Sportcentrum Zierikzee gaat nu de lucht in

Speelde het werk zich tot nu toe vooral ondergronds af, vanaf volgende week gaat het nieuwe sportcentrum in Zierikzee de lucht in. Maandag wordt begonnen met het zetten van de staalconstructie. Naar verwachting zit het dak er in december op. Lees verder.

 

bron: PZC  31-08-2013

LTC Zierikzee neemt nieuwe LED-sportverlichting in gebruik

De nieuw aangelegde LED-sportverlichting op het tennispark van LTC Zierikzee wordt vrijdag 6 september officieel in gebruik genomen. Dat gebeurt in aanwezigheid van wethouders Ad Verseput en Wim Stouten. Lees verder.

 

bron: PZC  31-08-2013

Pontes Zierikzee schrijft weer zwarte cijfers

De Pontes Pieter Zeemanschool in Zierikzee heeft het jaar 2012 afgesloten met een bescheiden positief resultaat van 20.700 euro. Het is voor het eerst in jaren dat de school voor voortgezet onderwijs geen financiële tekorten meer heeft. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  30-08-2013

Alle voorstellingen Mondragon uitverkocht

Alle acht de voorstellingen, die in september plaatsvinden in het oude theater Mondragon zijn uitverkocht. Theatergroep Zierik speelt er de Kersentuin van Tjechov. Samen met de stichting Markant Schouwen-Duiveland heeft Zierik het idee opgevat om nog een keer theater in het oude Mondragon te brengen als een afscheid van wat ooit een beroemde plek in Zierikzee was. Als snel bleek de belangstelling erg groot en werden er twee extra voorstellingen geregeld. Inmiddels zijn alle kaarten (bijna duizend) verkocht. De eerste avond is woensdag 4 september. De premiere is een dag later.

bron: WereldRegio  30-08-2013

Droogte houdt MZC’11 uit Zierikzee

De thuiswedstrijd van MZC’11, dat een bekerduel met Cluzona betreft, wordt zaterdag op vreemde bodem gespeeld. De aanhoudende droogte maakt het spelen op de velden van sportpark Den Hogen Blok onmogelijk voor het eerste elftal van de Zierikzeese ploeg. Daarom voetbalt bij Cluzona (in Halsteren) om 16.00 uur.                 

bron: WereldRegio  30-08-2013

Kerkhove kan goede reeks Kucova niet doorbreken

Een set had Lesley Kerkhove zeker verdiend en misschien wel kunnen pakken, maar toch ging ze vrijdag in de kwartfinale van een Challenger in het Belgische Fleurus in twee bedrijven onderuit.Van alle kwartfinalisten had ze de moeilijkste tegenstander, de Tsjechische Kristina Kucova. Met haar 182e plaats op de wereldranglijst is ze in Fleurus als eerste geplaatst en nam ze haar goede vorm uit Roemenië mee waar ze een 50.000 dollar-toernooi won. Tot 3-3 ging het in de eerste set gelijk op, daarna gaf Kucova even gas en werd het 3-6. Ondanks het verlies speelde Kerkhove goed en dat bleek in de tweede set waarin ze met 5-3 voor kwam. De 21-jarige Zierikzeese miste echter de energie om het karwei te klaren en moest in de tiebreak met 2-7 haar meerdere erkennen in Kucova. Komende week speelt de Schouwse tennisster een 25.000 dollar-toernooi in Alphen aan den Rijn, weer een week later reist ze af naar het Bulgaarse Sofia. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  30-08-2013

Restauratie Nieuwe Kerk Zierikzee in volle gang

De restauratie van de Nieuwe Kerk in Zierikzee is in volle gang. De vloer is eruit gehaald en de banken zijn weg. Volgens het bestuur was het hoog tijd voor een restauratie. Die is mede mogelijk gemaakt door een anonieme gift. De kerk krijgt straks vloerverwarming, nieuw sanitair, een bar, podium en nieuwe verlichting. Historische elementen zoals het orgel en de preekstoel blijven gespaard. De verbouwing kost zo’n 700.000 euro. Op de plek waar nu de Nieuwe Kerk staat, stond vroeger een grote kathedraal die in 1832 is afgebrand. In 1838 werd de huidige kerk gebouwd. Sinds 1977 is de kerk in handen van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Deze liet het gebouw, met financiële steun, in fasen restaureren in de jaren 1978-1988. De hele verbouwing moet eind 2013 klaar zijn. Daarna wordt de kerk weer gebruikt voor kerkdiensten en concerten. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  30-08-2013

Kunstenaresse Tessa Braat overleden

Kunstenaresse Tessa Braat (85) uit Zierikzee is overleden. Tessa Braat bewoonde sinds 1960 het Burgerweeshuis in Zierikzee, waar ze 44 jaar lang een beeldentuin had. Tot 2000 samen met haar man Ad Braat, die in dat jaar overleed. Tessa Braat was een bijzondere vrouw, die grote bekendheid genoot door haar werk. Het is nog niet duidelijk wie het beheer van het Burgerweeshuis gaat overnemen.

bron: WereldRegio  30-08-2013

Familie volgt situatie in Syrië met afschuw

Dag en nacht volgen ze via internet en Arabische zenders de situatie in Syrië. De familie Alashqar uit Zierikzee kijkt met afschuw naar het oorlogsgeweld in hun thuisland. Het grootste deel van de familie woont nog in Syrië. Ze houden contact via telefoon en Facebook. Een aanval van Amerika om de verantwoordelijken voor de gifgasaanval in Syrië te straffen, komt rijkelijk laat maar is onontkoombaar, volgens de familie. Tagrid Alashqar woont veertien jaar in Nederland met haar Syrische man en kinderen. Ze kwam op uitnodiging naar ons land nadat haar vader twee jaar eerder naar Nederland was gevlucht wegens politieke problemen. In de afgelopen jaren ging Tagrid twee keer terug naar Syrië, drie jaar geleden voor het laatst. Maar na die laatste keer besloot ze niet meer te gaan. De veiligheidsdienst hield haar aan bij het vliegveld en wilde meer weten over haar vader. Tagrid zette de Stichting Union op die de Syrische bevolking wil helpen door medicijnen, voedsel en ambulances naar het land te sturen. Aanstaande zaterdag zamelt de hulporganisatie voedsel in voor Syrië bij de Albert Heijn in Zierikzee. Mensen die boodschappen doen, wordt gevraagd wat extra’s te kopen. Op 14 september gebeurt hetzelfde bij de C1000 in Nieuwerkerk. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  30-08-2013

Grote uitverkoop tweedehandskleding door Dorcas Zierikzee

Om ruimte te maken voor winterkleding start vrijdag 6 september een grote uitverkoop van tweedehandskleding in het Dorcasdepot in Zierikzee. De uitverkoop duurt drie weken en de opbrengst gaat naar gezondheidsprojecten in Afrika en Oost-Europa. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  29-08-2013

Nieuwe impulsen bij Brogum

Poppodium Brogum in begint het nieuwe seizoen met de bands Stuurbaard Bakkebaard en Zinkzand. Met deze twee formaties in huis belooft Brogum bol te zullen staan van een cocktail aan stijlen. Dat wordt muziek die niet zo simpel in een hokje te stoppen is: oude blues, noise tot hiphop en een beetje Tom Waits-achtige sounds. Lees verder.

 

bron: PZC  29-08-2013

Eeuwenoude grafstenen komen aan het licht bij renovatie kerk Zierikzee

Bij het verwijderen van de houten vloer tijdens de restauratie van de Nieuwe Kerk in Zierikzee zijn eeuwenoude grafstenen aangetroffen. Kerkvrijwilliger Daan Schiettekatte denkt niet dat er nog menselijke resten onder begraven liggen. ,,De zerken zijn gewoon gebruikt om een pad middendoor de kerk van te maken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentendstad.nl)

 

bron: PZC  29-08-2013

Moeizame tweede ronde Kerkhove in Fleurus

Met de nodige moeite heeft Lesley Kerkhove de kwartfinale van het Challenger (25.000 dollar) in het Belgische Fleurus (bij Charleroi) bereikt. Haar tegenstander Khazaniuk uit Israël, de nummer 326 op de wereldranglijst, veroverde donderdagavond de eerste set met 3-6. Daarna kwam de Zierikzeese  slechts moeizaam in de wedstrijd. In de tweede set sloeg de 21-jarige speelster bij 5-3 drie dubbele fouten maar won ze toch met 6-4 en in het beslissende bedrijf stond ze er op het juiste moment door bij een 4-4-stand de laatste twee games te pakken. Vrijdag speelt Kerkhove tegen de als eerste geplaatste Kucova. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  29-08-2013

Mien Domus naar Havenpark

De interieur- en stijlwinkel Mien Domus in Zierikzee verhuist van de Sint Domusstraat naar het Havenpark. De winkel gaat zich vestigen in het pand van het voormalige Lange Uus en later Les Boutiques. Meer bijzonderheden later op deze site en volgende week in WereldRegio.

bron: WereldRegio  29-08-2013

Tegenstanders Havenpark gaan huis-aan-huis

Tegenstanders van de herinrichting van het Havenpark in Zierikzee gaan nu ook huis-aan-huis. Er is al aangekondigd dat de actie deze week zou stoppen, maar met een huis-aan-huisactie wordt alsnog geprobeerd medestanders te vinden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-08-2013

Zuidhoek introduceert sociaal ondernemerschap

Een vervoersdienst van de parkeerterreinen naar de binnenstad van Zierikzee of zonnepanelen leggen op de daken van bedrijven op het eiland.Het zijn twee voorbeelden van het ‘sociaal ondernemerschap’ dat de Zuidhoek als sociale werkvoorziening voor elkaar wil krijgen. Mét de ondernemers in de regio samen. Directeur Jos Rijk van de Zuidhoek wil met een ontbijt eind september ondernemend Schouwen-Duiveland aan zijn bedrijf gaan binden. In de toekomst is er in de sociale werkvoorziening steeds minder plaats voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dat wordt het nieuwe kabinetsbeleid. ,,Voor wie nu in de Zuidhoek werkt, verandert er niets. Maar vanaf 2015 kunnen er geen nieuwe mensen meer instromen op de manier zoals dat nu gebeurt.” ,,Dus” – zo stelt Rijk – ,,wordt samenwerken met het reguliere bedrijfsleven steeds belangrijker”. De Zuidhoek wil samen met ondernemend Schouwen-Duiveland projecten bedenken én ontwikkelen, die ruimte bieden aan mensen, die nu nog op de Zuidhoek ‘aangewezen’ zijn. Projecten, die nadrukkelijk door ondernemers zelf moeten worden gedragen omdat ze anders geen kans van slagen hebben. Op 25 september is er een ontbijt als aftrap van dit voor Zeeland nieuwe fenomeen.

bron: WereldRegio  29-08-2013

Havenpark Zierikzee spannend

In november moet de gemeenteraad zich er nog over uitspreken, maar dat de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad er één met grote hobbels is, moge duidelijk zijn. Voor- en tegenstanders spreken zich uit over het plan om – nu het Havenplein klaar is – ook het Havenpark onder handen te nemen. Burgemeester en wethouders willen een wandelpad door het groen leggen. De tegenstanders spreken van verstening. Voor- en tegenstanders hebben met Facebookpagina’s actie gevoerd. De tegenstanders hebben ook een papieren enquete uitgezet, die overigens formeel gestopt is en binnenkort aan burgemeester Rabelink wordt aangeboden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-08-2013

Zierikzeese atleet Dirkzwager naar jeugdinterland

Lars Dirkzwager heeft een uitnodiging ontvangen voor de jeugdinterland Nederland-Westfalen (Duitsland). De vijftienjarige atleet uit Zierikzee dankt zijn ‘uitverkiezing’ aan zijn goede prestatie op de nationale C-spelen van afgelopen weekeinde in Amsterdam. Daar werd Dirkzwager, lid van het Goese AV’56, derde op het onderdeel hoogspringen. De jeugdinterland heeft zaterdag 7 september plaats in Almelo. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-08-2013

Gesprek op gang brengen met ‘Wie wat bewaart…’

De Thomaskerk in Zierikzee brengt een krant uit met een aanbod van activiteiten voor mensen van binnen en buiten de kerk. Het verbindende thema daarin is “Wie wat bewaart…”. Bij deze krant doet de kerkgemeenschap een speciale bewaardoos cadeau. Onze samenleving is volop in beweging. De mogelijkheden van internet en nieuwe technieken zijn enorm. Steeds duidelijker merken we hoe ze invloed hebben op onze manier van leven. Ook komen veranderingen voort uit bezuinigingen. De overheid stelt minder geld beschikbaar en verwacht dat burgers meer zelf doen. Verworven rechten tellen niet of minder, vertrouwde patronen worden losgelaten. Het gesprek over deze keuzes is van groot belang. Wat is ten goede en wat brengt schade? Om dat te kunnen bepalen is het nodig om de waarde op het spoor te komen. Te ontdekken wat we willen bewaren en wat niet. De Thomaskerk wil met “Wie wat bewaart…” deze gesprekken op gang brengen.  In de Aanbodkrant staan allerlei mogelijkheden vermeld om met dit thema aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld via de speciale bewaardoos waarin de krant wordt verspreid. Op de voorzijde staat een schildering, gemaakt door beeldend kunstenaar Marja de Lange, waarin het thema betekenisvol is weergegeven. Deze bewaardoos kan onder meer gebruikt worden voor persoonlijke meditatie, bij bezinningsmomenten aan tafel, of in tijden van gemis.  Een andere invalshoek bij het thema geeft elke maand vier personen een bepaalde waarde in bewaring. Zij verkennen, op een heel speciale manier, hoe het met die waarde staat in onze samenleving en in hun eigen leven. Er is een avond vol suggesties om verspilling tegen te gaan, een maaltijd met ‘meer dan genoeg’ en een kring “Aren lezen”, waarin Bijbelverhalen die nog niet ‘geoogst’ zijn worden opgeraapt en geproefd. De Aanbodkrant is te lezen op ThomaskerkZierikzee.nl Aanmelden kan daar ook. Wie een speciale Bewaardoos wil ontvangen kan via de site een berichtje sturen naar ds. Michiel de Zeeuw. Boven: Marja de Lange maakte een schildering bij het thema ‘Wie wat bewaart…’.

bron: Ons Eiland  28-08-2013

Als het goed is, ligt het nieuwe tapijt er voor minimaal 15 jaar’

“Medewerkers weten dat ze er een mooi en fris tapijt voor terugkrijgen en daarom hebben ze geen moeite met de tijdelijke verhuizing naar een andere werkplek”, vertelt Lysbet Sijtsma. In de vakantieperiode is in acht weken het hele gemeentehuis voorzien van nieuw tapijt en pvc. Het vorige tapijt in het gemeentehuis heeft ongeveer twaalf jaar dienst gedaan, maar was nu dus toe aan vervanging. Er ligt een nieuw tapijt met weer een eigen verhaal; net als het vorige. Het oude tapijt was een kunstwerk dat speciaal voor het gemeentehuis was gemaakt door Marcel Kronenburg. “Het nieuwe tapijt is qua ontwerp gebaseerd op het eiland en de sterke band dat het mede door de ligging heeft met de omgeving.” Iedere verdieping van het gemeentehuis heeft een natuurlijk element dat de vloeren bedekt. “Water, zand, steen, gras en bladeren zijn elementen die middels fotoprints in de kunststof vloeren zijn verwerkt.” Deze vloeren leiden de mensen vanuit het hart van het gebouw naar de verschillende afdelingen. In verband met de sfeer en akoestiek koos men voor de afdelingen zelf en in de gangen voor een rustige tapijttegel met natuurlijke krakeelde elementen in bijpassende kleuren. Het is niet zomaar het eerste het beste tapijt dat nu gelegd is. Een belangrijk uitgangspunt voor veel gemeentelijke projecten is natuurlijk het thema Duurzaamheid. “Er is rekening gehouden met het milieu in de eisen die er gesteld worden aan de vloerbedekking. Het moest een tapijt worden dat kwalitatief goed is, duurzaam en makkelijk schoon te houden.” Er is gekozen voor een milieuvriendelijke, Cradle to Cradle gecertificeerde, tapijttegel, die na de levensduur van het tapijt door de producent retourgenomen wordt om weer verwerkt te worden als grondstof voor nieuwe tapijttegels. Lysbet Sijtsma van de gemeente is verantwoordelijk voor het begeleiden en coördineren van het hele tapijtproject. “Ik kijk of alles goed en netjes gebeurt en begeleid de mensen bij het inpakken van hun spullen en het creëren van tijdelijke werkplekken.” Naast het vaste team van tapijtleggers is de hulp van De Zuidhoek ingeroepen. “De medewerkers van De Zuidhoek helpen met het aan- en ontkoppelen en netjes wegwerken van de bekabeling van computers en telefoons.” Al met al is het tapijtproject een fikse klus. “Maar als het goed is, dan ligt het nieuwe tapijt er weer voor minimaal 15 jaar.” (foto: Iris Kouwen)

bron: Ons Eiland  28-08-2013

Fietstocht voor ALS

Een fietstocht voor ALS op Schouwen-Duiveland op 31 augustus. De tocht is geschikt voor race- of stadsfietsen, ook met een scootmobiel kan er worden meegedaan. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden, 25, 50 en 100 km. Het doel is om sportief bezig te zijn en tegelijk geld in te zamelen voor de ALS vereniging. ALS is een ernstige spier- en zenuwziekte die binnen enkele jaren de dood tot gevolg heeft. De oorzaak is nog onbekend. Onderzoek is dus hard nodig. Kosten voor deelname zijn 10 euro per persoon of 25 euro voor een gezin. De bijdrage is bestemd voor de ALS vereniging. Tijdens de activiteit zijn er stempelposten waar iets lekkers klaar ligt en er is een rijdende verzorging bus voor het geval hulp nodig is onderweg. Er kan gestart worden tussen 9.00 uur en 11.00 uur. Burgemeester Rabelink (Zierikzee) zal het startsein geven om 9.00 uur. Het startpunt is bij de parkeerplaats van de Wieken (eilandzorg), Hoge Molenstraat 13 in Zierikzee. Bij het eindpunt ligt er een herinnering voor iedereen klaar. Voor meer info en aanmelden: www.ALSZeeland.nl.

bron: Ons Eiland  28-08-2013

Zierikzee nog steeds een bruinvis hotspot

Gisteren maakte een groepje mensen een verkenning bij de werkzaamheden aan de dijk ter hoogte van het havenhoofd van Zierikzee. Bij een zeer kalme Oosterschelde bleef het niet lang uit voor de eerste bruinvis zich liet zien. In een tijdbestek van een half uur werden zes bruinvissen waargenomen met zeker een jong hierbij. De bruinvissen lieten zich geregeld zien en kregen nog bezoek van twee gewone zeehonden. Zo blijkt dat Zierikzee niet voor niets tot Bruinvis hotspot is uitgeroepen. Boven: Bruinvis met kalf in Oosterschelde (foto: Leo Linnartz)

bron: Rugvin  28-08-2013

Gemeente zint op maatregel na illegaal dancefeest in Zierikzee

‘We willen niet dat het nog een keer gebeurt en we zinnen op maatregelen’. Dat is de reactie van burgemeester Gerard Rabelink op het kraken van de ‘oude Praxis’ en het volgens de gemeente illegale dancefeest dat daar in de nacht van zaterdag op zondag gehouden werd. Na klachten van omwonenden maakte de politie zondagmorgen na ruggespraak met de gemeente een einde aan het feest in het al jaren leegstaande pand. Lees verder.

 

bron: PZC  28-08-2013

Oud woonhuis Zierikzee wordt opslagpunt en werkplek voor Natuurmonumenten

Het voormalige woonhuis aan de Levenstrijdweg in Zierikzee wordt verbouwd tot een werk- en ontmoetingspunt voor Natuurmonumenten. In het pand kunnen de boswachters even werken, kunnen vrijwilligers spullen opslaan of overleggen over het werk en kunnen interne bijeenkomsten worden gehouden. Lees verder.

 

bron: PZC  28-08-2013

Ontwerpambassadeurs denken mee verbetering buurt Poortambacht Zierikzee

Ontwerpambassadeurs uit de wijk Poortambacht in Zierikzee gaan meepraten en ontwerpen om hun buurtje te verbeteren. Dat gebeurt in het kader van het project Poortvernieuwing waar dinsdagavond de aftrap voor is gegeven in Borrendamme in Zierikzee. Lees verder

 

bron: PZC  28-08-2013

D66, PvdA en Groen Links samen de verkiezingen in

D66PvdA en Groen Links gaan samen de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in. Onder die samenwerking ligt een tien puntenplan, dat de kiezer duidelijk moet maken waar de drie partijen voor staan; nu en na de verkiezingen van maart volgend jaar. Woensdagavond hebben de drie partijen het plan gepresenteerd. In de ambities staan naast enkele abstracte voornemens ook concrete wensen. Zo willen de drie dat het onderwijs op Schouwen-Duiveland op termijn  nog maar op tien locaties zal worden aangeboden. En dat betekent dat openbaar en protestantchristelijk basisonderwijs met elkaar rond de tafel moeten. Op die onderwijsclusters moet ook voor en naschoolse opvang worden aangeboden. Verder zijn er voorstellen geformuleerd, die de betrokkenheid en zeggenschap van de burgers moet vergroten. Opvallend is ook de aandacht voor natuur en milieu. Door een lijstverbinding aan te gaan zullen eventuele reststemmen niet verloren gaan. De drie partijen hebben niet met andere partijen aan de tafel gezeten, maar sluiten niet uit dat anderen zich nog aansluiten. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan de Socialistische Partij die ook wil mee doen aan de verkiezingen. Of de samenwerking van nu in de toekomst leidt tot een inniger vorm van samenwerken, zal de tijd leren. De leden van de drie moeten zich in september nog uitspreken over het tien puntenplan, dat als onderligger gaat gelden voor de verkiezingsprogramma’s.

bron: WereldRegio  28-08-2013

Tafelen in de buurt zoekt menskracht

ZeeuwlandPontes Pieter Zeeman, het Welzijnshuisgemeente Schouwen-Duiveland en het Rode Kruis organiseren voor het vierde seizoen het project Tafelen in de buurt. Dit seizoen is het aantal locaties verder uitgebreid naar drie per week. Voor € 5 kunnen ouderen vanaf 10 september weer wekelijks genieten van een maaltijd, bereid door de leerlingen van Pontes scholengroep Pieter Zeeman. Tafelen in de buurt vindt in negen kernen plaats. Wekelijks wordt er gewisseld van locatie. Men kan tafelen in vier appartementengebouwen van Zeeuwland, namelijk De Veste en ’t Nieuwe Vrije in Zierikzee, Steenzwaenshof in Nieuwerkerk en Vronenburg in Renesse. Ook kan men terecht in de dorpshuizen in Noordgouwe, Ouwerkerk, Kerkwerve, Ellemeet en Serooskerke. De deelnemers aan Tafelen in de buurt genieten, naast een maaltijd, van een gezellige middag met buurtgenoten. De leerlingen worden bijgestaan door een enthousiast team vrijwilligers. Een compleet overzicht van de tafelentour is te raadplegen via www.zeeuwland.nl, www.rodekruisschouwen.nl of www.hetwelzijnshuis.nl. Belangstellenden melden zich vooraf aan, zodat de leerlingen en vrijwilligers weten hoeveel er moet worden ingekocht. Via eerder genoemde websites staat waar men zich kan aanmelden. Wie het team vrijwilligers wil versterken, kan zich daarvoor aanmelden bij Anneke Bruel van het Rode Kruis, via  691 636 of taakveld2@rodekruisschouwen.nl.

bron: WereldRegio  28-08-2013

Argentijnse Pella maakt het Kerkhove tijdelijk lastig

Met de setstanden 6-2 7-5 heeft Lesley Kerkhove zich geplaatst voor de tweede ronde van een Challenger in het Belgische Fleurus. Het lijkt een regelmatige winst in twee sets, maar toch moest de tennisster uit de gemeente Schouwen-Duiveland woensdag nog even stevig aan de bak. Haar tegenstander, de Argentijnse Catalina Pella en nummer 326 op de WTA-ranking, nam in het tweede bedrijf een 3-0- en een 5-3-voorsprong. Echter, Kerkhove, momenteel 251e op de wereldranglijst en in Fleurus als vijfde geplaatst, liet zich niet van de wijs brengen en benutte haar eerste matchpoint meteen. In de tweede ronde speelt de 21-jarige tennisster donderdag tegen de Israëlische Khazaniuk (342) of de Francaise Arcangioli (406). Als ze deze wint, stijgt ze sowieso weer op de wereldranglijst.  (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  28-08-2013

PvdA, D66 en Groen Links komen met tien puntenplan

Met tien gemeenschappelijke standpunten/ambities gaat de PvdAD66 en Groen Links de verkiezingen van maart 2014 in. De drie gaan een lijstverbinding aan wat betekent dat ze eventuele reststemmen binnen de eigen gelederen houden. Woensdagavond komen ze met een gezamenlijke lijst van punten naar buiten. De drie willen voor de verkiezingen aangeven waar ze met elkaar voor gaan staan mochten ze na de verkiezingen voldoende invloed krijgen. Wat die punten zijn wordt woensdagavond bekend gemaakt.

bron: WereldRegio  27-08-2013

Tweede editie BAS-loop op Schouwen-Duiveland in aantocht

Voor de tweede keer wordt op Schouwen-Duiveland van 4 tot en met 7 september de BAS-loop gehouden. Deelnemers maken gedurende vier dagen een wandeling maken over Schouwen-Duiveland, via onder meer de door de organisatie uitgezette oemoemenoeroute en de me-bin-d’r-bienaroute. Lees verder.

 

bron: PZC  27-08-2013

De Jonge verovert koppositie in schaakstrijd

Na twee ronden heeft Adrie de Jonge Peter de Vrieze afgelost als koploper. Kampioen Bas van de Graaf staat alweer op de derde plaats. De Jonge kreeg al snel voordeel tegen Peter de Vrieze, die spoedig daarop zijn tegenstander kon feliciteren. Martin Krijger kwam goed te staan tegen Bas van de Graaf, maar maakte een foutje juist toen hij dacht materiaal te kunnen veroveren. Van de Graaf wikkelde het eindspel vervolgens af naar winst, ondanks zijn gierende tijdnood. Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind testten elkaar in de opening, en moesten constateren dat ze er even goed in waren. Verder op winst spelen leek hen zinloos, en zij kwamen al spoedig remise overeen. Ben Snethorst speelde voor de tweede achtereenvolgende keer met zwart maar dat weerhield hem er niet van ook deze partij te winnen; als beloning mag hij nu de volgende ronde met Adrie de Jonge uitmaken wie de volgende koploper wordt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-08-2013

Einde handtekeningenactie behoud Havenpark Zierikzee in zicht

Initiatiefnemer Jacques Geschiere sluit eind deze week de handtekeningenactie tegen de herinrichting van het Havenpark en het Kraanplein in Zierikzee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  27-08-2013

Romy Kerkhove loopt hoofdtoernooi Rotterdams Future mis

Romy Kerkhove heeft zich maandag niet geplaatst voor het hoofdschema van een Future-toernooi in Rotterdam. De vijftienjarige Zierikzeese verloor in de laatste en derde kwalificatieronde van de Duitse Katharine Hering met 6-4 6-2. In de tweede ronde versloeg Kerkhove zondag een andere Duitse, Lizanne Jinkertz, met 6-3 6-0. Op hetzelfde Future-evenement reikte haar 21-jarige zus Lesley in 2012 tot de finale. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  26-08-2013

Progressieve partijen Schouwen-Duiveland gaan meer samenwerken

De Partij van de ArbeidD66 en GroenLinks gaan meer samenwerken. De partijen gaan bij de raadsverkiezing komend voorjaar een lijstverbinding aan. De drie fracties hopen met de samenwerking beter en vaker een progressief geluid te kunnen laten horen in de gemeenteraad. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  26-08-2013

Onderdak Zierikzee schakelt over op zwemlessen van een uur

Zwembad Onderdak in Zierikzee is overgeschakeld naar zwemlessen van een uur voor kinderen. Tot medio deze maand duurden de lessen voor de diploma’s A, B en C nog een half uur. “Dat hebben we vooral gedaan voor ouders die wat verder weg wonen,” vertelt zwemonderwijzer Peter Bek. “Die hoeven nu nog maar één keer per week naar Zierikzee te rijden.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  26-08-2013

Oude Praxis wordt ontruimd

Op gezag van burgemeester Gerard Rabelink is de oude Praxis in Zierikzee  ontruimd. Het pand is rond het middaguur ontruimd en vervolgens dichtgetimmerd. De politie heeft eerder vannacht geprobeerd het feest stil te leggen, maar slaagde daar niet in. Er werd een aggregaat meegenomen, maar de feestvierders wisten er later die nacht nog een te regelen. Toen werd er niet voor gekozen om het pand leeg te  halen. Nu dus wel. Zie ook eerder bericht. Overigens zal het pand de komende tijd bewaakt worden. Het bericht van de politie: Zondagochtend, 25 augustus rond 00.30 uur kreeg de politie een melding binnen van overlast door muziek. Het lawaai kwam uit een voormalig bedrijfspand aan het Haringvlietplein. Toen agenten gingen kijken hoorden zij zeer luide muziek en stond er buiten een tiental personen. De aanwezigen werd medegedeeld dat de muziek veel te hard stond en dat deze zachter moest. Hieraan werd geen gevolg gegeven en ondertussen waren er zo’n 75 tot 100 man aanwezig. Toen is de aggregaat waar de muziekinstallatie op draaide in beslag genomen. Hierna werd de muziek weer opgestart omdat er kennelijk nog een aggregaat beschikbaar was en ging het feest verder. De politie is in de loop van de nacht een aantal keer gaan kijken hoe het feest verliep. ’s Ochtends is besloten omdat er uiteindelijk zo’n 100 tot 150 man aanwezig was én omdat er een melding binnen kwam dat er een vrouw onwel was geworden het feest te beeindigen. De politie heeft een gesprek gehad met de feestgangers en gesommeerd dat het pand ontruimd moest worden. Ook werd gesommeerd dat ze de rommel moesten opruimen. Hieraan is gehoor gegeven. Uiteindelijk was het hele pand ontruimd rond 12.00 uur. Door de gemeente wordt geregeld dat het pand dichtgetimmerd en voorlopig bewaakt wordt om herhaling te voorkomen.  (foto: WereldRegio)                   

bron: WereldRegio  25-08-2013

Gezamenlijke opruimactie Nieuwe Haven in Zierikzee

Plastic bekertjes, flyers, mosselschelpen. De Nieuwe Haven in Zierikzee lag er zondag na drie dagen feest tijdens de Havendagen mee bezaaid. Zondag werd opgeruimd. Op de wal was de buitendienst van de gemeente actief. Lees verder.

 

bron: PZC  25-08-2013

Illegaal feest in oude Praxis Zierikzee

In het oude Praxisgebouw aan het Haringvlietplein in Zierikzee is in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest gehouden. Bezoekers kwamen vanuit het hele land naar Zierikzee voor het feest. Het is niet duidelijk wie er achter zit. Zondagmorgen rond tien uur lagen er nog bezoekers – veelal uitgeteld – rond het gebouw. Ook stonden er oude campers, waarmee bezoekers naar Zierikzee zijn gekomen. De politie houdt een oogje in het zeil. Of er ingegrepen is, is nog niet duidelijk. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  25-08-2013

Havendagen succesvol afgesloten

Het begon regenachtig, maar de Zierikzeese Havendagen zijn succesvol afgesloten. De traditionele vaartocht over de Oosterschelde had nog een bijzondere gast. Het zeilmeisje Laura Dekker en haar vader waren aan boord  van een van de schepen.

bron: WereldRegio  25-08-2013

Personenauto rijdt in op stilstaande ambulance

Bij een aanrijding door een personenauto op een stilstaande ambulance zijn vijf personen gewond geraakt. Het ongeval gebeurde vanavond omstreeks 19.15 uur op de Zeelandbrug. Er is één persoon bekneld geraakt. Het slachtoffer is door de brandweer bevrijd. De traumahelicopter werd opgeroepen, maar is niet meer ingezet. (foto: Fieke van ’t Hoff)

bron: brandweer Schouwen-Duiveland  23-08-2013

Stroosnijder schittert op stralende jubileumeditie

De Belgische veteraan Mario Willemse probeerde het nog wel, maar moest deze keer tijdens de wielerronde van Zierikzee toch echt zijn meerdere erkennen in een ander.Die heette Michel Stroosnijder. Het was bijna bijzonder dat Willems, in 2010, 2011 en 2012 oppermachtig in het amateurcriterium door de monumentenstad, niet won. Echter, meer bijzonder was het dat Stroosnijder naar de zege soleerde in een sterk bezette wedstrijd. Niet zo zeer omdat Stroosnijder won, maar meer vanwege het feit dat een Zeeuwse de Zierikzeese koers, de dertigste uitgave, op zijn naam schreef. Dat was namelijk heel lang geleden: Werner Wierne, destijds wonend in IJzendijke, was de laatste in 1985. Anno 2013 brak Gijs Strating uit het Groningse Haaren de wedstrijd open. De coureur uit het noorden kreeg maximaal tien seconden, maar ging veel te vroeg weg om lang vooruit te kunnen blijven. Strating werd derhalve teruggehaald door het peloton dat zich een weg baande door een goed bevolkt Zierikzee. Niet lang erna had een kwartet meer succes uit de greep van het peloton te blijven. De vier waren Marco Kuijvenhoven (’s-Gravenzande), Peter Merx (Warfhuizen), good old Mario Willems en Marco Brus (Schijndel). Nog voor eenderde wedstrijd kregen ze gezelschap van een ander kwartet – Ronald Roos (Merksplas), Gerwin de Regt (Nispen), Adrie Lindeman (Assen) en Stroosnijder – waardoor er een hele sterke kopgroep van acht renners ontstond. Je moest van goede huize komen om vanuit het peloton bij dat quintet te geraken. Dat gebeurde dus ook niet, mede doordat de acht elkaar goed vonden en het met elkaar wilden uitvechten. In de slotronden poogden eenlingen te ontsnappen uit het achttal. Eerst deed Roos dat, maar hij werd teruggehaald. Toen waagde De Regt een poging, maar die strandde eveneens. Driemaal is scheepsrecht, kan Stroosnijder toen gedacht hebben. In de twee na laatste omloop van een stralende jubileumeditie sprong hij weg en soleerde hij in de laatste twee ronden op schitterende wijze naar de zege. Roos, 47 jaar, werd knap tweede en Brus derde. Bruenaar Michiel Jumelet was met een veertiende plaats de beste renner van Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  23-08-2013

Succes Film Zeeuwse Wereldvrouwen

De film ‘Ahoy! unsuprassed women of the world’ van de Zeeuwse Wereldvrouwen krijgt inmiddels internationale belangstelling . Zo is deze film opgenomen in het programma van de 25 editie van het Cineffable filmfestival in Parijs van 30 oktober t/m 3 november. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  23-08-2013

Instuifochtend bij GV Delta Sport

GV Delta Sport organiseert zaterdag 31 augustus een instuif voor jongens en meisjes die geboren zijn tussen 2003 en 2009. Kinderen die graag willen gaan turnen op wedstrijdniveau kunnen dan terecht in de turnzaal aan de Mulockstraat 68a in Zierikzee. De instuif duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

bron: WereldRegio  23-08-2013

Grote stap bibliotheek

“We hebben een stoere bibliotheek gerealiseerd. Daar mogen we als eiland trots op zijn.” Cathy de Vries, rayonmanager Schouwen-Duiveland/Tholen van Bibliotheek Oosterschelde is momenteel druk bezig in de Zierikzeese bibliotheek die verhuist naar de nieuwe Campus Cultura. “Een win-winsituatie”, aldus Cathy. Al jaren is de bibliotheek in gesprek met de gemeente over een mogelijke samenwerking van verschillende organisaties. “Om subsidie te kunnen blijven krijgen moet je soms gaan samenwerken.” De bieb komt onder één dak met de muziekschool en de jeugdtheaterschool. “Allemaal partijen bij elkaar met een eigen sterke kant. Een nieuwe situatie waar we veel winst mee te behalen hebben.” Een nieuwe locatie, een nieuw bibliotheekconcept. Slechts een oversteek van de tussenliggende Haringvlietstraat, maar voor de bibliotheek een grote stap. “De nieuwe bibliotheek is zo mooi. Geweldig dat het mogelijk gemaakt is.”  “Op de nieuwe locatie hebben we er rekening mee gehouden dat het voor jongeren makkelijker wordt om binnen te stappen.” De collectie van de bibliotheek zal grotendeels gelijk blijven. Wat onder andere verandert is de wijze waarop de materialen aan de klant getoond zullen worden. “We gaan gebruik maken van het Gronings bibliotheekconcept, een andere indeling van de boeken op thema in plaats van op genre.” Ook wordt de collectie Young Adult boeken uitgebreid. “Ons doel blijft toch om de klant te verleiden om veel te lezen.”  Voor het klantengemak verandert er visueel het een en ander. De nieuwe locatie krijgt een L-vorm en functioneel van elkaar gescheiden gedeeltes. “De ruimte is ongeveer even groot, maar een groot voordeel van het leescafégedeelte is dat het er veel rustiger is dan in de oude bibliotheek.” Daarnaast zullen er meer boeken frontaal worden geplaatst, dus met de cover naar voren gericht, in een steeds wisselende collectie. Op 9 september openen de deuren van de bibliotheek voor publiek. 11 oktober is de officiële opening en open dag voor iedereen. Wat er staat te gebeuren blijft geheim. “Kom en laat je verrassen.” (foto: Marieke Mandemaker)  bron: Ons Eiland  22-08-2013

Dorst gaat Christenunie leiden; Capelle stapt op

Wim Dorst uit Nieuwerkerk zal de kandidatenlijst van de ChristenUnie Schouwen-Duiveland aanvoeren. Wim Dorst is reeds zeven jaar raadslid en daar heeft hij zich voor de meest uiteenlopende onderwerpen ingezet. Hij is een  volksvertegenwoordiger met speciale aandacht voor de zorg. De huidige fractievoorzitter Erika Capelle-Klap trekt zich na de verkiezingen terug als raadslid om meer tijd te kunnen besteden aan haar  gezin. De voorzittershamer zal ze in oktober al aan Dorst overdragen. Op nummer twee staat Johan Pannekoek uit Zierikzee, als financieel deskundige draait hij al geruime tijd mee met de fractie. Hij is nu reeds plaatsvervangend lid van de raadscommissie samenleving en bestuur.  Op nummer 3 staat Peter Aarnoudse (Bruinisse) en op nummer 4 Sietske Otte-Neele (Oosterland). De leden van de ChristenUnie stemmen 12 september over de voorgestelde kandidatenlijst.

bron: WereldRegio  22-08-2013

Oude rot Willems verdedigt Zierikzeese wielertitel

Mario Willems is vrijdag 23 augustus de torenhoge favoriet voor de zege in de dertigste wielerronde van Zierikzee. De Belgische coureur, de veertig gepasseerd, won het amateurcriterium de laatste drie jaar en komt nu wederom mee als lid van van de wielerstal van de Belgische makelaar Staf Boone. Aan het vertrek staan ook Raoul Poortvliet (winnaar ronde van Bruinisse), oud-prof Lex Nederlof en de Bruenaren Michiel en Jelle Jumelet. In totaal staan er ongeveer zeventig renners op de voorlopige startlijst. De ronde begint om 18.30 uur.

bron: WereldRegio  22-08-2013

Herinrichting Zierikzee zorgt voor verdeeldheid

In Zierikzee is verdeeldheid over de herinrichting van het historisch centrum. De één vindt het modern ingerichte plein prachtig. De ander vindt niet passen bij het historisch karakter van Zierikzee. Het Havenplein is inmiddels al aangepast. Het Havenpark en het Kraamplein zijn nog aan de beurt. Voor- en tegenstanders hebben acties op internet opgezet en zamelen handtekeningen in. Tegenstander van de herinrichting Jacques Geschiere wil de Zierikzeese bevolking de mogelijkheid geven haar stem te laten horen tegen de herinrichting. Het motto van Geschiere is ‘Stop de verstening’, ‘Stop de ontgroening’ en ‘Stop de verspilling’. De actie staat ook op een Facebookpagina en op petitie.nl waar mensen de actie digitaal kunnen ondersteunen. Ook gaat Geschiere rond met handtekeningenlijsten in de stad. Jacques Geschiere kreeg spontaan de steun van alle de ereburgers van Zierikzee onder wie oud-burgemeesters De Meester en Asselbergs. Maar na alle negatieve publiciteit over de herinrichting laten nu ook voorstanders hun stem horen. Heleen de Vries uit Zierikzee maakte een Facebookpagina aan voor mensen die de herinrichting wel een goede zaak vinden. Beluister de geluidsreportage. (foto: Omroep Zeeland)                                    

bron: Omroep Zeeland  22-08-2013

Tweede reeks voorstellingen Rederijkers

De Stichting Rederijkers Zierikzee speelt historisch locatietheater in Zierikzee. Voor de voorstellingen wordt geput uit de rijke historie van deze prachtige stad. Het herdenkingsjaar 2013, na de Watersnoodramp van 1953, was aanleiding om het stuk ‘Watermensen, de zee geeft en de zee neemt’ te schrijven en op te voeren. Ga voor meer informatie naar de site van de Stichting: www.rederijkerszierikzee.nl Het speelt zich af rondom en in de Oude Haven en beslaat verschillende eeuwen waarin water een belangrijke rol speelde. Zo bent u in het eerste bedrijf getuige van het vertrek en terugkomst van de bemanning van de ‘Marie Julie’ naar de Oost. Dit schip was gebouwd op een van de twee scheepswerven die Zierikzee rijk was. Vervolgens volgt u de zware leefomstandigheden die de inwoners moesten doorstaan op het eilandje Orisant in de Oosterschelde. Men heeft, vergeefs, geprobeerd dit eiland in te polderen. Na ettelijk natuurrampen en ziekten moest men Orisant weer prijs geven aan de golven. Zoutwinning heeft een belangrijke rol gespeeld in Zierikzee. Het bracht de stad rijkdom, maar helaas was dit niet voor iedereen weggelegd. U neemt een kijkje in het leven van de bevolking die onder zware omstandigheden het zout moesten winnen. Tot slot 1953, het jaar van de Watersnoodramp. Dit bedrijf geeft een beeld over hoe men trachtte te overleven na de vreselijke overstromingen die een groot deel van het eiland Schouwen-Duiveland troffen. Na de succesvolle eerste reeks voorstellingen van ‘Watermensen, de zee geeft en de zee neemt’ van de Stichting Rederijkers Zierikzee van afgelopen juni, maken de spelers en vrijwilligers zich op voor de tweede reeks op vrijdag 20 en zaterdag 21 september. Net als in juni is er vrijdagavond één voorstelling, en zijn er drie voorstellingen op zaterdag. De Vissersdijk, Loskade, Julianastraat en de Oude Haven zijn de locaties waar het verhaal zich afspeelt. (foto: Ons Eland/PR)

bron: Ons Eiland  22-08-2013

Sprankelend concert

Met een concert van de Spaanse vrouwelijke beiaardier Anna Maria Reverté uit Barcelona wordt op zaterdagmiddag 24 augustus een serie van drie concerten afgesloten waarin vrouwelijke beiaardiers uit heel Europa optreden. De (gratis) concerten worden gegeven op de beiaard van het Stadhuismuseum, Meelstraat in Zierikzee. Steeds meer muziekliefhebbers ontdekken de weg naar de verstilde luisterplaats van het museumrestaurant waar men – met een drankje – de beiaard op ideale wijze kan beluisteren.  Bovendien kan men in het restaurant zelf de live beelden van het concert volgen. Het concertprogramma van Reverté bestaat uit een aantal sprankelende muziekstukken vanuit Catalonië (Fresh Mediterranean Dances en het thema van Concierto de Aranjuez van de Spaanse componist Rodrigo). Maar opvallend zijn ook de op jazzmuziek gebaseerde werken zoals Summertime van Gershwin, een Ragtime van Lamb, Take Five van Desmond. Ook worden er werken uitgevoerd van Piazolla (Tango) en Philip Glass (Glassworks). Anna Maria Reverté (Barcelona, 1966) behaalde de diploma’s ‘Professora de Piano’ en ‘Professora de Solfege’ aan het ‘Conservatori Superior de Musica’ in Barcelona en behaalde het licentiaatsdiploma Filosofie aan de Universiteit van Barcelona. Zij organiseert jaarlijks een beiaardfestival en concerteerde samen met andere instrumenten. In 2005 concerteerde zij met groot symfonisch orkest. Het concert begint om 15.00 uur. Boven: Beiaardier Anna Maria Reverté sluit zaterdag een concertserie af van drie concerten waarin vrouwelijke beiaardiers uit heel Europa optraden. (foto: Ons Eiland/PR)

bron: Ons Eiland  22-08-2013

Verkeershinder bij Zeelandbrug

Provincie Zeeland inspecteert de stalen brugdekken van de beweegbare basculebruggen van de Zeelandbrug op scheurvorming. Dit gebeurt na het verwijderen van de asfaltlaag die daarna ook weer aangebracht wordt. Deze werkzaamheden kunnen niet tijdens een reguliere nachtelijke afsluiting van de brug worden uitgevoerd. Daarom zal gedurende 36 uur vanaf zaterdag 7 september 6.00 uur tot zondag 8 september 16.00 uur ernstige verkeershinder optreden voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart. Na overleg met betrokkenen en diverse instanties heeft het College van Gedeputeerde Staten dit besloten. Inspectie vanaf de onderzijde van de brugdekken heeft begin dit jaar scheurindicaties aan het licht gebracht. De ernst hiervan is alleen vast te stellen door een inspectie vanaf de bovenzijde uit te voeren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  21-08-2013

Voetbalvelden dicht wegens droogte

In verband met aanhoudende droogte en ondanks diverse bewateringen op sommige velden, is besloten om op bij ZSC’62, Brouwershaven,WIK’57, DZC’09, MZC’11 en Ouwerkerk alle wedstrijdvelden per direct te sluiten. Reden is de veiligheid van de spelers, die in het geding is vanwege de inmiddels keiharde ondergrond. Daarnaast zou nu de grasmat kapot worden gelopen en voor een lange periode niet herstellen. Bij DFS in Burgh-Haamstede mag het tweede veld nog worden bespeeld, terwijl de terreinen bij SKNWK en Duiveland matig mogen worden gebruikt. Door de sluiting van de velden kunnen de bekerwedstrijden van WIK’57 (tegen Zeeland Sport) en ZSC’62 (tegen Oostburg) zaterdag 24 augustus geen doorgang vinden. Wanneer die wedstrijden dan wel plaats vinden of worden omgedraaid is niet bekend.                  

bron: WereldRegio  21-08-2013

Gestegen WOZ-waarde van bedrijfspanden leidt niet tot meer bezwaren

Ondanks dat de WOZ-waarde van bedrijfspanden in de gemeente Schouwen-Duiveland het afgelopen jaar met gemiddeld tien procent is gestegen, heeft dit niet tot extra bezwaren geleid. Opmerkelijk genoeg is juist het tegendeel waar. Lees verder.

 

bron: PZC  21-08-2013

Gutkind opent nieuwe schaakstrijd met remise

Kedem Gutkind is de Zierikzeese schaakcompetitie met een remise begonnen.De jonge schaker, uitermate succesvol op HZ-toernooi met de eerste ratingprijs, kwam maandag in een variant van de Draak terecht die hij niet helemaal kende. Zijn tegenstander Martin Krijger bood zijn twee torens aan in ruil voor de dame van Gutkind, maar deze ging er niet op in. Krijger kreeg een gevaarlijke koningsaanval, maar Gutkind wist met nauwkeurig rekenwerk alles te neutraliseren en beëindigde de partij in het eindspel met eeuwig schaak en daarmee remise. Sjaak Spiegels kreeg een pion voordeel maar moest deze later teruggeven om de dreigende aanval van Kees Bimmel in te dammen, waarna beiden niet verder kwamen dan een puntendeling. Peter de Vrieze had zijn zomervakantie goed benut om zich voor te bereiden op de nieuwe competitie. Met fris en aanvallend spel ontmantelde hij de veste van Paul Greefhorst en veroverde hiermee de top van het klassement. Adrie de Jonge is weer helemaal terug na meer dan vijf jaar niet op de club geschaakt te hebben. Hij slaagde erin het spel van Frans Jansen dusdanig te ontregelen dat hij in zijn eerste wedstrijd het volle punt mee naar huis kon nemen. Frans Nijman dacht goed uit de opening te komen toen Mark van Rooten een pionnetje in liet staan. Nu maakt een pion voor Van Rooten niet veel uit. Hij trok ten aanval en pende twee stukken van Nijman, die toen gedwongen was een toren voor een loper te geven om de dreigingen af te wenden. Het was uitstel van executie, Van Rooten besliste de partij uiteindelijk toch nog in zijn voordeel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: WereldRegio  21-08-2013

Buitenbrand Noordhoek Zierikzee

Vanmiddag omstreeks drie uur kreeg de post Zierikzee de melding ‘buitenbrand’ bij het bedrijf Noordhoek in Zierikzee. Tijdens werkzaamheden met een snijbrander, heeft er een vlamterugslag in de branderset plaatsgevonden. De brandweer heeft de gasflessen gekoeld. (foto: Martijn Lokerse)

bron: brandweer Schouwen-Duiveland  20-08-2013

‘Zeeuwse homoseksuelen moeten zich laten zien’

De Zeeuwse homoambassadeur Mart Roumen wil dat homoseksuelen ‘meer zichtbaar worden’ in Zeeland. Uit cijfers van de GGD blijkt dat een kwart van de Zeeuwse jongeren niet eerlijk durft uit te komen voor zijn homoseksualiteit. Een groot deel van de Zeeuwse jongeren accepteert homoseksualiteit (nog) niet. Een derde van de jongeren vindt het niet normaal als twee mensen van het zelfde geslacht zoenen op straat of het schoolplein. En veertien procent van de jongeren wil zelfs geen vriendschap sluiten met iemand die homo of lesbienne is. Verder blijkt uit het onderzoek van de GGD uit 2012 dat homoseksuele jongeren een slechtere psychische gezondheid hebben dan heterojongeren. Ze zeggen zelf vaker last te hebben van gedragsproblemen en lijden eerder aan depressies en zelfmoordgedachten. Mede vanwege de cijfers is er een Zeeuwse ambassadeur voor homoseksualiteit in het leven geroepen. Mart Roumen uit ’s Heer Arendskerke is benoemd als rolmodel voor de homoseksuele jongeren in Zeeland. Hij interviewt op dit moment Zeeuwse lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders. Deze interviews worden in oktober gepubliceerd in de PZC ter gelegenheid van de Nationale Coming Out dag in oktober. Bekijk reportage. Boven Mart Roumen in gesprek met Desi Stoutjesdijk. (foto: Omroep Zeeland)                              

bron: Omroep Zeeland  20-08-2013

Zierikzeese Syriërs richten stichting op voor hulpacties

Tagried Alashqar uit Zierikzee heeft samen met andere in Nederland woonachtige Syriërs een stichting opgericht waaronder ze haar hulpacties aan Syriërs wil voortzetten. Als sinds de burgeroorlog uitbrak, helpt Alashqar om op Schouwen-Duiveland spullen in te zamelen en die te vervoeren naar de grensstreek. Inmiddels zijn al 33 ambulances gevuld met spullen naar het land gebracht. Lees verder

 

bron: PZC  20-08-2013

‘Duivenschieter actief in Zierikzee’

n de Gruttostraat in Zierikzee zijn de afgelopen drie maanden zeker twaalf duiven beschoten. Een bewoner van de Gruttostraat heeft melding gedaan bij de politie toen hij vanmorgen weer een aangeschoten duif in zijn tuin vond. De vogel leefde nog half en had een schotwond. Voor de zomer heeft de bewoner duidelijk gezien dat een duif neergeschoten werd. “Ik hoorde het geluid van een luchtbuks, van die kleine zachte ploppen. Ik keek naar buiten en zag dat een duif die op een dakgoot zat geraakt werd en naar beneden viel”. De bewoner kon niet achterhalen waar de schoten vandaan kwamen. De andere duiven die gevonden zijn, in en om de Gruttostraat, hebben ook allemaal schotwonden. “Het zal ongetwijfeld een duivenhater zijn. Iemand die het vervelend vindt dat zijn auto ondergepoept wordt, of dat de was wordt onder gescheten, maar dit kan echt niet”, aldus de bewoner die aangifte deed. Bekijk de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  20-08-2013

Troeprace na Zierikzeese Havendagen

De zeiljeugd van watersportvereniging Zierikzee gaat zondag ná de plaatselijke havendagen de rommel in het water opruimen. ’s Morgens om 10.00 uur gaan ze aan de slag. Het idee komt van Leon bij de Vaate, die samen met anderen les geeft aan de jeugdige zeilers. ,,De havendagen zijn altijd een groot feest, maar veroorzaken helaas ook een hoop rommel in ons mooie zeilwater. Plastic bekertjes, flesjes, noem maar op,” laat hij weten. Overigens snijdt het mes aan twee kanten. De horeca geeft de schoonmakers geld voor hun inspanningen en dat wordt vervolgens overgemaakt op rekening van Kika (onderzoek naar kinderkanker). Om 12.30 uur stopt de actie en de boot met het meeste afval wacht nog een beloning.

bron: WereldRegio  20-08-2013

Brandstofdieven actief op Schouwen-Duiveland

Verschillende autobezitters op Schouwen-Duiveland zijn de afgelopen weken gedupeerd door brandstofdieven. Onder meer op sociale media als facebook en twitter gaan berichten rond over de dieven die gaatjes in tanks boren of tankdoppen forceren en zo de brandstof stelen. Deze praktijken, die door de stijgende brandstofprijzen alleen maar lucratiever worden, spelen zich onder meer af in de Zierikzeese wijk Poortambacht en in Burgh-Haamstede. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

 

bron: PZC  20-08-2013

Scheurtjes in Zeelandbrug zorgen voor hinder

De Zeelandbrug gaat begin volgende maand een weekend dicht. Begin van dit jaar werden in het beweegbare deel van de brug scheurtjes ontdekt in het staal aan de onderkant van het wegdek. De provincie wil deze scheurtjes nader inspecteren. Van zaterdagochtend 7 september 06:00 tot zondagochtend 08:00 uur wordt de brug afgesloten. Zondagmiddag van 14:00 tot 16:00 gebeurt hetzelfde. Dit levert ernstige hinder op voor het wegverkeer en de scheepvaart. De ernst van de scheurtjes is volgens de Provincie uitsluitend vast te stellen door een inspectie vanaf de bovenzijde. Daarvoor moet de asfaltlaag op de basculebrug worden verwijderd. Eventuele noodreparaties worden direct uitgevoerd. Tijdens de inspectie is de Zeelandbrug afgesloten voor vrachtwagens, bussen en personenauto’s met aanhangwagen en/of caravan. Deze moeten omrijden via de Oosterscheldekering. Personenauto’s en fietsers kunnen wel over de brug, maar hebben veel hinder van de werkzaamheden. Het verkeer wordt afwisselend in beide richtingen over het fietspad geleid. De provincie adviseert om niet over de Zeelandbrug te rijden, maar een andere route te kiezen. Voor de scheepvaart gaat zaterdag de brug maar vier keer open: 06:00 uur, 10.00 uur, 14.00 uur en 18.00 uur. Op zondag draait de brug vanaf 10.00 uur weer als vanouds. Hulpdiensten kunnen wel van de brug gebruik blijven maken. Bij slechte weersomstandigheden worden de werkzaamheden een week uitgesteld. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  19-08-2013

Waarschuwing voor wisseltruc in winkels

De in Zeeland al eerder opgedoken wisseltruc in winkels, zou volgens ondernemers in Zierikzee nu ook in de stad worden toegepast. Niet duidelijk is hoe de wisseltruc in zijn werk gaat. Het gaat om Oost-Europeanen, die een winkel instappen om zogenaamd geld te wisselen. De bereidwillige winkelier komt vervolgens bedrogen uit. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-08-2013

Kerkhove weer beste Zeeuwse tennisster

Nadat ze een tijdje Angelique van der Meet voor zich heeft moeten dulden, is Lesley Kerkhove weer de beste tennisster van Zeeland. Dat blijkt uit de jongste wereldranglijst van het professionele vrouwentennis. De Zierikzeese speelster ziet haar naam terug op nummer 251 en dankt die notering aan de recente resultaten in het Belgische Koksijde (halve finale) en het Roemeense Craiova (tweede ronde). Met haar 251e plaats – ze komt van de 271e stek – is Kerkhove de derde Nederlandse op de WTA-ranking. Bertens en Hogenkamp, van wie Kerkhove de halve eindstrijd in Koksijde verloor, gaan haar voor.  (foto: Ruben Oreel)

 

bron: WereldRegio  19-08-2013

Bibliotheek Zierikzee tot maandag 9 september dicht

De bibliotheek in Zierikzee is sinds maandag gesloten in verband met de verhuizing naar Campus Cultura in Pontes Pieter Zeeman. Op maandag 9 september gaan de deuren van de bibliotheek weer open, maar dan aan de overkant van de straat. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  19-08-2013

Poortvernieuwing in augustus van start!

Deze maand gaat in een deel van wijk Poort Ambacht het project Poortvernieuwing van start. Het betreft het gebied begrensd door de Kabbelaarsbank, de Grevelingenstraat, de Sloestraat en de Zandkreekstraat waar de riolering toe is aan vervanging. De gemeente benut dit moment ook om de straten (De Keetenstraat, de Mastgatstraat, de Eendrachtsstraat, de Krammerstraat en de Zijpestraat) opnieuw in te richten om zo de leefomgeving te verbeteren en opnieuw kleur te geven. Ook de groene ruimten rondom het Wysantpad worden betrokken bij de herinrichting. Met als belangrijkste doel een openbare ruimte die aansluit op de wensen en behoeften van bewoners gaat de gemeente niet alleen aan de slag. In samenwerking met adviesbureau Oranjewoud haalt de gemeente actief informatie op bij de bewoners. Dit doet ze onder andere door middel van straatinterviews op 22 augustus en een informatieavond op 27 augustus. Bewoners ontvangen hierover nog een brief. Daarbij kunnen bewoners zich aanmelden als ontwerpambassadeur en actief deelnemen aan de verdere planvorming. Meer weten, input leveren of ambassadeur worden? Op de gemeentelijke website vindt u op onder Projecten – Poortvernieuwing alle informatie over het project. Hier kunt u, als u bewoner bent van het gebied, ook uw suggesties aan ons kenbaar maken die als input dienen voor de herinrichting of u aanmelden als ontwerpambassadeur!

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 18-08-2013

Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland draait leuk seizoen

De Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland heeft een ‘leuk seizoen’ gedraaid bij het strandje van Ouwerkerk. Het is de brigade, die rond de 20 leden groot is, gelukt praktisch alle dagen de post te openen. Lees verder

 

bron: PZC  18-08-2013

Vervanging speeltoestellen

In de komende periode worden speeltoestellen op diverse plaatsen in de gemeente vervangen. De reden hiervoor is dat de speeltoestellen verouderd zijn of zodanig kapot zijn dat reparatie niet meer mogelijk is. In de Oesterstraat wordt de eend op veer (blauw) vervangen; in de Kluutstraat de draaimolen en in de Vagerstraat de wip. Genoemde speeltoestellen zijn inmiddels weggehaald. Herplaatsing vindt plaats vanaf maandag 19 augustus.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 18-08-2013

Havendagen in Zierikzee

De vierde zaterdag in augustus staat in Zierikzee al 26 jaar in het teken van de havendagen. Het feest dat ontstaan is als dank aan de bewoners is in de tijd uitgegroeid tot een promotie-evenement van mosselen en Zierikzee. Dit jaar zijn de havendagen op 22, 23 en 24 augustus. De stichting Horeca aan de Haven, de uitbater van de grote tent op de Engelse Kade, heeft besloten het concept van de culinaire boulevard om te vormen in de eetwal. Op de eetwal kunnen bezoekers mosselen, saté en hamburgers krijgen, aangevuld met bijvoorbeeld frietjes.  Donderdag 22 augustus is de eetwal, in de grote tent, vanaf 17.00 uur geopend. Vanaf 21.00 uur starten aan de Nieuwe haven diverse live optredens op de buitenpodia. Met onder andere de band Doe maar net alsof en de C.I.A. coverband. Op vrijdag opent om 16.00 uur de Eetwal, gelijk met het startschot van de dikkebandenrace aan de Nieuwe Haven. Het programma van de vrijdag valt samen met de jaarlijkse wielerronde. Gestart wordt aan de Nieuwe haven, de finish is op het Havenplein. Om 20.30 uur neemt de havendag het programma over met een optreden van het shantykoor Op volle kracht van Goeree-Overflakkee. Na het optreden van het koor is er op drie podia live muziek. De lampionnenoptocht start om 21.00 uur bij het havenmeesterkantoor aan ‘t Luitje onder begeleiding van een kinder dweilband.  Het zaterdagprogramma is dagvullend en voor een ieder wat wils. Vanaf 11.00 uur is aan de Nieuwe Haven de markt opgebouwd. Ook zijn er gratis attracties. Vanaf 13.30 uur kunnen bezoekers inschepen voor een rondvaart over de Oosterschelde. Na de rondvaart zijn er aan de haven gekookte mosselen te verkrijgen. En zijn er op enkele podia optredens. Vanaf 17.00 uur mag het publiek zich op de boegspriet wagen, voor boegsprietlopen. Vanaf 21.00 uur is er live muziek op vier podia aan de haven. Om 23.00 uur wordt ter hoogte van ’t Luitje een groots vuurwerk afgestoken. De bands spelen nog tot 1.00 uur door, ook zijn de cafés geopend tot 2.00 uur.Dit jaar geen culinaire boulevard tijdens de Havendagen, maar een eetwal. Maar natuurlijk zijn ook op de eetwal mosselen te verkrijgen. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  16-08-2013

Voorstanders herinrichting mobiliseren zich

Het zijn niet langer alleen de tegenstanders van de Zierikzeese herinrichting die zich laten horen. Nu hebben de voorstander ook een podium gevonden met een facebookpagina, die op initiatief van oud Groen Links-gemeenteraadslid Heleen de Vries in het leven is geroepen. Zij wil met die pagina de voorstanders van een nieuw Havenpark en Kraanplein een stem geven. Ook de initiatiefnemer van Zierikzee Monumentenstad, een promotieclub voor de stad, mengt zich in het debat. Op deze site wordt de teleurstelling uitgesproken over het feit, dat ook toeristen benaderd worden om de petitie te tekenen. Eerder deze week lieten de ere-burgers van de stad een duidelijk NEE tegen de herinrichting horen. Vooralsnog is er nog een meerderheid in de gemeenteraad die zich – nog niet officieel – voorstander toont van de plannen. Alleen CDA, Alert! en Groen Links willen dat de herinrichting op een laag pitje wordt gezet. Dat heeft oud-Groen Linkser de Vries er niet van weerhouden een ander geluid te laten horen. In november moet de gemeenteraad zich uitspreken over de plannen.

bron: WereldRegio  16-08-2013

Decotrend verlaat Haringvlietplein

Decotrend gaat het Haringvlietplein in Zierikzee verlaten. Momenteel is er een totale uitverkoop en kondigt de ondernemer aan te gaan verhuizen. Decotrend had eerder vorig jaar al aangegeven te zullen vertrekken als de Action-keten geen toestemming zou krijgen een deel van het pand te kunnen huren. Daar stemde de gemeente niet mee in. De eigenaar liet WereldRegio toen al weten dat de huur niet op te brengen is voor het volledige pand. Waar decotrend zich nu gaat vestigen is nog niet bekend gemaakt. (foto: Zierikzee-Monumentestad.nl)

bron: WereldRegio  16-08-2013

Vermiste man uit Zierikzee weer terecht

De 54-jarige Koos Vijfvinkel uit Zierikzee, die sinds half april werd vermist, is weer terecht. De politie verstrekt verder geen mededelingen en beroept zich op de privacy van betrokkene.

bron: WereldRegio  16-08-2013

Kerkhove buigt op zesde matchpoint voor mondiale nummer 103

Lesley Kerkhove heeft haar huid duur verkocht tijdens de tweede ronde van een Challenger (50.000 dollar) in het Roemeense Craiova. Tegen de mondiale nummer 103 en eerste geplaatste van het toernooi, Estrella Cabeza-Candela uit Spanje, boog de 21-jarige Zierikzeese op het zesde wedstrijdpunt. De Spaanse leek donderdag op een makkelijke avondpartij af te stevenen door met 6-3 en 2-1 te leiden. Daarna keerde het tij enigszins en kwam Kerkhove, 271e op de wereldranglijst, steeds beter in de wedstrijd. Ze kreeg zelfs kansen op een 5-3-voorsprong, maar zag Cabeza-Candela van een 5-4-achterstand voorbij komen naar 5-6. Op deze stand kreeg de Spaanse op haar service haar eerste twee wedstrijdpunten. Toch slaagde Kerkhove er in de tiebreak te bereiken. Hierin leek het het wederom snel gedaan toen ze met 2-6 achterkwam, maar vervolgens werkte ze het derde, vierde en vijfde matchpoint weg. De zesde was haar teveel: 6-7 (5-7).  (foto: Richard van Loon)


bron: WereldRegio  16-08-2013

De verhuizing is begonnen

De verhuizing naar de Campus Cultura bij Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is begonnen. De muziekschool heeft haar pand aan de Poststraat in Zierikzee al leeggehaald en ook de bibliotheek staat op het punt te gaan verhuizen. Dat zijn twee van de drie gebruikers van de Campus Cultura, die ook plaats gaat bieden aan een jeugdtheaterschool. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-08-2013

Streep door bouw Noorderpolder

De kans dat er binnen enkele jaren nog een woning gebouwd wordt in de Zierikzeese wijk Noorderpolder is te verwaarlozen klein. Ook in de al gerealiseerde eerste fase is nog plek voor vijftien woningen, maar niemand lijkt erin te willen stappen. Met de economische malaise als oorzaak. De belegger, die in fase twee vijftig huurwoningen wilde neerzetten, heeft zich plotseling teruggetrokken. En dat in een fase dat de gemeente behoorlijk op dreef was met het aanpassen van de eisen. De projectontwikkelaar Gebiedsontwikkeling Noorderpolder kan zonder geldschieter niet verder. En ook het plan om een serie duurdere koopwoningen neer te zetten is nu niet haalbaar volgens betrokkenen.

 

bron: WereldRegio  15-08-2013

Extra voorstelling ‘de Kersentuin’ in Mondragon

Vanwege overweldigende belangstelling voor de voorstellingen van ‘De Kersentuin’ van Anton Tsjechow door Theatergroep Zierik in voormalig theater Mondragon, is besloten 2 extra voorstellingen toe te voegen. De voorstellingen vinden plaats op: woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 6, zaterdag 7 en woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13, zaterdag 14 september 2013. Aanvang 20.00 uur. Dit worden de allerlaatste voorstellingen in het oude theater Mondragon, in hartje Zierikzee. Voor meer informatie, foto’s en updates kunt u terecht op onze website www.theatergroepzierik.nl of onze facebookpagina. Kaarten, à 15 euro, kunnen alleen worden gereserveerd via de website van stichting Markant Schouwen-Duiveland  www.markantsd.nl.   bron: Theatergroep Zierik  14-08-2013

Nog enkele kaarten beschikbaar voorstellingenreeks Rederijkers Zierikzee

Van de historische locatievoorstellingen die de Stichting Rederijkers Zierikzee opvoert in september in Zierikzee zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar.

De voorstelling ‘Watermensen, de geeft en de zee neemt’ wordt opgevoerd op vrijdag 20 (een keer) en zaterdag 21 september (drie keer). Lees verder.

 

bron: PZC  15-08-2013

Ereburgers verzetten zich tegen herinrichting

Zeven ere-burgers van Zierikzee verzetten zich tegen de plannen met het Havenpark en het Kraanplein in de stad. Het gaat om de oud-burgemeesters Theo de Meester (ereburger  sinds 1986) en Jack Asselbergs (sinds 1996), oud-gedeputeerde Van Ommeren (sinds 1978), de oud-raadsleden Herman Asma (sinds 1990) en Wim Sprengelmeijer (sinds 1996) en de oud-wethouders Leo van Gastel (sinds 1996) en Piet de Rijke (sinds 1998). Van Gastel heeft zijn collega-ereburgers benaderd en die hebben – zo laat hij weten – allemaal meteen ingestemd met een handtekening. Die prominente lijst is donderdagmiddag aan Jacques Geschiere overhandigd, die een actie gestart is onder de bevolking. Hij neemt de handtekeningen mee naar het gemeentehuis. Naast de genoemde zeven ere-burgers telt Zierikzee er nog enkele, maar die zijn hier niet meer woonachtig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  15-08-2013

Enecotour dendert door Zierikzee

Zdenek Stybar heeft de derde etappe van de Eneco Tour gewonnen. In de eindsprint op de Brouwersdam versloeg deze Tsjechische wielrenner de Italiaan Maximiliano Richeze en de Nederlander Lars Boom die respectievelijk als tweede en derde eindigden. De PZC meldt dat deze tour bij de Noordhavenpoort nog een valpartij opleverde. Danny van Poppel van Vacansoleil kon een van de poortdeuren niet meer ontwijken en kwam hard op dekinderkopjes terecht. Hij kon zijn rit echter wel vervolgen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  14-08-2013

‘Campus Cultura is impuls voor school’

Als volgende week middelbare school Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee weer de deuren opent voor het nieuwe schooljaar, is de school uitgebreid met een openbare bibliotheek, een plek voor de jeugdtheaterschool en de muziekschool. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. Het nieuwe gedeelte van de school heet de Campus Cultura. Rector Sjef Lommen ziet de komst van deze buitenschoolse activiteiten als een culturele impuls voor de school. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  14-08-2013

Sterke comeback Kerkhove tegen Roemeense

Met haar zege op de Roemeense Laura-Ioana Andrei heeft Lesley Kerkhove zich een plaats in de tweede ronde van een Challenger in Craoiva verworven en ook een wedstrijd tegen de topfavoriet voor de eindzege van het evenement in Roemenië.Dat is de Spaanse 103 van de wereld, Estrella Cabeza-Candela. Vorige week ontmoette Kerkhove in Koksijde Melanie Klaffner in de tweede ronde. Hoewel de Oostenrijkse als eerste geplaatst was, verloor ze in drie sets van de 21-jarge Zierikzeese. De winst in de eerste ronde tegen de Roemeense nummer 281 van de WTA-ranking kwam woensdag niet zonder slag of stoot tot stand. In de eerste set boog de tennisster een 2-5-achterstand om in 7-5-setwinst en benutte bij het binnenhalen van dat bedrijf meteen haar eerste setpunt. In de tweede set had Kerkhove aan een break genoeg om de beslissing te forceren: 6-4. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  14-08-2013

Vijf Zeeuwse Free Record Shops definitief dicht

Vijf Zeeuwse filialen van de Free Record Shop hebben definitief hun deuren gesloten. Dit betekent dat er nog maar twee vestigingen van de winkelketen in onze provincie zijn, namelijk in Hulst en Sluis. De vestiging in Vlissingen sloot al in juni de deuren, voor de andere zes winkels was toen nog hoop op een doorstart. Maar ook Terneuzen, Zierikzee, Goes en Middelburg hebben de schifting niet overleefd. Eind mei vroeg de Nederlandse tak van de Free Record Shops faillissement aan. De winkelketen heeft al jaren last van de teruglopende verkoop van cd’s en dvd’s. Winkelketen Free Record Shop maakt een doorstart met 120 winkels. In Nederland blijven 47 winkels open, in België 70 en in Luxemburg 3. In totaal hebben 60 filialen de deuren definitief moeten sluiten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  14-08-2013

Voshart trainer Goese korfbalclub Togo

Jan Voshart wordt met ingang van het seizoen 2013/2014 de trainer/coach van de Goese korfbalvereniging Togo. Dit meldt de PZC dinsdagavond op haar website. Togo, tweedeklasser op het veld en derdeklasser in de zaal, was voor het nieuwe korfbaljaargang rond met een Belgische trainer. Echter, na een eerste kennismaking bleek het niet te werken tussen coach en spelers. Voshart wordt bij Togo herenigd met Jan-Willem van Nieuwenhuijze, een speler met wie hij in zijn laatste seizoen bij het Zierikzeese All Ready werkte.

bron: WereldRegio  13-08-2013

Ook Zeeuws talent speelt mee in rolprent Dorsvloer vol Confetti

De opnames van Dorsvloer vol Confetti zijn volop bezig. Hoewel de meeste acteurs niet uit Zeeland komen, speelt er toch een Zeeuws talent mee in de film. Jara Wiltenburg uit Zierikzee vertolkt de rol van Suzanne, de beste vriendin van Katelijne. Zelf vindt ze Suzanne maar gemeen tegen haar vriendin. “Ze zegt bijvoorbeeld dat ze naar koeien stinkt”, vertelt Jara. Het is lastig om zich in de rol in te leven. “Ik ben zelf niet zo met de kerk opgegroeid en vind het moeilijk om al de psalmen en gebeden uit mijn hoofd te leren. Ik lijk niet echt op Suzanne, ik zou nooit zo tegen een vriendin doen.” Het is de eerste keer dat Jara meedoet aan een speelfilm. Via de toneelschool waar Jara bij speelt, werd bekend dat de productie figuranten en acteurs zocht. Zo kwam ze bij castingbureau Oi Mundo uit.  Ze mocht auditie doen voor de hoofdrol van Katelijne. Deze ging naar Hendrikje Nieuwerf, maar Jara mocht terugkomen om te rol van Suzanne te vertolken. Het is wel even wennen om op zo’n filmset te staan. “Alles moet heel vaak over. We deden een scène met een rolgordijntje, maar daar bleef steeds mijn trui in hangen! Ook is het vaak en lang wachten. Ik moest een keer wel drie en een half uur lang wachten. Dan zie je iedereen om je heen rennen en het is heel druk, maar wel allemaal heel leuk.” Jara is dus niet christelijk opgevoed, zoals de personen uit het boek. Toch herkent ze het Zeeuwse verhaal wel. “We spreken geen Zeeuws in de film, maar ik kan het wel een klein beetje hoor! Mijn oma spreekt altijd Zeeuws. Wel herken ik de kleding uit de film, al is die natuurlijk al wel wat ouder. Het verhaal speelt zich af in begin jaren negentig. Ze dragen soms ook Zeeuwse klederdracht.” Naast al het harde werk is er gelukkig ook tijd voor plezier. Op 23 juli werd Jara 13 en toen ze hoorde dat ze moest werken baalde ze wel even. “Maar het was uiteindelijk supergezellig! Ze hadden mijn stoel versierd en heel de cast heeft speciaal voor mij gezongen.” Toch een bijzondere verjaardag dus. “De leukste scène om te spelen was de scène met het rolgordijntje.”  Katelijne komt bij Suzanne thuis op een echte meisjeskamer. Daar hangt een rolgordijntje waar Suzanne steeds Katelijnes haar in vast laat zitten. “Op dat kamertje hangen ook babyfoto’s van mij die ik in moest leveren. Dat vond ik zo gek om te zien!” Boven: Lotte Oskam (Eline) en Jara Wiltenburg (Suzanne) op de set van Dorsvloer vol Confetti. Ze spelen beiden vriendinnen van de hoofdpersoon en zijn nu ook in het echt vriendinnen. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  13-08-2013

College doet Noorderpolder toezeggingen

Het college van Burgemeester en Wethouders een bezoek gebracht aan de wijk Noorderpolder in Zierikzee. Aanleiding voor het bezoek was de noodkreet die bewoners over de openbare ruimte hebben geuit richting B&W. In wereldRegio van vrijdag jongstleden vertelden ze hun verhaal. Bewoners van deze nieuwe wijk worden geconfronteerd met tal van problemen in de openbare ruimte, zoals een gebrek aan speelvoorzieningen, het karakter van een bouwwijk, parkeeroverlast en te hard rijden door de wijk. Omdat de inrichting van deze openbare ruimte onder verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar valt, waren de mogelijkheden van B&W op voorhand beperkt. Desondanks ging het college zelf de situatie ter plaatse bekijken en luisterde naar de bewoners. Op een aantal punten heeft het college een toezegging kunnen doen. Bij aankomst werd het college ontvangen door een grote groep kinderen uit de wijk die tekeningen hadden gemaakt met daarop hun ideale speelvoorziening. Deze tekeningen zijn aan de burgemeester en wethouder aangeboden. De burgemeester heeft namens het college de kinderen toegezegd dat er een speelvoorziening in de wijk zal worden aangelegd. De gemeente wil graag samen met de bewoners een plan maken voor de inrichting van de speelvoorziening. Bewoners hebben daarbij aangegeven ook bereid te zijn om te helpen bij de inrichting. De parkeerproblematiek gaat het college bij Zeeuwland onder de aandacht brengen met daarbij het verzoek aan Zeeuwland om aan haar huurders uit de appartementen aan de Emil Sandstörmweg te vragen zoveel mogelijk te parkeren op de eigen plek in de parkeerkelder. Over andere oplossingen wordt nog nagedacht al zijn de mogelijkheden beperkt. Met betrekking tot de problematiek van het karakter van een bouwwijk (bouwhekken in de wijk, niet verkochte bouwkavels met hoog onkruid, etc.) gaat het college het gesprek aan met de projectontwikkelaars AVV en AM om aan te dringen op een oplossing. De genoemde zaken dragen niet bij aan een positieve beleving van de wijk en hebben zeker niet het gewenste kwaliteitsniveau. Tot slot is er ook gesproken over de snelheid waarmee het verkeer door de straten rijdt. Deze is vaak veel te hoog en brengt grote risico’s met zich mee. Omdat het aanpassen van de inrichting en plaatsen van borden niet het gewenste gedrag zal opleveren, gaat het college in het najaar in overleg om te bekijken wat er op het gebied van handhaving gedaan kan worden.

bron: WereldRegio  13-08-2013

Gemeente opent condoléanceregister prins Friso

Naar aanleiding van het overlijden van prins Friso betuigt burgemeester Gerard Rabelink namens het gemeentebestuur zijn medeleven. ..Het overlijden van prins Friso is een tragisch verlies voor de familie. Ik wens prinses Beatrix, prinses Mabel en de naaste familie namens de gemeente Schouwen-Duiveland heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.’ In verband met het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Friso ligt in de hal van het gemeentehuis in Zierikzee een condoléanceregister. Tot en met vrijdag 23 augustus kan iedereen het register tekenen. Dit kan maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 16.30 uur en vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur. (foto: Aad van der Wouden)

bron: WereldRegio  13-08-2013

Marchingband naar taptoe Yerseke

Zaterdag 17 augustus zal de Marchingband uit Zierikzee voor de tweede maal deelnemen aan de Mosseldag Taptoe in Yerseke. De taptoe in Yerseke op het havenplateau was altijd onlosmakelijk verbonden met het Mosselfeest in Yerseke, maar is toch enige tijd afwezig geweest.  Dit jaar zal er door de lokale Muziekvereniging Mozart toch weer een taptoe georganiseerd worden. Een taptoe in Yerseke met louter en alleen Zeeuwse korpsen want andere deelnemende korpsen zijn ondermeer de Deltaband uit Vlissingen, Jonge Kracht uit Kapelle en Jeugdband Confetti uit Goes. En dus ook de MSD-muzikanten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-08-2013

Kouijzer wint met kartteam Holland 24 uur van Olen

Marcel Kouijzer is een overwinning rijker. Met kartteam Holland won de Zierikzeese rijder – hij vormde met de Middelburgers Ruben Boutens en Corné Snoep en Mats de Jong (Olen) een kwartet – de 24 uur van Olen. Kartteam Holland legde in 24 uur 1226 ronden af op de Belgische baan. De nummer twee in de eindstand, team Westelhof NRS, was goed voor 1221 ronden.

bron: WereldRegio  12-08-2013

Hogenkamp houdt Kerkhove uit Belgische Challenger-finale

Generatiegenoot en dubbelpartner Richel Hogenkamp heeft Lesley Kerkhove een halt toegeroepen op het Challenger in Koksijde. In de Belgische kustplaats deed Hogenkamp dat zaterdag in de halve finale die ze met 4-6 5-7 won. Tijdens de eerste set speelde Hogenkamp beter, maar gaandeweg het tweede bedrijf kwam de Zierikzeese Kerkhove er beter in, getuige een 5-3-voorsprong. In de daarop volgende game kon de 21-jarige tennisster de set niet zelf uitserveren en haalde vervolgens geen game meer. De laatste twee internationale ontmoetingen met Hogenkamp sloot Kerkhove wel winnend af. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  11-08-2013

Boekje over ‘vergeten’ buitentuin in Zierikzee

Eind deze week verschijnt een boekje over een stukje stadsgeschiedenis dat niet veel Zierikzeeënaren zullen kennen: de verdwenen buitentuin aan de Lange Nobelstraat. De buitentuin ontstond aan het eind van de achttiende eeuw en is een eeuw lang in handen geweest van rijke stadsbewoners. Zij gebruikten de luxe tweede tuin met chique tuinhuis om te recreëren. Lees verder.

 

bron: PZC  11-08-2013

Finish Schouwse etappe Eneco Tour rond half vijf

De finish van de derde etappe van de Eneco Tour op de Brouwersdam wordt woensdag 14 augustus rond 16.30 uur verwacht. De etappe komt op Schouwen-Duiveland ‘binnen’ bij Bruinisse, maakt een lus door Zierikzee en gaat vervolgens door de Westhoek en de Brouwersdam langs veel toeristische plekjes. Wie niets wil missen, kan vanaf twee uur naar de live-uitzending op televisie kijken. Rens Vermeer, namens de gemeente Schouwen-Duiveland verantwoordelijk voor de veiligheid en organisatie van grote sportevenementen, verwacht, bij goed en normal weer, zo’n tienduizend mensen op de Brouwersdam. ,,Ik hoop dat we om zes uur kunnnen zeggen: ‘dit hebben we goed gedaan’.

bron: WereldRegio  11-08-2013

Centree wil graag verder

Centree, het culturele evenement in en rond de Nieuwe Kerk in Zierikzee, wil graag verder.Dit weekend viert Centree haar vijfde verjaardag. De eerste jaren is ze vooral door de gemeente en de Stichting Renesse op de kar geholpen, maar dat wordt steeds lastiger. De gemeente wil niet meer betalen. Of de Stichting Renesse door wil gaan, is ook niet duidelijk. Zaterdag wordt het jubileum gevierd, maar vooral ook gekeken welke andere sponsoren een bijdrage kunnen leveren. De gemeente ziet het vooral als een particulier initiatief en wil niks meer doen, Centree is van oorsprong een idee van Zeeuwland-directeur Antoine de Ceuster die in het project een impuls voor de leefbaarheid van het eiland ziet. Voor het programma van komend weekend: www.centree.nlBekijk de video.

 

bron: WereldRegio  11-08-2013

Zeeuws talent speelt mee in film Dorsvloer vol Confetti

De opnames van Dorsvloer vol Confetti zijn volop bezig. Hoewel de meeste acteurs niet uit Zeeland komen, speelt er toch een Zeeuws talent mee in de film. Jara Wiltenburg uit Zierikzee vertolkt de rol van Suzanne, de beste vriendin van Katelijne. Zelf vindt ze Suzanne maar gemeen tegen haar vriendin. “Ze zegt bijvoorbeeld dat ze naar koeien stinkt”, vertelt Jara. Het is lastig om zich in de rol in te leven. “Ik ben zelf niet zo met de kerk opgegroeid en vind het moeilijk om al de psalmen en gebeden uit mijn hoofd te leren. Ik lijk niet echt op Suzanne, ik zou nooit zo tegen een vriendin doen.” Het is de eerste keer dat Jara meedoet aan een speelfilm. Via de toneelschool waar Jara bij speelt, werd bekend dat de productie figuranten en acteurs zocht. Zo kwam ze bij castingbureau Oi Mundo uit.  Ze mocht auditie doen voor de hoofdrol van Katelijne. Deze ging naar Hendrikje Nieuwerf, maar Jara mocht terugkomen om te rol van Suzanne te vertolken. Het is wel even wennen om op zo’n filmset te staan. “Alles moet heel vaak over. We deden een scène met een rolgordijntje, maar daar bleef steeds mijn trui in hangen! Ook is het vaak en lang wachten. Ik moest een keer wel drie en een half uur lang wachten. Dan zie je iedereen om je heen rennen en het is heel druk, maar wel allemaal heel leuk.” Jara is dus niet christelijk opgevoed, zoals de personen uit het boek. Toch herkent ze het Zeeuwse verhaal wel. “We spreken geen Zeeuws in de film, maar ik kan het wel een klein beetje hoor! Mijn oma spreekt altijd Zeeuws. Wel herken ik de kleding uit de film, al is die natuurlijk al wel wat ouder. Het verhaal speelt zich af in begin jaren negentig. Ze dragen soms ook Zeeuwse klederdracht.” Naast al het harde werk is er gelukkig ook tijd voor plezier. Op 23 juli werd Jara 13 en toen ze hoorde dat ze moest werken baalde ze wel even.  “Maar het was uiteindelijk supergezellig! Ze hadden mijn stoel versierd en heel de cast heeft speciaal voor mij gezongen.” Toch een bijzondere verjaardag dus. “De leukste scène om te spelen was de scène met het rolgordijntje.” Katelijne komt bij Suzanne thuis op een echte meisjeskamer. Daar hangt een rolgordijntje waar Suzanne steeds Katelijnes haar in vast laat zitten. “Op dat kamertje hangen ook babyfoto’s van mij die ik in moest leveren. Dat vond ik zo gek om te zien!” De film Dorsvloer vol Confetti draait volgend jaar in de bioscoop. Boven: Lotte Oskam (Eline) en Jara Wiltenburg (Suzanne) op de set van Dorsvloer vol Confetti. Ze spelen beiden vriendinnen van de hoofdpersoon en zijn nu ook in het echt vriendinnen. bron: Ons Eiland  08-08-2013

The World of Drinks genomineerd

Het zijn spannende weken voor The World of Drinks in Zierikzee. De drankenspeciaalzaak maakt kans om voor de tweede keer de titel Slijterij van het Jaar te behalen. De afgelopen weken zijn experts in ondernemerschap het land in getrokken om zelfstandige slijters te beoordelen op vakkennis, assortiment, gastvrijheid en service, kortom: klantgericht ondernemerschap. Uit ongeveer honderd potentiële kandidaten heeft het panel van deskundigen tien genomineerden geselecteerd voor de eervolle titel, waaronder The World of Drinks in Zierikzee. In 2007 behaalde The World of Drinks Zierikzee ook de titel Slijterij van het Jaar. De inwoners van Zierikzee en omgeving weten de weg naar The World of Drinks goed te vinden als ze op zoek zijn naar iets lekkers om te drinken. Ze treffen in de zaak niet alleen een groot assortiment aan in bieren, wijn, gedistilleerd en frisdranken, maar ook goed opgeleide medewerkers die kennis van zaken hebben. Eigenaren Anton Krijnse Locker, Marco de Vrieze en Lennert de Vrieze dragen daar zorg voor. The World of Drinks Zierikzee is onderdeel van The World of Drinks, de grootste drankenspecialist van Zeeland met vestigingen in Zierikzee, Renesse en Krabbendijke en een horeca drankengroothandel in Vlissingen. De verkiezing wordt georganiseerd door De Koninklijke SlijtersUnie. De titel Slijterij van het Jaar heeft groot prestige in de Nederlandse drankendetailhandel. Hoofddoel is vooral het in de schijnwerpers zetten van de veelzijdige kwaliteit van de slijtersbranche. Om tot een ‘long list’ van onderscheidende slijters te komen, voert de organisatie een peiling uit onder de mensen uit het vak die met grote regelmaat in contact staan met de ondernemers in de drankendetailhandel. De tien genomineerden op de ‘short list’ worden bezocht en kritisch beoordeeld op punten als verzorgingsgebied, uiterlijk van de zaak, entree, winkelinrichting, klantbenadering, personeel en assortiment. (foto: Ons Eiland/PR)

bron: Ons Eiland  08-08-2013

Han Polman opent Campus Cultura in Zierikzee

Commissaris van de Koning Han Polman opent vrijdag 11 oktober Campus Cultura in Zierikzee. De Campus Cultura bevindt zich in het schoolgebouw van Pontes Pieter Zeeman en biedt onderdak aan de bibliotheek, jeugdtheaterschool en muziekschool. Lees verder. (foto: Zierikzee-Moumentenstad.nl) 

 

bron: PZC  06-08-2014

Expositie ‘Dames van de kust’ in het Stadhuismuseum te bezichtigen

Gedurende de maand april, in barre omstandigheden, fotografeerde Alain Verdier zesenvijftig modellen, woonachtig op Schouwen-Duiveland, voor zijn expositie Dames van de kust. In de periode daarna werden de foto’s – in zwart-wit – afgedrukt bij een speciaal laboratorium in Brussel. Ook werd er een prachtig fotoboek gemaakt ter ere van de expositie. Inmiddels is het zover. Op donderdag 11 juli vond de preview van de expositie plaats, met alle modellen, op vrijdag 12 juli was het tijd voor de vernissage. Het was vooral door al de prachtige aangeklede dames erbij een bijzondere avond. Tot en met 17 september is de expositie Dames van de kust te bezichtigen voor bezoekers van het Stadhuismuseum in Zierikzee. Elke woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur zal Alain Verdier zelf aanwezig zijn, om een toelichting te geven bij zijn foto’s. “Het is best druk geweest”, vertelt hij verheugd. “En dat terwijl het best warm is en veel mensen richting strand gaan.” Alain kreeg veel goede reacties. Het is leuk dat de expositie over Schouwen-Duiveland gaat, krijgt hij van de bezoekers te horen. “Eén dame vroeg mij waarom de foto’s in zwart-wit waren en niet in kleur. Ik zei: ‘Ik zie in zwart-wit’, maar dat is natuurlijk een grapje. Ik legde haar uit dat de meeste foto’s van grote fotografen in zwart-wit zijn.” Voor de modellen die meewerkten aan de foto’s was de preview heel spannend. “O, waar ben ik!?”, was de eerste reactie. Daarna was er ook oog voor de andere foto’s. Alain Verdier: “De modellen waren erg tevreden met hun foto’s. Soms waren ze verrast omdat de foto’s net vanuit een ander gezichtspunt waren genomen dan ze verwacht hadden. Voor de officiële opening keken mensen met een andere blik, omdat ze er niet zelf op stonden.” De expositie Dames van de kust is te vinden op de bovenste verdieping van het Stadhuismuseum. Aan de wanden en op panelen zijn 31 foto’s in mooie lijsten tentoongesteld. “Ze zijn genummerd in de volgorde waarin ze gemaakt zijn”, legt Alain uit. Vrouwen met grote hoeden en nostalgische kledij of juist smaakvol naakt, in klassiekers, te paard, op een steiger, windmolens op de achtergrond, soms surrealistisch, maar altijd ‘aan de kust’, met beweging en contrasten. De foto’s van Alain Verdier zijn te koop tijdens de expositie. Ook is er nog een aantal fotoboeken te koop, bij de receptie van het Stadhuismuseum. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum. Boven: Alain Verdier fotografeerde voor de expositie ‘Dames van de kust’ 56 modellen. De foto’s werden in zwart-wit afgedrukt bij een speciaal laboratorium.