alleen watersporters en atleten genomineerd

Drie watersporters en twee atleten zijn de genomineerden voor de gemeentelijke sportverkiezing over het jaar 2013. Opmerkelijk, voor de eerste keer, staat er vrijdag 7 februari 2014 geen beste sportploeg om gehuldigd te worden in de burgerzaal van het gemeentehuis. De vijf genomineerden zijn Annelous Lammerts (freestylekitesurfen), Davy Scheffers (freestylewindsurfen), Tommy Staal, Noah Heijnen (beiden atletiek) en Jade Ottema (suppen en zeilen). De eerste drie namen stonden voor de verkiezing over 2012 ook bij de nominaties voor beste sporter van Schouwen-Duiveland; Scheffers ging uiteindelijk met de hoogste eer strijken. Lammerts dankt haar nominatie aan constante prestaties op de Kitesurf Tour Europe en voor Scheffers geldt hetzelfde maar hij deed dat op mondiaal niveau. Heijnen staat er bij vanwege goede klasseringen op de 60 en 200 meter indoor, maar vooral vanwege zijn nationale outdoortitel op de 100 meter bij de A-junioren. Staal is genomineerd wegens zeer regelmatig goed presteren op verschillende disciplines en deelname aan twee EK’s. Ottema staat op het lijstje omdat ze Europees Flash-kampioen (zeilen) en Nederlandse supkampioen is geworden. Hoewel tennisster Lesley Kerkhove in 2013 haar beste seizoen ooit had, staat ze niet bij de nominaties. Eerder dit jaar liet ze weten niet meer genomineerd te willen worden. Een sportploeg is deze keer helemaal niet genomineerd. De vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van eilandelijke media en de gemeentelijke werkgroep sportverkiezing, vinden dat er op basis van niveau, prestaties en de mate van concurrentie geen ploeg in aanmerking komt. Op het sportgala worden verder de Penning van Verdienste (beste vrijwilliger) en de Aanmoedigingsprijs (beste talent) uitgereikt, maar deze namen worden pas op de avond zelf bekendgemaakt. Ook is er een Organisatieprijs. Deze gaat naar Sportpromotie Zeeland (voor diverse trails en Halve van Renesse), Stichting Wielersport Zierikzee (dertigste editie amateurcriterium) en het jeugdzaalvoetbal Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  13-12-2013

3FM DJ komt sushi maken

Een dj van het radiostation 3FM staat het personeel van LifeDesign maandag 23 december bij om sushi’s te maken.Het ontwerpbureau uit Zierikzee heeft in het kader van Serious Request een eigen actie in het leven geroepen: Serious Sushi. Dit houdt dat ze in dat hele dag sushi’s gaan maken voor het goede doel. Welke dj het wordt, is nog niet bekend. Wel is er de hele dag een cameraploeg bij LifeDesign aanwezig.

bron: WereldRegio  13-12-2013

Noorderpolder toch niet in de kou

De bewoners van de Zierikzeese wijk Noorderpolder komen volgende week niet in de kou te zitten. Energiebedrijf Delta ziet af van haar plan om dinsdag de elektriciteit in de wijk te stoppen om zo werkzaamheden aan de Bredeschool te kunnen uitvoeren. In de wijk was commotie ontstaan over dat voornemen. Dinsdag zou de stroom er acht uur of langer afgaan voor vele gezinnen en bewoners van de vier complexen van Zeeuwland. Delta gaat alsnog en noodaggregaat plaatsen. Meer in WereldRegio van vrijdag.

bron: WereldRegio  12-12-2013

Scoudis speelt op zondagmiddag

Muziekensemble Scoudis brengt zondagmiddag 15 december om 15.00 uur een kerstconcert in fiZi in de Weverij. Twee vertellers verbinden de verschillende muziekstukken met teksten. Scoudis is een nieuw samengesteld gezelschap van elf muzikanten uit Schouwen-Duiveland en Walcheren onder leiding van dirigent Jeroen van der Hoff. Uitgangspunt voor dit kerstconcert is het mysterie achter Kerstmis: de geboorte van een kind dat ruim tweeduizend jaar lang mensen tot nadenken stemt. De gekozen muziekstukken variëren in tijd van de veertiende eeuw (Angelus ad Virginem) tot deze eeuw (O Magnum Mysterium van Morten Lauridsen) Anneke de Vries-Gunning en CorBert de Rooij brengen de verhalen. Een kaartje voor dit concert kost € 7,50. Reserveren kan via www.fizi.nl. Gereserveerde kaarten zijn uitsluitend af te halen vanaf 45 minuten tot 15 minuten voor aanvang van de desbetreffende voorstelling. Daarna kunnen de niet-afgehaalde kaarten aan anderen worden verkocht. (foto: fiZi)

 

bron: fiZi  11-12-2013

SP Schouwen-Duiveland doet mee aan raadsverkiezingen

De Socialistische partij doet op 19 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op Schouwen-Duiveland. De nieuwe afdeling heeft hiervoor groen licht gekregen van het landelijk bestuur. Lees verder.

 

bron: PZC  11-12-2013

Pleintje Maarstraat Zierikzee geopend

Wethouder Wim Stouten opende woensdagmiddag het nieuwe Maarstraatpleintje in Zierikzee. Dat gebeurde met het inwerking stellen van de kikkerfontein. Onder druk van bewoners van het Havenpark werd de oude kikkerfontein op die plek niet gesloopt, zodat Zierikzee nu twee kikkerfonteinen heeft. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  11-12-2013

Kerkhove dubbelt met ervaren Gomperts

Lesley Kerkhove dubbelt volgende week met Stephanie Gomperts tijdens de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam, dat tevens geldt als het Nederlands kampioenschap. Met haar heeft de 22-jarige Zierikzeese een ervaren dubbelspeelster naast zich. Lees verder. (foto: Richard van Loon

 

bron: PZC  11-12-2013

DeltaSafe Security BV neemt beveiligingsbedrijf Zierikzee over

DeltaSafe Security Service BV neemt per 1 januari JLV Beveiligingsdienst in Zierikzee over. De huidige eigenaren Hans en Rian van Velzen hadden geen bedrijfsopvolgers en besloten het beveiligingsbedrijf te verkopen. De naam van het Zierikzeese beveiligingsbedrijf verdwijnt, de dienstverlening blijft hetzelfde. Lees verder.

 

bron: PZC  11-12-2013

Geen bemiddeling bij Alert!

Er is geen bemiddeling gekomen tussen het bestuur van de lokale partij Alert en voormalig lijsttrekker Jos Beije. De bemiddeling zou dinsdagavond plaatsvinden op initiatief van een bezorgd lid. Lees verder.

 

bron: PZC  11-12-2013

Knippen bij Van Dam, wassen bij Kievit

Een kapper en een autoverkoper uit Zierikzee hebben de handen ineen geslagen. Zaterdag 14 december starten barbershop Van Dam en Auto Kievit een leuke actie cq. samenwerking. Wie zijn haar bij eerstgenoemde laat knippen, krijgt een kaartje cadeau waarmee je gratis je auto kunt laten wassen bij het autobedrijf aan de Grevelingenstraat. De actie loopt zolang de voorraad strekt.

bron: WereldRegio  11-12-2013

Oudste inwoner (106) van Zeeland overleden

De oudste inwoner van Zeeland, Henk Ringelberg uit Zierikzee, is overleden. De heer Ringelberg werd in 1907 geboren in Sirjansland. Het gezin Ringelberg had elf kinderen. De vader van de heer Ringelberg was schaapherder. Op zijn 15e jaar werd de heer Ringelberg schippersknecht en hij is dat zijn hele leven gebleven. Hij zat op de binnenvaart en voer in Nederland, België en Duitsland. In de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duisters het schip waarop de heer Ringelberg voer. Hij werd gedwongen om meubels van de Joden te gaan vervoeren naar Duitsland. Daarom is hij ondergedoken. In die periode heeft betrokkene nog suikerbieten en bloembollen moeten eten. Tot op hoge leeftijd reed de heer Ringelberg dagelijks een rondje op zijn scoot-mobiel. Vaak door het Kaaskenswater. Daar heeft hij enige jaren geleden een notenboom geplant ter ere van zijn hoge leeftijd. Het was een traditie om de eerste oogst van de boom tijdens zijn verjaardag in oktober altijd aan burgemeester Rabelink te schenken. Mevrouw Roks-Bouman uit Bruinisse is nu met haar 103 jaar de oudste inwoonster van Schouwen-Duiveland. Ze is geboren op 19 juli 1910 in Oosterland. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  10-12-2013

Fietsers lappen verkeersregels aan laars

Momenteel zijn er veel wegopbrekingen in de Zierikzeese binnenstad. Veel weggebruikers zoeken hierdoor naar alternatieve wegen om bij hun bestemming te komen. Fietsers maken in toenemende mate gebruik van het voetpad van Slingerbos en de Wandeling. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft tijdelijk toegestaan dat in een deel van het Slngerbos, het gedeelte tussen de Lange Nobelstraat vanaf de Nobelpoort tot aan de Zuidwellestraat, gefietst mag worden, mede door de aanleg van de nieuwe wijk Buzee. De regels voor het andere gedeelte van het voetpad zijn onveranderd. Deze verkeerswijziging wekt kennelijk verwarring bij fietsers. Wandelaars moeten regelmatig voor fietsers, die soms twee of drie naast elkaar rijden, opzij springen om niet aangereden te worden. Dit brengt veel irritatie met zich mee. Wandelaars hopen dat scholen het naleven van verkeersregels bij hun scholieren weer onder de aandacht brengen en dat ouders hun kinderen hierop aanspreken. Uiteraard zou de gemeente een rol kunnen spelen in toezicht hierop. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  10-12-2013

Vaste politieagent voor Pieter Zeeman Zierikzee

De politie wijst een vaste agent aan voor problemen op de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Dat is één van de afspraken die dinsdag zijn vastgelegd in een contract tussen gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Haltbureau, GGD, het Veiligheidshuis Zeeland en de school. Al deze instanties krijgen een vast aanspreekpunt voor het voortgezet onderwijs. “Het belangrijkste is dat we nu van elkaar weten wie we moeten hebben als er problemen zijn,” licht burgemeester Gerard Rabelink toe. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  10-12-2013

Rabobank vertrekt door ‘zeer matige bereikbaarheid’

De Rabobank vertrekt uit de binnenstad van Zierikzee door de ‘zeer matige bereikbaarheid’ aan het Havenplein. De bank heeft inmiddels een kantoor gevonden aan de Grachtweg en gaat daar binnenkort van start. Het pinapparaat in de stad blijft, maar die aan de Grevelingenstraat (Aldi) verdwijnt toch. Tot teleurstelling van de werkgroep Hart van Poortambacht. Die is een handtekeningenactie gestart om het verdwijnen tegen te gaan. Maar in een brief aan die groep laat de bank weten niet terug te komen op haar standpunt. Ooit had de bank het plan zich te vestigen op het businesspark in Zierikzee, maar daar is het nooit van gekomen. Dat de bank zich nu uitspreekt over de slechte bereikbaarheid van de binnenstad is opmerkelijk. Ondernemers in de stad verzetten zich eerder tegen een autovrije binnenstad. De bank deed dat niet eerder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  10-12-2013

Toch groen op het Havenplein in Zierikzee

Het Havenplein in Zierikzee is onverwacht toch een stuk groener geworden. Nog niet met het beloofde groen van de gemeente, maar met een imposante kerstboom van Rotary Schouwen-Duiveland. De serviceclub zamelt altijd geld in rond de kerst. Onderdeel daarvan is de grote boom op het Havenplein. Ook is de muziektent voor de gelegenheid aangekleed. (foto: Rotary)

bron: WereldRegio  10-12-2013

Politie werkt met meerdere mensen aan onderzoek brandstichtingen Zierikzee

De politie heeft meerdere mensen ingezet op het onderzoek naar een reeks brandstichtingen in Zierikzee. “Gezien de ophef rond de brandstichtingen in Oosterland hebben wij veel aandacht voor deze zaak”, zegt politiewoordvoerder Esther Boot. De politie legt alle beschikbare informatie rond recente branden in Zierikzee bij elkaar en bekijkt of daar een patroon in te vinden is dat naar één of meerdere daders kan leiden. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  09-12-2013

Molenwereld Zeeland rouwt om overlijden Mark Witte

Een groot aantal molens in Zeeland staat dezer dagen in de rouw wegens het overlijden van Mark Witte (54) uit Zierikzee, vrijwillig molenaar in Oosterland. Witte overleed vrijdag aan een ernstige ziekte. Hij bracht dertig jaar de wieken van de molen in Oosterland in beweging. Lees verder.

 

bron: PZC  09-12-2013

Racoon bezoekt Zierikzee

De Zeeuwse band Racoon is maandagmorgen naar Zierikzee gekomen om de 3FM-actie van Serious Request te promoten. Met een bezoek aan de Koninklijke Zeelandia werd aandacht geschonken aan het Serious Request-broodje én cake. De bandleden decoreerden de broodjes, waarna ze te koop aangeboden werden bij de Stadsbakkerij aan de Mol. Ook 3FM was aanwezig in de persoon van dj Timur Perlin. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  09-12-2013

Sluiting gemeentehuis 10 december

Dinsdagmiddag 10 december 2013 is het gemeentehuis vanaf 12.30 uur gesloten voor het publiek in verband met een personeelsaangelegenheid. De balie Ruimte en Milieu is de gehele dag gesloten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  09-12-2013

Pontes Pieter Zeeman deelnemer Provinciale voorronde Skills Talents

Afgelopen woensdag, 4 december, werd de selectiewedstrijd op school gehouden voor Skills Talents 2014, bij de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur van Pontes Pieter Zeeman. Het team van Denzel Bos, Berend van der Linde en Davy van Mourik won woensdag de voorronde en deze leerlingen gaan door naar de volgende ronde. Tijdens de Studie Experience, aanstaande donderdag 12 december in de Zeelandhallen, strijden de leerlingen tussen 17.30 uur en 19.30 uur met andere teams van de verschillende Zeeuwse VMBO-scholen om een plek in het Zeeland Sharks provincieteam.  Om 20.00 uur is de prijsuitreiking. Er worden voorrondes georganiseerd in tien verschillende vakrichtingen. De nationale finales van Skills Talents 2014 vinden plaats op 20 en 21 maart 2014 op het Deltion College in Zwolle. Daarbij doet vanuit elke provincie een team mee, samengesteld met leerlingen vanuit verschillende vakrichtingen en scholen, die de provinciale voorronde gewonnen hebben. Gezamenlijk werkt het team van elke provincie dan aan een grote, vakoverstijgende eindopdracht, waarmee ze de landelijke competitie kunnen winnen. De beste zes vakteams van Nederland mogen ook strijden in de finale voor vakteams. Zij strijden daar in hun vakrichting om de beste te worden van het land. Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden die gehouden worden onder laatstejaars VMBO’ers en bestaat uit een selectiewedstrijd op school, een provinciale voorronde en een landelijke finale. Het doel van de Skills Talents is het bieden van een leerzame uitdaging, waarbij het in teamverband samenwerken, ontwikkelen van talenten en het creëren van vaktrots centraal staan. (foto: Pontes Pieter Zeeman)

bron: Pontes Pieter Zeeman  09-12-2013

Presentatie de openbare ruimte in de toekomst

De openbare ruimte: wat is er goed, wat kan er beter, welke wensen zijn er voor de toekomst en wat kan ik hierin betekenen? Dat hebben inwoners, dorpsraden, ondernemers en toeristen afgelopen voorjaar aan ons verteld door het invullen van de online enquête. In de maanden daarna hebben wij deze informatie gebruikt bij het opstellen van de nieuwe visie op de openbare ruimte. Bent u benieuwd naar de resultaten van de enquête en hoe deze straks in de praktijk vertaald worden? Dan bent u op dinsdag 17 december vanaf 19.30 uur van harte welkom in het gemeentehuis te Zierikzee. De avond begint met een presentatie van wethouder Stouten waarna we graag met u in gesprek gaan over het concept van de nieuwe visie. Programma:

19.30 – 19.45 uur: Inloop

19.45 – 20.00 uur: Presentatie visie door wethouder Stouten

20.00 – 20.30 uur: Met elkaar in gesprek

Bent u niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn, maar wel geïnteresseerd? Na 17 december plaatsen we de visie vier weken op de website, zodat u deze kunt lezen. Heeft u daarna vragen, opmerkingen of suggesties dan horen wij dat graag! U kunt deze stellen of doorgeven aan Lennard Openneer via lennard.openneer@schouwen-duiveland.nl. Na vier weken gaan we aan de slag met het definitief maken van de visie waarbij we alle opmerkingen en suggesties gebruiken. De definitieve visie wordt in februari aangeboden ter vaststelling aan de gemeenteraad.

 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  09-12-2013

Onderhoud Witte Bruggetje en Zuidhavenbrug

Woensdag 11 december is er het halfjaarlijks onderhoud aan het Witte Bruggetje en aan de Zuidhavenbrug tussen 8.00 en 16.00 uur of zoveel eerder of langer als noodzakelijk blijkt, hierdoor kunnen de bruggen enige tijd open staan.

 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  09-12-2013

‘Pleintje met potentie’ officieel open

Het pleintje aan de Maarstraat-Beddeweeg in Zierikzee wordt woensdag 11 december officieel geopend. Dat doet wethouder Wim Stouten omstreeks 16.30 uur. In de uitnodiging spreekt de gemeente over een ‘pleintje met potentie’. Op het plein is nu ook een kikkerfontein gebouwd. Ooit bedoeld als alternatief voor de te slopen fontein aan het Havenpark. Maar dat laat het college van burgemeester en wethouders bij nader inzien toch staan.Stouten is nooit voorstander van het verdwijnen van de grote fontein geweest, zo liet hij onlangs weten. Een kleinere variant is gebouwd op het pleintje aan de Maarstraat. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-12-2013

Zuidhavenpoort 10 december afgesloten

Dinsdag 10 december wordt de Zuidhavenpoort tussen 8.00 en 17.00 uur afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel passeren. Omleidingen worden ruim van te voren aangekondigd op borden langs verschillende toegangswegen. De poort is afgesloten vanwege reparatiewerkzaamheden aan een dwarsbalk die onlangs is beschadigd door een vrachtwagen. In de poort wordt dezelfde dag het loszittende verfwerk afgeborsteld. De verfhechting is vanwege het hoge zoutgehalte in de stenen muren en de zilte lucht op verschillende plaatsen losgekomen van de muur.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  09-12-2013

Wesdorp blijft bij Apollo’69

Jos Wesdorp uit Zierikzee is ook volgend seizoen trainer bij Apollo’69 uit ‘s-Gravenpolder. Wesdorp is nu aan zijn tweede seizoen bezig bij de zaterdag vierdeklasser. Apollo’69 staat op de elfde plaats.

bron: Omroep Zeeland  09-12-2013

Finale Culinaire Academie Zeeland 2014 tijdens Studie Experience

Op 12 december 2013 vindt de finale van de Culinaire Academie Zeeland (CAZ) wedstrijd plaats tijdens de Studie Experience in de Zeelandhallen te Goes. Tijdens de finale koken vierdejaars leerlingen van vier deelnemende vmbo-scholen een  driegangenmenu. Ook de leerlingen van de afdeling consumptief van Pontes Pieter Zeeman Zierikzee doen mee aan deze wedstrijd. De organisatie stelt € 80,- ter beschikking om een vers driegangenmenu te bereiden, in de keuken van de stand van Scalda, met de uitdaging dat dit een duurzaam menu is. Van dat bedrag mogen de deelnemende leerlingen € 40,- gebruiken om te oefenen en de rest mogen ze besteden aan het kopen van ingrediënten voor de finale. Sligro sponsort € 320,- aan ingrediënten en door De Keuken B.V. wordt  € 650,- aan het gebruik van apparatuur gesponsord. Aan de finale doen acht deelnemers mee, zij werken in teams van twee personen. Elk team koopt zelf de benodigde ingrediënten in en dient voor aanvang van de wedstrijd de gekochte ingrediënten aan de jury te tonen. Hoe meer lokale, regionale en/of seizoensgebonden producten in de receptuur zijn verwerkt, hoe meer punten de teams kunnen verdienen. De gerechten moeten tijdens de finale á la minute voor vier personen worden bereid. De receptuur en de bereide gerechten worden door de vakjury, bestaande uit gerenommeerde koks en een vertegenwoordiger van duurzaamheid, beoordeeld op basis van originaliteit, smaak, smaakbeleving, samenstelling en regionale inkoop. Daarnaast wordt gejureerd op het gebruik van eerlijke, natuurlijke producten en het duurzaam en wellicht innovatief verwerken daarvan. Nadat de deelnemers klaar zijn met koken, moeten zij de gebruikte apparatuur en de keuken schoon achterlaten. Ook dit wordt beoordeeld door de jury. De bekendmaking van het winnende team is maximaal een uur na afloop van de finale wedstrijd. Culinaire Academie Zeeland (CAZ) is een samenwerkingsverband tussen Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie, SSG Nehalenia, Pontes Het Goese Lyceum, Pontes Pieter Zeeman en SSG De Rede. 

bron: Pontes Pieter Zeeman  09-12-2013

Extra voorstelling De Nieuwe Wildernis

Op zaterdagmiddag 14 december organiseert fiZi in De Weverij een extra voorstelling van de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis. Deze prachtige film over de Oostvaardersplassen wordt nu ook om 14.00 uur vertoond. Twee jaar lang is de natuur in de Oostvaardersplassen in alle seizoenen 24 uur per dag gevolgd. Met als resultaat een bijzondere natuurfilm vol indrukwekkende beelden die in Nederland zijn weerga niet kent. Dat vindt ook het publiek dat massaal naar de voorstellingen komt. De drie geplande voorstellingen in fiZi waren dan ook in korte tijd uitverkocht. Besloten is om op zaterdagmiddag 14 december om 14.00 uur een extra voorstelling in te lassen. Een kaartje kost € 7,50. Gezien de belangstelling adviseren wij u om uw kaartje voor deze extra middagvoorstelling tijdig te reserveren. Dat kan via www.fizi.nl. Gereserveerde kaarten kunt u uitsluitend afhalen vanaf 45 minuten tot 15 minuten voor aanvang van de desbetreffende voorstelling. Daarna kunnen de niet-afgehaalde kaarten aan anderen worden verkocht.

bron: fiZi  08-12-2013

Leerlingen Pieter Zeeman in actie voor Serious Request

“We wisten eigenlijk al een jaar dat we mee wilden doen aan Serious Request,” vertellen Alison Nuis, Sterre Baan en Saskia van der Zande, uit klas H3A van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Op dinsdag 17 december gaat hun hele klas spinnen voor het goede doel, in sportschool Take Care in Zierikzee. De leerlingen proberen door middel van hun actie zoveel mogelijk geld op te halen voor Serious Request. Iedere leerling heeft een sponsorlijst meegekregen en is langs de deuren gegaan of heeft familie, kennissen en vrienden gevraagd een bijdrage te leveren. Op 19 december zal bekend worden gemaakt hoeveel de leerlingen met hun actie bij elkaar gefietst hebben. Eigenlijk zouden de meiden het liefst hun cheque zelf naar Leeuwarden brengen, op zaterdag 21 november. Maar dat vonden hun ouders een stap te ver. Misschien volgend jaar, want ze hebben de smaak van in actie komen te pakken. Op diverse plekken in staan speciale ‘donatiedoosjes’ voor Serious Request, zodat mensen hun bijdrage kunnen leveren. Er staan doosjes bij de tennisvereniging, in boekenwinkel ‘Boven het Dal’ aan de Poststraat, bij de apotheek in Borrendamme en bij  Bomont in Renesse. “Het is fijn om te merken dat je echt iets voor andere mensen kunt doen,” vertellen Alison, Sterre en Saskia. “Je doet iets goeds en daar voel je jezelf beter door. En spinnen is ook nog eens goed voor je gezondheid. Daarnaast leren we ook nog allerlei dingen, doordat we alles zelf organiseren. We bedenken plannen, spreken mensen aan, schrijven brieven en mailtjes en we houden alles bij in een speciale map, om het overzicht te houden.” 3FM focust zich tijdens Serious Request 2013 in Leeuwarden op 800.000 kinderen die jaarlijks onnodig sterven door diarree. Dit is een stille ramp die het gevolg is van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten. Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. Tussen 18 en 24 december, de week voorafgaand aan de kerstdagen, sluiten drie DJ’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. Mensen die de actie van Sterre, Alison en Saskia een warm hart toedragen, kunnen hun bijdrage leveren via een van de ‘donatiedoosjes,’ of contact met hen opnemen via SeriousRequestH3A@hotmail.com.

bron: Pontes Pieter Zeeman  08-12-2013

Restaurant De Zeelandbrug houdt benefietdiner voor stichting Alzheimer Nederland

Restaurant De Zeelandbrug houdt vrijdag 20 december een benefietdiner voor de stichting Alzheimer Nederland.

Tijdens dit viergangendiner is er muziek van Marc Canto en Maarten Bruijnes. Lees verder.

 

bron: PZC  08-12-2013

Delta Sport wint en faalt als team

De wedstrijd tussen Delta Sport en DWS bewees maar weer eens dat de sportwereld er eentje van uitersten is. Twee weken geleden legden de handballers van de  Zierikzeese vereniging tegen het wat hoger geklasseerde Hercules 3 een puike partij op de vloer, zondag werd Delta Sport gevloerd door het lager gerangschikte DWS (28-32). Het grootste verschil tussen die twee wedstrijden – het verval, als je het zo mag zeggen, werd vorige week al ingezet met een nederlaag tegen Gemini 2, net als DWS een laagvlieger in de hoofdklasse B – was het team. Tegen Hercules stond Delta Sport er als team, tegen DWS was daar helemaal geen sprake van. De start was zondag in sporthal Onderdak ronduit beroerd. Omdat de thuisploeg kansen niet afrondde (lees: niet slim schoot) en DWS dat wel keurig deed en daar ook alle ruimte voor kreeg, stond het na tien minuten al 1-6 en wat later 2-8. Zes goals verschil is schier onoverbrugbaar, al waren kenners en spelers het daar achteraf niet mee eens. Desalniettemin bleven de spelers van Delta Sport volharden in het missen van genoeg mogelijkheden en bleef DWS wel het net achter Delta Sport-doelman Jacco de Looff doen bewegen. Zijn defensie had namelijk nauwelijks antwoord op de uitblinkers aan DWS-zijde. Bij rust was het verschil nog altijd zes doelpunten en was de wedstrijd zo goed als gespeeld. In niets straalde Delta Sport uit dat ze van DWS wilde winnen. Na rust werd het verschil zelfs acht treffers waarna de thuisploeg een kleine opleving kende en tot drie punten achterstand terugkwam. Dat hadden er zowaar twee kunnen worden, maar Ruben Bos ging van te grote afstand voor eigen succes en vergat, zoals vele ploeggenoten deze zondagmiddag, het teambelang. Na die gemiste ‘kans’ scoorde DWS vijfmaal op rij. Daarna was de wedstrijd een formaliteit. Maar waar was toch die ploeg die EHC, nu de nummer twee in de competitie, en Hercules 3, ook uit het linkerrijtje, bedwong? ,,Ik weet het niet. Ik weet het niet”, schudde Guust Sluijs, die er elf inlegde, zijn hoofd. ,,Het team is er wel, maar niet vandaag. Vorige week”, doelde hij op de verliesbeurt tegen Gemini 2, ,,was dat er zelfs meer dan vandaag. Dit is een opeenstapeling van fouten en heel veel ballen missen. We hebben misschien wel twintig keer geschoten en we maken dan drie goals. Nu stond er een keeper van lik-mijn-vestje. Op een gegeven moment snap je het zelf ook niet meer. Wat moet ik dan doen?” Misschien wat slimmer schieten? ,,Schoten zijn ook momenten. Het gaat vanzelf. Dan zit de beweging er al in als in de lucht hangt en kun je niet meer terug. Maar vandaag was het wel heel erg”, gaf Sluijs toe. Zijn laatste twee woorden golden niet alleen voor de schoten, maar voor het hele optreden van Delta Sport. Scores Delta Sport: Guust Sluijs 11, Jimmy Niemans 5, Jordi Niemans 3, Thijs van Splunder, Ruben Bos, Guido de Graaf, Tim Vleeshouwer 2. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  08-12-2013

CDA tegen verdwijnen pinapparaat Zierikzee

Het CDA ziet het verdwijnen van het pinapparaat aan de Grevelingenstraat in Zierikzee niet zitten.In een brief aan de directeur van de Rabobank Oosterschelde laat de partij weten achter de publieksactie vanuit de wijk Poortambacht te staan. In de wijk is een handtekeningenactie opgezet om de bank op andere gedachten te brengen. Daarvoor is nu politieke steun.

bron: WereldRegio  08-12-2013

Zorgen over brandstichting na zevende incident

De zorgen over een mogelijke brandstichter in Zierikzee nemen toe nu er in één maand tijd maar liefst zeven branden zijn geweest. De laatste was vanmorgen zondag in alle vroegte bij het clubgebouw van de Zierikzeese voetbalvereniging MZC’11. De politie is alert en noteert gegevens van omstanders. In het verleden is wel vaker gebleken dat een brandstichter vaak zelf toeschouwer was van zijn daden. Ook de brandweer spreekt van mogelijke brandstichting omdat er vaak meerdere haarden worden gevonden bij de bluswerkzaamheden. Het begon op 3 november met brand in twee bouwcontainers bij Pontes Pieter Zeeman. Op 20 november was het raak bij het Kerkplein, waar ook een bouwcontainer in de hens ging. Op 28 november was het raak in een schuurtje bij het dierenasiel en op 1 december moest een bouwcontainer bij de Bredeschool het ontgelden. Op 4 december weer een container bij de Beddeweeg en afgelopen vrijdag werden er aan het Groene Weegje in Zierikzee pallets in brand gestoken en was er ook brand in de nevengelegen loods. En zondagmorgen rond half zes dus het clubgebouw van MCZ’11. De serie branden, waarover dus nog geen officiële lezing bestaat, doet denken aan brandstichting. Maar de politie heeft tot op heden nog niet officieel gereageerd. Het doet denken aan de serie brandstichtingen in Oosterland. Daar werden meer dan dertig branden in vooral schuurtjes aangestoken. De mogelijke daders wachten nog op een veroordeling. Bekijk de reportage van Omroep Zeeland. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  08-12-2013

Schouwse coaches verliezen toppers

Voor de Zierikzeese coaches Hennie van Liere en Jan Voshart zijn wedstrijden van hun clubs niet goed afgelopen. Van Liere, die dit seizoen met promotieklasser BOK nog niet had verloren, ging met haar volleybalteam uit Kapelle met 3-1 onderuit bij Roosendaal. ,,Het was een terechte uitslag”, vond Van Liere. ,,Het verschil zat ‘m in de service. In de eerste set was onze servicedruk hoog en goed, in de andere sets gingen we te veel servicefouten maken of te gemakkelijk serveren. Maar BOK heeft geknokt voor wat ze waard waren.” Ondanks de nederlaag blijft BOK eerste op de ranglijst, Roosendaal is op drie punten gekomen. Voshart trad met het Goese Togo aan tegen medekoploper Ondo in de derde klasse. Beiden korfbalteams hadden dit zaalseizoen nog niet verloren. Ondo behield die ongeslagen status door zaterdag met14-15 te winnen in Sportpunt Zeeland. De zege lijkt nipt, maar Ondo had het verschil al ver voor het einde van het duel gemaakt. Bij Togo stond oud-All Ready-speler Jan-Willem van Nieuwenhuijze in de basis, de Zierikzeese Desiree Voshart viel in de tweede helft in en maakte daarmee voor eerst sinds ongeveer een jaar speelminuten in het eerste van Togo.

bron: WereldRegio  08-12-2013

Brand bij clubgebouw MZC’11

Nadat de brandweer eerder dit weekend het woord ‘brandstichting’ in de mond nam bij een brand bij een pand aan het Groene Weegje in Zierikzee, was het zondagmorgen raak bij voetbalvereniging MZC’11. De brandweer rukte om half zes vanmorgen uit. Meer bijzonderheden volgen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-12-2013

Volleyballers Forza zetten koploper onder druk

De volleybalmannen van Forza gaan zich steeds nadrukkelijker mengen in de strijd om het kampioenschap van de promotieklasse B. Na vorige week laagvlieger Voorwaarts met 4-0 te hebben verslagen, moest zaterdagavond de nummer drie van de ranglijst er ook met 0-4 aan geloven. Tegen het Rotterdamse RVC waren de enigszins benauwde setstanden 25-27 17-25 25-27 23-25. En dan te bedenken dat de selectie in de ‘winterstop’ weer gezelschap krijgt van Jos Frickus en Maurits van de Velde, die momenteel het laatste deel van een buitenlandse stage afwerken. Het eerste vrouwenteam van Forza is even afgehaakt in de strijd om de titel in de promotieklasse A. Tegen VCN 4, tot zaterdag de nummer drie in de stand, verloren de eilandelijke volleybalsters met 3-1: 22-25 25-19 27-25 25-17. Door de nederlaag is VCN Forza op de ranglijst gepasseerd en bedraagt het gat met koploper Sliedrecht Sport 5 twee gewonnen wedstrijden. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  08-12-2013

MZC’11 houdt knappe zegereeks in stand

Een knappe redding van doelman Ruud van der Linde met zijn linkerhand was nodig om zijn ploeg MZC’11 na een goed uur en een 0-1-achterstand in de wedstrijd te houden. Wat volgde was een knappe zege. De Zierikzeese formatie van trainer Adriaan Nieuwenhuijse moest winnen, zaterdag op sportpark Den Hogen Blok van Oostkapelle, om de twee koplopers, Arnemuiden en Nieuwdorp, in de nek te kunnen blijven hijgen wanneer het gaat over de kampioensgordel in de derde klasse A. Van het drietal had MZC’11 tijdens de twaalfde speelronde op papier veruit de lastigste tegenstander. In de praktijk bleek dat ook het geval. Met die wetenschap begon de thuisploeg niet best aan het duel met de Walcherse koploper, dat voor zaterdag op drie punten van MZC’11 stond. ,,De eerste helft was heel matig”, verwoordde Frank Kristelijn namens de voetballers uit Zierikzee. ,,We lieten ons fysiek teveel afbluffen. In de tweede helft hebben we het beter opgepakt. We leverden we meer strijd en speelden met meer passie.” Dat niet alleen, maar MZC’11 voetbalde ook beter en was daar aan het einde van de eerste helft al mee begonnen. Dat er minimaal een Zierikzeese goal zou vallen, daar waren de ‘kenners’ het wel over eens. In de 65e minuut was het raak. Good old Elmar Verhage stoomde goed door op links, gaf een voorzet die Martijn van Grunsven bij de eerste paal keurig en beheerst over de Oostkapelle-doelman binnen kopte: 1-1. Echter, de 1-1 had al eerder kunnen vallen maar de scheidsrechter onthield dezelfde Van Grunsven een zuivere strafschop. Het had ook enkele minuten daarvoor 0-2 kunnen zijn, maar Oostkapelle zag een bijna zekere goal door Van der Linde worden gekeerd. De Zierikzeese keeper was blij met zijn redding. ,,Een goedmakertje”, doelde hij op de wedstrijd van een week eerder tegen Heinkenszand toen hij een vrije trap totaal verkeerd beoordeelde. ,,Ik zat er naast en dat is niet echt mijn stijl.” Hoe dan ook, na de gelijkmaker bleef MZC’11 goed voetballen en gokte Oostkapelle vooral op de counter en dode spelmomenten. Op een enkel hachelijk moment na hield de Zierikzeese defensie stand, iets waarin de Oostkapelle niet slaagde. Zij beleefde het ene na het andere hachelijke moment omdat Ramon Janson, de linkerspits van MZC’11, het maar weer eens op zijn heupen had. Een tweede, Zierikzeese goal kon daardoor niet uitblijven en dankzij zijn kwaliteiten kon hij een schot op het goal afvuren. Doordat Rick Bevelander onderweg de bal beroerde, was de doelman van Walchernaren volledig kansloos: 2-1. Dezelfde Janson had vlak voor tijd de 3-1 op zijn schoen, maar wilde het te mooi afmaken. Mooi is de reeks die MZC’11 momenteel neerzet. Vanaf eind oktober werden er zes wedstrijden (20 goals voor en zes tegen) op rij gewonnen. Wat deze mooie cijferlijst waard is, moet zaterdag 14 december blijken. Dan staat de topper tegen medekoploper Nieuwdorp op het programma. Kristelijn: ,,Het gaat lekker. Nog een zevende en dan kunnen we lekker de winterstop in”.  Van der Linde is zich al bewust van dat treffen. ,,Tegen Nieuwdorp moeten we er zeker allemaal staan”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-12-2013

Brandweer denkt aan brandstichting in Zierikzee

Vrijdagnacht om 3:14 uur is de brandweer van Zierikzee uitgerukt voor een buitenbrand aan het Groene Weegje in Zierikzee. Het bleek te gaan om een hoop pallets. Tegelijkertijd werd er ook brand in een loods ontdekt. Omdat de brand op twee plaatsen was ontstaan, denkt de brandweer aan brandstichting. Of er een relatie is met andere kleine containerbrandjes is nog niet duidelijk. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  07-12-2013

Goudzwaard met een sprintje naar zege Ten Miles

Niels Goudzwaard heeft de Sport2000 Ten Miles gewonnen. Hiermee heeft de Zierikzeese atleet het open Zeeuws kampioenschap op die afstand op zijn naam geschreven. Zonder Goudzwaard tekort te willen doen was de bezetting van de wedstrijd in Zierikzee niet je van het. Spanning zat er zaterdag wel in. Al snel bleek dat vier lopers, Goudzwaard, De Vos, Cappon en Arensman, behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. Goudzwaard had op een gegeven moment wel een gaatje geslagen, maar zag zijn achtervolgers toch terugkomen. ,,Tactisch liep ik niet slim want ik zat zelf te veel op kop. Ik ben zo hard mogelijk weggegaan. Door het tempo hoog te houden, maakte ik het zelf zwaar”, reageerde Goudzwaard (foto). Met nog drie in totaal van de zestien kilometer te gaan, was het kwartet nog bijeen. Enkele honderden meters voor de finish schudde Goudzwaard ze af en werd Flakkeeënaar Arensman tweede: 59,43 minuten tegenover 59,47 minuten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-12-2013

Zeelandbrug weer vrijgegeven

Volgens eerste berichten is de Zeelandbrug momenteel (vrijdagmorgen 11.32 uur) gestremd. Er zou een vrachtwagen gekanteld zijn. Aan beide zijden van de brug wordt met signaalborden gewaarschuwd voor zeer harde wind. Volgens de verkeersinformatiedienst is de brug in beide richtingen tot nader bericht gestremd.

11.50 uur: Inmiddels is de Zeelandbrug weer vrijgegeven. De vrachtwagen is geborgen.

bron: WereldRegio  06-12-2013

Aangifte tegen pestsites Pontes

De directie van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee probeert twee twitteraccounts waarop leerlingen elkaar in diskrediet brengen te verwijderen. Op één van de accounts stond tot voor kort bijvoorbeeld een foto van twee meisjes van de school, die voor één euro sex zouden willen en als ‘sletten’ werden neergezet. Andere berichten maken een vermeende homoseksualiteit van scholieren wereldkundig. Rector Sjef Lommen heeft aangifte gedaan bij de politie. De ergste berichten zijn al verdwenen en de schrijvers hebben excuses aangeboden. Volgens Lommen is het niet gemakkelijk om de accounts te verwijderen. ,,We hebben het eerst even laten doen, maar de taal werd steeds onwelvoegelijker. Dit kan niet. Nu willen we ze verwijderen, maar dat is niet gemakkelijk.” Volgende week overigens sluit de school met instanties als gemeente, justitie en politie een convenant om sneller en doelmatiger in te grijpen als de veiligheid op school bedreigt wordt. Zo zal Pontes geïnformeerd worden door de politie als er leerlingen van de school in Renesse voor problemen zorgen. ,,Ja, dat kan maandag nog een vervolg op school krijgen natuurlijk.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-12-2013

Pin moet blijven

Bewoners van de wijk Poortambacht in Zierikzee zijn een actie gestart voor het behoud van hún pinapparaat aan de Grevelingenstraat (naast de Aldi). Deborah Lich (foto) heeft het initiatief genomen. Ze is actief in de groep Hart voor Poortambacht, dat inzet op de leefbaarheid in de wijk. En juist nu heeft de Rabobank besloten het apparaat weg te halen en te verplaatsen naar het kantoor aan de Grachtweg. Dat gebeurt na de jaarwisseling omdat de bank nog veel pinopnames verwacht in de laatste weken van dit jaar. Via facebook en door het verzamelen van handtekeningen hopen de actievoerders de bank op andere gedachten te brengen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-12-2013

Kies sportmoment 2013

Het sportjaar 2013 liet veelal resultaten en prestaties van sporters en ploegen zien die vaker opvallen. Veelal, want met een Nederlands kampioen suppen en beachtennis verschenen er plots wildvreemde namen op het podium. Maar aan welke prestatie hecht de lezer het meeste waarde? Hieronder – in willekeurige volgorde – de twaalf kandidaten voor het Schouwse sportmoment van 2013.

Lesley Kerkhove (tennis, Zierikzee): zege op nummer 56 van de wereld

Noah Heijnen (atletiek, Burgh-Haamstede): NK outdoor 100 meter

Tommy Staal (atletiek, Nieuw-Haamstede): 2e NK 10 km weg junioren

Jade Ottema (suppen, Brouwershaven): NK

Davy Scheffers (foto, freestylesurfen, Zierikzee): 6e PWA freestyle Brouwersdam

Leonie Ton (atletiek, Zierikzee): 3e Kustmarathon

Ronald van Slooten/Pieter Boot (beachtennis, Zonnemaire/Zierikzee): NK

Bruse Boys (voetbal, Bruinisse): bereiken nacompetitie

Forza-mannen (volleybal, Bruinisse): bekerfinalist district Zuid

Het stemmen is eenvoudig en werkt als volgt. Stuur je stem van jouw sportmoment naar peter@wereldregio.nl. Dit doe je door de naam van de betreffende sporter te e-mailen. De prestatie die de meeste stemmen krijgt, wordt vanzelfsprekend de winnaar. Uit de inzendingen die voor het beste Schouwse sportmoment hebben gekozen, wordt een winnaar getrokken. Deze krijgt een waardebon van 75 euro die beschikbaar is gesteld door Sport2000 Zierikzee. Stemmen kan tot en met donderdag 19 december. De winnaar van het sportmoment 2013 wordt in WereldRegio van 27 december bekendgemaakt.

bron: WereldRegio  06-12-2013

Racoon in Zierikzee

De Zeeuwse band Racoon en 3FM dj Timur Perlin komen maandag 9 december naar Zierikzee. Ze komen een bakkersactie voor Serious Request promoten. 3FM reist tot 17 december het land door om aandacht te schenken aan Serious Request; de jaarlijkse geldinzameling voor het Rode Kruis. Racoon en de bekende dj komen rond 09.00 uur ’s morgens al naar Zierikzee. Bij Koninklijke Zeelandia aan de Fonteine worden ze ontvangen. Daar gaan ze voor de Nederlandse Ambachtelijke Bakkers Serieus Request broodjes en cake decoreren. Aansluitend gaan ze de lekkernijen verkopen in de winkel van de Stadsbakkerij aan de Mol. Het bezoek aan Zierikzee is een onderdeel van de Elfprovinciëntocht van 3FM. Die eindigt in Friesland, waar het glazen huis dit jaar komt te staan.

bron: WereldRegio  06-12-2013

Reddingsbrigade standby voor Sinterklaasstorm

Reddingsbrigade Nederland heeft om 13.00 uur vanmiddag een voorwaarschuwing uitgegeven aan 51 reddingseenheden van haar Nationale Reddingsvloot langs de Nederlandse kust en het IJsselmeergebied. Hiertoe behoort ook de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland. ,,Dit houdt in dat van ons verwacht wordt dat we gedurende de fase van het vooralarm bereikbaar zijn”, zegt Taco Meeles namens de brigade, ,,en in staat zijn om voorbereidende werkzaamheden te gaan ondernemen indien bij feitelijke alarmering uw reddingseenheid binnen 1 uur  in de regio paraat staat voor vertrek naar het nader aangegeven inzetgebied.” Aanleiding is de verwachte combinatie van noordwesterstorm, hoge waterstanden en springtij in de kustprovincies, Wadden- en IJsselmeergebied. Omdat de piek van de hoogwaterstand in de nachtelijke uren wordt verwacht en er vanavond veel Sinterklaasfestiviteiten zijn, zorgt de Reddingsbrigade er met de voorwaarschuwing tijdig voor dat de ruim tweehonderd vrijwilligers die als eerste zouden moeten uitrukken vanavond en vannacht bereikbaar en inzetbaar zijn. Op dit moment vinden nog geen feitelijke uitrukken plaats.

bron: WereldRegio  05-12-2013

Politie houdt derde verdachte overlastpand Vogelwaarde aan

De man die woensdag tijdens een inval van de politie uit een woning aan de Wilgenstraat in Vogelwaarde ontsnapte, is donderdagmiddag in Zierikzee aangehouden. Het betreft een 31-jarige man uit Vogelwaarde. Ook hij wordt verdacht van drugshandel en is net als zijn twee kompanen in verzekering gesteld. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  05-12-2013

Stella Boys geeft wederom visitekaartje af

Kampioenskandidaat Stella Boys/t ‘Centrum gaf in de ZieZaVo-strijd opnieuw haar visitekaartje af.Zonder schroom werd ASZ in de eerste klasse met 10-0 opzij gezet. Ook IJtama, de nummer twee, won vrij gemakkelijk met 9-3 van Vivars.nl. Van Oeveren/WIK behoudt ook de aansluiting met de topdrie in het klassement. Met doelpunten van Mike de Voogd (4), Barry Dorreman (3), Rick Bevelander (2) en Maurice de Vlieger won het met 10-2 van De Strandloper/Ginsterveld. Keeper Raymon Bodbijl stond na een blessure van vier weken weer terug op het doel van Van Oeveren/WIK. De wedstrijd in de kelder van de eerste klasse tussen Airpack en Deco Home Zierikzee werd gewonnen door Airpack. Met doelpunten van Mark Bolle, Johan van der Werve, Johan Dooge en Leen Dooge (2x) werd het 5-3. In de tweede klasse startte de koploper Motorenboys slecht aan de wedstrijd. Spuiterij Elfrink kwam binnen enkele minuten op een 0-2-voorsprong. Maar Motorenboys bleek de langste adem te hebben en won alsnog overtuigend met 7-2. De nummer twee, Stella Boys/t’Centrum 2, won met 6-2 van Fiets Outlet Zeeland en FAXE zorgde voor een verrassing door Via Adviseurs met 5-3 te verslaan. FC Kerkwerve/Oliegeultje was met 7-3 te sterk voor De Vlinder. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  05-12-2013

Kerstconcert in Dikke toren Zierikzee

Op 14 december hoopt vocaal ensemble Musica Della Speranza een nieuwe traditie in gang te zetten. Dit nog jonge ensemble wil ook in de toekomst een jaarlijks kerstconcert in de Dikke Toren organiseren. Inmiddels is het drie jaar geleden dat het laatste concert er plaats vond. Musica Della Speranza wil daarin verandering brengen en geeft op 14 december een concert met (voornamelijk) vroegbarokke kerstmuziek. Aanvang 20.00 uur. Vocaal ensemble Musica Della Speranza bestaat uit een groep van tien zangers. Dit is een aantal zangers uit Chr. kamerkoor Fiori Musicali, aangevuld met andere fanatieke zangers en musici. Het ensemble ontstond na zeer positieve reacties na een eerder gegeven projectmatig concert tijdens het Suite- en Sofaconcert 2012 te Zierikzee. Het enthousiasmeerde de zangers om door te gaan met ditzelfde concept en een dergelijk programma.  Ze oriënteren zich tijdens dit concert op kerstmuziek, geschreven in de periode van de (vroege) barok. Een tijdperk waaruit veel muzikale juweeltjes zijn overgeleverd. Dit aangevuld met een uiterst sfeervolle locatie, zullen zorgen voor een bijzonder concert, da t u niet mag missen! Muziek van J. H. Schein krijgt de meeste aandacht, aangevuld met J.S. Bach, A. Hammerschmidt, M. Praetorius, S. Scheidt. H. Schütz en J. P. Sweelinck. Daarnaast zal een aantal muzikale werken gespeeld worden, met medewerking van harpiste Dorine van Dijk. Omdat de toren niet of nauwelijks verwarmd kan worden, raden wij u aan om warme kleding aan te trekken en een plaid of deken mee te nemen. De toren biedt slechts plaats aan 85 mensen. Daarom raden we u aan tijdig een kaartje te reserveren. Dit kunt u doen door te bellen naar 0187-641553. Een kaartje kost € 12,- (inclusief een glas glühwein/warme chocomel en een programmaboekje). Kinderen (tot en met 12 jaar) betalen € 5,-. (foto: Ons Eiland/PR)

bron: Ons Eiland  05-11-2013

College ziet drijvend terras wel zitten

Het dagelijks gemeentebestuur wil meewerken aan de komst van een drijvend terras bij grand café de Werf in Zierikzee. Burgemeester en wethouders zien het wel zitten. Het terras zou een soort drijvend ponton zijn dat met de waterstanden mee beweegt. De Werf hoopt dat het terras er nog voor de zomer van 2014 kan zijn. Volgende week worden de gesprekken met de gemeente verder opgepakt.

bron: WereldRegio  05-12-2013

Gestolen fiets wordt notoire inbreker fataal

Met de aanhouding van een 27-jarige man uit Zierikzee denkt de politie een einde te hebben gemaakt aan de inbrakengolf op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Achtergelaten DNA-materiaal heeft de recherche op het spoor van deze verdachte gebracht. De verdachte komt in beeld nadat hij is gezien op een mogelijk bij een woning gestolen fiets. Hierop wordt door de politie gericht onderzoek gedaan. Nadat hij enige tijd later door surveillerende agenten fietsend gezien wordt, blijkt na een controle dat deze tweewieler inderdaad weggenomen is uit een vakantiewoning in Kamperland. DNA-onderzoek bevestigt dat de verdachte in deze vakantiewoning heeft ingebroken. Ook blijkt hieruit dat dit niet de enige inbraak is die hij heeft gepleegd. Het levert namelijk nog een 16-tal ‘hits’ op van diverse inbraken op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Gisteren zijn bij een doorzoeking in de woning van de man verschillende gestolen spullen aangetroffen, zoals elektrische apparatuur, tuingereedschap en levensmiddelen. De verdachte is vervolgens aangehouden en voor verhoor meegenomen naar PI Torentijd in Middelburg. Daar heeft hij een bekennende verklaring afgelegd. Verder onderzoek moet uitwijzen of hij ook verantwoordelijk is voor nog tientallen andere inbraken.  Met deze gevangenneming hoopt de politie dat er een einde is gekomen aan de inbrakengolf op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Meerdere aanhoudingen worden overigens niet uitgesloten.Tijdens het onderzoek is nauw samengewerkt met de gemeente Schouwen-Duiveland en recreatieondernemers. Met name is veel geïnvesteerd in een project om de inbraken in vakantiewoningen te voorkomen. De politie en de gemeente gaan de ingezette samenwerking om het aantal inbraken terug te dringen verder versterken. Tijdens de actiedag op 11 december a.s. wordt aan het georganiseerde burgerinitiatief ‘één dag tegen woninginbraken’ (www.1dagniet.nl) extra aandacht gegeven aan de gezamenlijk aannpak. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  04-12-2013

Oogmeetweek bij Pearle Zierikzee

Een derde van de Zeeuwen heeft nog nooit een oogmeting gehad. Van de mensen die dit wel eens hebben laten doen, geeft een overgrote meerderheid aan de oogmeting een jaar of langer geleden te hebben gehad (71 procent). Dat Nederlanders de zorg voor hun zicht verwaarlozen is opmerkelijk, aangezien een ruime meerderheid (79 procent) het (zeer) belangrijk vindt om zijn ogen jaarlijks te laten meten. Dit blijkt uit een onderzoek van Pearle Opticiens in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) onder 1.000 Nederlanders in het kader van de Oogmeetweken. Het advies van Pearle Opticiens aan bril- en lensdragers is om jaarlijks een oogmeting te laten doen. Zo kunnen eventuele oogproblemen tijdig worden geconstateerd en opgelost. Pearle Zierikzee aan Havenplein 1 in Zierikzee houdt de Oogmeetweken van 9 tot en met 15 december en nodigt iedereen uit om langs te komen voor een gratis oogmeting.

bron: WereldRegio  04-12-2013

Schouwen-Duiveland haakt aan bij register gehandicaptenparkeerkaarten

Schouwen-Duiveland sluit zich volgend jaar aan bij het landelijk register voor invalidenparkeerkaarten. Dat heeft wethouder Wim Stouten toegezegd aan raadslid Petri d’Anjou. Zij heeft hierover vragen gesteld. Lees verder.

 

bron: PZC  03-12-2013

Actie voor terugplaatsen paaltjes

De Stichting Oosterschelde wil de karakteristieke paaltjes terug langs de kust van Schouwen-Duiveland. Het Projectbureau Zeeweringen herstelt de Zeeuwse zeedijken langs de Oosterschelde. In 2014 en 2015 volgen kilometers zeedijk bij Burghsluis, Zuidhoek Zierikzee, Moggershil, Stavenisse, Zandkreekdam en Roompot. ,,Veiligheid voorop, maar de nostalgische natuurstenen en de prachtige houten palen en paaltjes verdwijnen in rap tempo. Dat kost Zeeland karakter,” zo schrijft de stichting.Bij het Zierikzeese Havenhoofd heeft het Projectbureau Zeeweringen zelf paaltjes teruggezet en de stichting oosterschelde wil dat het bureau dat op meer plaatsen gaat doen. ,,Roep Projectbureau Zeeweringen op om de perkoenpalen te handhaven en te herplaatsen: Stuur een mail naar info@zeeweringen.nl en roep Projectbureau Zeeweringen op om de perkoenpalen te handhaven en te herplaatsen: Wij staan graag voor paal,” luidt de oproep van de stichting. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-12-2013

SMWO kiest voor regio-indeling

De Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelde heeft haar medewerkers regio’s toegewezen. Daarmee breekt SMWO met specifieke medewerkers voor doelgroepen als ouderen en jongeren. Sinds 1 oktober voert SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland het welzijnswerk in de gemeente uit. Om het welzijnswerk zo dicht mogelijk uit te voeren bij de mensen voor wie het bedoeld is, is de gemeente verdeeld in drie regio’s. Voor elke regio is een drietal medewerkers aangesteld als aanspreekpunt. Dat betekent voor bijvoorbeeld dorpsraden, dat het duidelijk is met wie van SMWO zij contact kunt opnemen, voor vragen, adviezen en ondersteuning. SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland wil met hen nadenken over de leefbaarheid in de kernen en welke mogelijkheden er zijn om de betrokkenheid van dorpsbewoners met elkaar te vergroten. De contactpersonen op de dorpsraadvergaderingen aanwezig zullen zijn, maar ook zoveel mogelijk bij lokale evenementen. De ondersteuning die SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland biedt is verder altijd vraaggericht; dit kan zijn vanuit de dorpsraad, maar ook andere vrijwilligers(organisaties) kunnen een beroep doen op de expertise van de welzijnswerkers. Vor Zierikzee zijn de contactpersonen: Michael van Nguyen, Wilma Jansen en Jessica van As.

bron: WereldRegio  02-12-2013

Rabobank Grachtweg opent 18 december

Het kantoor van Rabobank Oosterschelde in Zierikzee verhuist op 18 december van Havenpark in het centrum naar de Grachtweg. Op dinsdag 17 december om 16.30 uur sluiten de deuren aan het Havenpark voor de laatste keer. Op woensdag 18 december zijn klanten vanaf 9.00 uur welkom op de nieuwe locatie aan de Grachtweg. Aan het Havenpark in het centrum van Zierikzee blijft een geldautomaat aanwezig. In het nieuwe kantoor zijn vanaf 18 december een extra geldautomaat en sealbagautomaat (beiden buiten), een muntrolautomaat en een afstortautomaat voor contant geld (in de bankhal) beschikbaar. Het bankkantoor aan de Grachtweg is hét Rabobankkantoor voor Schouwen-Duiveland. De geldautomaat van de Rabobank aan de Grevelingenstraat in Zierikzee wordt vervangen door de automaat in het nieuwe kantoor. De automaat aan de Grevelingenstraat wordt daarom vanaf 6 januari, ná de drukte van de feestdagen, uit de roulatie genomen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-12-2013

Kerkhove ziet steeds meer concurrentes afhaken

In de strijd bij de KNLTB Masters, waar een officiële Nederlandse titel op het spel staat, haken steeds meer concurrentes van Lesley Kerkhove af. Door de afzeggingen van Kiki Bertens, Aranxta Rus en Richel Hogenkamp staat de 22-jarige Zierikzeese inmiddels bij de bovenste twee van de plaatsingslijst voor het toernooi dat van 17 tot en met 22 december in het Rotterdamse Topsportcentrum wordt gehouden. Kerkhove won de Masters in 2011 door onder meer Bertens en Rus te verslaan. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  02-12-2013

Mitt Hem verrijst in Noorderpolder

Eilandzorg noemt haar nieuwe complex in de Zierikzeese wijk Noorderpolder Mitt Hem. Mitt Hem is Zweeds voor ‘mijn huis’. De naam symboliseert de vrijheid en zelfstandigheid van de bewoners in dit nieuwe wooncomplex in Zierikzee. Zij kunnen er – zo laat Eilandzorg weten – wonen zoals thuis, in alle vrijheid, ondanks een beperking. Eilandzorg verleent daarbij 24 uur zorg, ondersteuning en begeleiding. De geplande oplevering is medio maart 2014. Het nieuwe wooncomplex is gesitueerd aan het schoolplein van de Brede School. Het gebouw bestaat uit vier woonlagen waarbij op elke bouwlaag groepswonen is ontwikkeld. Elke bouwlaag bestaat uit zeven appartementen, en één gemeenschappelijke appartement waar men vrijblijvend gebruik van kan maken. In totaal zijn er achtentwintig appartementen beschikbaar voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, ouderen met een verstandelijke beperking en ouderen met een lichamelijke beperking.

bron: WereldRegio  02-12-2013

Nog geen nieuwe politieke partij aangemeld

Er heeft zich nog geen nieuwe politieke partij aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezing van maart volgend jaar. Bekend is dat de Socialistische Partij mogelijk zal gaan deelnemen, maar die heeft het besluit nog niet genomen. Tot 23 december kan een nieuwe partij zich bij de gemeente aankondigen. Gebeurt dat later, dan is deelname nog wel mogelijk maar wordt er gewerkt met een zogenoemde ‘blancolijst’.

bron: WereldRegio  02-12-2013

Skills Talents gezocht op Pieter Zeeman

De afdeling Bouwen, Wonen & Interieur van Pontes Pieter Zeeman doet dit schooljaar mee met Skills Talents 2014. Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden die gehouden worden onder laatstejaars VMBO’ers en bestaat uit een selectiewedstrijd op school, een provinciale voorronde en een landelijke finale. Het doel van de Skills Talents is het bieden van een leerzame uitdaging, waarbij het in teamverband samenwerken, ontwikkelen van talenten en het creëren van vaktrots centraal staan. Op woensdagmiddag 4 december zullen de leerlingen Bouwen, Wonen & Interieur in een twee uur durende selectiewedstrijd uitmaken welk team van drie leerlingen in de provinciale voorronde deel zal gaan nemen. Iedere deelnemende school stuurt per vakrichting een team van drie leerlingen. Het vakteam dat wint, krijgt een plek in het provincieteam. Elk provincieteam mag naar de finale voor provincieteams. De beste zes vakteams van Nederland mogen ook strijden in de finale voor vakteams. Zij strijden daar in hun vakrichting om de beste te worden van het land. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Pontes Pieter Zeeman  02-12-2013

Schouwen-Duiveland schaliegasvrij verklaard

De gemeenteraad verklaart Schouwen-Duiveland schaliegasvrij. Een grote meerderheid van de gemeenteraad kan instemmen met een burgerinitiatief hierover vanuit de Socialistische Partij. Alleen de SGP was tegen. Dat de grote meerderheid van de raad kon instemmen met het initiatief, had veel te maken met de voorzichtige formulering van het initiatief. Lees verder.

 

bron: PZC  02-12-2013

Zierikzeese snorren leveren ruim 14.000 euro op

De actie ZZ-Movember in Zierikzee heeft zeker 14.000 euro opgeleverd. 59 deelnemers hebben hun snor een maand laten staan om geld op te halen voor onderzoek naar prostaatkanker. De opbrengst is veel hoger dan vorig jaar, toen werd er 2500 euro opgehaald. In Café de Gekroonde Suikerbiet was zaterdag de slotavond waarbij alle snorren eraf gingen. Vijf van de 59 deelnemers haalden boven de duizend euro op voor hun snor. Een deelnemer wist zelfs bijna 1900 euro bij elkaar te halen. Veel mannen waren blij dat de snor er af kon. Organisator Robbie Stoutjesdijk liet weten dat zijn snor alleen volgend jaar weer terugkomt. En vele anderen vonden het een verlossing om weer een glad gezicht te hebben. Movember is een wereldwijde actie waarbij mannen een maand hun snor laten staan voor onderzoek naar prostaatkanker. Vorig jaar leverde dit over de hele wereld 98 miljoen euro op. Luisterfragment. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  01-12-2013

Donkere dag Delta Sport tegen rode lantaarndrager

Delta Sport beleefde tijdens haar zesde wedstrijd in de hoofdklasse B een donkere dag. Rode lantaarndrager Gemini 2, dat in vijf wedstrijden net als DWS, de tegenstander van de Zierikzeese club op 8 december, nog geen punt had behaald, versloeg de formatie van de trainers Jaco Vleeshouwer en Peter Bos zondag met 28-25. Na zes wedstrijden is Delta Sport slechts middenmoter waar een plek tot de topdrie zeker tot de mogelijkheden had behoord in deze fase van de competitie. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  01-12-2013

Volleyballers Forza na 4-0-zege runner up

In een wedstrijd die weinig om het lijf had hebben de volleyballers van Forza een maximaal resultaat geboekt. Tegen het Zeeuws-Vlaamse Voorwaarts, de nummer voorlaatst in de promotieklasse B, werd het zaterdagavond in sportzaal de Vanger 4-0: 25-18 25-16 25-22 25-16. Met deze zege, die vijf punten oplevert, klimt Forza naar de tweede plaats. Het gat met koploper Krimpen 3, dat onlangs werd verslagen, bedraagt na negen speelronden vier punten. Tegen Voorwaarts was er niets aan de hand. Met name Lennen Jonker kon naar hartelust met smashes zijn gang gaan want de rest van het team zocht hem meerdere malen en goed op. Heel even stokte het spel van Forza toen Voorwaarts aan het einde van de derde set op twee punten kwam. Op tijd bij de les pakte de thuisploeg ook die set. Het eerste vrouwenteam van Forza had ook een ruime zege in het verschiet liggen, maar moest tegen Voltena 2 alsnog vol aan de bak om er een 3-2-overwinning uit te slepen. Na betrekkelijk eenvoudige zeges in de eerste twee sets (25-18 25-17) kwam Voltena 2 goed terug met 13-25 en 24-26. Vervolgens veroverde Forza de vijfde set met 15-10. De volleybalsters staan na negen speeldagen derde in de promotieklasse B en hebben zes punten achterstand op koploper Sliedrecht Sport 5. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  01-12-2013

Monsterscore voor Motorenboys in ZieZaVo

De drie beste ploegen in de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie maakten  op de jongste speeldag geen fouten. Koploper Stella Boys/’t Centrum haalde flink uit tegen Deco Home Zierikzee: 12-4. IJtama bleef de baas over ASZ met 8-3 overwinning. Van Oeveren/WIK moest eerst een achterstand incasseren maar won daarna vrij gemakkelijk van Airpack met 6-2. De Strandloper/Ginsterveld had het moelijktegen Vivars.nl. De achterstand werd al snel omgezet in 2-1. Omdat de spelers van Vivars.nl vele kansen niet benutten, was uiteindelijk de winst voor de ploeg uit Westerschouwen met 4-2. In de tweede klasse vestigde het team van Motorenboys een recordaantal doelpunten tegen de rode lantarendrager De Vlinder. Vijfentwintig keer werd er gescoord in het doel van Frank Kouijzer. De nummer twee, Stella Boys/’t Centrum, won overtuigend met 9-2 van Spuiterij Elfrink en FC Hanse Staalbouw was te sterk voor Fiets Outlet Zeeland met 8-4. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  01-12-2013

Brand in container bouwafval

Zondagmorgen omstreeks 05.13 uur ontdekte een medewerker van een beveiligingsbedrijf een rookpluim boven een bouwlocatie aan de Emil Sandstromweg in Zierikzee. Na onderzoek bleek dat onderaan een bouwsteiger bij de aanbouw van een nieuwe basisschool een grote bouwcontainer met afval in brand stond. Nadat de brandweer van Zierikzee was gealarmeerd heeft deze de containerbrand geblust. (foto: Brandweer Zierikzee) 

bron: Brandweer Zierikzee  01-12-2013

Sjaan en Erykk in Brogum Zierikzee

Brogum Popcultura in Zierikzee bood zondagmiddag een mooi programma met twee talentvolle singer-songwriters. Sjaan Duinhoven imponeerde deze zomer tijdens de openingsvoorstelling ‘Kabaal en Liefde’ van Schiller van het Zeeland Nazomerfestival in haar rol van Lady Milford. Lees verder.

 

bron: PZC  01-12-2013