Surfer Scheffers vijfde op eerste wereldbeker freestyle

Davy Scheffers kan tevreden terugkijken op de eerste wereldbekerwedstrijd (PWA) freestylesurfen. In het Oostenrijkse Podersdorf vond de surfer uit Zierikzee zich dinsdagmiddag op de eindklassering terug op een vijfde plaats. ,,Happy with that”, liet hij weten op zijn Facebook-pagina. De wedstrijden in Podersdorf duurden van zaterdag tot en met dinsdag. Rick Jendrusch (Scharendijk) en Tim Ruyssenaars (Nieuwerkerk) werden respectievelijk 24e en 33e in een veld van 46 surfers. (foto: Davy Scheffers)

bron: WereldRegio  30-04-2013

Schouwen-Duiveland viert kroning

In vrijwel alle dorpen en  de steden Zierikzee en Brouwershaven wordt vandaag Koninginnedag gevierd en vooral ook de kroning van Willem Alexander. In WereldRegio deze week een totaal overzicht van alle activiteiten. Een prima gids voor een ‘rondje’ Schouwen-Duiveland. Bekijk de video.

bron: WereldRegio  30-04-2013

Plattere organisatie Pontes Zierikzee en Goes

Pontes Scholengroep met vestigingen in Zierikzee en Goes krijgt een plattere organisatie. Het college van bestuur dat nu nog bestaat uit vier deeltijd-leden zal worden terug gebracht naar één voltijd voorzitter. Voor de vestiging van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee houdt dit in dat rector Sjef Lommen terugtreedt uit het college van bestuur en zich volledig met de organisatie van de Zierikzeese vestiging gaat bezig houden. Het dagelijks gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland gaat akkoord met deze bestuurswijziging. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

 

bron: PZC  28-04-2013

Boer Henk en McJamaica in finale RegioRuis Zierikzee

De rappers Boer Henk en McJamaica zijn de finalisten in de categorie hiphop van RegioRuis. Het tweetal liet in de laatste voorronde een opmerkelijke variant van rap en hiphop horen in popzaal Brogum in Zierikzee. Een cabareteske knipoog naar dialectrock met een flinke portie humor in de raps. Lees verder.

 

bron: PZC  28-04-2013

Flinke nederlaag doet Zierikzee-mannen weinig pijn

Ondanks een 6-0-nederlaag tegen titelfavoriet Schelde blijft LTC Zierikzee keurig in de middenmoot van de Zeeuwse hoofdklasse. Slechts in het eerste dubbel lagen er kansen -4-6-verlies in de derde set – voor de mannen van de grootste tennisclub van Schouwen-Duiveland. Na vijf speeldagen heeft Zierikee vijftien punten. Er volgen nog wedstrijden tegen Animo (thuis) en Drive (uit).

bron: WereldRegio  28-04-2013

ZierikZingt voor Oranje groot succes

Het gebeurt niet zo vaak dat mensen in polonaise de trap van het gemeentehuis in Zierikzee afkomen. Zaterdagmiddag wel. Dit tafereel was te zien aan het einde van de muzikale manifestatie ZierikZingt voor Oranje. Zang- en muziekprogramma’s onder de titel ZieriZingt vonden eerder plaats in de Nieuwe Kerk, maar vanwege de restauratie van dit monument werd uitgeweken naar het gemeentehuis. Lees verder.

 

bron: PZC  27-04-2013

Zierikzeese Lintjes

Burgemeester Gerard Rabelink heeft vanmorgen, vrijdag, twaalf inwoners op Schouwen-Duiveland koninklijk onderscheiden, waarvan vijf Zierikzeeënaars:

De heer L. Braal uit Zierikzee (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Betrokkenen was eigenaar van een Renault-garage. Op 30-jarige leeftijd is hij begonnen de belangen van de Zeeuwse dealers te behartigen in het gewest Zeeland. Ook was hij afgevaardigde in het landelijk bestuur. De heer Braal heeft naar schatting 300.000 km. gereden om de talloze vergaderingen bij te wonen. Hij stelde zich ten doel altijd aanwezig te zijn. Vanaf 1997 ging beoogd decorandus ook de Europese vergaderingen bijwonen. Hiervoor heeft hij speciaal Engelse les genomen. Gedurende 27 jaar vervulde de heer Braal de functie van President-commissaris bij Auto Unie Zeeland. Naast bovenstaande functies was hij een van de oprichters van de Junior Kamer Schouwen-Duiveland en voorzitter van de Rotary Club Zierikzee. Tevens is hij sinds enige jaren voorzitter van de Kegelclub in Zierikzee en was hij jarenlang brandweervrijwilliger.

De heer J.M. de Waaij uit Zierikzee (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Reeds op 20-jarige leeftijd begon de heer De Waaij in zijn toenmalige woonplaats Dreischor als leider van de zondagsschool. Eveneens nam hij het secretaris- en penningmeesterschap op zich van het jeugdwerk van de kerk in Dreischor. Later werd hij leider van de jongensclub van de hervormde Gemeente in Noordgouwe. Eveneens werd hij daar een periode ouderling. Na een verhuizing naar Zierikzee werd hij daar leidinggevende bij de Hervormde zondagsschool. Dit werk deed de heer De Waaij 22 jaar met grote trouw en inzet. 13 jaar lang zette de heer De Waaij zich ook in als ouderling van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente in Zierikzee. Als ouderling was hij o.a. verantwoordelijk voor het pastoraatwerk in een deel van de gemeente De heer De Waaij is ook actief op maatschappelijk vlak. Zo was hij  aantal jaren bestuurslid van het pensioenfonds van zijn toenmalige werkgever Zeelandia. Vanaf 1994 is de heer de Waaij dan ook nog eens penningmeester van de trimclub “Hard voor het hart” in Zierikzee.

Mevrouw T. Kieboom-Vos uit Zierikzee (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Mevrouw Kieboom zet zich vanaf 1989 onafgebroken in voor de kerk. Voor veel mensen in Zierikzee is zij het gezicht van de Katholieke parochie. Vanuit die achtergrond is zij, eerst als lid en later als vrijwilliger betrokken bij het Platform voor de kerken in Zierikzee.  Ook begeleidt ze doopouders, geeft ze hulp aan gewetensvervolgden en beheert ze het parochiesecretariaat. Daarnaast helpt mevrouw Kieboom al jaren met het voorbereiden van speciale kerkdiensten zoals diensten met mensen met een verstandelijke beperking. Ze steekt daar veel energie in. Zo heeft ze eens net zolang met een verstandelijke beperkte jongen geoefend tot hij het ‘Onze Vader’ op kon zeggen in de kerk. Al 15 jaar helpt mevrouw Kieboom bij het wekelijkse rolstoeldansen in het plaatselijke verpleeghuis Cornelia. Het bewegen op muziek is voor veel cliënten het hoogtepunt van de week.  Gedurende 10 jaar was beoogd decoranda penningmeester van de regionale Dorcas werkgroep Schouwen-Duiveland. Nu is ze nog steeds vaak in het depot te vinden om te helpen met het verwerken van de aangeboden goederen. Bovendien is betrokkene in 2003 genomineerd voor de titel ‘zorgzame buur’.

De heer M.A.J. van Beurden uit Zierikzee (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Na de verhuizing naar Schouwen-Duiveland, waar de heer Van Beurden directeur werd van de ABN-AMRO bank, werd hij in 2002 penningmeester van de Stichting Renesse. Ook is de heer Van Beurden sinds 2002 penningmeester bij de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland. In 2003 werd de heer Van Beurden voorzitter van het Parochiebestuur van de Sint Willibrorduskerk in Zierikzee. Als voorzitter leidde hij tot dit jaar de vergaderingen en was hij betrokken bij diverse andere kerkelijke bijeenkomsten.  In 2007 werd Van Beurden bestuurslid/penningmeester van Golfclub Grevelingenhout. Deze golfclub heeft 650 leden en beoogd decorandus is verantwoordelijk voor de financiële administratie.

De heer J.C. van Leeuwen uit Zierikzee (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Sinds 1993 is de heer Van Leeuwen werkzaam als vrijwilliger bij Gors. Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging wordt o.a. gegeven op locatie Keetenstraat in Zierikzee. Als zwager van een cliënt is de heer Van Leeuwen erg betrokken bij deze locatie. Hij is in staat mensen te enthousiasmeren en zet ze aan tot deelneming aan activiteiten die ten goede komen aan het welzijn van deze cliënten. Bovendien is hij een goede sparringpartner voor de medewerkers. Sinds de fusie in 1998 is hij bovendien secretaris van de Verwantenraad van locatie Keetenstraat. Gedurende een periode van 15 jaar zette de heer Van Leeuwen zich in voor de Christelijke Gereformeerde kerk in zijn woonplaats als ambtsdrager. Begin 2012 is betrokkene opnieuw bevestigd als diaken voor een periode van vijf jaar.

Bij Sanquin bloedbank is beoogd decorandus een goede bekende. Hij staat regelmatig bloedplasma af en gaat daarin zover dat hij er op let gezond te eten om er zorg voor te dragen dat zijn bloedwaarden in orde zijn.

bron: WereldRegio  26-04-2013

Pontes leerlingen hakken kunstwerk

Het is de bedoeling dat voor de entree van Campus Cultura in Zierikzee een groot beeld wordt geplaatst. Dat kunstwerk wordt gemaakt door leerlingen van Pontes Pieter Zeeman onder leiding van de Franse beeldhouwer Raphaël Paingris uit Santigny. De kunstenaar komt er zelf voor naar Zierikzee. In de week van 13 t/m 17 mei werkt hij dan samen met de leerlingen in het metsellokaal aan het beeldhouwwerk. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  26-04-2013

Raad Schouwen-Duiveland praat opnieuw over lengte vrachtverkeer

De lengtebeperking van acht meter voor vrachtwagens in de binnenstad van Zierikzee staat opnieuw ter discussie. Naar aanleiding van opmerkingen van vrachtvervoerders wil de raad op een rijtje hebben wat de problemen zijn met de uitvoering van deze maatregel. Daarbij worden ook de belangen van de bewoners van de binnenstad betrokken. De gemeenteraad wil hierover praten tijdens een commissievergadering. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  26-04-2013

Blij met herstart Campus Cultura

Bij Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee werd vrijdagmiddag alsnog een klein feestje gevierd op het bouwterrein van Campus Cultura in Zierikzee. Het bereiken van het hoogste punt op 17 februari viel voor de bouwer – BVR-Groep NV uit Roosendaal – samen met een dieptepunt. Lees verder.

 

bron: PZC  26-04-2013

Gemeente Schouwen minder kwijt aan muziekschool

De gemeente Schouwen-Duiveland is volgend jaar minder geld kwijt aan de Zeeuwse muziekschool. Dat blijkt uit de begroting voor 2014. De besparing is ruim 10.000 euro ten opzichte van dit jaar. In 2014 moet Schouwen-Duiveland 248.876 euro bijdragen. Lees verder.

 

bron: PZC  26-04-2013

Krimp-award jongeren Pontes Pieter Zeeman

Sterre, Toine, Amber en Maryam van Pontes Pieter Zeeman Zierikzee namen afgelopen dinsdagochtend uit handen van burgemeester Rabelink de Krimp-award in ontvangst. Tijdens de finale van onderwijsproject ‘krimpprovincie’ presenteerden jongeren hun adviezen voor oplossingen voor duurzame vraagstukken. Het onderwijsproject ‘krimpprovincie’ maakt onderdeel uit van het IVN-programma Scholen voor Duurzaamheid. Negen klassen van middelbare schoolklassen uit de Zeeuwse gemeenten Sluis, Schouwen-Duiveland en Terneuzen zijn door hun gemeente uitgedaagd om mee te denken aan oplossingen voor duurzame vraagstukken. Sterre, Toine, Amber en Maryam scoorden hoge ogen met hun presentatie ‘Poortvernieuwing’ genaamd. “We hebben gekozen voor de naam Poortvernieuwing, want Poort staat voor de wijk Poortambacht. En ‘vernieuwing’, omdat we de wijk willen veranderen.” In hun advies was onder andere aandacht voor de groenvoorziening, voor het onderhoud van de Krammerstraat, de overlast van poep op de stoep en het aanblik van huizen en speelgelegenheden. Daphne Teeling, regiodirecteur van IVN, verzorgde de presentatie gedurende het eindevenement van het onderwijsproject. In de Burgerzaal van het gemeentehuis in Zierikzee waren naast scholieren en begeleiders, juryleden, belangstellenden en pers aanwezig. Elke groep presenteerde aan de hand van een powerpointpresentatie, posters en maquettes hun adviezen. De gemeente was vertegenwoordigd en heeft aandachtig geluisterd en gekeken naar de jongeren. Sterre, Toine, Amber en Maryam bleken de meest overtuigende adviezen te geven. Hun Adviesbureau Poortvernieuwing scoorde goed met de meegebrachte maquette van de straat om de presentatie toe te lichten en ze wonnen daarmee de Krimp-award. De jury oordeelde: “Het was een complete presentatie met haalbare adviezen en erg volwassen gepresenteerd. Boven: ”Burgemeester Rabelink complimenteerde leerlingen: “Ik ben trots op deze jongeren. Jullie hebben de toekomst. We blijven strijden tegen de krimp.” (foto: Paulien van ‘t Westeinde/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  25-04-2013

Josha Zwaan presenteert boek Zeevonk

“Als ik nu zwijg zal niemand ooit weten hoe het leven ons samenbracht tot in de dood.” Schrijfster Josha Zwaan presenteerde dinsdagavond 23 april haar tweede roman Zeevonk tijdens een schrijversontmoeting in café De Biet. De avond is georganiseerd in samenwerking met Boekhandel De Vries en is de derde schrijversontmoeting ooit gehouden in café De Biet. Anne de Jager van De Vries opent de avond met lovende woorden over Zeevonk: “Unaniem waren we van de boekhandel het erover eens: het is een prachtverhaal.” De roman vertelt de verweving van de bestaansgeschiedenis van het cruiseschip de Achille Lauro en dat van een jonge vrouw Freya die samen met haar moeder werd geïnterneerd in een jappenkamp. Zelf maakte Josha op vierjarige leeftijd dezelfde reis op het schip, net als de hoofdpersoon. “Die reis was net zo spannend als ik in het boek beschrijf.” Vol hartstocht vertelt ze dan ook haar eigen geschiedenis van haar familie die ze kracht bijzet met zwart-wit foto’s op een projectiescherm en een weemoedig geluidsfragment van een oud Indisch liedje. “Muziek speelt een belangrijke rol in het boek.” Het verhaal is deels geschreven vanuit het perspectief van de Achille Lauro. “Geen origineel idee om dat zo te doen, maar voor mij kon dat niet anders.” Josha Zwaan drukt haar eigen bijzondere stempel op het verhaal. Ze beschrijft het leven van Freya op grond van haar eigen geschiedenis en die van haar familie. “Het is bijzonder om daar over te schrijven, omdat het toch veel met je doet.” Dat is precies wat Josha hoopt te bereiken met Zeevonk. “Het is mijn ambitie om boeken te schrijven die iets losmaken. Uit reacties tot nu toe kan ik opmaken dat dat is gelukt.” Ze putte voor Zeevonk uit overgeleverde documenten en geschiedschrijving en daarnaast zocht ze het dichter bij huis. “Ik heb mijn moeder veel geïnterviewd. Dat was niet makkelijk, want op veel vragen antwoordde ze afhoudend.”  Het presenteren lijkt Josha makkelijker af te gaan. Ze is dan ook ervaren, want momenteel toert ze door heel Nederland voor de promotietoer van haar tweede roman. De schrijversontmoeting is één van die avonden waarop ze vol hartstocht haar verhaal doet. Schrijven, verhalen vertellen, Josha lijkt het allemaal te kunnen. “Ze noemen mij bovenal een verhalenverteller.” Na een vijftien maanden durend schrijfproces ligt Zeevonk sinds februari 2013 in de boekhandels.  “Nu het boek er dan toch echt ligt, ben ik enorm trots.” Boven: Schrijfster Josha Zwaan in café De Biet. (foto: Iris kouwen) bron: Ons Eiland  25-04-2013

Komende week wordt hoogtepunt voor de doorgewinterde oranjefans

Oranjefeitjes, oranjefoto’s, sommige mensen lijken bijna ‘oranje bloed’ in zich te hebben nu het Kroningsfeest nadert. Voor meester Henk Kesteloo uit Brouwershaven én voor zijn vroegere leerling Iman Padmos (19) wordt de dag van de inhuldiging een bijzonder moment, maar om heel verschillende redenen. Iman Padmos is in heel Zierikzee op posters te zien als ‘prins’, in een prachtig kostuum, compleet met mantel, gemaakt door Baukje Bijlsma, die ook de kleding voor de historische spelen verzorgde. “Anka Buyl vroeg mij namens de winkeliersvereniging van Zierikzee of ik als ‘prins’ op de foto wilde, om de aandacht erop te vestigen dat de Zierikzeese winkels op 30 april gewoon open zijn. Er was een prachtig pak, gebaseerd op de kledij van koning Willem I. Toen ik het bij Baukje Bijlsma kwam passen, zei ze: “Ooh, het past precies!” Want dat was natuurlijk afwachten.” Ook op 30 april is er een grote rol voor Iman. In de muziektent zal hij tot koning gekroond worden, om daarna op de foto te gaan met wie dat wil. “Het is bijzonder om jezelf in Zierikzee op al die posters tegen te komen,” zegt Iman. “Maar ik vind het alleen maar leuk. Op voetbal roepen ze regelmatig; “Héé, koning Iman!” naar me.” Echt oranjefan is Iman niet, maar toch kreeg hij van jongs af aan het oranjegevoel mee van meester Henk Kesteloo, bij wie hij in de klas zat op Basisschool De Schouw in Brouwershaven. “De begrafenis van prins Claus, de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima; we leefden we met de hele klas mee. We schreven brieven en kregen bedankjes van het koningshuis.” “Ik ben al meer dan veertig jaar fan,” lacht Henk Kesteloo. Toch is er in zijn woonkamer niet veel oranje te bekennen. Maar schijn bedriegt: “Kijk; hier hangt een bedankje van het koninklijk huis,” wijst Henk. En dan komen de plakboeken tevoorschijn. “Dit is maar een deel van mijn verzameling. Die belangstelling begon bij mij al als kind en ik heb geen idee hoe het gekomen is. Thuis hadden we eerst zelfs geen vlag, dus daar heb ik het niet van.” In het plakboek allerlei fotokaarten van geboorten, huwelijken en andere belangrijke momenten in het leven van de koninklijke familie. “Ik stuur altijd een kaartje bij verjaardagen en ik krijg meestal een bedankje terug.” Op 21 juni, als het koningspaar ons eiland bezoekt, heeft hij al vrij geregeld. De felicitatiekaart voor Willem-Alexander zit al op de post. “En ik stuur ook nog een kaart naar Beatrix; voor 33 jaar trouwe dienst.” Boven: Iman Padmos, die in heel Zierikzee op posters te zien is als ‘prins’. (foto: Marieke Mandemaker (met dank aan Baukje Bijlsma voor de kleding) bron: Ons Eiland  25-04-2013

Serge Vogelenzang niet langer in coma

Serge Vogelenzang uit Zierikzee (officieel nog gemeenteraadslid voor D66) verkeert niet langer in coma. Uit testen, die deze week zijn uitgevoerd, is dit door medici officieel vastgesteld. Gesproken wordt van een bijzondere ontwikkeling. Serge Vogelenzang raakte in december 2011 bij een ernstig verkeersongeval betrokken en was sindsdien in coma. De verbeteringen worden ’spectaculair’genoemd. Hoe zijn situatie de komende periode kan of zal verbeteren is niet duidelijk.

bron: WereldRegio  25-04-2013

Rijksdienst Monumentenzorg positief over plannen Mondragon Zierikzee

De plannen voor Mondragon in Zierikzee heeft de goedkeuring van de Rijksdienst voor de monumentenzorg. “We hoeven niet meer terug te komen”, zegt eigenaar Hans Boogert. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  25-04-2013

Specsavers spaart voor lokale doelen

De nieuwe Specsavers-winkel aan de Appelmarkt 20 in Zierikzee steunt in 2013 kinderboerderij De Punt en Stichting Kaaskenshuis. Deze twee lokale initiatieven zijn gekozen door opticien en eigenaar André Valk en zijn team. “Betaalbare oog- en hoorzorg voor iedereen. Dat is waar Specsavers voor staat. Maar onze waarden gaan verder dan dat. We vinden het ook belangrijk om onderdeel te zijn van de buurt en iets te betekenen voor de gemeenschap,” aldus Valk. Beide doelen zijn blij met dit initiatief van Specsavers Zierikzee. Carien Cankrien, Stichting Kaaskenshuis: “De bijdrage kunnen we goed gebruiken ten behoeve van onze bewoners in het hospice, voor de vervanging van inventaris of de aanschaf van hulpmiddelen bij de verzorging. Zo proberen wij met zorg kwaliteit toe te voegen aan hun laatste dagen. ” Bij kinderboerderij De Punt kunnen jong en oud allerlei soorten dieren zien en aaien. Op de kinderboerderij werken medewerkers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking middenin de maatschappij. Specsavers richtte in 2010 Stichting Specsavers Steunt op.

bron: Ons Eiland  25-04-2013

Eerste paal sportcentrum Zierikzee de grond in

De eerste paal van het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg in Zierikzee is vandaag de grond in gegaan. Bij het sportcentrum komen drie hallen, een zwembad en velden voor hockey, handbal en korfbal. De bouw kost 12,5 miljoen euro. De verhuizing van een aantal sportverenigingen naar het nieuwe centrum kost de gemeente Schouwen-Duiveland nog eens 1,8 miljoen euro. Over een jaar moet het klaar zijn. Sommige bewoners van de Lange Blokweg in Zierikzee gaven vorig jaar aan bang te zijn voor verkeersoverlast. (foto: Omroep Zeeland)

 

bron: Omroep Zeeland  26-04-2013

Schouwse vrouwen op foto bij Franse fotograaf

Zestig Schouwse vrouwen van 18 tot 75 jaar gaan op de foto voor een expositie. De Franse modefotograaf Alain Verdier legt de vrouwen vast om ze deze zomer te laten zien in het Stadhuismuseum in Zierikzee. De oproep van Verdier voor dynamische en elegante Schouwse vrouwen van 18 tot 75 jaar leverde 120 reacties op. Uiteindelijk koos hij 60 vrouwen uit in verschillende leeftijden om ze te fotograferen aan de kust van Schouwen-Duiveland. De zwartwit foto’s zijn geïnspireerd op de glamourfoto’s van de vijftiger jaren in de vorige eeuw, toen de Franse chique naar te kust trok om te flaneren en gezien te worden. Fotograaf Alain Verdier heeft zijn sporen in de modefotografie wereldwijd verdiend en woont al jaren in Zierikzee. Het eindresultaat is vanaf 18 juli te zien op een tentoonstelling in het stadhuismuseum in Zierikzee. Bekijk video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  25-04-2013

SBS6 maakt opnames Zierikzeese Koninginnedag

De zender SBS6 komt dinsdag 30 april opnames maken van de viering van Koninginnedag in Zierikzee. Ze start met het volgen van de abdicatie (troonswisseling) in café de Biet, daarna filmt ze allerlei verschillende activiteiten die in de binnenstad plaatshebben. Na opnames te hebben gemaakt van de vrijmarkt, die om 12.30 begint, vertrekt de filmploeg van SBS6 weer. Aanleiding voor het bezoek was een e-mail van het Zierikzeese oranje-comité waarin de zender ervan werd overtuigd om in de monumentenstad te komen filmen.

bron: WereldRegio  25-04-2013

Vrijdag gedecoreerden op website WereldRegio

Vrijdagmiddag om stipt 12.00 uur publiceert WereldRegio de namen van de twaalf inwoners, die vrijdagmorgen een koninklijk lintje opgespeld krijgen. Burgemeester Rabelink gaat morgen in alle vroegte op pad en speldt de laatste onderscheiding om 12.00 uur op.

bron: WereldRegio  25-04-2013

Derde etappe Eneco 115 kilometer over het eiland

De derde etappe van de Eneco Tour voert maar liefst 115 kilometer over Schouwen-Duiveland. De finish zal 14 augustus zijn bij het podium van Beachboom aan de Brouwersdam. Dat is vanmorgen bekend gemaakt. De wielrenners komen bij Bruinisse het eiland op en zullen diverse dorpen passeren om uiteindelijk bij de Brouwersdam te finishen. Naar verwachting gaat de NOS beelden van de etappe uitzenden vanaf het moment, dat de renners bij Zierikzee komen. De etappe is 185 kilometer lang.

bron: WereldRegio  25-04-2013

Containerbrand Gasthuisboomgaard

Dinsdagavond om 21.05 uur werd de brandweer van Zierikzee gealarmeerd omdat een container met plastic afval aan de Gasthuisboomgaard in brand stond. Bij de container stond een bestelbus, waarnaar het vuur eventueel zou kunnen overslaan. Door de brand in een container snel te blussen liep deze bestalauto geen schade op. (foto: K. Broekhuizen) 

bron: Brandweer Zierikzee  25-04-2013

Drie gewonden bij ongeval Nieuwe Koolweg

Op de Nieuwe Koolweg raakten woensdag (vandaag), even voor 08.30 uur drie personen lichtgewond bij een aanrijding. Een 26-jarige bestuurder uit Dirksland reed met zijn vrachtauto over de Nieuwe Koolweg, komende uit de richting van Zierikzee. Bij de Klerksweg gaf hij richting aan en sloeg linksaf. Op dat moment werd de vrachtauto geraakt door een achteropkomende personenauto, bestuurd door een 32-jarige man uit Arnemuiden. Deze man had niet gezien dat de vrachtauto linksaf sloeg Door de aanrijding raakten de bestuurder en de twee inzittenden van de personenauto gewond. De bestuurder en een 21-jarige man uit de gemeente Veere moesten voor behandeling naar de huisarts en een 28-jarige man uit de gemeente Borsele werd met ambulance meegenomen naar het ziekenhuis in Goes. De aard en de ernst van het opgelopen letsel zijn niet bekend.

bron: WereldRegio  24-04-2013

VVD wil Verseput nog een termijn als wethouder

De VVD wil dat wethouder Ad Verseput (foto) na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar aanblijft. En Verseput, die eerder aankondigde te willen stoppen, raapt de handschoen op. ,,Ik heb er over nagedacht en er thuis over gesproken. Ik ben beschikbaar.” Volgens hem willen bestuur en raadsfractie continuiteit in het college van burgemeester en wethouders. ,,Er komt veel op de gemeente af,”aldus Verseput. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  24-04-2013

Schouwen-Duiveland koploper in dienstverlening naar bedrijven

De gemeente Schouwen-Duiveland is koploper in de dienstverlener naar bedrijven. Dat stelt de Kamer van Koophandel. Van alle onderzochte gemeenten in het district Zuid-West-Nederland gaat Schouwen-Duiveland het beste om met haar ondernemers. Althans voor wat het beantwoorden van telefoontjes en mails betreft. Met name daarop heeft de Kamer van Koophandel onderzoek gedaan door de gemeente te bestoken met ‘mysterie’ telefoontjes en mailtjes. Verantwoordelijk wethouder Ad Verseput is er trots op. Hij erkent, dat de gemeente daar nog een slag te maken had. ,,De klant centraal,” zo reageert hij. In het verleden liet de dienstverlening blijkbaar nog te wensen over. Ondernemers klaagden er vaak over. Verseput wil het woord cultuuromslag nog niet in de mond nemen, maar spreekt wel van een echte verbetering.

bron: WereldRegio  24-04-2013

Kerkhove: geen sportgala meer

Het jaar 2011 is het laatste jaar geweest waarin Lesley Kerkhove is uitgeroepen tot beste sporter cq. sportvrouw van Schouwen-Duiveland. De 21-jarige tennisster heeft aan het begin van deze week laten weten te bedanken voor de jaarlijkse sportverkiezingen van de gemeente Schouwen-Duiveland. De speelster uit Zierikzee, deze week actief voor een Challenger in het Noord-Afrikaanse Tunis, wil niet meer worden genomineerd naar aanleiding van de gang van zaken rond het sportambassadeurschap van Schouwen-Duiveland. Hiervoor werden het afgelopen weekeinde drie watersporters, Davy Scheffers (Zierikzee), Annelous Lammerts (Schuddebeurs) en Rick Jendrusch (Scharendijke), benoemd. Kerkhove, de vierde kandidaat voor het ambassadeurschap, is er door de gemeente buiten gelaten. Vrijdag in de papieren editie meer over het sportambassadeurschap en met reacties van betrokkenen. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  24-04-2013

Krijger nieuwe koploper schaakcompetitie

Met nog drie ronden te gaan stijgt de spanning in de huishoudelijke competitie van schaakvereniging Zierikzee met de week. Lijstaanvoerder Bas van de Graaf verloor van Martin Krijger, de nieuwe koploper. De achtervolgers Kedem Gutkind en Hans Aangeenbrug wonnen beiden. Er is nog steeds geen echte favoriet voor de titel aan te wijzen gezien het resterende programma. In de laatste drie ronden moet Krijger nog tegen Gutkind en Aangeenbrug, terwijl Gutkind ook nog tegen Van de Graaf in het strijdperk moet. Eén winstpartij is op de ranglijst aan de top ongeveer 47 punten waard. Bas van de Graaf speelde met zwart de Taimanov-variant van het Spaans waarbij zwart een paard inruilt tegen de vijandelijke loper van de witte velden, waardoor zwart hierop meer spel krijgt. Hij maakte echter de vergissing zijn eigen loper van de zwarte velden in te sluiten en zijn loper van de witte velden te ruilen tegen een paard. Martin Krijger kon hierop een zogeheten “kwal” nestelen. Een kwal is een paard dat ver in de vijandelijke stelling staat en bijna niet weg te krijgen is. Van de Graaf zijn koningsvleugel kwam onder druk te staan, en Krijger kon met een schijnoffer van de kwal een gat in de vijandelijke stelling slaan. Van de Graaf leek zich nog te kunnen redden met een onverwachte damezet en stelde remise voor. Krijger weigerde en speelde in het eindspel alles of niets. Van de Graaf ging daarop ook voor de winst, maar dat was verkeerd. Krijger veroverde teveel zwarte pionnen, waarna Van de Graaf opgaf. In een ook al Spaanse opening nam Kedem Gutkind het initiatief tegen Piet de Vreede. Kennelijk gewaarschuwd door het feit dat De Vreede al enige tijd niet verloren had hield hij zijn verdediging goed dicht en ging op zoek naar kleine kansjes: en die kwamen! Toen De Vreede zijn loper wat ongelukkig “op de tocht” zette leverde dat Gutkind een centrumpion op die hij vervolgens niet meer teruggaf. Hoe de Vreede zich ook inspande, Gutkind ruilde veelvuldig af, zorgde dat zijn pionnenstelling gezond bleef en trok rustig in de richting van de zwarte koningsstelling. Tenslotte, toen de laatste torens ook geruild waren, bleek hij op beide vleugels met twee pionnen tegen één verdiend aan het langste eind te trekken, zijn eigen koning was geen moment in gevaar geweest. Mark van Rooten en Frans Nijman speelden een evenwichtige partij waarbij beide vleugels open gespeeld werden en beiden tegengesteld rokeerden. Dit geeft altijd leuk aanvallend spel te zien en de koningsvleugel van Nijman ging helemaal open. Van Rooten had het geheel al van tevoren goed bekeken, ruilde zoveel mogelijk af en hield een vrijpion over. De vrije doortocht van dit “boertje” bleek genoeg om Nijman tot overgave te dwingen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-04-2013

Kerkhove verkoopt huid duur tegen Bulgaarse

In een marathonwedstrijd van bijna drie uur heeft Lesley Kerkhove haar huid heel duur verkocht, maar was de teleurstelling over de nederlaag er niet minder om. In de eerste ronde van een Challenger in het Noord-Afrikaanse Tunis trof de Zierikzeese in de Bulgaarse Elitsa Kostova, 259e op de wereldranglijst, een oude bekende. In drie eerdere ontmoetingen, twee in Portugal en eentje in België, verloor Kerkhove steeds in twee sets. Nu was het de 21-jarige Schouwse die dinsdag bijna in twee bedrijven toe kon slaan. Na 6-4-winst in de eerste set stond ze met 5-4 voor in de tweede. Kostova vocht zich langszij in een wedstrijd, die bol stond van de servicebreaks en lange rally’s, en won de tweede set met 5-7. Nadat Kerkhove in het beslissende bedrijf van 0-2 naar 2-2 ging, beschikte Kostova over de langste adem: 2-6. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  24-04-2013

Obase en Radar onderzoeken samenwerking

Het openbaar en protestants christelijk basisonderwijs gaan een onderzoek doen naar verdere samenwerking. In het belang van de continuïteit van goed basisonderwijs op Schouwen-Duiveland hebben de schoolbesturen van Obase, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Schouwen-Duiveland, en Radar, Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Schouwen, overleg gevoerd over de demografische ontwikkelingen op het eiland in relatie tot de kwaliteit en bekostiging van het onderwijs. Dit overleg heeft geresulteerd in het besluit van beide besturen een verkennend vooronderzoek te starten naar de mogelijkheden van samenwerking. Want, de ontwikkelingen tonen aan dat het steeds moeilijker wordt om de kleine scholen op het eiland in stand te houden. Daarnaast vragen ook de bezuinigingen van de overheid en de toenemende kosten om een gezamenlijke aanpak.

bron: WereldRegio  24-04-2013

Oud-schaakvoorzitter Hoogstrate overleden

Johan Hoogstrate, oud-voorzitter van schaakvereniging Zierikzee, is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Naast het voorzitterschap, een functie die hij twintig jaar bekleedde, was Hoogstrate penningmeester van handbalvereniging Delta Sport en gymnastiekvereniging Delta Sport. Hoogstrate was een promoter van het schoolschaken op Schouwen-Duiveland en werd vanwege zijn vele verdiensten voor de club in 2003 erelid. Ruim een jaar geleden kreeg Hoogstrate nog een eervolle taak toebedeeld door het kunstwerk bij de speellocatie van de club, recreatiezaal de Veste, te onthullen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan.

 

bron: WereldRegio  23-04-2013

Aanmelden voor WAK-weekend kan nu

Dans je flamenco, maak je keramiek, doe je aan crossmedia of misschien aan fluisterpoëzie? Geef je drumsessies of straattheaterworkshops? Zing je in een zeemanskoor of soleer je als jazzzangeres? En wil je deze passie delen met een groot publiek? Doe dan mee aan de Week van de Amateurkunst! Van 25 mei tot en met 2 juni 2013 vindt op Schouwen-Duiveland in 2013 de Week van de Amateurkunst (WAK) plaats. De WAK is voor iedereen die in zijn vrije tijd actief met kunst bezig is én voor iedereen die daarvan wil genieten! Tijdens de WAK mag en kan alles: toneelopvoeringen, concerten, tentoonstellingen, kunstroutes, workshops of andere optredens. De WAK is voor amateurkunstenaars een prima manier om te “netwerken”, waar stelt de één zijn werk tentoon en haalt de ander zijn materiaal vandaan? Is het mogelijk eens wat samen te doen? Zo kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden tussen verenigingen, groepen en individuele amateurkunstenaars worden aangegaan. Voel jij je geroepen? Ben je in je vrije tijd ook bezig met kunst? Alleen of met anderen? Beschik je over creatief talent en wil jij je graag kunstzinnig uiten? Wil je jezelf op een originele manier aan een publiek tonen? Dan is de Week van de AmateurKunst iets voor jou. De WAK daagt je uit jouw talent in de schijnwerpers te plaatsen. Iedereen met een passie voor kunst krijgt de kans om zich voor te stellen aan het grote publiek. Inschrijven kan tot 18 mei 2013 door het invullen van het online inschrijfformulier op: www.wak-sd.nl.

bron: WereldRegio  23-04-2013

Amazone Honig nu officieel in ZZ Licht

Vicky Honig is haar avontuur in het ZZ Licht goed begonnen. Tijdens haar eerste wedstrijd bij stal De Kroo in Nieuw en St. Joostland reed de dressuuramazone ze met Donna naar een tweede plaats. Het winstpunt dat Honig hiermee verdiende, zorgt ervoor dat de Zierikzeese nu officieel in het ZZ Licht-klassement zit. (foto: Vicky Honig)

bron: WereldRegio  23-04-2013

Verdachten Zierikzeese pasdiefstal aangehouden

De politie heeft twee verdachten aangehouden die met een gestolen Zierikzeese bankpas pinden. Donderdagmiddag jl. werd een man op een politiebureau in Amsterdam aangehouden. De tweede verdachte werd vandaag om 11.00 uur in Amsterdam aangehouden. De verdachten kwamen in beeld na de uitzending in Opsporing Verzocht op 16 april jl. De eerste verdachte, een 24-jarige Amsterdammer meldde zich donderdag 18 april rond 17.00 uur op een politiebureau in Amsterdam, waar hij werd aangehouden. Hij is naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht, daar is hij voor het eerst gehoord. Hij is in verzekering gesteld en zal dinsdag 23 april aan de Rechter-Commissaris worden voorgeleid. De tweede verdachte, een 27-jarige man uit Amsterdam liep maandagmorgen omstreeks 11.00 uur in zijn woonplaats tegen de lamp. Een getuige herkende de man van de beelden van Opsporing Verzocht en waarschuwde de politie. Zij vonden hem in een winkelcentrum en hielden hem aan. De verdachte is vandaag ook naar het cellencomplex in Middelburg gebracht. De Amsterdammers worden ervan verdacht dat zij vele malen onrechtmatig geld opnamen bij geldautomaten. Ze worden gezien als handlangers van de hoofdverdachte, een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze veelpleger had op 9 november jl. bij de Intertoys in Zierikzee een bankpas gestolen. Hij werd op dinsdag 9 april jl. in de provincie Gelderland aangehouden en zit sinds die tijd vast.

bron: WereldRegio  22-04-2013

Kartteam Kouijzer derde in 24 uursrace Brussel

Het Middelburgse kartteam van Marcel Kouijzer uit Zierikzee is bij een 24 uursrace in Brussel derde geworden. ,,Het was een heel sterk deelnemersveld met veel goede thuisrijders. We wisten dus dat het lastig zou worden.” Na een klein vier racen kwam Kouijzer als eerste in de baan.,,Ik zat er lekker in en kon veel tijd goedmaken op de jongens voor ons en na mijn beurt lagen we op een tweede plek met ongeveer 35 seconden op de nummer drie. Nadat zijn team door pech wat terrein verloor en daardoor op gegeven moment vijfde lag, kwam ploeggenoot Ruben Boutens in de baan. ,,Hij reed ijzersterk en de teams voor ons kregen last van vermoeidheid en moesten vaker gaan wisselen waardoor we dichterbij kwamen.” Boutens reed zo sterk dat zijn team op een derde plaats kwam. Met 0,2 seconden voorsprong werd die stek uiteindelijk geconsolideerd.

bron: WereldRegio  22-04-2013

Kartteam Kouijzer derde in 24 uursrace Brussel

Het Middelburgse kartteam van Marcel Kouijzer uit Zierikzee is bij een 24 uursrace in Brussel derde geworden. ,,Het was een heel sterk deelnemersveld met veel goede thuisrijders. We wisten dus dat het lastig zou worden.” Na een klein vier racen kwam Kouijzer als eerste in de baan.,,Ik zat er lekker in en kon veel tijd goedmaken op de jongens voor ons en na mijn beurt lagen we op een tweede plek met ongeveer 35 seconden op de nummer drie. Nadat zijn team door pech wat terrein verloor en daardoor op gegeven moment vijfde lag, kwam ploeggenoot Ruben Boutens in de baan. ,,Hij reed ijzersterk en de teams voor ons kregen last van vermoeidheid en moesten vaker gaan wisselen waardoor we dichterbij kwamen.” Boutens reed zo sterk dat zijn team op een derde plaats kwam. Met 0,2 seconden voorsprong werd die stek uiteindelijk geconsolideerd.

bron: WereldRegio  22-04-2013

Twaalf lintjes tijdens jaarlijkse lintjesregen

Burgemeester Gerard Rabelink reikt vrijdag twaalf lintjes uit. De jaarlijkse lintjesregen wordt gebruikt om mensen in het koninklijke zonnetje te zetten voor hun verdiensten. Vorig jaar waren het er maar vier, nu dus drie keer zoveel.                                  

bron: WereldRegio  22-04-2013

Zeeuws alternatief voor ingetrokken Koningslied

Het Zeeuwse Koningslied is een prima alternatief voor het officiële Koningslied van John Ewbank, dat inmiddels is ingetrokken. Dat zegt componist Mar van der Veer uit Zierikzee. Het officiële Koningslied noemt Van de Veer dramatisch slecht en niet uitbundig genoeg. Ook de tekst noemt hij om te huilen. Zelf maakte hij met dichter Michiel de Zeeuw het Zeeuwse Koningslied. Om dat nummer om te vormen tot landelijk Koningslied hoeft alleen een gedeelte van de tekst te worden veranderd. In het Zeeuwse Koningslied staat nu nog: “Kom naar Zeeland om te merken hoe de wind een hart kan sterken.” Daar moet een andere tekst voor worden verzonnen. Het Zeeuwse Koningslied schalde zaterdag over de markt van Terneuzen. Een achtkoppige koor bracht meerdere malen het lied ten gehore. De bezoekers vonden de Zeeuwse uitvoering een stuk mooier dan de versie van Ewbank. Met het Koningslied sluiten de Zeeuwen van nu aan bij een eeuwenoude traditie om met een lied uiting te geven aan verbondenheid met de vorst of vorstin. Zo dook onlangs een eeuwenoud koningslied op in Vlissingen. Dat lied is in 1833 geschreven voor de verjaardag van koning Willem I. Zie video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  21-04-2013

Bekroning volleybalsters Forza blijft uit

Louise Vleugel schopte tegen het kratje met drank en Lisa Weeber zonderde zich even buiten af. De teleurstelling over het mislopen van promotiewedstrijden was duidelijk en onverwacht. De directe tegenstander, Spivo 2, bereikte dat doel zaterdagavond in sportzaal de Vanger wel door de thuisploeg met 1-3 (25-27 19-25 25-23 18-25) te verrassen. Met de nederlaag waren de druiven voor het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza heel erg zuur. In aanloop naar het beslissende duel met de ‘tweede keus’ uit Spijkenisse verliep alles crescendo voor de volleybalsters. Wedstrijden – thuis verloor Forza dit seizoen niet – werden keurig gewonnen en Spivo 2 werd gepaste maar onvoldoende afstand gehouden. Derhalve had Forza ’slechts’ twee sets nodig om volgend weekeinde in actie te kunnen komen tijdens een driekamp voor promotie. Het begin was er naar. Langzaam maar gestaag bouwde Forza aan een voorsprong: van 7-3, 8-6, 12-6 en 14-9 ging het naar 17-10. In het rallypointsysteem is het bijna een zekerheid dat je bij zo’n voorsprong de set kan ‘uitspelen’. Toch zag Spivo 2 kans dichterbij te sluipen en zelfs op gelijke hoogte te komen: 20-20. Hierna ging het gelijk op en kreeg Forza op 24-23 haar eerste setpunt. Weer knokte Spivo zich langszij en benutte aan het einde van het eerste bedrijf haar tweede setpunt. Van deze (tegen)slag kon Fora zich in de tweede set maar moeilijk herstellen en dus werd het vizier op de derde gericht. Het ging net als aan het einde van de eerste set gelijk op, maar deze keer trok Forza aan het langste einde. De helft van de opdracht was dus volbracht. Voor het tweede deel moest de vierde set gewonnen worden. Na 4-4 nam Spivo 2 het heft definitief in handen en glipte de wedstrijd uit handen van Forza. Spivo slaagde er wel in een marge van zeven punten te consolideren en dus de set en wedstrijd te winnen. Hoewel de speelsters van Forza zich bij 17-23 nog beklaagden bij de scheidsrechter over een beslissing, was het pleit al lang beslecht. Het was ook tegen beter weten in, net zoals ze wisten dat ze het duel in de eerste set hadden laten liggen. De mannen van Forza sloten de competitie wel goed af. Kampioen Olympus werd in vier sets verslagen: 3-1 (25-22 28-26 22-25 25-18). Met deze zege zijn de volleyballers van Forza derde geworden in de promotieklasse B en wacht hen nog een mooie afsluiting van het seizoen in de vorm van de bekerfinale van Zuid-Nederland (voor ploegen van de regiodivisie en lager) op donderdag 9 mei in Venlo tegen het thuisspelende Civitas. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  21-04-2013

Gemeente kiest voor drie watersporters als ambassadeurs

Davy Scheffers, Annelous Lammerts en Rick Jendrusch zijn verkozen tot de eerste sportambassasdeurs van Schouwen-Duiveland. De drie watersporters, twee mannelijke freestylesurfers en een vrouwelijke freestylekitesurfer, werden zaterdagavond bij de opening van de nationale sportweek in sporthal Onderdak gepresenteerd. Over de invulling van het ambassadeurschap gaan de sporters en de gemeente rond de tafel. De vierde kandidaat voor het ambassadeurschap, tennisster Lesley Kerkhove, is derhalve buiten de boot gevallen. (foto: Davy Scheffers)                            

bron: WereldRegio  21-04-2013

Snackcorner in top 25 nationale friettest AD

De Snackcorner heeft in de nationale friettest van het Algemeen Dagblad (AD) een 24e plaats toebedeeld gekregen. De zaak aan de Hogezoom in Renesse was vorig jaar bij dezelfde test nog goed voor een plaats in de toptien, maar kan desondanks rekenen op goede kritieken. Als eindcijfer heeft de Snackcorner een acht gekregen. Het smaakoordeel en eindconclusie luiden, doelend op de daling, als volgt: ‘Niet getreurd, nog steeds bij de betere zaken. Goed van smaak, mag iets krokanter. Zeker adresje om eens langs te gaan’. Frituur De Dam in Zierikzee kwam er veel minder van af met een 98e plaats. Voor de test bezocht het AD, die de test zaterdag in haar krant publiceerd, 129 frietzaken.                  

bron: WereldRegio  21-04-2013

Rietkraag in band

Zaterdagavond werd er alarm gemaakt voor een buitenbrand langs de Schouwse Dijk, onder Zierikzeeënaars beter bekend als het Leverdijkje.  Onderaan de dijk stond een stuk grasland en rietkraag in brand. De oostenwind zorgde ervoor dat het vuurtje vlot verspreidde. Jongelui die het brandje zelf veroorzaakt hadden, belden zelf het alarmnummer 112 om dit incident te melden en stonden bij aankomst van de brandweer keurig te wachten. De politie heeft dit brandje in onderzoek. (foto: K. Broekhuizen)

bron: Brandweer Zierikzee  20-04-2013

Jeugdbrandweer op zesde plaats in Halderberge

Jeugdbrandweer Zierikzee heeft zaterdag 20 april een wedstrijd gespeeld in Halderberge. In een loods waar containers gemaakt en onderhouden worden, moest er een brand worden geblust. De jeugd heeft het goed doorstaan, van de tien groepen die meededen, kwamen ze uit op de zesde plaats. (foto: Brandweer Schouwen-duiveland)

bron: Brandweer Schouwen-Duiveland  20-04-2013

Man uit Zierikzee vermist

De 54-jarige Koos Vijfvinkel uit Zierikzee wordt al sinds 14 april vermist. De man heeft medicijnen nodig. Hij draagt waarschijnlijk een ( lichte ) spijkerbroek met een zwart of wit t-shirt en een blauwe fleece trui of bodywarmer. Een ieder die informatie heeft wordt verzocht contact op te nemen met de politie, eenheid Zeeland-West-Brabant via telefoonnummer 0800-6070. (foto: Politie Zeeland/West-Brabant)                               

bron: WereldRegio  19-04-2013

Brand in woning Venkelstraat

rijdagmorgen heeft er brand gewoed in een woning aan de Venkelstraat in Zierikzee. De brand werd rond 05.00 uur ontdekt doordat de woning vol rook kwam te staan. De oorzaak bleek een pannetje op het vuur. De bewoner kon op tijd worden gewekt. (foto: Martijn Lokerse)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  19-04-2013

Surfer Scheffers vijfde op eerste wereldbeker freestyle Davy Scheffers kan tevreden terugkijken op de eerste wereldbekerwedstrijd (PWA) freestylesurfen. In het Oostenrijkse Podersdorf vond de surfer uit Zierikzee zich dinsdagmiddag op de eindklasserin

Pontes Pieter Zeeman schrapt de  functie van de twee sector-directeuren. Het College van Bestuur (verantwoordelijk voor Zierikzee en Goes) wordt tot één persoon teruggebracht. Dat betekent dat rector Sjef Lommen uit dat college stapt en alle tijd gaat steken in de Zierikzeese vestiging. Hij gaat dus de taken van de twee sectordirecteuren overnemen. Lommen erkent, dat deze nieuwe reorganisatie onrust geeft bij direct betrokkenen. ,,We kijken met elkaar naar een andere functie voor de sector-directeuren,” laat hij weten. En ,,Ik begrijp dat het moeilijk is wat er gebeurt”. Volgens Lommen wil Pontes met één voorzitter zich sterker profileren en inspelen op de krimp. In de toekomst zullen er minder scholieren zijn. Overigens heeft de school voor het komende jaar zo’n tweehonderd nieuwe leerlingen aan zich weten te binden en dat is volgens Lommen conform de verwachting ,,al hoop je er altijd meer te krijgen.” Het besluit om de functie van de sectordirecteuren te schrappen moet formeel nog worden genomen en dat zal naar verwachting volgende week het geval zijn. Deze week is er volgens Lommen een ,,goede bijeenkomst” met alle docenten geweest. In 2007 werd er ook gereorganiseerd en moesten de toenmalige sectordirecteuren het veld ruimen. Toen was er volgens de toenmalige rector sprake van disfunctioneren. Daarvan is volgens Lommen nu geen sprake. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-04-2013

Markt volgende week terug naar Havenplein

De markt keert donderdag 25 april terug naar het Havenplein van Zierikzee. Dat heeft de marktcommissie te horen gekregen van de gemeente. De marktkooplieden zijn er blij mee, want met de gedwongen verhuizing naar de Balie zeggen ze behoorlijk wat inkomsten misgelopen te zijn. De lage temperaturen hebben voor een vertraging van de werkzaamheden gezorgd. De markt zei er begrip voor te hebben, maar is nu opgelucht. Burgemeester Gerard Rabelink zal de markt officieel heropenen. Of hij dat komende week al zal doen, is nog niet duidelijk.

bron: WereldRegio  19-04-2013

Schouwen-Duiveland heeft wandelpadennetwerk

De Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft donderdagmiddag hetwandelpadennetwerk officieel gepresenteerd. Op een kaart staat 340 kilometer wandelpad, soms over het boerenerf en soms zelfs over het water met een trekvlot. Met zevenendertig boeren zijn contracten gesloten, waardoor het publiek over het ef mag. Zorgen zijn er wel over loslopende honden. In Dreischor deed Arjan de Hulster van Landschapsbeheer de oproep om vooral met aangelijnde honden op pad te gaan. De kaart is verkrijgbaar bij de VVV. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                    

bron: WereldRegio  19-04-2013

Cultuur voortaan op meerdere plaatsen

In opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland programmeert Stichting Cultuurpodia Zeeland haar voorstellingen in seizoen 2013-2014 op meerdere locaties.  Naast dorpshuis Renesse komen er ook voorstellingen in De Weverij in Zierikzee. Later dit jaar en volgend jaar worden bovendien de Nieuwe Kerk en de Campus Cultura op de Pontes Pieter Zeeman aan dit rijtje toegevoegd. Op deze manier wordt de functie van Zierikzee als centrum voor cultuuraanbod op het eiland extra benadrukt. De samenwerking met Pontes Pieter Zeeman is er bovendien op gericht om jongeren meer in contact te brengen met cultuur. Dit gebeurt onder meer door de leerlingen inhoudelijk te betrekken bij verschillende aspecten die bij het organiseren van voorstellingen een rol spelen, zoals de vormgeving, de techniek en de horeca. WereldRegio presenteert het cultuurprograma in een bijlage op vrijdag 10 mei. (foto: Zierkzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-04-2013

‘Afspraken over vangst mosselzaad herzien’

De mosselkwekers zijn blij met de uitkomst van een onderzoek naar de gevolgen van het opvissen van mosselzaad in de Waddenzee. Volgens het onderzoek van Imares leidt mosselzaadvisserij nauwelijks tot schade aan de natuur. De mosselkwekers vinden dat de gemaakte afspraken met natuurorganisaties over de mosselzaadvisserij in de Waddenzee moeten worden herzien. Mosselkweker Leon Praet uit Zierikzee, eigenaar van de ZZ 5, reageert verheugd op de uitkomsten van het onderzoek. Ze zijn voor hem een bevestiging van wat mosselvissers altijd al hebben gezegd: “Dat opvissen van mosselzaad geen nadelige gevolgen heeft voor de natuur.” Ook Jos van Damme, voorzitter van de vissersvereniging Yerseke, is blij met deze uitkomst. Hij denkt dat deze nieuwe inzichten gevolgen hebben voor de vangst van mosselzaad op de Waddenzee en de Oosterschelde. Het onderzoek maakt duidelijk dat de mosselkwekers wel schade aanrichten wanneer ze met hun sleepnetten het mosselzaad opvissen. Maar deze schade is volgens onderzoeker Aad Smaal vrijwel altijd tijdelijk. De natuur herstelt zich na korte tijd weer. Zie video. foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  18-04-2013

Kids maken kilometers

Gisteren, woensdag 17 april, liepen ze heel wat kilometers voor het goede doel, de leerlingen van De Meie. De 61 leerlingen en een aantal ouders en leerkrachten liepen zoveel mogelijk rondjes rond de school, om daarmee de Roparun te sponsoren. Elk rondje omvatte 400 meter. “De kinderen zijn altijd enorm enthousiast als we zeggen dat we voor de Roparun gaan lopen,” vertelt Anke Hager van De Meie. “Sommige leerlingen lopen wel 12 rondjes! Natuurlijk houden we wel in de gaten dat ze het volhouden. Ik loop zelf ook altijd mee.” Vorige week waren de lopers en fietsers van de ‘Schouwen-Duiveland-runners’ op school, om te vertellen wat de Roparun precies inhoudt. Zo weten kinderen precies waar ze al die rondjes voor lopen. De Roparun is de langste non-stop estafetteloop ter wereld (500 kilometer), met start in Parijs of Hamburg en finish in Rotterdam, en heeft een uniek doel. De kwaliteit van het leven met mensen met kanker te verbeteren. “We vinden het belangrijk op school niet alleen ‘leuke dingen’ te doen,” vertelt Anke Hager.  “Het is ook belangrijk iets goeds te doen voor een ander. Dit jaar lopen we voor de 6e of 7e keer voor de Roparun. De kinderen laten zich sponsoren door familie, buren en bekenden. In de week na de meivakantie wordt bekend hoeveel ze bij elkaar gelopen hebben en overhandigen we een cheque aan de ‘Schouwen-Duiveland runners.’” Op zondag 21 april houdt het Roparun team ‘de Schouwen-Duivelandrunners’ een benefietavond in Grand Café Helder in Renesse. Diverse top DJ’s verlenen hun medewerking aan de middag (vanaf 15.00 uur) en de avond. Ook zijn er liveoptredens. De line-up: DJ Benjamin Scott, Ria Kramer, DJ Sanchez Denzel Prime, Marc Canto vs Duo Pharos, Frank Polak, Fred Diaz, Benefiet Huisband, Jeelz, Marjon van Iwaarden, Albertina en DJ Santos Suarez. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  18-04-2013

Meer dan vierhonderd kinderen doen verkeersexamen deze week

In de stad waren dinsdag veel gele hesjes te zien met zo nu en dan een oranje ertussen: het praktisch verkeersexamen werd gefietst. Burgemeester Rabelink gaf bij de J.W. van de Doelschool de aftrap. Leerlingen van groep 7 stonden klaar om te gaan rijden. Volgens de burgemeester zagen ze er slim en uitgeslapen uit en zou het zeker gaan lukken. Burgemeester Rabelink drukte hen op het hart niet alleen tijdens het examen goed op te letten, maar altijd als ze aan het verkeer deelnemen. Veilig Verkeer Nederland afdeling Schouwen-Duiveland organiseert al jaren het praktisch verkeersexamen. Een vrijwilliger keurt voor vertrek alle fietsen Er wordt gekeken naar de bel, de reflector en de rem en of de handvaten goed vast zitten. Het licht wordt niet gecontroleerd, dat gebeurt tijdens de controle in het najaar. En dan hapert er nog wel eens iets. De ouders worden dan op de hoogte gesteld, zodat het een en ander gerepareerd kan worden. De directeur van de school Christine Visser heeft er alle vertrouwen in dat de deelnemers slagen. Ook bij het theoretisch examen 11 april was het slagingspercentage 100%. “Wij besteden veel aandacht aan verkeerslessen. In groep 1 en 2 begint dat al met het lopen naar de gymzaal en vanaf groep 5 wordt er elke week een verkeersles gegeven. Het blijkt dat de kinderen de meeste moeite hebben met de voorrangsregels. Ze worden ook vaak in de war gebracht door medeweggebruikers die hun voorrang geven, terwijl ze het niet hebben. Goed bedoeld natuurlijk, maar wel verwarrend.. Kinderen van deze leeftijd letten vaak heel goed op wat vlak voor hen gebeurt, maar ze moeten leren om ook wat verder weg te kijken. Dan kunnen ze beter reageren op de verkeerssituatie. De meeste kinderen uit de hogere groepen komen lopend of op de fiets naar school. Ze zijn behoorlijk ervaren.” Lars staat te wachten tot hij weg mag fietsen. Hij heeft er zin in. “Ik ga heel goed mijn hand uitsteken en omkijken. Dat doe ik altijd hoor, ook als ik gewoon fiets.” De vrijwilligers die in hun oranje hes herkenbaar bij de controleposten staan, hoeven niet veel fouten te melden. Het blijkt dat veel ouders de route in het weekend al samen met hun kinderen hebben verkend. Manon Kelder is blij dat het ook dit jaar weer gelukt is om voldoende vrijwilligers te vinden. “Wij willen als VVN de activiteiten uitbreiden. Dit verkeersexamen is de grootste activiteit: 409 leerlingen doen op drie plaatsen op het eiland examen. Maar we denken ook over een cursus voor mensen op een elektrische fiets.”. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  18-04-2013

Veel respons bij Jeugdtheaterschool Zierikzee

Met vijf groepen blijkt de afdeling Zierikzee van de Jeugdtheaterschool Zeeland prima te floreren. De 9+ en 12+ groepen van de Jeugdtheaterschool (JTS) gaven donderdag in Podium De Weverij in Zierikzee try-out voorstellingen van de stukken die zij zaterdagmiddag opvoeren tijdens een premièreweekend van de JTS in ’t Beest in Goes. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  18-04-2013

Alert! wil discussie precariorechte

Alert! in de gemeenteraad wil de precariobelasting ter discussie stellen. Ondernemers betalen zogenoemde precariorechten om hun waar (of terrassen) op de openbare weg (of stoep) te zetten. Alert! vraagt zich af wat de gemeente ermee binnen haalt aan geld en of ondernemers er juist niet mee geholpen worden als deze belasting wordt geschrapt of aangepast. Aan burgemeester en wethouders zijn vragen hierover gesteld.

bron: WereldRegio  18-04-2013

Zeven tips naar aanleiding van Opsporing Verzocht

Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht, waarin aandacht is besteed aan pinfraude, zijn bij de politie zeven tips binnen gekomen. Met een in Zierikzee gestolen bankpas pinden twee mannen in november 2012 in een casino in Amsterdam. In de tips worden namen genoemd. Vandaag, woensdag 17 april, wordt de uitzending van Opsporing Verzocht herhaald om 11.55 uur op Ned. 2. (foto: Opsporing Verzocht)

bron: WereldRegio  18-04-2013

Promotiewedstrijden volleybalsters Forza lonken weer

De volleybalsters van Forza maken zaterdag 20 april een goede kans om zich te plaatsen voor promotiewedstrijden voor een plaats in de regiodivisie. Wanneer dat gebeurt – de ploeg heeft in sportzaal Onderdak tegen Spivo 2 twee sets nodig – is het de tweede keer in twee seizoenen dat Forza voor promotie speelt. Tegen de ploeg uit Spijkenisse treedt het eerste vrouwenteam van de Schouwse volleybalvereniging, uitkomend in promotieklasse A, aan op volle oorlogssterkte. De selectie wordt aangevuld met drie A-meisjes, die de afgelopen weken al enkele punten hebben meegespeeld. Dit zijn Liselotte Groeneveld, Marit Klein en Daphne Folmer. Mocht Forza de benodigde twee sets te pakken, speelt ze 27 april al de promotieduels. Dit betreft een driekamp met de nummer twee van de promotieklasse B en de nummer tien uit de regiodivisie. Het bereiken van promotiewedstrijden was geen doel op zich, laat Forza-aanvoederder Marije Munter weten. ,,Het doel was om het dit jaar beter te doen dan vorig seizoen toen we vijfde werden. Maar de laatste wedstrijden zijn we in zo’n goede flow terecht gekomen dat het wel in zicht kwam. Maar we hielden er niet per se rekening mee.” (foto: Forza)

bron: WereldRegio  18-04-2013

Van de Graaf sterkste in schaaktopper

De kraker in 21e ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee is gewonnen door Bas van de Graaf. De koploper, met vier titels achter zijn naam, versloeg de nummer twee en tienvoudig kampioen Hans Aangeenbrug. Door het verlies werd Aangeenbrug ingehaald door Martin Krijger en zag hij Kedem Gutkind tot vlakbij naderen. Voor volgende week staat een nieuwe kraker op de rol: Van de Graaf-Krijger. Van de Graaf had zich terdege voorbereid op de partij tegen Hans Aangeenbrug. Hij had de Pirc, het favoriete systeem van zijn belager nauwkeurig bestudeerd en een vrij onbekende zijvariant gevonden. Tot zijn vreugde kwam dit spel inderdaad op het bord en Aangeenbrug kwam met een verkeerd antwoord op een centrumprobleem. Van de Graaf buitte zijn aanvankelijk kleine voordeel goed uit en bereikte een eindspel met twee pionnen meer. Aangeenbrug testte de theoretische kennis van de witspeler nog uitgebreid, maar deze liet zich niet van de wijs brengen en haalde geroutineerd het volle punt binnen. Kedem Gutkind moest winnen om nog kans te houden op de titiel. Vreemd genoeg beantwoordde hij de opening van Sjaak Spiegels met een variant die als tamelijk tam bekend staat. Maar gaande het spel zette hij het centrum van Spiegels steeds meer onder druk, waarbij vooral zijn loper op a6 een hoofdrol vervulde door de vijandelijke dame en toren in zijn greep te houden. Spiegels probeerde van alles, maar verloor uiteindelijk teveel materiaal en daarmee de partij. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-04-2013

Ook geld voor ouders met chronisch zieke kinderen

De gemeente gaat nu ook geld geven voor ouders met chronisch zieke kinderen. Een chronische ziekte of een lichamelijke of psychische beperking brengen vaak extra kosten met zich mee. Het gaat vaak om kosten die moeilijk aantoonbaar zijn, zoals extra energieverbruik, extra waskosten, kledingslijtage, extra klusjes in en om het huis of het lidmaatschap van een belangenvereniging. De gemeente Schouwen-Duiveland verstrekte tot nu toe vanuit het minimabeleid alleen een bijdrage aan chronisch zieke en gehandicapten volwassenen. Volgens de huidige regeling komen minderjarige inwonende kinderen met een chronische ziekte of handicap namelijk niet in aanmerking voor een bijdrage. Het college is echter van mening dat voor kinderen met een chronische ziekte of handicap dezelfde extra kosten worden gemaakt als voor volwassenen met eenzelfde aandoening. Daarom komen ook kinderen vanaf nu in aanmerking voor een bijdrage. Ouders met een minimuminkomen tot 110% van de bijstandsnorm en met een minderjarig inwonend chronisch ziek of gehandicapt kind kunnen nu ook voor hen een bijdrage aanvragen.

bron: WereldRegio  18-04-2013

Primeur lokale ‘munt’ voor Zierikzeese wijk Poortambacht

De Zierikzeese wijk Poortambacht krijgt in mei of juni de primeur van de lokale ‘munt ‘tijdpunten. Onder regie van het Welzijnshuis wordt tijdpunten geintroduceerd in de wijk, waarna het fenomeen wordt uitgerold over het hele eiland. Tijdpunten worden een ‘betaalmiddel’ voor vrijwilligerswerk. Wie zich inzet voor een ander kan er tijdpunten mee verdienen, die vervolgens door de ontvanger weer op een andere plaats kunnen worden ingezet. De bedoeling is om het vrijwilligerswerk te stimuleren. Ook is het de bedoeling, dat tijdpunten verzilverd kunnen worden bij ondernemers. Hoe en waar is nog niet duidelijk. Het Welzijnshuis start in Poortambacht omdat daar een groeiende groep bewoners probeert de wijk een leefbaarheidsimpuls te geven. Zo zijn er plannen voor een buurtkrant, een speeltuin, komt er 27 september een opruimdag in samenwerking met de scholen en Gors en nog meer.

bron: WereldRegio  18-04-2013

Bouwen Campus Cultura kan weer verder

Op vrijdag 19 april wordt het contract, dat moet leiden tot de definitieve afbouw van Campus Cultura, ondertekend. Op het bouwterrein aan het Hatfieldpark  te Zierikzee worden de handtekeningen gezet worden, namens BVR-bouw -de overnamepartij van BVR-bouwgroep- en Pontes scholengroep, de bouwheer. Met alle partijen is overeenstemming bereikt over de financiële afwikkeling van het faillissement en de voortgang van de bouwwerkzaamheden. ,,Wij zijn in elk geval blij dat de oplevering van Campus Cultura in zijn geheel op 9 augustus  zal kunnen plaatsvinden; ruim twee weken voor de start van het nieuwe schooljaar. De bibliotheek Oosterschelde kan al een paar weken eerder met de inrichting beginnen. De oplevering van dat deel van de Campus Cultura is voorzien op 26 juli,” zo laat Pontes weten.

bron: WereldRegio  18-04-2013

Nederlaag tennissers LTC Zierikzee in hoofdklasse

De derde wedstrijd in de Zeeuwse hoofdklasse is voor de tennissers van LTC Zierikzee uitgedraaid op een nederlaag. Op het Grevelingenpark was het Zeeuws-Vlaamse Animo 2 met 2-4 te sterk. Kopman Pieter Boot bezorgde zijn ploeg de twee punten. Eerst door zijn enkelspel in twee sets te winnen van D. Houg en in het dubbelspel met Jasper Smit, van het koppel Ysebaert/Zeijst, ook in twee bedrijven. De overige wedstrijden van LTC Zierikzee gingen allen verloren in twee sets. In de stand staat LTC Zierikzee achter Animo 2 en de Schelde.

bron: WereldRegio  18-04-2013

Koninklijke klanken van de beiaardier

Ter gelegenheid van de troonswisseling heeft de Zierikzeese stadsbeiaardier Janno den Engelsman als thema voor het oude carillon van de  Zuidhavenpoort (foto) gekozen: koninklijke muziek. Op het hele uur klinkt de melodie van het Kroningslied voor Koningin Wilhelmina (1898) en op het halve uur klinkt Menuet du Roy (uit De Gruijtters beiaardboek, 1747). De klanken zijn per direct te horen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-04-2013

Getuigen diefstal containers met ijzerafval in Zierikzee gezocht

Tussen maandag 15 april 2013 17.45 uur en dinsdag 16 april 2013 05.50 uur zijn van een bedrijfsterrein aan de Deltastraat in Zierikzee twee containers gestolen. De twee lichtblauwe containers zijn geladen met in totaal 35 ton ijzerafval. Het ijzer bestaat uit twee legeringen. Was u getuige van deze diefstal, heeft u meer informatie of heeft u een vrachtwagen gezien met aanhanger en daarop deze twee containers of twee vrachtwagens die beiden een lichtblauwe container vervoerden? Meld u dan op het politiebureau in Zierikzee of belt u naar 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  17-04-2013

Gestolen bankpas Zierikzee in Opsporing Verzocht

De politie vraagt vandaag via het programma ‘Opsporing Verzocht’ aandacht voor twee verdachten, die met een gestolen Zierikzeese bankpas pinden.De politie is op zoek naar getuigen die de verdachten herkennen. Tijdens het onderzoek stuitte de politie op twee onbekende mannen. Zij pinden half november 2012 met een gestolen bankpas in een casino in Amsterdam. De verdachte (30), die de bankpas oorspronkelijk in Zierikzee had gestolen, zit sinds 9 april 2013 vast. Hij stond landelijk gesignaleerd en wordt gezien als hoofdverdachte. De gezochte mannen zijn waarschijnlijk zijn handlangers. Wie zijn deze verdachten? Daarnaast is de politie benieuwd of iemand weet hoe deze mannen zich verplaatsen, dus welk vervoermiddel ze gebruiken. De foto’s van de verdachten staan op de website. Het programma Opsporing Verzocht wordt vandaag, dinsdag, uitgezonden op Ned.1 en begint om 21.30 uur. Deze uitzending wordt herhaald op woensdag 17 april om 11.55 uur op Ned. 2. Heeft u informatie, dan kunt u bellen naar de opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem naar 0800-7000. Bekijk hier de uitzending. (foto: Opsporing Verzocht)

bron: WereldRegio  17-04-2013

Series verkeerscontroles op Schouwen-Duiveland

De politie heeft zondag een serie verkeerscontroles uitgevoerd op Schouwen-Duiveland. Een 20-jarige bestuurder had acht keer teveel gedronken. Naar aanleiding van klachten over hardrijders uit de omgeving hebben agenten tussen 14:30 en 17:00 uur in Ellemeet, op de Kuijerdamseweg, in een 30 km-zone gecontroleerd op snelheid. Hierbij werden in totaal 93 bestuurders gecontroleerd en kregen zeven een bekeuring omdat zij te hard reden. Ook op de Calandweg in Zierikzee, eveneens een 30 km-zone, is tussen 15:00 en 17:00 uur een snelheidscontrole uitgevoerd. Hier passeerden 85 bestuurders de controlepost en kregen drie bestuurders een bekeuring wegens overschrijding van de maximum snelheid. Vanaf 17:00 uur vond een alcoholcontrole plaats in de Julianastraat in Zierikzee. Tien bestuurders zijn gecontroleerd en moesten een blaastest ondergaan. Hiervan werden twee bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Eén vrouw van 44 jaar oud uit Zierikzee had ruim vier keer teveel gedronken. Haar rijbewijs is direct ingevorderd. De officier van justitie beslist later wat er met het rijbewijs van de vrouw gebeurt. Een andere automobilist had de toegestane limiet overschreden. Hij kreeg, na overleg met de officier van justitie, een schikkingsvoorstel van € 357,- en betaalde dit meteen. Om 19:00 uur startte een alcoholcontrole op de rotonde bij de Serooskerseweg in Burgh-Haamstede. Hier moesten 133 bestuurders een blaastest doen. Aan één persoon werd een schikking aangeboden na overleg met de officier van justitie. Het schikkingsvoorstel bedroeg € 497,-. De bestuurder die dit voorstel ontving had anderhalf keer teveel gedronken. Later die nacht, om ongeveer 04:00 uur, is nog een automobilist zijn rijbewijs kwijtgeraakt, omdat hij betrapt werd op het rijden onder invloed. De 20-jarige jongeman uit Zierikzee werd langs de kant van de weg gezet door surveillerende agenten op de Laan van Sint Hilaire in Zierikzee. Uit de ademanalysetest die hij deed op het politiebureau bleek dat hij acht keer teveel gedronken had. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de officier van justitie zal bepalen of deze beginnend bestuurder het nog terug krijgt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-04-2013

Bisschop bezoekt Zierikzee

Bisschop mgr dr J. Liesen van Breda brengt woensdag 17 april een bezoek aan Zierikzee. Hij woont een dienst bij  in de Willibrorduskerk. Dat maakt onderdeel uit van zijn bezoek aan Zeeland.

bron: WereldRegio  15-04-2013

Delta Sport verzekerd van weer seizoen hoofdklasse

De laatste wedstrijd van Delta Sport, een uitduel tegen het Vlaardingse HWC, heeft er niet meer toe gedaan. De concurrent voor de tweede, indirecte degradatieplaats, Helius, verloor net als afgelopen zondag (tegen Delta Sport) en jongstleden donderdag (tegen Westlandia) zaterdagavond weer. Deze keer gebeurde dat tegen titelkandidaat Snelwiek waardoor Helius Delta Sport niet meer op de ranglijst kan passeren. Delta Sport speelde zondag tegen HWC een verdienstelijke wedstrijd maar verloor wel: 29-25 (14-12). Zonder Guido de Graaf (gebroken neus) zag Rob de Vos in zijn laatste wedstrijd als coach van Delta Sport een team dat er iets van wilde maken en dat ook zestig minuten liet zien. ,,Het was een voortzetting van het niveu dat we de laatste weken hebben laten zien”, sprak De Vos. ,,We hebben een lastig seizoen gehad, maar zijn in de tweede helft een betere ploeg geworden. Dat wilden we in de laatste wedstrijd niet verknoeien. Er stond een ploeg vandaag en ik heb genoten van de jonge gasten. In zo’n laatste wedstrijd waarin niets op het spel staat, heeft iedereen zijn goede kanten laten zien. Ik heb hier wel vrede mee. Ik ben best een beetje trots.” Een klein smetje op zijn laatste optreden als coach van een standaardteam, was een rode kaart waardoor hij de laatste tien minuten niet meer mocht coachen. Scores Delta Sport: Ruben Bos 8, Guust Sluijs 6, Jimmy Niemans, Koen de Bruijn 3, Jerry Aertssen, Tijs de Vos, Thijs van Splunder, Tim Vleeshouwer 1. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  15-04-2013

Forza-vrouwen hebben nog twee sets nodig

De volleybalvrouwen van Forza kan de tweede plaats in de promotieklasse A bijna niet meer ontgaan. Een week voor het beslissende treffen met Spivo 2, dat derde op vier punten achterstand staat, versloeg het eerste vrouwenteam van de Schouwse volleybalclub VCN 4 met 1-3 (25-21 14-25 15-25 20-15).  Door dit resultaat heeft Forza zaterdag 20 april aan twee sets genoeg om definitief tweede te worden en deze plaats geeft recht op het spelen van promotiewedstrijden voor een plekje in de regiodivisie. In een wedstrijd die niet goed was, hebben de volleybalmannen van Forza de winst op karakter eruit gesleept. Tegen het Axelse Voorwaarts werd het zaterdag 1-3 (24-26 26-28 22-25 30-28). Het eerste mannenteam van Forza was op beslissende momenten tijdens de eerste twee bedrijven wat beter dan de Zeeuws-Vlamingen, die het er echter in de derde set niet bij lieten zitten. Forza-speler Valentijn Luijk: ,,Voorwaarts kwam goed terug, maar we konden toch zonder al te veel moeite de winst binnenhalen”. In het laatste bedrijf bouwde Forza een ruime voorsprong, maar op de ene of andere manier scoorde ze opeens geen bal meer en pakte Voorwaarts nog een verdiende setzege. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  15-04-2013

Tafeltennissers Scaldina verliezen laatste duel

Het eerste mannenteam van Scaldina heeft zijn laatste duel in de hoofdklasse met 6-4 verloren van Middelburg 3. Koen van Velthoven beperkte de schade door voor drie winstpartijen te tekenen. Feilloos versloeg hij Jelle Versteeg en Kristian Davidse en alleen tegen Rogier Berndsen moest hij twee games afstaan. Tristan Benschop voegde een punt toe aan het geheel door met 11-7 in de vijfde game Berndsen te verslaan. Kans op een tweede winstpartij had hij vooral tegen Davidse, maar die bleek met 11-6 in de vijfde game te sterk. Het dubbelspel werd fors verloren en ook Martijn Stouten kon het niet bolwerken tegen de Middelburgers. Scaldina is uitgespeeld voor dit seizoen en eindigt vijfde of zesde eindigen, afhankelijk van het resultaat tussen Middelburg 3 en het Goirlese Red Star´58 2.

bron: WereldRegio  14-04-2013

Wethouder slaat eerste paal sportcentrum Zierikzee

De eerste paal van het te realiseren nieuw sportcentrum Onderdak wordt donderdag 25 april geslagen. (Sport)wethouder Ad Verseput gaat dat om 12.15 uur doen. Voor dit officiële moment is de voltallige gemeenteraad uitgenodigd. Al enige weken geleden zijn de eerste werkzaamheden voor het nieuwe sportcomplex aan de Lange Blokweg begonnen. Vanaf het seizoen 2013/2014 wordt de accommodatie in gebruik genomen.

 

bron: WereldRegio  13-04-2013

Schouwen op vingers getikt voor afsluiten Havenpark

De commissie bezwaarschriften vindt dat het dagelijks gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland haar besluit om het Havenpark in Zierikzee af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer moet heroverwegen. Er is volgens de commissie, nu geen sprake van een ‘deugdelijke belangenafweging’. Vereniging H2OK heeft zich opgeworpen als pleitbezorger voor de bewoners van Havenplein, Havenpark, Oude Haven en Kraanplein. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  12-04-2013

Bouw Campus Cultura Zierikzee is ‘rustig aan’ hervat

De eerste bouwvakkers zijn weer ‘rustig aan de gang gegaan’ in het schoolgebouw van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Volgens rector Sjef Lommen is het echter nog wachten op een handtekening van de BVR Groep alvorens de bouw van Campus Cultura weer op volle kracht kan worden hervat. Lees verder.

 

bron: PZC  12-04-2013

Delta Sport na verlies Helius zo goed als veilig

Geen akkoordje, geen rare uitslag, maar gewoon een normale zege van Westlandia op Helius, de degradatieconcurrent van Delta Sport. Met andere woorden: het eerste en volgend seizoen enige mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging speelt na de zomer zo goed als zeker in de hoofdklasse. Door de 30-37-zege van Westlandia, donderdagavond tegen Helius in Hellevoetsluis, blijft Delta Sport een punt voorsprong houden en behoudt ze de veilige tiende plaats. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Helius komende zondag op de slotdag punten pakt omdat ze tegen medekoploper Snelwiek speelt. Wat Delta Sport dan zelf tegen HWC doet, doet er eigenlijk niet toe. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  12-04-2013

Gemeente kiest sportambassadeur

De gemeente Schouwen-Duiveland maakt zaterdag 20 april haar of zijn sportambassadeur bekend. Ze heeft de keuze uit vier namen: freestylesurfers Davy Scheffers en Rick Jendrusch, tennisster Lesley Kerkhove en kitesurfster Annelous Lammerts. Het ambassadeurschap heeft niets te maken met prestaties, maar met andere criteria. Hierbij gaat het de gemeente er om welke sport ze wil promoten, welke doelgroep ze wil bereiken en hoe inzetbaar de toekomstige ambassadeur is. Volgende week in de papieren editie van WereldRegio meer over de eerste sportambassadeur van Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  11-04-2013

Tuinenproject Zeeuwland krijgt vorm

Een van de speerpunten van Zeeuwland is het verbeteren van het tuinonderhoud. In maart is hiervoor de tuindagenactie gestart waarvoor zich inmiddels bewoners uit meerdere straten hebben gemeld. Ook heeft Zeeuwland samen met een aantal bewoners van De Huijbertstraat in Zierikzee een tuinplan bedacht om een stuk grond achter de woningen opnieuw in te richten. Een aantal gezinswoningen in De Huijbertstraat heeft een achtertuin met berging. Daarachter loopt een achterpad en ligt nog een stuk grond. Dit hoort officieel bij de achtertuin van de woning, maar zo voelt dat voor veel bewoners niet. Om het aanzicht van de wijk en de leefbaarheid te bevorderen is Zeeuwland met bewoners in gesprek gegaan om te zien hoe dit stuk grond zo ingericht kan worden, dat het onderhoudsvriendelijk is en aantrekkelijk voor gebruik. Het hele traject van voorbereiding, uitvoering en daarna instandhouding van de gezamenlijke tuin leidt tot meer betrokkenheid van de huurders en bij de woonomgeving. Besloten is een aantal tuinen samen te voegen en hierin een parkachtige sfeer te creëren. Er wordt gras gezaaid en fruitbomen gepland. Ook komt er onder andere een hut van wilgentakken om in te spelen voor kinderen. De Zuidhoek Groen uit Zierikzee heeft advies gegeven over het onderhoud en inrichting en ondersteunt bij de uitvoering van het plan. Eind april is de inrichting van het stuk groen gereed. Bewoners van De Huijbertstraat nemen het onderhoud van ‘het park’ op zich.  Er wordt hiervoor een werkgroep opgericht. Zeeuwland ondersteunt bij het onderhoud waar nodig. Bewoners krijgen van Zeeuwland en de Zuidhoek Groen een instructie en begeleiding bij hoe het onderhoud van de tuin gedaan moet worden.

bron: WereldRegio  11-04-2013

Beursvloer Schouwen-Duiveland levert 87 matches op

De beursvloer van Schouwen-Duiveland heeft 87 matches opgeleverd, samenwerkingsafspraken op het gebied van vrijwilligerswerk. Het evenement is woensdag gehouden in de burgerzaal in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland in Zierikzee. Op de beursvloer wordt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin van het woord verhandeld. Tijdens een beursvloer wisselen bedrijven en verenigingen met gesloten portemonnee diensten uit. Ruim dertig bedrijven en ruim dertig non-profitorganisaties uit Schouwen-Duiveland hadden zich aangemeld voor dit evenement. Het thema van deze beursvloer was innovatie. In een tijdperk waarin de overheid zich steeds verder terugtrekt, wil de beursvloer ondernemers en maatschappelijke organisaties prikkelen om te onderzoeken wat ze samen kunnen ontwikkelen en voor elkaar kunnen betekenen. Het was de vijfde beursvloer die op Schouwen-Duiveland werd gehouden. Na afloop gaf ruimtevaarder André Kuipers een lezing. Hij vertelde het publiek over zijn ervaringen in het internationale ruimtestation ISS. Zie video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  10-04-2013

Porsche gestolen

Tussen dinsdagavond 21.30 uur en woensdagochtend 06.00 uur is, vanaf de oprit bij een woning aan de Anna van Egmondlaan in Zierikzee, een grijze Porsche Panamera weggenomen. De autosleutels, die in de garage lagen, zijn weggenomen door een raam te forceren. Het kenteken van de gestolen Porsche is 27-THB-2. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: politie Zeeland/West-Brabant  10-04-2013

Joppe lijsttrekker voor het CDA

Het CDA heeft Daniël Joppe uit Zierikzee al benoemd tot lijsttrekker voor de raadsverkiezing van maart volgend jaar. Geheel volgens verwachting, want Joppe was eerder al fractievoorzitter in de gemeenteraad geworden. Het CDA heeft Andre Flikweert uit Zierikzee benoemd tot voorzitter van de partij. Het CDA is de eerste partij die positie inneemt voor de verkiezing van volgend jaar. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  10-04-2013

Binnen de Veste wint schoolvoetbal in Zierikzee

Er waren strafschoppen voor nodig om de meiden van de J.L. De Jongeschool te verslaan, maar daarna smaakte de overwinning zoet voor het team van OBS Binnen de Veste uit Zierikzee. Lees verder.

 

bron: PZC  10-04-2013

Vier zaterdagen wordt er extra gewerkt op het Havenplein

De komende vier zaterdagen, 13, 20, 27 april en 4 mei, wordt er extra gewerkt op het Havenplein in de binnenstad van Zierikzee. Aanleiding hiervoor is het winterweer dat voor vertraging heeft gezorgd. Door de weersomstandigheden is er tot op heden een uitloop van de werkzaamheden van ca. 10 weken ontstaan. Inclusief de feestdagen in 2013 als Pasen, Koninginnedag en eventueel Hemelvaart, komt de uitloop hiermee op 10,5 weken. Ten opzichte van de opleverdatum volgens het bestek van 1 maart (eind week 9), komt hiermee de opleverdatum op midden week 20 (15 mei). De aannemer stelt alles in het werk om het project zo spoedig mogelijk compleet op te leveren. De oplevering staat vooralsnog gepland vlak voor of vlak na Hemelvaart. De aannemer zal alles in het werk stellen om de oplevering voor Hemelvaart te laten plaatsvinden Uiteraard blijft het weer een risico factor. Harde en langdurige regen kan in dit stadium voor vertraging zorgen. (foto: Cokkie Schwantje)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 09-04-2013

Middelburg gaat OZB innen op Schouwen-Duiveland

De gemeente Schouwen-Duiveland besteedt volgend jaar alle zaken rond gemeentelijke belastingen uit aan de gemeente Middelburg. Dat is woensdag in Veere bekend gemaakt. Schouwen-Duiveland, Veere, Vlissingen en Middelburg hebben onderzoek laten doen naar de voordelen van samenwerking op belastinggebied. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  09-04-2013

Informatiebijeenkomst over zonnepanelen

Op donderdag 18 april is er in het gemeentehuis van Zierikzee een informatie avond over zonne-energie en zonnepanelen. U krijgt dan uitgebreid uitleg over zonnepanelen, de werking en voordelen ervan, er is een installateur aanwezig en de mogelijkheid om vragen te stellen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door ZMF en Zeeuwind die de handen ineen geslagen hebben onder de naam ‘Het Zon Effect’. Het doel is om het voor de Zeeuwen zo aantrekkelijk mogelijk te maken om zonnepanelen aan te schaffen. Door gezamenlijk in te kopen zijn de verschillende pakketten scherp geprijsd. De gemeente ondersteunt dit initiatief en stelt hiervoor het gemeentehuis als locatie beschikbaar. Inschrijven en meer info Aanmelden voor de informatie avond en meer informatie over de gezamenlijke inkoopactie van Het Zon Effect vindt u op: www.hetzoneffect.nl. U kunt zich via deze website ook inschrijven voor één van de zonnepakketten. De avond start om 20.00 uur.

 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 09-04-2013

Raadsleden vragen meer ruimte voor fruitgaardcampings op Schouwen-Duiveland

Verschillende fracties in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland willen fruitgaardcampings meer vrijheden bieden om het bedrijf te runnen. De fracties volgen daarmee de provincie Zeeland, die geen onderscheid meer wil tussen de gewone campings en fruitgaardcampings, boerenbos- of landschapcampings. Lees verder

 

bron: PZC  09-04-2013

EOD ruimt explosief bij Havenhoofd Zierikzee

De Explosieven Opruimingsdienst (de EOD) heeft dinsdagmiddag even voor vijf uur een explosief tot ontploffing gebracht bij het Havenhoofd van Zierikzee. Het projectiel was er gevonden bij dijkwerkzaamheden. Het betrof een klein explosief dat binnendijks tot ontploffing is gebracht. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  09-04-2013

Klanten tevreden over Zeeuwland

Zeeuwland heeft 94 procent tevreden klanten, waarvan 25 procent zelfs meer dan tevreden is. Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde imago-onderzoek van de woningbouwvereniging, waaraan 1561 respondenten hebben deelgenomen. Lees verder.

 

bron: PZC  09-04-2013

Zierik speelt Tsjechov in Mondragon

Theatergroep Zierik brengt in september het stuk de Kersentuin van Tsjechov op de planken in het oude theater Mondragon in Zierikzee. De groep heeft dit stuk samen met de Belgische regisseur Paula Bangels uitgekozen. Zierik gaat het stuk meerdere keren spelen in september. Samen met de eigenaar van het oude theater – bouwbedrijf Boogert – wordt het gebouw in orde gebracht voor de allerlaatste voorstellingen in Mondragon. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-04-2013

Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland neemt onderhoud gemeentelijke gebouwen op zich

Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland gaat het onderhoud verzorgen van zo’n honderd gebouwen van de gemeente Schouwen-Duiveland. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  08-04-2013

Kerkhove probleemloos naar hoofdtoernooi Edgbaston

Lesley Kerkhove heeft zich zonder enige problemen geplaatst voor het hoofdtoernooi van een Challenger (25.000) in het Engelse Edgbaston. Als eerste geplaatst in het kwalificatieschema won ze zondag in de eerste ronde met 6-1 6-1 van de Finse Mia Nicole Eklund en in de tweede schifting was ze maandagmiddag al bijna even snel klaar met de Amerikaanse Caitlin Whoriskey: 6-3 6-1. Het hoofdtoernooi in Edgbaston begint dinsdag voor de nummer 346 van de wereld. Kerkhove ontmoet dan de Oekraïense Lyudmyla Kichenok, 225e op de WTA-ranking. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  08-04-2013

Zwemmer Van Gils wint districtswedstrijd

Tom van Gils, lid van zwemvereniging Onderdak, heeft tijdens de KNZB-districtswedstrijden in Goes een eerste plaats op de 50 meter rugslag behaald. Zijn tijd was 33,6 seconden. Op dezelfde wedstrijd waren er voor leden van Onderdak tweede plaatsen voor dezelfde Van Gils (100 meter vrije slag bij de jeugd 2 in 1.02,42 minuut), Vincent Oosterhoff (50 meter  schoolslag in 52,78 seconden) en Jonas Oosterhoff (50 meter vlinderslag in 46,26 seconden). Brons was er voor Maartje Oosterhoff (100 meter vrije slag dames en 50 meter rugslag), Sem Bonte (25 meter schoolslag), Vincent Oosterhoff (100 meter vrije slag) en Jonas Oosterhoff (50 meter rugslag).

bron: WereldRegio  08-04-2013

Nieuwe coördinatoren Lotgenotenkaart

Lotgenotenkaart in Oosterschelderegio heeft twee nieuwe coördinatoren. Het zijn Mark van den Hoek uit Zierikzee en Everdina Hoogerhuis uit Zierikzee. Deze beide coördinatoren gaan de Lotgenotenkaart in de zeven gemeenten van de Oosterschelderegio verder introduceren. Lotgenotenkaart is een initiatief van ZSVR Zeeuws Verlies (Zeeuws Steunpunt voor Verlies en Rouw). Begin mei 2008 is de eerste Lotgenotenkaart in Zierikzee uitgegeven. Met de kaart kunnen mensen een steuntje vragen bij een groot verlies zoals verlies van een baan, scheiding, gezondheid en overlijden. Hulp vragen is moeilijk. Met de Lotgenotenkaart wordt dit voor iedereen makkelijker. Sinds 2008  zijn ruim 2500 kaarten verspreid via huisartsen, bibliotheken, uitvaartondernemingen en via de digitale kaart. Goed opgeleide vrijwilligers bezoeken mensen thuis.

bron: WereldRegio  08-04-2013

Na ‘plichtpleging’ is Delta Sport vooral voor Westlandia

In de strijd om direct lijfsbehoud heeft handbalvereniging Delta Sport op eigen kracht de laatste strohalm stevig vastgepakt. Die kan komende donderdag zomaar knakken. ,,Wat we moesten doen, hebben we gedaan en dat geeft wel een goed gevoel”, oordeelde trainer Rob de Vos na de met 21-19 gewonnen wedstrijd tegen mede-degradatiekandidaat Helius, wat tevens zijn laatste thuiswedstrijd in sporthal Onderdak was. Het goede gevoel was mede ingegeven door het goede defensieve werk door het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging, de juiste momenten waarop zijn spelers doelpuntten en de controle die ze grotendeels over de wedstrijd hadden. Toch liet de thuisploeg de tegenstander uit Hellevoetsluis, waar uit met 25-22 van werd verloren, tot twee keer tot tot één (doel)punt komen. De eerste keer was dat bij rust: na 9-5 werd het 9-8. De tweede maal heel diep in de tweede helft. ,,Maar acht tegen”, refereerde speler Tijs de Vos aan dat aantal. ,,Van te voren hebben de verdediging uitgebreid besproken.” Teamgenoot Koen de Bruijn daarover: ,,We hebben allebei goed verdedigd, maar aan het einde van de eerste helft leden we onnodig veel balverlies”. En trainer De Vos sprak: ,,Bij rust hadden we een verschil van drie à vier moeten hebben. We hebben Helius in het zadel geholpen. Dat is dit seizoen vaker gebeurd, maar dit was echt onnodig”. In de tweede helft kwam Helius wel een paar keer langszij, maar zette Delta Sport zichzelf steeds op een voorsprong. Op momenten dat er gescoord moest worden, deden de Zierikzeese handballers dat. Zo maakte Tijs de Vos 12-11 en 13-12 , benutte De Bruijn op 13-13 een strafworp en rondde Guust Sluijs op 15-13 een break out keurig af. Langzaam maar zeer leek Helius een beetje de geest te geven, zeker toen Guido de Graaf op curieuze wijze 20-15 maakte. Toch kwam de geest weer uit de fles bij Helius en bezorgde sporthal Onderdak nog een paar spannende en billenknijpende minuten. Het werd zelfs 20-19 met nog een goede twee minuten te gaan. De Bruijn: ,,Toen kneep ik ‘m wel een beetje”. Tijs de Vos: ,,Ze kwamen goed terug. Ze kregen vleugels”. Ook Rob de Vos zat toen even in de piepzak. ,,Je weet dat het fout kan lopen met deze ploeg. Het was niet zozeer dat we niet beter waren, maar dat we het uit handen kunnen geven door domme dingen. Ik dacht even: ‘het zal toch niet waar zijn’.” Met een goede goal van de vertrekkende Jorben Sprong kwam aan alle spanning een einde en kan ‘het grote wachten’ beginnen. Waarop? Op de inhaalwedstrijd van Helius tegen Westlandia van komende donderdag. Laatstgenoemde staat derde in de hoofdklasse D en Helius heeft na de nederlaag tegen Delta Sport een punt minder en staat onder de veilige streep. Helius moet dus winnen omdat er op de laatste speeldag tegen titelkandidaat Snelwiek geen eer te behalen valt. De grote vraag is of Westlandia doet wat ze moet doen. De Bruijn: ,,Als Westlandia haar sportieve plicht doet, kan er niets gebeuren”. Tijs de Vos is er nog niet zo zeker van. ,,Als ze ploegen uit Zeeland een oor kunnen aannaaien, zullen ze dat in de regio Rotterdam en Den Haag niet nalaten. Ik sta er niet van te kijken als het gebeurt. Maar we hebben zelf ook nog een wedstrijd. Wellicht hebben we het in eigen hand.” Scores Delta Sport: Tijs de Vos, Guust Sluijs 5, Guido de Graaf, Koen de Bruijn 4, Tim Vleeshouwer, Jorben Sprong 2.(foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  07-04-2013

Tennissers LTC Zierikzee winnen weer

Het eerste mannenteam van LTC Zierikzee heeft ook haar tweede wedstrijd in de Zeeuwse hoofdklasse gewonnen. Het Zeeuws-Vlaamse Sjef werd met 5-1 verslagen. Het enige verliespunt kwam op naam van Jasper Smit die zijn enkel verloor. Pieter Boot, Ronald van Slooten en Jorben Sprong wonnen hun singles wel. Ook de dubbelspelen Boot/Van Slooten en Sprong/Smit waren voor LTC Zierikzee.

bron: WereldRegio  06-04-2013

Mannen Scaldina stevenen af op lijfsbehoud

Het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Scaldina heeft in de nacompetitie van de hoofdklasse met 6-4 gewonnen van Red Star’58 2 uit Goirle. Met dit resultaat stevent de ploeg uit Zierikzee af op de vijfde plaats in de hoofdklasse, hetgeen een grote kans op lijfsbehoud inhoudt. Koen van Velthoven won al zijn partijen. Tristan Benschop begon met overwinningen op Peter Scholtes en Maarten Uijens, maar verloor zijn laatste partij van Jasper Sauer. Martijn Stouten kwam niet tot een overwinning. Het dubbelspel Van Velthoven/Benschop draait al het hele seizoen goed en ook in deze wedstrijd werd dat belangrijke punt verzilverd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-04-2013

Volleybalsters Forza doen wat ze moeten doen

De volleybalsters van Forza (foto) hebben het maximale gedaan om hun voorsprong op de nummer drie in de promotieklasse A te behouden. In sporthal Onderdak werd laagvlieger Benevia 3 met 4-0 verslagen: 25-17 25-10 25-22 26-24. Met dit resultaat houdt het eerste vrouwenteam van de volleybalclub Spivo 2 sowieso op twee punten. Voordat de twee elkaar op 20 april treffen voor een rechtstreeks duel om de tweede plaats, speelt Forza nog uit tegen VCN en Spivo thuis tegen WIK. De ploeg die na 20 april op det tweede plaats staat, speelt promotiewedstrijden voor de regiodivisie. De mannen van Forza plaatsten zich vorig week voor de bekerfinale (9 mei in Venlo) van Zuid-Nederland, maar verzaken niet in de promotieklasse B. Tegen Krimpen, getraind en gecoached door Tonie van Breda, ook de coach van Forza, werd het zaterdag 3-1: 26-24 26-24 25-22 23-25. Zoals de setstanden al aangeven, lagen de krachtsverschillen dicht bij elkaar. In de tweede en derde set stond Forza respectievelijk zes en zeven punten voor maar maakte Krimpen het steeds spannend. Forza wilde ook graag de vierde set pakken, maar stond steeds drie à vier punten achter. Op de stand 20-24 zette de thuisploeg nog een keer aan en kwam tot 23-24. Een lange rally met veel verdedigingsballen viel uiteindelijk in het voordeel van Krimpen uit. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  06-04-2013

Volleybaltrainer Van Liere voor tweede jaar op rij kampioen

Vorig seizoen deed ze het met de mannen van Forza en nu flikt ze het met vrouwen van BOK. Hennie van Liere is zaterdag als volleybaltrainer voor het tweede opeenvolgende jaar kampioen geworden. Met de BOK uit Kapelle deed ze, of beter gezegd haar speelsters, het met klinkende cijfers: 4-0 (25-19 25-14 25-8 25-8). (later meer en met reactie van Van Liere)

bron: WereldRegio  06-04-2013

Conventus ‘achtervolgt’ Delta Sport nog steeds

Rob de Vos, de coach van Delta Sport, denkt nog wel eens terug aan de eerste wedstrijd van het seizoen. Nu, in aanloop naar het één na laatste duel in de hoofdklasse D, heeft het eerste mannenteam (foto) van de Zierikzeesee handbalverenging, nog steeds ‘last’ van de 26-22-nederlaag tegen Conventus. De Middelburgse trainer had toen na de nederlaag geen al te hoge pet op van de formatie uit Zwijndrecht. ,,Een zeer valse start. Ik denk dat Conventus dit seizoen tien punten haalt”, sprak de Middelburgse trainer toen. Tien punten was nog erg optimistisch ingeschat, want Conventus staat nog altijd op die twee ‘Zierikzeese’ punten. Overigens heeft Delta Sport er zelf in de twintig partijen tot nu toe zeven gehaald, waardoor het treffen van zondag 7 april tegen Helius, dat thuis met 25-22 won, tot ‘de wedstrijd van het seizoen’ is gebombardeerd. Dat Delta Sport slechts zeven punten scoorde, heeft zijn oorzaken. Het heeft kwaliteit moeten inleveren, er werden te weinig doelpunten geproduceerd en niet zelden had De Vos een incomplete selectie. ,,Zo is zondag Ruben Bos er niet”, meldt De Vos. ,,Het blijft maar doorgaan.” De plaats van Bos wordt net als tegen HVV’70 ingenomen door Jimmy Niemans, de speler die al afscheid nam van het eerste maar zich bij personele problemen beschikbaar hield. De Vos: ,,Jimmy heeft het tegen HVV’70 goed gedaan”. De oefenmeester ziet ‘hele reële kansen’ om in sporthal Onderdak van Helius te winnen. ,,Het gemiddelde aantal goals bij ons is de laatste wedstrijden omhoog gegaan en dat is wel lekker. Dat geeft de jonge gasten wat meer vertrouwen. Zo ontwikkelt Jorben Sprong zich goed. Met onze kwaliteiten horen we vierde of vijfde van onderen te staan en zijn we beter dan Gemini, Conventus en Helius. We moeten ons meten met Volendam en Hercules. Dat moeten we zondag waarmaken.” Als Delta Sport zondag wint van Helius, heeft het een punt meer dan de ploeg uit Hellevoetsluis en is ze op dat moment zeker van direct lijfsbehoud. Echter, er kan nog een adder onder het gras zitten. Helius speelt op de laatste (14 april) tegen medekoploper Snelwiek en Delta Sport tegen HWC. Het is niet waarschijnlijk dat de twee staartploegen daartegen punten pakken. De adder zit ‘m in het inhaalduel van Helius tegen Westlandia op donderdag 11 april. Westlandia staat bovenin, is ’uitgespeeld’, heeft niets meer te winnen en kan het op een akkoordje gooien met Helius. Dan is Delta Sport de pineut en veroordeeld tot het spelen van een nacompetitie om lijfsbehoud.

bron: WereldRegio  06-04-2013

Koningspaar bezoekt Middelburg, Goes en Zierikzee

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken op 21 juni in Zeeland eerst Middelburg. Daarna zijn Goes en Zierikzee aan de beurt. Via de Brouwersdam vertrekt het koningspaar voor het middagprogramma in de provincie Zuid-Holland. Willem-Alexander en Maxima bezoeken na de troonswisseling van 30 april in de maanden mei en juni alle provincies. Per dag staan twee provincies op het programma. Groningen en Drenthe zijn als eerste aan de beurt, Zeeland en Zuid-Holland sluiten de rij. Tijdens de bezoeken treedt de commissaris van de Koning steeds op als gastheer. In alle provincies wordt in ieder geval de hoofdstad bezocht, en is er een ontmoeting met vertegenwoordigers van de school die de meest originele Koningsspelen heeft gehouden. De bezoeken aan twee provincies worden aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst in de buurt van de provinciegrens. Daarvoor worden in totaal honderd vertegenwoordigers van allerlei groeperingen uit beide provincies uitgenodigd. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  05-04-2013

Commercial Zeeland scoort goed

Vrolijk, grappig, origineel, aansprekend en geloofwaardig. Dat is de mening van kijkers op basis van een commercialtest die is uitgevoerd door de researchafdeling van STER.De commercial van Zeeland scoort op bijna alle indicatoren een stuk hoger dan vergelijkbare commercials in de toeristische sector. In de periode december t/m februari was Zeeland te zien op TV met een commercial om de provincie te promoten als toeristische bestemming. De STER voert met grote regelmaat een zogenoemde commercialtest uit om de effectiviteit en waardering van commercials te meten. In dit onderzoek wordt de commercial beoordeeld door een kijkerspanel. Vervolgens worden de resultaten vergeleken met andere commercials in de branche Reizen & Toerisme. Recent voerde de STER een dergelijk onderzoek ook uit voor de Zeeland commercial. De kijkers beoordeelden de commercial gemiddeld met een 7,3 (tegenover 6,5 gemiddeld in de branche). Zeeland scoort hoog op tal van meetfactoren, zoals originaliteit (59% tov 26% in de branche), vrolijk (81% tegenover 48%), aansprekendheid (54% tegenover 25%), geeft een goed gevoel over het product (57% tegenover 26%) en geloofwaardig (61% tegenover 33%). Maar ook op punten als mooi gemaakt (74%), goed gevoel (57%) en boeiend om naar te kijken (54%) scoort de commercial veel hoger dan andere commercials in de branche. Zie: Commercial Zeeland

bron: Omroep Zeeland  04-04-2013

Energiebedrijf schrijft weer 81 miljoen winst bij

Energiebedrijf Delta deed het goed in 2012. Het netto resultaat over het afgelopen jaar bedraagt 81 miljoen euro; de omzet bleef stabiel op bijna 2,2 miljard euro. Het uitblijven van economisch herstel en overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt hadden een negatief effect. De provincie en de Zeeuwse gemeenten zijn aandeelhouder en zullen hun aandeel over 2012 dus weer uitgekeerd krijgen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-04-2013

Overweldigende belangstelling hardloopcursus Delta Sport

Atletiekvereniging Delta Sport is prettig verrast over de belangstelling voor de hardloopcursus. Een groep van 22 mensen meldde zich woensdagochtend op de atletiekbaan van sportpark Bannink en dat aantal werd donderdagmorgen bijna viermaal overtroffen toen 82 mensen hun eerste schreden op het hardlooppad zetten. ,,We hebben echt alle zeilen bij moeten zetten om dit goed georganiseerd te krijgen en zijn overrompeld door dit enorme succes”, aldus Robert Kraaijenbrijk van de Zierikzeese atletiekclub. ,,We hadden maar op zo’n dertig mensen gerekend.” (foto: AV Delta Sport)

bron: WereldRegio  04-04-2013

Nieuwe Kerk Zierikzee in april 2014 officieel open

Het duurt nog tot april, misschien wel mei, 2014 voordat de Nieuwe Kerk in Zierikzee weer in gebruik genomen gaat worden; officieel als Muziek- en expositiecentrum de Nieuwe Kerk. Dat is woensdagavond duidelijk geworden tijdens een presentatie voor mogelijk nieuwe gebruikers van de kerk. Wel wordt geprobeerd al eerder met de verhuur te beginnen. In het totaal gerenoveerde kerkgebouw is straks plaats voor 550 bezoekers. Gedacht wordt aan cabaretiers, koren, bedrijfsfeesten, trouwerijen en nog veel meer. De Stichting Oude Zeeuwse kerken wil het gebouw maximaal gaan inzetten. De restauratie is klaar, nu wordt aan het interieur gewerkt. Een deel van de oude banken moet plaatsmaken voor een garderobe en bar. Andere banken (de armen- en wezenbanken) worden ingekort. Onder het orgel komt het podium. Meer hierover in WereldRegio van vrijdag met daarbij ook een artist impression van het interieur. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-04-2013

Restauratie goudleer behang gereed

De restauratie van het goudleer behang in de Regentenkamer van het Burgerweeshuis in Zierikzee is gereed. Het resultaat van dit kostbare karwei is zaterdag en zondag tijdens het Museumweekend voor het publiek te zien. Lees verder.

 

bron: PZC  04-04-2013

Online veilen overtollig materiaal gemeente Schouwen-Duiveland succesvol

Voor de tweede keer heeft de gemeente Schouwen-Duiveland overbodig geworden materiaal via een internationale online veiling verkocht. Met succes. In plaats van de verwachte 50.000 euro leverde dat de gemeente rond de 93.000 euro op. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  04-04-2013

La Oportunidad uit Zierikzee doet het goed in Colombia

De stichting La Oportunidad van Danny Pantekoek uit Zierikzee heeft naar eigen zeggen een succesvol jaar achter de rug. La Oportunidad helpt straatkinderen in de stad Armenia in Colombia. Daar leven ruim 2000 jongeren dag en nacht op straat en meestal zijn ze verslaafd of prostitueren ze zich. La Oportunidad zoekt contact met die kinderen en hoopt ze op het juiste pad te krijgen en ze een nieuwe toekomst te bieden. Inmiddels heeft Pantekoek contact met de wijkpresident van één van de probleemwijken en de regering. Die zien de stichting voor vol aan en zijn bereid om hem te helpen. Met hulp van donateurs en sponsors heeft de stichting een opvang voor zo’n 40 kinderen weten te realiseren. Door de opvang voorkomt La Oportunidad dat deze kinderen op straat gaan zwerven met alle gevolgen van dien. Pantekoek keert nu nog elk jaar voor drie maanden terug naar Zeeland om geld te verdienen voor zijn vaste lasten. Maar op termijn hoopt hij zijn huis te verkopen en zich in Columbia te vestigen. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  03-04-2013

Wereldvrouwen Ahoy! zetten door

Stoppen is geen optie voor de Wereldvrouwen in Zierikzee. De vroegere financiële steun van de gemeente is weggevallen, maar de behoefte aan alles waar de organisatie voor staat, is er nog steeds. (foto: WereldRegio)

 

bron: PZC  03-04-2013

Sportiviteitsprijs in schoolvoetbal Zierikzee

Voor het eerst in het bestaan van het Schouwen-Duivelandse schoolvoetbal zijn woensdag in Zierikzee sportiviteitsprijzen uitgereikt. De Meerpaal uit Bruinisse won deze prijs bij de jongens elftallen. Bij de zeventallen ging de JW van der Doelschool uit Zierikzee er met de sportiviteitsvaan vandoor. Lees verder.

 

bron: PZC  03-04-2013

Opknapbeurt interieur Thomaskerk Zierikzee

Het interieur van de Thomaskerk aan de Sint Domusstraat in Zierikzee wacht de komende maanden een opknapbeurt. Tijdens de Stille week en het Paasweekend konden de leden van de Gereformeerde kerk nog terecht in hun eigen kerk, vanaf nu worden de erediensten tijdelijk in de Parochiekerk gehouden. Volgens predikant Michiel de Zeeuw is tijdelijke sluiting van de kerk onvermijdelijk, want het dak wordt aan de binnenkant weer hemelsblauw geverfd. En daarvoor moeten steigers worden gebouwd. Het werk is naar verwachting begin juli klaar. Behalve dat dan het interieur weer is opgeknapt, is dan ook de gevel weer in ere hersteld. Het kruis op de gevel, dat tevens dienst deed als bord, werd twee weken geleden vernield. (foto: Thomaskerk)

bron: Omroep Zeeland  02-04-2013

Onderscheiding voor Theo Faber uit Zierikzee

Theo Faber uit Zierikzee heeft zondagmorgen een koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder Stouten opgespeld gekregen. Op 1 april is Faber 50 jaar organist van de Thomaskerk in Zierikzee. Op 1 april 1963, na het voltooien van zijn conservatoriumopleiding als organist, trad hij aan bij deze kerk in zijn woonplaats. Als het bijzondere Van Vulpenorgel onderhoud nodig heeft is hij ook altijd behulpzaam bij het ondersteunen van de orgelbouwers. Zijn vaardigheden in meubel- en instrumentenbouw komen daarbij goed van pas. Door zijn kundigheid zijn er ook in het liturgisch centrum van de kerk de nodige aanpassingen verricht. Zo zijn ondermeer de kansel, het doopvont, het offerblok en de lezenaar herbewerkt en zijn er handgemaakt meubels gekomen. Voor eigen gebruik maakt hij klavecimbels. In de Thomaskerk heeft hij meerdere malen concerten gegeven op een van deze klavecimbels. Hij was eveneens gedurende vele jaren dirigent van het kerkkoor van de Thomaskerk. Tevens dirigeerde hij 26 jaar lang het koor van de Sint Willibrordus Parochie.

 

bron: WereldRegio  02-04-2013

Volleybalmannen Forza tegen Civitas of Ledub

Civitas of Ledub. Dat wordt de tegenstander van het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza in bekerfinale van Zuid-Nederland. De eindstrijd is donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) om 18.00 uur in Venlo. Civitas en Ledub, die komende zondag hun halve finale spelen, staan in hun regiodivisie respectievelijk negende en tiende. Civitas komt uit Venlo en Ledub is afkomstig uit Budel. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Vijf mille voor Kreeftenfeest

De gemeente heeft vijfduizend euro meebetaald aan het kreeftenevenement van vorige week. Toen werd onder toeziend oog van Erica Terpstra de eerste Oosterscheldekreeft uit het water gehaald. Het evenement krijgt veel aandacht en is een promotie voor de Oosterscheldekreeft. Dat is burgemeester en wethouders dus wel wat waard. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Muzikale reis voor de Meie en Onder de Wieken

De basisscholen Onder de Wieken uit Haamstede en De Meie uit Zierikzee mogen volgende week mee op een concertreis naar de Rotterdamse Doelen waar het Rotterdams Philharmonisch Orkest een speciaal programma voor kinderen ‘Heldendaden’ uitvoert. Beide scholen wonnen een spannende luisterquiz die doorKeet in de kerk in samenwerking met Radio Schouwen-Duiveland rechtstreeks werd uitgezonden.  Via internet kwamen de klassenresulaten terug in de studio terwijl reizende reporters sfeerreportages maakten in enkele van de twaalf basisscholen die deelnemen aan de kinderprojecten van Keet in de kerk.  Het was een spectaculair einde van een seizoen waarin meer dan 300 kinderen de instrumenten van het symfonieorkest hebben leren kennen. Ook werd een telefonische ronde langs alle scholen gedaan met de vraag welk instrument de kinderen het allermooiste vonden. Uit de voorronden waren de trompet, de xylofoon, de saxofoon en de viool naar voren gekomen. Het merendeel van de scholen koos de viool als allermooiste instrument dat tijdens de aflevering over de strijkinstrumenten door violiste Petra Flipse ‘aan de man ‘gebracht werd.  De viool werd dus ‘MISS SYMFONY’, De reis naar Rotterdam wordt bekostigd door het Cultuurfonds Zeelandia.

bron: WereldRegio  01-04-2013

Gemeente schiet kosten asbest voor

De gemeente gaat scholen, die asbest in het pand hebben en dat moeten verwijderen, de helpende hand bieden. Dat wil zeggen, de gemeente is bereid om de kosten voor het opruimen voor te schieten. Uiteindelijk betalen de scholen de rekening zelf, maar zijn daar in alle gevallen nu nog niet toe in staat. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Schilperoort gaat bij MZC’11 voetballen

Corné Schilperoort komt in het seizoen 2013/2014 de gelederen van MZC’11 versterken. De middenvelder uit Zierikzee maakte eind februari bekend per direct bij zaterdag-hoofdklasser Kloetinge te stoppen omdat hij bezig is met het opzetten van een eigen bedrijf. Meteen na zijn besluit werd de 29-jarige Schilperoort door vijf clubs, waaronder Bruse Boys uit Bruinisse en het Zierikzeese MZC’11, benaderd. Met MZC’11 speelt Schilperoort volgend seizoen in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Straatcoaches in strijd overlast dorpen

De gemeente gaat vanaf deze week straatcoaches inzetten om overlast gevende jongeren in de dorpen een halt toe te roepen.Dinsdagmiddag hebben tien van deze coaches kennisgemaakt met burgemeester Gerard Rabelink. De overwegend stevig gebouwde coaches zijn officieel toezichthouder en kunnen jongeren naar hun legitimatie vragen. De bedoeling is dat ze nauw samenwerken met de jongerenwerkers van het Welzijnshuis en de politie. De gemeenteraad heeft vorig jaar om deze toezichthouders gevraagd. Volgens Rabelink is er een sterke toename van alcohol en drugsgebruik en dat geeft overlast. Het gaat om een periode van twee jaar. Daarna moet worden besloten of het project doorgaat en in welke vorm. De coaches zijn een idee van de gemeenteraad.

bron: WereldRegio  01-04-2013

Kroningsbijdrage voor basisscholen

De politie gaat er vanuit dat er sprake is van een vrijwillige vermissing van de Poolse Stanislaw Karol (foto). De man is op 21 februari voor het laatst gezien bij tankstation De Schelphoek aan de Serooskerkseweg in Burgh-Haamstede. Zijn auto, een witte Mercedes Sprinter, werd een dag later zwaar beschadigd teruggevonden aan de Mosoelstraat in Hoogvliet. Er is uitgebreid buurtonderzoek gedaan, getuigen zijn gehoord en er is een sporenonderzoek ingesteld. De plaats waar met de Mercedes een ongeval plaatsgevonden zou hebben werd niet gevonden evenals de man zelf. Familie, vrienden en bekenden van de man, zowel in Polen als in Nederland, hebben niets meer van hem vernomen. Om een misdrijf uit te sluiten is op 30 maart een zoekactie gehouden in het recreatiegebied grenzend aan Hoogvliet. Hierbij is gebruik gemaakt van de Delta reddingshondengroep die met meerdere honden en mensen het gebied hebben doorzocht. In een zeer afgelegen en moeilijk begaanbaar deel van het Ruigplaatbos is, onder een omgevallen boom, een provisorisch bivak aangetroffen. Hierin lag kleding die overeen komt met de kleding die de man droeg op de dag dat hij verdween.  Het gebied is vervolgens volledig uitgekamt maar de man is niet aangetroffen. Omdat zijn schoenen niet in de bivak lagen en de man kennelijk recent levensmiddelen heeft gekocht, heeft hij mogelijk andere kleding gekocht en is vertrokken. De politie gaat vooralsnog uit van een vrijwillige vermissing en sluit suïcidaal gedrag niet uit.  Om deze reden blijft het verzoek naar hem uit te kijken van kracht zodat bij aantreffen contact met de politie of familie kan worden opgenomen. (foto: politie)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Boegbeeld Museumhaven overleden

Bram Versluijs (foto) uit Zierikzee, het boegbeeld van de Museumhaven, is overleden. Bram Versluijs was vanaf het allereerste begin het gezicht van de Museumhaven. Met zijn anekdotes over zijn maritieme verleden wist hij de bezoekers van de museumhaven aan  zich te binden. Versluijs was al enige tijd ziek. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Atleet Staal troeft Vasseur ‘in de zee’ af

Tommy Staal (foto) boekte maar weer eens overwinning. Deze keer had hij de primeur de eerste winnaar te zijn van Run into the Sea. De achttienjarige atleet uit Nieuw-Haamstede, in 2013 al goed voor meerdere, fraaie zeges, liep de tien kilometer ‘door de zee’ in 37,05 minuten. Remy Vasseur uit Vlissingen werd tweede na elf seconden. Zierikzeeënaar Johnny Ravia finishte als derde na 38,22 seconden. (foto: WereldRegio/Petra Noordijke)

bron: WereldRegio  01-04-2013

Tennismannen LTC Zierikzee starten met winst

Het eerste duel voor de tennismannen van LTC Zierikzee in de Zeeuwse hoofdklasse is uitgemond in een 4-2-zege op Game’78. De start van de wedstrijd tegen de Zeeuws-Vlaamse ploeg was nog niet denderend. Pieter Boot verloor in twee sets van Tom Huis en Ike Joziasse legde het in drie sets af tegen Bauwens. Nog voor de dubbelspelen trokken Ronald van Slooten en Jasper Smit in hun singles de stand recht. Met Boot pakte Van Slooten ook het dubbelspel en Joziasse kwam eveneens aan een zege door aan de zijde van Smit te winnen.                          

bron: WereldRegio  01-04-2013