Hennepkwekerij in woning

In een woning aan de Zeehondenplaat in Zierikzee is donderdagmiddag een in werking zijnde hennepkwekerij ontdekt. De kwekerij bestond uit ongeveer 100 volgroeide hennepplanten. Alle planten en de benodigde apparatuur zijn in beslag genomen en zijn afgevoerd ter vernietiging. De bewoner is meegegaan naar het politiebureau voor verhoor. Na opmaken van proces-verbaal mocht hij nadien weer naar huis. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: politie Zeeland  30-11-2012

Stella Boys scoort er flink op los tegen Verf&Wand

In de eerste klasse zaalvoetbalcompetitie van ZieZaVo scoorde Stella Boys (foto) er flink op los tegen Verf&Wand. Na veertig minuten voetbal bleef de teller steken op een 12-2-overwinning. IJtama pakte weer de winstpunten door ASZ te verslaan met 6-3. De partij tussen Knock on Wood en Van Oeveren/WIK/Kort kwam uiteindelijk tot een 3-4-winst voor Van Oeveren. In de tweede klasse won Motorenboys overtuigend van FC Kerkwerve/Oliegeultje met 6-1. De koploper De Strandlopers/Ginsterveld won met 8-4 van Stella Boys 2 en Airpack trok aan het langste eind tegen Via Adviseur met 6-5. FC Bru won met 3-1 van Spuiterij Elfrink. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  27-11-2012

Koster onmiddellijk weg bij Belgische Beerschot

Oud-Zierikzeeënaar Adrie Koster (foto) en Beerschot gaan per direct uit elkaar. De Nederlandse trainer, die sinds dit seizoen aan de slag was bij de Belgische eersteklasser, kon niet overtuigen. Beerschot staat twaalfde in de Belgische Jupiler League met zeventien punten uit zeventien wedstrijden. Clubvoorzitter Patrick Vanoppen spreekt tegenover de Belgische televisiezender Sporza over een ontslag in onderling overleg. ,,Er zijn deze week op de training dingen gebeurd, waardoor we samen hebben besloten dat er geen mogelijkheid meer was om dit seizoen nog een positief vervolg te breien aan onze samenwerking”, zegt Vanoppen. De 58-jarige Koster werd vorig jaar oktober ontslagen bij Club Brugge. Hij is na Ron Jans (Standard Luik) de tweede Nederlandse coach in korte tijd die moet vertrekken bij een club uit de hoogste voetbalklasse van België. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  30-11-2012

Pontes nieuwe onderkomen tafeltennisclub Scaldina

Nog een half jaar (de voorjaarscompetitie) en dan neemt Scaldina afscheid van de sportzaal aan de Raamstraat. Het nieuwe onderkomen voor de Zierikzeese tafeltennisclub wordt één van de gymzalen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. De verhuizing van de Raamstraat naar de scholengemeenschap is goed door de leden van Scaldina besproken. Immers, met de nieuw te bouwen sporthal aan de Lange Blokweg leek dat een goede optie. Leek want Scaldina vindt het daar te grootschalig en hikte tegen de hoge zaalhuur aan. Toch moeten de tafeltennissers flink meer contributie gaan betalen, laat Jan Remmers weten. De jeugdsecretaris heeft zich samen met Hans Jonker bezig gehouden met de nieuwe huisvesting van zijn vereniging. ,,De contributie gaat van zeventig naar honderddertig euro.” De leden van Scaldina zijn akkoord gegaan. Nu staan alleen nog de officiële ondertekening met Pontes de overgang in de weg. ,,Dat is formaliteit”, aldus Remmers. Anders gezegd: het vlaggenschip van Scaldina, het eerste mannenteam, debuteert in de hoofdklasse van de afdeling Brabant/Zeeland, het hoogste niveau in de clubhistorie, in de oude zaal aan de Raamstraat, die bijna veertig jaar dienst heeft gedaan voor de tafelltennisvereniging. Het debuut is het gevolg van het vorige week vrijdag behaalde kampioenschap in de eerste klasse. De slotwedstrijd in St. Willebrord tegen naaste belager Back Hands 2 werd met 6-4 gewonnen. Koen van Velthoven, Martijn Stouten, Tristan Benschop en Herbert Keijman leken aan een 5-5-gelijkspel genoeg te hebben voor het kampioenschap. Na verliespartijen van Benschop en Keijman brak Van Velthoven de ban voor Scaldina. Hij versloeg John Brussé in vier games. Hierna werden ook het dubbelspel en de volgende partijen van Benschop en Van Velthoven gedecideerd binnengesleept, waardoor een 4-2-voorsprong genomen werd. Keijman hikte daarop tegen het vijfde punt aan en kon een 2-0-voorsprong tegen Brussé geen passend vervolg geven. Wie wel won, was Van Velthoven, in drie games van René Lauwerijssen. Ondertussen had Arnemuiden 3 haar wedstrijd met 10-0 gewonnen, wat betekende dat Scaldina toch nog een punt extra nodig had om het kampioenschap veilig te stellen. Benschop pakte dit punt vrij resoluut middels een 3-1-overwinning op Brussé. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  30-11-2012

Plan Buijse wordt Buzee

Zeeuwland start nog dit jaar met de nieuwbouw van de Zierikzeese wijk Buijse. Een ambitieus project van maar liefst dertig miljoen euro. Eind 2018 moeten er 141 nieuwe woningen gebouwd zijn. Buijse maakt plaats voor Buzee, want dat wordt de nieuwe naam van deze wijk. Donderdagavond zijn de mensen in de naoorlogse wijk geïnformeerd. Zeeuwland-directeur Antoine de Ceuster spreekt van een ‘zeer ambitieus’ project. ,,Voor fase 1 hebben we het geld al geregeld. Voor de twee fases daarna nog niet, maar dit project moet gewoon doorgaan natuurlijk.” Zeeuwland start het grote project in een tijd dat er door de kabinetsvoornemens grote onzekerheden zijn voor de woningbouwcorporaties. Maar Buijse is al zover in de ontwikkeling dat Zeeuwland wil doorpakken. De woningen vragen daar ook om volgens Hans van der Zwet, projectleider bij Zeeuwland. Nog voor het einde van dit jaar wordt de bouwroute gerealiseerd. Hiervoor wordt een brug gebouwd over de gracht. De bouwroute komt uit op de kop van de Slabberswerf. En dan kan er na de jaarwisseling begonnen worden met de sloop en kan de nieuwbouw in de tweede helft van 2013 van start. In de eerste fase worden 41 woningen neergezet. Volgens Van der Zwet is gekozen vooor kwalitatief goede woningen. De huren komen tussen de 590 en 665 euro (grens huurtoeslag) te liggen. De Ceuster: ,,De mensen gaan meer betalen dan nu het geval is. Maar voor mensen met recht op huurtoeslag blijven de woningen wel betaalbaar”. Niet alle mensen die de wijk inmiddels hebben moeten verlaten, komen terug. Dus start Zeeuwland gelijkertijd met een campagne.

bron: WereldRegio  30-11-2012

Keet in de kerk

In de Weverij in Zierikzee barstte vorige week een spannende strijd los tussen de twaalf basisscholen die meedoen aan Keet in de kerk. De tweede aflevering op weg naar de keuze van Miss Symfony was in de vorm gegoten van een rechtszitting waarin vijf buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand optraden als advocaat van één muziekinstrument: de fluit, klarinet, fagot, hobo en sax. De vijf ambtenaren (Floor Kik, Marco Reedijk, Valesca Maliepaard, Jacomien Valk en Pia Berrevoets) voerden een felle strijd over de vraag welk instrument het mooiste was. Opperrechter Cees Möhlmann had zichtbaar moeite om de verwoede advocaten en een kokende zaal in bedwang te houden. Regelmatig dreigde hij ‘de zaal te laten ontruimen’. Met de muzikale steun van de vijf instrumentalisten probeerden de advocaten de opperrechter te overtuigen. De uiteindelijke uitspraak was dat de kinderen het maar moesten bepalen.  Op school hebben de kinderen nogmaals over de instrumenten gesproken en per school werd één instrument uitgekozen. De saxofoon, klarinet en fagot lagen nek aan nek. Uiteindelijk werd de saxofoon gekozen door de Wiilibrordusschool (Zierikzee), ’t Staepel of (Renesse), De Schouw (Brouwershaven) en de Beatrixschool (Zierikzee). De klarinet en de fagot kregen drie scholen achter zich, de fluit en de hobo elk één school. De volgende ronde wordt in januari gehouden. Aan het eind van het cursusjaar kennen de leerlingen de belangrijkste instrumenten van het symfonieorkest. Boven: Ambtenaar/advocaat Jacomien Valk introduceert de saxofoon (Gill Robinson) door middel van een rap. (foto: PR/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  29-11-2012

Samenwerking Campus Cultura in beeld gebracht

Leerlingen van Pontes Pieter Zeeman kregen dinsdag een eerste tipje van de sluier opgelicht over Campus Cultura in Zierikzee. Natuurlijk is het voor de leerlingen duidelijk dat er hard gewerkt wordt. Er zijn al allerlei sloop- en bouwwerkzaamheden zichtbaar en er staat een bord met een ‘artist’s impression’, maar voor de leerlingen van Pontes Pieter Zeeman is nog niet helemaal duidelijk wat Campus Cultura precies inhoudt. Daarom is er voor gekozen gedurende het schooljaar op een aantal momenten aandacht te besteden aan het project. Dinsdag was zo’n moment. Gedurende het vijfde lesuur waren er allerlei activiteiten voor leerlingen van de derde klassen, waarmee de samenwerking binnen Campus Cultura in beeld werd gebracht. “Het was een erg leuke happening”, vertelt mevrouw R. van der Weijde, projectmanager van Campus Cultura. “De activiteiten waren gericht op alle derdeklassers en deze leerlingen waren er zelf ook bij betrokken. Zo verzorgden leerlingen van Consumptief lekkere hapjes voor iedereen.” Campus Cultura is een samenwerkingsverband tussen Pontes Pieter Zeeman, Bibliotheek Oosterschelde, JeugdTheaterSchool Zeeland en de Zeeuwse Muziekschool. Op dit moment vindt er in en bij de school een grote verbouwing plaats, zodat bij de opening in juni 2013 alle disciplines onder één dak zijn gehuisvest. De samenwerking tussen de diverse partijen werd dinsdag op verschillende manieren in beeld gebracht. De samenwerking tussen Pontes Pieter Zeeman en de JeugdTheaterschool Zeeland werd duidelijk met een korte presentatie van de productie ‘Grenzeloos’, die leerlingen van Pieter Zeeman maken met de JeugdTheaterSchool Zeeland. Van der Weijde: “Deze productie heeft alles te maken met het idee achter Campus Cultura. Het geeft aan dat kunst, media en muziek grenzeloos zijn. Als alles volgens planning verloopt zal deze productie in juni in zijn geheel te zien zijn, tijdens de oplevering van Campus Cultura.” Vanaf het binnenplein werden dinsdag ballonnen opgelaten; ballonnen met een betekenis. “Het oplaten van de ballonnen was bedoeld als officieel startschot”, legt Van der Weijde uit. “Niet van de bouw, want de bouw is al een tijdje bezig, maar van de samenwerking binnen Campus Cultura. Er waren dan ook ballonnen in de kleuren rood, groen, geel en blauw; de kleuren die staan voor de samenwerking binnen Campus Cultura. Leerlingen hebben eerder ook tekeningen gemaakt met deze kleuren. Deze tekeningen waren verkleind tot ballonnenkaartjes.” Leerlingen verzorgden deels de promotie van deze presentatie door te flyeren. Ook maakten ze gebruik van de social media. Bibliotheek Oosterschelde – straks ook onderdeel van Campus Cultura – verzorgde dinsdag een Twitterworkshop voor de zogenoemde Twitterambassadeurs. Van der Weijde vertelt: “Eerder werd al een Twitterwedstrijd georganiseerd. De winnaars zijn uitgeroepen tot Twitterambassadeurs. Als er nieuws is rondom Campus Cultura, gaan zij er voor zorgen dat dit bekendheid krijgt.”  Op 23 januari – tijdens de open avond van Pontes Pieter Zeeman – wordt er een vervolg geven aan dit bijzondere lesuur. Boven: De samenwerking binnen Campus Cultura is dinsdag in beeld gebracht. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  29-11-2012

Oud-penningmeester radio vecht beschuldiging diefstal aan

De oud-penningmeester van Radio Schouwen-Duiveland, die door het huidige bestuur verdacht wordt van diefstal, heeft alsnog gereageerd op de aantijgingen. Volgens de man waren er afspraken gemaakt over de oplevering van de administratie. Een deel van de brief hier: ,,Oktober j.l heeft cliënt zich tot mij gewend betreffende juridische bijstand te verlenen omdat door persoonlijke conflicten binnen het bestuur van de omroep een moeilijk werkbare situatie was ontstaan. Tijdens de bestuursvergadering in september 2012 heeft mijn cliënt aangegeven terug te willen treden als bestuurslid en daarbij zijn functie als penningmeester per 1 januari 2013 te willen neerleggen. Er is geen enkele sprake geweest van directe functiebeeindiging zoals gesuggereerd wordt. Om zaken in goede orde en overleg over te dragen werd afgesproken dat de administratie op de gebruikelijke wijze zou worden voortgezet tot het einde van het vierde kwartaal van 2012. De administratie zou in nauw overleg met mevrouw Alkemade worden gevoerd en aan haar worden overgedragen. Mevrouw Alkemade zou hierover een afspraak maken met cliënt. Tot op heden weigert mevrouw Alkemade deze afspraak te maken. Het bevreemdt cliënt dan ook dat het bestuur aangifte gedaan zou hebben wegens verduistering (…..)Cliënt onthoudt zich verder van alle commentaren in afwachting van de juridische procedure, die door cliënt met vol vertrouwen wordt gezien.” In WereldRegio van vrijdag meer over deze kwestie.

bron: WereldRegio  29-11-2012

Geen Ceremony of Christmas Carols maar wel alternatieven

“Dit jaar doen we het eens helemaal anders”, zegt Mar van der Veer. “De traditionele Ceremony of Christmas Carols zoals we die in de Nieuwe Kerk hadden, kan dit jaar door de restauratiewerkzaamheden niet doorgaan. Een mooie gelegenheid om iets nieuws te bedenken.” Even werd nog overwogen om de traditionele Ceremony of Christmas Carols in een andere kerk te houden. Maar daar bleken zoveel voetangels en klemmen aan te zitten dat de organisatoren ervan afzagen. “De sfeer van de Nieuwe Kerk krijgen we nergens terug”, zegt Van der Veer. “Maar we doen van alles rondom Kerstmis. In de Gasthuiskerk geeft Waisisi een kerstconcert. Daar worden wel christmas carols gezongen, maar het is geen traditionele Ceremony. We gaan de ruimte creatief gebruiken. De zang komt van meerdere kanten van de kerk, waarbij dankbaar gebruik gemaakt wordt van de trappen en galerijen. Er is voor de veertien jonge vrouwen ook een choreografie geschreven. Samen met de solisten Annette Jumelet en dwarsfluitiste Irene Vrolijk wordt het een concert in een ingetogen, eenvoudige sfeer. De titel van het programma is ’Op weg naar Kerst’.” Jaren geleden heeft het Thomaskoor het Klein Kerstoratorium van Huub Oosterhuis al eens uitgevoerd. Op de muziek van Antoine Oomen wordt het kerstevangelie uit Lukas 2 verteld. Dit stuk duurt ongeveer 20 minuten. Ds. Michiel de Zeeuw en Mar van der Veer schreven een nieuw kerstoratorium met de titel ‘Plaats Vinden’. Dit wordt voorafgaande aan het Klein Kerstoratorium opgevoerd, het vindt in de tijd ook plaats voor het kerstverhaal. In de chaos, beschreven in Genesis is er de schepping. Er komt verschil tussen de dag en de nacht, de zee en het land en binnen de duisternis komt er plaats voor het licht. In het derde deel is er sprake van onrust. De mens realiseert zich dat er meer is dan je kunt begrijpen, dat er meer te ontdekken is. Het vierde deel gaat over de stamboom van Jezus. Daar valt op dat er mensen in staan die in die tijd buiten de samenleving vielen. Ook zij krijgen een plaats in de weg naar het licht. De laatste delen verhalen over de plaats waar God woont. Christus is het licht in de wereld bij wie je je plaats kunt vinden.  Mar van der Veer: “Na elk deel is er een lied waar steeds een stukje bij komt. Het groeit in de loop van het oratorium tot ‘Jullie is geboren de Redder’. Wij zijn met het Thomaskoor en gastzangers hard aan het repeteren, want de tekst van Michiel is niet makkelijk. Je kunt er steeds nieuwe dingen in ontdekken. Het wordt een bijzonder gebeuren.” bron: Ons Eiland  29-11-2012

Schouwen-Duiveland kiest voor wmo-huisbezoek

De gemeente Schouwen-Duiveland past het beleid voor aanvragen in het kader van de wmo met ingang van volgend jaar aan. Lees verder.


bron: PZC  29-11-2012

Alle huisartsen op zelfde computerssysteem

Alle 22 huisartsen van Schouwen-Duiveland zullen in het voorjaar 2013 over gaan op hetzelfde computersysteem. Vandaag  zetten zij een handtekening onder een overeenkomst met het huisartseninformatie systeem Medicom-Pharmacom. De afgelopen maanden hebben de huisartsen van Schouwen-Duiveland zich breed georiënteerd op de verschillende systemen. Een proces waarbij het in huisartsenland niet altijd even makkelijk is om tot een gezamenlijke keuze te komen. Uiteindelijk hebben de huisartsen van Schouwen-Duiveland unaniem gekozen voor één systeem voor het hele eiland. Voor het eerst sinds de digitale automatisering sedert eind jaren 80 zullen alle huisartsen van Schouwen-Duiveland op hetzelfde computersysteem hun patiëntgegevens verwerken. Dit geldt zowel voor de 8 apotheekhoudende praktijken buiten Zierikzee als de 4 niet- apotheekhoudende praktijken binnen Zierikzee. Daarnaast kunnen de praktijken bij onderlinge waarneming altijd het patiëntendossier benaderen, iets dat tot dusver niet altijd mogelijk was. Ook in geval van verhuizing binnen de grenzen van het eiland kunnen patiëntendossiers eenvoudig digitaal en compleet overgezet worden. Met deze investering in één systeem voor het eiland wordt de uitwisselbaarheid van medische gegevens op het eiland sterk verbeterd, waardoor de kwaliteit van zorg voor  bijna 35000 patiënten verhoogd wordt.

bron: WereldRegio  29-11-2012

Groen Links wil opheldering over sloop

De geplande sloop van Villa Iris (foto) aan ‘t Vrije in Zierikzee heeft vragen opgeroepen bij de fractie van Groen Links. De partij wil van burgemeester en wethouders opheldering over de sloopvergunning. De huidige eigenaar wil het oude pand slopen en er iets nieuws voor terugzetten. Maar met name dat baart een aantal buurtbewoners zorgen. Die vrezen dat het vertrouwde beeld van ‘t Vrije hiermee verstoord wordt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-11-2012

Tijdpunten weer een stap verder

Vrijdag ondertekenen Stichting Made in Zeeland, Zeeuwland, het Welzijnshuis, de gemeente Schouwen-Duiveland en Qoin een samenwerkingsovereenkomst om Tijdpunten in omloop te brengen. Tijdpunten is een middel om  mensen in beweging te brengen en om iets voor een ander te doen en speelt zich voornamelijk af in het immateriële deel van onze economie. Vraag en aanbod worden gekoppeld en zo wordt actief burgerschap bevorderd. De beloning wordt uitgedrukt in punten waarbij elk uur helpen ‘één uur‘ aan saldo oplevert. Tijdpunten kunnen worden verzilverd bij maatschappelijk betrokken ondernemers. Naarmate er meer Tijdpunten rouleren groeit de sociale economie en krijgt cohesie in wijk, buurt of kern een nieuwe dimensie. In het komende voorjaar  is het project operationeel.

bron: WereldRegio  29-11-2012

Gezinshereniging een feit

De vorige week in WereldRegio aangekondigde gezinshereniging van de Irakeese familie Alhakari is vandaag, woensdag, geschied. Vader Alhakari kon na zeventien maanden zijn vrouw en hun zes kinderen weer in de armen sluiten op Schiphol. Aansluitend is het gezin naar Zierikzee gereisd. Een gezinshereniging met zeven personen tegelijk heeft zich op Schouwen-Duiveland niet eerder voorgedaan. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  28-11-2012

Local Undergroud in Brogum

Local Underground in Brogum vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 december. Dit jaar met: Vloer, A Generation After, Jimmy Dumbbell (foto) en Capital Sentimental. De avond begint om 20.00 uur. Entree: 7,50 euro. Vloer is nog een redelijk onbekende band uit Zeeland, maar heeft ondertussen al een aantal optredens achter de rug. De band bestaat uit een interessante mix van muzikanten die hun roots hebben in de punk, de alternative rock, de grunge, de indierock, de indiefolk. Verbazingwekkend genoeg komt dit allemaal samen tot een lekker in het gehoor liggend geheel. Noem het poprock, noem het alternatief, volgens sommigen zijn er zelfs invloeden van dubstep in terug te horen. A Generation After is een band uit Goes die het snoeiharde van de stoner met het innemende van de psychedelische rock wil verbinden. Dit doet de band door middel van nummers met verrassende wendingen, ruimte voor experiment en een intense podiumpresentatie. Met drie gitaristen, een beukende ritmesessie en een zanger met maatschappij kritische teksten weet de band een geheel eigen geluid neer te zetten. Jimmy Dumbbell is het nieuwste muzikale talent uit Zeeland. In oktober 2011 hebben de vijf muzikanten Adriaan van den Berg, Corné Flikweert, Ferry de Ronde, Richard Krijger en Willem de Leeuw elkaar gevonden en sindsdien gaat het hard met de band. Traditionele instrumenten als elektrisch gitaar, bas en drums worden gecombineerd met de klanken van akoestisch gitaar, orgel, accordeon en contrabas. Jimmy Dumbbell staat voor een avond krachtige dampende en meeslepende muziek van het hoogste niveau. Capital Sentimental is een vierkoppige Zeeuwse band die sinds de zomer van 2007 progressieve psychedelica maakt. In het najaar van 2009 brachten ze hun debuutalbum uit, getiteld: “What The Pope Does In His Sparetime”. Tegenwoordig treedt de band veel op. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  28-11-2012

Blunder schaker Bimmel na blijdschap in begin

In de huishoudelijke competitie was het spektakel niet van de lucht en lagen vreugde en verdriet dicht bij elkaar. Kees Bimmel was blij dat hij eindelijk weer eens tegen koploper Bas van de Graaf mocht, begon vol goede moed maar kon wel door de grond zakken toen hij al na drie zetten blunderde en kon kiezen tussen mat en het verlies van een paard. Uiteraard koos Bimmel voor het laatste, maar verloor uiteindelijk ook. Kedem Gutkind kreeg al snel een open lijn naar de koningsstelling van Marnix den Boer. Hij rokeerde zelf de andere kant op en offerde een toren om de vijandelijke koningsstelling open te breken. Daarbij had hij een vluchtweg van de zwarte koning over het hoofd gezien. Den Boer wikkelde bekwaam de stelling af naar een gewonnen staand eindspel en hield hoofdzakelijk nog rekening met zijn dreigende tijdnood. Als een Italiaanse voetbalploeg bleef Gutkind loeren op een kansje, en zowaar trapte Den Boer nog in een listig opgestelde val. Het kostte Den Boer een volle toren en daarmee de partij. Sjaak Spiegels bestreed de opening van de met wit spelende Kees van den Nieuwendijk, nummer twee in de rangschikking, met het Wolga-gambiet. Van den Nieuwendijk kende dit niet en speelde heel verstandig een voorzichtige variant. Na het innemen van de eerste posities opende het spel en ontwikkelden zich dreigingen over het hele bord. Spiegels sloeg met zijn koningsloper de dametoren, waarop wit niet direct een toren van Spiegels terugnam maar de zwarte dame opjoeg en een centrumaanval voorbereidde. Na het uiteindelijk toch slaan van de zwarte toren kreeg wit initiatief en kon langzaam maar zeker naar een overwinning toe schaken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-11-2012

Beschuldigde penningmeester ’sommeert’ WereldRegio

De oud-penningmeester van Radio Schouwen-Duiveland, die door zijn bestuur wordt verdacht van diefstal, heeft WereldRegio gesommeerd te stoppen met berichtgeving hierover. De man heeft een advocaat ingeschakeld die deze krant sommeert af te zien van verdere publicaties en WereldRegio ,,volledig aansprakelijk” stelt voor schade die de man hierdoor zou ondervinden. WereldRegio meldde deze week over de kwestie, nadat dat een interne memo van het bestuur van de lokale radio op de redactie was terecht gekomen. Daarin meldt het radio-bestuur dat het aangifte tegen de man heeft gedacht op verdenking van het overboeken van radiogelden. WereldRegio meldde dat eerder deze week op haar website en zal hieraan ook aandacht besteden in de krant van vrijdag. De man noemt de publicatie ..volstrekt onacceptabel” en constateert dat de krant zelf geen onderzoek gedaan zou hebben. Ook zegt de advocaat op het bestuur van de radio afgestapt te zijn. Tegen de bestuursleden doet hij aangifte van smaad en/of laster.

bron: WereldRegio  28-11-2012

Handbalcoach Rob de Vos nog altijd bevlogen

Bloedfanatiek coacht hij de handballers van Delta Sport. Inmiddels is Rob de Vos uit Middelburg bezig aan zijn tweede termijn als trainer van de club uit Zierikzee. “Fel, direct, en een berg ervaring. En die berg ervaring draagt hij ook op een goede manier over aan de groep”, zegt doelman Thim Zevenbergen over De Vos. Inmiddels is de oefenmeester al ruim 45 jaar actief in de handbalsport. De Vos heeft in die periode alle facetten van de sport van dichtbij meegemaakt. Als speler en trainer, maar het ‘handbaldier’, zoals voorzitter Jaap Niemans hem omschrijft, bekleedde ook bestuurlijke functies. Over zijn instelling is De Vos duidelijk. “De inzet moet er zijn anders selecteer ik je niet. Het kost me heel veel tijd. Dat vind ik niet erg, maar dat moet de voorwaarde zijn”, vindt De Vos. “Coachen is het leukst, althans nu met mijn leeftijd. Spelen is natuurlijk het allerleukst, maar dat gaat niet meer”, vertelt de bijna 60-jarige trainer. Delta Sport vecht dit jaar tegen degradatie in de hoofdklasse D. Na zeven speelrondes staat de Schouwse ploeg op de tiende plaats met twee punten. Evenveel als de nummers elf en twaalf. “Gezien waar we nu staan en hoeveel moeite we hebben, is de doelstelling erin blijven”, aldus De Vos. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  27-11-2012

Campus Cultura in Zierikzee in de schijnwerpers

Met onder meer het oplaten van ballonnen en een korte presentatie van de productie Grenzeloos is dinsdagmiddag in Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee Campus Cultura in de schijnwerpers gezet. Lees verder.

bron: PZC  27-11-2012

Scaldina kampioen in eerste klasse

Het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Scaldina uit Zierikzee heeft zich tot kampioen gekroond in de eerste klasse. De slotwedstrijd in Sint Willebrord tegen naaste belager Back Hands 2 werd met 6-4 gewonnen. Voor de eerste keer in de historie van de club is promotie naar de hoofdklasse afgedwongen. De heren leken aan een 5-5 gelijkspel genoeg te hebben voor het kampioenschap. Na verliespartijen van Tristan Benschop en Herbert Keijman was het Koen van Velthoven die de ban brak voor Scaldina. Hij versloeg John Brussé in vier games. Hierna werden ook het dubbelspel en de volgende partijen van Benschop en Van Velthoven gedecideerd binnengesleept, waardoor een 4-2 voorsprong genomen werd. Keijman hikte daarop tegen het vijfde punt aan en kon een 2-0 voorsprong tegen Brussé geen passend vervolg geven. Wie wel won, was Van Velthoven, in drie games van René Lauwerijssen. Ondertussen had Arnemuiden 3 haar wedstrijd met 10-0 gewonnen, wat betekende dat Scaldina toch nog een punt extra nodig had om het kampioenschap veilig te stellen. Benschop pakte dit punt vrij resoluut middels een 3-1-overwinning op Brussé. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  27-11-2012

Aangifte tegen penningmeester lokale radio

Het bestuur van radio Schouwen-Duiveland heeft aangifte gedaan tegen haar oud-penningmeester, die er door het bestuur van verdacht wordt geld uit de kas te hebben gestolen. Dat blijkt uit een vertrouwelijke memo aan de vrijwilligers, die maandagavond op de redactie van WereldRegio terecht is gekomen. De man zou gelden van de omroep hebben gestort op rekening van zijn eigen bedrijf; een administratiekantoor. De omroep heeft jarenlang samengewerkt met hem, maar het ongenoegen onder de bestuursleden groeide naarmate de man (secretaris en penningmeester) geen inzage gaf in de financiële en administratieve zaken van de omroep. Toen het bestuur van de man opheldering eiste, legde hij zijn functie neer. ,,Toen wij tenslotte zelf, via de bank, inzicht in onze bankzaken kregen, hebben wij moeten constateren dat over 2011 tot en met augustus 2012 geld van de stichting verdwenen is naar de bankrekening van het bedrijf van de penningmeester,” zo laat het bestuur aan haar vrijwilligers weten. En verder: ,,Jullie begrijpen dat wij met afgrijzen kennis hebben moeten nemen van deze zeer telurstellende ontdekkingen, die een enorme klap teweegbracht binnen het overgebleven bestuur. De voormalig secretaris-penningmeester weigert namelijk nog steeds pertinent, zelfs niet na twee aangetekende aanmaningen, de gehele administratie, zoals de wet voorschrijft, aan ons af te staan.” De omroep is in een juridische procedure gewikkeld en heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De formele aanklacht luidt ‘diefstal cq verduistering van gelden, die aan de stichting toebehoren, alsmede diefstal cq verduistering van de administratie’. Om hoeveel geld het gaat is nog niet bekend. Het voortbestaan van de lokale radio is niet in het geding, zo laat voorzitter Wil Alkemade desgevraagd weten. De oud-penningmeester laat weten niet in te willen gaan op de beschuldigingen. Hij doet het af als ‘onzin’. Ook op de vraag of hij inderdaad geen inzage in de financiën of administratie heeft gegeven, doet hij het zwijgen. ,,Ik ga hier niet verder op in,” luidt zijn reactie.

bron: WereldRegio  27-11-2012

Negentigjarige man mogelijk overvallen na val

Maandag rond 09.30 uur vond bij de Oude Haven in Zierikzee mogelijk een beroving plaats, waarvan een 90-jarige man uit die plaats het slachtoffer werd. De man, die slechtziend is en daarom gebruikmaakt van een wit met rode wandelstok, liep vanaf de Oude Haven in de richting van de Korte Groendal. Halverwege kwam de man ten val en uit het niets doken daar een man en een vrouw op die hem, in de Nederlandse taal, hulp aanboden. Zij hielpen de man overeind en pakten zijn beide handen vast toen hij aangaf daar pijn aan te hebben. De man liep verder geen letsel op en liep verder. Rond het middaguur bemerkte hij dat hij zijn zegelring en zijn horloge miste. Mogelijk is de wandelstok van de man door de man of de vrouw onderuit geschopt waardoor hij is gevallen en is hij daarna door het stel bestolen. Vanwege de slechtziendheid van de man is er geen signalement bekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-11-2012

Handballers Delta Sport vallen in herhaling

De wedstrijden van het eerste mannenteam van handbalvereniging Delta Sport beginnen in het seizoen 2012/2013 verdacht veel op elkaar te lijken. Voor de vierde week op rij was er verdedigend niets tot weinig op aan te merken en aanvallend veel tot alles. Het gevolg was een 17-18-nederlaag tegen het vierde team van Hercules. Met een veelal jonge opstelling – Thim Zevenbergen, Tim Vleeshouwer, Thijs de Vos, Nico Yuen, Jerry Aertssen, Thijs van Splunder en Koen de Bruijn – keek Delta Sport zondagmiddag in sporthal Onderdak al snel tegen een fikse achterstand aan: van 1-5 ging het naar 3-9. Tijdens die achterstand en daarna werden langzaam maar zeker de ervaren krachten als Guido de Graaf, Jimmy Niemans en Guust Sluijs door trainer Rob de Vos gebracht. Zij zetten de zaken voor rust enigszins recht, maar ook omdat Hercules 4 behoorlijk terugzakte. Een alleszins aanvaardbare en overkomelijke ruststand (10-11) gaf de handballers genoeg fundament voor een tweede helft om de opponent met verlies naar huis te sturen. Echter, waar Hercules 4 zo nu en dan haar doelpunten meepikte, hadden de spelers van Delta Sport niet het intellect om de doelman van Hercules 4 met gevarieerde schoten te verrassen. Bijna alle ballen werden op de keeper geschoten. Zelfs met nog vijf minuten te spelen en slechts een doelpunt achterstand bleven de aanvallers van Delta Sport volharden met doelpogingen op de keeper. Toen Hercules de marge naar twee tilde, was de tijd voor de thuisploeg tekort om nog twee treffers te maken voor minimaal een gelijkspel. Het bleef slechts bij één doelpunt. Op de ranglijst van de hoofdklasse staat de teller voor Delta Sport op twee punten. Ze deelt de laatste plaats met Comventus dat tot nu toe één duel won. Driemaal raden van wie…. Scores Delta Sport: Koen de Bruijn, Kevin Meulmeester, Jorben Sprong 3, Jimmy Niemans, Guido de Graaf 2, Tijs de Vos, Tim Vleeshouwer, Jerry Aertssen, Guust Sluijs.    

 bron: WereldRegio  26-11-2012 

Ingereden op vrouw in Zierikzee

De politie zoekt getuigen van een bijna-aanrijding, zaterdag rond 12.30 uur op de kruising Haringvlietstraat / Wielingenstraat in Zierikzee. Een 53-jarige vrouw liep daar over het trottoir toen een 53-jarige man met zijn auto het trottoir op reed. De vrouw kon wegspringen en daardoor een aanrijding voorkomen, de auto raakte nog net de hak van haar laars. Getuigen worden verzocht te bellen naar 0900-8844 Als gevolg van deze bijna-aanrijding ontstond even later in de Grevelingenstraat een handgemeen tussen de man van 53 en een 44-jarige man. Deze 44-jarige sloeg met een honkbalknuppel op het dak van de auto van de 53-jarige en sloeg hem daarna tegen zijn been en op zijn oor. Daarna stapte hij in zijn auto en reed weg. Bij de huisartsenpost bleek dat de 53-jarige een gebarsten botje in zijn oor had opgelopen. Alle betrokkenen zijn afkomstig uit Zierikzee en de gebeurtenissen liggen in de relationele sfeer. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-11-2012

Turnteam Delta Sport naar de finale NK clubteams

Het turnteam van Delta Sportheeft tijdens kwalificatie-wedstrijde in Maarheze zich geplaatst voor de Nederlandse kampioenschappen clubteams op 8 december in Alphen aan de Rijn. Daphne Rotte, Anne-Li Sloetenmaker, Daliah Ahzaz en Anne Jendrusch plaatsen zich als derde. In de twee dagen kwalificatie-wedstrijden konden acht teams zich plaatsen in de NTS-7. (foto: Delta Sport)                                       

bron: Delta Sport  25-11-2012

Havenkwartier organiseert loterij en Dickens-dag

De ondernemingsvereniging Havenkwartier in Zierikzee (Visstraat, Nieuwe Bogerdstraat, Sint Dommusstraat en deel Nieuwe Haven) heeft voor de maand november en december een aantal activiteiten georganiseerd. Een Havenkwartier lotenactie waarbij de 34 gevestigde ondernemers aan deelnemen. Bij iedere aankoop in de winkel of Horeca klant krijgen een lot waarmee fantastische prijzen gewonnen kunnen worden. Deze actie is gestart op  zaterdag 10 november en loopt tot maandag 24 december. De prijsuitreiking zal op donderdag 27 december plaatsvinden waarna de prijzen op zaterdag 29 december beschikbaar gesteld worden voor de winnaars. In samenwerking met de bewoners hebben de ondernemer en bewoners een kerstboompje aangeschaft. Om een egaal gezellig straatbeeld uit te stralen voor de bezoekers in de straat dit samen sfeervol verlicht met de kerst verlichting. Op zaterdag 15 december zal het gezellig winkelen zijn in het Havenkwartier. Dan is de Dickens/Engelse dag georganiseerd. Hierbij zal bij de ondernemers in het Havenkwartier de Engelse vlag uithangen en zullen velen gekleed staan in Dickens kostuums. Die beschikbaar zijn gesteld door de Rederijkers. Op deze spectaculaire dag zullen de doedelzakspelers (The High Pipers), Hun typerende klanken ten gehoor brengen over het Havenkwartier en zullen er diverse ondernemers eigen dingen op deze dag speciaal voor de bezoeker organiseren(muziek e.d.), alles om de gast meer als welkom te laten voelen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: Ondernemersvereniging Havenkwartier  23-11-2012

Bewoners Hoofdpoortstraat Zierikzee krijgen met verkeersremmer hun zin

In de Hoofdpoortstraat in Zierikzee ligt sinds donderdag een snelheidsremmer. Lees verder

bron: PZC  23-11-2012

Politiek alsnog op de bres voor Vluchtelingenwerk

Partij van de Arbeid, D66, Groen Links en het CDA maken zich grote zorgen over het voortbestaan van Vluchtelingenwerk Schouwen-Duiveland. Wethouder Gilles Houtekamer wil de vaste subsidie van 45.000 euro op 1 januari 2013 stopzetten en overgaan op prestatieafspraken. Dat betekent volgens Philomene op ’t Hof van Vluchtelingenwerk de onmiddellijke sluiting van het kantoor in Zierikzee. ,,We kunnen niet iedere maand afwachten of de gemeente ons wel of niet wat geeft. Zo kunnen we de vele vrijwilligers niet aansturen. Daarnaast hebben we nog niet één gesprek gehad over hoe de prestatieafspraken uit komen te zien.” Dat gaat de politieke partijen veel te snel. Houtekamer wil op 4 december de steun van het college van burgemeester en wethouders hebben, zo laat hij WereldRegio desgevraagd weten. Gerwi Temmink (Groen Links), Petri d’Anjou (PvdA), Gerard Gerritsen (D66) en Daniel Joppe (CDA) vinden dit te snel gaan. Joppe: ,,Als er inderdaad nog een besluit genomen moet worden dat al in januari ingaat, dan vind ik dat onacceptabel”. ,,De gemeente moet voorwaardenscheppend bezig zijn. Mensen een kans geven”. Temmink noemt een kantoor van vluchtelingenwerk een ,,belangrijke voorziening” en d’Anjou vindt met de andere partijen dat er nog eens goed gesproken moet worden. Vorige maand organiseerden maatschappelijke organisaties een debat over deze kwestie.

bron: WereldRegio  23-11-2012

Vrijdag bekend wie er naar Cambodja gaan

Rotary Zierikzee maakt vrijdag 30 november bekend welke twee leerlingen van Pontes Pieter Zeeman meegaan op reis naar Cambodja. De serviceclub zet zich in voor dat land door tal van inzamelingsacties. Eén daarvan is een liefdadigheidsdiner in de school, aanstaande vrijdag.  Naast de bekendmaking van de twee winnaars is er ook een Aziatisch diner.

bron: WereldRegio  23-11-2012

Bibliotheek Zierikzee licht jong en oud in over digit ale snelweg

Kennismaken met de nieuwste communicatiemethodes? Vragen stellen over ‘het nieuwe werken’? Dat kan op vrijdag 30 november in de bibliotheek in Zierikzee. Bibliotheek Oosterschelde houdt deze dag speciale Google-Hangout-sessies om jong en oud voor te lichten over de digitale snelweg. Deze week is de Week van de Mediawijsheid. Nederland wordt steeds digitaler, reden genoeg om speciale Google-Hangout-sessies te houden waarbij klanten van de bibliotheek de gelegenheid hebbben om via Google Hangout vragen te stellen aan een specialist. De activiteit sluit bovendien aan op de lancering van de nieuwe website van de vier basisbibliotheken in september. Het stelt klanten en medewerkers in staat om kennis te maken met videoconferencing als aanvullende communicatiemethode in werk en dienstverlening. Edwin Mijnsbergen, specialist Digitale Bibliotheek is enthousiast over de mogelijkheden die ‘het nieuwe werken’ biedt: “Aan de Google Hangout-sessie kunnen leden en medewerkers ook vanuit huis deelnemen. Gewoon thuis op de bank met je eigen tablet of achter de computer. Wie naar de bibliotheek toekomt, doet er verstandig aan zijn tablet of laptop mee te nemen. Op deze manier kunnen we samen kijken wat deze vorm van communicatie voor iemand te bieden heeft. Belangrijk is dat mensen er vertrouwd mee raken, dan zullen ze ook sneller de meerwaarde van alle mogelijkheden inzien. Het mooie is dat je via de computer of tablet vaak zonder kosten kunt communiceren. Voor een vergadering bijvoorbeeld is het niet langer nodig om eerst uren in de auto op pad te zijn om zo live een vergadering bij te wonen. Dat kan nu vanuit huis of vanaf elke gewenste locatie en dat scheelt een hoop kosten, denk aan de brandstof, en natuurlijk ook veel tijd.”  Het thema van de Week van de Mediawijsheid is de invloed van media op de stijl van leven van jongeren tussen de 10 en 14 jaar. De jeugd lijkt mediawijs maar gebruikt niet altijd alle mogelijkheden. Mediawijsheid staat voor alle competenties die nodig zijn om actief en bewust mee te doen aan de mediasamenleving. Hoe eerder mensen leren om mediawijs te zijn, des te beter. “Google-Hangout is nu in Nederland nog iets minder bekend dan bijvoorbeeld Facebook en Skype, maar hier zal waarschijnlijk snel verandering in komen”, aldus Mijnsbergen. “De eerste aanzet is al gegeven door de band Kane die hun nieuwe cd lanceerde via Google-Hangout. Ook president Obama gebruikte het voor een live debat. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig.” (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  22-11-2012

IJtama krijgt punten cadeau van ‘geblesseerd’ Stella BoysI

In de zaalvoetbalcompetitie ZieZaVo heeft koploper IJtama in de eerste klasse de punten cadeau gekregen. Stella Boys kreeg geen ploeg samengesteld door zeer veel blessures. Hierdoor kreeg de ploeg drie punten in mindering en IJtama de winst toebedeeld. Onder de overige ploegen in de eerste klasse is er wel een spannende competitie gaande. ASZ won overtuigend van Knock on Wood met 9-3 en klom op naar de derde plaats. Van Oeveren/WIK/Kort won met 7-2 van Verf&Wand. Robin Proost was in dit duel de goaltjesdief voor Van Oeveren/WIK/Kort. In de tweede klasse verloor De Strandloper/Ginsterveld verrassend met 4-7 van VIA Adviseur. Motorenboys won van het verzwakte Airpacks (3-1) en Stella Boys overtuigde met 6-2 tegen FC Kerkwerve/Oliegeultje. Vivars.nl won nipt met 2-1 van FC Bru en De Vlinder boekte haar eerste overwinning met een 3-1-winst tegen Spuiterij Elfrink. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                     

bron: WereldRegio  21-11-2012

Zeeuwland: Eén MFC in Zierikzee is voldoende

Woningbouwvereniging Zeeuwland wil één van de twee multifunctionele centra, die Zierikzee rijk is, sluiten. Lees verder

bron: PZC  21-11-2012

Zierikzees statenlid wil verlaging van provinciale salarissen

Mensen die in de top van gesubsidieerde Zeeuwse organisaties zitten, mogen niet meer verdienen dan €144.000; het salaris van een minister. Dat stelt CDA-er Frans Babijn (foto) uit Zierikzee. Als lid van provinciale staten heeft hij inmiddels bekend gemaakt daar actie op te willen nemen. Volgens de in Den Haag geformuleerde normen, mogen die salarissen groeien tot 233.000 euro. Maar Babijn en zijn partij willen naar een ‘Zeeuwse norm’. (foto: CDA Schouwen-Duiveland)                                                                       

bron: WereldRegio  21-11-2012

Zuidhoek Zierikzee pakt wachtlijst aan

Werkvoorziening De Zuidhoek in Zierikzee heeft van het Rijk subsidie gekregen om de wachtlijst aan te pakken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: PZC  21-11-2012

Goedbloed uit onvrede uit Raad van Toezicht Obase

Louis Goedbloed (foto) uit Zierikzee is uit onvrede uit de Raad van Toezicht van Obase gestapt. Obase, dat het openbaar onderwijs verzorgt op Schouwen-Duiveland, gaat verder met vijf leden en ziet geen reden een vervanger voor Goedbloed te zoeken. Waarom Goedbloed is opgestapt is nog niet duidelijk. Burgemeester en wethouders, die leden van de Raad van Toezicht benoemen, zien geen reden om in te grijpen zo laten ze weten. (foto: Linkedin)                                          

bron: WereldRegio  21-11-2012

Kick-off sportimpuls in De Weverij in Zierikzee

De samenwerking tussen onderwijs en sportverenigingen op Schouwen-Duiveland in de ‘impuls brede scholen, sport & cultuur’ wordt dinsdag 27 november officieel geopend met een ‘kick-off’ in De Weverij in Zierikzee. Lees verder. (

bron: PZC  20-11-2012

Zierikzeese binnenstad ‘op wijkenniveau’ verder

Winkeliersvereniging zz Neptunus blijft bestaan, maar de winkeliers zullen vooral doorgaan op de ingeslagen weg door activiteiten in de aparte winkelbuurten te organiseren. Vandaag komt de organisatie na een besloten vergadering met een persbericht naar buiten.

bron: WereldRegio  20-11-2012

Snelschaak competitie Schaakvereniging Zierikzee

Maandag 19 november organiseert de Zierikzeese Schaakvereniging de eerste avond van in totaal 4 avonden waarop leden, maar nadrukkelijk ook niet leden, een gezellig avondje kunnen schaken in een zeer rap tempo. De onderlinge competitie wordt even geparkeerd en in een ongedwongen en wellicht iets chaotische sfeer worden 7 ronden snelschaak afgewikkeld. We spelen in een Fischer-tempo van 5 minuten p.p. plus 5 seconden per zet. Aanvang 20.00 in de recreatiezaal van De Veste, Manhuisstraat 32 in Zierikzee. Iedereen is welkom, dus ook niet leden. Voor niet-leden is aanmelding vooraf niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld. Aanmelden kan bij Paul Greefhorst, tel. 06-41948650. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  19-11-2012

Zierikzeese zamelt voedsel in voor Syrië

Marike de Jonge zamelt zaterdag 24 november voedsel in voor vluchtelingen in Syrië. Bij de Albert Heijn in Zierikzee vraagt ze aan het winkelend publiek of ze thee, macaroni en rijst willen kopen. In Syrië vluchten al maanden mensen door de gevechten in het land. De Zierikzeese heeft vluchtelingen uit Syrië leren kennen. Ze was ontroerd door de verhalen waarna ze deze actie heeft opgezet. Al het eten wordt via oude ambulances naar Syrië gebracht. Deze wagens kunnen daar weer gebruikt worden. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  19-11-2012

Met drugs tegen een boom

Zaterdagmiddag rond 12.05 uur kreeg de politie de melding dat er aan de Schuurbeque Boeijestraat in Zierikzee een auto tegen een boom was gereden en dat de bestuurder na het ongeval was doorgereden. Door een oplettende getuige is de bestuurder van de auto herkend waarop agenten naar zijn woning gingen. De bestuurder, een 45-jarige man uit Zierikzee, bekende te hebben gereden en na de aanrijding te zijn doorgereden. Hierop is hij aangehouden. Ook verklaarde de man dat hij drugs had gebruikt. Na verhoor en het afnemen van bloed is de man in vrijheid gesteld. Zij rijbewijs is ingevorderd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                  

bron: WereldRegio  19-11-2012

Zwaarbevochten zege Forza-mannen, verrassend verlies vrouwen

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza heeft de zege tegen Atak’55 niet cadeau gekregen. Atak’55, dat een paar plaatsen hoger staat in de promotieklasse B, werd zaterdagavond in sportzaal de Vanger met 3-2 verslagen. Met name de tweede en derde set sprongen eruit qua scoreverloop. In de tweede set lukte er bij de Forza-volleyballers helemaal niets na een goed eerste bedrijf: 25-17 7-25. In de derde set ontspon zich een waar gevecht waarbij Forza voortdurend tegen drie à vier punten achterstand aankeek. Nadat de stand gelijk was getrokken, kreeg Forza meerdere setpunten tegen. ,,Met name door wat arbitrale dwalingen”, liet Forza-speler Valentijn Luijk weten, ,,verloren we de derde set met 27-29. Met het gevoel dat we bestolen waren in de derde set, knalden we er in de vierde set hard in.” Op basis van een goede pass konden de aanvallers goed bediend worden. In het beslissende bedrijf zette Forza de goede lijn, mede door een sterke serviceserie van Maurits van der Velde, voort en was de eindzege een feit: 25-17 15-9. De vrouwen van Forza verloren zeer verrassend met 3-1 bij Volley2B, een ploeg die één na laatste staat in de promotieklasse A. De eilandelijke volleybalsters, die vorige koploper Meerkerk 2 tot één punt naderdend, begonnen goed, maar moesten daarna in elke set aan het einde een veer laten: 17-25 25-21  26-24 25-23. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                     

bron: WereldRegio  19-11-2012

,,Ik kan het niet anders zeggen. Zie jij wat?”

Met het huidige materiaal, is Delta Sport-coach Rob de Vos overtuigd, kan een plaats in de hoofdklasse veiliggesteld worden. Zo denkt ook doelman Jacco de Looff erover…na de vijfde nederlaag in zes duels. Toch is de situatie omtrent het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging op z’n zachtst gezegd zorgelijk te noemen. Zelfs – al is dat zeker niet minderwaardig bedoeld – de vierde keus van Volendam kende zondag in de sporthal Onderdak geen enkel probleem met Delta Sport en drukte de thuisploeg met een 20-25-nederlaag vaster op de gedeelde laatste plaats in de hoofdklasse D. Hoewel trainer De Vos ten opzichte van het einde van vorig seizoen de spelers Thijs de Vos (studie) en  Kenneth Mellaart (zware knieblessure) niet meer heeft en dit seizoen tijdelijk Ruben Bos (hamstringblessure) en Koen de Bruijn (last van zijn knie, maar waarschijnlijk volgende week weer inzetbaar) niet kan inzetten, wil de Middelburger op dat vlak geen excuses zoeken. Het ‘leed’ hield ook in de wedstrijd tegen Volendam niet op toen Nico Yuen met een kniekwetsuur voortijdig afhaakte. Met andere woorden: bijna een heel team is er niet meer. Dat is voor elke ploeg in elke sport op elk niveau niet op te vangen. Nogmaals, De Vos – misschien wel tegen beter weten in  – wil zich er niet achter verschuilen. Dat het momenteel niet draait, komt volgens hem vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in het team. Juist handballers van wie je kan verwachten dat ze er staan, geven niet thuis. De Vos: ,,De jonge gasten gooien de kansen er met vlagen beter in dan de oudere spelers”. En dan: ,,Gelijksoortige kansen gooit de tegenstander – en dat zeg ik elke keer – er wel in en wij niet”. Keeper De Looff vindt de opbouwrij, die op Guido de Graaf na bijna compleet anders is dan voorheen, te weinig lef tonen. ,,Ze voelen de druk. Als ze één of twee foutjes hebben gemaakt, durven ze bij de volgende keer niet voor honderd procent te gaan. Terwijl ik dat wel op trainingen zie. Het is er, denk ik, langzaam in geslopen. Ze zijn vooral bang om fouten te maken.” Ook de Zierikzeese goalie denkt aan handhaving met dit team. ,,Maar dan moet er snel een knop om.” De Vos weer: ,,Als je ze in de eerste helft ziet: ze staan stilstaand over te gooien. Dan creëer je niets voor elkaar. Het is net een training en ik ben nu aan de beurt om te schieten. Ja, dat is dus geen handbal”. Ondanks de niet malse kritiek van De Vos op zijn spelers, was er ondanks de voortdurende achterstand tegen Volendam toch een kans om het de Noord-Hollandse ploeg lastig te maken. Bij een 16-20-achterstand – toen was Delta Sport al teruggekomen van 12-20 – kreeg ze zeker drie mogelijkheden te scoren in een fase dat Volendam het naliet. Dat kon natuurlijk niet goed blijven gaan en derhalve deed Volendam het maar door en snelde door naar 16-23. Wat De Vos het meest frustreerde, was dat hij in de wedstrijd ‘helemaal niets’ terugzag waar doordeweeks op getraind wordt. ,,Dat is ook balen trouwens. De Middelburger baalde ook van de positie op de ranglijst: gedeeld laatste nu. ,,We zijn op dit moment de slechtste ploeg van de hoofdklasse. Ik kan het niet anders zeggen. Zie jij wat? We staan volkomen terecht op de onderste plaats. Dat heb ik lang niet willen zeggen.” Scores Delta Sport: Guido de Graaf 7, Jimmy Niemans 4, Kevin Meulmeester 3, Nico Yuen, Tim Vleeshouwer 2, Guust Sluijs, Jorben Sprong. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-11-2012

Gedeelde koppositie MZC’11 (nog) vertekend

Dankzij een keurige 0-2-zege op WHS staat MZC’11 precies halverwege de competitie op een gedeelde eerste plaats, maar die is wel vertekend.Dat de Zierikzeese ploeg de koppositie moet delen komt vanwege een ongunstiger doelsaldo ten opzichte van Internos, de andere lijstaanvoerder die onlangs in Etten-Leur nog verslagen werd. De leidende plaats is ook (nog) eens vertekend omdat De Fendert beide ploegen volgende weekeinde tijdens een inhaalduel met Seolto kan passeren. Dan moet de fusievereniging uit Fijnaart wel winnen van haar Zevenbergse buurman. MZC’11 slaagde daar aan het begin van de competitie in de derde klasse B niet in en dat is onder meer de reden dat de ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse de koppositie moet delen. MZC’11 heeft na zaterdag 17 november wel de leiding in tweede periode. Na drie wedstrijden heeft ze het volle pond punten; de periode beslaat zeven duels. Voor Duiveland (2E) en SKNWK (4B) is het zicht na de elfde speeldag op de koppositie behoorlijk vertroebeld geraakt. Duiveland zag koploper Bruse Boys uitlopen naar zes punten omdat ze in en tegen Arnemuiden verloor. De Wakcherse ploeg ging furieus van start, maar daarna verzuimden de Oosterlanders meer dan één goal te maken uit één van de vele kansen die ze kregen. SKNWK verloor op eigen veld met dezelfde cijfers van Kogelvangers. Het negatieve resultaat ‘past’ in het rijtje van de laatste vijf wedstrijden waarin slechts eenmaal werd gewonnen. Toen stond SKNWK nog fier aan kop, maar nu is het gat op koploper Halsteren opgelopen naar vijf punten. Kogelvangers kan zelfs over SKNWK, dat nu derde staat, heen wippen als ze de inhaalwedstrijd wint. Ook ZSC’62, dat zelf met 2-5 bij DVO’60 (drie treffers Robin Provoost) won, is SKNWK op één punt genaderd. 

UITSLAGEN ZATERDAGVOETBAL Tweede klasse E: Arnemuiden-Duiveland 2-1 (2-1 Ronald Zwager) Bruse Boys-Heinkenszand 4-1 (1-0 Domenique van den Berge, 2-0 Tom Pronk, 3-1 Thomas Groeneveld, 4-1 Gerard Vogel) Derde klasse A: Nieuwland-DFS 3-0 Derde klasse B: WHS-MZC’11 0-2 (0-1 Rick Bevelander, 0-2 Lennart Wesdorp)  Vierde klasse B: DVO’60-ZSC’62 2-5 (0-1 Robin Provoost, 1-2 Barry van der Stel, 1-3 Nicky van der Velden, 1-4 en 2-5 Robin Provoost) Brouwershaven-SPS 0-8 SKNWK-Kogelvangers 1-2 (1-0 Martijn Backx) RESERVES Vierde klasse: WIK’57-Bruse Boys 3 3-4 (1-1 Bart Boot, 2-4 Bram Blakenburg, 3-4 Bart Boot) VROUWEN Tweede klasse B: MZC’11-DSVP 0-0 ZONDAGVOETBAL Vijfde klasse B: Renesse-Volharding 2-0 (Carlos Rolsma, Vincent Goedegebuure)                     

bron: WereldRegio  19-11-2012

d’Antilopen krijgt ook onderdak in nieuw sportcomplex

d’Antilopen, de eilandelijke sportvereniging voor mensen met en zonder beperking, wordt ook gehuisvest in het nieuwe sportcomplex aan de Lange Blokweg. Dit meldt de PZC zaterdag op haar website. Momenteel is d’Antiliopen ‘zwervende’ over vier locaties op Schouwen-Duiveland omdat ze al ruim een jaar geen gebruik meer kan maken van De Putmeet. Dit gebouw in Scharendijke is vanwege betonrot gesloten. Het nieuwe sportcomplex gaat in september 2014 open en heeft korfbal- en jeu de bouleclub All Ready, HSD (hockey) en handbalvereniging Delta Sport binnen (en buiten) haar muren. 

bron: WereldRegio  17-11-2012

Zeeuwland benieuwd naar eigen imago

Woningbouwcorporatie Zeeuwland wil weten hoe Schouwen-Duiveland over haar denkt. Zeeuwland is begin dit jaar gestart met een nieuwe ondernemingsstrategie en huisstijl. Nog deze maand start de organisatie een imago-onderzoek. Niet alleen onder huurders, maar ook onder woningbezitters, woningzoekenden en partners als de gemeente en het Welzijnshuis. In januari moeten de resultaten op tafel liggen. Directeur-bestuurder Antoine de Ceuster: ,,We willen graag weten of we op koers liggen met onze doelstellingen. Ik heb er wel vertrouwen in, al zit er altijd iets in wat kan verrassen.” De Ceuster windt er geen doekjes om. Natuurlijk wordt hij bij tijd en wijle aangesproken (of beter nog: leest hij erover) dat critici vinden dat hij met zijn 130.000 euro wel erg riant betaald wordt voor het werk wat hij doet. In het jaarverslag wordt zelfs van 190.000 euro gesproken, maar dat is volgens De Ceuster nadrukkelijk niet allemaal salaris. ,,Natuurlijk vind ook ik dat ik een goed salaris heb. Zo waren de regels indertijd. Mensen zijn er in de loop der jaren anders tegenaan gaan kijken”. Dat hij onder zijn collega’s in het Zeeuwse bovenaan staat komt volgens hem vooral ook door wat wel en niet bij het inkomen wordt gerekend. ,,We zijn daar transparant in.” Op de vraag of hij vindt dat zijn inkomen naar beneden bijgesteld zou moeten worden, is hij duidelijk. ,,Dat is niet aan de orde. We hebben ons altijd aan de regels gehouden. Dan mag je er op vertrouwen dat die afspraken ook worden gerespecteerd.” Over imago gesproken. Steeds vaker komen de corporaties in het nieuws met onverantwoorde investeringen. Risico’s die nu opbreken. ,,Er is niet een project waarvan ik wakker hoef te liggen”, reageert hij. ,,We speculeren niet met financiële producten of grond, we kopen geen schepen, geen grote kantoren. Nee, risicovolle projecten doen wij niet aan mee.”Toch heeft Zeeuwland enkele jaren geleden vijf miljoen euro gestoken om een project voor studentenhuisvesting in Rotterdam van de grond te krijgen. ,,Klopt, daar hebben wij samen met ander Zeeuwse corporaties een deelneming in, maar voor die vijf miljoen is een garantie afgegeven.” ,,Ik heb nog nooit de verleiding gevoeld om met het geld van de corporatie grote risico’s te nemen. Je moet de werkelijkheid niet uit het oog verliezen.” In die zin hoopt De Ceuster dat er bij de inwoners van Schouwen-Duiveland door de gevolgen van risico’s van andere corporaties geen negatief imago rond zijn corporatie hangt. Ook vermoedt hij dat de huurders de investeringen in de leefbaarheid wel weten te waarderen. Van de in totaal 29 miljoen euro omzet, zit jaarlijks ongeveer een miljoen in bijvoorbeeld de dorpshuizen, theater de Weverij en andere samenlevingsprojecten. ,,Als je onze huurders vraagt wat ze echt belangrijk vinden dan is dat eerder een prettige leefomgeving, dan het onderhoud aan de woning. Al zeg ik er wel bij, dat die ook in orde moet zijn.” ,,Er is nog nooit een brief op mijn bureau beland met daarin een klacht over onze investeringen in de samenleving. We kunnen het blijkbaar goed uitleggen dat we met het geld van onze huurders ook dingen in het algemeen belang doen.” En als Zeeuwland investeert in dit soort projecten moet De Ceuster altijd te rade bij zijn Raad van Commissarissen. Maar dat is bij de corporaties die in opspraak zijn gekomen, geen garantie voor zorgvuldigheid gebleken. ,,Nee, daar hebben ze duidelijk zitten slapen.” Zeeuwland kent geen concurrentie op het eiland. Waarom is ze dan toch zo geïnteresseerd in het eigen imago?,,Ik denk juist daarom. Juist in onze positie zijn we verplicht goed te presteren. Daarom ook dat we vorig jaar stappen hebben gezet in de manier waarop we als medewerkers van Zeeuwland met onze klanten omgaan. Daarom ben ik zo benieuwd hoe de samenleving nu, een jaar verder, tegen ons aankijkt. Juist omdat we de enige corporatie op het eiland zijn moeten we met kop en schouders boven anderen uitsteken”. Voor De Ceuster is de positie van Zeeuwland geen vanzelfsprekendheid. Maar parallel aan het imago-onderzoek schuiven de donkere wolken boven de organisatie met alle voornemens van het kabinet Rutte 2. Het kan Zeeuwland flink wat geld gaat kosten. Dat betekent dat een aantal maatregelen onafwendbaar lijkt: huren omhoog, nieuwbouwplannen faseren, onderhoud ietsje minder, snijden in de eigen organisatie en misschien wel de meest kansrijke het verkopen van woningen. ,,Zeker aan mensen met een inkomen van meer dan 43.000 euro. Die gaan er met kopen meestal op vooruit. Ik ben hier een groot voorstander van als we daardoor de huren niet extra hoeven te verhogen en onze nieuwbouwprojecten kunnen realiseren.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  17-11-2012

Prijs bij Imabo Esselink

Afgelopen week viel er een mooie prijs in het de vestiging van Imabo Esselink bouwmaterialen te Zierikzee. Imabo is een landelijk werkende groep van handelaren in bouwmaterialen. Alle Imabo vestigingen in het land doen momenteel mee met de actie ‘Samen Bouwen Samen Winnen’ van de Imabo organisatie voor slimme bouwers. Bij iedere afhaalorder krijgt de klant een kanskaart, waarvan de code op de speciale website ingevuld moet worden en men ziet gelijk of er prijs is. De prijzenpot is goed gevuld, van slijpschijfje tot boormachine. Er zijn 800 bouwprijzen beschikbaar. Vestigingsleider Jaap Mackloet met zijn team kreeg deze week bericht dat een fraaie Perfectpro Sleuvenzaagmachine is gewonnen door Familie v.d. Kolk uit Brouwershaven. De vestiging van Imabo Esselink aan het Groeneweegje 15 heeft sinds de heropening in 2008 een stormachtige groei doorgemaakt en heeft een stevige positie opgebouwd in de wereld van professionele bouwers, klussers en zzp’ers. De prijs is op 14 november uitgereikt aan de gelukkige winnaar. De actie ‘Samen Bouwen Samen Winnen’ loopt nog tot 24 november 2012. Boven: de winnaar met de prijs. Boven: de winnaar met de prjs. (foto: Ons Eiland) bron: Ons Eiland  16-11-2012

Leerlingen Pieter Zeeman maken site voor Roompot

Marijn Postma, Pieter van der Zande en Mark van Langeraad die op het Technasium van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zitten, wonnen vrijdag een wedstrijd van Delta en Roompot Vakanties. Lees verder

bron: PZC  16-11-2012

Proefopstelling snelheidsremmer Hoofdpoortstraat

In de Hoofdpoortstraat in Zierikzee wordt trillingshinder van (vracht)verkeer ervaren. Metingen hebben aangetoond dat er inderdaad hinder is. Nadat er proeven zijn gedaan met trillingsreducerende materialen tussen de straat en de stoepen, volgt nu een proef met een snelheidsremmer. Na elke proef zijn en worden de effecten gemeten. In de week van 19 tot 23 november 2012 wordt in de Hoofdpoortstraat een proefopstelling met een snelheidsremmer gemaakt. De effecten worden gemeten en vergeleken met eerdere gegevens. Als de proef slaagt, beslissen wij in januari 2013 of de remmer zo blijft liggen. Er wordt een demontabele snelheidsremmer geplaatst in de vorm van een asverspringing. Verkeer moet afremmen en soms op de tegenligger wachten. De doorgang blijft zo breed dat vrachtverkeer er nog door kan. Omdat de snelheidsremmer op de weg wordt geschroefd blijft hij demontabel. Als uit de proefopstelling blijkt dat de doorgang smaller kan om de snelheid nog meer te remmen kan de remmer eenvoudig worden bijgesteld. Als het verkeer na enkele weken aan de remmer gewend is vindt weer een trillingsmeting plaats. Door op precies dezelfde plaatsen en manier te meten als bij de eerdere metingen wordt duidelijk welk effect de snelheidsremmer heeft. Afhankelijk van die uitkomsten en de verdere ervaringen met de remmer wordt besloten of hij definitief en op die plaats blijft. Die beslissing wordt in januari genomen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  16-11-2012

Bram Wolthoorn uit Zierikzee brengt laatste kindertuinboek uit

Het derde en laatste deel van de kinderboekenserie over tuinieren van auteur Bram Wolthoorn uit Zierikzee is uit. Lees verder

 


bron: PZC  16-11-2012

Omwonenden proberen schaatsbaan Havenpark tegen te houden

Enkele omwonenden van het Havenpark in Zierikzee zien de komst van de schaatsbaan niet zitten. Een van hen heeft  al laten weten er ‘met gestrekt been’ in te gaan en desnoods naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de baan er komt. Meer hierover in WereldRegio vrijdag. De schaatsbaan is een initiatief van Rotary Schouwen-Duiveland, Welzijnshuis. Rode Kruis Schouwen-Zierikzee en Markant Schouwen-Duiveland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  16-11-2012

NuFormer in race voor Tomorrow Awards

Mediabedrijf NuFormer uit Zierikzee is genomineerd voor de internationale Tomorrow Awards. Lees verder

bron: PZC  16-11-2012

Groeiende ergernis over informatieborden

Er is een groeiende ergernis over de soms deplorabele staat waarin recreatieve verwijzingsborden verkeren. Niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen en dus gebeurt er niets.Ze zijn overal te vinden. Bordjes in alle soorten en maten die de voorbijganger attenderen op een attractie in de omgeving. Ze zijn ooit geplaatst door gemeente, waterschap of particuliere club. Maar over de vraag wie voor het onderhoud verantwoordelijk is, is nooit gesproken. De vereniging Stad en Lande heeft eerder al aandacht gevraagd voor dit ‘probleem’. Binnen de muren het gemeentehuis heeft het inmiddels aandacht. Zo wordt er een oplossing gezocht voor het reinigingen van bordjes aan de gevels van gemeentelijke monumenten.

bron: WereldRegio  16-11-2012

Kerkhove maakt het sterke Pliskova lastig genoeg

Lesley Kerkhove heeft de tweede ronde van een Challenger in het Poolse Zawada niet overleefd, maar kan wel terugkijken op een geslaagd optreden. De tennisster uit Zierikzee, nummer 322 op de wereldranglijst, dwong Karolina Pliskova vooral in de rally’s tot het uiterste. De Tsjechische nummer 122 van het mondiale tennis, tevens als tweede geplaatst in Zawada, bleef donderdagmiddag dankzij haar betere service aan de goede kant van de score: 6-4 6-4. In de eerste ronde won Kerkhove overtuigend van de Oekraiense Kapshay, die slechts een plaats hoger op de wereldranglijst staat. De 21-jarige Schouwse speelt nog wel het dubbelspel in Polen. Hierin won ze woensdag met een Belgische de eerste ronde met 6-3 6-1. Met het bereiken van de tweede ronde in het enkelspel komt Lesley net niet bij de beste driehonderd speelsters van de wereld. Het volgende evenement voor haar zijn de Masters waar ze haar Nederlandse indoortitel verdedigt. Daarna speelt ze waarschijnlijk nog een toernooi in het Turkse Ankara. (foto: Ruben Oreel

bron: WereldRegio  16-11-2012

Stichting Renesse zet Zuidhavenbrug Zierikzee in het licht

 De stichting Renesse laat permanente verlichting aanbrengen op de Zuidhavenbrug in Zierikzee. Lees verder.

bron: PZC  16-11-2012

Het Havenkwartier is in Dickenssfeer

Ze zijn niet vaak in het nieuws, maar de ondernemersvereniging Het Havenkwartier bestaat al dertig jaar. “Wij zijn altijd actief, maar timmeren niet zo aan de weg”, zegt Kees Verkerke. “In november en december hangt onze kerstverlichting en hebben we een leuke actie.” “Vroeger had Zierikzee allerlei kleine winkeliersverenigingen voor elke wijk. In de loop van de tijd zijn zij vaak samen gegaan in een groter geheel, maar wij zijn zelfstandig gebleven”, vertelt Kees Verkerke niet zonder trots. Dat blijkt nu een prima manier te zijn om onze wijk, de Visstraat, Sint Domusstraat, Nieuwe Bogerdstraat en de kop van de Nieuwe Haven onder de aandacht te brengen. We hebben de kerstverlichting begin november al opgehangen. Het is onze eigen verlichting die we zelf onderhouden en ophangen. Hij is mooi en groot, indertijd waren we als vereniging koploper met dit initiatief. Wat ons Havenkwartier ook uniek maakt is dat er geen leegstand is. De winkels zijn allemaal bezet. Op dit moment staat er een pand leeg, maar daar komt begin februari een nieuwe ondernemer in. Er zijn zelfs winkels bij gekomen. Wij horen niet echt tot het centrum, maar wat mensen wel eens vergeten is dat wij een belangrijke looproute vormen naar het centrum. Het is altijd druk in de straat.” Naast winkels en horeca wonen er ook mensen in het Havenkwartier. Alle bewoners en zaken krijgen een kerstboom voor het huis om het gezellig te maken. Dat maakt de Dickensdag op 15 december een echt kerstgebeuren. Er hangen Engelse vlaggen en veel ondernemers en figuranten lopen in Dickens kleding. Om helemaal in de sfeer te komen lopen The Highland Pipers rond, doedelzakspelers uit Berg en Dal. Een groot deel van de 34 ondernemers organiseren zelf een activiteit als het schenken van glühwein, het serveren van speciale gerechten of het neerzetten van vuurkorven. “Iedereen in de wijk werkt zo samen. De vereniging heeft geen bestuur. We doen het met elkaar. Dat is het leuke van deze club. Iedereen is actief. We komen bij elkaar om afspraken te maken en dan gaat elke deelnemer zijn taak uitvoeren. Wij vragen ook geen contributie, de financiering regelen we onder elkaar. We gaan met de pet rond en iedereen is vrij en blij om op zijn eigen manier mee te doen. Als ondernemersvereniging Het Havenkwartier praten we wel op alle fronten mee. Wij zitten bijvoorbeeld aan tafel bij de Klankbordgroep Binnenstad Autovrij en allerlei commissies.” Van 10 november tot 24 december krijgt iedereen die iets koopt bij de aangesloten ondernemers een lot. Er zijn mooie prijzen te winnen, die uiteraard weer beschikbaar zijn gesteld door de aangesloten ondernemingen. De prijzen staan vanaf vrijdag uitgestald bij Den Boer Woonmode in de Sint Domusstraat. Op zaterdag 29 december kunnen de gelukkige winnaars hun prijs ophalen in ’t Vlaaienhuis in de Visstraat. Klanten krijgen een lot ongeacht het bedrag dat ze uitgeven. Verkerke: “Soms is het dan slim om vaker in een winkel te komen en niet in een keer alles te kopen. Klanten die regelmatig terugkomen zien wij natuurlijk graag, dat is alleen maar goed voor onze ondernemingen.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: Ons Eiland  15-11-2012

Zierikzeese Mirthe in tv-programma Nick Battle

Het was even slikken voor de ouders van de 9-jarige Mirthe Kommer uit Zierikzee. Wie verwacht er nou dat zijn of haar kind zich spontaan opgeeft voor een stoer programma als ‘Nick Battle’? Toch is dat precies wat Mirthe deed. “Ik kijk dat programma heel vaak en ik dacht dat ik toch niet veel kans maakte om uitgekozen te worden,” legt ze uit. Maar Mirthe werd wél uitgekozen en dus had ze iets uit te leggen aan haar ouders… Ze kreeg een uitnodiging om op woensdag 19 september mee te doen aan de voorrondes, in Hilversum. Na twee weken kwam het verlossende woord; Mirthe was door. Op 17 oktober reisde ze met haar moeder naar de kazerne in Breda, om uitleg te krijgen en haar pak en speciale tuigje te passen. “Wat een opluchting dat het paste..” verzucht moeder Claudia van den Ouden. Mirthe ging namelijk een tandem-parachutesprong maken, vanaf 4 kilometer hoogte. De opnames voor Mirthes wens vonden plaats op maandag 22 oktober, bij de militaire vliegbasis in Rijen. Al vroeg stonden Mirthe en haar ouders aan de poort en ze maakten kennis met Patrick, één van de presentatoren van het programma Nick Battle. Mirthe maakte haar tandemsprong. “Het was een fantastisch leuke dag voor Mirthe,” geniet Mirthes moeder na. “Maar ook wij hebben genoten, door deze stoere wens van onze jongste telg van zo dichtbij mee te mogen maken.” Vorige week woensdag, 7 november, vonden de studio-opnames plaats, waarbij Mirthe het heel goed deed. Mirthe; “Ik was met nog vier andere kandidaten. We streden tegen Nicolette van Dam; zij voor het goede doel, wij voor mooie prijzen. In het programma Nick Battle strijdt elke week een bekende Nederlander tegen vijf kinderen. De BN-er, in de uitzending van Mirthe was dat Nicolette van Dam, probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een goed doel, de kinderen strijden voor een geweldige prijs. De bekende Nederlander krijgt een aantal filmpjes te zien waarin vijf kinderen iets spannends, ontroerends, grappigs of sportiefs doen. De bekende Nederlander moet vragen beantwoorden over deze filmpjes. Met elk goed antwoord verdient hij of zij geld voor het goede doel. Of Mirthe gewonnen heeft? Haar actie is terug te zien bij Nickelodeon, op zondag 18 november om 9.00 uur. Op vrijdag 23 november om 17.40 uur is de herhaling.  Boven: Mirthe Kommer mocht een tandemsprong maken. Zondag 18 november om 9.00 uur is de uitzending bij Nickelodeon te zien. (foto: PR/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  15-11-2012

Presentatie sportplannen in gemeentehuis

De gemeente, Hockeyclub Schouwen-Duiveland, Korfbalvereniging All Ready en Handbalvereniging Delta Sport presenteren op 22 november om 19.00 uur in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland het ontwerp van de sportvelden, de buitenruimte en het nieuwe clubgebouw dat onderdeel is van het nieuwe sportcomplex.De partijen organiseren deze avond om omwonenden en geïnteresseerden een totaalindruk te geven van de ontwikkeling aan de Lange Blokweg in Zierikzee. De afgelopen maanden heeft de gemeente, in samenwerking met ASC Sports & Water, een programma van eisen gemaakt voor de inrichting van de velden en buitenruimte. De verenigingen zijn in overleg met een aannemer aan de slag gegaan met een ontwerp voor hun nieuwe clubgebouw. Op 22 november presenteert de gemeente de concept inrichtingstekening voor het hele plangebied, inclusief sportcentrum. De sportverenigingen presenteren die avond het conceptontwerp van hun clubgebouw. Na de presentatie is er voor de aanwezigen gelegenheid om vragen te stellen en op- en aanmerkingen te maken op de concept inrichtingstekening van de velden en buitenruimte. Deze bijdragen worden meegenomen in de verdere planvorming. De verplaatsing van de buitensporten is nog onder voorbehoud. De gemeenteraad neemt op 20 december tijdens zijn vergadering een besluit over het krediet voor de aanleg van de sportvelden en het compensatiebedrag voor het nieuwe clubgebouw.

bron: WereldRegio  15-11-2012

Kerkhove makkelijk door op Pools Challenger

Het verschil tussen Lesley Kerkhove en haar eerste tegenstander in de eerste ronde van een Challenger in het Poolse Zawada bedraagt slechts één plaats op de wereldranglijst in het voordeel van de Zierikzeese, maar op de baan leek het verschil wel honderd plaatsen. Met 6-1 6-2 viel er dinsdagmiddag niets af te dingen op de overwinning van de 21-jarige tennisster tegen de Oekraiense nummer 323 op de WTA-ranking.De tweede ronde wordt andere koek voor Kerkhove: dan speelt ze tegen de nummer twee van de plaatsingslijst, de Tsjechische Karolina Pliskova. Ze staat precies tweehonderd plaatsen hoger dan de Schouwse speelster. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  15-11-2012

Schaaktoppers gaan diep in onderlinge partijen

De achtste ronde in de Zierikzeese schaakcompetitie was er één van de waarheid. Veel toppers traden tegen elkaar in het strijdperk en moesten diep gaan voor hun partij. Koploper Bas van de Graaf kwam het best uit deze slagen en liep uit op de rest van het veld. Hans Aangeenbrug sloop weer iets dichter naar de top. Van de Graaf leek het in het begin moeilijk te krijgen tegen de nog ongeslagen Kees van den Nieuwendijk. Laatstgenoemde zette met zwart een centrumdoorbraak op en leek de openingskeuze van wit, The Grand Attack, te weerleggen. Van de Graaf slaagde er als gewoonlijk in zijn stelling netjes te houden en verjoeg de vijand uit zijn centrum. Na een verkeerde zet van zwart voelde de witspeler de adrenaline door zijn aderen stromen en besliste de partij toch nog met een beslissende aanval. Aangeenbrug leek in de opening een beetje vast te komen, maar had heel slim zijn pijlen op de koningsstelling van Kedem Gutkind gericht, waarin de zwarte velden behoorlijk verzwakt waren. Hij opende langzaam maar zeker steeds meer de stelling waarna Gutkind weinig meer kon uitrichten tegen de steeds groeiende matdreiging. Koploper van het eerste uur, Marnix den Boer, leek een moeilijk speelbare stelling te hebben met een opgesloten loper, en Sjaak Spiegels voerde de druk steeds meer op. Den Boer verdedigde zich met hand en tand, en kreeg tegenkansjes. Het evenwicht werd uiteindelijk niet echt verstoord waarop beiden tevreden bleken met remise. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-11-2012

Sportclubs krijgen bijna een miljoen euro van gemeente

Hockeyclub Schouwen-Duiveland (HSD), korfbalclub All Ready en handbalvereniging Delta Sport worden financieel tegemoet gekomen in de verplaatsing van sportpark Bannink naar hun nieuwe clubgebouw aan de Lange Blokweg. De gemeente Schouwen-Duiveland draagt bijna een miljoen euro bij. Toch is deze stevige ruggensteun niet voldoende om de gehele verplaatsing te financieren. HSD, All Ready en Delta Sport moeten zelf eveneens bijspringen in met eigen werkzaamheden. De verplaatsing maakt deel uit van een nieuw sporthal Onderdak met buitenvelden voor de genoemde verenigingen. Alles moet in september 2014 klaar zijn voor gebruik.

bron: WereldRegio  15-11-2012

Prijzenregen bij Pieter Zeeman

Vrijdag 23 november wordt een feestelijke dag op Pontes Pieter Zeeman met als thema ‘Bèta4U’. Een dag die in het teken staat van de uitreiking van de Pieter Zeemanprijs en de Gouden Pieter. De Pieter Zeemanprijs, een bedrag van 2500 euro, wordt dan uitgereikt aan degene die de beste afstudeerscriptie natuurkunde heeft geschreven aan de Universiteit van Amsterdam. De prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt, wordt beschikbaar gesteld door de stichting Pieter Zeeman, maar toegekend en uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt naast de Pieter Zeemanprijs ook de Gouden Pieter uitgereikt aan Olaf Stoutjesdijk en Dylan de Jong, vorig jaar leerlingen in VWO6. Zij maakten het beste profielwerkstuk in één van de natuurwetenschappelijke vakken; natuurkunde, scheikunde of biologie. Olaf Stoutjesdijk en Dylan de Jong ontvangen een speciaal beeldje; de ‘Gouden Pieter’ en een bedrag van 500 euro. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-11-2012

Inbraak woning

In een woning aan de Lange Sint Janstraat is dinsdag ingebroken. Nadat een deur was geforceerd werd de woning doorzocht. Er werden diverse goederen weggenomen waaronder een televisie en een tweetal laptops. Door agenten is buurtonderzoek gedaan. Hieruit is naar voren gekomen dat de inbraak vermoedelijk heeft plaatsgevonden tussen 08.00 en 09.30 uur. Heeft u nog tips? Bel ons op 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland  14-11-2012

Aanzienlijk geldbedrag voor stichting Bas!

Zaterdagavond vond in poppodium Brogum de benefietavond voor de Zierikzeese Basstichting plaats. De avond was een initiatief van de band Kingfisherlive. Zij bestaan tien jaar en wilden dit vieren met een goed doel. Buiten Kingfisherlive traden ook Bravenburger en Six Strings Down op. De Bas stichting zamelt geld in voor onderzoek naar de zeldzame auto-immuunziekte juveniele dermatomyositis. Er zijn voor deze avond 194 kaarten verkocht en een anonieme sponsor heeft dit bedrag nog eens verdubbeld tot een totaalbedrag van rum  €2.900,00. Later die avond werd door de damesclub The Ladies Circle een cheque van € 2.500,00 overhandigd. Dit was de opbrengst van de verkoop van de paaseitjes eerder dit jaar. Ieder jaar verkoopt de Circle paaseitjes voor het goede doel en dit jaar was dat de BAS stichting! Bekijk de reportage van Omroep Zeeland. (foto: Basstichting) bron: Zierikzee-Monumentenstad  12-11-2012

J. L. de Jongeschool ‘even’ dicht door asbest

De J. L. de Jongeschool in Zierikzee is in verband met asbest vandaag en morgen (dinsdag) gesloten. Het schoolbestuur  heeft het testresultaat van het aanvullend onderzoek wat 9 en 10 november plaats vond inmiddels ontvangen. De uitslag geeft aan dat er in één werkruimte (mede door het onderzoek) een concentratie asbestvezels in de lucht is gevonden die boven de norm zit. In drie andere ruimten waar metingen hebben plaatsgevonden voldoet de concentratie aan de norm, maar uit voorzorg wil het schoolbestuur deze ruimten ook direct aanpakken. Dit doet zij door de asbest op deze locaties te verwijderen. Om dit werk te kunnen uitvoeren laat het schoolbestuur de betreffende ruimten hermetisch afsluiten van de rest van de school. Deze werkzaamheden veroorzaken geluidsoverlast en daarom blijft de school maandag en dinsdag gesloten. Tijdens deze twee dagen biedt de school de leerlingen een alternatief programma aan. De school heeft het streven om aanstaande woensdag het normale lesprogramma te hervatten. De ouders en leerkrachten zijn zondagavond door het schoolbestuur van de situatie op de hoogte gebracht. Op maandagavond organiseert zij voor hen een informatiebijeenkomst om ze extra te informeren over de situatie, eventuele zorgen te bespreken hen de gelegenheid te bieden om vragen te stellen. De totale werkzaamheden voor het verwijderen van het asbest in dit gedeelte van het schoolgebouw zullen tot begin december duren. Aangezien de saneringswerkzaamheden geen grote overlast bezorgen wordt de rest van de school in die periode gewoon gebruikt.

bron: WereldRegio  12-11-2012

FNV vraagt faillissement districentrum Zierikzee aan

FNV Bondgenoten vraagt dinsdag bij de Middelburgse rechtbank het faillissement aan van het Stadsdistributiecentrum (SDC) Zeeland in Zierikzee. Lees verder.

bron: PZC  12-11-2012

Voedselinzameling Dorcas succesvol

De inzameling voor de Dorcas voedselactie heeft in de afgelopen week ruim 400 pakketten voedsel opgebracht op Schouwen-Duiveland. Dit voedsel, opgehaald en verzameld door vrijwilligers in winkels en kerken, wordt naar Oost-Europa gebracht en daar zorgvuldig uitgedeeld onder de zwaksten van de samenleving.

bron: WereldRegio  12-11-2012

Handballers Delta Sport ‘overtreffen’ laatste score

Wie vorige week dacht dat het qua ‘doelpunten voor’ bij Delta Sport niet slechter kon, kwam tegen Gemini 2 bedrogen uit. Het is namelijk zeldzaam lang geleden – als het al niet uniek is – dat de eerste mannenploeg van de Zierikzeese handbalvereniging slechts twaalf treffers wist te produceren. Tegenover dat dozijn stelde de ploeg uit Zoetermeer er zondag negentien. En zo werd de score van Delta Sport van vorige week tegen Westlandia, 17-22, ‘overtroffen’. Met de vierde nederlaag in vijf wedstrijden neemt Delta Sport een gedeelde laatste plaats in de hoofdklasse B in. De voornaamste reden van het verlies is het scorend onvermogen en het feit dat er doelpuntenmakers afvallen. Koen de Bruijn staat al twee weken buitenspel vanwege zijn knie en vorige week kwam daar Ruben Bos bij. Deze handballers kan er wegens een hamstringblessure zo’n vier weken niet bij zijn. Delta Sport-trainer Rob de Vos: ,,Het is lastig op dit moment. Wat ons opbreekt, is dat we (goede, red.) kansen creëren maar ze er niet ingooien. Dat neemt steeds grotere vormen aan en dat is heel vervelend natuurlijk. De kansen worden duurder en dan mag je er niet te veel missen.” Waar het aanvallend niet goed liep, kon de coach de verdediging net als vorige week niets verwijten. Niettemin knagen de huidige prestaties aan het zelfvertrouwen van de ploeg en moet er wel gewonnen worden van ploegen die bij Delta Sport in de buurt staan. Om te beginnen met eveneens laag geklasseerde Volendam 4 volgende week? Scores Delta Sport: Guido de Graaf 5, Jimmy Niemans 3, Kevin Meulmeester,Thijs de Vos, Nico Yuen en Guust Sluijs.

bron: WereldRegio  12-11-2012

,,Fijn dat we dit soort duels wel blijven winnen”

Sterk tegen de ‘groten’ en zwak tegen de ‘kleintjes’. Dat is het verhaal van MZC’11 in het seizoen 2012/2013 in de derde klasse B tot nu toe. Het is dus wisselvalligheid troef bij de bespeler van sportpark Den Hogen Blok. Na bijna halverwege de competitie valt zonder meer op dat MZC’11 de ploegen uit het linkerrijtje beter liggen en de teams aan de rechterkant doen de Zierikzeese formatie van trainer Adriaan Nieuwehuijse veel pijn. MZC’11-aanvoerder Freek Torensma weet het ook. ,,Tegen onderlinge concurrenten doen we het juist heel goed”, doelde hij zaterdagmiddag op de zeges op Internos, Tholense Boys en Yerseke. Van Seolto en Krabbendijke (ploegen uit het rechterrrijtje, red.) moeten we normaal van winnen. Zeker als je nu naar de stand kijkt, is het jammer dat je het daar hebt laten liggen. Het is beetje kenmerkend voor ons dat we het die wedstrijden laten liggen. Dan is het fijn dat we dit soort wedstrijden wel blijven winnen.” Die blik op de stand leert inderdaad dat MZC’11 er beter voor had kunnen staan. Een zege meer tegen een zwakkere broeder en het elftal was koploper geweest. Nu, na tien speeldagen, is de afstand tot de koppositie, bekleedt door Tholense Boys, overigens slechts twee punten. Twee doelpunten werd de marge heel snel na rust bij het duel tussen MZC’11 en Yerseke. Met de 3-1, met gevaar voor eigen leven gemaakt door Arne Holm, die daarbij geblesseerd raakte, gaf de thuisploeg de Zuid-Bevelandse tegenstander de nekslag. Zo voelde dat bij Torensman ook wel, maar toch was hij er nog niet zeker van. ,,Na de 3-1 gingen we toch teruglopen en zo maakten we het onszelf moeilijk. Dat zit een klein beetje in ons. Dan denken we dat we er zijn en laten we het na om het eerder te beslissen. Dan blijft het altijd gevaarlijk.” Anderzijds maakte Torensma zich ook niet al te veel zorgen over een goede afloop. ,,We waren de hele wedstrijd wel iets beter dan Yerseke en probeerden meer te voetballen.” In die zin had de ervaren verdediger het bij het rechte eind, al slaagde MZC’11 er pas bij een 0-1-achterstand en een bal op de lat van Yerseke in om het voetballende overwicht in goals uit te drukken. Ze deed dat op voor Yerseke drie mentaal dodelijke momenten. Twee minuten voor rust viel de 1-1 (Rick Bevelander, midden op de foto) en in blessuretijd, die zo’n zeven minuten in beslag nam, kwam MZC’11 op voorsprong via een vrije trap door Frank Kristelijn (rechts op de foto). En met wat meer preciesie had er voor rust nog twee goals aan Zierikzeese zijde kunnen vallen. Het derde moment was drie minten na rust toen Arne Holm de marge naar twee treffers tilde en drie punten voor zijn ploeg veilig stelde. Komende zaterdag wacht een uitwedstrijd tegen WHS, een ploeg uit linkerrijtje… (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-11-2012

Protestbakker in De Wereld Draait Door

Bakker Wilfred Droppers gaat zijn ‘Protestbrood’ in het televisieprogramma De Wereld Draait Door toelichten. De bakker uit Zierikzee verkocht zaterdag een zwart protestbrood om daarmee bezwaar te maken tegen de kabinetsplannen. Hij vindt dat de bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet Rutte zijn stem niet hadden verdiend. Droppers maakte zich zo boos over de bezuinigingen, dat hij achter de kneedmachine is gaan staan en een donkerbruin brood vervaardigde. Dat verkocht hij vervolgens zonder BTW in zijn stadsbakkerijin Zierikzee. Het televisieprogramma De Wereld Draait Door van de VARA zoekt mensen die op een ludieke wijze hun stem laten horen tegen de bezuinigingen. Droppers is uitgenodigd om vrijdagavond in de studio zijn actie te komen toelichten. (foto: Omoep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  09-11-2012

Theatergroep Zierik speelt in Ouwerkerk

Theatergroep Zierik uit Zierikzee en eetcafé de Barbier in Ouwerkerk gaan tezamen een diner verzorgen met een speciaal tintje. Op zaterdagavond  24 november heeft de Barbier een aantal extra gasten. Een aantal leden van Theatergroep Zierik zijn aanwezig en geven de menukaart van die avond extra glans. Eetcafé de Barbier is te vinden op de Ring van Ouwerkerk . Dit gezellige café, waar je ook heerlijk kunt eten, heeft regelmatig live muziek in huis. Deze keer is er contact gelegd met een ander genre. Op 24 november is de menukaart als altijd, de prijzen als altijd, de gezelligheid als altijd. Niet anders als anders, maar toch. Het bijzondere diner op zaterdag  24 november begint om 18.30 uur met een inloop tot 19.00 uur. De try-out is gepland op woensdag 21 november. U kunt voor beide avonden reserveren via www.theatergroepzierik.nl of bij de Barbier telefoon 0111- 643174. (foto: Theatergroep Zierik)

bron: theatergroep Zierik  09-11-2012

Kleine meevaller voor huizenbezitter Schouwen-Duiveland

Huizenbezitters op Schouwen-Duiveland krijgen teveel betaalde Onroerend Zaakbelasting terug. Lees verder

bron: PZC  09-11-2012

Tweemaal Woody Allen

Van 9 tot en met 13 november staat Woody Allen in de schijnwerpers van fiZi, het filmtheater van Zierikzee. Op vrijdag- en zondagavond draait Woody Allen: A Documentary en op zaterdag- en maandagavond en dinsdagmiddag zijn nieuwste filmTo Rome with Love. Wie de documentaire gaat zien, kan – op vertoon van zijn kaartje – een euro korting krijgen op de film. De documentaire volgt de lange carrière van de regisseur die op 1 december 77 jaar wordt. Sinds 1966 regisseerde Allen ruim veertig films. Zelf speelde hij daar ook vaak een (hoofd)rol in. De documentaire stopt bij Midnight in Paris, financieel gezien zijn meest succesvolle romantische komedie (2011). Of zijn nieuwste film To Rome with Love hetzelfde succes kan behalen, is in fiZi te beoordelen op zaterdag- en maandagavond en op dinsdagmiddag. Deze film is een romantische ode aan Rome die, met een keur aan topacteurs, geen enkel cliché over die stad overslaat. Wie de documentaire op vrijdag- en zondagavond ziet, kan met een euro korting naar de film. Daarvoor moet wel het fiZi-toegangskaartje van de documentaire worden overhandigd. De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur, de kassa is geopend vanaf 19.15 uur. Dinsdagmiddag begint de voorstelling om 14.00 uur, de kassa is dan geopend vanaf 13.15 uur. Reserveren kan via www.fizi.nl of via de reserveerlijn: 0111 411223. (foto: Zierikzee-Monumententad.nl)

bron: fiZi  09-11-2012

Onderwijs aan vooravond grote veranderingen

Hoe het onderwijslandschap er op Schouwen-Duiveland in de toekomst uitziet, is nog volslagen onduidelijk. Maar dat er wat staat te gebeuren, is wel duidelijk. Over dik vier maanden moet er een visie liggen. Want de krimp gaat door, de ontgroening ook en het aantal leerlingen daalt. Scholen komen in de problemen.Onder regie van de gemeente is er de afgelopen maanden gewerkt aan een visie op de toekomst. Aan tafel natuurlijk alle onderwijsorganisaties (inclusief het voortgezet onderwijs), maar ook kinderopvangaanbieders en het Centrum voor Jeugd en Gezin. In maart 2013 moet de gemeenteraad haar visie geven.Die zal, zo laat ambtelijk projectleider Marlys Schild weten, nog geen duidelijk beeld geven over de scholen die in de toekomst wellicht de deuren moeten sluiten. ,,Nee, de gemeente gaat niet over de sluiting van scholen. Dat doen de scholen zelf”, aldus Schild.Maar verantwoordelijk wethouder Wim Stouten windt er geen doekjes om. Hij heeft eerder al laten weten dat de gemeente scholen die samenwerking zoeken om meer steun van de gemeente kunnen rekenen. De gemeente is immers verantwoordelijk voor de schoolgebouwen. Scholen die samenwerking niet zien zitten, moeten ook niet teveel verwachten van de gemeente.Volgens Schild komt de samenleving al in beweging. ,Sinds we bezig zijn met de voorbereidingen zie je al dat partijen elkaar gaan opzoeken. Dat is wat we willen.” De verwachting is dat er over enkele jaren veel multifunctionele gebouwen (scholen of dorpshuizen) zijn waar diverse vormen van kinderopvang en onderwijs worden aangeboden.

bron: WereldRegio  09-11-2012

App voor betere doorstroming op Zeelandbrug

De provincie komt met een smartphone-app die laat zien of de Zeelandbrug is afgesloten vanwege een ongeluk. Ook zijn de stoplichten bij Colijnsplaat binnenkort door de provincie van afstand te bedienen, en komen er verkeerslichten aan de Zierikzeese kant van de Zeelandbrug, bij De Val. Volgens de provincie is het van groot belang dat automobilisten snel weten of ze moeten omrijden. En als er een ongeluk is gebeurd, dat het verkeer dan snel van de Zeelandbrug af is. (archieffoto: brandweer Zierikzee)

bron: Omroep Zeeland  09-11-2012

Proef met extra toezichthouders

De gemeente Schouwen-Duiveland trekt 84.000 euro uit voor een proef met inzet van extra opsporingsambtenaren in de kernen. Lees verder

bron: PZC  09-11-2012

All-Ready kende moeizame start

Desirée de Looff kende met All-Ready een moeizame start van de veldcompetitie. Pas in de zesde en laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft pakte de Zierikzeese korfbalploeg met een minimale zege op Volharding (7-8), haar eerste punten van het seizoen. “Eind vorig seizoen zijn er enkele mensen gestopt vanwege blessures of andere persoonlijke omstandigheden, waardoor de selectie er wat anders uit kwam te zien”, legt De Looff uit. “Er kwamen wat meiden bij die lang niet gekorfbald hadden en daar kun je niet gelijk alles van verwachten. Doordat we ook nog eens te maken hadden met blessures, startten we slecht. De sfeer is echter goed, zeker nu we het eerste gedeelte van de veldcompetitie positief hebben afgesloten met een overwinning.” Mede dankzij die zege heeft De Looff vertrouwen in een goede afloop van de zaalcompetitie. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik me na de eerste paar wedstrijden op het veld wel een beetje zorgen heb gemaakt. Ik dacht: als we op het veld al alles verliezen, wat moet er dan in de zaal van komen als we ook nog eens een klasse hoger spelen? Maar ik merk dat het steeds beter gaat, zeker nu onze nieuwe speelsters wat meer ervaring krijgen. Natuurlijk zitten we in een moeilijke poule, maar als we er met z’n allen keihard voor knokken en geen blessures krijgen dan moet handhaving zeker mogelijk zijn. Een dikke nederlaag zou tegen sommige ploegen zomaar kunnen, maar tegen teams als Stormvogels, Blauw Wit en Good Luck liggen er zeker mogelijkheden.” All-Ready start de zaalcompetitie aanstaande zaterdag met een uitwedstrijd tegen Blauw-Wit. Enkele weken geleden verloren de Zierikzeeënaars op het veld met 13-18 van de ploeg uit Kloetinge, terwijl het vorig jaar in de zaal met een 9-10 nederlaag en een 12-12 gelijkspel erg dicht bij elkaar lag. De Looff: “Tegen Blauw Wit hebben we op het veld redelijk gespeeld, dus we gaan zaterdag dan ook direct proberen twee punten binnen te halen. In onze klasse degradeert de nummer acht sowieso, als nummer zeven moet je zorgen dat er in een van de andere poules een slechtere nummer zeven zit. Hoe we ons handhaven maakt me niet uit, maar ik wil in de zaal heel graag op dit niveau blijven spelen. Het allerbelangrijkste blijft echter dat we het met z’n allen gezellig houden. Zelf heb ik het momenteel prima naar m’n zin. Wat het extra leuk maakt is dat ik deze sport samen met mijn man Jacco kan doen. Dat we nu op een lager niveau spelen dan een paar jaar geleden dat is niet anders, als we er met z’n allen maar voor zorgen dat er een korfbalvereniging op Schouwen-Duiveland blijft.” Boven: Desirée de Looff en haar man Jacco. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  10-11-2012

Nieuwe kleding voor jeugdbrandweer

Tegen de zin van burgemeester Gerard Rabelink heeft een meerderheid van de gemeenteraad toch 10.000 euro uitgetrokken voor nieuwe pakken voor de jeugdbrandweer. Dat is besloten tijdens het begrotingsdebat. Rabelink gunt de jeugd de pakken, maar heeft moeite met de consequenties van het raadsbesluit. De raad vindt namelijk, dat de VeiligheidsRegio waaronder ook de jeugdbrandweer valt, in volgende jaren moet opdraaien voor de kleding. ,,En uw raad heeft de VeiligheidsRegio eerder de opdracht gegeven zuinig aan te doen.” Maar de meerderheid pakte toch door.          

bron: WereldRegio  09-11-2012

Zaalvoetballers IJtama geven voetballes

Het Oosterlandse IJtama gaven ASZ in de eerste klasse op de jongste avond van de ZieZaVo-zaalvoetbalcompetitie voetballes. De ploeg van Rob Wijnsteker won overtuigend met 11-0. In sporthal Onderdak heeft WIK/Van Oeveren de blamage van vorige week weer recht gezet. Met een 11-5-overwinning op Knock on Wood heeft het de degradatieplaats weer verlaten. Vooral Rick Bevelander en Robert Proost waren de doelpuntenmakers bij de ploeg van Piet van der Kasteele. Stella Boys/’t Centrum won met 8-4 van Verf&Wand. In de tweede klasse blijft De Strandloper/Ginsterveld vol overtuiging winnen. Het tweede team van Stella Boys werd met 21-1 geslachtofferd. De koploper verruimde zijn voorsprong op Airpack dat kansloos verloor van de sterk verdedigende ploeg VIA Advisuers. Motorenboys sprokkelde er weer een puntje bij door een gelijkspel tegen FC Kerkwerve/Oiliegeultje (4-4). FC Bru won met 5-1 van Elferink Spuiterij.

bron: WereldRegio  09-11-2012

Marktkooplui Zierikzee niet blij met nieuwe locatie

Marktkooplui in Zierikzee zijn niet blij met de tijdelijke locatie op het plein de Balie. Vanwege de herinrichting van het Havenplein, waar de markt normaal is, zijn ze daar tot maart volgend jaar naartoe verhuisd. Sommigen spreken van een omzetdaling van 30 tot 50 procent. De eigenaar van de hobbykraam zegt de helft minder inkomsten te hebben terwijl het rond deze tijd van kerstkaarten juist druk zou moeten zijn volgens hem. De mensen weten volgens de marktkoopman de markt niet meer te vinden. “De nieuwe plek is te ver van het centrum”, volgens Ruud Schutter van de groente- en fruitkraam. Mensen moeten nu kiezen tussen de markt en de winkels terwijl het volgens hem juist goed is als die twee elkaar versterken. De Balie is een kleinere locatie dan het Havenplein. Mede om die reden hebben een paar marktkooplui ervoor gekozen hun kraam even niet in Zierikzee op te stellen. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  08-11-2012

Olaf Stoutjesdijk en Dylan de Jong winnen Gouden Pieter Zeeman in Zierikzee

De Gouden Pieter Zeeman, de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk in de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie van 6-vwo leerlingen bij Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is gewonnen door Olaf Stoutjesdijk en Dylan de Jong. Lees verder. 

bron: PZC  08-11-2012

 

‘De kracht zit hem in positief ouderschap en goed luisteren’

Problemen met opvoeden, stress of rouwverwerking? Anton Thijssen van praktijk Lume in de Victoriakliniek in Zierikzee geeft tien gratis workshops waarin deze en andere problemen worden behandeld. Praktijk Lume is een praktijk voor integratieve therapie en biedt ondersteuning aan kind, gezin en volwassene. Orthopedagoog en therapeut Anton Thijssen vertelt: “Ik zit nu drie jaar in de Victoriakliniek. Daarnaast werk ik als 1ste lijnpsycholoog voor een zorgverzekeringsmaatschappij in België. Ik werk al heel wat jaren op dit gebied en veel problemen kom ik regelmatig tegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pesten, stress, faalangst , slecht slapen, trauma en rouwverwerking. De workshops zijn eigenlijk een vertaling van alle informatie die ik in de loop der jaren heb verzameld. Het zijn laagdrempelige, interactieve workshops, waarin ik gerichte en praktische informatie geef. Met een powerpointpresentatie en stellingen en voorbeelden is het de bedoeling dat we samen nieuwe kennis en inzichten opdoen.” Volgens Thijssen is luisteren naar elkaar in het gezin heel belangrijk. “De huidige maatschappij verwacht heel veel van volwassen en kinderen, mensen zijn druk en hebben weinig tijd om stil te staan bij problemen. Ik vind het belangrijk dat gezinnen niet vastlopen, of dat er verkeerde diagnoses worden gesteld. De kracht zit hem in positief ouderschap en goed luisteren en communiceren met elkaar. Het kijken naar de kwaliteiten en die stimuleren. Dus je afvragen wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt. Het gezin speelt een belangrijke rol, het gaat om het geheel.” Als voorbeeld geeft Thijssen kinderen die hoogsensitief zijn. “Hoogsensitieve kinderen zijn heel gevoelig voor alles in hun omgeving. Voor het nieuws in de krant, maar ook voor de pijn van een ander. Als deze kinderen niet serieus worden genomen, ik noem dat het ‘wegwuif-syndroom’, kunnen grote problemen ontstaan. Ik ben van mening dat door echtte luisteren naar elkaar, en daar ook naar te handelen, je de helft van het probleem kunt oplossen.” De eerstvolgende workshop is op maandag 3 december in het MFC en heeft stress als onderwerp. “Ik behandel vragen als: Wat is stress, wat is de invloed van stress op je gezondheid, kun je het voorkomen en wat kun je er nu aan doen? De workshops zijn bedoeld voor het hele gezin”, aldus Thijssen. De workshops in het MFC zijn gratis. Thijssen: “Ik vraag alleen een vrijwillige bijdrage voor kinderen en jongeren in Tibet. Dat land staat onder druk van China en jonge mensen kunnen daardoor vaak niet het juiste onderwijs krijgen. Ik steun de stichting ‘Tibet naar school’.” Anton Thijssen geeft tien gratis workshops. (foto: Wendy de Vrieze/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  08-11-2012

Zeelandia deelt broodjes Serious Request uit

Vanmiddag verscheen op twitter (Serious Request Broodje) een ‘breaking News’-bericht: Er waren nog enkele speciaal voor de landelijke actie van Serious Request broodjes beschikbaar. Het enige wat men hoefde te doen was even binnenlopen in het hoofdkantoor van Zeelandia in de Poststraat en tegen de receptioniste Ineke te roepen: ‘Serious Request Broodje’!  Vervolgens mocht je dan één van die broodjes meenemen. Zoals ieder jaar laten drie deejay’s van radiozender 3FM zich opsluiten in een Glazen Huis om aandacht te vragen voor een goed doel. De zogenaamde 3FM Serious Request actie staat dit jaar in het teken van het terugdringen van babysterfte. Het speciale, voor Zeelandia ontwikkelde 3FM Serious Request-broodje is een cranberry-mueslibroodje in de vorm van een knoop. Het broodje gaat voor vijf euro over de toonbank, waarvan één euro ten goede komt aan het Rode Kruis. Op woensdag 10 oktober overhandigde initiatiefnemer bakker Peter Dunselman uit Den Helder het eerste broodje aan Rode Kruis-ambassadeur en dj Eric Corton. Zeelandia hoopt dat een grote groep bakkers in de week voor kerst een cheque van €100.000 kunnen overhandigen aan de deejays in het Glazen Huis in Enschede. (foto: Leo Nouwen)

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad  08-11-2012

D66 niet aanwezig bij begrotingsdebat

D66 zal vandaag niet deelnemen aan het begrotingsdebat van de gemeente Schouwen-Duiveland. Het huidige vervangend raadslid Chiel Wezenpoel is op vakantie, die al gepland stond vóór zijn vervanging. Hij vervangt Serge Vogelenzang, die formeel nog steeds gemeenteraadslid is. Vorig jaar raakte hij betrokken bij een ernstig ongeval. Omdat hij niet zelf afstand van zijn raadszetel kan doen, staat de wet formele vervanging niet toe. D66 maakt geen gebruik van het aanbod van de andere politieke partijen om het geluid van D66 te laten horen. Dat had de partij liever zelf gedaan. Overigens heeft D66 wel uitgebreid van zich laten horen in een eerdere commissievergadering. Maar bij hetbegrotingsdebat zal ze er dus niet bij zijn.

bron: WereldRegio  08-11-2012

Ladies circle deelt geld uit

Met een groots gala heeft Ladies’ Circle Schouwen Duiveland haar project (H)eerlijk Schouwen Duiveland afgesloten. Op deze avond vierde de serviceclub haar derde lustrum. Onder het mom ‘wie jarig is trakteert’ hebben negen goede doelen voorafgaand aan het gala een cheque ontvangen. Stichting FleuRoJa, Dierenasiel Schouwen Duiveland, Voedselbank Schouwen Duiveland, Stichting Vakantiehuis Thuredriht, Hospice Schouwen Duiveland, Stichting Veldsport Bru, Scholengroep Pontes en Zeehondencrèche Pieterburen ontvingen elk een bedrag van 1.500 euro. (H)eerlijk Schouwen Duiveland is de titel van het kookboek dat de Ladies in 2011 hebben uitgedacht en ontwikkeld. Een kookboek met eilandelijke streekproducten, bijbehorende verkooppunten en recepten van lokale restaurants. In totaal is met het project een bedrag van 36.000 euro opgehaald.Eerder werden al de eilandelijke musea, FiZi en Manege Balans met een bedrag gesteund.

bron: WereldRegio  08-11-2012

Schouwen-Duiveland krijgt eerste jaarrondkalender

Op vrijdag 28 december verschijnt er in WereldRegio een speciale bijlage met daarin álle evenementen in 2013. Zorg dat de uwe er ook bij staat. De bijlage wordt gemaakt onder regie van de stichting markant Schouwen-Duiveland. De bedoeling is, dat de inwoners en bezoekers van het eiland in één oogopslag kunnen zien wat er allemaal te beleven is in de regio. Activiteiten kunnen beter op elkaar afgestemd worden en bezoekers kunnen er de vakantie op afstemmen. Dus een oproep aan alle verenigingen en andere organisaties op Schouwen-Duiveland: zorg dat u er tussen staat in de agenda van 2013. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meld uw activiteit direct via info@markantsd.nl.

 

bron: WereldRegio  05-11-2012

Meer dan tweehonderd mensen aan dialoogtafel

Vanwege het succes van vorig jaar organiseert het dialoogambassadeursnetwerk Schouwen-Duiveland op 9 november de tweede dag van de dialoog. Ruim tweehonderd bewoners en vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen gaan in 28 dialoogtafels verspreid over het eiland met elkaar in gesprek over het thema ’Klaar staan’. Sjef Lommen, lid van het college van bestuur Pontes Scholengroep opent deze dag om 9.30 uur in het Stadhuismuseum aan de Meelstraat 6 in Zierikzee. Henk Verhagen zorgt voor een verrassingsact. Daarna gaan om 10.00 uur in het museum twee dialoogtafels van start met vertegenwoordigers uit de diverse dorpsraden van Schouwen-Duiveland. De tafelorganisatoren hebben voor hun tafel 6-8 personen uitgenodigd die elkaar niet of oppervlakkig kennen. Onder het genot van een hapje en een drankje praten zij over het thema ‘Klaar staan’. Achtentwintig getrainde gespreksleiders stimuleren een gelijkwaardig gesprek. In vier stappen – kennismaken, ervaringen delen, dromen, doen – wisselen de deelnemers hun verhalen, wensen en dromen uit. In de laatste stap – doen – zet iedereen een stap om de eigen droom dichterbij te brengen. Dialoogtafels kunnen ook worden ingezet om een specifieke groep mensen met elkaar in gesprek te brengen en verbindingen te leggen. Zo organiseert de gemeente een dialoogtafel voor de eigen medewerkers. De OBS school Oosterburcht in Oosterland maakt van de gelegenheid gebruik om meer in contact te komen met bewoners en bedrijven in het dorp. In Zierikzee gaan bewoners van de wijk Poortambacht verspreid over 9 tafels met elkaar in gesprek. De organiserende instellingen willen met bewoners nagaan hoe zij samen kunnen ‘klaar staan’ om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. En OBS Duiveland gaat nog een stapje verder. Volgens schooldirecteur Gerard Oele past het thema van de Dag van de Dialoog prima bij de missie van de school. Deze basisschool is al jaren een art. 1 school, wat betekent dat men zich intensief bezighoudt met b.v. pestproblematiek en de sociale omgang van de kinderen. De school maakt een koppeling tussen de dag van de respect op 8 november en de dag van de dialoog op 9 november. Op 8 november nemen alle kinderen van de bovenbouwgroepen deel aan dialoogkringen, waarin het thema ‘Klaar staan’ centraal staat. Hiermee leren ze op een goede en waardevolle manier met elkaar in gesprek te gaan. Op 9 november organiseert de school een dialoogtafel met volwassenen.

bron: WereldRegio  05-11-2012

Algemene beschouwingen gemeente Schouwen-Duiveland

De politieke partijen hebben allemaal hun verhaal geschreven over de begroting voor 2013. Deze zogenoemde algemene beschouwingen worden donderdagmiddag behandeld tijdens de begrotingsvergadering. Voor geinteresseerden staan ze hier allemaal te lezen. Lees hier de beschouwingen.

bron: WereldRegio  05-11-2012

Lammerts en Scheffers Europees kampioen

Annelous Lammerts uit Schuddebeurs en Zierikzeeënaar Davy Scheffers zijn Europees kampioen geworden. In het Spaanse Castelldefels schreef de negentienjarige freestylekitesurfster afgelopen weekeinde de laatste tourstop van de Kitesurf Tour Europe van dit seizoen op haar naam. Met een eerdere zege (Sylt) en een zevende plaats (Podersdorf) op twee andere stops was de zege in Spanje toereikend om eerste te te worden in het algemeen klassement en dus kon Lammerts (foto) worden gekroond tot Europees kampioen. De titel is opmerkelijk omdat Lammerts dit seizoen voor het eerst meedoet op de Europese tour. ,,Toen ik vandaag bij Natural High (waar ze regelmatig werkt, red.) kwam, klapte het personeel voor me en klonk er ‘We are the champions’”, vertelt Lammerts over haar ontvangst maandag. ,,Dat was echt super leuk.” Scheffers heeft op de laatste tourstop van de EFPT in Weymouth de Europese titel gegrepen. De freestylesurfer stond al eerste in het algemeen klassement en consolideerde die positie in de Engelse badplaats. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  05-11-2012

Met 22 tegendoelpunten is helemaal niets mis

Wie in de hoofdklasse van tegenwoordig 22 doelpunten of minder tegen krijgt, kan er nagenoeg zeker van zijn dat winst gewaarborgd is. Echter, niet als je er slechts zeventien tegenover stelt. En zo bereikten Delta Sport en Westlandia zondagmiddag een korfbaluitslag als eindstand: 17-22 (10-12). Over de defensie van het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging kon Delta Sport-trainer Rob de Vos weinig tot niets aanmerken. Met die 22 tegentreffers viel prima te leven. En ja, dat het manco vooral voorin lag, had de Middelburger ook wel geconstateerd.  Zijn spelers speelden het ook niet echt slim uit: bij twee man-meer-situaties profiteerden ze nauwelijks van de extra kracht binnen de lijnen en bleven de doelman met hoge schoten bestoken. De Westlandia-doelman hoefde ‘maar’ zijn handen uit te steken om de Zierikzeese ballen uit de goal te ranselen. Variatie was ver te zoeken bij de schoten van Delta Sport op het doel van Westlandia. Jimmy Niemans hield als enige de ballen laag. Prompt had de keeper er geen antwoord op. Desalniettemin kwam die manier van schieten niet ‘aan’ bij de teamgenoten van Niemans. De Vos: ,,Aanvallend liep het zeer stroef. Er was een aantal die een kleine kans als een kans zag en grote kansen gingen er niet in. Er werden ook verkeerde keuzes op verkeerde momenten gemaakt. Een lange bal als het niet kan of naar de cirkel gooien als daartoe geen mogelijkheid is. In individueel aanvallende acties hebben we verkeerde keuzes gemaakt”. Toch leek er bij rust niet zo veel aan de hand in de zin van dat Delta Sport in sporthal Onderdak niet zou kunnen winnen. Tot 10-12 had de thuisploeg het goed dichtgespijkerd, stelde De Vos terecht. Meteen na rust creëerde Westlandia, na drie speeldagen nog ongeslagen, een marge van drie à vier goals. Dat verschil kon Delta Sport in de loop van de tweede helft niet meer rechtbreien en dus leed het team haar derde – terechte – nederlaag in vier wedstrijden.  Scores Delta Sport: Guido de Graaf 4, Jimmy Niemans 3, Kevn Meulmeester, Ruben Bos, Guust Sluijs 2, Jorben Sprong, Thijs van Splunder, Nico Yuen 1. Boen; archieffoto Delta Sport Heren1 (foto: Delta Sport) 

bron: WereldRegio  04-11-2012

Volleyballers Forza laten concurrent achter zich

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza heeft in de strijd in de onderste regionen van de promotieklasse B een goede slag geslagen. In sportzaal de Vanger werd zaterdagavond Roosendaal met 3-1 (25-22 25-14 25-17 23-25) verslagen. De zege was hard nodig omdat Forza tot zaterdag slechts een paar punten meer had dan de rode lantaarndrager in hun afdeling en ook Roosendaal stond vlak in de buurt. De overwinning brengt Forza voorlopig in een middenmoot van vier ploegen met veerien punten. Hoewel Roosendaal de thuisploeg in de eerste set aardig kon bijbenen, is Forza in die fase niet in nood geweest. In het tweede en derde bedrijf was Forza heer en meester dankzij een verzorgde pass en goed lopende aanvallen die de Schouwse volleyballers in de openingset ook al tentoonspreidden. Met de overwinning al op zak bleek het lastig om ook de vierde set te pakken. ,,Hier waren we voor gewaarschuwd”, sprak speler Valentijn Luijk, ,,maar toch ging het fout.” Van 20-23 kwam Forza terug tot 23-23 maar twee fouten kostten Forza alsnog die set. De vrouwen van Forza handhaafden zich keurig in de topdrie van de promotieklasse A door WIK met 3-1 te verslaan. Dat kostte vooral in de eerste drie sets erg veel moeite wamt de twee ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd. Forza pakte de eerste twee met tweemaal 26-24 en WIK de derde met 23-25. Hierna was het kaarsje ver op bij WIK en sloeg Forza in het vierde bedrijf gedecideerd toe. 

bron: WereldRegio  04-11-2012

Rookpot gaat af

Vrijdagavond laat alarmeerden bewoners van de Nieuwe Haven in Zierikzee de alarmcentrale van de brandweer voor een vermeende scheepsbrand aan boord van het duikopleidingsschip Hydra. Dit schip ligt met enige regelmaat afgemeerd aan deze kade. Er werd door omstanders een oranje gloed en rookverschijnselen aan dek waargenomen. Onverlaten waren er met een reddingsboei vandoor waren gegaan en hadden die op de kade gegooid. Daarbij was de aan de boei verboden rookpot afgegaan. De rookpot dient ervoor dat de uitgeworpen reddingsboei en zijn slachtoffer bij calamiteiten op het water goed zichbaar blijven voor hulpdiensten. De oranje gloed werd nu voor brand aangezien, maar van brand aan boord van de Hydra was dus geen sprake. (foto: Martijn Lokerse)

bron: brandweer Zierikzee  03-11-2012

Gepakt met drugs in Zierikzee

Zaterdag tegen 01.00 uur werd een 20-jarige man uit Zierikzee in de Maltastraat in zijn woonplaats aangehouden wegens drugsbezit. Agenten zagen in zijn auto een gripzakje met wit poeder liggen. De auto werd daarna verder onderzocht en er kwamen nog 9 zakjes en een XTC pil tevoorschijn. In totaal werden 10 gripzakjes (1 gram per zakje) met, vermoedelijk, cocaïne en een XTC pil in beslag genomen. De 20-jarige man werd aangehouden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                      

bron: WereldRegio  03-11-2012

Inbraak in woning Zuidwellestraat

Vrijdag tussen 17.00 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning in de Zuidwellestraat in Zierikzee. Er werd een ruit geforceerd en de gehele woning werd doorzocht. De bewoners missen diverse sieraden en enkele portemonnees met daarin persoonlijke papieren en een paar honderd euro. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland  03-11-2012

80’s party Brogum

Iedereen die al eerder geweest is op een 80’s party in Brogum in Zierikzee, weet dat dit een van de hoogtepunten is van het jaar. Op zaterdag 3 november is er weer een nieuwe editie, genaamd: So 80’s & 90’s. De beste muziek uit die periode komt voorbij in Brogum. De muziek uit de 80’s is legendarisch. Michael Jackson, Madonna en Prince: iedereen kent ze. In de 80’s flirtte pop- en rockmuziek met dance. Gitaren en drumcomputers werden gemixt. In de 90’s werd de rock- en dancetrend doorgezet met bands als The Prodigy. Ook was er de doorbraak van Swingbeat, Rap en R&B in de hitlijsten, met onder meer Jazzy Jeff en The Fresh Prince en De La Soul. De Gabberhouse werd een Nederlands exportproduct. De mannen die de muziek van de 80’s en 90’s als geen ander aan elkaar weten te smeden tot een vrolijke en dansbare party zijn DJ Sandstorm (Sander Verhaar) en DJ Wired (Wilfred Goncalves). DJ Wired heeft diverse succesvolle 80’s parties in de regio op zijn naam staan. DJ Sandstorm is al bekend van de officiële 3FM jaarmix. Hij was al te horen in Corne Klijn’s Disco Classics Party, je hoorde zijn 90’s mixen bij Rob Stenders en Giel! en op dit moment is hij elke vrijdagavond op 3FM te horen met zijn ‘Operation DJ Sandstorm’ mixen in Ekstra Weekend van Gerard Ekdom en Michiel Veenstra. De verbindende factor tussen deze twee DJ’s is het mixwerk van Mastermixer Ben Liebrand. De avond begint om 20.30 uur, entree 7,50 euro. brogum.nl. Boven: DJ Wired en DJ Sandstorm te gast in Brogum in Zierikzee tijdens So 80’s & 90’s.(foto: Ons Eiland/PR) bron: Ons Eiland  01-11-2012

Museumnacht in Zierikzee

De Zeeuwse musea houden vrijdag 2 november de MuseumNal8. Dit jaar is het thema ‘Ontdek de Zeeuwse Ziel’. Verschillende musea zijn dan toegankelijk voor maar 1 euro. Daarnaast vinden er vaak bijzondere activiteiten plaats; ook in het Stadhuismuseum in Zierikzee, aan Meelstraat 6. Die avond zijn alle tentoonstellingszalen tussen 20.00 en 24.00 uur geopend voor het publiek. Daarnaast wordt er een lezing gehouden, vindt er een optreden met Spaanse dans en muziek plaats en zijn er Spaanse hapjes te proeven. De toegangsprijs is die avond 1 euro. Tijdens de museumnacht worden er in het Museumcafé de hele avond Spaanse hapjes geserveerd. Daarnaast zal Corstiaan Prince, militair historicus, een lezing verzorgen tussen 20.00 en 20.45 uur over het Spaanse Beleg in 1575-1576. In zijn verhaal passeren ook de plaatsen Zierikzee, Zijpe, Dijkwater, Kaaskenswater en Bommenende de revue. Vanaf 21.00 uur is er Spaanse dans en muziek met Bibian Scheepstra en ensemble El Fuego. Voor informatie en vragen over het activiteitenprogramma van het Stadhuismuseum: 0111-454464, museum@schouwen-duiveland.nl en de website.                

bron: Ons Eiland  01-11-2012

Benefiet voor BAS

In Brogum in Zierikzee is op zaterdag 10 november een benefietconcert bij te wonen voor de BAS Stichting! De opbrengst van de kaarten gaat rechtstreeks naar de stichting. De BAS Stichting! is inmiddels een begrip in Zierikzee omdat steeds meer mensen het verhaal van Bas kennen. Bas van den Ouden was een jongetje van 9 jaar toen hij overleed aan de slopende auto-immuunziekte juveniele dermatomyositis. Na het overlijden van Bas hebben Annita en Rob van den Ouden, de ouders van Bas, de BAS stichting! opgericht om geld in te zamelen. Omdat het een zeldzame ziekte is, is er veel geld nodig voor onderzoek en de BAS Stichting! helpt mee laboratoriumonderzoek door het UMC/WKZ in Utrecht te financieren waardoor er hopelijk een goede behandeling komt. Het benefietconcert is het idee van Frits Jeronimus. De band waar Frits in speelt, Kingfisherlive!, bestaat tien jaar en om dat te vieren wilde Frits een goed doel centraal stellen. Frits kende Bas omdat Bas altijd in de straat achter hem skelterde. Naast Kingfisherlive! treden er nog twee bands uit Zierikzee op. De avond begint met Bravenburger, een band die Nederlandstalige muziek speelt met een heel eigen geluid. Eigen teksten op eigen muziek die zowel rustig als swingend kan zijn. Six Strings Down is een Blues/70’s Rock formatie uit Zierikzee. Een rauwe, ongepolijste sound is een duidelijk kenmerk van de band. Naast eigen werk speelt de band covers van onder meer The Free, Johnny Lang en Stevie Ray Vaughan, maar improvisatie wordt ook zeker niet geschuwd. Hekkensluiter van de avond is Kingfisherlive! De band van de initiatiefnemer Frits Jeronimus speelt covers van de jaren zestig tot heden. The Rolling Stones worden opgevolgd door hoogtepunten van The Doors, R.E.M. en The Cure, afgewisseld door toppers van Steppenwolf, Coldplay, The Kaiserchiefs, Billy Idol en U2. De opbrengst van de kaarten (7,50 euro per stuk) gaat rechtstreeks naar de BAS stichting! De kaarten zijn in de voorverkoop al te verkrijgen bij Kompassen, Havenplein 5 en Viergever, Havenplein 42 in Zierikzee. Natuurlijk zijn de kaarten ook verkrijgbaar aan de kassa van Brogum, die om 20.30 uur open gaat. bron: Ons Eiland  01-11-2012

LTC Zierikzee schiet door grens vijfhonderd leden

 

Niet voor het eerst in haar bestaan is LTC Zierikzee de grens van vijfhonderd leden gepasseerd. Het bereiken van deze fraaie limiet, waarmee de Zierikzeese tennisclub de tweede sportvereniging (na MZC’11) van Schouwen-Duiveland is, heeft ze te danken aan het winterlidmaatschap, een kundig bestuur en de te volgen buitenlessen op smashcourtbanen die momenteel van zes naar acht worden uitgebreid. ,,Het winterlidmaatschap is een ‘gouden greep’ gebleken”, geeft Kees de Vos, belast met de ledenadministratie bij LTC Zierikzee. ,,We begonnen in het eerste jaar (winter 2006/2007) met slechts enkele winterleden en dat zijn er ieder jaar door onder andere. mond-tot-mond reclame steeds meer geworden.” Voor deze winter (van oktober tot en maart) staat de ‘winterteller’ op ongeveer vijfenzeventig. Met bijna de helft is LTC Scharendijke ‘hofleverancier’. Verder zijn de winterleden afkomstig van Den Haene (Schuddenbeurs), Scelveringhe (Renesse), Brouwershaven, Westerschouwen, Menheerse (Middelharnis) en zelfs Duiveland. Aanmelding van leden van de Nieuwerkerkse club is opvallend omdat die vereniging sinds dit jaar ook over smashcourt beschikt. Het bestuur van de tennisclub, de tweede reden dat LTC Zierikzee goed ‘draait’, heeft de afgelopen twee jaar veel enthousiasme en inzet getoond wat een positieve uitstraling heeft (gehad) op haar leden die massaal aan allerlei activiteiten meedoen. De Vos: ,,Dat is aan alles te merken en te zien. Toernooien zijn prima bezet, veel competitieteams, grote opkomst bij recreatie-activiteiten voor jeugd en senioren (bal & slag, mini-maxi, winter toernooitjes, tossen, midweekservice en (w)interne mix). Daarnaast leverde een belactie afgelopen winter onder alle seniorleden nog eens zo’n dertig nieuwe vrijwilligers op, variërend van uitbreiding van diverse commissies tot huisfotograaf en mensen die regelmatig de hegjes knippen, het gras maaien, de prullenbakken leegmaken, het oud-papier en glas wegbrengen en de banen schoonmaken”. Een derde oorzaak van de groei heeft te maken met tennisleraar Ronald van Slooten die afgelopen zomer flink reclame gemaakt voor winterlessen op het Grevelingenpark met als resultaat dat komende winter zo’n honderd leerlingen buitenlessen gaan volgen. ,,Maar om op ons park te mogen/kunnen lessen, moet men lid zijn van onze vereniging en ook dat verklaart dan weer de toename van het aantal winterleden”, legt De Vos uit. ,,Zo snijdt het mes dus aan twee kanten.” De Vos wil echter nog een kanttekening plaatsen bij de ledengroei. ,,In deze periode van het jaar zitten we qua ledenaantal altijd op onze piek. Als straks de opzeggingen voor 2013 – we hebben toch een jaarlijks verloop van tien à vijftien procent – zijn verwerkt en de winterleden weer teruggaan naar hun eigen vereniging vallen we (weer) terug naar een ledenaantal van rond de vierhonderd.” Door nieuwe aanmeldingen in het voorjaar kan dat weer snel aantrekken tot 450 of meer. De Vos, tot besluit: ,,Met de winterleden die zich daarna in september/oktober (weer) gaan aanmelden gaan we daarna opnieuw richting de vijfhonderd.” Boven: Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe extra speelveld, baan 7 en 8. (foto: LTC Twitter)

bron: WereldRegio  01-11-2012

Kerkhove biedt mondiale nummer 126 redelijk partij

Lesley Kerkhove is in de tweede ronde van een internationale tennistoernooi in Barnstaple, gedoteerd met 75.000 dollar, uitgeschakeld. De Servische Vesna Dolonc, achtste op de plaatsingslijst in de Engelse stad en 126e op de wereldranglijst, was donderdag met 6-4 6-2 te sterk voor de Zierikzeese 335 van het mondiale tennis. (foto: Ruben Oreel

bron: WereldRegio  01-11-2012

Gratis dansmiddag voor ouderen

Wegens het succes van vorig jaar organiseert het Welzijnshuis in het kader van ‘Mag ik deze dans van U?’ een gratis dansmiddag voor ouderen bij Dansschool Kramer in Zierikzee. En ook dit jaar is het mogelijk voorafgaand aan de dansmiddag eerst lekker te eten. De dansmiddag sluit namelijk aan op ‘Tafelen in de buurt’, het project waar leerlingen voor ouderen in het Nieuwe Vrije een driegangenmaaltijd bereiden. Speciaal voor deze dansmiddag doet zorgcentrum De Wieken hier ook aan mee en kunnen belangstellenden in het restaurant ook voor de speciale ‘Tafelen in de buurt-prijs’ van 5 euro een maaltijd nuttigen. “Eerst lekker eten en dan een fijne middag met allerlei dansen. Dat is toch een hele mooie combinatie?”, aldus één van de deelnemers vorig jaar. Bijna honderd ouderen vulden toen de zaal van dansschool Kramer. Ervaren dansers, maar ook ouderen die niet zo goed konden dansen. De dansmiddag wordt ook dit jaar door Camilla Veld, dansinstructrice van Meer Bewegen voor Ouderen, heel gevarieerd ingevuld. Van volksdansen tot stijldansen, voor ieder wat wils. Danservaring is niet nodig om mee te kunnen doen. Ook zullen er weer veel bewoners van De Wieken aanwezig zijn op de dansmiddag. De gratis dansmiddag op dinsdag 6 november start om 14.00 uur bij Dansschool Kramer, Vrije 2 in Zierikzee. De middag duurt tot ongeveer 16.00 uur. Aanmelden voor Tafelen in de Buurt kan voor ‘t Nieuwe Vrije bij Gertjan de Jong via 0111-461191; voor De Wieken bij Jacqueline Bouwman via 0111-453410. ‘Mag ik deze dans van U?’ is een landelijk initiatief, waarbij zoveel mogelijk dansfeesten voor senioren georganiseerd worden. Mensen die regelmatig dansen, zullen minder snel vallen. En juist het vallen zorgt voor problemen bij ouderen. Jaarlijks komen in Nederland 72.000 senioren terecht op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, omdat ze zijn gevallen.

bron: Ons Eiland  01-11-2012

Subsidiepot Meer met Minder is leeg

Sinds de start van de Meer met Minder regeling in juli 2010 zijn er ruim 200 initiatieven ondersteund op het eiland. Begin september was er voor inwoners van Schouwen-Duiveland nog € 40.000 budget beschikbaar. De gemeente heeft de regeling daarom opnieuw onder de aandacht gebracht bij haar bevolking, omdat deze per 1 januari 2013 definitief stopt. Dit heeft geholpen want het beschikbare bedrag is nu op. Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners energiebesparende maatregelen treffen aan hun woning. In 2009 heeft de Provincie het initiatief genomen om tot een regeling te komen die een impuls moest geven aan energiebesparing en woningverbetering in de bestaande bouw, waarbij ook de bouwsector geholpen werd om door de crisis te komen. Samen met de anders Zeeuwse gemeenten is de Meer met Minder premieregeling ontwikkeld. De Provincie stelde hiervoor een bedrag beschikbaar, waarna de gemeentes dit verdubbelden. Voor Schouwen-Duiveland was dit €135.000 de gemeente verdubbelde dit tot €270.000. Inwoners konden gebruikmaken van de Meer met Minder regeling als zij een sprong maakten in hun energielabel, €700,- bij één labelsprong of €1400,- bij twee of meer labelsprongen. Op dit moment zijn er geen concrete initiatieven voor nieuwe premieregelingen om het nemen van energiebesparende maatregelen te bevorderen.

bron: WereldRegio  01-11-2012

IJtama riant aan leiding door tweede verlies Stella Boys

Regerend kampioen Stella Boys (foto) kreeg op de jongste speelavond van zaalvoetbalcompetitie ZieZaVo in sporthal Onderdak haar tweede nederlaag te slikken. Met nog drie speelminuten op de klok zorgde Knock on Wood voor de 2-3 eindstand. Hierdoor raakt Stella Boys nog meer achterop bij koploper IJtama dat ruimschoots met 10-5 won van Verf&Wand Zierikzee. Na zeven wedstrijden heeft de ploeg van Rob Wijnsteker uit Oosterland al acht punten voorsprong. De kampioen van twee jaar geleden, Van Oeveren/WIK, is in de eerste klasse afgezakt naar de degradatieplaats. Het team verloor reglementair met 0-5 van ASZ doordat het te weinig spelers in speelveld kon brengen. In de tweede klasse won koploper De Strandlopers het duel tegen Motorenboys met 10-5 en was Airpack met 6-1 te sterk voor FC Kerkwerve/Oliegeultje. Stella Boys 2 boog een 3-1-achterstand om in een 6-4-winst tegen VIA Adviseurs. Vivars.nl won in de derde klasse ruim met 13-2 van De Vlinder en FC Franje won met 2-1 van FC Bru. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  01-11-2012

Winkeliersvereniging denkt na over toekomst

Winkeliersvereniging zz Neptunus in Zierikzee heeft maandag een extra Algemene Ledenvergadering gehouden. Het verloop en mogelijke verandering van de toeristendagen, de organisatie van diverse evenementen en enkele financiële keuzes waren de belangrijkste agendapunten.  De ledenvergadering heeft besloten om ook komend jaar zes toeristendagen te houden en deze wederom door organisatiebureau Star Promotions te laten organiseren. Star Promotions zal in overleg met het bestuur en de leden een verbetering van de kwaliteit en diversiteit van de markten moeten laten zien.  Vervolgens is er door de aanwezige leden en het interim bestuur van gedachten gewisseld over de mogelijkheden van de ondernemersvereniging. Zowel door het bestuur als door de leden zijn er ideeën en voorstellen gegeven voor het beleid. De aanwezige leden erkenden dat er meer betrokkenheid en inzet nodig is voor een betere coördinatie van de activiteiten ter promotie van Zierikzee. Daarbij werd ook door de leden opgemerkt dat de gemeente ook meer zou kunnen meewerken en niet alles af moet doen als “dat is een taak voor de ondernemers”.  Het bestuur stuurt deze week een overzicht met de besproken mogelijkheden en de te maken keuzes aan de leden. Op 19 november volgt een extra, besloten ledenvergadering waarin definitieve keuzes voor de voortzetting van het beleid gemaakt worden.

bron: Ons Eiland  01-11-2012

EHBO bij kinderen thema bij de Wereldvrouwen

Wereldvrouw Ans Overdevest geeft op woensdag 7 november tijdens de wekelijkse inloopmiddag van de Wereldvrouwen informatie over EHBO bij kinderen. Overdevest werkte ruim dertig jaar als kaderinstructeur EHBO. Zij had de bevoegdheid om lessen EHBO te geven bij bedrijven, in het kader van de Bedrijfshulpverlening (BHV). Na haar verhuizing naar Schouwen-Duiveland zette zij haar brede ervaring nog enkele jaren in als vrijwilligster voor het Rode Kruis. “Iedereen kan wel een schaafwondje verzorgen”, aldus Overdevest, “maar wat te doen bij brandwonden, vergiftiging of verslikking?” De bijeenkomst vindt plaats in de ruimte van de Wereldvrouwen (Room nr. 9) in het Ondernemersatelier aan Calandplein 1 in Zierikzee. Belangstellende vrouwen zijn welkom. De middag begint om 14.00 uur. Er zijn geen kosten (behalve voor koffie en thee). Voor meer informatie: 0111-460309 of info@zeeuwse
wereldvrouwen.nl Neem ook eens een kijkje op de website zeeuwsewereldvrouwen.nl

bron: Ons Eiland  01-11-2012

Cupcakes verkopen voor KiKa

Annelieke Sebregts van 9 jaar oud uit Zierikzee verkoopt haar zelfgemaakte cupcakes aan de deur. Nadat ze op televisie een item had gezien over de KiKa-koekenbakkers besloot ze om mee te doen aan deze actie. Al het geld dat wordt opgehaald door de KiKa-koekenbakkers zal worden gebruikt voor realisatie van het Nationaal Kinderoncologisch Centrum. Dit centrum wordt gebouwd in Utrecht en gaat in 2015 open. Hier komen de beste artsen en onderzoekers samen om kinderen met kanker beter te maken. Annelieke heeft inmiddels al tachtig cupcakes gemaakt en verkocht. Daarmee heeft ze tot nog toe 40 euro opgehaald. Maar voorlopig is ze nog niet klaar met bakken en verkopen. (foto: Ons Eiland/PR)

bron: Ons Eiland  01-11-2012

Seniorenmiddag beleeft comeback

De eilandelijke seniorendag beleeft op 1 december zijn comeback. In het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Zierikzee kunnen ouderen die dag net als vroeger terecht voor een ouderwets gezellig samenzijn. Tot zeven jaar geleden werd jaarlijks een seniorendag gehouden door de Stichting Welzijn Ouderen. Deze stichting is opgegaan in Het Welzijnshuis en daarmee verdween de seniorendag. Mels Hoogenboom van Het Welzijnshuis vertelt: “Voorheen duurde de seniorendag een hele dag. Er werd dan ’s ochtends gesjoeld, dat was een geliefd onderdeel. De deelnemers sjoelden dan wedstrijden tegen elkaar. Daarna kregen de ouderen een lunch aangeboden en ’s middags was er entertainment in de vorm van muziek of iets dergelijks. Veel ouderen vonden het erg jammer dat deze dag niet meer werd georganiseerd. Een paar maanden geleden werd ik benaderd door één van de organisatoren van toen. Ze zei dat het zo leuk zou zijn om nog eens een seniorendag te houden. Ik heb daarna met vrijwilligers gesproken die er toen ook al bij betrokken waren en samen hebben we besloten dit jaar weer iets soortgelijks te doen voor de ouderen van het eiland. De seniorendag is ingekort tot een middag en er wordt dit keer niet gesjoeld. Hoogenboom: “Maar de gezelligheid staat voorop, net als voorheen. Het is echt bedoeld als een ontspannen en gezellig samenzijn. Er is koffie met cake, de bar is open en er zijn optredens van Shantykoor Neptunus en organist Cees Stoutjesdijk.” Het Welzijnshuis organiseert elke twee jaar ook een seniorenmanifestatie, maar er zijn duidelijke verschillen met de seniorenmiddag. “De seniorenmanifestatie is echt gericht op informatieoverdracht. Er staan dan informatiekraampjes en er zijn activiteiten die te maken hebben met ouder worden. Bij de seniorenmiddag gaat het toch vooral om gezelligheid en ontspanning,” aldus Hoogenboom. De seniorenmiddag in het MFC is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is. Hoogenboom: “De middag zal vooral de mensen aanspreken die in het verleden naar de seniorendag gingen, echt de ouderen van Schouwen-Duiveland. Maar iedereen is welkom. Voorheen kwamen er ongeveer 100 mensen, dus het zou leuk zijn als er deze keer ook zoveel belangstelling voor is.” Als de middag succesvol blijkt te zijn, komt er volgend jaar misschien weer een editie. Hoogenboom: “Het is even afwachten wat de reacties zijn, maar als het goed loopt, dan doen we het volgend jaar weer. Misschien dat we dan ook weer gaan sjoelen, dat bekijken we nog even.” De seniorenmiddag in het MFC aan de De Huijbertstraat in Zierikzee op zaterdag 1 december begint om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro. Er is koffie en cake. Drankjes zijn verkrijgbaar aan de bar. Vooraf aanmelden is niet nodig. bron: Ons Eiland  01-11-2012