Kop- staartaanrijding op Zeelandbrug

Zaterdagmiddag rond 15.50 uur zijn op de Zeelandbrug zes auto’s op elkaar gebotst. Doordat de brug open was stonden de auto’s stil. Een automobilist had dit te laat in de gaten er reed hier vervolgens met behoorlijke snelheid bovenop. Deze automobilist, een 49-jarige man uit Bergen op Zoom, is naar het ziekenhuis vervoerd. Ter plaatse waren twee ambulances en drie brandweerauto’s. De Zeelandbrug is geruime tijd afgesloten geweest in beide richtingen. Het slachtoffer bleek een gebroken teen en knieschijf te hebben opgelopen. (foto: brandweer Zierikzee)

bron: politie Zeeland  30-09-2012

Ladies Night in fiZi

Op dinsdag 2 oktober organiseert fiZi een Ladies Night. Die avond draait in het filmtheater in De Weverij de film Magic Mike. In de foyer presenteren Holty Lingerie, Mondragusto en Parfumerie De Zwaantjes hun producten. Magic Mike is een komedie over het leven van mannelijke strippers en wordt gezien als dé Ladies Night film van dit moment. Het is aan het vrouwelijke publiek op 2 oktober om te bepalen of dat ook zo is. Mike, een ervaren stripper, neemt een jonge jongen, bijgenaamd The Kid, onder zijn hoede en leert hem de kunst van het strippen, feesten, vrouwen versieren en gemakkelijk geld verdienen. De aantrekkelijke danser droomt echter zelf stiekem van een leven zonder vulgariteit. Het verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van hoofdrolspeler Channing Tatum. Magic Mike laat vooral veel blote, mooi gespierde mannen in de opwindende wereld van glitter en glamour, seks en drugs zien. Regisseur Steven Soderberg (Oceans’, Traffic, Haywire) brengt dit alles zonder valse schaamte in beeld en met een goed oog voor de oppervlakkigheid van dit bestaan. De Ladies Night op dinsdagavond 2 oktober is alleen toegankelijk voor het vrouwelijke publiek vanaf 12 jaar. De voorstelling begint om 20.00 uur, de kassa is geopend vanaf 19.15 uur. Een kaartje kost € 6,50 inclusief een consumptie. Reserveren kan via www.fizi.nl of via de reserveerlijn: 0111 411223.

bron: fiZi  28-09-2012

Theatergroep Zierik houdt open repetitie voor vers bloed

Theatergroep Zierik in Zierikzee is op zoek naar nieuwe leden. Iedereen die geïnteresseerd is in theater maken, kan op maandagavond 1 oktober een kijkje komen nemen tijdens een open repetitie. Zierik zet dan vanaf 20.00 uur de deuren van hun repetitieruimte in het MFC in Zierikzee open voor publiek. Theatergroep Zierik bestaat sinds 1985, eerst onder de naam Amateur Comedie Zierikzee. Jaarlijks staat de theatergroep met een avondvullend toneelstuk op de planken. “We doen elk jaar in het voorjaar een grote productie, die we vijf keer opvoeren in de grote zaal van het MFC. De zaal herken je niet meer als zodanig, omdat die helemaal omgetoverd is tot een echt theater”, aldus Mels Hoogenboom van Zierik. “We hebben dan ruim een half jaar gerepeteerd en we willen heel graag het publiek laten zien waar we mee bezig zijn geweest.” Op dit moment telt Theatergroep Zierik achttien leden. Hoogenboom: “Op zich is dat een mooi aantal, maar het is altijd goed om vers bloed te hebben in je groep. We zouden heel graag wat jongere spelers toevoegen, maar in principe is iedereen welkom.” De open repetitie is heel laagdrempelig. Nelleke Tamerus van Zierik: “Het gaat er om dat mensen ons beter leren kennen. We besteden wat extra aandacht aan de ontvangst, doen wat speloefeningen en verder mogen geïnteresseerden lekker gaan zitten en kijken naar onze repetitie. Mensen hoeven ook geen ervaring te hebben om lid te worden, dat komt vanzelf.” Hoogenboom legt uit wat er zo leuk is aan theater: “Je hoeft niet jezelf te zijn en je kunt heel vrij zijn tijdens het spelen. Het inleven in een ander personage is een grote uitdaging. Daarnaast is het samen spelen gewoon erg leuk om te doen. We hebben er allemaal heel veel plezier in.” Tijdens de open repetitie wordt geoefend voor het stuk ‘Spirit’, dat Zierik in maart gaat opvoeren in het MFC. Hoogenboom: “Het stuk is een tragikomedie en gaat over de zorg. Het speelt zich af in Happy Hollow, waar ouderen worden gekleineerd door de directrice. We laten zien hoe ouderen daarmee omgaan.” Naast de jaarlijkse grote productie houden de leden van Zierik zich ook bezig met andere activiteiten. Tamerus: “We doen elk jaar mee met het Zeeuwse Eenakterfestival in Middelburg. Ook zijn we bezig met locatietheater. We hebben een keer opgetreden in restaurant De Werf in Zierikzee en zijn nu aan het repeteren voor een stuk in de Molenberg in Burgh-Haamstede. Daar spelen we ‘aan tafel’ en dat is weer heel anders dan op een podium.” Boven: Een aantal leden van Zierik – waaronder Mels Hoogenboom (tweede van links) en Nelleke Tamerus (rechts) – voor de muur met affiches van voorstellingen. (foto: Wendy de vrieze/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  27-09-2012

Verloren of gevonden voorwerpen voortaan bij gemeente

Sleutels, fiets of bril kwijt? Ring, bankpas of handtas gevonden? Per 1 oktober 2012 kan iedereen met verloren of gevonden voorwerpen in Zeeland terecht bij de gemeente en niet meer bij de politie. Melding van verloren of gevonden voorwerpen kan 24 uur per dag via www.verlorenofgevonden.nl. Of tijdens de reguliere openingstijden bij de balie van de gemeente. Iets verliezen is niet fijn, iets terugvinden wel. Als je een voorwerp vindt, doe daarom zo spoedig mogelijk aangifte via www.verlorenofgevonden.nl. De vinder mag het voorwerp zelf thuis bewaren voor de rechtmatige eigenaar. De gemeente brengt vinder en eigenaar met elkaar in contact. Heeft u geen computer of wilt u het voorwerp niet thuis bewaren, dan kunt u het afgeven aan de balie van de gemeente tijdens de reguliere openingstijden. Ook als u een voorwerp heeft verloren, kunt u dat melden op de website www.verlorenofgevonden.nl. Gevonden rij- en reisdocumenten (rijbewijs, identiteitskaart, paspoort of verblijfsdocument) moet u altijd inleveren bij de gemeentelijke balie. Bent u rij- of reisdocumenten kwijt? Dan moet u persoonlijk aangifte doen bij de politie. Elke vinder kan na een bepaalde periode eigenaar worden van het gevonden voorwerp als er melding is gedaan via www.verlorenofgevonden.nl. Voorwerpen met een waarde onder de € 450 moeten drie maanden bewaard blijven. Voorwerpen met een geschatte waarde hoger dan € 450 een jaar. Na de verstreken termijn krijgt de vinder bericht van de gemeente. Meer informatie bekijk het filmpje verloren of gevonden voorwerpen. Of neem contact op met de gemeente Schouwen-Duiveland, telefoonnummer 0111 452 100 of per e-mail gemeente@schouwen-duiveland.nl

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  27-09-2012

 

 

Personele consequenties reorganisatie KOOS

De reorganisatie bij de kinderopvangorganisatie KOOS heeft voor tien medewerkers directe consequenties.Eén persoon wordt gedwongen ontslagen, negen anderen moeten hun vaste contract inruilen voor een flexibele overeenkomst. Oorzaak is de (landelijke) terugloop in de vraag naar kinderopvang. KOOS heeft nu achtenvijftig pedagogisch medewerkers in dienst, die samen dertig volledige arbeidsplaatsen invullen. Na de reorganisatie blijven er zevenentwintig volledige plaatsen (fte’s) over. Volgens KOOS-directeur Gertjan van der Salm moet zijn organisatie een personeelsbestand hebben, dat flexibel inzetbaar is. Bij ziekte van een medewerker moet de opvang wel gegarandeerd blijven. Alle medewerkers zijn deze week per brief geïnformeerd. De negen medewerkers, die van een vaste overeenkomst naar een flexibel dienstverband gaan, zijn formeel eerst ontslagen, waarna een nieuw contract wordt aangeboden. Overigens komt het bij de vestiging in Renesse hard aan; daar werkt de medewerker die moet verdwijnen en zijn twee anderen benaderd met een flexibele overeenkomst.

bron: WereldRegio  27-09-2012

Veel belangstelling voor ambt kinderburgemeester

Al twaalf kinderen – verspreid vanaf het hele eiland – hebben zich kandidaat gesteld voor de ambt van kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland.Het Welzijnshuis is er nu al tevreden mee, maar aanmelden kan nog tot 12 oktober. De kinderburgemeester wordt formeel door de gemeenteraad benoemd, maar niet eerder dan dat de kinderen met elkaar in debat gaan en zichzelf presenteren. Dat doen ze ondermeer in WereldRegio van 19 oktober. De week daarna hebben ze een debat in de burgerzaal van het gemeentehuis. De benoeming van een kinderburgemeester is een idee van de VVD in de gemeenteraad. Vandaar ook dat VVD-raadslid Marianne Ketting de nieuw te benoemen burgemeester gaat begeleiden. Want het is wel de bedoeling dat de kinderburgemeester ook enkele plichtplegingen gaan verrichten natuurlijk. Aanmelden kan nog tot de 12e oktober en wel via t.vos@hetwelzijnshuis.nl of via de school (Obase en Radar), want ook de scholen doen mee en besteden aandacht aan de lokale politiek in de klas.

bron: WereldRegio  27-09-2012

Action aast nu op pand Decotrend in Zierikzee

Na de mislukte onderhandelingen over een vestiging naast de Albert Heijn in Zierikzee heeft de Action nu haar zinnen gezet op de benedenverdieping van Decotrend aan het Haringvlietplein. Maar de gemeente werkt vooralsnog niet mee. Decotrend is gestopt met de verkoop van meubelen en zou met de keukens en bedden naar de eerste verdieping willen verkassen. Met de Action beneden denkt Decotrend-eigenaar Piet-Leen Straijer een publiekstrekker van formaat binnen te halen. En zo denkt de Action er ook over. Ronald Slijkhuis is vastgoedmanager van de Action en ziet de locatie helemaal zitten. Met 800 tot 1000 vierkante meter vloeroppervlakte, de mogelijkheid voor veertig eigen parkeerplaatsen én ruimte voor een vrachtauto met een lengte van achttien meter voldoet de locatie aan alle wensen van de keten. ,,We hebben al eerder gesprekken met de gemeente gevoerd en die waren best positief. Maar vooralsnog lukt het niet. Dat is heel vervelend, maar geen raar beeld. We zien het vaker,” legt hij uit. Straijer zegt het ook aangekaart te hebben bij de gemeente. Wethouder Ad Verseput zegt het zich desgevraagd niet helemaal te herinneren. ,,Het zou kunnen hoor, maar ik weet het niet zeker.” Maar los daarvan zijn er nog wel wat hobbels te nemen, volgens hem. Zo is er deze week pas een aftrap gegeven voor een nieuwe detailhandelstructuurvisie. Die wordt pas in januari 2013 aan de gemeenteraad voorgelegd. Tot die tijd wil de wethouder niet tornen aan het bestemmingsplan. Maar er speelt nog een probleem voor Decotrend én de Action. De gemeente heeft net besloten dat zij het recht van eerste koop heeft voor de panden rond het Haringvlietplein. Dat betekent dat de eigenaar van het pand, Cor Deurloo uit Zierikzee, het niet aan Straijer kán verkopen. En dat is nodig wil de Action meedoen, omdat er nogal wat verbouwd moet worden. Straijer hoopt toch dat de gemeente van gedachte gaat veranderen. ,,Het is in het belang voor mijn bedrijfsvoering voor de toekomst. En als ik hoor hoeveel mensen de Action graag naar Zierikzee willen hebben, begrijp ik de houding van de gemeente echt niet. We moeten nu écht verder.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-09-2012

De Weverij wint tweejaarlijkse monumentenprijs

Stichting De Weverij heeft op 26 september tijdens een bijeenkomst in het Stadhuismuseum uit handen van wethouder Stouten de tweejaarlijkse monumentenprijs ontvangen voor het restaureren van het pand ‘De Weverij‘ in Zierikzee. De prijs levert het bestuur een cheque ter waarde van €2.269,00 op. De andere genomineerden waren het kerkbestuur van de NH-gemeente in Dreischor voor het restaureren van de grafkapel gebr. Ockersse en Mr. Pieter Mogge in de N.H.-kerk Dreischor en Stichting Oude Zeeuwse kerken voor het restaureren van de Nieuwe kerk in Zierikzee. Het college heeft Stichting De Weverij tot winnaar uitgeroepen, omdat zij door het restaureren van De Weverij een gloednieuwe podiumvoorziening met 101 stoelen en een prachtige ontmoetingsruimte heeft gerealiseerd in een van de historische panden die Zierikzee rijk is. Daarnaast zijn bij de restauratie van het pand de bijzondere Emy-spanten behouden gebleven. Met het geven van een nieuwe bestemming aan dit monument vindt zij bovendien dat er een stimulans gegeven wordt aan de ontwikkeling van het cultuurplein. Hiermee wordt Zierikzee behalve als monumentenstad, ook als bruisend cultureel hart van de regio op de kaart gezet. Eens in de twee jaar reikt het college van burgemeester en wethouders op voordracht van de nominatiecommissie de monumentenprijs uit.Met deze prijs wil de gemeente het belang van het cultureel erfgoed onder de aandacht brengen van inwoners en bezoekers van Schouwen-Duiveland. Daarnaast spreekt zij op deze manier haar waardering uit aan personen en organisaties die zich inzetten voor het behoud en herstel van het waardevolle culturele erfgoed.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  27-09-2012

Henk Ringelberg (104) oudste inwoner Zeeland

Henk Ringelberg uit Zierikzee is op dit moment officieus de oudste inwoner van Zeeland. Hij werd geboren op 20 oktober 1907 in Sirjansland. Over een maand viert Ringelberg zijn 105e verjaardag. Eerder kreeg Ringelberg ter ere van zijn hoge leeftijd een boom met plaquette. In de gemeente Schouwen-Duiveland is het gebruikelijk om honderjarigen met een boom te eren. Op 104-jarige leeftijd woont hij nog steeds zelfstandigDeze week overleed Cornelia de Ruijter uit Middelburg. Zij was tot dan toe de oudste inwoner van Zeeland. Cornelia de Ruijter kwam op 17 maart 1906 ter wereld. Ze werd ruim 106,5 jaar oud In 2011 ontving ze nog de Willem Dreespenning voor haar 65 jaar lidmaatschap van de PvdA. Ze was sinds de oprichting van de PvdA lid van de partij. Catharina Janna Borns uit Kapelle is op dit moment de oudste vrouw in Zeeland. Zij werd geboren op 11 augustus 1908 in Kapelle. Twee maanden geleden is ze 104 jaar oud geworden. Oudste Nederlander op dit moment is Egbertje (Eibegien) Leutscher-de Vries uit het Drentse Havelte. Haar geboortedatum is 22 oktober 1902. IJs en weder dienende wordt zij volgende maand 110 jaar. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  27-09-2012

Woonrijpmaken bedrijventerrein Straalweg 1b

Met ingang van 8 oktober 2012 gaat de aannemer in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland beginnen met het woonrijpmaken van een gedeelte van het bedrijventerrein Straalweg 1B te Zierikzee. Onder woonrijpmaken wordt verstaan het herbestraten van de rijbaan en de inritten, het (her)plaatsen van lichtmasten en het afwerken en inplanten van de bermen. Het werk wordt in fasen uitgevoerd om de bereikbaarheid zo veel als mogelijk te handhaven. Betreffende ondernemers zullen tijdig van de daadwerkelijke stremming op de hoogte worden gebracht.  Het werk start op 8 oktober en is volgens de huidige planning op 30 november 2012 afgerond. Vanwege de weersomstandigheden kan deze planning wijzigen.  Het aanbrengen van de beplanting zal in het voorjaar van 2013 gebeuren. Heeft u vragen over de uitvoering van dit project dan kunt u contact opnemen met de toezichthouder op dit werk, de heer J. van der Weele via 06—51 575 746.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  26-09-2012

Tweede Outdoor Fashion & Lifestyle Event op de Melkmarkt

Aanstaande zaterdag vindt het tweede Outdoor Fashion & Lifestyle Event op de Melkmarkt in Zierikzee plaats. Na de aftrap van afgelopen voorjaar zorgt de organisatie van dit event deze keer voor een nog groter spektakel met diverse verrassingselementen, waarin alle nieuwe thema’s, kleuren en smaken voor komend seizoen voorbij komen. Vanaf 12.00 tot 17.00 is er een breed gevuld programma waarin alle deelnemende ondernemers iets speciaals voor u in petto hebben… Toeschouwers kunnen genieten van nieuwe mode- , lifestyle- , en culinaire verrassingen en er kan alvast warm gelopen worden voor de koude winterdagen. Na elke show worden er 4 vrijkaarten voor theater fiZi verloot, dus zorg dat u dit Event niet mist!

bron: Eva per Donna  26-09-2012

Voorwerpen kwijt: Naar de gemeente

Per 1 oktober 2012 heeft de afdeling burgerzaken en belastingen van de gemeente Schouwen-Duiveland er een extra taak bij, het registeren van gevonden en verloren voorwerpen. Deze taak nemen alle gemeenten in Nederland van de politie over. Net als veel andere gemeenten maakt Schouwen-Duiveland hiervoor gebruik van de website en het bijbehorende registratiesysteem van www.verlorenofgevonden.nl. De vinder kan 24 uur per dag melding doen van verloren of gevonden voorwerpen op www.verlorenofgevonden.nl. Daarnaast kunnen personen terecht bij de receptie van het gemeentehuis tijdens de reguliere openingstijden. De vinder mag het voorwerp zelf thuis bewaren voor de rechtmatige eigenaar. Als verloren voorwerpen zijn teruggevonden en er is een melding gedaan bij de gemeente of op de website www.verlorenofgevonden.nl dan moet men dit melden zodat de registratie kan worden verwijderd. Een verloren voorwerp wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar nadat die persoon zich gemeld heeft bij de receptie van de betreffende gemeente of op www.verlorenofgevonden.nl en er vastgesteld is dat die persoon de rechtmatige eigenaar is. Diegene krijgt dan het voorwerp direct terug, als het bij de gemeente aanwezig is, of contactgegevens van de vinder zodat het opgehaald kan worden. Gevonden rij- en reisdocumenten (rijbewijs, identiteitskaart, paspoort of verblijfsdocument) moeten altijd worden ingeleverd bij de gemeentelijke receptie, hiervan moet tevens altijd persoonlijk aangifte worden gedaan bij de politie. Fietsen kunnen ook gemeld worden bij de gemeente Schouwen-Duiveland via telefoonnummer (0111) 452 000 of www.verlorenofgevonden.nl. De Zuidhoek verzorgt het ophalen en bewaren van fietsen voor de gemeente. Medewerkers van De Zuidhoek halen de fietsen thuis op of op het adres waar het voorwerp gevonden is. Elke vinder kan na een bepaalde periode eigenaar worden van het gevonden voorwerp als er melding is gedaan via www.verlorenofgevonden.nl. Voorwerpen met een waarde onder de € 450,- moeten drie maanden bewaard blijven. Voorwerpen met een geschatte waarde hoger dan € 450,- een jaar. Na de verstreken termijn krijgt de vinder bericht van de gemeente.

bron: WereldRegio  26-09-2012

HISWA niet blij met nieuwe openingstijden Zeelandbrug

De watersportsector wil dat de Zeelandbrug ook in de avondspits elk half uur opengaat voor de pleziervaart. De provinciewil de opening vlak na vijf uur schrappen, om het wegverkeer niet te hinderen. Maar daardoor moeten watersporters soms een uur wachten, terwijl je bij de Zeelandbrug niet kunt aanmeren. Ook druist het besluit in tegen de wens van de provincie om Zeeland een watersportprovincie van allure te laten zijn. Dit staat in een brief aan Gedeputeerde Staten, die is ondertekend door de HISWA, het Watersportverbond en de ANWB. De organisaties zeggen dat de recreatievaart een uur langer moet wachten door het schrappen van de opening in de avondspits, terwijl de tijdwinst voor het wegverkeer miniem is. Door de maatregel zou het verkeer maar vier minuten langer kunnen doorrijden. Bovendien kunnen automobilisten volgens de bezwaarmakers het wachten voor de open brug vermijden door hun reis goed te plannen. Voor de watersporters is dat moeilijk omdat wind en stroming onvoorspelbaar zijn, aldus de watersportsector. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  26-09-2012

Schaakvoorzitter Jukkenekke overleden

De voorzitter van schaakvereniging Zierikzee, Herman Jukkenekke, is op 68-jarige leeftijd overleden. Jukkeneke (foto) bekleedde diverse functies bij de schaakclub: de laatste tien jaar jaar was hij voorzitter. Volgens de website van de schaakvereniging was Jukkenekke een voorzitter die de vinger aan de pols hield en altijd een creatieve oplossing bedacht. ,,Wij verliezen in Herman een zeer betrokken mens met kennis van zaken. Een verbindende persoonlijkheid binnen onze vereniging”, zo is op www.zierikzeeschaakt.nl te lezen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  24-09-2012

Jaap Roskam uit Zierikzee succesvol in strijd tegen zwerfafva

De strijd van Zierikzeeënaar Jaap Roskam tegen zwerfafval werpt vruchten af. De man achter de website zierikzee-monumentenstad.nl heeft het voor elkaar gekregen dat de gemeente Schouwen-Duiveland meerdere prullenbakken heeft verplaatst of neergezet op plekken waar veel afval ligt. Roskam voert de (online) actie om Zierikzee zoveel mogelijk te promoten. Zijn werk blijft niet onopgemerkt bij de politiek, want vrijdag gaat hij met Jacqueline van Burg van Leefbaar Schouwen-Duiveland de stad in om te kijken of er nog meer prullenbakken nodig zijn. ‘Bij ieder bankje in de openbare ruimte hoort wel een vuilnisbak(je)’. Fractievoorzitter Jacqueline van Burg van Leefbaar Schouwen-Duiveland slingerde een tweet met deze tekst de lucht in toen ze over de ‘testbankjes’ hoorde die onlangs bij het gemeentehuis zijn neergezet. Het winnende ontwerp gaat in productie en wordt op meerdere plekken in het buitengebied geplaatst. Navraag leert dat die tekst niet al te letterlijk moet worden geno- men. Desondanks gaat Van Burg vrijdag wel met Jaap Roskam op ‘expeditie’ door Zierikzee om te kijken of er nog bankjes of andere objecten in de openbare ruimte staan, waarbij een vuilnisbak een welkome aanvulling zou zijn. Het Slingerbos wordt in elk geval onder de loep genomen. „Laatst liep ik daar met een kleffe beker ijs. Ik zei toen nog ‘als er niet snel een prullenbak komt, gooi ik ’m in de bosjes.” Uit fatsoen deed ze het toch maar niet, maar het duurde best even voordat er een afvalbak op de route kwam. Een schone stad acht Van Burg van groot belang, want ‘rotzooi trekt rotzooi aan’. „Als een straat er keurig netjes uitziet, zijn mensen minder snel geneigd om afval op straat te gooien.” Hij raapt zelf afval op, spreekt hangjongeren er op aan en schroomt niet om bij de gemeente aan de bel te trekken over het plaatsen van afvalbakken. Zierikzeeënaar Jaap Roskam strijdt tegen zwerfafval in zijn Monumentenstad. En met succes. Zijn mensen, die net geluncht hebben op een bankje, bereid om een paar honderd meter te lopen, alvorens ze hun lege blikje, boterhamzakje of ander afval kwijt kunnen? Volgens de gemeente Schouwen-Duiveland wel. In 2010 zijn een aantal afvalbakken in Zierikzee ver- plaatst van de zitbankjes in het Slingerbos naar de kruispunten van het wandelpad met de openbare weg. „Daarbij baseren ze zich op een rapport dat mensen die toch al van plan waren om afval in de bak te doen, er ook wel enkele honderden meters mee willen lopen”, zegt Jaap Roskam. De man achter de website Zierikzee-Monumentenstad maakt zich al enkele jaren sterk voor het terugdringen van zwerfafval in Zierikzee. Nadat de gemeente de afvalbakken verplaatste, deed hij dat vooral door brieven te schrijven en te bellen met de gemeente. Volgens hem moeten bakken op ‘afvalproductieplaatsen’, zoals bankjes en andere drukke plaatsen staan. „Ik heb het een jaar gevolgd en sinds de bakken weg waren, werd het afval bij de bankjes op de grond gegooid. Het mag dan kostenbesparend zijn voor de gemeente, maar dat is geen oplossing voor het afval dat blijft slingeren.” Behalve dat Roskam zijn ongenoegen kenbaar maakte bij de gemeente, zet hij ook namens zijn website berichten en foto’s van zwerfafval op sociale media als Twitter en Facebook. (tekst: Joeri Wisse, foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl))

 

bron: PZC  24-09-2012

Vrijwilligersmarkt op donderdag 4 oktober in Pontes

Het Welzijnshuis organiseert donderdag 4 oktober  een vrijwilligersmarkt in de Aula van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Tijdens deze markt, die start om 15:30 uur, is er naast aandacht voor het aanbod aan aantrekkelijke vrijwilligersvacatures, volop ruimte om u kennis, vaardigheden en bewustzijn als bezoeker of vrijwilliger te verrijken. Er vinden namelijk twee workshops Sociale Media plaats. In de workshop voor beginners die om 16:00 uur start  kunt u (als vrijwilliger) aan de slag om de basis te leren van sociale mediamiddelen als Facebook, Twitter en LinkedIn. U leert hier hoe u een account kunt aanmaken en hoe u deze voor uzelf kunt gebruiken.Bent u iets verder in het gebruik van Sociale Media middelen dan kunt u zich aanmelden voor de gevorderden- workshop. Deze eveneens praktische workshop start om 18:00 uur en zal dieper ingaan op het specifiekere gebruik van sociale media.   Voor de workshops dient u zich voor maandag 1 oktober aan te melden via info@hetwelzijnshuis.nl / 0111-453444(Sandra Engel) Naast de workshops zal er een interessante lezing gegeven worden over “Het benutten van vrijwilligerswerk als opstap in je loopbaan”Jerney Havermans (leerwerkadviseur bij UWV-werkbedrijf) zal in deze lezing een aantal voorbeelden, tips en handreikingen geven over hoe u vrijwilligerswerk bewust kunt inzetten ten behoeve van uw persoonlijke ontwikkeling en loopbaanontwikkeling.De lezing start rond 18:45 uur. De vrijwilligersvacaturemarkt is geopend van 15:30 tot 19:00 uur. Iedereen die interesse heeft is vrij om deze markt te bezoeken. Zo’n 25 organisaties en de vrijwilligersvacaturebank zullen laten zien wat ze u te bieden hebben op het gebied van vrijwilligerswerk. Daarnaast is er mogelijkheid om in een informele sfeer kennis te maken met de vertegenwoordigers van deze kleurrijke organisaties. Er zal hierbij natuurlijk gezorgd worden voor een hapje en een drankje. U bent van harte welkom om vrijblijvend een kijkje te komen nemen, u hoeft zich ook hiervoor niet vooraf aan te melden!

bron: WereldRegio  23-09-2012

Schilperoort redt eer voor Kloetinge

Een benutte strafschop door Corné Schilperoort (foto) heeft niet kunnen voorkomen dat zijn ploeg Kloetinge tegen de eerste nederlaag van het seizoen aanliep. Tegen ASWH werd het zaterdag in Hendrik-Ido-Ambacht 3-1. Zierikzeeënaar Schilperoort maakte de penalty op een stand van 2-0. Een klasse lager speelde Bruenaar Dimitri Hooftman met VVGZ 0-0 tegen De Zwerver. Bij de zondagamateurs verloor hoodfklasser Goes van Nieuwerkerker Gert-Jan Tierie en Ray Kroon uit Renesse met 1-3 van Nuenen. Zierikzeeënaar Benjamin Verwest ging met Vlissingen bij BVV met 2-1 onderuit. (foto: VV Kloetinge)

bron: WereldRegio  23-09-2012

Volleybalploegen Forza starten met nederlaag

Het eerste vrouwen- en mannenteam van volleybalclub Forza zijn het seizoen 2012/2013 met verlies gestart.De vrouwen, uitkomend in de promotieklasse A, waren met een vijfsetter nog het dichtst bij een zege in het openingsweekeinde van de competitie: Spivo 2 was echter met 25-20 25-18 17-25 22-25 15-7 te sterk. De mannen, spelend in de promotieklasse B, verloren met met 3-1 van Olympus: 20-25 25-18 25-20 25-23.

bron: WereldRegio  23-09-2012

Zitvleestest bij gemeente Schouwen-Duiveland

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft bij het gemeentehuis twee testbankjes neergezet. Aan de inwoners wordt gevraagd om de twee verschillende exemplaren te testen op zitcomfort. Het is de bedoeling dat testpersonen hun ervaringen via een vragenlijst aan de gemeente laten weten. De lijst is verkrijgbaar bij de receptie en te vinden op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland. Aan de hand van deze reacties wordt bepaald welk ontwerp als beste uit de bus komt. Het is de bedoeling dat het favoriete bankje van de inwoners later op verschillende locaties in het buitengebied verschijnt. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  21-09-2012

Op 4 oktober zitting herinrichting

Donderdag 4 oktober buigt de voorzieningenrechter in Middelburg over de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad. Daar heeft de actiegroep H2OK om gevraagd. Zij stelt vraagtekens bij de door de gemeente gevolgde procedure rond de herinrchting. Ook heeft de groep inhoudelijke bezwaren tegen de plannen, waarmee de gemeente 22 oktober van start wil gaan. De rechter wordt gevraagd om de plannen op te schorten in afwachting van ingediende bezwaren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-09-2012

Tentoonstelling monumentenkaarten stadhuismuseum

Het Stadhuismuseum stelt van maandag 24 september tot en met zondag 7 oktober 28 monumentenkaarten ten toon. De kaarten zijn gemaakt door leerlingen van de Theo Thijssenschool, naar aanleiding van hun bezoek aan het museum. De kinderen hebben deze monumentenkaart gemaakt naar aanleiding van de Klassendag die altijd plaatsvindt de dag voor de Open Monumentendag. Ter voorbereiding op het bezoek heeft er een introductieles plaatsgevonden op school. Zij maakten hierbij kennis met de monumensjes; dit zijn figuurtjes die de vroegere bewoners van een monument voorstellen en die het verhaal achter het monument vertellen. Ook krijgen zij een monumentenkijker waarbij ervaren en vooral beleven centraal staan, want hierdoor krijgen de leerlingen een beeld van hoe mensen vroeger in en om het monument leefden. Na het bezoek hebben de leerlingen een monumentenkaart gemaakt, met daarop hun ervaringen van het bezoek in de vorm van een verslag, een foto of een tekening. De werkstukken hangen in het vrij toegankelijke gedeelte van het Stadhuismuseum en zijn voor iedereen gratis te bezichtigen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-09-2012

Burgerzaken en Belastingen gesloten

Op vrijdag 28 september 2012 zijn de balies Burgerzaken en Belastingen gesloten in verband met een personeelsbijeekomst. Het bureau van de Burgelijke stand is op deze dag beperkt geopend van 8.30 uur tot 9.00 uur voor het doen van aangiftes van geboorte en overlijden.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  21-09-2012

Bijna 9600 bezoekers monumentendag

Tijdens Open Monumentendag  stelden 58 monumenteneigenaren hun deuren open voor het publiek. 9.598 personen maakten van deze gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan een monument. De drie best bezochte locaties waren het Stadhuismuseum( 1121 bezoekers), de St. Lievensmonstertoren (1083 bezoekers) en Slot Haamstede (1030 bezoekers). Andere publiekstrekkers waren de Gasthuiskerk in Zierikzee (714 bezoekers) en de Hervormde Gemeente Haamstede (541 bezoekers). De opkomst is ten opzichte van vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven.

bron: WereldRegio  21-09-2012

Twee bands te horen in Brogum

In Brogum in Zierikzee treedt aanstaande zaterdag The Kik op. Deze band is flink doorgebroken, heeft succes geboekt op het Lowlands festival en de Wereldhavendagen. Verder is The Kik de vaste huisband van De Wereld Draait Door. Het voorprogramma wordt verzorgd door de winnaar van Regioruis: Steady New Sounds. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  20-09-2012

Belastingdienst haalt uit naar wanbetalers

Woensdag tussen 14.00 en 21.00 uur heeft Politie Zeeland samen met de Belastingdienst een verkeerscontrole gehouden. Deze controle werd gehouden op parkeerplaats ‘De Val’ langs de N256. Hierbij zijn zeven voertuigen in beslag genomen en 20 personen bekeurd voor onderstaande verkeersovertredingen: 7 x mobiel bellen; 5 x  rijden zonder autogordel; 2 x  voor overschrijding constructiesnelheid bromfiets; 1 x negeren verkeersbord; 2 x voor niet tonen rijbewijs; 1 x rijden met verlopen rijbewijs; 1 x kwam witte kentekenplaat van de aanhangwagen niet overeen met het trekkende voertuig; 1 x gladde band. Door de Belastingdienst werden zeven voertuigen wegens een belastingschuld in beslag genomen. Eén persoon heeft zijn belastingschuld van 250 euro ter plaatse betaald. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-09-2012

Nog geen datum voor rechtbankzitting Havenplein

Er is nog geen datum geprikt voor de rechtbankzitting waarin tegenstanders van de Zierikzeese herinrichting willen proberen de plannen van de gemeente te dwarsbomen. Dat initiatef is genomen door de werkgroep H2OK, die herinrichting van het Havenpark en Havenplein niet ziet zitten. Alleen via de rechter kan geprobeerd worden de plannen tegen te houden. Het wordt kort dag, want de gemeente wil op 22 oktober beginnen met het autovrij maken van het Havenplein. Overigens zijn er bij de gemeente tot nu toe tien bezwaarschriften binnen gekomen. H2OK wil de uitspraak op de bezwaarschriften afwachten alvorens met de herinrichting kan worden begonnen. De gemeente wil doorzetten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-09-2012

Zaalvoetballers IJtama door oog van de naald

IJtama kroop in de tweede competitieronde van ZieZaVo door het oog van de naald.De ploeg van Rob Wijnstekers uit Oosterland had het in de eerste klasse zeer moeilijk tegen het goed spelende Verf & Wand. In een gelijkopgaande strijd stond het met nog drie minuten te spelen 4-4, maar maakte IJtama alsnog de winnende treffer: 4-5. De verrassing in de eerste klasse tot nu toe is het gepromoveerde team ASZ. Ook de tweede wedstrijd ging de ploeg met de winst aan de haal door Van Oeveren/WIK met 9-3 te verslaan. Stella Boys/’t Centrum zette in de tweede helft het team van Knock on Wood eenvoudig weg met een 9-0 nederlaag. In de tweede klasse is De Strandloper/Ginsterveld de koploper na een 7-4-overwinning op Motorenboys. VIA Adviseur won met 11-4 van Stella Boys/’t Centrum 2 en Airpack won met 10-0 van FC Kerkwerve/Oiliegeultje. In de derde klasse staat FC Fraanje verrassend bovenaan. FC Bru kreeg met 7-2 klop van FC Fraanje en het nieuwe team Vivars.nl debuteerde met een ruime 10-1-overwinning op De Vlinder.

bron: WereldRegio  20-09-2012

Schorsing in zaak tegen veelplegers Zierikzee

De rechtbank (foto) in Middelburg wil meer duidelijkheid over de effecten van een stroomstootwapen, dat door twee mannen uit Zierikzee 1 juni van dit jaar zou zijn gebruikt tegen een plaatsgenoot. ,,We weten niet wat een taser (stroomstootwapen) wel of niet kan aanrichten. Daarom willen we het eerst voorleggen aan wapendeskundigen. Zij kunnen hierover uitleg geven en aangeven welke gevolgen (pijn, letsel) het voor het slachtoffer kan hebben. Het dossier is nu niet compleet”, zei woensdag de rechtbankpresident na een schorsing.  De strafzaak tegen de verdachten, 24 en 38 jaar, kwam daarom niet tot een volledige behandeling  en werd tot een later tijdstip dit jaar uitgesteld. De Zierikzeeënaren hebben de stempel van veelpleger. Het duo wordt ervan verdacht een man in zijn woning in Zierikzee een stroomstootwapen in zijn nek hebben gezet. Beiden ontkenden maar iets temaken te hebben met het stroomstootwapen. ,,Ik heb geen taser. Ik kan me maar vaag herinneren dat ik van een ander adres naar die woning ben gegaan. Ik was wat dronken van de wodka. In de politiecel werd ik wakker”, reageerde de 38-jarige verdachte op de beschuldiging. De 24-jarige Zierikzeeënaar gaf toe in de woning te zijn geweest. ,,Maar een taser heb ik niet gezien. Ik was nuchter en op de verkeerde plek. Er was een ravage. Ik zag zeven, acht man toen ik in de straat kwam. Ik heb nog mensen uit elkaar gehaald.” Een buurvrouw had verklaard  tegen hem te hebben gezegd dat hij moest stoppen. In de nek van het slachtoffer werd een rode vlek waargenomen. Een van de rechters vroeg zich af waarom de meeste mensen geen aangifte tegen de verdachten durfden doen. De veelplegers moeten zich ook nog verantwoorden voor andere gewelds- en drugsfeiten. Die worden op het latere tijdstip tegelijkertijd behandeld met de zaak, waarin het stroomstootwapen een belangrijke rol vervult. De rechtbank vindt verder van belang of het daadwerkelijk om een taser gaat en onder welke categorie van de wet wapens en munitie het wapen valt.  Het type stroomstootwapen wordt ook wel toegepast door politiemensen in Verenigde Staten, Canada en Engeland bij verdachten, waarbij vitale spieren tijdelijk verlamd kunnen geraken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-09-2012

CU maakt zich zorgen over ziekenhuiszorg

De ChristenUnie in Proviciale Staten maakt zich zorgen over de kwaliteit en bereikbaarheid en financiën van de ziekenhuiszorg boven de Westerschelde. De partij stelt daarover vragen aan Gedeputeerde Staten. Patiënten mijden steeds vaker het ADRZ omdat de wachttijden lang zijn. Dat maakte het ziekenhuis gisteren zelf bekend. Volgens de CU heeft dit te maken met de beschikbaarheid van specialisten. Het ziekenhuis heeft geen productieverplichtingen afgesproken met de specialisten. Deze zijn ook werkzaam in de Victoriakliniek in Zierikzee. In Zierikzee zijn de wachttijden veel korter dan in Goes en Vlissingen. De CU wil weten of de productie in de Victoriakliniek ten koste gaat van de productie in de afdelingen in Vlissingen en Goes. De partij denkt, dat de Victoriakliniek de financiële krenten uit de pap haalt wat betreft de behandelingen en dat er voor het ADRZ vooral onrendabele behandelingen overblijven. De opening van een dermatologiekliniek in Middelburg speelt hierin volgens de CU ook een rol.

bron: Omroep Zeeland  19-09-2012

Gemeentehuis gaat draadloos

Vanaf vandaag is er in het gemeentehuis van de gemeente Schouwen-Duiveland Wifi beschikbaar. De aanleg van het Wifi netwerk is gerealiseerd om het papierloos vergaderen met het gebruik van tablets mogelijk te maken. Het draadloze netwerk is ook beschikbaar voor bezoekers aan het gemeentehuis die hierdoor met hun mobiele apparaten kunnen beschikken over een gratis internetverbinding. Het netwerk is via de Wifi instellingen van het mobiele apparaat te vinden onder de naam INTERNET. Voor het verbinden met het netwerk is geen wachtwoord nodig.

bron: WereldRegio  19-09-2012

CDA Zeeland vraagt om opheldering onder toezicht stellen gemeente

Het CDA in provinciale staten wil opheldering over een bericht in WereldRegio, waarin melding gemaakt wordt van een onder toezichtstelling van de gemeente door de provincie. In het bericht staat dat de provincie Schouwen-Duiveland onder toezicht heeft gesteld omdat het er niet in slaagt voldoende vluchtelingen te huisvesten. Het CDA-statenlid Frans Babijn wil van Gedeputeerde Staten weten of zijn van mening is dat de gemeente te weinig onderneemt om vluchtelingen aan een huis te helpen. Een toezichtstelling is de voorloper van een verdere ingreep, waarbij de provincie de huisvesting van de gemeente overneemt en de rekening bij de gemeente neerlegt. Woensdag 26 september is er een Vluchtelingendebat in de Weverij in Zierikzee.

bron: WereldRegio  18-09-2012

In eigen huis verloren

Het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Scaldina in Zierikzee heeft zijn seizoensstart in de eerste klasse gemist. In eigen huis werd er met 6-4 verloren van Arnemuiden 3. Scaldina begon hoopvol en nam een 3-1 voorsprong. Tristan Benschop versloeg op een knappe manier Daan Mijnsbergen in drie games, waarna Koen van Velthoven Erik Schuurmans verschalkte. Ook het dubbelspel ging moeiteloos naar de ploeg uit Zierikzee toe. Na de rust kantelde de wedstrijd volledig. Van Velthoven en Martijn Stouten waren dichtbij een winstpot, maar het leverde niets op. Alleen Benschop kon nog een partij naar zich toe trekken, door winst op Schuurmans. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  18-09-2012

Rabelink opent expositie Jaar van het Water

In het bijzijn van een grote groep scholieren van Pieter Zeeman heeft burgemeester Gerard Rabelink in de hal van het gemeentehuis de expositie Jaar van het Water geopend. Leerlingen van de school hebben in de klas gewerkt aan het thema. Daar zijn beelden en werkstukken uit voort gekomen. Ook hebben lezers van WereldRegio gereageerd op de oproepom beelden en gedichten in te sturen met water als thema.

bron: WereldRegio  17-09-2012

Woninginbraak Kievitstraat

Bij een woning aan de Kievitstraat in Zierikzee werd (vermoedelijk) vrijdagavond tussen 19.30 en 20.30 uur ingebroken. De inbreker(s) is/zijn vermoedelijk door een deur te forceren de woning binnen gekomen. Uit de woning zijn sieraden weggenomen. Hebt u iets verdachts gezien rond bovengenoemde tijdstippen? Wees dan zo vriendelijk om ons te bellen op 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland  15-09-2012

Brandweer-echtpaar Viergever krijgt rondrit

Velen zullen zich vandaag in Zierikzee hebben afgevraagd wat er aan de hand was met de vele sirenes. Al gauw werd duidelijk dat het vreugde sirenes waren. Jan-Willem Viergever en Mariska Burema uit Zierikzee zijn in het huwelijk getreden. Zij zijn beiden lid van de blusgroep van de brandweer Zierikzee en Mariska is tevens medewerker Opleiding en Oefening bij brandweer Schouwen-Duiveland. De huwelijksvoltrekking vond plaats in de Lutherse Kerk te Zierikzee. Toen het stel na de kerkdienst naar buiten kwam, stond hen een opdracht te wachten; het opbouwen van een stelling welke nodig was om op een ludiek ingerichte aanhangwagen te kunnen stappen. Gewapend met een bouwtekening werd deze klus geklaard. Daarna werden zij op een rondrit door Zierikzee getrakteerd. (foto: Fieke van ’t Hoff)

bron: brandweer Schouwen-Duiveland  14-09-2012

Beeld Antje valt goed in Dreischor

Het beeldje van oud-inwoonster Antje de Waaij in Dreischor is goed ontvangen in het dorp. Met instemming van een groot aantal inwoners is het beeldje onthuld bij de entree van het dorp. Het initiatief is van de Stichting Renesse, die de bevolking heeft opgeroepen met suggesties te komen voor ‘kleurrijke’ personen uit het dorp. Dat leverde Noordgouwe eerder al een eerbetoon op van meester Vijverberg. En nu dus Antje de Waaij-Blom, die tot op hoge leeftijd in klederdracht rondliep. Met het beeld wil de stichting de klederdracht op een voetstuk plaatsen. Vandaar ook dat het streekdrachtgezelschap de Arke was uitgenodigd bij de plechtigheden. Kinderen uit het dorp deelden spontaan babbelaars uit bij de feestelijkheden. Het beeld is gemaakt door de Zierikzeese kunstenaar Erik Odinot en is voorgedragen door Heleen van den Bos uit Zierikzee; een achterkleinkind van Antje.

bron: WereldRegio  14-09-2012

De Brede School in de Noorderpolder

Al ruim tien jaar wordt er gesproken over een Brede School in Zierikzee. Het moet een samenwerking worden tussen een school en andere instellingen die zich bezighouden met de ontwikkeling van (jonge) kinderen. Denk hierbij aan kinderopvang, voor- en/of naschoolse opvang, een peuterspeelzaal, sport, cultuur en welzijn. De Theo Thijssenschool in Zierikzee is één van de participanten in de Brede School in de Noorderpolder. De geplande sportfaciliteit moest helaas vervallen, maar vlakbij liggen veel atletiek faciliteiten waar de school, in overleg met de sportvereniging, graag gebruik van wil gaan maken.  Na vaststelling van het bestemmingsplan en afgeven van omgevingsvergunningen is het nu nog wachten op de eerste paal. De planning is dat de leerlingen en het team van de Theo Thijssenschool eind 2013 in het nieuwe gebouw aan de Emil Sandströmweg aan de slag kunnen. Tot die tijd zitten directeur André Koster en zijn team van de Theo Thijssenschool niet stil. Wat hen èn leerlingen en ouders betreft, vieren ze in 2013 het kerstfeest in de nieuwe school. Wat is er tot nu toe gedaan? André: ‘We zijn bezig geweest met ontwerp, vormgeving en inrichting van de lokalen, de algemene ruimtes, toiletgroepen, deuren, stopcontacten, ICT, vloeren, kleurgebruik, buitenruimten, et cetera.’ Leuk om mee bezig te zijn? ‘Ja,’ beaamt André. ‘Maar niet altijd even gemakkelijk, je moet namelijk visualiseren waar alles komt. Het doel is om de school optimaal in te richten voor leerlingen en leerkrachten, zodat we met de laatste onderwijskundige ontwikkelingen uit de voeten kunnen.’ Inmiddels heeft de school 114 leerlingen, een mooie groei in vergelijking met het leerlingenaantal van een aantal jaren geleden. Is het nog wel te doen in het huidige schoolgebouw? André: ‘Het beschikt over alle faciliteiten voor een goed onderwijsaanbod, maar we groeien zo langzamerhand uit ons jasje. Het is passen en meten. Momenteel hebben we de groepen gecombineerd en ik prijs mezelf gelukkig met een zeer professioneel team. We hopen in oktober een bijeenkomst te kunnen organiseren waarin we concreet kunnen vertellen hoe de Brede School in de Noorderpolder vormgegeven gaat worden en wat de datum zal zijn van het betrekken van het nieuwe gebouw. De leerlingen zijn er ook mee bezig. Minder intensief dan het team van de Theo Thijssenschool, maar begin over de nieuwe school en veel kinderen weten precies waar en hoe. Ook zij kunnen duidelijk niet wachten om te verhuizen! 

bron: Inwonerskrant  14-09-2012

Rederijkers trappen af met Jan Rap en zijn maat

Het gezelschap de Rederijkers is begonnen aan de voorstellingenreeks van Jan Rap en zijn Maat. De acht voorstellingen, die elk vijftig bezoekers kunnen herbergen, zijn allemaal uitverkocht. De Rederijkers komen voort uit de Stichting Historische Spelen, die een punt heeft gezet achter de grootschalige voorstellingen op het eiland. Met de kleinschalige variant houden de Rederijkers het historisch spel in leven. In Zierikzee is vrijdagavond de eerste voorstelling met succes uitgevoerd. De bezoekers werden meegenomen naar verschillende locaties, waar verschillende bedrijven werden gespeeld. In totaal vierhonderd mensen maken deze maand dus kennis met het nieuwe gezelschap.

bron: WereldRegio  14-09-2012

Plan: duikers Oosterschelde laten betalen

Duikers moeten in de toekomst entree betalen om in de Oosterschelde te mogen duiken. Dat is het plan van het bestuur van Nationaal Park Oosterschelde. Met het geld zouden voorzieningen voor de duikers moeten worden betaald, zoals toiletten en parkeerplaatsen. Elk jaar worden in de Oosterschelde zo’n 400.000 duiken gemaakt. Binnenkort praat het bestuur van Nationaal Park Oosterschelde over dit plan met de Nederlandse Onderwatersport Bond. Uit een onderzoek vorig jaar onder Nederlandse en Belgische duikers in Zeeland blijkt dat een grote meederheid van de duikers bereid is geld te betalen voor behoud, onderhoud en verbetering van duiklocaties in Zeeland. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  14-09-2012

Voetbalclubs doen mee met regeling alternatieve straffen

De eilandelijke voetbalclubs Brouwershaven, Bruse Boys, DFS, MZC’11 en SKNWK doen mee met het project alternatieve straffen. Voor het project alternatieve straffen komen alle verenigingen in aanmerking die beschikken over A-, B- en/of C -junioren, alsmede meisjes junioren (behalve divisies en landelijke klassen). Een alternatieve straf (weliswaar met de nadruk op straf) heeft vaak opvoedkundig meer waarde dan een uitsluiting. Om die reden lijken alternatieve straffen zich in eerste instantie te moeten beperken tot het jeugdvoetbal. Anders dan de traditionele straffen, zoals vastgelegd in het tuchtreglement van de KNVB, heeft een alternatieve straf onder andere tot doel een speler/speelster iets goeds voor de club te laten doen of een leermoment te laten ondergaan. Een combinatie van uitsluiting en alternatieve straf is enkel mogelijk/toegestaan bij een directe rode kaarten. Bij een directe rode kaart is een speler voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Bij het accepteren van een tot en met 4 wedstrijden kan de vereniging en/of betrokken persoon een aanvraag voor een alternatieve straf doen. De alternatieve straf wordt in overleg met de sectorcontroleur van de KNVB vastgesteld.Het District Zuid 1 van de KNVB (Zeeland, Brabant, Dordrecht) is overigens het enige van de zes KNVB districten in Nederland waar het mogelijk is in bepaalde gevallen aan junioren een alternatieve straf op te leggen. In totaal nemen in District Zuid 1 199 voetbalverenigingen deel aan dit project. 

bron: WereldRegio  14-09-2012

Willibrorduskoor houdt open huis

‘In het koor zitten mensen die fantastisch kunnen zingen. Jong en oud, ook mensen die op leeftijd zijn. Maar als je je stem goed gebruikt, kun je lang met zingen doorgaan. Goede scholing doet ook heel veel.’ Aan het woord is Wim Boer, organist en dirigent van het koor van de Willibrorduskerk in Zierikzee. ‘Het koor heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd die er mag zijn.  Het heeft een steeds mooiere klank gekregen. Je kunt wel zeggen dat het koor het visitekaartje is van de katholieke kerkgemeenschap in Zierikzee.’ Boer raakt er niet over uitgepraat: ‘Het zijn allemaal gewone mannen en vrouwen, ze werken, ze zijn gepensioneerd of huisvrouw, maakt niet uit, maar zodra ze gaan zingen, weet je niet wat je hoort. Het koor is voor de leden dan ook hun lust en hun leven en dat draagt ook bij aan de leefbaarheid binnen heel de katholieke gemeenschap.’ Op Open Monumentendag op 8 september houdt het koor  – voor de tweede keer – ‘open huis’. Dan geeft het om half twee in de middag een concert in de Willibrorduskerk aan de Hogemolenstraat in Zierikzee met liturgische muziek, waaronder Gregoriaans, delen uit missen en andere kerkelijke koorwerken. ‘De meeste kerkkoren slaan wel eens een zondag over of zingen af en toe maar eens wat,’ vertelt Boer, ‘maar dit koor staat er elke zondag. En het draagt eigenlijk de hele dienst. Er komen mensen speciaal voor het koor naar de mis. Het koor is een van de redenen om naar de kerk te gaan. De zangers voelen dat ook, anders zouden ze niet zo goed zingen. Met Pinksteren zongen ze een hymne van Samuel Wesley (Engels componist 1810-1876, pn). De dienstdoende pastor Verdaasdonk raakte daardoor zo geëmotioneerd dat hij even niet verder kon. Het is toch niet te geloven…’ Boer dirigeert nog een aantal koren in de regio, maar het Willibrorduskoor heeft in zijn hart een aparte plaats. Hij legt het uit: ‘De andere koren die ik dirigeer, zoals het Schouws Kamerkoor en Luscinia, geven concerten en zijn dan gericht op het neerzetten van een prestatie. Maar bij dit kerkkoor gaat kwaliteit gepaard aan  dienstbaarheid. Elke zondag staat het er. En daar komen dan nog de rouw- en trouwdiensten bij. Dat is echt een unicum.’ Boer vindt het jammer dat alleen parochianen van het koor genieten. ‘Daarom is het goed,’ zegt hij, ‘om weer eens een keer de deuren open te zetten. Dan kan iedereen horen hoe geweldig hier gezongen wordt.’

bron: Inwonerskrant  14-09-2012

Forza: Van Breda en Van de Sande ‘terug’

Het bestuur van volleybalvereniging Forza heeft nog altijd geen ‘echte’ opvolger voor de vorig seizoen vertrokken trainer van haar mannenploeg, Hennie van Liere. Tonie van Breda neemt de honneurs voorlopig waar en springt in en bij waar dat mogelijk is. De volleybalcompetitie start 22 september. Van Breda is natuurlijk geen onbekende voor de eilandelijke club. De Rotterdammer speelde en trainde jaren bij de club toen ze nog als Kwiek door het leven ging. ,,Zo lang er niemand is, probeer ik ze te helpen”, geeft Van Breda aan. ,,Ik geef advies met de opstelling maar kan niet coachen.” Dat komt omdat Van Breda trainer/coach van Krimpen is. Dit team promoveerde vorig seizoen van de eerste naar de promotieklasse, iets wat Forza onder Van Liere ook bewerkstelligde. Voor alle duidelijkheid: de prioriteit van Van Breda ligt bij Krimpen, De keren dat Van Breda er niet is, worden zijn taken over- en waargenomen door Cees Arensman, laat Forza-voorzitter Wim Munter weten. ,,We zullen zien hoe het in de praktijk uitvalt.” Aan spelerszijde is er niets veranderd bij de Forza-mannen en bij de vrouwen, net als vorig seizoen geleid door Arie van der Zwaan die ook nog steeds een andere club heeft, eigenlijk ook weinig. Zelfs Marije van de Sande, die voor de zomer officieel afscheid had genomen, bivakkeert nog altijd binnen de ploeg. Hoewel Van der Sande bij een club in haar woonplaats Arnhem traint, speelt ze voorlopig haar wedstrijden bij Forza.

bron: WereldRegio  14-09-2012

Gemeente onder toezicht met opvang vluchtelingen

De gemeente Schouwen-Duiveland is door de provincie onder verscherpt toezicht geplaatst omdat zij er niet in slaagt voldoende vluchtelingen te huisvesten. De gemeente beweert voldoende te doen, maar de provincie twijfelt daaraan. Verscherpt toezicht is een voorbode van écht ingrijpen door de provincie. Schouwen-Duiveland loopt achter met de huisvesting van vluchtelingen. Volgens wethouder Gilles Houtekamer willen de asielzoekers hier niet wonen. Maar de provincie twijfelt en kijkt nu mee. Alle gemeenten in Nederland moeten vluchtelingen huisvesten om de lasten te delen. Als de provincie na enkele maanden van mening is, dat de gemeente onvoldoende doet, dan neemt de provincie de huisvesting over. Maar de rekening gaat dan wel naar de gemeente. Een woordvoeder van de provincie noemt dit een ‘zwaar middel wat we proberen te voorkomen” Overigens is er 26 september in de Weverij in Zierikzee een debat over vluchtelingen op Schouwen-Duiveland. Met name de rol die de gemeente hierin speelt staat op de agenda. Het wordt georganiseerd door Rode Kruis (Schouwen-Zierikzee), Diakonaal Werkverband (kerken), Rotary Zierikzee en Vluchtelingenwerk.

bron: WereldRegio  14-09-2012

Exotische marktganger

Lopend op een gezellige drukke markt, zoekend naar iemand om te interviewen, merkte ik dat er weinig Nederlands sprekende marktgangers waren. Even een praatje maken met de bloemenboer,  bij wie ik altijd zijn klanten aanspreek. Op zo’n mooie zonnige dag in de vakantie, was het erg stil bij hem. Had de bloemenboer nu misschien tijd, om de lezers met hem wat meer kennis te laten maken? Helaas! Hij stond vandaag alleen, dus als er een klant kwam, ja dan ging die voor. Die kennismaking houdt u dus nog te goed. Na nogmaals een rondje kwamen we een bekend gezicht van de markt tegen. Meneer Saman samen met zijn Baardagame. Iedereen die de baardagame wilde aaien of vasthouden was hij zeer welwillend. ‘Ik wil de mensen van hun angst afhelpen voor reptielen, vooral kinderen. Mensen deinzen vaak eerst terug maar als ik dan even met ze praat, en ze geruststel , dan vinden ze het minder eng. Ik dring niks op, maar vind het wel leuk als ze hem dan toch even vast willen houden.’ Volgens meneer  Saman wordt de Baardagame  1 meter 20 en wel hondertwintig jaar. Volgens Google wordt de Baardagame zo’n zeven tot vijftien jaar en een volwassen mannetje zestig centimeter. Ach ja! Je kon duidelijk zien dat meneer Saman genoot van de aandacht die hij kreeg samen met zijn baardagame. Heerlijk zo samen een rondje over de markt, al zal dat in alle waarschijnlijkheid de hele dag in beslag nemen.

bron: Inwonerskrant  14-09-2012

VVD grote winnaar verkiezingen

Met meer dan 6.800 stemmen is de VVD ook op Schouwen-Duiveland de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen geworden. De nummer twee, de Partij van de Arbeid, moest het met 2.500 stemmen minder doen.  De VVD is traditiegetrouw de grootste partij op Schouwen-Duiveland. Maar duidelijk is geworden dat de tweestrijd tussen Mark Rutte en Diederik Samsom ook op het eiland gestreden is. In totaal hebben 22.115 mensen hun stem uitgebracht, terwijl er meer dan 27.000 mensen in de gemeente een stemkaart hebben ontvangen. 

bron: WereldRegio  14-09-2012

Camera voor het hospice

Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee kreeg deze week een camera overhandigd door Watersport Vereniging Scharendijke. Tijdens de zeilinstructieweken die de vereniging deze zomer organiseerde, kregen de instructeurs fooien van de kinderen (en hun ouders). Dat geld besteden zij altijd aan een goed doel. Dit jaar is dat het hospice op ons eiland. Maria-Eloisa Meuzelaar-Di Bella is een van de zeilinstructeurs. Zij hoorde over het hospice van zorgvrijwilliger Miranda Slager, moeder van drie zeilleerlingen. Toen zij een rondleiding van Miranda kreeg  in het hospice kwam ter sprake dat de mooie momenten die er ook daar zijn eigenlijk vastgelegd zouden moeten worden. ,,Maar meestal is er dan net geen camera binnen handbereik. Als kinderverpleegkundige weet ik hoe belangrijk het is om foto’s van deze momenten aan de geliefden mee te kunnen geven als herinnering.” Vrijwillige coördinator Veronique Vink nam, samen met Miranda Slager, de camera in ontvangst. Bij het openmaken van het cadeau kwam er nog een verrassing tevoorschijn: een digitale thermometer. Maria-Eloisa vertelt: ,,Toen ik in het hospice was, bleek de thermometer even niet te vinden. Ik denk dat een extra exemplaar daarom geen overbodige luxe is.” De  camera ligt nu in het hospice, klaar om bijzondere momenten te bewaren. ,,Wij hopen dat er met deze camera veel moois mag worden vastgelegd”, aldus Maria-Eloisa.

bron: WereldRegio  14-09-2012

Nieuwe shirts voor reddingsbrigade

Timmer- en bouwbedrijf MECO heeft de leden van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duivelandvoorzien van nieuwe shirts. Ruim 10 jaar is MECO al sponsor van de T-shirts van de reddingsbrigade. Kleding is heel belangrijk voor de vrijwilligers van de reddingsbrigade. Sinds de invoering van de standaard kleuren is het voor omstanders en publiek duidelijk dat iemand actief is voor de reddingsbrigade. De nieuwe shirts zijn dan ook weer uitgevoerd in de rode kleur met gele bedrukking. De leden gebruiken de shirts tijdens de uitoefening van hun functie als trainer in het zwembad of als vrijwilliger bij een bewaking op of rond het water. Het is voor de reddingsbrigade een grote kostenpost om de leden regelmatig te voorzien van goede kleding, hierdoor is de bijdrage van een sponsor meer dan welkom. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  14-09-2012

Schoolkorfbaltoernooi

Korfbalvereniging All-Ready houdt woensdag 19 september het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi. Alle scholen op ons eiland zijn aangeschreven en All-Ready hoopt dan ook op een groot aantal jongens en meisjes op sportpark Bannink in Zierikzee. Het toernooi begint om 13.30 uur. De wedstrijdjes duren twee keer 7,5 minuut en een ploegje moet bestaan uit vier kinderen.

bron: Ons Eiland  14-09-2012

Echtpaar Van Milt-Van Wingerden uit Zierikzee zestig jaar getrouwd

Woensdag 19 september vieren de heer Van Milt en mevrouw Van Milt-Van Wingerden hun zestigjarig huwelijksjubileum. Burgemeester Rabelink bezoekt hen dezelfde dag om hen te feliciteren.Het echtpaar heeft elkaar leren kennen in Zwijndrecht. Daar zijn ze ook gehuwd. Ze hadden een stacaravan in Burgh en daarom zijn ze een aantal jaren later naar Burgh-Haamstede verhuisd. Nu wonen ze in Zierikzee. De heer Van Milt werkte als verkoopmanager bij Unilever en reisde daarvoor door Nederland, Duitsland en België. Mevrouw voedde de vier kinderen op. Meneer filmt graag en brengt veel tijd door achter de computer. Mevrouw maakt zelf kaarten en handwerkt veel. Ook maakt het echtpaar samen fietstochtjes. Het echtpaar heeft 4 kinderen, 8 kleinkinderen en 1 achterkleinkind gekregen.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  14-09-2012

Jongeren Coaching wil jeugd meer kansen bieden

Wie last heeft van faalangst, een negatief zelfbeeld heeft of wordt gepest door klasgenoten kan sinds een jaar terecht bij het Bureau Jongeren Coaching Zeeland in Zierikzee. Kees Stoutjesdijk (foto) is sinds een klein jaar het gezicht van het Bureau Jongeren Coaching Zeeland. “Ik zet me gepassioneerd in voor jongeren met een hulpvraag die ondersteuning kunnen gebruiken.  “Het gaat dan om korte coaching op weg naar een gewenste situatie. Eerst breng ik de huidige situatie in kaart en daarmee ga ik aan de slag.” Volgens Stoutjesdijk is deze manier van coaching erg laagdrempelig. “Hulpverleningsland is een doolhof en een papieren rompslomp. Ik zit op uitvoeringsniveau, bij mij gaan we direct aan het werk met het probleem.” Stoutjesdijk heeft veel ervaring opgedaan tijdens zijn werk voor een psychologiepraktijk. Daarnaast was hij groepsleider in een jeugdgevangenis.  “Jongeren met een probleem en hun ouders kunnen direct contact met mij opnemen. Er is dan eerst een gratis intakegesprek. Dan kunnen we zien of er een klik is en wat ik voor de jongere kan betekenen. “In de komende maanden probeer ik dan door het bieden van ondersteuning en begeleiding op een inspirerende manier de jongeren meer kans te geven op een betere toekomst.” Naast het coachen van jongeren tussen de 13 en 23 jaar, geeft Stoutjesdijk ook sociale vaardigheidstrainingen op scholen. Bureau Jongeren Coaching Zeeland is te bereiken via telefoonnummer 0111-417334, 06-55111373, of via de website: www.bjcz.nl. (foto: PR/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  13-09-2012

Cadeau Hospice

Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee kreeg dinsdag een camera overhandigd door Watersport Vereniging Scharendijke. Tijdens de zeilinstructieweken die de vereniging deze zomer organiseerde, kregen de instructeurs fooien van de kinderen (en hun ouders). Dat geld besteden zij altijd aan een goed doel. Dit jaar is dat het hospice. Maria-Eloisa Meuzelaar-Di Bella is een van de zeilinstructeurs. Zij hoorde over het hospice van zorgvrijwilliger Miranda Slager, moeder van drie zeilleerlingen. Toen zij een rondleiding van Miranda kreeg in het hospice kwam ter sprake dat de mooie momenten die er ook daar zijn eigenlijk vastgelegd zouden moeten worden. “Maar meestal is er dan net geen camera binnen handbereik. Als kinderverpleegkundige weet ik hoe belangrijk het is om foto’s aan de geliefden mee te kunnen geven als herinnering.”  Vrijwillige coördinator Veronique Vink nam, samen met Miranda Slager, de camera in ontvangst. Bij het openmaken van het cadeau kwam er nog een verrassing tevoorschijn: een digitale thermometer. Maria-Eloisa vertelt: “Toen ik in het hospice was, bleek de thermometer even niet te vinden. Ik denk dat een extra exemplaar daarom geen overbodige luxe is.” De gemakkelijk te bedienen camera ligt nu in het hospice, klaar om bijzondere momenten te bewaren. “Wij hopen dat er met deze camera veel moois mag worden vastgelegd.” Wie ook een rondleiding wil krijgen in hospice Kaaskenshuis kan terecht op de Open Dag op zaterdag 13 oktober. Boven: Maria-Eloisa Meuzelaar-Di Bella, Miranda Slager en Veronique Vink. (foto: PR/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  13-09-2012

Natuurmonumenten sloopt boerderij voor natuurgebied

Vandaag, donderdag, start Natuurmonumenten met de sloop van het pand Levensstrijdweg 1, ten zuiden van Zierikzee. Dit in het kader van de werkzaamheden die aan het einde van dit jaar worden gestart voor de herinrichting van de aangrenzende percelen als natuurgebied. De schuren van dit pand zullen worden gesloopt. Het woonhuis blijft staan en zal door Natuurmonumenten worden verbouwd tot een kleine vrijwilligerslocatie.

bron: WereldRegio  13-09-2012

Keet in de kerk in teken van muzikale verkiezing

Wie wordt Miss Symfony 2013? Welk muziekinstrument wordt uiteindelijk door de basisschoolkinderen van Schouwen-Duiveland als mooiste gekozen? Een seizoen lang staat Keet in de kerk in het teken van deze ándere verkiezing. Het kiezen van het mooiste instrument gaat niet zomaar. Eerst moeten de instrumenten van het symfonieorkest gekend worden. Tijdens vier projecten die elk in het kader staan van een familie muziekinstrumenten maken de kinderen kennis met elk lid van deze familie. De kennismaking gaat in theatrale vorm. De koperen blaasinstrumenten worden bijvoorbeeld gepresenteerd op een medische manier. Cees Möhlmann schreef een toneelstuk onder de titel ‘Komt een instrument bij de dokter’. Elk instrument wordt onderzocht door dokter Toon Ladder. De houten blaasinstrumenten worden gepresenteerd op een juridische manier. Het is de bedoeling dat bijzondere trouwambtenaren van de gemeente Schouwen-Duiveland in toga pleidooien gaan houden voor een bepaald instrument. Op deze wijze volgen er nog twee andere verrassende sessies voor de groepen ‘slaginstrumenten’ en ‘strijkinstrumenten’.Ook nu werken muziekschool en basisscholen samen. Ook in klassenverband komen de instrumenten nogmaals aan de orde. Via de website www.keetindekerk.nl volgen de leerlingen filmpjes waarin leden van het Nederlands Symfonieorkest vertellen waarom zij ooit voor hun instrument gekozen hebben. Per instrumentengroep volgt daarna in de klassen een stemming. Scholen mailen via de website de uitslagen door. Ieder kan dan zelf de uitslagen volgen. Ook kan men op de website zien welke twaalf scholen betrokken zijn bij Keet in de kerk. Het winnende instrument wordt telkens onder meer ook in Ons Eiland bekend gemaakt. Na de vier voorrondes volgt er ook weer een eindronde waarin een spannende quiz zal volgen. Want kunnen de leerlingen van de scholen straks na een jaar de instrumenten echt herkennen? Het is de bedoeling dat voor de eindrondes alle deelnemende scholen met elkaar zullen worden verbonden in samenwerking met Radio Schouwen-Duiveland. Aan het eind zal er voor de muzikaalste klas een geweldige verrassing zijn. Vanwege de restauratie van de Nieuwe Kerk zullen de meeste projecten plaats vinden in theater De Weverij.  Keet in de kerk is een bijzonder concept waarbij muziekschool, scholen en musici de handen ineen slaan om leerlingen enthousiast te maken voor muziek.

bron: Ons Eiland  13-09-201

Snelle exit Kerkhove na goede ‘Nederlandse’ weken

Na twee goede weken in Nederland (finaleplaatsen in Rotterdam en Alphen aan den Rijn) heeft Lesley Kerkhove die lijn niet kunnen doortrekken op de Allianz Cup, een Challenger in het Bulgaarse Sofia. In de eerste ronde verloor de Zierikzeese, 396e van de wereld, woensdagochtend van Danka Kovinic, een zeventienjarige tennisster uit Montenegro. De wedstrijd kende een opvallend scoreverloop waarin Kovinic, nummer 300 op de WTA-ranking, in de eerste en laatste set goed serveerde en speelde: 0-6 7-5 1-6. Wanneer Kerkhove haar volgende toernooi speelt, is niet bekend.. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  12-09-2012

Schaakstrijd belooft leuk en spannend te worden

Na de tweede ronde van de Zierikzeese schaakcompetitie werd al opgemerkt dat dit wel eens een heel leuke en spannende competitie kon worden. Alle toppers uit het verleden verspeelden al punten; slechts twee spelers hebben nog een honderd procent score: Marnix den Boer en nieuw lid Kees van den Nieuwendijk. Den Boer had het niet gemakkelijk tegen veelvoudig clubkampioen Hans Aangeenbrug. Den Boer lanceerde met wit al snel een stevige aanval die Aangeenbrug in de verdediging drong. De zwarte damevleugel kwam wat moeizaam tot ontwikkeling, wat Den Boer meer tijd gaf zijn aanval te ondersteunen. Hij slaagde erin zijn voordeel te vergroten en Aangeenbrug tot opgave te dwingen. Als beloning is Den Boer nu lijstaanvoerder en gezien zijn sterke spel zou dat best nog een poosje kunnen voortduren. De andere speler die nu nog op honderd procent staat, Kees van den Nieuwendijk, speelde positioneel een sterke partij tegen Martin Krijger. Hij laveerde zorgvuldig met zijn stukken en won een pion. Hierdoor kreeg Krijger wel tegenkansen, en met het ingaan van het eindspel bood Van den Nieuwendijk remise aan. Krijger weigerde, maar maakte enkele zetten later een fout waardoor de witspeler toch nog met de volle winst naar huis kon. Het topduel tussen Bas van de Graaf en Sjaak Spiegels eindigde onbeslist. Beide spelers probeerden wel tot winst te komen, maar maakte verdedigend geen fouten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-09-2012

JEUGD RUIMT OP VOOR DE TOEKOMST

Vanmorgen hebben een aantal vrijwilligers samen met leerlingen van de groepen 8 van de openbare Daltonschool ‘Binnen de Veste’ en obs Theo Thijssenschool zwerfafval verwijderd langs de zeedijk nabij het strandje Borrendamma aan de Boerenweg te Zierikzee. De actie volgt op een eerdere succesvolle opruimactie en werd gedaan in het kader van het Jaar van het Water en de Week van de Oosterschelde (10-jarig jubileum van het Nationaalpark Oosterschelde). Er werd voor dit doel een nieuwe, speciaal daarvoor geschilderde ‘Verlos de Zee’-kist, in gebruik genomen. (foto: Martijn Lokerse)

bron: Zierikzee-Monumentenstad  12-09-2012

Stembureaus woensdagmorgen om 07.30 uur open

De achtentwintig stembureaus op Schouwen-Duiveland gaan woensdagmorgen om 07.30 uur open voor het publiek en blijven dat tot 21.00 uur ’s avonds. Inwoners van Schouwen-Duiveland zijn vrij om een stembureau naar keuze uit te zoeken binnen de gemeentegrenzen. Wel moet in alle gevallen naast een stemkaart een identiteitsbewijs getoond worden. Zoals bekend wordt er in heel Europa met het rode potlood gestemd, nadat het Europees Hof de digitale stemmachines ‘fraudegevoelig’ had verklaard. Dat betekent dat de verkiezingsuitslagen pas laat in de avond bekend zullen zijn. De gemeente Schouwen-Duiveland schafte de stemmachines als één van de laatste gemeenten van Nederland aan; kort voordat Europa ingreep.

bron: WereldRegio  11-09-2012

informatiebijeenkomst Campus Cultura

In de ontvangsthal van de Pontes Pieter Zeeman wordt ruimte gegeven aan een Campus Cultura, een ontmoetingsruimte waar cultuur en educatie samenkomen. De bibliotheek, de Zeeuwse muziekschool en de theaterschool zullen in de toekomst in deze ruimte intrekken. Op maandag, 17 september wordt het ontwerp van de Campus Cultura gepresenteerd. De bijeenkomst is openbaar en vindt plaats in de burgerzaal van het gemeentehuis. De presentatie start om 19.30 uur, er zal een toelichting gegeven worden op het ontwerp en de planning van het project. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 11-09-2012

De Wieken krijgt nog dit jaar een parkeervak

Tijdens de vergadering van de commissie OR (Openbare Ruimte) heeft Alert! tijdens de rondvraag aan wethouder Stouten gevraagd wanneer er een parkeervak bij de Wieken in de Hoge Molenstraat te Zierikzee komt. Op 26 januari 2012 heeft Alert! een motie ingediend (mede ondertekend door CDA, CU en SGP) om een parkeervak bij de Wieken te realiseren zodat het ophalen en thuisbrengen van bewoners door familieleden en/of mantelzorgers op een fatsoenlijke manier kan gebeuren. Deze motie is door de raad aangenomen. Daarnaast is door de wethouder toegezegd dat het e.e.a. in juni 2012 gerealiseerd zou zijn. Tot op heden echter is er nog geen parkeervak aangelegd. Reden voor Alert! om dan nog maar eens navraag te doen. Verantwoordelijk wethouder Stouten realiseert zich dat de huidige situatie niet gewenst is maar zei dat er al wel een verharde loopstrook is aangebracht. Daarnaast gaf Stouten aan dat een parkeervak bij De Wieken in samenhang met de werkzaamheden aan de Mosselboomgaard en het Havenplein nog dit jaar wordt gerealiseerd. Alert! blijft de vinger aan de pols houden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Alert!  10-09-2012

H2OK stapt naar rechter om herinrichting tegen te houden

De tegenstanders van de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad, verenigd in H2OK, schakelen vandaag, maandag, de rechter in om de gemeente een halt toe te roepen. H2Ok bestaat voornamelijk uit particulieren en ondernemers in de binnenstad, die het op de schop nemen van het Havenplein, en later ook het Havenpark, niet zien zitten. Ze maken zich zorgen over de archeologie, het mogelijk verdwijnen van oude bomen én ook zouden de plannen niet passen in de cultuur-historische omgeving, die Zierikzee is. De rechter wordt gevraagd de gemeente een halt toe te roepen, totdat er uitspraken zijn gedaan in een bezwarenprocedure. De gemeente liet vorige week al weten, dat ze voornemens is op 22 oktober te gaan starten. Het wordt dus spannend voor H2OK of zij de rechter achter zich weet te krijgen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  10-09-2012

Dorcas ruimt op

Om ruimte te maken voor de winterkleding zal er vanaf vrijdag 14 september grote opruiming zijn in het Dorcas-depot aan Zandweg 30 te Zierikzee. Alle kleding en schoenen voor volwassenen gaat dan weg voor 2 euro en kinderkleding voor 1 euro per stuk. Opbrengst is bestemd voor een kindertehuis in Zuid-Afrika. Vrijdag is het depot open van 13.00-15.00 uur en zaterdag van 9.30-12.00 uur.

bron: WereldRegio  10-09-2012

Tafelen in de buurt weer van start

Voor het derde seizoen gaat Tafelen in de buurt van start. Vanaf 18 september kan iedere dinsdag worden getafeld in ’t Nieuwe Vrije of Veste te Zierikzee. Daarnaast is sprake van een tafelentour in de dorpshuizen in Ouwerkerk, Kerkwerve en Noordgouwe. Op 18 september wordt gestart in Noordgouwe en in de Veste te Zierikzee. Iedereen is welkom vanaf 11.30 uur. Tijdens de bijeenkomsten Tafelen in de buurt serveren de leerlingen van Pontes Pieter Zeeman voor  €5,-  een heerlijke maaltijd en een gezellige middag aan ouderen uit de buurt. De leerlingen worden bijgestaan door een enthousiast team vrijwilligers. Wie het team vrijwilligers wil versterken kan zich daarvoor nog aanmelden bij Anneke Bruel van het Rode Kruis, via 0111-691636 of taakveld2@rodekruisschouwen.nl. Om te weten hoeveel maaltijden de leerlingen moeten bereiden worden gasten verzocht zich van tevoren aan te melden. Voor tafelen in de buurt in Noordgouwe kan dit bij Loes Dekker via 06-42626398. Voor de Veste kan contact worden opgenomen met Yvonne Klaverkamp, conciërge  via 0111-421510. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van de gemeente Schouwen-Duiveland. Ook dit jaar word het project georganiseerd door Pontes Pieter Zeeman, de eilandelijke afdelingen van het Rode Kruis, het Welzijnshuis en Zeeuwland.

bron: WereldRegio  10-09-2012

Kerkhove blijft weer zonder toernooizege

Lesley Kerkhove heeft een goede week in Alphen aan den Rijn weer niet kunnen bekronen met de toernooizege op het Tean International. De Tsjechische Sandra Zahlavova was tijdens de Challenger-finale in twee sets zondagmiddag net een tikkeltje beter dan de Zierikzeese: 7-5 7-6 (7-5). Vorige week moest Kerkhove ook al genoegen nemen met een tweede plaats. Toen betrof het een Future en was de Georgische Gorgodze tijdens het Rotterdam Open net wat constanter. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  09-09-2012

Tweede Challenger-finale voor Kerkhove

Lesley Kerkhove is goed uit de marathonwedstrijd van vrijdagmiddag tegen Chayenne Ewijk gekomen. Die werd beloond met een plaats in de halve eindstrijd van een Alphens Challenger (Tean International) die ze in de vroege zaterdagmiddag winnend afsloot tegen Diana Marcincevika, een tennisster uit Letland die de 271e positie op de wereldranglijst staat. Door de ranking was Kerkhove, zelf nog 406e in het mondiale tennis, niet van de wijs te brengen en versloeg de Letse met 6-3 7-5. Tot halverwege de tweede set (3-1-voorsprong) had de twintigjarige Zierikzeese niet veel te vrezen. Vanaf dat moment kwamen de verhoudingen meer gelijk te liggen en speelde Marcincevika zich naar een 4-5-voorsprong. Kerkhove stond er net als vrijdag weer, speelde nu wel goed en toonde mentaliteit door de laatste drie games van de set te winnen. De finale is zondag. Het is haar tweede eindstrijd op een toernooi van een Challenger-kaliber. Haar eerste was in januari van dit jaar. Het is eveneens haar tweede internationale finale in een week tijd. (foto: Ruben Oreel)    

bron: WereldRegio  08-09-2012

Kerkhove toont veel karakter in marathonduel

Voor het eerst sinds januari van dit jaar staat Lesley Kerkhove bij de laatste vier van een Challenger. Ze deed dat ten koste van Chayenne van Ewijk in de kwartfinale van het Tean International, een Challenger in Alphen aan den Rijn met 0-6 6-4 7-5 (7-3). De eerste set van De Zierikzeese was vrijdagmiddag ronduit slecht maar daarna herpakte ze zich enigszins. Het tweede bedrijf kenmerkte zich door lange games met voor- en nadeel over en weer. Dat was ook het geval bij 4-4. Weer twee lange games beslechtte de twintigjarige speelster in haar voordeel. Het beslissende bedrijf leek snel een kansloze missie voor Kerkhove: 0-4 en 2-5 achter. Vanaf dat moment toonde ze karakter in een partij die bijna 2 uur en drie kwartier in beslag nam. Zonder een wedstrijdpunt tegen te krijgen werd het 5-5, daarna 5-6 en op eigen service sloeg ze zich naar een tiebreak. Even stond ze achter maar vervolgens liet de Schouwse in de allesbeslissende fase haar beste tennis zien. Zaterdag speelt Kerkhove, 406e op de wereldranglijst, voor een plaats in eindstrijd – vorige week behaalde ze al de eindstrijd van een Future in Rotterdam – tegen de Letse tennisster Diana Marcinkevica, de nummer 271 op de WTA-ranking. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  07-09-2012

‘Dames’ geven fiZi 2.500 euro voor filmcabine

Een delegatie van de Ladies’ Circle overhandigt maandag aan het bestuur van fiZi een cheque van 2.500 euro. Dit bedrag is bestemd voor de inrichting van de filmcabine van fiZi dat op het punt staat om het nieuwe filmseizoen te openen in De Weverij. De Ladies’ Circle Schouwen-Duiveland heeft aangegeven fiZi te willen steunen in de verhuizing. Zij doneert een deel van de opbrengst van het boekje ‘(H)eerlijk Schouwen-Duiveland’ aan fiZi. (foto: fiZi)

bron: WereldRegio  07-09-2012

Vreemde vogels in de stad

Het festival Muziek Monumentaal is vanmorgen begonnen met een optreden van Close Act uit Tilburg. Vijf steltlopers met hanekammen en in het zwart gekleed liepen trommelend door het oude centrum. Het ene moment zeer zacht en op het andere moment oorverdovend hard. De steltlopers trokken hierdoor veel belangstelling van het publiek tijdens de weekmarkt. Muziek Monumentaal is een driedaags gratis festival en wordt elk jaar in combinatie met de Open Monumentendag gehouden. Vrijdagavond geeft het strijkkwartet Donnacorda een concert het het vernieuwde Stadhuismuseum aan de Meelstraat en zaterdag zijn er op diverse locaties in het centrum muziekgenres uit veel verschillende delen van de wereld te beluisteren. (foto: Martijn Lokerse)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  06-09-2012

Vier nieuwe specialismen in Victoriakliniek

De Victoriakliniekin Zierikzee krijgt er de komende twee maanden vier nieuwe specialismen bij. Het gaat om herniaoperaties, cardiologie en operaties aan spataderen en liesbreuken. Dat zegt algemeen directeur Charles Versluijs van de Victoriakliniek. De Victoriakliniek, die vrijdag officieel wordt geopend, is februari dit jaar begonnen met zes specialismen: kaakchirurgie, KNO, neurochirurgie, orthopedie, een pijncentrum en plastische chirurgie. De kliniek is een aanvulling op de poliklinische zorg van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. (foto: Omroep Zeeland)     

bron: Omroep Zeeland  06-09-2012

Basketbalclub Mevo’80 ‘pakt’ een uur in Zierikzee

Basketbalclub Mevo’80 begint het nieuwe seizoen met spelen in sporthal Onderdak in Zierikzee. Ze doet dat bij wijze van proef de komende twee maanden op maandag van 21.00 tot 22.00. Overigens blijft de basketbalclub spelen en trainen in sportcentrum Westerschouwen.

bron: WereldRegio  06-09-2012

Kerkhove naar laatste acht Alphens Challenger

Lesley Kerkhove heeft donderdagavond de kwartfinale van Tean International, een Challenger in Alphen aan den Rijn, bereikt. In twee sets rekende de speelster uit Zierikzee in de tweede ronde af met de Georgische nummer 395 van de wereld, Sofia Kvatsabaia: De wedstrijd begon met breaks over en weer wat resulteerde in een 2-3-achterstand voor de twintigjarige Kerkhove. Hierna nam ze het heft in handen, pakte de eerste set met 5-3 en kwam heel rap en ruim voor in het tweede bedrijf: 5-0. Bij deze stand stokte het drie games lang bij Kerkhove, die beter speelde dan zondag in de fnale van het Rotterdam Open tegen een andere Georgische, maar was ze tijdig bij de les om de wedstrijd te winnen: 6-3. In de kwartfinale – enkele weken terug bereikte ze ook al de laatste acht op een Belgisch Challenger – speelt de nummer 406 van de wereld tegen haar landgenote Cayenne Ewijk. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  06-09-2012

Ondanks krimp wel groei aantal huishoudens

Ondanks de verwachte krimp moet Schouwen-Duiveland tot 2030 wel rekening houden met een groei van het aantal huishoudens. Vooral ouderen vragen meer woonplekken. Vrijdag de cijfers in WereldRegio

bron: WereldRegio  06-09-2012

Herinrichting Zierikzee start 22 oktober

De herinrichting van de Zierikzeese binnenstad start naar verwachting op maandag 22 oktober. Dat is de gemeente overéén gekomen met de plaatselijke horeca. Het gaat om de herinrichting van het Havenplein, dat autovrij gaat worden. WereldRegio is voornemens om vanaf dat moment ook regelmatig met een ‘Binnenstadjournaal’ te komen, waar alle betrokken partijen het publiek gaan informeren over de vorderingen.

bron: WereldRegio  05-09-2012

Jacht op Oosterschelde uitgebrand

Een jacht op de Oosterschelde is vanochtend volledig uitgebrand. De vier opvarenden konden op tijd overstappen op een andere boot. Eén vrouw is naar het ziekenhuis gebracht omdat ze veel rook had ingeademd. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt de oorzaak van de brand. De eigenaar van het jacht, een 58-jarige man uit Friesland, had de boot een paar weken geleden gekocht in Zeeland. Hij wilde terugvaren naar Friesland. De man heeft geen idee hoe de brand is ontstaan. Er was, volgens hem, ineens een enorme hoeveelheid rook op de boot. (foto: Jan de Koning)

bron: Omroep Zeeland  05-09-2012

 

 

Actie tegen erfgoedbeleid gemeente

De comité H2OK verzet zich tegen de manier waarop de gemeente omgaat met de cultuurhistorische omgeving in de Zierikzeese binnenstad. Als wethouder Wim Stouten tijdens monumentendag — zaterdag 8 september – zijn erfgoedplannen presenteert, wil het comité een tegengeluid laten horen. De club verzet zich tegen het verdwijnen van oude bomen en ook de herinrichting van de binnenstad.H2Ok is samengesteld uit particulieren en ondernemers in de Zierikzeese binnenstad. De bedoeling is dat de inleiders tijdens de presentatie van Stouten de zorgen van H2OK te horen krijgen.

bron: WereldRegio  05-09-2012

Drukte van belang op atletiekbaan

Op de atletiekbaan in Zierikzee was het zaterdag 1 september een drukte van belang. AV Delta Sport organiseerde de vijfde en laatste wedstrijd van de Ir Knaap pupillencompetitie. Bij deze competitie werden diverse records gebroken, de meest indrukwekkende was de prestatie van Elaine Fertoute die het acht jaar oude clubrecord op het balwerpen verbeterde. Elaine haalde een afstand van 30 meter en 17 centimeter. Door deze prestatie won ze meteen de driekamp van deze wedstrijd. In de middag kwamen de junioren aan bod waarbij vooral de sprinters van AV Delta Sport goede resultaten behaalden. Noah Heijnen behaalde het Zeeuws Kampioenschap op de 100 meter en won ook de 200 meter. Kristen Baas won maar liefst drie afstanden: de 80, 150 en 400 meter. Fabian Verkaaik won bij het speerwerpen en verbeterde meteen zijn personlijk record. Hij wierp de speer over een afstand van 47,29 meter. Boven: Noah, Elaine en Kristen. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  04-09-2012

Gemeente: wie lekte olie in binnenstad?

De gemeente heeft een bericht laten uitgaan waarmee ze het publiek inschakelt om te achterhalen wie deze week olie lekte in Zierikzee. Op maandag 3 september is op de route Fonteine, st.Domusstraat richting Oude Haven, Havenplein een oliespoor ontdekt. De gemeente is op zoek naar de veroorzaker of naar iemand die ons meer informatie kan verstrekken. Wilt u contact opnemen met de gemeente Schouwen-Duiveland, telefoonnummer 0111-452 000. Op maandagmorgen vroeg is de melding binnengekomen. Het oliespoor is ongeveer één kilometer lang en 30 centimeter breed. De firma Ecolos heeft de hydroliek olie nog diezelfde middag opgeruimd.    

bron: WereldRegio  04-09-2012

Succesvolle talentendag

Gymnastiek-, turn- en dansvereniging Delta Sport heeft een succesvolle talentendag georganiseerd in de kleine turnzaal aan de Mulockstraat in Zierikzee. Een dag waarbij de kinderen getest werden om te zien of ze geschikt waren om in de selectie turnen meisjes of jongens te kunnen komen. 28 kinderen waaronder vijf jongens namen deel aan deze talententraining. De trainers hebben daarna advies uitgebracht of ze geschikt waren voor de selectieturnen, springgroepen, dansgroepen of recreatieturnen bij Delta Sport. (foto: Delta Sport)

bron: Ons Eiland  04-09-2012

Kerkhove ‘makkelijk’ door na opgave Lemoine

Een opgave van Quirine Lemoine heeft Lesley Kerkhove een plaats in de tweede ronde van Tean International, een Challenger in Alphen aan den Rijn, opgeleverd.Lemoine gaf dinsdagmiddag bij een stand van 6-4 en 3-1 op vanwege een blessure. Toch was het niet helemaal een makkelijke ‘zege’ want de twintigjarige Zierikzeese zag Lemoine in de eerste set van 4-1 naar 4-3 terugkomen. Ook werd het nog 5-4 waarna Kerkhove toch de set won. Woensdag of donderdag speelt Kerkhove, 406e op de WTA-ranking, haar tweede ronde tegen de Georgische nummer 395 van de wereld. Sofia Kvatsabaja. Met haar zege op Lemoine verdiende Kerkhove meer punten dan zondag in de verloren finale van het Rotterdam Open, een Future-toernooi.

bron: WereldRegio  04-09-2012

Genomineerd: de Weverij, Nieuwe Kerk én kerk Dreischor

Om het belang van monumenten voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Schouwen-Duiveland onder de aandacht te brengen, reikt het college van burgemeester en wethouders tweejaarlijks een  gemeentelijke monumentenprijs uit. Met het toekennen van deze prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten. De prijs ging in 2010 naar het Brouws Museum (Brouwershaven) De nominatiecommissie van de monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012 draagt drie kandidaten voor aan het college van burgemeester en wethouders die volgens hen in aanmerking komen voor de monumentenprijs.In willekeurige volgorde zijn dat: Het kerkbestuur van de NH-gemeente in Dreischor voor het restaureren van de grafkapel gebr. Ockersse en Mr. Pieter Mogge in Dreischor. Door de inspanningen van het kerkbestuur van de NH-gemeente te Dreischor zijn de grafmonumenten van Jan en Cornelis Ockersse en van Pieter Mogge in 2010-2011 fraai gerestaureerd. Door de  restauratie worden de grafmonumenten gekoesterd als een erfenis van wat een rijk voorgeslacht ons naliet. Op deze wijze koesteren van monumenten is geen last, maar een lust. Het is dan ook een waar genoegen, om met anderen delen in wat het verleden voor nu betekent. De vele toeristen die de Adriaans Kerk in Dreischor bezoeken zijn verbaasd dat er zo’n prachtig monument in een kleine kern op Schouwen-Duiveland aanwezig is.Het kerkbestuur van de NH-gemeente zou gezien de enorme inzet van de vrijwilligers voor het behoud van de grafkapel met de grafmonumenten, in aanmerking kunnen komen voor de Monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012. Stichting de Weverij voor het restaureren van het pand ‘’De Weverij’’ in Zierikzee. Het resultaat: in één van de historische panden die Zierikzee rijk is, is  een gloednieuwe podiumvoorziening met 101 stoelen en een prachtige ontmoetingsruimte gerealiseerd. Met het geven van een nieuwe bestemming aan dit monument wordt een stimulans gegeven aan de ontwikkeling van het cultuurplein. Een stimulans die Zierikzee behalve als monumentenstad ook als bruisend cultureel hart van de regio op de kaart zal zetten. De Stichting “De Weverij” zou gezien de enorme inzet voor het behoud van het gebouw en in het bijzonder de Emy-spanten, in aanmerking kunnen komen voor de Monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012. De Stichting Oude Zeeuwse kerken voor het restaureren van de Nieuwe kerk in Zierikzee. De Nieuwe Kerk heeft een belangrijke plaats in de stad Zierikzee, ze is beeldbepalend en vertegenwoordigt een belangrijke periode in de geschiedenis van Zierikzee. Na vele jaren als  <‘Godshuis’ gefungeerd te hebben is het gebouw nu niet meer weg te denken als centrum voor culturele activiteiten. Met deze (nieuwe) bestemming vervult ze een functie niet alleen voor de stad, maar ook voor het gehele eiland Schouwen-Duiveland en ook daarbuiten. De Stichting Oude Zeeuwse Kerken draagt door haar niet aflatende inzet voor het behoud van het gebouw bij aan het bewaren van een stuk belangrijk cultureel erfgoed en creëert daarmee tevens een podium waar vele culturele activiteiten plaats kunnen vinden. Dit komt de gehele gemeenschap van Schouwen-Duiveland ten goede. De Stichting Oude Zeeuwse Kerken zou gezien het bovenstaande en met name de enorme inzet van de vrijwilligers voor het behoud van het gebouw, in aanmerking kunnen komen voor de Monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012. Voorwaarden De nominatiecommissie heeft geoordeeld dat deze kandidaten in aanmerking komen voor de prijs omdat zij op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng een bouwwerk met culturele en historische waarde voor Schouwen-Duiveland hebben gerestaureerd of laten restaureren of groot achterstallig onderhoud hebben gepleegd waardoor dreigend verval is voorkomen. Ook organisaties die op een andere wijze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het behoud of het tot leven brengen van het cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente Schouwen-Duiveland kunnen in aanmerking komen voor de prijs. Bekendmaking winnaar. De winnaar van de monumentenprijs 2012 wordt bekend gemaakt op een feestelijke bijeenkomst op woensdag 26 september, ontvangst vanaf 19.00 uur in het Stadhuismuseum in Zierikzee (aanvang programma 19.30 uur). De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van €2.269,00.

bron: WereldRegio  04-09-2012

Groen Links deelt Groene pluim uit

Groen Links deelt zaterdag haar eerste Groene pluim uit aan Ton Schöer van Tons Mosterd in Zierikzee. De partij heeft de Groene pluim in het leven geroepen om mensen te eren, die een bijzondere bijdrage leveren aan een duurzame economie. Tons Mosterd doet dat door een energiezuinig productieproces te hanteren. Zo heeft de ondernemer onder meer 320 zonnepanelen op het dak en wordt de mosterd met twee electrische auto’s vervoerd.

bron: WereldRegio  04-09-2012

FiZi toch exploitant van de Weverij

Filmtheater FiZi wordt tóch de nieuwe exploitant van theater de Weverij in Zierikzee. Eerder weigerde FiZi de exploitatie voor haar rekening te nemen, omdat zij een jaarlijks tekort van vier tot achtduizend euro vreesde. Dit tot teleurstelling van Zeeuwland en de Stichting Renesse, die er tot aan de opening nog op rekenden dat FiZi de exploitatie voor haar rekening zou nemen. Zeeuwland en de Stichting Renesse vormen samen de Stichting de Weverij. FiZi is nu niet alleen de exploitant, maar ook de hoofdhuurder. FiZi is immers verhuisd als filmtheater en ziet het draaien van films ook als hoofdtaak. FiZi heeft sinds kort Ria Geluk als voorzitter. Zij heeft laten weten dat de horeca straks door vrijwilligers van FiZI wordt opgepakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)    

bron: WereldRegio  03-09-2012

Skimapparatuur bij benzinepomp Zierikzee

Zondagmiddag werd, door een klant van een benzinepomp aan de Boerenweg in Zierikzee, skimapparatuur aangetroffen op een van de pompen. De apparatuur is van de pomp afgehaald door agenten van Politie Zeeland en deze wordt onderzocht door de afdeling Forensische Ondersteuning van Politie Zeeland. Het is niet bekend hoe lang de apparatuur al op de pomp zat, maar mensen die onlangs getankt hebben bij deze benzinepomp, worden verzocht de komende tijd alert te zijn op hun bankafschriften en contact met hun eigen bank op te nemen mochten er vreemde transacties gedaan zijn. De benzinepomp is nu weer vrij van skimapparatuur en op dit moment is er dus niets meer met de pomp aan de hand. U kunt daar dan ook gewoon tanken. Als u iets vreemds opvalt aan een betaal- of geldautomaat, hetzij bij een benzinepomp, hetzij bij een winkel, stel dan altijd direct de politie in kennis via 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-09-2012

Gemiste breekpunten breken Kerkhove (op)

Lesley Kerkhove had in haar zesde Future-finale een zeer reële kans haar tweede eindzege op haar palmares bij te schrijven. Echter, op een zeer cruciaal moment in de wedstrijd gaf ze Ekatarina Gorgodze een vinger die vervolgens de (over)hand nam en wel zegevierde op de Rotterdam Open.Slechts een paar minuten na de verloren finale (6-7 6-2 4-6) tegen de Georgische nummer 517 van de wereld kreeg Kerkhove al een mircrofoon onder naar neus gedrukt. ,,Balen”, was haar eerste reactie. Waar heb je het laten liggen, was een van de vragen in het overigens korte interview. Daar was de twintigjarige Zierikzeese klip en klaar over en dat hadden de kenners op de statige tribune van het Rotterdamse tennispark Victoria ook wel gezien. ,,Bij 2-1 in de derde set”, sprak Kerkhove. Bij die stand speelde ze zich naar twee breekpunten die ze onbenut liet. Met een bijna waarschijnlijke break en haar eigen service op komst had weg naar de toernooizege zo goed als open gelegen. Die vlieger ging echter niet op voor de mondiale 406 van de wereld.In de eerste set maakte Kerkhove het zich eveneens onnodig lastig door vooral de sterke forehand van de niet altijd sympathieke Gorgodze op te zoeken. Dit bezorgde Kerkhove mede een 3-5-achterstand die knap omzette naar een 6-5-voorsprong. Op eigen service was ze niet in staat het karwei te klaren waardoor haar tegenstander een tiebreak afdwong. Deze beslissende game verloor al snel alle spanning met een 0-5-voorsprong voor Gorgodze vanwege onnodige fouten aan Kerkhove-zijde. De Schouwse – bij achterstand produceerde ze zondag vaak haar beste tennis – kwam nog knap terug tot 5-6 maar kreeg de rekening gepresenteerd van haar missers aan het begin van de tiebreak: 5-7. Kerkhove zette zich snel over de teleurstelling heen en keerde het tij in de tweede set doordat ze vaker de ‘mindere’ backhand van Gorgodze opzocht. In het beslissende bedrijf was Kerkhove net niet bij machte de wedstrijd definitief naar haar hand te zetten. Dat had alles te maken met het onbenut laten van de twee breekpunten bij de 2-1-voorsprong voor haar. Tegen het einde van de derde set had Kerkhove de mogelijkheid om dichtbij 5-5 te komen. Op 30-15 sloeg ze een  makkkelijke smash enkele centimeters uit. Gorgodze rook defintief haar kans het toernooi te winnen, maar moest nog wel toezien hoe Kekrhove het eerste matchpoint van de Georgische wegsloeg. Op de tweede was het wel raak en bleef Kerkhove voor de vijfde keer in zes Future-finales achter met een tweede plaats. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  02-09-2012

Willemse maakt eerste goal Kloetinge nieuw seizoen

Mats Willemse heeft het eerste doelpunt van Kloetinge in het seizoen 2012/2013 gescoord. De Bruse voetballer deed dat zaterdag in de met 3-0 gewonnen wedstrijd in de hoofdklasse B tegen Heinenoord. Ex-Bruse Boys-speler Tom Blomaard maakte de andere twee. Michel Maaskant, Corné Schilperoort en Jacoo van der Schee stonden bij Kloetinge net als Willemse in de basis. Zondag-hoofdklasser Goes, met in de basis Gert-Jan Tierie uit Nieuwerkerk en Renessenaar Ray Kroon die 23 minuten speelde, debuteerde verdienstelijk tegen EHC. Het werd 2-2. Kroon: ,,Voor ons was het een prima start tegen een ploeg die vorig jaar derde eindigde in de hoofdklasse”. In de eerste klasse C boekte Zierikzeeënaar Benjamin Verwest met VC Vlissingen een 2-3-zege bij Best Vooruit. Verwest startte zondag in de basis.

bron: WereldRegio  02-09-2012

Hennepplanten in Zierikzee

Zaterdagavond werden op het balkon van een woning op de Middenbank in Zierikzee door surveillerende agenten hennepplanten ontdekt. Het ging in totaal om vier planten. De eigenaar heeft hiervan afstand gedaan en de planten zijn vernietigd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-09-2012

Vrouw belandt in sloot met auto

Op de Nieuwe Koolweg is vrijdagavond rond 20.45 uur een 62-jarige vrouw uit de gemeente Schouwen-Duiveland met haar auto in de sloot beland. Toen diverse hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de vrouw al overleden. Vermoedelijk is ze achter het stuur onwel geworden waarna ze langzaam de sloot inreed. Uit onderzoek is gebleken dat ze door een natuurlijke oorzaak was overleden.  De weg richting Haamstede werd enige tijd afgesloten voor het verkeer. Het verkeer vanuit Haamstede werd langs de plaats van het ongeluk geleid. (foto: Fieke van’t Hof, brandweer Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  01-09-2012

Kerkhove met overtuiging naar Future-finale

Zonder een set af te staan heeft Lesley Kerkhove de finale van een Future in Rotterdam bereikt. Op de gravelbanen van haar oude club Victoria boekte de twintigjarige zaterdagochtend een zeer regelmatige zege op Nicolette van Uitert: 6-3 6-3. Vijf jaar geleden stonden beide speelsters voor het laatst tegenover elkaar: toen versloeg Kerkhove Van Uitert in de finale van de Biesterbosch Open, een internationaal jeugdtoernooi. De eindstrijd in Rotterdam is zondag 2 september. Tijd en tegenstander zijn nog onbekend. De finale in Rotterdam is haar tweede, internationale eindstrijd in 2012. In januari bereikte ze in Australië de finale van een Challenger. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  01-09-2012