Fraaie primeur Kerkhove op 75.000 dollar-toernooi

In het Engelse Barnstaple heeft Lesley Kerkhove een mooie primeur behaald. De twintigjarige Zierikzeese plaatste zich woensdagmiddag namelijk voor de tweede ronde van een 75.000 dollar-toernooi, de AEGON GB Pro-Series Barnstaple. Het is de eerste keer in haar carrière dat ze een dergelijk resultaat neerzet. Tot nu toe was het bereiken van finales op 25.000 dollar-toernooi haar beste resultaat in het internationale proftennis. Tijdens de eerste ronde van het Engelse indoortoernooi stuitte Kerkhove op de Engelse Emily Webley-Smith, die een kleine honderd plaatsen lager op de wereldranglijst staat dan de Schouwse die nu 335e is. Kerkhove won met 6-4 6-1. De eerste set was het meest lastig maar bij 5-4 brak ze de service van de thuisspeelster. In het tweede bedrijf stoomde de tennisster goed door en klaarde ze de klus in een uur. In de tweede ronde speelt ze donderdag tegen de als achtste geplaatste Vesna Dolonc. Deze Servische speelster bekleedt momenteel de 126e positie van de WTA-ranking. (foto: Ruben Oreel)  

bron: WereldRegio  31-10-2012

Boogert eigenaar van Mondragon

Woningbouwvereniging Zeeuwland heeft het Mondragon-complex verkocht aan bouwbedrijf Boogert uit Oosterland. Boogert zou plannen hebben voor een restaurant en zalen. Directeur Antoine de Ceuster van Zeeuwland bevestigt de verkoop. Zeeuwland heeft het complex enkele jaren geleden voor een klein bedrag overgenomen van de gemeente, dat niets meer in een theateravontuur zag. Zeeuwland wilde het oppakken en zag eerst wel kansen voor een horeca-opleidingschool in samenwerking met het ROC. Dat lukte niet en ook het idee er appartementen in te bouwen is op niets uitgelopen. In WereldRegio vrijdag meer over deze opmerkelijke ontwikkelingen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  30-10-2012

Winkeliersvereniging zet in op ambassadeurs

Winkeliersvereniging zz Neptunus denkt weer na over ambassadeurs op straatniveau. Achter gesloten deuren heeft een handjevol leden de toekomst van de club besproken. Er wordt contact gezocht met de gemeente, waar om geld gevraagd gaat worden voor het project. zzNeptunus vergaderde niet eerder in beslotenheid. Vandaag komt de club met een persbericht naar buiten. Vrijdag in WereldRegio een analyse.

bron: WereldRegio  30-10-2012

Schouwen-Duiveland te klein voor nieuw kabinet

De gemeente Schouwen-Duiveland is met haar 34.000 inwoners te klein voor het nieuwe kabinet Rutten. VVD en PvdA zouden naar gemeenten willen van minimaal 100.000 inwoners en dat betekent dat er in Zeeland nog maar plaats voor drie of vier gemeenten is. En ook Zeeland zou verdwijnen, omdat de provincies veranderen in een klein aantal gewesten. Regelmatig worden er bestuurlijke veranderingen aangekondigd en meestal komt het er niet van. Zo zijn ook de waterschappen lange tijd onderwerp van discussie geweest en is het weer rustig. Hoe het beleidsvoornemen van het nieuwe kabinet luidt en met welke snelheid de veranderingen moeten worden doorgevoerd, is nog niet bekend.

bron: WereldRegio  29-10-2012

Volleybalsters Forza handhaven zich in topdrie

Het eerste vrouwenteam van Forza heeft het uitduel met Spirit met 1-3 gewonnen. De volleybalsters van Schouwen-Duiveland waren eigenlijk alleen in de tweede set de thuisploeg (net) niet de baas. In de daarom liggende bedrijven had Forza de touwtjes goed in handen: 16-25 26-24 19-25 14-25. De overwinning houdt Forza in de topdrie. Volley Meerkerk 2, de lijstaanvoerder, heeft twee punten meer. De Forza-mannen, net als de vrouwen uitkomend in een promotieklasse, moesten in hun vijfde competitieduel hun derde nederlaag slikken. Het derde team van Next Volley was met 3-1 (25-23 25-22 18-25 25-19) gewoonweg beter. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-10-2012

Flink verlies handballers Delta Sport bij medekoploper

Het eerste mannenteam van Delta Sport heeft de derde competitiewedstrijd verloren.Medekoploper Oliveo was zaterdagavond in Pijnacker een flinke maat te groot voor de handballers uit Zierikzee: 33-23 (17-10). In de ogen van Delta Sport-coach Rob de Vos liet de ploeg het vooral in verdedigend opzicht, iets wat het handbalteam in het openingsduel van de competitie ook al opbrak, afweten. ,,Ze gingen er niet vol voor”, sprak de Middelburger zondagmiddag daarbij aangevend dat de geblesseerde Kenneth Mellaart in dit soort situaties toch wel gemist wordt. ,,Hij kon nog wel eens wat compenseren en dat komt er nu uit.” De Vos kende tegen Oliveo, dat op dit moment verreweg de meest makkelijk scorende formatie in de hoofdklasse D is, meer personele problemen. In tegenstelling tot vorige week miste hij Nico Yuen (vakantie), Jimmy Niemans (werk), Guust Sluijs en Koen de Bruijn. De laatste twee hebben knieproblemen. De Bruijn viel daar vorige week mee uit en Sluijs heeft weer last van een oude kniekwetsuur. Toch zag De Vos ook goede dingen van ploeg in Pijnacker. ,,Aanvallend was het niet eens zo slecht. We loerden goed op onze kansen, zeker in de beginfase.” Scores Delta Sport: Guido de Graaf 7, Kevin Meulmeester 5, Ruben Bos 4, Jorben Sprong 3, Jerry Aertssen, Tijs de Vos, Thijs van Splunder, Tim Vleeshouwer 1. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  27-10-2012

Schilperoort zet Kloetinge op juiste spoor

Corné Schilperoort heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd van zijn ploeg Kloetinge tegen Alexandria die met 3-2 werd gewonnen. De Zierikzeese voetballer zorgde zaterdagmiddag met twee treffers ervoor dat Kloetinge in het betreffende duel in de hoofdklasse een 0-2-achterstand goed maakte. (foto: VV Kloetinge)                                   

bron: WereldRegio  27-10-2012

Leerlingen Zierikzee bouwen bijenhotel

  Leerlingen van groep zeven en acht van de openbare basisschool ’t Kofschip in Zierikzee bouwen vrijdagmiddag een bijenhotel. Ze doen dat op kinderboerderij De Punt. Op verschillende plekken in provincie Zeeland bestaan al bijenhotels. Zo zijn er in Domburg en in de Schelphoek hotels te vinden. Bijenhotels worden gebouwd omdat er meer bijen bij moeten komen. Bijen bestuiven bloemen en vruchten. Daardoor komen er meer bloemen en bijvoorbeeld appels en peren. “In een bijenhotel leven bijen,” vertelt leerling Roos Nieuwlans van ’t Kofschip. “Die kunnen zich daar voortplanten zodat ze niet uitsterven. Want in Nederland sterft de bij een beetje uit.” Bijenhotels hebben geen vaste vorm. Soms is het gewoon een open kast met een dakje erop. Daarin kunnen dan potjes met riet staan, zodat de bijen erin kunnen kruipen. Het kan ook met oud hout met daarin geboorde gaatjes. Om de bijen te lokken staan er ook wel eens bloemetjes in het hotel. Vorig jaar hebben de leerlingen kinderboerderij De Punt al een keer bezocht voor een duurzaamheidstest. Daar kwam toen uit dat insecten en met name bijen er niet terecht konden. Vandaar dat er nu een bijenhotel wordt gebouwd. Beluister de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  26-10-2012

Verkeerslichten Weg naar de Val/Julianastraat doen het weer

De verkeerslichten op het kruispunt van de Weg naar de Val met de Julianastraat in Zierikzee functioneren weer. Tot en met vrijdagmiddag waren ze sinds woensdagochtend buiten werking omdat een vrachtwagen met laadkraan er tegen aan was gereden. Als gevolg hiervan was het verkeer urenlang gestremd. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  26-10-2012

Weer schaatsbaan voor Zierikzee

Zaterdag 15 december staat er weer een (kunststof)schaatsbaan in de binnenstad van Zierikzee. Dit keer op het Havenpark in plaats van het Havenplein, dat op de schop is gegaan. De schaatsbaan is een initiatief van het Welzijnshuis, Rotary Schouwen-Duiveland, het Rode Kruis (Schouwen-Zierikzee) en markantsd. Maar dit jaar doen er nog meer partijen mee, zoals bijvoorbeeld radio Schouwen-Duiveland. Die is gevraagd de actie Serious Request van het Rode Kruis te ondersteunen. En natuurlijk is ook WereldRegio weer van de partij. Markantsd coördineert de ‘operatie’ en probeert er zoveel mogelijk steun voor te verwerven. De eerste partijen hebben al bedragen toegezegd, waardoor het project zo goed als zeker kan doorgaan. Het wachten is natuurlijk nog wel op de vergunning. Rotary gaat het schoolschaatsen weer opzetten en samen met het Welzijnshuis en het Rode Kruis wordt een geldinzameling onder de scholieren op touw gezet. Het thema van Serious Request is de sterfte onder baby’s wereldwijd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-10-2012

Temmink benoemd tot raadslid GroenLinks

Gerwi Temmink is benoemd tot raadslid van GroenLinks. De Nieuwerkerker volgt Theo de Gelder op. Hij is gestopt vanwege drukke werkzaamheden. De benoeming vond donderdagavond in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland plaats. (foto: website GroenLinks)

bron: WereldRegio  26-10-2012

Stroomstoring treft binnenstad Zierikzee

Grote delen van de Zierikzeese binnenstad hebben vrijdagmorgen geruime tijd zonder stroom gezeten. Hierdoor was het aardedonker in de stad. De oorzaak van de storing, die inmiddels is verholpen, is nog niet bekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-10-2012

Koploper IJtama maakt geen fouten in ZieZaVo

In de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie maakte koploper IJtama geen fouten tegen nummer drie Knock on Wood. Met een 8-1-overwinning bleef IJtama ook in de zesde competitiewedstrijd ongeslagen koploper. Stella Boys behaalde een zware bevochten overwinning tegen Van Oeveren/WIK: 3-2, Verf&Wand Zierikzee won met 6-4 van ASZ en kon daardoor de eerste drie winstpunten bijschrijven. In de tweede klasse was koploper De Strandloper/Ginsterveld met 7-5 de nummer twee, Airpack, de baas. VIA Adviseur won met 4-3 van FC Kerkwerve/Oiligeultje en Motorenboys kon de eerste winstpunt op haar conto schrijven na een 3-3 tegen Stella Boys 2. In de derde klasse kwam FC Fraanje weer op gelijke hoogte met de koploper Vivars.nl door een 4-3-winst tegen Spuiterij Elfrink. FC Bru won afgetekend met 11-1 van De Vlinder. (foto: Zierikzee-Monumentendstad.nl)

bron: WereldRegio  26-10-2012

Den Boer verliest koppositie in schaakcompetitie

Voor veel spelers was de zesde ronde van de Zierikzeese schaakcompetitie de ronde van de waarheid en of de koplopers van het eerste uur, Marnix den Boer en Kees van den Nieuwendijk, het nog zouden houden. Toen aan het eind van de avond de kruitdampen opgetrokken waren hadden ze beiden puntverlies geleden, en waren ook Sjaak Spiegels en Hans Aangeenbrug dreigend dichterbij gekomen. Den Boer stuitte op Bas van de Graaf die al vier keer de kampioensbeker aan zijn kleinkinderen kon tonen. In een gesloten Siciliaan veroverde Van de Graaf met wit al snel een kwaliteit en een pion. Den Boer kreeg echter geweldige compensatie met controle over de witte velden. In de tijdnoodfase vervlakte dit en kreeg het witte overwicht in materiaal de overhand. Commentaar van Van de Graaf later: ,,Ik heb, denk ik, wel wat gemazzeld”. Intussen is hij wel koploper. In de andere partij van de waarheid kwam de met wit spelende Van den Nieuwendijk iets beter uit de opening maar na wat tempo’s te hebben verspild kreeg Kedem Gutkind met zwart redelijk spel. Na een zeer positionele opening ging de tactiek meespelen. Beide spelers hadden ieder een goede kans om het voordeel naar zich toe te trekken maar misten allebei de beste kans. Gutkind kwam na een dameruil in een iets beter eindspel waarin hij een pion wist te winnen. Hij drong echter te snel aan op een pionnendoorbraak wat de stelling weer tot remise bracht omdat Van den Nieuwendijk een sterke penning in de stelling kwam op een zwakke zwarte pion. Kees Bimmel verraste Piet de Vreede op een onvervalste Leeuwenklauw, waaruit de witspeler zich van meet af aan probeerde zich te bevrijden. Mede door een gedrongen stelling aan beide kanten lukte hem dit niet en hoewel hij zich taai verdedigde kwam hij zowel op het bord als op de klok hevig in nood. Vlak voordat wits bedenktijd verstreken was veroverde Bimmel via een tussenschaakje ook nog de witte dame en was het gedaan. Sjaak Spiegels en Peter de Vrieze kozen voor een rustige opbouw en ontwikkelden hun stukken zoals het hoort. Na de opening wilde de Vrieze ten aanval gaan met zijn f-pion. Hiervoor haalde hij zijn paard terug naar de achterste rij. Spiegels profiteerde direct door de zwarte stelling onder druk te zetten. Hij speelde zijn paard diep in de zwarte stelling. Toen de Vrieze zich wilde bevrijden raakte hij door een combinatie een stuk kwijt. Hij probeerde nog tot een koningsaanval te komen maar na een valletje verloor hij de kwaliteit. Geschrokken blunderde hij hierbij ook nog een toren weg en restte hem alleen nog zich over te geven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-10-2012

Eindelijk akkoord verplaatsing sportclubs

Hockeyvereniging HSD, korfbal en jeu de boules vereniging All Ready en handbalvereniging Delta Sporthebben uiteindelijk toch  ‘’ja’’ gezegd tegen een verplaatsing van Sportpark Bannink naar de locatie Lange Blokweg.      

bron: WereldRegio  26-10-2012

Schrijver Arthur Japin komt naar Zierikzee

Tijdens Nederland Leest, mag theater De Weverij in Zierikzee op 13 november Arthur Japin verwelkomen. In de zomer van 2012 stond Arthur Japin (1956) voor het eerst sinds 26 jaar weer op de planken, in Veel gedoe om niks van William Shakespeare, door gezelschap De Utrechtse Spelen. Eind september 2012 verschijnt de nieuwe roman van Arthur Japin. Maar buiten is het feest is een aangrijpende roman over de moed om jezelf te tonen. Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. De lezing is in De Weverij, Kerkhof 3 in Zierikzee. Aanvang: 20.00 uur. Entree €10,00. Kaartverkoop: Boekhandel de Vries, Havenplein 14 in Zierikzee.

bron: Ons Eiland  24-10-2012

Zeelandbrug weer toegankelijk na lang oponthoud

Het verkeer tussen Zierikzee en Goes kan sinds 17.00 weer gebruik maken van de Zeelandbrug. Tussen 12.30 tot 17.00 was de brug woensdagmiddag afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen op de kruising van de Julianastraat/N256 bij Zierikzee. De vrachtwagen, geladen met autobanden, sloeg om omdat een niet ingeklapte grijper tegen de verkeerslichten bleef haken. Als gevolg van het ‘ongeluk’ waren het wegdek en de verkeerslichten beschadigd. Het weghalen van de vrachtwagen en de reparaties namen bijna de hele middag in beslag. Bekijk de video van Omroep Zeeland. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  24-10-2012

Annah Kooman eerste kinderburgemeester Schouwen-Duiveland

Annah Kooman uit Zierikzee is de eerste kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. Ze streed woensdagmiddag met 26 andere kinderen om deze titel. Annah had een sterke presentatie en bedreef in haar eerste speech ook meteen politiek door het om te nemen voor een ontslagen concierge bij haar op school. Die verloor haar baan door de bezuinigingen. Annah Kooman gaat het komende jaar diverse plichtplegingen doen. En donderdagavond krijgt ze tijdens de gemeenteraadsvergadering de ambtsketting officieel omgehangen. Die mocht ze woesdagmiddag al even uitproberen. De ketting is gemaakt door leerlingen van Pontes Pieter Zeeman. (foto: Welzijnshuis)

bron: WereldRegio  24-10-2012

Vrachtwagen kantelt en houdt verkeer op

De Zeelandbrug is voor onbepaalde tijd afgesloten nadat een vrachtwagen aan de Zierikzeese kant kantelde. Dat gebeurde op het kruispunt bij Businesspark/carpool. De oorzaak is onbekend en ook is niet duidelijk hoe lang het oponthoud gaat duren. De vrachtwagen is geladen met autobanden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  24-10-2012

En weer nieuwe bezwaarmakers Havenplein

Er hebben zich weer vier personen gemeld, die proberen de herinrichting van het Zierikzeese Havenplein tegen te houden. Vorige week nog schoof de rechtbank in Middelburg de bezwaren van andere tegenstanders aan de kant en kreeg de gemeente groen licht om van start te gaan. Maar nu hebben ondernemers, waaronder boekhandel De Vries, weer bij de rechter aangeklopt om het aan te vechten. De bezwaarmakers van vorige week doen dit keer niet mee. Ze zouden geen direct belanghebbenden zijn. Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat er geen opschortende werking uitgaat van de nieuwe bezwaren. Dat betekent dus dat de gemeente door kan gaan met de werkzaamheden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-10-2012

Zuid-Franse sfeer in La Ligne Rouge

Galerie La Ligne Rouge in Zierikzee bestaat vijf jaar. Dat wordt vanaf 27 oktober gevierd met een bijzondere expositie van eigenaar Jan Bart Visser en zijn dochter en schoonzoon Barbara en Ernst van der Steen. Het drietal is dit voorjaar neergestreken in Collioure. Een dorp gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje met aan de ene kant de blauwe Méditerranée en aan de andere kant de Pyreneeën. Het leverde een zeer gevarieerde collectie schilderijen en foto’s op. Collioure is van oudsher een trekpleister voor kunstenaars. De kleurrijke huizen en bewoners vormen al decennia lang een inspiratiebron. Dat zie je terug in de schilderijen van Jan Bart Visser. De felgekleurde vissersboten en vrolijke daken tegen de flanken van de Pyreneeën laten de kijker verlangen naar de warme zon en bruisende branding. Ernst van der Steen (fotografie) heeft vooral de mensen van Collioure vastgelegd. Kunstschilders die aan de rand van de haven zitten te werken of bezoekers die genieten van de zon. De landschappen van Barbara van der Steen (fotografie) laten de omgeving van Collioure zien met de rode stammen van de kurkeiken en de bergen in het achterland. De expositie ‘Collioure en omgeving in fotografie en acryl’ is te zien van 27 oktober tot en met 30 december 2012 in galerie La Ligne Rouge, Meelstraat 25 in Zierikzee. De openingstijden van de galerie zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar bij galeriehouder Jan Bart Visser, telefoon 0111-413752 / 06-53171855. (foto: Brabara van der Steen)

bron: La Ligne Rouge  22-10-2012

Handballers Delta Sport staan er op juiste momenten

Tot man van de wedstrijd wilde Delta Sport-trainer Rob de Vos zijn doelman Thim Zevenbergen niet uitroepen. Maar dat hij van eminente waarde was, kon de coach niet ontkennen na de 26-24-winst op EHC, de tweede tegenstander van het seizoen 2012/2013. Zevenbergen kweet zich ontegenzeggelijk goed van zijn taak als stand-in voor de vaste doelman van de Zierikzeese handbalformatie, de vakantie vierende Jacco de Looff. Nadat de Walcherse goalie in Schouwse dienst de tweede pingel van EHC keerde, groeide en groeide hij in de wedstrijd. Zevenbergen zorgde ervoor dat EHC op belangrijke momenten niet verder kon uit lopen of naast de thuisploeg in weer goed volgepakt Onderdak (zo’n 120 toeschouwers) kwam. ,,Thim redt open kansen voor EHC”, sprak De Vos die niet vond dat zijn gedegen keeperswerk Delta Sport de zege bracht, ,,waardoor we onze voorsprong konden behouden en niet onder druk kwamen te staan. Op de goede momenten had hij goede reddingen.” In de ogen van De Vos sprongen er meer individuen uit die ten grondslag lagen aan de basis van de verdiende overwinning wat ook de coach van EHC direct na afloop tegen zijn Middelburgse collega zei. Zo waren daar Koen de Bruijn en Tijs de Vos die voor rust (11-12) hun ploeg mee op sleeptouw namen door het leeuwendeel van de goals in de eerste helft te scoren. En zo waren daar in de slotfase Ruben Bos, die de geblesseerd uitgevallen De Bruijn verving, en Guido de Graaf. Youngster Bos deed met vier treffers een aardige duit in het zakje. Routinier De Graaf scoorde – zijn eerste pas na veertig minuten – vooral op momenten die er toe deden: bij 14-16, 19-19 en 24-22. Zijn goal bij de laatste tussenstand bracht Delta Sport de zege. Maar bovenal prees De Vos het team dat het vooral meteen in de tweede helft lastig had toen EHC kinderlijk eenvoudig op 12-16 kwam en zich misschien al een beetje rijk rekende. Op dat moment bundelde Delta Sport, dat vorige week in het openingsduel Met Conventus vals startte, de krachten. ,,Op een zeker moment kwam er weer ploeggeest boven te staan. Als ze zeggen ’wat er ook gebeurt, maar we gaan tot het uiterste’, ja dan hebben ze dat vandaag laten zien en verdiend gewonnen. Ik vind het een overwinning van de ploeg.” Scores Delta Sport: Jimmy Niemans, Tijs de Vos 6, Koen de Bruijn, Ruben Bos 4, Guido de Graaf 3, Guust Sluijs 2, Jerry Aertssen 1. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  21-10-2012

Volleybalteam Forza door in bekertoernooi

Het eerste mannen- en vrouwenteam van volleybalvereniging Forza hebben de volgende ronde van het bekertoernooi bereikt. De mannen schakelden zaterdag tijdens een driekamp in Dordrecht Sic Pugno en Zuvo uit. Beide ploegen werden met 2-0 verslagen. De vrouwen speelden één duel: thuis tegen Voorwaarts. Ze wonnen met 3-0. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-10-2012

Gemeente start uitbreiding parkeerplaats Mosselboomgaard

De gemeente is begonnen met het rooien van bomen nabij de parkeerplaats Mosselboomgaard in Zierikzee. Er zal een uitbreiding van 115 parkeerplaatsen (inclusief 3 invalidenparkeerplaatsen) naar 152 parkeerplaatsen (inclusief 22 plaatsen voor vergunninghouders en 3 invalidenparkeerplaatsen) worden gerealiseerd. Op het parkeerterrein Mosselboomgaard wordt betaald parkeren ingevoerd. Langs de Basterstraat worden 22 plaatsen voor vergunninghouders gerealiseerd. Er is gekozen voor deze locatie, omdat deze zich buiten het parkeerterrein bevindt. Hierdoor is er een fysieke scheiding tussen parkeren voor vergunninghouders en betaald parkeren. De huidige speeltoestellen blijven gehandhaafd en er wordt een voetbalpleintje aangelegd. In de ontsluiting van de Mosselboomgaard wordt uitgegaan van een centraal kruispunt op de Basterstraat/Touwbaan dat als plateau en in een afwijkende kleur wordt aangelegd. Voor het fiets- en voetverkeer wordt een nieuwe verbinding gerealiseerd langs de Willibrordesschool naar de Hoge Molenstraat. Daarmee wordt bereikt dat de scholen een goede ontsluiting krijgen aan de fietsroute, die langs het parkeerterrein loopt, en dat de Hoge Molenstraat voor een deel wordt ontlast van fietsverkeer. De parkeerplaats wordt langs de randen voorzien van groen. Het groen bestaat voornamelijk uit beukenhagen en lei-linden. De lei-linden passen goed bij het gewenste karakter van het parkeerterrein en dragen bij aan het historische stadsgezicht vanaf de parkeerplaats richting het centrum met zicht op de kerk en de toren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  21-10-2012

Zierikzeese zamelt spullen in voor Syrië

Om de paar weken vertrekken er ambulances vanuit Zierikzee richting Syrië. Syrië is in oorlog en de vader van Tagrid Alashqarkoopt als hulp voor zijn vaderland oude ambulances op. Omdat ze het zonde vindt dat ze leeg vertrekken vult Tagrid (foto) voor vertrek met kleding en medicijnen. De vader van Tagrid bekostigt de ambulances met ingezameld geld. Tagrid zamelt kleding en medicijnen in. Dat gaat steeds beter omdat haar netwerk steeds groter wordt. Wekelijks komen er mensen zakken kleren brengen. Tagrid is blij met de kleding die gebracht wordt. Maar omdat de situatie in Syrië nijpend is vindt ze dat er nog veel meer kleding en medicijnen verzameld moeten worden. De familie van Tagrid woont nog in Syrië. Tagrid stuurt de ambulances steeds naar andere dorpen, zodat de goederen verspreid over het land terecht komen. Dat gebeurt door een hulpstichting ter plaatse. De chauffeurs zijn vrijwilligers. Bekijk de video.

bron: Omroep Zeeland  21-10-2012

Groen licht voor herinrichting Havenplein

De gemeente Schouwen-Duiveland mag maandag 22 oktober beginnen met de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad. Dit is een gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Middelburg die donderdagmiddag de bezwaren van H2OK, een groep bewoners die de herinrichting wilden tegenhouden, aan de kant heeft geschoven. ,,We zijn erg opgelucht”, laat wethouder Wim Stouten namens de gemeente weten. Op de vraag of de gemeente in de rats heeft gezeten, antwoordt hij: ,,Je weet het natuurlijk nooit. Je kunt denken dat je beresterk staat, maar het blijft een uitspraak die in feite maar een kant kan op gaan”. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  19-10-2012

Zierikzeeënaar belandt met auto in greppel

Een 67-jarige man uit Zierikzee is donderdagmiddag met zijn auto in een greppel beland. Hij reed tegen 17.00 uur over de Laan van Sint Hilaire. Bij het nemen van een bocht belandde hij aan de linkerzijde van de weg in de greppel. De 67-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij. Zijn auto raakte flink beschadigd en moest worden weggesleept. Bekijk hier de video. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  19-10-2012

Van de Graaf nadert schaakkoploper Den Boer

Na vijf ronden staat Marnix den Boer, die niet speelde, nog steeds bovenaan. Hij wordt op de voet gevolgd door vier spelers, en zal volgende week flink aan de bak moeten om zijn eerste plaats te behouden. Bas van de Graaf bezet nu de tweede plaats na een overwinning op Pang Yuen. Een doorbraak door het centrum besliste al snel de partij. Marco Vieveen opende erg offensief waarna enkele stukken slecht gedekt kwamen te staan. Zwartspeler Martin Krijger bouwde rustig aan zijn stelling, erop vertrouwend dat de witte veste wel een keer zou instorten. Toen hij een loper van Vieveen insloot leek dat ook te gebeuren, maar Vieveen wist op Houdini-achtige wijze zijn loper weer vrij te spelen, waarop Krijger zijn stelling hopeloos vastliep. Het kostte deze twee pionnen om zijn stelling weer enigszins vlot te trekken, waarop Vieveen met en randpion opstoomde naar de achterste rij. Krijger moest uiteindelijk zijn toren geven om promotie naar dame te verhinderen. In het overblijvende eindspel, waarin Vieveen een toren en een pion had tegen Krijger drie pionnen, nam de witspeler genoegen met remise. Als op de twaalfde zet blunderde Kees Bimmel tegen Paul Greefhorst een pion en een kwaliteit weg. Desondanks wist Greefhorst niet het doorslaggevende voordeel te halen. Toen Bimmel later in het spel een pion terugwon met een dreiging om het kwaliteitsverlies terug te pakken zag Greefhorst twee mogelijkheden: die pion toch terug te pakken of de kwaliteit te geven om een doorslaggevend mataanval op te zetten. Bimmel schatte het echter iets beter in en de aanval sloeg net niet door. Met nog een paar minuten over kwamen beide remise overeen. Frans Nijman en Aat Brakel bouwden beiden aan een solide stelling. Hun beider pionnenstructuur was er een zoals de grote theoreticus Wilhelm Steintz het graag zag: de kleine zwakke pion als ziel van de stelling. Het gevolg liet zich raden: beiden speelden zo goed, dat ze eigenlijk allebei verdienden te winnen, maar meer dan remise zat er niet in….. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-10-2012

Scheffers wint wel, maar grijpt naast titel

Davy Scheffers heeft tijdens het finaleweekeinde van het NK de open klasse op zijn naam geschreven. De Zierikzeese freestylesurfer deed dat voor de Belg Dieter van der Eyken en Scharendijkenaar Rick Jendrusch. De titel Nederlands kampioen ging aan de neus van Scheffers voorbij. Zowel van der Eyken als Scheffers eindigden met evenveel punten, maar de regels bepalen dat bij gelijke uitslag er wordt gekeken wie een betere aftrek heeft (bij drie of meer heats wordt de slechtste afgetrokken). Zo kon het dus gebeuren dat een Belg Nederlands kampioen werd. Jendrusch wist naast zijn derde plaats overall de titel bij de jeugd te pakken. Echter er waren meer Schouwse deelnemers. Vierde bij de jeugd werd Tim Ruyssenaars uit Nieuwerkerk, terwijl de broertjes Robbin en Remco de Vet uit Renesse op plaats vijf en zes eindigden.

bron: WereldRegio  19-10-2012

Vier hoofdfuncties voor nieuw Onderdak

Het nieuwe Onderdak, de sportaccommodatie in Zierikzee, krijgt vier hoofdfuncties. Dit viertal bestaat uit een zwembad, een turnhal, een tennishal en een grote hal voor verschillende sporten. Dit en veel meer bleek en was te zien aan het begin van deze week tijdens een presentatie over het nieuwe sportcomplex aan de Lange Blokweg. 

bron: WereldRegio  19-10-2012

Zierikzee heeft oudste inwoner van Zeeland

De heer H.J. Ringelberg wordt zaterdag 20 oktober 105 jaar oud. De inwoner uit Zierikzee is hiermee de oudste van alle Zeeuwen. Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland feliciteert Ringelberg vrijdag 19 oktober op zijn huisadres om 14.30 uur. Ringelberg werd in 1907 geboren in Sirjansland. Het gezin Ringelberg had elf kinderen. In de papieren editie van WereldRegio vrijdag meer over het leven van Ringelberg. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  19-10-2012

Nemag investeert in 1.000 tons Durma kantbank

Grote grijpers voor droge bulkstoffen, daar is Nemag uit Zierikzee wereldwijd een grote speler in. Om de slijtvaste stalen messen en schelpen van deze grijpers beter te kunnen buigen was het bedrijf toe aan een nieuwe CNC kantbank. Die heeft het bedrijf gevonden bij het Turkse Durma dat in hal 11 zijn meest recente machines zal tonen. Nemag is een familiebedrijf en vormt de afkorting van NEderlandse MAchinefabriek Grootveld. Het bedrijf is in 1924 opgericht door Abraham Grootveld en wordt inmiddels geleid door de derde generatie Grootveld. Het bedrijf is wereldwijd bekend om zijn grijpers voor de droge overslag van droge bulk, met name kolen, ijzererts en bauxiet ‘, weet directeur Michel Corbeau. ‘Wij leveren vooral grijpers voor de hogere hefvermogens van 20 tot 85+ ton. Bij bulkschepen praten we over hoeveelheden tot 360.000 ton. Onze grijpers gaan naar 55 landen. Grote staalproducenten als Tata IJmuiden, Arcelor Mittal en Nippon Steel gebruiken onze grijpers. Voor de grijpers maakt Nemag veel gebruik van hogesterktestaal tot S690 en slijtsterke staalsoorten zoals HB 400 en HB 500. Doel is om de grijpers zo licht mogelijk te maken zodat er maximaal volumes mee kunnen worden overgeslagen. Het bedrijf besteedt het snijwerk uit, verder hebben ze alle bewerkingen in eigen huis, zoals buigen, lassen, constructiewerk, verspanen en spuiten. ‘Tot voor kort bogen we de messen met een conventionele Pacific kantbank uit de jaren zeventig’, vertelt Michel Corbeau, general manager bij Nemag. De messen en schelpen worden in de meeste gevallen rondgebogen om zo weinig mogelijk schade te veroorzaken bij het leeggrijpen van de ruimen van bijvoorbeeld ijzerertsschepen. Bij dat buigen gaat het niet om dunne plaat maar in het extreemste geval over 60 mm dik zeer slijtvast HB400 staal waarmee grijpers worden gemaakt met een inhoud van 60 kubieke meter die 85 ton zwaar weegt. ‘Dat ging goed met de Pacific, maar kostte wel steeds meer tijd om het plaatmateriaal in de juiste buigspecificatie te kanten. Ook de persdruk van de oude 750 tons machine liep terug. Verder heeft deze kantpers geen achteraanslag, geen CNC besturing en de breedte tussen de kolommen is te klein en de verticale slag ook. Hierdoor werden we flink beperkt in de mogelijke buigopties. We hebben nog wel even gekeken of revisie een optie was, maar vanwege de genoemde bezwaren van de oude kantbank viel deze mogelijkheid af’, vertelt Corbeau. ‘Sinds 2008 zijn we dan ook aan het denken over een betere kantbank.’ In 2010 hebben we besloten een nieuwe kantbank aan te schaffen en hebben een projectteam samengesteld met twee collega’s uit de productie en ikzelf. Vervolgens hebben we een wensenlijstje samengesteld. Onze eerste wensen bestonden uit: een stabiele 1.000 tons kantbank, CNC gestuurd, een perskracht van 1.000 ton per meter, 6.400 mm breed met een werkbereik van 5.100 mm tussen de kolommen. Dat is genoeg want onze breedste grijper is 5 meter en veel breder zullen ze naar verwachting niet worden. Tot slot was de prijs een belangrijk criterium. Daardoor vielen een aantal merken af. ‘We hebben naar aanleiding van onze speurtocht, beursbezoeken aan de EuroBlech en Techni-Show een long list samengesteld en deze uitgedund tot een paar modellen. Eind 2010 besloten we in zee te gaan met Tuwi, de vertegenwoordiging van Durma kantbanken in de Benelux. Voor Tuwi is deze 1.000 tons kantbank de grootste die ze ooit hebben geleverd. ‘Dat het daarna nog relatief lang duurde voordat de kantbank werd geleverd kwam omdat we eerst het ontwerp van de kantbank helemaal goed wilden hebben voordat we deze vrijgaven voor productie. We wilden een uitvoering met een speciale achteraanslag, afwijkende inbouwmaten en extra werkslag, een gereedschapwagen om het wisselen van de gereedschappen te vereenvoudigen en is de machine gespoten in de Nemag kleurstelling. De kantbank is samen met de in dezelfde opdracht aangeschafte Durma HRB4 2025 4-rollenplatenwals in januari van dit jaar geleverd. Zeven vrachtwagens waren nodig om de 120 tons zware kantbank in twee weken van Bursa naar Zierikzee te krijgen.’ Daarvoor had Nemag in oktober 2011 in Bursa al een afnamekeuring gedaan. Deze keuring bestond uit het controleren van de specificaties door een aantal proefproducten te zetten op de nieuwe machine. Daarna is een puntenlijst afgewerkt en werd de machine eind december op transport gezet naar Nemag in Zierikzee. Daar is de machine opgebouwd door medewerkers van de technische dienst van Tuwi , deze is hierbij ondersteund door een medewerker van Durma. De machine is afgebouwd door de technische dienst van Tuwi, welke ook de instructie heeft verzorgd voor de kantbank en de platenwals. Durma, een van s’werelds grootste machinebouwers, beschikt in Bursa over een productieoppervlakte, bebouwd, van maar liefst 120.000 m2. Jaarlijks verlaten een kleine 4.000 machines de fabriek. Durma toont tijdens de EuroBlech een breed overzicht uit haar leveringsprogramma, dus onder andere diverse kantbanken, scharen, plasmasnijmachine, een vierrollen platenwals met NC besturing, een dubbelkoloms lintzaagmachine, een zware profielwals. Boven: Michel Corbeau general manager bij Nemag voor een 70 ton ijzerertsgrijper. (tekst en foto: Vraag en Aanbod)  bron: Vraag en Aanbod  18-10-2012

A status voor kinderopvang

De inspectie van het Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft op 3 oktober de A status toegekend aan de gemeente Schouwen-Duiveland voor de manier waarop zij haar toezicht en handhaving organiseert bij kinderopvanglocaties. Deze A-status toont aan dat zij voldoet aan de wettelijke eisen van de landelijke overheid. De gemeente heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het verbeteren van de toezicht en handhaving bij de kinderopvang. Er zijn onder andere verbeterde afspraken gemaakt met GGD Zeeland, die de inspecties uitvoeren. Daarnaast is de GGD gebruik gaan maken van een ander (landelijk) registratiesysteem waardoor diverse instanties, zoals de gemeente, direct kennis kunnen nemen van de resultaten van bezoeken. Hierdoor is de gemeente in staat om binnen een week aan de slag te gaan met eventuele toezicht- en handhavingsactiviteiten mochten deze noodzakelijk zijn. De inspectie van het Onderwijs werkt sinds 2009 aan het project ‘Achterblijvende gemeenten kinderopvang’. Hiermee wil men bereiken dat de toezicht en handhaving op het gebied van kinderopvang in alle Nederlandse gemeenten voldoen aan de wettelijke eisen. Om gemeenten nog meer bewust te maken dat het hun taak is om de toezicht en handhaving op de kinderopvang goed te regelen, wordt er op de site van de inspectie per gemeente aangegeven welke status zij heeft. Het is mogelijk om een A, B of C status te ontvangen. De mate waarin een gemeente voldoet aan de wettelijke eisen, bepaalt de status van de gemeente. De status geeft geen waardeoordeel over de kwaliteit van individuele kinderopvanglocaties in die gemeente.

bron: Ons Eiland  17-10-2012

Bewoners bezorgd over nieuw sportcentrum

Sommige bewoners van de Lange Blokweg in Zierikzee zijn bang dat het nieuwe sportcentrum daar verkeeroverlast gaat veroorzaken. Dat bleek gisteravond tijdens de presentatie van de plannen. Het complex biedt straks onderdak aan een sport- en een turnhal, een zwembad, tennisbanen en een fitness. Bovendien komt er een parkeerterrein met 350 plaatsen. De gemeente werkt aan oplossingen om de extra verkeersstromen op te vangen, maar volgens verantwoordelijk wethouder Verseput zal het hoe dan ook drukker worden op de Lange Blokweg. Het nieuwe sportcomplex kost de gemeente 12 miljoen euro en dient ter vervanging van een verouderd sportcentrum in Zierikzee. Het zal worden geëxploiteerd door een commerciële marktpartij. De bouw begint in maart volgend jaar en duurt anderhalf jaar.

bron: Omroep Zeeland  15-10-2012

Traditionele bietentocht vanuit Zierikzee gestart

De jaarlijkse traditionele bietentocht is vanmorgen gestart in Zierikzee. De boten varen naar Goes met mandje met suikerbieten aan boord. Ze doen dat zeilend. In de wedstrijd gaat het erom, dat de schipper zoveel mogelijk gebruik maakt van zeilvaarttechnieken en zo min mogelijk in de weer is met de motor. Dinsdagmorgen varen de schepen van Goes naar Sint Philipsland en woensdag naar Steenbergen Beneden Sas. Donderdag is de laatste etappe naar Willemstad.

bron: Omroep Zeeland  15-10-2012

‘Valse start’ handballers Delta Sport

Het eerste mannenteam van Delta Sport heeft de eerste wedstrijd in de hoofdklasse van het nieuwe seizoen verloren. In Zwijndrecht was Conventus zondagmiddag met 26-22 (15-10) beter dan de handbalploeg uit Zierikzee. Delta Sport-trainer Rob de Vos was al meteen helder in zijn commentaar. ,,Een zeer valse start. Ik denk dat die ploeg (Conventus. red.) dit seizoen tien punten haalt.” De nederlaag was aan twee zaken te wijten: een te passieve verdediging en bijna geen variatie in de schoten. De Vos: ,,In de eerste twintig minuten hebben we volledig achter de feiten aangelopen. Er was geen initiatief in de dekking. Die mannen maken hun kansen af terwijl wij betere kansen niet benutten.” Na rust kwam de Delta Sport-defensie wel haar afspraken na en prompt was het gat van vijf punten bij rust tot op één treffer gedicht. Het Conventus lastig maken bleek slechts van zeer korte duur want de thuisploeg scoorde bij 17-16 driemaal op rij. ,,Dan moet je het dat volhouden”, oordeelde de Middelburgse coach. In de resterende tijd was Delta Sport niet in staat de marge nog een keer te repareren. Niettemin had De Vos ook mooie dingen zoals goede aanvalspatronen en fraaie treffers gezien. Die konden echter de matige competitiestart geen andere kleur geven. De Vos: ,,Het worden zware weken om samen het vertrouwen te krijgen”. Scores: Guido de Graaf, Jimmy Niemans, Koen de Bruijn 4, Nico Yuen, Ruben Bos, 3, Tijs de Vos 2, Guust Sluijs, Jorben Sprong.

bron: WereldRegio  15-10-2012

Volleybalsters Forza mentaal weer sterk

Net als vorige week moesten de volleybalsters van Forza hard werken voor een overwinning maar was er met de mentaliteit niets mis. Voleco was zaterdagavond in sporthal Onderdak een taaie tegenstander voor het eerste vrouwenteam van de eilandelijke volleybalvereniging. Steeds nadat Voleco een set won, knokte Forza zich langszij. Ook in de vijfde en beslissende set zat het goed in koppies van de Forza-speelsters: 17-25 25-23 25-27 25-21 15-10. De zwaarbevochten zege brengt het team op een gedeelde tweede plaats in de promotieklasse. Het eerste mannenteam van dezelfde club doen het op de ranglijst van de promotieklasse niet zo goed (ze staan na vier duels negende, red.) maar wonnen zaterdag wel met 3-1 van Switch’89. Gelijk aan de vrouwenwedstrijd lagen de krachtsverhoudiingen dicht bij elkaar: 25-23 25-21 26-28 25-16. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-10-2012

MZC’11 maakt het zichzelf onnodig lastig

Het was zo’n wedstrijd waarin je voelde en zag dat de ene ploeg veel beter was maar er slechts een magere 1-0-score op het bord stond en waarbij de andere ploeg heimelijk loerde op een gelijkspel om dat ene punt vervolgens met hand en tand te verdedigen. Het was maar goed dat MZC’11, dat uiteindelijk Beek Vooruit met 3-0 versloeg, Ruud van der Linde in het doel had staan. De drie punten, die MZC’11 zaterdagmiddag bijschreef en waarmee ze de komende week met Internos lijstaanvoerder van de derde klasse B is , komen de Zierikzeese formatie volledig toe. Echt zeker van die drie punten was het elftal van coach Adriaan Nieuwenhuijse (,,Ik werd toch een beetje zenuwachtig”) pas tien minuten voor het einde. Een foutieve terugspeelbal van een verdediger van Beek Vooruit werd onderschept door Martijn van Grunsven die met zijn tweede van in totaal drie treffers MZC’11 naar een veilige haven schoot. De opluchting bij de thuisploeg was groot na de goal van Van Grunsven. De tweede treffer had zijn team al veel eerder op het scorebord moeten zetten. Nieuwenhuijse: ,,In de eerste helft hebben we ze onze wil opgelegd. Bij rust had het 4-0 moeten zijn”. Van die woorden is geen letter gelogen. MZC’11 voetbalde gewoon goed en Beek Vooruit had weinig tot niets in te brengen. Echter, voor de goal liet MZC’11 enkele honderd procent kansen liggen. Vraag dat maar aan Van Grunsven, Ricky Bevelander en Frank Kristelijn. Na de pauze gingen dezelfde Van Grunsven en Bevelander in gezelschap van Arne Holm ‘vrolijk’ door met het missen van de mooiste mogelijkheden en uitgelezen buitenkansjes. Tsja, dan vraag je eigenlijk om problemen, die er ook kwamen maar door goalie Van der Linde vakkundig werden verholpen. Tot twee keer toe redde de Zierikzeese keeper in een één-tegen-één-situatie zijn team voor de gelijkmaker. ,,Anders krijgen we het zeker nog moeilijk. Met die routiniers die erbij lopen”, doelde Van der Linde op de ervaren voetballers van Beek Vooruit, ,,moet je even lang op de been blijven. Als je gaat liggen, is het een stiffie. Ik was al lang blij dat die lange er niet bij was”, refereerde de doelman aan oud-international Pierre van Hooijdonk, die ook wel eens meespeelt bij de Prinsenbeekse ploeg. ,,Alhoewel ik daar wel zin in had gehad. Van die gasten weet je dat ze voor je neus gaan komen. Ze wachten op onze fout. Die ene kans kwam ook voort uit balverlies door ons op het middenveld. En die jongens hoeven echt niet veel te lopen om goed te staan.” Nadat Van der Linde tweemaal daadkrachtig had opgetreden, kwamen er alsnog twee Zierikzeese goals. De derde en laatste vloeide voort uit een mooie aanval waarbij jongeling Arne Holm een keurige assist op Van Grunsven gaf.

bron: WereldRegio  15-10-2012

Schouwse treffers dragen bij in winst Kloetinge

Dankzij twee Schouwse treffers heeft Kloetinge de uitwedstrijd tegen Nivo Sparta gewonnen. De Zuid-Bevelandse ploeg won met 2-3 nadat ze met 2-0 had achter gestaan. Zierikzeeënaar Corné Schilperoort (foto) maakte via een penalty de aansluitingstreffer en Michel Maaskant uit Bruinisse egaliseerde de verhoudingen. Matchwinnaar werd oud-Bruse Boys-speler Tom Blomaard. (foto: VV Kloetinge)                  

bron: WereldRegio  13-10-2012

Kerkhove verder in kwalificaties Challenger Limoges

Lesley Kerkhove staat in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor een Challenger in Limoges. De Zierikzeese tennisster, in de Franse stad als derde geplaatst, versloeg zaterdagmiddag de nummer 536 van de wereld met 6-4 6-2. In Limoges moest Kerkhove nog twee duels winnen voordat ze in het hoofdtoernooi staat. Zondag speelt ze haar tweede kwalificatiewedstrijd. (foto: Ruben Oreel)                            

bron: WereldRegio  13-10-2012

Studie naar toekomst reinigingsdienst

Er zijn niet veel gemeenten die in deze barre economische tijden meer dan vier miljoen euro over houden in 2013. Schouwen-Duiveland wel en ook tot en met 2016 staat de gemeente in de plus. Toch blijven burgemeester en wethouders waakzaam en kondigen ze verdere besparingen aan. Zo staat de toekomst van de reinigingsdienst (weer) ter discussie. In de begroting voor de komende jaren staat te lezen dat er een nadere studie komt naar een nauwere samenwerking met de reiniging op Walcheren. Volgens gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel zal er hier altijd een inzameling van afval blijven, maar zij sluit niet uit dat de reiniging opgaat in een groter verband. ,,Een gemeenschappelijke regeling”, vult verantwoordelijk wethouder Wim Stouten (LSD) aan. Of het zover komt, is nog de vraag. In het verleden is de reiniging wel vaker punt van discussie geweest. Er dreigde eerder al een reorganisatie  tot ergernis van het personeel.  Uiteindelijk is het een onderdeel geworden van de afdeling openbare werken en leverde het haar eigen directeur in. Of de medewerkers van de reiniging in de toekomst een andere baas krijgen of dat het beperkt blijft tot een nauwere vorm van samenwerken, is nu nog niet duidelijk. Volgens wethouder Ad Verseput (VVD) is de rooskleurige positie van de gemeente vooral te danken aan de al doorgevoerde miljoenenbezuinigingen. Maar pas in mei volgend jaar wordt duidelijk wat het rijk nog meer bij de gemeenten gaat weg halen. En dat zijn er nog de bezuinigingen bij de provincie, waar 220 ambtenaren (van de zevenhonderd) het veld moeten ruimen. ,,We weten niet wat het voor ons betekent”, aldus Verseput. Ook Gilles Houtekamer (SGP) ziet donkere wolken. Hij is verantwoordelijk voor de zorg en de mensen, die aangewezen zijn op de sociale werkplaats of een bijstandsuitkering. Het rijk trekt zich steeds verder terug. Ook de bezuinigingen in de zorg maken dat steeds minder ouderen in een verzorgingshuis kunnen. Die blijven zelfstandig en kloppen bij de gemeente aan voor zorg. Maar ondanks deze sombere scenario’s overheerst toch een relaxte sfeer in het gemeentehuis. En wordt vandaag (vrijdag) een start gemaakt met de bouw van een Campus Cultura (4,2 miljoen euro) en worden maandag de plannen voor een nieuw sport- en zwemcomplex gepresenteerd (vijftien miljoen euro).

bron: WereldRegio  12-10-2012

Van Hooijdonk: Singapore in plaats van Zierikzee

Voetballiefhebbers hadden misschien uitgekeken naar de komst van Pierre van Hooijdonk, maar de oud-international komt zaterdag 13 oktober niet naar Zierikzee. Van Hooijdonk maakt namelijk deel uit van de selectie van zaterdag-derdeklasser Beek Vooruit, dat dit seizoen in de derde klasse B één van de tegenstanders van MZC’11 is. De onderlinge wedstrijd, die voor zaterdag 13 oktober op sportpark Den Hogen Blok op de rol staat, moet Van Hooijdonk aan zich laten voorbijgaan omdat hij momenteel in Singapore verblijft.

bron: WereldRegio  11-10-2012

Opnames Cupcakecup bij Zeelandia

De TROS heeft deze week opnames gemaakt bij Zeelandia voor het kinderprogramma Cupcakecup. Aan dit programma is een wedstrijd gekoppeld wie de beste cupcakebakker van Nederland wordt. Daniël is de ‘snoepreporter’ van het programma. Hij presenteert het programma en per aflevering (tien in totaal) verdiepen ze zich in een grondstof om cupcakes te maken, zoals onder andere chocolade en suiker. Bij Zeelandia is er gefilmd om de kinderen te laten zien hoe marsepein gemaakt wordt. De hoofdingrediënten van marsepein zijn amandelen en suiker, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Tijdens de de opnames is Danielle Dees van Zeelandia door Daniël geïnterviewd. De opnames worden gemaakt door IDTV in opdracht van de TROS en het programma wordt uitgezonden bij ZAPP. Op de foto staan snoepreporter Daniël en camaraman Rick. Zij interviewden Zeelandia-medewerkster Daniëlle Dees. (foto: Leo Nouwen)

bron: WereldRegio  11-10-2012

IJtama zet kampioen Stella Boys te kijk

IJtama toonde zich tijdens de jongste speelavond van de ZieZaVo oppermachtig tegen Stella Boys. Met een 11-4-overwinning zorgden de zaalvoetballers uit Oosterland voor een fikse vernedering aan het adres van de regerend kampioen. Knock on Wood was in de eerste klasse van de ZieZaVo met 4-2 de mentale winnaar tegen ASZ en Van Oeveren/WIK won nipt met 3-2 van Verf&Wand Zierikzee. In de tweede klasse blijft koploper De Strandlopers/Ginsterveld met grote verschillen winnen. VIA Adviseurs kreeg een 13-3-nederlaag aan de broek. FC Kerkwerve/Oliegeultje won met 8-2 van Stella Boys 2 en Airpack won met 3-2 van Motorenboys. Vivars.nl, de koploper in de derde klasse, won met 3-1 van FC Bru en Spuiterij Elferink won met 10-2 van De Vlinder.

bron: WereldRegio  11-10-2012

Fitter, gezonder en slanker met programma Take Care, Go Fit!

Fitter, vitaler, gezonder en slanker worden. Dat belooft ‘Take Care, Go Fit!’, een 12-weeks programma van Sportcentrum Take Care in Zierikzee en gewichtsconsulente Judith Pilger uit Renesse. Het programma is nadrukkelijk geen dieet, zegt Judith Pilger. “Een dieet is iets tijdelijks, als je ermee stopt is het effect vaak snel weer weg. Ons programma is bedoeld als leefstijl. Bij dit programma leer je alles over gezond en lekker eten, het maken van de juiste keuzes en hoe je effectief kunt bewegen. Daardoor voel je je fitter en val je af. Angelique Baaij van Sportcentrum Take Care vult aan: “Het programma heeft drie pijlers die we heel belangrijk vinden, namelijk gezonde voeding, effectieve beweging en voldoende ontspanning. De voeding moet lekker zijn. Het is niet de bedoeling dat je dingen gaat eten die je niet lekker vindt, want dan verval je snel weer in je oude, slechte gewoontes. Ook moet het betaalbaar zijn en overal verkrijgbaar. Dus je kunt je boodschappen gewoon bij de Albert Heijn of de Aldi doen. Verder is het programma te integreren binnen je gezin. Je hoeft dus niet voor de kinderen iets anders te koken, zij kunnen gewoon mee eten.” Het programma begint met een intakegesprek waarin de motivatie en doelen van de cliënt worden besproken. Pilger: “Ook wordt er dan gemeten en gewogen en nemen we het huidige voedingspatroon onder de loep. Daarnaast geven we een persoonlijk voedings- en beweegadvies. In de weken die daarop volgen is er fitnessbegeleiding en elke week is er een persoonlijk gesprek waarin de vorderingen besproken worden.” De instructeurs van Take Care nemen het beweeggedeelte voor hun rekening. Baaij: “Er wordt uitgegaan van een 0-meting, voor zowel conditie als voor de spieren. Het werkt heel demotiverend als je met een gemiddelde vergeleken wordt. Daarom doen we een aantal keer een conditietest en een spiermeting, zodat we voor elke deelnemer precies kunnen zien hoe hij of zij vooruit is gegaan.” In de twaalf weken die het programma duurt, is het de bedoeling dat de cliënt alle handvatten krijgt om zelf verder te gaan. Pilger: “Tijdens het programma zal de deelnemer ervaren wat gezonde, pure voeding en effectieve beweging doet voor je lichaam. Je zit lekkerder in je vel en daardoor voel je je fitter en energieker. Baaij: “Het is een proces, het gaat stap voor stap. Je moet niet ineens alles gaan laten of je hele gedrag in één keer veranderen. En af en toe een frietje of eens lekker snoepen mag best hoor. Het moet wel leuk blijven.” Boven: Judith Pilger (l) en Angelique Baaij. (foto: Wendy de Vrieze) bron: Ons Eiland  11-10-2012

Kinderen kiezen voor de trompet

Met grote overmacht hebben de kinderen van de scholen die meedoen aan de concertserie Keet in de kerk, gekozen voor ‘de trompet’ als mooiste koperen blaasinstrument. Tijdens de voorstelling In de Weverij van ‘Komt een instrument bij de dokter’ (geschreven door Cees Möhlmann), meldden de vier koperblazers zich ziek bij dokter Toon Ladder. Ze werden uitvoerig onderzocht en wonder boven wonder werden ze – met de nodige adviezen – allemaal weer beter. Aan het einde van de voorstelling kon men de instrumenten alleen en samen in volle glorie beluisteren. Lastig was de quiz waarbij de kinderen de instrumenten moesten herkennen zonder ze te zien spelen. Op de scholen werd hier en daar nog gekeken naar filmpjes waarin men nog meer leerde over de koperblazers. Daarna vond de stemming in de klassen plaats. Op drie scholen na kozen de meeste scholen voor de trompet. De Jan Wouter van den Doelschool koos voor het euphonium ‘omdat de kinderen daar erg van onder de indruk waren’. ’t Staepel of uit Renesse was de enige school die voor de trombone koos. De Jan Louis de Jongeschool uit Zierikzee stemde voor de hoorn. ‘We vonden het ook heel grappig dat de hoorn blaasontsteking had en moest plassen op het podium.’ Maar de meeste andere scholen kozen voor de trompet. Het mooist was de argumentatie van de kinderen van de Meie uit Zierikzee ‘Volgens de kinderen zag hij er prachtig uit, maakte hij mooi, gevarieerd geluid. Er was een kind bij wie de hoofdpijn verdween en een ander die er rustig van werd.’ In november volgt een tweede ronde met een voorstelling over houten blaasinstrumenten. Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand zullen als pleitbezorger voor een instrument in het strijdperk treden in de vraag ‘wat vinden de kinderen het mooiste houten blaasinstrument’. Uiteindelijk zal na vier ronden ‘Miss Symfonie’ worden gekozen.  De organisatie van Keet in de kerk is in handen van een werkgroep waarin vertegenwoordigd zijn de basisscholen, de Zeeuwse Muziekschool, enkele beroepsmusici en vrijwilligers. Het doel van Keet in de kerk is om kinderen enthousiast te maken voor (klassieke) muziek. De werkgroep Keet in de kerk bedenkt steeds nieuwe aansprekende projecten. Boven: De zieke trompet (bespeeld door Kim van der Maat) meldt zich bij dokter Toon Ladder (Cees Möhlmann). (foto: PR) bron: Ons Eiland  11-10-2012

Leden Kunst en Eer laten zien en horen wat ze in huis hebben

Luisteren, zelf spelen, muziekinstrumenten uitproberen, informatie en advies halen; het kan allemaal aanstaande zaterdag. De deuren van repetitielokaal De Harmonie in Zierikzee gaan dan namelijk wijd open en de leden van Koninklijke Harmonie Kunst en Eer laten die dag zien en horen wat ze allemaal in huis hebben. “Het is een hechte club”, vertelt voorzitter Marian Vaane–Klink over ‘haar’ Kunst en Eer. “We hebben op dit moment 67 leden, verdeeld over het leerlingenorkest, de percussiegroep en de harmonie. En ja; nieuwe aanwas is altijd welkom. Het is tegenwoordig lastig nieuwe leden te krijgen. Misschien zitten jongeren liever achter de computer? Ze beseffen in elk geval niet altijd hoe leuk het is om muziek te maken. Door het oefenen raak je ook weer extra gemotiveerd. Alle genres komen hier bij Kunst en Eer langs; van pop tot klassiek. En het mooie is dat je het helemaal zelf kunt doen, muziek maken!” Marian Vaane weet waarover ze het heeft; zelf werd ze vorig jaar gehuldigd, omdat ze veertig jaar bij Kunst en Eer zat. De hele familie Vaane is een Kunst en Eer-familie trouwens. “Ja, mijn man Peter en ik hebben elkaar bij Kunst en Eer ontmoet. En onze zoon en dochter zitten ook bij Kunst en Eer.” Niet alleen jonge leden zijn welkom bij Kunst en Eer overigens. Ook mensen tussen de twintig en de veertig jaar, die zich in Zierikzee gevestigd hebben, zijn van harte welkom. “Ze hoeven geen muzikale opleiding gehad te hebben,” vertelt Marian. “Dat regelen wij wel; via de Muziekschool, of als er financiële belemmeringen zijn dan kunnen we zelf opleiden.” Koninklijke Harmonie Kunst en Eer heeft een lange geschiedenis en werd opgericht in 1830, bij het verdwijnen van de schutterijmuziekkorpsen in Zierikzee. In 1953 kreeg men het predikaat ‘Koninklijk’, toen het Wilhelmus werd gespeeld vanaf een kotter, bij de dijksluiting bij Ouwerkerk. In 1993 kreeg Kunst en Eer het voor elkaar een eigen oefenruimte aan te kopen; een vroegere gymzaal aan de Kaersemakerstraat. Onder de bijzondere momenten horen de uitwisselingen met Saint Hilaire, waar een aantal jaar geleden geen subsidie meer voor verleend werd door de gemeente. “Maar eigenlijk is ook elk jaarconcert een hoogtepunt”, bedenkt Marian Vaane. “Samen zoiets voorbereiden maakt het geheel nog hechter. Zo hadden we vorig jaar een geweldig jaarconcert samen met pianist Cor Bakker; allerlei muziekstijlen kwamen aan bod, zelfs rap!” “Het belangrijkste is dat mensen leren ontdekken hoe leuk het is om muziek te maken,” vat Marian Vaane het doel van de Open Dag samen. “Ik zou het wel van de Dikke Toren af willen schreeuwen en ik snap soms ook niet wat mensen weerhoudt. Kom kennismaken, zou ik zeggen!”  (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  11-10-2012

Zeelandia start broodactie voor Serious Request

Bakkerijgrondstoffenfabrikant Zeelandia in Zierikzee start een inzamelingsactie voor Serieus Request; de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis. Het bedrijf gaat via haar afnemers 500 grams brood verkopen, waarvan een euro naar het Rode Kruis gaat. Zoals bekend gaan in december weer drie DJ’s het glazen huis in. Ook in Zierikzee start het Rode Kruis met een glazen huis-actie op het Havenpark. Ook de opbrengst van deze inzameling komt ten goede aan Serious Request. Boven: DJ Chiel Beelen (foto: Joop van Houdt)

bron: WereldRegio  10-10-2012

Koploper Den Boer moet strijden voor positie

Koploper Marnix den Boer moest in de vijfde ronde van de huishoudelijke competitie vol aan de bak om zijn eerste plaats veilig te stellen. Kedem Gutkind naderde hem tot op een paar puntjes.Marnix den Boer was gehaast naar de club gekomen en deed snel zijn eerste zet. Dan namen en datum invullen, en hij kijkt weer op het bord. Tot zijn eigen verbazing had hij e2-e3 gedaan in plaats van e2-e4. Hij kwam eigenlijk nog wel aardig te staan met twee lopers tegenover twee paarden, maar zag zich toch genoodzaakt ze af te ruilen. Hij had daarna een zwakke d2 pion en de torens waren wat te passief. Van den Nieuwendijk, zijn tegenstander, ondernam een sterke centrumaanval maar kon er net niet doorheen komen. Den Boer stelde twee keer remise voor, wat geweigerd werd, ook al omdat Van den Nieuwendijk meer bedenktijd over had. Uiteindelijk werd het toch remise doordat Den Boer steeds schaakjes kon geven. Sjaak Spiegels kreeg van Piet de Vreede de voor hem vertrouwde Svesjnikov voorgeschoteld. Spiegels verbazing groeide met de zet. De Vreede speelde volledig intuïtief telkens de goede zetten en Spiegels was op het eind blij dat hij remise kon houden. Paul Greefhorst kwam agressief uit de opening maar speelde zijn pionnen iets te gretig op. Zijn aanval sloeg niet door waarna Kedem Gutkind het centrum kon innemen en met een prachtige matvoering de spectaculaire partij besliste. Aat Brakel met wit raakte tegen Linda Greefhorst een pion achter, waarna Linda zorgvuldig alles probeerde af te ruilen en uiteindelijk die ene pion doorslaggevend werd: 0-1. Jan Heiligers liet zijn loper insluiten en moest deze afruilen tegen een pion. Nadat hij later ook nog een paard weggaf ging de winst eenvoudig naar Peter de Vrieze. Het combinatieteam ZSC van Zierikzee en Scherpenisse in de Zeeuwse Hoofdklas leed een gevoelige 6-2-nederlaag in Souburg. Mede doordat drie sterke spelers niet meekonden werd een terechte nederlaag geleden. Voor Zierikzee wist Martin Krijger te winnen, Kedem Gutkind en Arend Bandsma remiseerden. De anderen verloren.

bron: WereldRegio  10-10-2012

Eerste winst voor Scaldina

Het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Scaldina heeft dit seizoen zijn eerste zege geboekt. Bij ODT-Klaverblad Verzekeringen 2 in Roosendaal werd het 3-7. Ondanks een aantal nipte vijfsetters bleven Koen van Velthoven en Tristan Benschop ongeslagen. Samen sleepten ze ook het dubbelspel binnen. Martijn Stouten kwam niet tot een overwinning. De Zierikzeese ploeg staat nu in de middenmoot van de eerste klasse. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)     

bron: Ons Eiland  09-10-2012

Gemeentearchief doet mee aan Archievendag

Zaterdag 20 oktober neemt het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland deel aan de Open Archievendag. Deze archievendag is een onderdeel van de Maand van de geschiedenis en staat deze keer in het teken van het thema ‘Arm en rijk’. Deze open dag wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in het gemeentearchief in het gemeentehuis in Zierikzee (ingang achterzijde). Martin van den Broeke houdt om 11.00 uur en 13.30 uur een inleiding onder de titel: ‘Voor nut en vermaak. Landleven en boerenbedrijf op buitenplaatsen in Noordgouwe’. Rijke stadsbewoners uit Zierikzee hadden in Noordgouwe (Schuddebeurs) hun eigen buitenplaats. Te midden van veel groen brachten zij er de zomerse dagen door, tussen de boeren en arbeiders. Het zijn de ingrediënten voor een boeiend verhaal. In het Gemeentearchief in Zierikzee is heel veel te vinden over onze voorouders. Een voor de hand liggende vraag is: waren ze arm of rijk? Rijke Zierikzeese patriciërs konden zich de weelde van een buitenplaats veroorloven dankzij hun goed gevulde beurs. Armen moesten hun toevlucht nemen tot het armbestuur of de diaconie en werden, vooral in de winter, ondersteund. Dat kon gebeuren met geld maar ook in natura door hen brood of brandstoffen te geven. Een tentoonstelling van allerlei archiefstukken, tekeningen, prenten, foto’s en boeken geeft een beeld van rijken en armen. Deze dag gaat ook de deur van de archiefbewaarplaats open, zodat iedereen een indruk kan krijgen van allerlei documenten. Ook is een film te zien van Nieuwerkerk. Vrijwilligers helpen mee om de archiefstukken vindbaar en doorzoekbaar te maken. Enkelen van hen zijn die dag in het archief achter hun computer. De bezoekers kunnen over hun schouder meekijken en uiteraard vragen aan hen stellen. De vrijwilligers vertellen graag over hoe zij de archiefstukken bewerken en wat zij daarbij zoal tegenkomen in het archief. De resultaten van hun werk zijn te zien op de website van de gemeente. De Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, die zich onder meer inzet voor het behoud van monumenten, is aanwezig met een informatiestand. Elke bezoeker krijgt een attentie mee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-10-2012

Inwoners Zierikzee winnen 112.500 euro

Drie inwoners van Zierikzee die meespeelden in de septembertrekking van de Postcode Loterij, hebben deze week de PostcodeStraatprijs gewonnen. In totaal verdelen zij met elkaar een geldbedrag van 112.500 euro. Deelnemers met postcode 4301 WG in hun lotnummer ontvangen in ieder geval 12.500 euro per lot. De winnaars die met loten met StraatprijsVerdubbelaar meespelen, kunnen zelfs rekenen op 25.000 euro per lot. Eén winnaar wint naast de geldprijs ook nog een gloednieuwe BMW (1-serie). De PostcodeStraatprijs wordt wekelijks uitgereikt door de Postcode Loterij. Gaston Starreveld, ambassadeur van de Postcode Loterij, was donderdag 4 oktober in de Mastgatstraat in Zierikzee om de geldprijzen en de BMW uit te reiken. De uitreiking wordt uitgezonden op zondag 21 oktober in het tv-programma ‘Eén tegen 100’ op Nederland 1 om 21.25 uur. Op de foto: De heer Steenkist en mevrouw Bruggeman uit Zierikzee ontvangen de PostcodeStraatprijs-cheque uit handen van Gaston Starreveld, ambassadeur van de Postcode Loterij. (foto: Roy Beusker Fotografie)

bron: Ons Eiland  08-10-2012

Volleybalsters Forza hebben langste adem

Het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza hebben tegen DVO een goede overwinning in vijf sets geboekt. De volleybalsters begonnen zaterdag in hun derde partij in de promotieklasse goed met 15-25 in de eerste set. Tijdens het tweede en derde bedrijf liet Forza het met name in de eindfase afweten: 25-22 25-21. Hierna toonde het Schouwse team karakter en beschikte ze over de langste adem. Met 15-25 8-15 was het verschil ten opzichte van DVO behoorlijk ruim. Voor de mannen viel er in hun derde wedstrijd van het seizoen 2012/2013 bijzonder weinig eer te behalen. De promotieklasser verloor met 4-0 van RVC: 25-15 25-16 25-15 25-15. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-10-2012

WIFI-netwerk gemeentehuis

In het gemeentehuis in Zierikzee is sinds vorige week Wifi beschikbaar. De aanleg van het Wifi netwerk is gerealiseerd om het papierloos vergaderen met het gebruik van tablets mogelijk te maken. Het draadloze netwerk is ook beschikbaar voor bezoekers aan het gemeentehuis die hierdoor met hun mobiele apparaten kunnen beschikken over een gratis internetverbinding. Het netwerk is via de Wifi instellingen van het mobiele apparaat te vinden onder de naam INTERNET. Er is geen wachtwoord nodig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  06-10-2012

Gemeente heeft ID-scanner

De gemeentecontroleert sinds woensdag met behulp van een ID-scanner reisdocumenten, rijbewijzen en andere identiteitsbewijzen geautomatiseerd op echtheidskenmerken. Hiermee is het mogelijk binnen enkele seconden uitsluitsel over de echtheid van een document te krijgen. Daarnaast wordt verondersteld dat het hebben van een dergelijke scanner een afschrikkende werking heeft op personen die ID-fraude willen plegen. Fraude met identiteitsdocumenten veroorzaakt aanzienlijke schade bij overheid en bedrijfsleven. ID-fraude is zelfs de meest voorkomende vorm van fraude. Het leed is voor een burger niet te overzien wanneer de ID ‘gestolen’ wordt, nog afgezien van de financiële schade. Hoe vaak fraude met identiteitsdocumenten precies voorkomt is moeilijk te zeggen. Er zijn zoveel documenten in omloop dat medewerkers nooit alle foute exemplaren kunnen onderscheppen. Het nieuwe apparaat moet voor 99 procent zekerheid bieden. Aanschafkosten: 5000 euro. Geschat wordt dat criminelen met een vervalst ID-document tot 40.000 euro aan overheidsvoorzieningen kunnen misbruiken.

bron: Ons Eiland  06-10-2012

Binnen veertien dagen uitspraak binnenstad

Het wordt nog razend spannend de komende weken. Donderdagmorgen stond de gemeente bij de rechtbank in Middelburg lijnrecht tegenover een groep bewoners van de binnenstad van Zierikzee. Inzet van de bewoners is het tegenhouden van de herinrichting, zoals de gemeente die nu voor ogen heeft. De bewoners hebben zich dit jaar verenigd in H2OK (Havenplein, Havenpark, Oude Haven en Kraanplein). De club maakt zich grote zorgen over de manier waarop de gemeente de binnenstad op de schop wil nemen. Dat begint op 22 oktober met het autovrij maken van het Havenplein. Maar volgens H2OK – die werd vertegenwoordigd door Leendert van Melle en Pieter van Traa – worden de bewoners om de tuin geleid. Het gaat volgens hen niet alleen om het Havenplein. Ook de verdere herinrichting (Havenpark) is dan onomkeerbaar. ,,Het is één plan van de gemeente. Dat is wel duidelijk,” aldus Van Traa. En juist de wijze waarop de gemeente het Havenpark wil inrichten, stuit H2OK tegen de borst. Een geulenpatroon en meer tast het historische karakter van de binnenstad aan. ,,En die auto’s nu op het Havenplein, das toch ook een rommeltje?” reageerde de rechter. Het was het enige moment dat de rechter zich tot een waardeoordeel liet verleiden. Daarom wordt het nog spannend de komende dagen. Binnen veertien dagen laat de rechter weten of de gemeente wél of niet van start mag gaan met de herinrichting van het Havenplein. Als dat niet kan, loopt de gemeente een kleine €400.000 mis aan Europees geld. Maar volgens Van Traa is dat geen argument. ,,De besluiten zijn in 2008 genomen. Vervolgens is de gemeente pas in 2011 met een plan gekomen.” Volgens H2OK heeft de gemeente de regels voor zichzelf te soepel gehanteerd. Geen archeologische onderzoek, een kapvergunning voor de bomen en geebn bouwvergunning voor straatmeubilair. Van burgemeester en wethouders was niemand aanwezig. Zij lieten zich vertegenwoordigen en verdedigen door een groep ambtenaren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  05-10-2012

Monumentale Nobelpoort in kleuren van de regenboog

Ineens was hij paars, de monumentale Nobelpoort in Zierikzee. Donderdagavond deed een plaatselijk installatiebedrijf proeven met ledlampen. De Nobelpoort was uitgekozen omdat die dichtbij het bedrijf staat en lekker in het zicht staat van mensen die langs Zierikzee rijden. Volgens een medewerker van het bedrijf zijn ledlampen veel energiezuiniger en daardoor goedkoper dan de normale verlichting van de poort. Bovendien zijn er veel meer mogelijkheden, door het gebruik van kleuren. Het werd gedemonstreerd door de poort in de verschillende kleuren te verlichten. De gemeente Schouwen-Duiveland zou volgens de medewerker met interesse naar de proef komen kijken. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  05-10-2012

Herinrichting binnenstad vandaag bij de rechter

Vandaag staan de tegenstanders van de Zierikzeese herinrichting lijnrecht tegenover de gemeente bij de rechtbank in Middelburg. De tegenstanders, georganiseerd in H2OK zien de heirnrichting niet zitten op de manier, zoals de gemeente die voorstaat. Bij de voorzieningenrechter probeert de groep er alsnog een stokje voor te steken. H2Ok wil dat er niet begonnen wordt met werkzaamheden voordat er uitsluitsel is over de bezwaarschriften die zijn ingediend. Vrijdag in WereldRegio de laatste stand van zaken over de rechtszitting. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-10-2012

Hart van Leefbaarheid gaat door

Op vrijdag 5 oktober is de aftrap van de tweede fase van het project Hart van Leefbaarheid in de Weverij door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Daarnaast wordt er op deze middag stilgestaan bij de successen die er de afgelopen jaren gerealiseerd zijn door inwoners, stichtingen en bedrijven met steun vanuit Hart van Leefbaarheid. Hart van Leefbaarheid ontstond in 2009 als demonstratieproject vanuit de provincie en is inmiddels een bekend begrip op Schouwen-Duiveland. Het uitgangspunt van alle trajecten die vanuit dit project worden opgezet is het activeren van bewoners om zelf met leefbaarheid aan de slag te gaan. De inwoners zitten aan het stuur en waar nodig worden zij door de partners vanuit Hart van Leefbaarheid gefaciliteerd. Door de leefbaarheidstrajecten wordt gewerkt aan ‘leefbare kernen met betrokken inwoners’, een van de strategische doelstellingen uit Tij van de Toekomst. De projectperiode is inmiddels afgelopen. Maar tussen de partners en de inwoners is een samenwerking opgestart die nog verder uitgebouwd kan worden. De wens is om te komen tot een eilandbreed netwerk van inwoners en professionele partijen, om samen structureel te werken aan de leefbaarheid op Schouwen-Duiveland. Daarom hebben de partijen die het project hebben gedragen, Allévo, Stichting Dorps- en gemeenschapshuizen, Gemeente Schouwen-Duiveland, Welzijnshuis en Zeeuwland, besloten om een tweede fase te realiseren. Het startsein hiervoor is 5 oktober. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-10-2012

Mellaart kan handbalseizoen op buik schrijven

Kenneth Mellaart kan het aanstaande handbalseizoen, dat over anderhalve week begint, op zijn buik schrijven. Onderzoeken in het ziekenhuis hebben uitgewezen dat de Zierikzeese handballer uit het eerste mannenteam van Delta Sport een gescheurde kruisband en botkneuzingen heeft opgelopen. Deze zware blessure liep Mellaart op tijdens één van de wedstrijden in de voorbereiding op het seizoen 2012/2013. Mellaart (foto)zelf denkt ook niet in actie te komen voor de formatie van trainer Rob de Vos. (foto: Mick Vleeshouwer)

bron: WereldRegio  03-10-2012

PopSport op zoek naar muziektalent

De leerlingen van het Pontes Pieter Zeeman zijn woensdagmiddag verrast met optredens van enkele bandjes in de aula. Het optreden werd georganiseerd door PopSport die op zoek is naar nieuw muziektalent. De organisatie toert de komende weken met een Amerikaans schoolbus langs middelbare scholen in Nederland om nieuwe deelnemers te werven. PopSport coacht jonge, talentvolle muzikanten die verder willen komen met hun eigen muziek, bijvoorbeeld als singer-songwriter, dj of met een band. De deelnemers werken tijdens dat project niet alleen aan muzikale maar ook zakelijke vaardigheden. Ze kunnen workshops volgen en krijgen persoonlijke coaching. Volgende week gaat PopSport naar andere Zeeuwse scholen. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  03-10-2012

Wereldvrouwen stopt ermee

De stichting Zeeuwse Wereldvrouwen (ZWV) stopt eind van het jaar met haar activiteiten. Het is een noodgedwongen besluit, aldus het bestuur. ,,We kunnen op langere termijn de voortgang van onze organisatie niet waarborgen. Alle inspanningen om structurele financiële steun te vinden bij gemeente, provincie, overheid, fondsen, instellingen en woningcorporatie hebben helaas niets opgeleverd”. Wereldvrouwen werd, eind 2010, als onderdeel van het Welzijnshuis ,,wegbezuinigd”. In 2011 zette de stichting Zeeuwse Wereldvrouwen, als onafhankelijke organisatie, haar activiteiten voort in het Ondernemersatelier (foto) in Zierikzee. ,,We hebben alles op alles gezet om door te gaan, omdat onze activiteiten voorzien in een groeiende  behoefte bij een grote groep vrouwen van verschillende culturen, leeftijden en achtergronden. We bevorderen de sociale cohesie en dragen bij aan de leefbaarheid op Schouwen-Duiveland. We hebben over de afgelopen dertien jaar dat we bestaan, veel ervaring en expertise opgebouwd., “ aldus de club in een persbericht. De viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart zal de stichting jaarlijks blijven  organiseren. Ook twee jaarprojecten zullen nog doorlopen tot maart 2013. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-10-2012

Scaldina verliest opnieuw

Het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Scaldinaheeft voor de derde keer op rij met 6-4 verloren. Donderdag was Die Meede 2 uit Made de tegenstander. Na vier partijen stond het 3-1 in het voordeel van de ploeg uit Zierikzee. Alleen Herbert Keijman moest zijn partij inleveren. Tristan Benschop en Koen van Velthoven wonnen hun eerste partij vrij gemakkelijk en samen zegevierden ze ook glorieus in het dubbelspel. Toch zouden Keijman en Van Velthoven teleurstellend hun volgende twee partijen verliezen. Het was alleen nog Benschop die in een vijfsetter tegen Marcel van Groesen voor het vierde punt ging tekenen. (fto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  02-10-2012

Inbraak in geldautomaten Zierikzeese wasinstallatie

Bij een wasinstallatie aan de Vissersdijk in Zierikzee zijn twee geldautomaten opengebroken. Onbekenden hebben tussen zaterdag 29 september 12.00 uur en zondag 30 september 13.00 uur twee geldautomaten opengebroken en er het geld uitgehaald. In de automaten zat een bedrag van enkele honderden euro’s. De politie heeft maandag een aangifte opgenomen van de eigenaar van de automaten en zijn nog op zoek naar de dader(s). Hebt u iets gezien? Bel dan naar 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-10-2012

Nieuwe naam voor openbare werken

Het zal voor veel mensen even wennen zijn, maar openbare werken gaat verder als Uitvoeringsbedrijf openbare ruimte. Dat is vandaag bekend geworden. Openbare werken is volledig gereorganiseerd. De drie districten zijn opgeheven, dependances zijn gesloten en de dienst moet nu aanzienlijk goedkoper gaan werken. Wat er nog aan ontbrak was een nieuwe naam en die is maandag door wethouder Wim Stouten onthuld.

bron: WereldRegio  01-10-2012