Keet in kerk krijgt thema

 

Voor het eerst in het bestaan van de kinderconcertserie Keet in de kerk wordt er komend seizoen (2012-2013) gewerkt met een jaarthema. Alle deelnemende basisschoolleerlingen gaan op zoek naar het mooiste muziekinstrument. In een viertal sessies in theatersfeer zullen de kinderen kennis maken met de belangrijkste instrumenten van het symfonieorkest. Uiteindelijk wordt één instrument de winnaar. Omdat de vaste basis van Keet in de kerk, de Nieuwe kerk van Zierikzee, nog steeds in restauratie zal zijn, is waarschijnlijk het nieuwe theater De Weverij de plaats waar de Keet-sessies zich zullen afspelen. In elke sessie staat één instrumentengroep centraal: de koperblazers, de houtblazers, de slagwerkers en de strijkers. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van instrumentalisten van harmonie- en fanfareorkesten en symfonieorkesten. Elk onderdeel wordt in een bepaalde sfeer gegoten. De koperblazers zullen zich aan een medisch onderzoek moeten onderwerpen. Cees Möhlmann schrijft het script voor de voorstelling ‘Komt een instrument bij de dokter’. De houten blaasinstrumenten zullen in de sfeer van de rechterlijke macht gebracht worden als vier advocaten in toga een pleidooi gaan houden waarom een bepaald instrument het allermooiste is. De strijkinstrumenten laten zich horen in een verhaal waarin elk instrument een bepaalde rol vervult. Eenmaal zal De Weverij verlaten worden voor een ‘Bezoek aan de Trommeltuin’, in dit geval het oefengebouw van Kunst en Eer. Kinderen kunnen dan zelf ervaren wat het is om slagwerker te zijn.Na elke voorstelling zal door de kinderen gezamenlijk bepaald worden welk instrument het allermooiste is. Uit de vier winnaars van de diverse groepen zal uiteindelijk in een finaleronde de definitieve keuze gemaakt worden door alle kinderen van Schouwen-Duiveland. Het is de bedoeling dat op deze speelse wijze de kinderen alle instrumenten gaan kennen en herkennen. Om dat laatste te bereiken zal op de diverse scholen gebruik worden gemaakt van nieuw gemaakte maar ook bestaande You Tube-filmpjes en zal er ook een radiowedstrijd gehouden waaraan alle scholen tegelijkertijd meedoen in het herkennen van de muziekinstrumenten. Het plan is om door middel van een rechtstreekse radio-uitzending van Radio Schouwen-Duiveland alle scholen te betrekken door het laten raden van welke muziekinstrumenten in een bepaald fragment te horen zijn. Dat belooft een spannende finaleronde te worden waarbij de hoofdprijs is dat de deelnemende kinderen van een bepaalde school een bezoek mogen brengen aan het Concertgebouw De Doelen in Rotterdam waarop vrijdagmorgen 12 april 2013 de show Heldendaden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt gepresenteerd, ook een project waarin theater en muziek samengaan. Dit bezoek wordt gesponsord door het Cultuurfonds Zeelandia. bron: Ons Eiland  31-05-2012

Tweemaster zinkt in haven ‘t Sas in Zierikzee

Een oude tweemaster is zondagmorgen gezonken in haven ‘t Sas in Zierikzee. De oorzaak is niet bekend. Het betreft een oud schip, dat voor restauratie in de haven lag. Het gaat om de Lindoy. De naam Lindøy is genoemd naar het eiland Der Linde Bomen. De naam is afkomstig van het Noorse eiland . De Lindøy is een klassiek getuigde kotter dat is gebouwd in 1949 te Bergen (Noorwegen). Het schip is gebouwd als haring kotter. Het schip is na zijn diensten verkocht aan Eugene Biervliet. Deze heeft de Lindøy naar Holland gebracht, en heeft hem verbouwd tot charter schip voor zee reizen. Verder heeft het schip gediend als promotie schip voor het Engelse jeugd zeezeilen. Het schip heeft verder veel tochten gemaakt langs de Franse, Engelse en Hollandse kust. De Lindøy heeft 10 maal mee gedaan aan de race of the classics. Daar waar alle Nederlandse universiteiten ook aan mee doen. Dit evenement wordt ieder jaar gehouden. De Lindøy heeft gediend als promotie schip voor de omroep Veronica. Verder heeft de Lindøy meegedaan aan maritieme evenementen.Tevens valt de Lindøy onder cultureel erfgoed. Het schip is volledig onder water gekomen. Alleen een stuk van het dek en de masten steken nog boven het water uit. (foto: WereldRegio)                

bron: WereldRegio  27-05-2012

MZC’11 komt goed weg tegen VCK

Even was MZC’11 benauwd dat VCK het verschil in het eerste nacompetitieduel tussen de twee teams groter zou maken, maar de ploeg uit Koudekerke kopieerde het ‘misgedrag’ van het Zierikzeese elftal. Hierdoor bleef de schade voor MZC’11 beperkt (0-1) en kan het in de return alle kanten op. Het misgedrag van MZC’11 moet niet verstaan worden als wangedrag want ondanks de ‘grote’ belangen – de strijd voor een plek in de tweede klasse – was het een sportieve wedstrijd op sportpark Den Hogen Blok waar ongeveer 250 mensen aanwezig waren. Het misgedrag had alles te maken met het niet benutten van de kansen, de ene wat groter dan de andere, na de openingsgoal van VCK die in de negende minuut viel. Het begon met een bekeken schot van Frank Kristelijn die zijn poging net naast zag gaan, daarna waagde Martijn van Grunsven een voor de VCK-doelman niet al te moeilijk schot op de goal en in twee minuten tijd nam A-junior Niels Muller tweemaal goed aan. Zijn eerste inzet had er misschien wel in gemogen, de tweede vloog over. Echter, de allerbeste kans kwam op naam van Van Grunsven, die Zierikzeese  middenvelder die dit seizoen bijna overal en altijd scoort. Bijna, want een door hemzelf versierde en genomen strafschop in de slotminuut voor rust ging er niet. ,,Hij was niet best ingeschoten”, erkende Van Grunsven zelf, ,,maar ook aardig gekeept. De bal zat niet ver genoeg in de hoek.” Na de pauze toonde MZC’11 wel de wil om op dezelfde voet door te gaan, maar kwam het goede spel van het laatste halfuur uit het eerste bedrijf niet meer uit de verf. VCK voelde dat er meer in zat en kreeg drie goede mogelijkheden om de score te verdubbelen en de return (zaterdag 2 juni) op eigen veld te vergemakkelijken. ,,Toen zijn we goed weg gekomen”, vond Van Grunsven. Ook zijn trainer Adriaan van Nieuwenhuijse zat in die fase even in de piepzak. ,,We zakten verschrikkelijk ver weg.” Van Grunsven weer: ,,In het laatste stuk van de eerste helft hebben we aardig gespeeld, maar dat is wel te weinig wil je hier winnen”. Winst was niet terecht geweest, een gelijkspel had de wedstrijd en MZC’11 meer recht aan gedaan. In Koudekerke heeft MZC’11 niets aan het laatste en alles aan het eerste. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  27-05-2012

MZC’11-vrouwen spelen gelijk in nacompetitie

Het eerste vrouwenelftal van MZC’11 blijft kansrijk om de volgende ronde van de nacompetitie te bereiken. De Zierikzeese derdeklasser speelde zaterdag met 1-1 (doelpunt Ellen Boot) gelijk tegen DHV. De return is zaterdag 2 juni. De winnaar van dat duel speelt tegen de winnaar van de wedstrijd Barendrecht 2-Hoevelaken. Deze partij is op 9 juni op neutraal terrein.

bron: WereldRegio  27-05-2012

Van Liere trainer volleybalsters BOK

Hennie van Liere wordt de nieuwe trainer van het eerste vrouwenteam van BOK. Deze ploeg speelt in Kapelle en werd het afgelopen seizoen vierde in de eerste klasse. De Zierikzeese volleybaltrainster heeft, zoals ze altijd doet, voor één seizoen getekend. Van Liere treft in Kapelle naar eigen zeggen een jonge, enthousiaste, leergierige en fanatieke groep met speelsters tussen de achttien en 25 jaar. Van Liere komt van Forza waar ze de afgelopen twee seizoenen de mannen van Forza trainde en met wie ze kampioen werd in de eerste klasse.

bron: WereldRegio  26-05-2012

MZC’11 levert twee kampioenen penaltybokaal

De jaarlijkse WereldRegio penaltybokaal voor de eilandelijke voetbaljeugd heeft MZC’11 twee kampioenen opgeleverd. Bij de F-pupillen streek Brett de Vos met de hoogste eer en bij de D-pupillen Quinten de Fretes. Sten van de Vliet nam de strafschoppen namens de organiserende vereniging ZSC’62 bij de E-pupillen als beste. De inmiddels traditionele penaltystrijd, afgelopen woensdag in Scharendijke, was met name bij de D-jeugd erg spannend. Quinten de Fretes hield pas bij de achtste pingel Melvin Dooge van Duiveland achter zich. In deze categorie werd Tim van der Spek (DZC’09) derde.Bij de F-pupillen waen Ruben van Dijke (SKNWK) en Oscar Aerts (DFS) respectievelijk tweede en derde. Nick den Boer (WIK’57) finishte bij de E’s als tweede en Jeffrey Theunisse (Renesse) eindigde als derde. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  26-05-2012

Commissaris van de Koningin stopt ermee

Commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland, Karla Peijs, heeft  de koningin verzocht haar per 1 maart 2013 ontslag te verlenen. Deze datum is het einde van haar ambtsperiode die zij op 1 maart 2007 begon als Commissaris van de Koningin in Zeeland. Karla Peijs heeft ontslag aangevraagd omdat zij gezien haar leeftijd (67) een eventuele tweede termijn als Commissaris van de Koningin niet zal kunnen uitdienen. Het ontslagverzoek van de Commissaris van de Koningin op dit moment is noodzakelijk om de benoemingsprocedure voor een nieuwe CvdK te starten zodat deze op 1 maart 2013 kan worden geïnstalleerd.

bron: WereldRegio  26-05-2012

LNO zoekt samenwerking met Krans

De grafimedia bedrijven LNO en Kranse zijn een intensieve samenwerking aangegaan om het portfolio en de marktkansen van beide bedrijven te versterken. De druk- en printactiviteiten worden om efficiency redenen geconcentreerd in Zierikzee, relaties houden hun contacten op de vertrouwde locaties. Het totale aanbod breidt zich uit tot een compleet assortiment media producten en diensten. Hoogwaardig kleurendruk in variabele oplagen; print & mail activiteiten; sign en promotionele producten; web2print- en print2web-oplossingen; marketing- en strategisch communicatieadvies. De samenwerking heeft vooralsnog geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Alle crossmedia- en marketingactiviteiten zijn ondergebracht in een gezamenlijk team. Vanuit dit team worden nieuwe activiteiten ontwikkeld en ontplooid. Resultaat hiervan is dat een sterke combinatie is ontstaan waar conceptontwikkeling tot en met postverzending zijn samengebracht. Kortom: een nieuw media bedrijf, klaar voor de toekomst. Op beide locaties kunnen afnemers terecht voor advies, creatie en productie van alle media uitingen.

bron: WereldRegio  26-05-2012

Afscheid met gemengde gevoelens voor Dieleman

Na vijftien jaar stopt hij ermee. Frans Dieleman (63) uit Nieuwerkerk neemt volgende week afscheid als directeur van de Zuidhoek. Met gemengde gevoelens, want de (landelijke) politiek gooit het systeem van de sociale werkplaats op de schop. Hij ziet kansen voor ‘zijn mensen’, maar erkent ook dat er mensen tussen wal en het schip terecht zullen komen. Spannende tijden dus.

bron: WereldRegio  26-05-2012

Laatste duel eerste team All Ready

Wat er eigenlijk al weken zat aan te komen, is nu bewaarheid geworden: de stekker is uit het eerste seniorenteam van korfbalvereniging All Ready. De ploeg speelt zaterdag 2 juni haar laatste (uit)wedstrijd en treft dan Blauw Wit als tegenstander. Dan komt er voorlopig een einde aan het team dat jarenlang in de vierde klasse speelde en langzaam opklom naar de eerste klassen met mooie Zeeuwse derby’s en vervolgens weer afgleed naar het huidige niveau, de vierde klasse. Voor het spelen in deze afdeling heeft All Ready in het seizoen 2012/2013 simpelweg te weinig korfbal(st)ers om een fatsoenlijk team op de been te brengen. ,,Als het niet kan, kan het niet”, laat All Ready-voorzitter Kees Verkerke weten. ,,We denken dat het niet goed is de jonge mensen in te zetten. Je moet niet alles onder dwang doen. Ook als Jan-Willem van Nieuwenhuijze was gebleven, was het moeilijk geweest om een team in stand te houden.” Het bestuur van de Zierikzeese club heeft derhalve besloten het eerste team op te heffen. De junioren van het eerste team gaan terug naar de jeugd waar ze in een ploeg van A-junioren gaan spelen. Hiermee word gebouwd aan een nieuw seniorenteam voor het seizoen 2013/2014, zoals de plannen er nu liggen. Met het verdwijnen van het eerste team is All Ready niet bang dat die ploeg niet meer terugkeert. Verkerke: ,,We gaan het stap voor stap rustig opbouwen”. Vanaf het seizoen 2012/2013 bestaat de korfbalclub All Ready dus uit teams van A-junioren en C-jeugd. Ook is ze bezig met de jongste jeugd zoals welpen en kangoeroes.

bron: WereldRegio  26-05-2012

Speciaal weekend op en rond de Oosterschelde

De 20 Nederlandse Nationale Parken, waaronder de Oosterschelde, organiseren speciale activiteiten in het Pinksterweekend. De Dag van het Nationaal Park biedt voor iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de nationale parken te ontdekken. Het eerste nationaal park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Hierna zijn vele nationale parken in Europa ontstaan. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks “De Dag van het Nationaal Park” in Europa gevierd. Nederland kent 20 nationale parken, waarvan twee parken op particulier initiatief en achttien parken door de rijksoverheid zijn ingesteld. Het oudste park is NP Veluwezoom (1930) en het jongste park is NP De Alde Feanen (2006) In het Nationaal Park Oosterschelde worden op zondag 27 mei 2012 de volgende activiteiten aangeboden: Natuurvaartocht
10.00 – 11.30 uur Natuurvaartocht vanuit Burghsluis (Kosten: volwassenen € 10,00 en kinderen € 7,00; aanmelden MS Onrust 0653535297/  informatie@ms-onrust.nl)
De Oosterschelde ervaar je in zal zijn facetten het beste vanaf het water. Tijdens deze natuurvaartocht onder begeleiding van een ervaren gids kunnen bezoekers geniet van het uitzicht, de zilte geur en misschien wel een ontmoeting met een zeehond of een bruinvis. Wandeling rondom de vloedlijn
14.00 uur Wandelen rondom de vloedlijn, Neeltje Jans (Kosten volwassenen € 3,– en kinderen € 1,50; aanmelden St. Het Zeeuwse Landschap 0113-5691110)
Voor deze unieke wandeling halen duikers een stukje van het onderwaterleven van de Oosterschelde boven water en geven uitleg bij verschillende aquaria met opgedoken dieren en wieren. Aansluitend maken de bezoekers een wandeling door het natuurgebied op Neeltje Jans.

bron: WereldRegio  26-05-2012

Eerste schaaktitel Spiegels na twee derde plaatsen

Sjaak Spiegels werd na een remise tegen Bas van de Graaf door velen direct al gelukgewenst met zijn kampioenschap. Kedem Gutkind kon ondanks een overwinning niet meer naar de top reiken en werd tweede. Derde werd, met een kleine voorsprong op Bas van de Graaf, Hans Aangeenbrug. Spiegels begon eind jaren zeventig als veelbelovend jeugdlid, maar verliet de club toen hij ging studeren. In 2002 werd hij weer lid, werd derde in 2007 en 2009, en bereikte zijn voorlopige hoogtepunt met nu een eerste plaats. Het is een zeer verdiende eerste plaats.In de zesde ronde al veroverde hij de top door een overwinning op uitgerekend Bas van de Graaf en gaf de koppositie niet meer uit handen. Spiegels’ spel kenmerkt zich door een meestal gedegen voorbereiding, goed doorgerekende combinaties en een groot uithoudingsvermogen. Het laatste onderdeel waarop Spiegels nog wel eens verloor in vroegere seizoenen – hij verbruikte veel tijd – lijkt sinds dit seizoen van de baan. Spiegels is een heel compleet speler geworden en het is de vraag wie hem van een volgend kampioenschap kan afhouden. In de dertigste en beslissende ronde opende Spiegels zonder risico en zocht na een zet of tien voorzichtig de aanval. Van de Graaf kwam wat in het nauw, maar beiden besloten al snel tot remise. Kedem Gutkind moest winnen om, bij verlies van Spiegels, nog kans op de eerste plaats te behouden. Hij ging voortvarend te werk en bestreed de Scandinavische opstelling van Marnix den Boer met succes. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-05-2012

Bedrijfsbusje gestolen in Zierikzee

Tussen maandagavond 18.00 uur en dinsdagochtend 08.30 uur is een bedrijfsbusje, wat geparkeerd stond aan de Mastgatstraat in Zierikzee weggenomen.Het gaat om een grijze Volkswagen, type Transporter TDI met het kenteken 12-BT-TT. In de bus lagen gereedschappen met onbekende waarde. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-05-2012

Goese veegmachine voor Zierikzeese binnenstad

De binnenstad van Zierikzee wordt extra onderhouden door een kleine veegmachine, ingezet in collegiale samenwerking met de gemeente Goes. Tot nu toe werd gebruik gemaakt van de grote veegmachine van de Reinigingsdienst en werden de straten daarnaast handmatig geveegd. Tot en met september neemt een kleine veegmachine dit werk nu over, bestuurd door een medewerker van de gemeente Goes. Na een succesvolle proef in het begin van 2012, is deze veegmachine begonnen in 4 dagen per maand de binnenstad van Zierikzee volledig schoon te vegen. Dit gebeurt in een cyclus van 2 x 2 dagen per maand. Vanwege de grote wendbaarheid en snelheid van deze veegmachine, kan er in korte tijd een groot oppervlak van de binnenstad extra schoongeveegd worden.

bron: WereldRegio  22-05-2012

Politie actiever met informeren over woninginbraken

Vanaf vandaag (dinsdag) informeert de politie de bevolking meer bij woninginbraken. ,,We hopen dat getuigen ons meer gaan helpen bij het oplossen ervan. Ook hopen we dat huisbezitters meer preventieve maatregelen gaan treffen,” aldus de politie. De laatste jaren is het aantal woninginbraken met 70 procent gestegen (van 800 in 2006 naar 1350 in 2011). Een andere ontwikkeling is dat de communicatie van Politie Zeeland via nieuwe en social media directer gericht wordt op de burger naast de pers. Vanwege deze twee redenen heeft Politie Zeeland besloten om de communicatiestrategie rondom woninginbraken te veranderen. Zo spoedig mogelijk na een woninginbraak wordt ‘communiceren tenzij’ het uitgangspunt. ,,We doen dit middels Twitter, nieuwsberichten op de website politie.nl/zeeland en persberichten. Een extra mogelijkheid tijdens een heterdaadsituatie is de inzet van Burgernet, ondersteund met Twitterberichten. Hierbij betrekken we onmiddellijk mensen in de omgeving van de inbraak en ‘organiseren’ we extra ogen en oren.” Hoewel de politie hierdoor meer berichten gaat verspreiden, denkt ze niet dat er een stortvloed aan berichten en informatie wordt verspreid. ,,Tijdens de start communiceren we nog niet over pogingen tot inbraak en inbraken in vakantiewoningen.”

bron: WereldRegio  22-05-2012

Inbraak in woning in Zierikzee

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een woning in de Kokmeeuwstraat in Zierikzee. Er werd een deur geforceerd, voor zover bekend werd er uit de woning niets weggenomen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

 

bron: WereldRegio  18-05-2012

Wethouder bepleit temperen ontwikkelen nieuwbouwwijken

Er zullen in de gemeente Schouwen-Duiveland aanzienlijk minder woningen gebouwd gaan worden, dan eerder nog werd aangenomen. Met wat er nu nog op de rails staat, wordt er al teveel weggezet. Wijken als Noorderpolder en de Waterwijk zullen moeten temperen om leegstand te voorkomen. Zoveel is wel duidelijk aan de vooravond, van de gemeentelijke woonvisie, die in januari volgend jaar moet worden vastgesteld. De tijd, dat er nog 2500 woningen in de planning stonden voor een periode van tien jaar, is volledig verdwenen. Het zal eerder om enkele honderden woningen gaan. Maar juist daarom is het volgens verantwoordelijk wethouder Wim Stouten van belang dat iedereen zijn zegje kan doen over de toekomst. Burgers, dorpsraden, woningbouwvereniging Zeeuwland, makelaars en zeker ook de ontwikkelaars. Stouten wil voorkomen, dat er teveel gebouwd wordt en Schouwen-Duiveland straks trekjes krijgt van West-Zeeuwsch-Vlaanderen en Limburg. Daar staat inmiddels veel leeg. En volgens beleidsambtenaar Ellen Goossens is dit hét moment om een nieuwe visie te schrijven. ,,We weten dat het aantal huishoudens nog wel even zal toenemen, maar dat het aantal inwoners daalt. Teveel bouwen is niet goed voor de woningmarkt. Je ziet nu al erg veel te koop staan.” Vroeger wilden gemeenten nog wel tegen elkaar opboksen door snel woonwijken neer te zetten om zo nieuwe inwoners te trekken. Stouten gelooft daar niet in. ,,Dat zie je nu al in de nieuwe wijken bij Zierikzee. Het levert nauwelijks  meer inwoners op.” Hij voorziet dus wel gesprekken met de betrokken ontwikkelaars om juist daar te temperen ten behoeve van andere woongebieden. ,,Maar we gaan eerst luisteren naar ze.” De beperkte woningbehoefte moet verdeeld worden. Ook voor de dorpen bijvoorbeeld. Deze week nog hebben de dorpsraden hun zegje mogen doen over de woonvisie. Dorpen hebben kunnen aangeven welke ambities zij hebben. In juni zijn de ontwikkelaars aan de beurt.

bron: WereldRegio  18-04-2012

Duiveland en MZC’11 hebben prima start in nacompetitie

Duiveland en MZC ’11 zijn de nacompetitie gisteren prima gestart.Beide ploegen moesten op Hemelvaartsdag aantreden. Duiveland moest naar Ridderkerk om te spelen tegen eerste klasser Rijsoord. De Oosterlanders wonnen knap met 2-4. Met rust was het 1-1. De thuisploeg was op voorsprong gekomen, maar in ruim in blessuretijd van de eerste helft zette Dennie le Comte de 1-1 op het scorebord. In de tweede helft zorgden opnieuw Dennie le Comte en Robbert de Bruine voor een 1-3 tussenstand. Barry Steenpoorte zorgde ook nog voor de 1-4, waarna Rijsoord de stand nog iets draaglijker maakte. MZC ’11 kwam uiteindelijk na een 0-0 ruststand met een ruime 0-3 overwinning terug uit Etten-Leur. Zij versloegen Internos. Na een matige eerste helft zorgde de ploeg uit Zierikzee er in de tweede helft voor dat ze een prima uitgangspositie hebben voor de volgende ronde in de nacompetitie. Martijn van Grunsven, Arne Holm en Sander de Vries waren hier de doelpuntenmakers. Morgen, zaterdag 19 mei, spelen beide ploegen de returns van deze wedstrijden.   

 

bron: WereldRegio  18-04-2012

Tentoonstelling van schilderclub ‘Tussen de Havens’ te bezoeken

Schilderclub ‘Tussen de Havens’ in Zierikzee viert haar 30-jarig bestaan. Begonnen in de Visstraat, daarna in Mondragon en nu alweer vele jaren in het Jacobshofje. Niet altijd tussen de havens, maar wel altijd in de buurt. Enkele leden zijn er al vanaf het begin, anderen stroomden later in. Ze hebben een gezamenlijke liefde voor het schilderen. Elke maandagavond zijn de schilders te vinden in het Jacobshofje. Iedereen neemt zijn eigen materialen en werk mee, dat na afloop ook weer mee naar huis gaat. Sommige amateurschilders werken thuis verder, anderen schilderen alleen op de club. “Iedereen werkt op zijn eigen manier”, vertelt lid van het eerste uur Martin Immerzeel. “Wij helpen en stimuleren elkaar om het mooiste resultaat te krijgen. Er wordt geen les gegeven. Wij vormen een club die het fijn vindt om met elkaar te schilderen. Natuurlijk praat je wel met elkaar over het werk en geven we soms tips aan elkaar. Dat gaat dan in de trant van ‘dit zou ik zo of zo doen’ of als je daar meer licht gebruikt wordt het beter’. Als er nieuwe mensen bij komen zien we een duidelijke ontwikkeling in hun werk. Het is boeiend om te zien hoe een schilderij ontstaat. Doordat we elkaar al zo lang kennen, weten we ook wel het een en ander van elkaar. Je merkt het als iemand niet goed in zijn vel zit. Dan kun je niets maken. Je kop zit dan te vol met problemen. Soms helpt het dan erover te praten. Het is een hechte club die, in verband met de ruimte, nooit groter is dan tien mensen. Enkele leden hebben ooit wel eens ergens les gehad, maar we zijn vooral autodidacten die mooi werk maken. Er wordt geschilderd met acryl, olieverf of aquarel. Wij inspireren elkaar met die verschillende technieken, hoewel iedereen ook wel zijn voorkeur heeft. Soms exposeren leden ook wel eens solo. Ik doe dat weinig, want ik heb niet zo’n productie. Ik werk heel langzaam en gedetailleerd. Met mijn laatste schilderij ben ik een jaar bezig geweest.” De schilderclub heeft nooit subsidie gekregen. De kosten worden vanuit de contributie betaald. Door het meedoen aan de kunstwandeling in Zierikzee op de eerste zondag van de maand, heeft de club meer bekendheid gekregen. Er komt een vast publiek, maar ook toeristen weten het Jacobshofje te vinden. Tussen de Havens viert het 30-jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling in de Grote of St. Nicolaaskerk in Brouwershaven. Op de tentoonstelling zijn verschillende werken te zien van Fenna Buné-de Graaf, Dorien Gast, Riet van Geesbergen, Hilde Haasnoot, Martin Immerzeel, Herry Lincklaen Westenberg, Nelly Nelisse-Jumelet, Marieke van de Slikke en Ino van Sorge. Elk lid heeft vijf schilderijen uitgezocht die hij of zij zelf mooi vindt. Boven:Leden van Schilderclub Tussen de Havens aan het werk. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  16-05-2012

Curtains & Decorations biedt maatwerk met korte levertijden

Gordijnen, modestoffen, sieraden en nog veel meer. Sinds begin april kun je voor deze zaken terecht bij Curtains & Decorations in de Visstraat in Zierikzee. Frank en Marieke van der Wouden zijn de eigenaren van Curtains & Decorations. In het pand zat voorheen ‘Het Onderdelenhuis’. “Het pand heeft vier jaar leeggestaan, dus de buren zijn erg blij dat we erin getrokken zijn”, aldus Marieke van der Wouden. “We verkopen gordijnen, stoffen en behang. Maar ook voor het bekleden van banken, boten en caravans ben je bij ons aan het goede adres. Daarnaast verkopen we sieraden die passen bij de modestoffen.” Achterin de winkel is het atelier, met werktafels en naaimachines. Het echtpaar maakt alles zelf. Frank van der Wouden vertelt: “Het is allemaal maatwerk. Zo kun je bijvoorbeeld de kussens van je bank hier brengen, zodat wij ze op kunnen meten en opnieuw kunnen bekleden. Gordijnen en vitrages kunnen we natuurlijk ook maken.” De levertijden bij Curtains & Decorations zijn kort. Marieke van der Wouden: “Bij de meeste zaken moet je weken wachten op bijvoorbeeld je gordijnen. Omdat wij een grote sortering stoffen op voorraad hebben en alles zelf kunnen maken, zijn er geen lange levertijden. Soms zelfs maar een paar dagen. Ook de prijs-kwaliteitverhouding is goed. En we hebben altijd de koffie klaar staan voor bezoekers van onze winkel.” Curtains & Decorations geeft de hele maand mei 20 procent korting op alle gordijnen en vitrages. Curtains & Decorations, Visstraat 8 Zierikzee, tel. 407553. (foto: Wendy de Vrieze) bron: Ons Eiland  16-05-2012

Reis langs geschiedenis van fotografie maken in museum

Van de allereerste Kodak boxcamera die verscheen rond 1889, via de Agfa Clack uit de jaren ’50 naar de digitale fotografie van nu. Sinds afgelopen weekend kunnen geïnteresseerden een reis langs de geschiedenis van de fotografie maken in het cameramuseum aan de Zierikzeese Visstraat. Op dit moment zijn daar honderden camera’s en aanverwante artikelen uitgestald, er komt een werkende DOKA en er is ruimte voor educatieve activiteiten. “Toen ik acht jaar was kreeg ik een Diana camera”, vertelt Bob Noomen. “Sindsdien heb ik al mijn camera’s bewaard en ook die van mijn vader.”Het idee voor een cameramuseum was er al tientallen jaren, al die tijd bestond er al een website en werden er camera’s verzameld. In het cameramuseum gaat het namelijk vooral om de apparatuur, leren we van Noomen. “Er hangen wel een paar foto’s, maar die zijn meer ter illustratie. We willen voornamelijk apparatuur verzamelen en conserveren. Het gaat om een stukje erfgoed dat verdwijnt, soms zelfs regelrecht in de vuilnisbak.” In het museum zijn voornamelijk analoge camera’s te zien, het onderdeel digitale camera’s zal nog verder uitgebreid worden. Na het aanvankelijke enthousiasme van mensen voor de digitale fotografie, is er nu een oplevende belangstelling voor de analoge techniek. Noomen: “Er zijn regelmatig mensen die filmpjes komen kopen en in het cameramuseum willen we ook analoge camera’s verkopen. Lomocamera’s bijvoorbeeld, maar ook wat vroeger Polaroid heette en nu The Impossible Project.” Er zijn gekke camera’s te zien, zoals een camera in een Fristiblikje, een chocoladecamera, een verrekijker met ingebouwde camera en aanverwante artikelen, zoals speelgoed en poppetjes die met fotografie te maken hebben. “De techniek blijft fascinerend”, legt Bob Noomen uit. “Als je ziet hoe zo’n oude camera in elkaar zit en dat zo’n ding dan nog steeds werkt! De huidige, digitale camera’s, zijn kwetsbaarder. En op dit moment zijn analoge camera’s vaak nog beter als je kijkt naar scherpte en scherptediepte.” De familie Noomen leefde de afgelopen jaren tussen dozen met geschonken camera’s en aanverwanten. En ook nu nog zijn camera’s altijd welkom, om de collectie te verdiepen en verbreden. “Gewone pocketcamera’s zijn ook bijzonder. De schenkingen die we krijgen zijn vaak ontroerend; zo’n doosje bevat vaak ‘een leven in camera’s’.” In het cameramuseum is de geschiedenis van de fotografie te zien van 1880 tot heden als ‘vaste lijn’. Daarnaast zijn er speciale tentoonstellingen en wisselcollecties. Zo is er op dit moment aandacht voor onderwaterfotografie, omdat 2012 het ‘Zeeuws Jaar van het Water’ is. Boven: Een ‘kiekje’ uit het Cameramuseum: Freule Tinne was een verdienstelijk fotografe en voor haar tijd zeer eigenzinnig. (foto: Bob Noomen)

bron: Ons Eiland  16-05-2012

Bouw en exploitatie sporthal definitief gegund

Schouwen-Duiveland gunt de bouw en exploitatie van het sportcomplex definitief aan de combinatie Wind Design & Build B.V./Laco Nederland B.V.De afgelopen weken ontving de gemeente geen bezwaren van andere inschrijvers. Dit betekent dat de volgende stappen in het proces genomen kunnen worden: de contractonderhandelingen, ontwerpfase en het ontwerp bestemmingsplan. Na afloop van de zogeheten Alcatel termijn is de gemeente gestart met de contractonderhandelingen. Het streven is om halverwege juni 2012 de overeenkomst te ondertekenen. Na dit moment kan de ontwerpfase starten. Dit is een intensief en complex onderdeel in de totale ontwikkeling. In deze fase worden uiterlijk aanzien, keuze materiaalsoort, functies en oppervlaktematen nader uitgewerkt. De kaders voor het ontwerp worden gevormd door het maximale programma van eisen en de financiële randvoorwaarden, waar de gemeenteraad in september 2011 ‘’ja’’ tegen heeft gezegd. Concreet betekent dit: twee sporthallen, een turnhal, een wedstrijd- en doelgroepenbad en een ondersteunende horecavoorziening. Daarnaast heeft Wind/Laco nog enkele suggesties voor aanvullende voorzieningen gedaan, zoals een fitnessruimte en behandelkamers. Het streven is om in het najaar van 2012 een ontwerp te presenteren. Op dit moment bekijkt de gemeente in samenwerking met Wind Design & Build B.V./Laco Nederland B.V. welke communicatieactiviteiten in de toekomst ingezet moeten worden om belanghebbenden en geïnteresseerden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het sportcomplex. Voor de ontwikkeling van het sportcentrum moet er een bestemmingsplan opgesteld worden. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft eind 2011 ter inzage gelegen, half juni 2012 volgt het ontwerp bestemmingsplan. In dit plan is ook een mogelijkheid opgenomen om de buitensporten op Sportpark Bannink (hockey, korfbal en handbal) te clusteren aan de Lange Blokweg. Op dit moment is de gemeente nog met de handbal, korfbal en hockey in overleg over de voorwaarden van de verplaatsing van sportpark Bannink naar het sportcomplex aan de Lange Blokweg. Het college wil de raad uiterlijk in september 2012 een besluit laten nemen over clustering van buitensporten. Boven: de lokatie waar het nieuwe sportcomplex gebouwd gaat worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  16-04-2012

Centree heeft weer programma voor augustus

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus vindt de zomereditie van Centree plaats. Tijdens dit culturele festival staat het Kerkplein in Zierikzee drie dagen lang in het teken van muziek, dans, (straat)theater en kunst. Van nederpop tot swing en van jazz tot pop het komt allemaal voorbij tijdens de zomereditie van Centree. Een tipje van de sluier… Op vrijdagavond verwelkomt Centree ‘Kris Berry’ die vorig jaar een zeer succesvol optreden wist neer te zetten tijdens het North Sea Jazz festival. ‘Kris Berry’ is een naam om rekening mee te houden volgens de kenners. Deze uit Curaçao afkomstige dame brengt zwoele Caribische klanken, swingende Rock ’n Roll, old-school Country en Rhythm & Blues. Op zaterdag wordt de avond spectaculair afgesloten door Laura Vane & the Vipertones. Deze internationale funk, soul en jazzband stond de afgelopen jaren op veel grote festivals in binnen- en buitenland, waaronder het prestigieuze WOMAD festival van Peter Gabriel in Gran Canaria. Het rauwe stemgeluid van de uit Engeland afkomstige frontvrouw Miss Laura Vane is fenomenaal. Een dampende, stampende liveband maakt het geheel compleet of beter gezegd: Laura is de chocolade en The Vipertones zijn de kers op de taart. Daarnaast is er natuurlijk ook aan de allerkleinsten gedacht. Kinderen van 4 t/m 8 jaar kunnen op zaterdagmiddag onder andere komen kijken naar de theatervoorstelling ‘Padder en Kik’ in de pas gerenoveerde Weverij. Omdat de Stichting Centree jong, aankomend talent een warm hart toedraagt, is ze blij dat ook dit jaar de POPAANZEE-zomertour weer van de partij is. POPAANZEE is hét samenwerkingsproject van Poppuntzeeland en de Zeeuwse poppodia dat  bestaat uit een bandcoachingstraject voor Zeeuws poptalent. In de POPAANZEE-tent zal onder ander de lokale band de ‘The Chimney’ optreden. Deze band timmert momenteel hard aan de weg en staat in de finale van het Radio 538 Demo Duel, waarbij een platencontract en ‘airplay’ te winnen valt. Op zondag 12 augustus wordt er traditiegetrouw ‘gepicknickt’ op het plein. Bezoekers kunnen zelf een klapstoel en/of kleedje meenemen en komen genieten van zomerse optredens. Het belooft een swingende dag te worden met onder andere een ‘Gopseldienst voor Alle Zielen’. Het volledige programma en meer informatie over de artiesten etc. is binnenkort te vinden op de website: www.centree.nl. Vrijwilligers kunnen zich ook opgeven via de website.

bron: WereldRegio  16-04-2012

Wendy Gebraad Nederlands kampioen

Wendy Gebraad (foto) uit Oosterland is Nederlands kampioen geworden op de toestellenfinale balkoefening. De turnster van Delta Sport kreeg van de jury in Almelo 12.433 punten wat goed was voor de nationale titel. Gebraad komt uit in de 2e divisie instap en turnde een dag eerder tijdens de titelstrijd op de meerkamp naar een 31e plaats. Op die meerkamp werd Ann-Li Slootmaker (2e divisie pupil 1) uit Ouwerkerk knap 18e en Anna Jendrush, 2e divisie instap eindigde op een 26e plaats. Fleur Verwest, 2e divisie junior, turnde op de NK naar een keurige 24e plaats. Tijdens de toestellenfinale een dag later wist Samantha Steenbakker (2e divisie pupil 2) een 5e plaats te halen op de balkoefening. Anna Jendrush kwam tot een 6e plaats op de vloeroefening en Ann-Li Slootmaker eindigde op de brugoefening als negende. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  15-04-2012

Zonnige prestaties op zonnige dag

Zondag 13 mei was er een zonovergoten evenement op de atletiekbaan in Zierikzee. AV Delta Sport organiseerde de regionale wedstrijd van de B junioren competitie. 26 atleten van vijftien verenigingen verschenen aan de start voor de meerkamp per ploeg. Het ging er schijnbaar heel ontspannen toe maar de atleten leverden topprestaties. De Zeeuwen deden bij de jongens met een combiploeg mee van RKHAV, AV’56, Dynamica en AV Delta Sport. Jason Gillisen van Dynamica begon direct al geweldig hij verbeterde zijn p.r. op de 100 m met 0,11 seconden en pakte de eerste plaats, de eerste punten waren binnen. Op de 800 meter liep Luuk Balkenende van AV ’56 en ook hij verbeterde zijn p.r. met 1,70 seconden en pakte de tweede plaats. Liam Ruff van AV Delta Sport kwam bij het hoogspringen ook weer 5 cm hoger dan de vorige wedstrijd; weer een p.r. dus. De resultaten waren net zo zonnig als het weer. Klapper was Fabian Verkaaik van AV Delta Sport, zaterdag werd hij Zeeuws Kampioen bij het polsstokhoogspringen in Goes met een hoogte van 2,90 meter. Zondag deed hij dit nog eens dunnetjes over en sprong maar liefst 3,10 meter en zo te zien is de rek er nog niet uit dus op naar het clubrecord van 3,40 meter uit 1995 van Jurgen de Lang. De estafetteploeg deed het foutloos met snelle wissels en een fraai resultaat 4 x 100 meter in 47,15 sec. goed voor de tweede plaats. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  15-05-2012

Sjaak Spiegels loopt uit

Sjaak Spiegels ging de voorlaatste ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Zierikzee in met een kleine voorsprong op Kedem Gutkind. Beiden moesten flink aan de bak om een goede kans op het kampioenschap te behouden. Het zou voor beiden de eerste keer zijn. Gutkind bracht met zwart het beste antwoord tegen de Larsen-Nimowitz opening van Martin Krijger op het bord. Krijger zette een koningsaanval op, maar die was te langzaam, en Gutkind kreeg de overhand op de damevleugel. Het zag er heel dreigend uit; vier zwarte pionnen ondernamen in gesloten formatie de aanval op de nog niet helemaal ontwikkelde witte stelling. Krijger wist de goede verdediging te vinden en won zelfs een pion. Uiteindelijk werd tot remise besloten; Krijger had een iets betere stelling maar niet veel bedenktijd meer. Spiegels, die zag dat Gutkind lange tijd beter stond, had het moeilijk in de symmetrische stelling tegen Kees Bimmel. Omdat hij toen nog dacht dat hij moest winnen, nam hij risico en verstoorde het evenwicht. Het pakte goed uit, en hij kreeg een overwicht wat hij verder geroutineerd om wist te zetten naar winst.Toen Spiegels later zag dat Krijger en Gutkind remise gespeeld hadden, constateerde hij vergenoegd dat hij aan een remise in de laatste ronde tegen Bas van de Graaf genoeg heeft om de eerste plaats vast te houden. Van de Graaf, die zelf al vier keer kampioen werd, had het zwaar tegen Jos de Kort. De Kort, dit seizoen lid geworden, heeft zich laten kennen als een degelijke speler die weinig fouten maakt. Hij heeft dit seizoen al aan diverse sterke spelers punten ontfutseld. Zo nu ook tegen Van de Graaf; wat deze ook probeerde in het tweepaardenspel, hij kwam er niet door en moest berusten in een puntendeling. In de partij tussen Pang Yuen en Peter de Vrieze werd snel gespeeld en afgeruild. Op het eind kwam de dame van De Vrieze geïsoleerd te staan wat hem een pion kostte om haar weer vrij te krijgen. Daarna gingen pionnen, paard en dame van De Vrieze naar voren en had Yuen niet in de gaten dat hij mat ging. Chris van Eldik is weer terug op het goede pad. Sinds begin maart zette hij een indrukwekkende reeks van overwinningen neer, tot hij vorige week zijn meerdere moest erkennen in Johan van de Velde. Nu won hij weer door met een onverwachte combinatie een stuk te winnen tegen Frans Nijman. Marnix den Boer is na zijn wintervakantie goed teruggekomen. Hij won nu van John van Dalsen, en als hij in de laatste ronde wint kan hij nog op de zesde plaats komen. (foto: Zierikzee-Monumentestad.nl)

bron: WereldRegio  15-04-2012

Elektriciteit blijft gelijk, gas wordt duurder

Bij energiebedrijf Delta blijft de variabele leveringsprijs voor elektriciteit per 1 juli 2012 gelijk aan die van begin dit jaar. De variabele leveringsprijs voor gas stijgt door hoge inkoopprijzen met 5,5 procent.Voor klanten van DELTA met een doorlopend contract met vaste leveringsprijzen verandert er niets. Voor DELTA-klanten met een variabele prijs voor beide producten stijgt de rekening met gemiddeld €42,- per jaar. Klanten die hun leveringsprijs voor één jaar vast hadden staan, zijn per 1 juli 2012 voordeliger uit.

bron: WereldRegio  15-04-2012

fiZi organiseert afscheidsavond oude locatie

Hoewel het filmtheater fiZi in Zierikzee onlangs nog haar zorgen heeft uitgesproken over een verhuizing naar de Weverij (foto) bereidt het nu dan toch een laatste filmavond aan de Korte Nobelstraat voor. Zondag 10 juni nodigt het bestuur alle betrokkenen uit ,, nog één keer” het vertrouwde theater te bezoeken. Deze avond wordt ook de zogenoemde fiZi-pas geintroduceerd. fiZi heeft zorgen over de kosten, die gemoeid zijn met de verhuizing naar de Weverij. Uit berekeningen bleek een jaarlijks tekort van zo’n achtduizend euro. Dat was voor fiZi reden om af te zien van de rol als exploitant. Daarop is het bestuur van de Weverij gaan zoeken naar een andere exploitant en wordt fiZi (hoofd)huurder. Uit de uitnodiging voor de avond aan de Korte Nobelstraat valt op te maken, dat er nu voldoende basis is voor een verhuizing. Die avond draait de film Omar m’a tuer. De planning is, dat de Weverij aan het kerkhof in Zierikzee haar deuren 10 augustus opent. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-04-2012

Brandweer Zierikzee tweede bij Provinciale Vaardigheidstoets

Zaterdag 12 mei werd in Goes de provinciale vaardigheidstoets hoofdklasse voor de brandweer gehouden. Voor de eerste keer in de geschiedenis een vaardigheidstoets in deze klasse met alleen Zeeuwse ploegen. Van het korps Schouwen-Duiveland werd deelgenomen door ploegen van Zierikzee (foto) en Oosterland. De ploeg van Zierikzee eindigde als tweede en mag naar de gewestelijke wedstrijd op 16 juni in Sliedrecht. Oosterland eindigde als zesde van de 7 deelnemende ploegen. Voor meer foto’s zie brandweer Schouwen-Duiveland en brandweer Zierikzee (foto: Jordy Schipper) 

 

bron: brandweer Schouwen-Duiveland  13-04-2012

MZC’11 naar Etten-Leur voor nacompetitie

Internos is de tegenstander van MZC’11 in de nacompetitie voor één plaats in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. De ploeg uit Etten-Leur is ‘veroordeeld’ tot het spelen van promotie/degradatieduels omdat het zaterdag twaalfde is geworden in de tweede klasse E. Internos speelde dit seizoen tegen drie eilandgenoten van MZC’11. Het gedegradeerde DFS won een keer en speelde eenmaal gelijk tegen Internos. Duiveland en Bruse Boys wonnen beiden twee keer.

bron: WereldRegio  12-04-2012

Gemeente heeft financiën op orde

De gemeente lijkt haar financiële huishoudboekje steeds beter op orde te hebben. Deze week is de jaarrekening gepresenteerd. En daar waar in het verleden nogal eens geld overbleef, is het overschot nu anderhalf miljoen euro. Geld over hebben lijkt een goede zaak. Maar in het verleden werden er teveel projecten opgevoerd, die niet uitgevoerd werden door gebrek aan capaciteit. Dan wordt aan de ene kant wel geld opzij gezet, maar aan de andere kant niet uitgegeven. En ondertussen wordt er wel bezuinigd. Wethouder financiën Ad Verseput is tevreden met het geboekte resultaat van dit jaar. Maar hij grijpt de presentatie van de cijfers wel weer aan om ‘soberheid’ te bepleiten. De regering broedt op bezuinigingen. Er wordt nu gesproken over zo’n dertien miljard euro en daar gaan de gemeenten last van krijgen. Daarnaast gooit het rijk nogal wat taken over de schutting naar de gemeenten. Niet altijd met voldoende geld erbij. Er zo zijn er nog wel meer dreigingen. Maar de gemeente heeft behoorlijk wat geld in kas en dekt risico’s af. De accountant is tevreden en ook de belastingsdienst heeft haar vertrouwen in de lokale overheid uitgesproken. Donderdag hebben de belastingdienst en de gemenete hun handtekening gezet onder een minder strenge controle. Nog deze of volgende week  wordt duidelijk wat het kabinet aan budgetten voor de gemeente gaat afsnoepen. Dan ook gaat de gemeente bekijken welke bezuinigingen er nog doorgevoerd moeten gaan worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-04-2012

Mag het wat vriendelijker?

Wie het gastvrije Zeeland binnenkomt, wordt al snel met grote verkeersborden geconfronteerd. Met koeienletters worden snelheidscontroles aangekondigd. Dat kan ook anders. Althans dat vindt Erik Sluijs uit Zierikzee. Hij maakte een foto van het verkeersbord en kroop achter zijn computer om er een meer vriendelijker variant van te maken. “Dat werkt gewoon beter”, zo luidt zijn verhaal. Erik kan het weten. In het dagelijks leven zit hij als politieagent op de motor en plukt regelmatig mensen van de weg. “Je weet gewoon, dat wanneer je de mensen op een vriendelijke manier benadert, je dezelfde reactie krijgt.” En dat begint al met de verkeersborden met dreigende waarschuwingen. Boven: Een vriendelijk woord in diverse talen, en het Zeeuws dialect erbij. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-04-2012

Christiaan Goederen dicht na aanzegging

De kringloopwinkel Christiaan Goederen is dicht. Het bedrijf mag niet aan de Korte Blokweg in Zierikzee verkopen. Het bestemmingsplan staat verkoop niet toe en volgens eigenaar Chris van Vliet is de gemeente daar door een andere kringloopwinkel in Zierikzee regelmatig op gewezen. “We onderzoeken nu of we on-line door kunnen en aan de Blokweg wel kunne opslaan. De gemeente kan niet anders als er een verzoek om handhaving komt.” Het geboen alternatief – de oude Praxis in Zierikzee – is met een huur van € 9.000,- geen optie, zo laatVan Vliet weten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-04-2012

“Zonder die hobby zou ik geen achtennegentig zijn”

Haar woonkamer is één grote etalage van creativiteit. Poppen in zelfgemaakte klederdracht, ‘knorren’ en heel veel borduurwerk. Jannie Beekenkamp-Boender uit Zierikzee is er hele dagen mee bezig. “Als ik dat niet zou doen zou ik nu geen achtennegentig jaar zijn geworden”, vertelt ze. Achter de geraniums zitten is er voor haar niet bij. “Die stinken verschrikkelijk”, lacht ze. Al meer dan zestig jaar woont ze in Zierikzee. Ooit is ze vanuit het Westland naar Zierikzee gekomen. “Ik werkte daar als verloskundige. Ze wilden vooral Roomskatholieke verloskundigen hebben. Als je dat niet was had je geen werk. Toen ben ik gaan zoeken en kwam ik in Zierikzee terecht.” Mevrouw Beekenkamp heeft heel wat kinderen op de wereld gezet. Tot in de jaren zestig had ze er voldoende werk mee maar toen de pil werd geintroduceerd, nam het snel af. “Ja, dat heb ik wel gemerkt. Veel minder bevallingen.” Maar stilzitten is niks voor haar en er moest toch een boterham worden verdiend. Omdat ze haar man in de oorlog verloor, was ze kostwinner. Wat volgde, was een baan in het ziekenhuis van Zierikzee. “Daar kon ik als een soort manusje van alles aan de slag.” Maar in haar vrije tijd stortte ze zich op haar creatieve passies. Ze maakte tal van Zeeuwse klederdrachten die nu samen met poppen haar woonkamer vullen. “En Knorren, knuffels zijn het.” Het gaat om gebreide knuffels die dan ook van gebreide jurkjes voorziet. “Ik heb er al honderden gemaakt. Dan gaan ze weer eens naar mijn nichten die er mee op de braderie staan. Ja, ik kan niks anders. Ik moet bezig zijn.” Mevrouw Beekenkamp verloor in 1957 ook haar enig kind: een jongen van achttien die verdronk bij Vianen. “Ik heb toen in één week tijd een jurk gebreid, herinnert ze zich. Creatieve dingen doen is haar manier om bezig te zijn. Nu ze achtennegentig is, vertoont het lichaam wel wat haperingen. “Ik kom bijna de deur niet meer uit. Ja, soms een keertje naar de Albert Heijn maar daar doe ik dan wel een paar uur over. Geeft niks, toch?” Ze kan dus ook niet meer de deur uit om materialen te kopen. Maar daar heeft ze dan weer andere mensen voor. “Nu ben ik bijna door de wol heen, dus wordt het tijd dat er weer wat komt. Ik kan niet anders, hele dagen doe ik het.” Ze is het zicht in één oog ooit verloren, maar dat weerhoudt haar er niet van bezig te zijn. “Nee, het lukt allemaal prima. Een vergrootglas heb ik niet nodig. Alleen mijn bril. Maar dat is toch niet zo gek?” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-04-2012

Schilperoort redt eer voor Kloetinge

Kloetinge heeft het seizoen 2011/2012 in de hoofdklasse B afgesloten met een 8-1-nederlaag. Corne Schilperoort (foto) uit Zierikzee redde de eer voor de Zuid-Bevelandse ploeg. (foto: VV Kloetinge)

bron: WereldRegio  12-04-2012

All Ready ten onder tegen koploper Atlas

All Ready heeft zaterdag in de vierde klasse L verloren van Atlas. In een redelijke wedstrijd van de Zierikzeese korfbalploeg werd er met 17-9 van de koploper verloren.

bron: WereldRegio  12-04-2012

Junior kamer haalt landelijk congres naar Schouwen-Duiveland

Het is de Junior kamer Schouwen-Duiveland gelukt om het landelijk congres van 2013 naar het eiland te halen. Ieder jaar vergadert de landelijke club op een locatie in Nederland. De Junior kamer heeft vaker geprobeerd het congres naar Schouwen-Duiveland te halen, maar het lukte eerder niet. Vandaag in Ede heeft de afdeling van de serviceclub voor mensen tot veertig jaar te horen gekregen, dat het in 2013 wel gaat gebeuren. Een congres trekt enkele duizenden leden naar het eiland, waarmee de regio zich op de kaart kan zetten.

bron: WereldRegio  12-04-2012

Opknappen burgerweeshuis 5,5 ton

De opknapbeurt van het Burgerweeshuis in Zierikzee gaat 549.000 euro kosten. Meer dan € 130.000,- wil het bestuur met giften (fondsen) binnenhalen. De Regentenkamer moet worden opgeknapt en het onderhoud van het gebouw is een behoorlijke klus. Aan het Nationaal Restauratiefonds is een lening gevraagd. Zaterdag 12 mei is er een open dag  van 11.00-17.00 uur. Burgemeester Rabelink geeft die dag de aftrap. Ook is dier dag de start van de inzamelingsactie onder de inwoners van Schouwen-Duiveland en alle anderen die de unieke stijlkamer een warm hart toedragen. Iedereen is welkom. Vooral de mensen en bedrijven die bereid zijn hun steentje bij te dragen aan de restauratie Voor meer inlichtingen kunt u zich wenden tot Jeannette Kogelman, tel. 421413 of Otteline van der Torren, tel. 402689. Of kijk op de website: www.burgerweeshuiszierikzee.nl) (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-04-2012

Tijdelijk extra parkeerplaats in Zierikzee

Zierikzee krijgt er binnenkort een tijdelijke parkeerplaats bij, op de kruising van de Hoge Molenstraat en de Baden Powellweg. Over anderhalve week worden daarvoor nog wat panden gesloopt, waaronder de voormalige graanbeurs. Het tijdelijke parkeerterrein in Zierikzee is begin volgende maand klaar. Volgens de gemeente Schouwen-Duiveland komt er uiteindelijk wat anders op het terrein, maar zolang niet bekend is was, kunnen er auto’s staan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)  bron: Omroep Zeeland  11-05-2012

Belgische publieksprijs Omoda schoenen

Omoda schoenen is door haar Belgische klanten verkozen tot beste webwinkel van België in de categorie Clothing & Accessories. Dat gebeurde bij de BeCommerce Awards in Tervuren. De webwinkel is onder andere beoordeeld op aanbod, service en gebruiksvriendelijkheid.  De directie en medewerkers van Omoda schoenen geven aan aangenaam verrast te zijn door het winnen van de prijs. De webwinkel is sinds 2008 actief op de Belgische markt. Het winnen van de publieksprijs geeft aan dat ook onder de Belgische consumenten waardering is voor de online schoenenwinkel. Consumenten werden gevraagd om de webwinkel te beoordelen op diverse punten zoals de prijs en kwaliteit van producten, de overzichtelijkheid en diversiteit van het productaanbod en de service en gebruiksvriendelijkheid van de webwinkel.

bron: WereldRegio  11-04-2012

Kleurrijke kerkdienst in Thomaskerk

Op zondagmiddag 13 mei is er om 17.00 uur in de Thomaskerk in Zierikzee een gezamenlijke dienst waarin de deelnemers van de gespreksgroep Schouwenoord een actieve rol spelen. Deze gespreksgroep, voor mensen met een verstandelijke beperking, telt ruim twintig deelnemers en komt maandelijks bijeen in de Kaersekamer in Zierikzee. Dan vertellen deelnemers iets van wat ze die maand hebben beleefd, zingen ze liederen en praten over een bijbelverhaal. Dit seizoen werd er vooral ook geluisterd. Er was dit keer namelijk voor alle deelnemers een speciale luister-cd gemaakt, waarop verhalen werden voorgelezen door voor hen bekende mensen. Verhalen waarin de gelijkenissen van Jezus verteld werden in hedendaagse situaties. Elk verhaal begon met de woorden ‘Hoor eens even!’ Die oproep zal ook klinken in de jaarlijkse kerkdienst, waar de leden van de gespreksgroep aan meewerken.

bron: WereldRegio  11-04-2012

Niet sociaal wisselen en geen Mellaart bij Delta Sport

Bij de laatste, verloren bekerfinale wilde Delta Sport-coach Rob de Vos iedereen speeltijd gunnen. Daar is bij de aanstaande eindstrijd, zo laat de Middelburgse trainer aan de vooravond weten, geen sprake van. ,,De mensen die in vorm zijn, moeten het doen.” Kenneth Mellaart, wel aanwezig tijdens de laatste bekerfinale die Delta Sport met 23-22 verloor van Desk, gaat het sowieso niet doen want de handballer is al een paar weken geblesseerd en is niet op tijd fit geraakt voor de finale van zondag 13 mei tegen PSV Handbal 2 op neutraal terrein in Berkel-Enschot waar de Zierikzeese ploeg zich weet gesteund door zo’n honderd supporters. Voor het overige maakt De Vos gebruik van de spelers die 26 april april de halve finale tegen Saturnus winnend afsloten. Dat betekent dus dat de veldspelers Jorben Sprong en Kevin Meulmeester en tweede keeper Thim Zevenbergen ook meegaan. De tegenstander van Delta Sport, het Eindhovense PSV dat het afgelopen seizoen naar de klasse van de Zierikzeeënaren promoveerde, is een stugge en wat oudere ploeg. Het is ook geen onbekend team want Delta Sport trof dat team in de eerste klasse diverse malen. De Vos, die met Delta Sport geen beste voorbereiding op de bekerfinale kende: ,,Het is een lastige ploeg en we mogen niet te gretig zijn”. Met het oog op de eindstrijd gaan zijn gedachten terug naar het begin van het seizoen 2011/2012 toen Internos in de strijd om de Supercup werd verslagen. Dat werd toen ook beschouwd als een lastige ploeg maar door de rust te bewaren sloeg Delta Sport toe. ,,Als ik dat gevoel weet over te brengen, komt het goed.” (foto: Mick Vleeshouwer)

bron: WereldRegio  11-04-2012

Bijdragen voor Cameramuseum en beiaarddag

Onder meer het Cameramuseum en de beiaarddag hebben een bijdrage gekregen van de commissie van beheer van het Fonds van Kazernering. Voor 2012 werden zeven aanvragen ontvangen. De commissie besloot er zes te honoreren. Het grootste bedrag, 250 euro, is bestemd voor de tweede Zierikzeese beiaarddag die georganiseerd wordt door de Stichting Zierikzeese Carillons. Deze dag wordt op 26 mei gehouden. Onder meer de beiaardiers Janno den Engelsman en Boudewijn Zwart verlenen hun medewerking. 175 Euro is toegekend aan het nieuwe Cameramuseum in de Visstraat in Zierikzee als bijdrage voor de inrichting. Aanstaande zaterdag wordt het museum geopend. Het Thomaskoor kreeg honderd euro voor het oratorium Saul in Zeeland. Datzelfde bedrag is bestemd voor de Bewonersclub ‘de Veste’ voor een busreisje van de bewoners van dit appartementencomplex aan de Manhuisstraat. Honderd euro werd toegekend aan het koor Waisisi voor hun nieuwe project ‘Ik kus je duizendmaal’, dat is gebaseerd op het verhaal van de Joodse Duitse vrouw Ilse Weber (1903-1944). Haar kinderliederen werden vertaald door Michiel de Zeeuw. Tot slot krijgt de Zierikzeese Bridgeclub een bedrag van honderd euro voor de aanschaf van bridgemates waarmee de scores worden bijgehouden. Het bestuur van het fonds wordt gevormd door een commissie van beheer.

bron: WereldRegio  11-04-2012

Een culinaire strijd

In restaurant De Zeelandbrug in Zierikzee is maandag voor de achtste keer de strijd om de aspergeamuse wisselbokaal geleverd. De winnaar van 2012 is Alex Minderhoud van Cleijenborch CulinR uit Colijnsplaat met een echte Asperge Amuse van klassieke smaken. Wekenlang is er door koks achter gesloten deuren van gerenommeerde restaurants hard gewerkt om een winnend recept te creëren. Dat deze wedstrijd aanzien heeft gekregen blijkt wel uit de vele kandidaten die zich hadden ingeschreven. Om beïnvloeding van naam of faam te voorkomen zijn alleen de recepturen aan de jury overhandigd en daaruit zijn tien deelnemers gekozen die mochten strijden om de eindoverwinning. Juryvoorzitter Jos van Grunsven van Euro-Toques Nederland en andere juryleden, waaronder culinair journalist Ton de Zeeuw, hadden tot taak om het winnende amuse gerecht te kiezen. Na een lang beraad en nog een keer proeven en kijken naar de presentaties is de jury unaniem tot het besluit gekomen dat het recept van Alex van Minderhoud dit jaar de Asperge Amuse winnaar van 2012 is. De jury heeft daarbij vooral gelet op toepassing van asperges, de gebruikte techniek, de combinatie met de gekozen wijn en de presentatie. Vol trots is de wisselbokaal door de winnaar in ontvangst genomen. Ook de gasten zijn betrokken bij de wedstrijd. Zij mochten een publieksprijs voor originaliteit en creativiteit toekennen aan de creatiefste kok. Na het tellen van de stemmen bleek de winnaar van de publieksprijs: Niels le Roij van Brasserie Ferry’s. Boven: winnaar Alex Minderhoud. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  10-05-2012

Kennismaken met korfballen

Om leerlingen van de groepen 3, 4, 5 en de middenbouw kennis te laten maken met korfballen, houdt korfbalvereniging All-Readyuit Zierikzee op 12 en 19 mei, 2 en 9 juni instuif-korfbalochtenden. Woensdag 23 mei vindt het jaarlijks schoolkorfbaltoernooi plaats. De instuif is van 10.00 tot 11.15 uur op sportpark Bannink. Korfbal wordt gespeeld door jongens en meisjes.

bron: Ons Eiland  10-05-2012

Fiets schenken voor goed doel

Bij u staat wellicht een fiets in de schuur waar u niets mee doet, terwijl u er een ander blij mee kunt maken. Laat die fiets niet roesten en schenk deze voor het beneFIETSevenement van Rotaryclub Zierikzee op 2 juni onder de Beuze in Zierikzee. Het goede doel is dit jaar een elektrische tandemdriewieler voor zorginstelling ‘Gors’. Stuur een mail aan welkom
@benefietsevenement.nl of bel 06-17320550 en de fiets wordt gratis opgehaald, voor het goede doel.

bron: Ons Eiland  10-05-2012

Tips voor lezen met baby in bibliotheek

In de bibliotheek in Zierikzee staat dinsdag 15 mei van 10.00 tot 11.30 uur een speciale babyochtend op het programma. De ochtend vindt plaats in het kader van het project BoekStart. Ouders krijgen tips over lezen met hun baby en kunnen kennismaken met de materialen die de bibliotheek in huis heeft voor de allerjongste kinderen. Daarnaast geeft fysiotherapeute Marieke van den Bosch van fysiotherapiepraktijk de Kikkersprong informatie over kinderfysiotherapie. Het project BoekStart is bijna twee jaar geleden van start gegaan in de bibliotheek van Zierikzee. BoekStart is een samenwerkingsproject tussen gemeente, bibliotheek en consultatiebureau. In de bibliotheek is een speciale BoekStarthoek ingericht met materialen voor de allerjongste ‘lezers’. Er zijn knisperboekjes, stoffen boekjes en plastic boekjes speciaal voor kinderen tot 1,5 jaar. Daarnaast zijn er boeken voor de ouders te vinden met veel informatie over opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. Behalve in de bibliotheek van Zierikzee zijn de speciale babyboekjes inmiddels ook in de bibliotheken van Bruinisse en Burgh-Haamstede te leen. Vier keer per jaar organiseert de bibliotheek een speciale babyochtend voor ouders en baby’s. Tijdens de ochtend krijgen ouders informatie en tips over lezen met baby’s. Er wordt gekeken welke boekjes in de bibliotheek te vinden zijn en welke boekjes voor welke leeftijdsgroep geschikt zijn. Uiteraard is er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met andere jonge ouders. Naast informatie over de boekjes staat bij elke BoekStart-ochtend een speciaal thema centraal. Dit keer is dat kinderfysiotherapie. Therapeute Marieke van den Bosch van praktijk de Kikkersprong zal deze ochtend aanwezig zijn om uitleg te geven over de motorische ontwikkeling van deze leeftijdsgroep. Marieke van den Bosch: “Al vanaf de geboorte zijn de bewegingen van kinderen voortdurend aan het veranderen. Er gaat geen dag voorbij of er valt wel weer iets nieuws te ontdekken.” Alle stadia van de bewegingsontwikkeling komen aan de orde. De BoekStart vindt plaats op dinsdag 15 mei van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek van Zierikzee. Aanmelden voor deze ochtend kan aan de balie van de bibliotheek of via 0111-414548 of zierikzee@bibliotheekoosterschelde.nl.

bron: Ons Eiland  10-05-2012

Bezoekje aan zusterstad Hatfield

Tijdens de reizenweek van 7 tot en met 11 mei brengen leerlingen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee die naar Engeland gaan ook een bezoek aan zusterstad Hatfield. De 53 derdeklassers en 5 docenten logeren tijdens hun verblijf in Engeland bij gastgezinnen in Harrow, in Noord Londen. Op het programma van de educatieve reis naar Engeland staat onder andere een bezoek aan Canterbury en Canterbury Cathedral, het Olympisch dorp, Greenwich, een rondleiding in het Bristish Museum, Westminster en Dover Castle. Op donderdag trekken de leerlingen een hele dag op met 30 leerlingen van Chancellor’s School in Hatfield. Er vinden gezamenlijke activiteiten plaats in St. Albans en op school. De dag wordt besloten met een gezamenlijke maaltijd in het schoolrestaurant. Schouwen-Duiveland en Hatfield zijn al sinds 1953 verbonden. Na de Watersnoodramp van 1953 kreeg Zierikzee hulp van de Franse stad Saint Hilaire-du-Harcouët en het Engelse Hatfield. Met beide steden werden blijvende banden gesmeed. Er vonden tot een aantal jaren geleden jeugd-, verenigings- en bestuursuitwisselingen plaats. Vanaf 2008 nam Pontes Pieter Zeeman -op verzoek van de gemeente- de taak van de gemeente over door het organiseren van educatieve projecten met de jumelagegemeenten. De gemeente geeft ook een bijdrage om de contacten mogelijk te maken. De bordjes die onder het plaatsnaambord ‘Zierikzee’ bevestigd zijn, zeggen nog steeds veel eilandbewoners iets. Sinds 1953 zijn veel inwoners in Hatfield en Saint Hilaire geweest en waren er tal van tegenbezoeken. Er ontstonden zo contacten die nog steeds voortduren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad) bron: Ons Eiland  10-05-2012

Diefstal VW Transporter

In de nacht van dinsdag op woensdag werd van de Roggenplaat in Zierikzee een zwarte VW Transporter gestolen. De auto, met kenteken 45-VHG-6, werd tussen 8 mei 19.00 en 9 mei 08.30 uur weggenomen. De waarde van het voertuig is niet bekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: politie Zeeland  09-04-2012

Super spannende slotfase schaakstrijd

Bij het ingaan van de 28e ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee stond koploper Sjaak Spiegels slechts acht punten voor op Kedem Gutkind. Een winstpartij goed is voor 45 punten. Beiden hadden een zware tegenstander, respectievelijk Hans Aangeenbrug en Bas van de Graaf. Spiegels staat bekend om zijn goede voorbereiding, wat Aangeenbrug ertoe bracht nu eens niet met de Pirc te openen maar de Najdorf op het bord te brengen. Spiegels was zichtbaar verrast en stelde zich voorzichtig op. Aangeenbrug kreeg initiatief en na verloop van tijd de overhand in het centrum, wat hem uiteindelijk een pion opleverde en Spiegels in een nadelige positie bracht. Aan het tafeltje ernaast hadden Van de Graaf, met wit, en Gutkind een scherpe stelling op het bord gebracht. Gutkind had een pion minder, maar wel veel open aanvalslijnen. Onder groeiende tijdsdruk speelden beiden verder en het leek erop dat Gutkind de witte stelling uiteen kon spelen. Van de Graaf wist zich echter met nauwkeurig spel te redden en behield zijn pion voorsprong. Beiden kwamen remise overeen, en gingen aan het andere bord kijken hoe het er daar voor stond. Aangeenbrug had nog steeds een pion meer en hield de witte stelling stevig onder druk. Daarbij kwam dat Spiegels in flinke tijdnood kwam te zitten. Toen maakte Aangeenbrug een foutje, wat hem zijn pluspion kostte. Hij trok nog wel de trucendoos open om op prachtige wijze mat te kunnen geven met paard en toren, maar Spiegels zag in de laatste minuutjes die hij nog had werkelijk alles en bereikte toch nog de veilige remisehaven. De beslissing over het kampioenschap valt dus pas in de laatste twee rondes. Spiegels moet nog tegen waarschijnlijk Bimmel en Van de Graaf, Gutkind tegen Krijger en mogelijk Yuen.

bron: WereldRegio  09-04-2012

MZC’11-vrouwen stranden in halve finale beker

Het eerste vrouwenteam van MZC’11 is er niet in geslaagd de finale van de beker van het district Zuid I te bereiken. Het Zierikzeese elftal verloor dinsdagavond in de halve finale van het Brabantse Schijf. Het werd 3-0, een stand die bij de rust werd bereikt. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  09-04-2012

Sport en spanning op atletiekbaan

De tweede competitiewedstrijd op de atletiekbaan in Zierikzee vindt plaats op zondag 13 mei. Bij deze wedstrijd komen de jongens en meisjes B junioren in actie. De Zeeuwse ploegen hebben een samengestelde jongensploeg. Deze pakte in de eerste wedstrijd veel punten. Lange tijd stonden ze bovenaan de ranglijst, maar helaas ging bij het slotonderdeel – de estafette over 4 x 100 meter – de wissel niet correct zodat ze daar geen punten mee verdiend hebben. Ze staan nu in het tussenklassement op de derde plaats. Bij de regiowedstrijden komen alle facetten van de atletieksport aan bod: sprint, ver-, hoog- en polsstokhoogspringen, hink-stap-springen, kogelstoten, speer-, en discuswerpen, horden over verschillende afstanden en tenslotte de estafette. Er komen ongeveer 150 atleten van tien ploegen uit de regio naar de baan in Zierikzee om aan deze spannende krachtmeting deel te nemen. Dus een middag vol prachtige sport en spanning aanstaande zondag op de baan in Zierikzee. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  08-05-2012

Tractor in brand

Vanmiddag omstreeks 16.00 uur heeft de brandweer een brandende tractor in een boomgaard aan de Kadeweg in Zierikzee geblust. De eigenaar was fruitbomen aan het besproeien toen zijn tractor begon te roken en kort daarop in brand vloog. De brandweer kwam uit voorzorg met twee wagens terplaatse, maar zette uiteindelijk maar één wagen in. De brand werd geblust met één waterstraal hogedruk en één schuimblusser. De brand was snel geblust. Voor de zekerheid werd de tractor nog een keer nageblust om te zorgen dat door de hitte de tractor niet opnieuw vlam zou vatten. De tractor moet als verloren worden beschouwd en een aantal fruitbomen hebben door de hitte ook wat schade opgelopen. (foto: Martijn Lokerse)

 

bron: Martijn Lokerse  08-04-2012

Zorgvervoer op Schouwen-Duiveland stap dichterbij

Schouwen-Duiveland heeft vanaf volgende week een ‘zorgbus’. Het is een initiatief van de Stichting Zorgvervoer Schouwen-Duiveland. Idee is dat het bedrijfsleven op Schouwen-Duiveland geld steekt in de bus die zelfstandig wonende ouderen van a naar b brengt. Dan kunnen dagactiviteiten zijn maar ook uitstapjes. De aftrap is gegeven tijdens de haringparty van vorig jaar. Nu is de club zover dat de bus de garage uitkan. Hier wordt samengewerkt met busbedrijf Van Oeveren. Diverse andere bedrijven hebben financiële toezeggingen gedaan voor een periode van drie jaar. De haringparty 2012 zal ook weer een deel van de opbrengst aan de bus schenken. Dat feestje staat op voor 13 juni in grand café Westenwind in Scharendijke.

bron: WereldRegio  08-04-2012

Gemeente wil deur openzetten voor meer intensieve veehouderij

Bestaande landbouwers, die een extra boterham willen verdienen met een  intensieve veehouderij, moeten die kans krijgen.Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Een poging van het CDA om intensieve veehouderij niet als nieuwe inkomstenbron toe te staan, kreeg dinsdagavond alleen steun van D66, Groen Links en de Partij van de Arbeid. In de commissie openbare ruimte stond het omgevingsplan van de provincie op de agenda. De provincie ziet intensieve veehouderij als nieuwe bron van inkomsten bij bestaande boeren niet zitten. Maar burgemeester en wethouders denken daar anders over. Zij willen boeren meer ruimte bieden. Met minicampings, alternatieve inkomstenbronnen en dus ook intensieve veehouderij. Dat is het CDA in het verkeerde keelgat geschoten. De CDA-ster Bea Flach ziet die intensieve veehouderij niet zitten in een recreatiegemeente als Schouwen-Duiveland. Boeren hebben voldoende andere mogelijkheden om wat extra’s te verdienen. Zij deelt de mening van de provincie, dat alleen bestaande veehouders met strikte regels mogen uitbreiden. Maar daarvoor kreeg ze onvoldoende handen op elkaar. Verantwoordelijk wethouder Ad Verseput erkende dat hij meer mogelijkheden wil bieden dan dat het nieuwe bestemmingsplan buitengebied nu toestaat. Met name de VVD stelde verbaast te zijn over de houding van het CDA, dat haar oorsprong in de agrarische sector vindt. Het is overigens nog maar de vraag of de provincie bereid is het standpunt van de gemeente over te nemen.

bron: WereldRegio  07-04-2012

Instuifochtenden bij korfbalvereniging All Ready

Korfbalvereniging All Ready uit Zierikzee houdt enkele instuifochtenden. Deze zijn bedoeld om leerlingen van de groepen drie, vier en vijf en de middenbouw kennis te laten maken met de korfbalsport. De data van de ochtenden zijn 12, 19 mei en 2 en 9 juni. Woensdag 23 mei is het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi voor de genoemde groepen. De instuif duurt steeds van 10.00 tot 11.15 en is op sportpark Bannink.

 

bron: WereldRegio  07-04-2012

Landelijke beroepsfotografen met claim naar goed doel

Begin januari is de stichting Zierikzee-Monumentenstad onaangenaam verrast door een aanzienlijke schadeclaim van ruim 1.900 euro door twee landelijke beroepsfotografen ivm inbreuk op het auteursrecht. De stichting Zierikzee-Monumentenstad had op de nieuwspagina van haar website www.zierikzee-monumentenstad.nl zonder toestemming drie verschillende foto’s van de fotografen geplaatst. Twee foto’s van tennister Lesley Kerkhove en één foto van dammer Alexander Schwarzman. Eén van deze foto’s was meerdere malen bij verschillende artikelen geplaatst. De claim had tot gevolg dat de foto’s direct van de website moesten worden verwijderd. Ondanks excuses van de stichting aan beide fotografen, het feit dat de stichting in de veronderstelling was dat foto’s van het internet (een openbare bron) gebruikt mochten worden mits aan bronvermelding wordt gedaan en uitleg dat de onlangs opgerichtte stichting Zierikzee-Monumentenstad een algemeen maatschappelijk doel beoogt en ingeschreven staat bij www.allegoededoelen.nl, wilden beide fotografen de claim niet intrekken. De claim is uiteindelijk wel bijgesteld tot 1.000 euro. Inmiddels is dit bedrag door de stichting betaald en zijn nagenoeg alle teksten en foto’s op de website bekeken. Daar waar waar het van toepassing was is alsnog toestemming gevraagd voor publicatie. 

bron: Zierikzee-Monumentenstad  07-05-2012

LTC Zierikzee wint wel maar raakt eerste plaats kwijt

Het eerste mannenteam van LTC Zierikzee heeft een klein mirakel nodig om kampioen te worden in de eerste klasse van het Zeeuwse districtstennis. De 4-2-winst op Schelde 2 was niet voldoende om in het spoor te blijven van koploper Animo 2 dat met 6-0 van Axel won. In Vlissingen kwamen de punten op naam van Thijs de Vos (enkel en dubbel met broer Merijn) en Ike Joziase (enkel en dubbel met Ronald van Slooten). In dezelfde klasse bezegelde Vogelvlucht het degradatielot van Duiveland dat volgend seizoen in de tweede klasse uitkomt. Volgend weekeinde is de slotdag in de eerste klasse. De kans dat Animo 2 meer dan twee punten laat liggen, is onwaarschijnlijk.

bron: WereldRegio  06-04-2012

Indrukwekkend levensverhaal onderwerp van theaterproject

Het indrukwekkende levensverhaal van de Joodse schrijfster Ilse Weber is het onderwerp van een nieuw muzikaal theaterproject van de hand van Nelleke Tamerus en Mar van der Veer. De productie wordt uitgevoerd door het ensemble Waisisi en een groep van acht acteurs. Ilse Weber (1903-1944) was dichter en schrijfster van sprookjes en kinderboeken. Van der Veer vertelt: “Ze had twee kinderen. Omdat het in Tsjechië te gevaarlijk werd door het antisemitisme, stuurde ze de oudste, Hanus, op achtjarige leeftijd naar haar penvriendin in Londen. Later ging hij naar familie in Zweden. Haar jongste zoon Tommy bleef bij haar. Ze had gedacht zelf snel ook weg te kunnen uit Tsjechië, maar daar is het niet meer van gekomen. Ilse schreef bijna dagelijks brieven naar haar zoon, omdat zij hem zo miste. Deze brieven sloot ze af met de woorden: Ik groet je met duizend kussen. We hebben de titel voor het project daarvan afgeleid: Ik kus je duizendmaal.”  Tamerus en Van der Veer kwamen op het idee voor dit project naar aanleiding van een verzoek van de gemeente Goes voor een herdenkingsconcert op 4 mei. Van der Veer: “Ik dacht aan het liedje ‘Ich Wandere durch Theresienstadt’. Ik kende de componist niet, maar wilde graag uitzoeken wie het was, zodat ik een concert om die persoon heen kon maken. Ik kwam er achter dat er een Duits boek was verschenen met brieven en gedichten van Ilse Weber. Dat heb ik gelezen. Ik vond het een erg aangrijpend verhaal, en daarom wilde ik er meer mee doen dan alleen een herdenkingsconcert.” Van der Veer nam contact op met Tamerus en ze besloten samen te werken aan een muzikale theaterproductie over Ilse Weber. Tamerus: “Sinds begin februari zijn we er mee bezig. Het is heel intensief. Ik heb de dialogen geschreven en nu zijn we met acht spelers aan het repeteren.” Ilse werd in 1942 met haar man en jongste zoon weggevoerd naar concentratiekamp Theresienstadt in Tsjechië. Daar ging ze met kinderen werken in de ziekenbarakken. Van der Veer: “Door haar verhalen, liedjes en toneelstukjes bracht ze, ondanks alles, toch vrolijkheid in het kamp. Ze bloeide zelf ook op tegen alle verdrukking.” Tamerus vult aan: “Uiteindelijk moesten de kinderen op transport naar Auschwitz. Ilse wilde ze niet alleen laten en ging vrijwillig mee. Om de kinderen niet te confronteren met het onvoorstelbare, besloot ze om tot in de gaskamer met de kinderen hun liedjes te zingen.” Ilse’s echtgenoot bleef achter in Theresienstadt. Hij begroef de muziek en gedichten die Ilse in het kamp schreef, in de hoop ze later te kunnen opgraven. Na de oorlog deed hij dat. Tamerus: “Hanus groeide in de tussentijd op in Zweden. Hij wilde eerst geen contact met zijn vader en hij wilde ook de brieven van zijn moeder niet lezen. Hij vond het moeilijk, voelde zich schuldig omdat hij de oorlog had overleefd. Uiteindelijk heeft hij toch de brieven gelezen en kwam hij erachter hoe liefdevol en creatief zijn moeder was. Toen pas leerde hij haar echt kennen.” De productie is te zien op 11 en 12 mei in de Thomaskerk in Zierikzee. Mogelijk is de voorstelling later ook op andere plaatsen te bekijken. Van der Veer: “Het is een oorlogsverhaal, maar er zitten ook positieve kanten aan. We denken dat het echt de moeite waard is om te laten zien. Tamerus: “Het is een verhaal over liefde. Liefde voor kinderen, liefde voor andere mensen, liefde voor muziek.” Boven: Nelleke Tamerus en Mar van der Veer werken aan de productie ‘Ik kus je duizendmaal’. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  05-05-2012

Voetbalsters MZC’11 genomineerd voor ZVA

Het eerste elftal van de Zierikzeese fusievereniging MZC’11 heeft een nominatie te pakken voor de Zeeuwse Voetbal Award (ZVA). Dit meldt de PZC zaterdag in haar sportkatern. De voetbalsters van MZC’11 zijn samen genomineerd met Smerdiek en Oostkapelle voor de titel ‘damesteam van het seizoen 2011/2012′. De ZVA wordt uitgereikt op vrijdag 1 juni in het nationaal Voetbalmuseum in Middelburg. Bij de nominatie voor het damesvoetbal heeft de vakjury onder leiding van Adri Franke (trainer en bestuurslid van de trainersvakbond VVON) onder meer gekeken naar ontwikkeling, positie van de club, de functie binnen de regio en de uitstraling. Hierin is MZC’11 een jonge fusievereniging die tegen de stroom in groeit. Er komen steeds meer leden bij. Ze heeft het damesvoetbal op Schouwen-Duiveland weer nieuwe impulsen gegeven. De vereniging heeft volgens de jury een prima structuur en beleid. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  05-04-2012

Scholieren aan de slag met carillon

Leerlingen van de Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee gaan filmische impressies maken van de Zierikzeese carillons. In het kader van het vak Kunst en Media krijgen de leerlingen de opdracht om een korte film te maken waarin de begrippen zoals carillon- klokken- tijd- en mensen centraal staan. Dit project wordt in samenwerking gedaan met de Stichting Zierikzeese carillons die zich ook ten doel stelt jongeren te betrekken bij de eeuwenoude Zierikzeese beiaardcultuur. Op woensdagmorgen 9 mei zullen de leerlingen van Havo 2 en VWO 2 bewapend met een camera de straat op gaan en mensen vragen naar de reacties van de mensen op het beiaardspel van de stadsbeiaardier Janno den Engelsman dat op dat moment te horen is. Herkennen ze de muziek? Waarderen ze de muziek? Staan ze even stil om even te luisteren? Ondertussen klimmen andere groepen in de toren (foto) van het Stadhuismuseum en filmen de spelende beiaardier en het in beweging gezette mechaniek. De opdracht is tevens om beelden te maken van de begrippen tijd en beweging die alles te maken hebben met klokken en klokkenspel. Ook zullen tussen de bedrijven door vragen aan de beiaardier gesteld worden. Weer andere groepen zullen de bewegingen in het mechanisme van het carillon in de Zuidhavenpoort filmen, de beweging die ontstaat als de klokken hun vaste melodie gaan spelen. Het carillon in de Zuidhavenpoort is het oudste van Nederland en Vlaanderen. Het resultaat zullen kunstzinnige korte films moeten worden waarbij de leerlingen alle vrijheid krijgen om ook andere elementen can tijd tot aan het digitale horloge in de film te betrekken. Op een later moment zullen de beste filmpjes door een deskundige jury wortden beoordeeld. De Stichting Zierikzeese Cariloons zal de winnaars van de winnende film verrassen met een fraaie prijs. Het filmpje zal daarna op YouTube en andere sites worden gebruikt om de bekendheid met de beiaardcultuur van Zierikzee te vergroten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  04-05-2012


Mondragusto verder met andere Verkaarten

De rust is weergekeerd in Mondragusto en de turbulente tijd na het overlijden  van Marco Verkaart is achter de rug. De opvolgers: Tiny Verkaart, haar zoon Niels en zijn partner Annemarie, veranderen voorlopig niets aan de succesvolle noten- en chocoladewinkel. “Van heel Schouwen-Duiveland komen de mensen hierheen.” Aan de andere kant van de zaak aan de Zierikzeese Appelmarkt, waar al sinds 1850 een winkeltje is gevestigd, staan de vele witte dozen met bonbons en chocolade als vanouds opgesteld op een manier zoals ze ook bij Marco stonden. Op een tafel in een hoek liggen wat lekkernijen die door de moeder van Marco zijn gemaakt voor de etalage van het verkoopgedeelte van de winkel. Ze heeft bij het nieuwe driemanschap aangegeven dat voorlopig te willen blijven doen. Op het moment dat Marco niet of nauwelijks meer in staat was zelf in de winkel te staan, maar wel achter de schermen actief was, hield Tiny Verkaart (geen familie) Mondragusto draaiende. “Marco kon geen afstand van zijn winkel doen. Hij wilde het liefst beter worden en de zaak zelf runnen. Voor hem was het een hele zware beslissing deze stap te nemen.” Hiermee doelt Verkaart op de overname die op handen was vanwege de ziekte van Marco. Tiny Verkaart: “Hij was wel heel blij dat wij het overnamen. Voor hem was het voornaamste dat Mondragusto bleef zoals het was. We wilden het met stille trom overnemen, maar het ging in een sneltreinvaart omdat hij overleed. Het was een grote schok voor onsen gaf ons een heel dubbel gevoel. Donderdag waren we heel even blij en dronken we een borrel vanwege de overname en vrijdag kregen we te horen dat hij overleden was.” In de praktijk komt het er op neer dat Tiny Verkaart achter de schermen werkt en haar schoondochter Annemarie, geboren in het Limburgse Tegelen, wordt het gezicht van de winkel. “Niels en ik wilden wat voor ons zelf doen. We zijn al wel met andere dingen beziggeweest, maar daar stonden we niet voor honderd procent achter en toen hoorden we van Mondragusto. Ik ben zelf een enorme chocolade- en notenfan. Dit is een kans die je niet zoveel meer tegenkomt.” Niels: “Het is een leuk product om te verkopen.” En zijn moeder voegt eraan toe: “Je weet waar je aan begint en wat er in en uit gaat”. Natuurlijk gaf Marco een advies mee door te zeggen dat ze naar beuren moeten en vernieuwing moeten zoeken. Dat advies hebben ze goed in hun oren geknoopt want ze willen dat Mondragusto de chocolade- en notenwinkel op Schouwen-Duiveland blijft. Annemarie: “Je wordt verliefd op dit winkeltje.” Boven: vlnr. Tiny Verkaart, haar zoon Niels en zijn partner Annemarie. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  04-05-2012

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Eind vorig jaar ontdekte de kantoormedewerkers van Schoonmaakbedrijf Koster & Co enkele loslopende kippen op industrieterrein de Zuidhoek. Getroffen door medelijden zijn de dames de beestjes gaan voeren en natuurlijk werd dit door de kippen met ‘gejuich’ ontvangen en beloond door gewoon gezellig rond het kantoor te blijven scharrelen. ‘s Avonds verzamelden de kippen zich rond de struiken en zochten ze hun slaapplaats in de boompjes. Door de slechte weersomstandigheden niet het meest ideaal en zo werd ook de heer Koster, stoer als hij is, getroffen door medelijden en mochten de dames een hok bestellen. Binnen enkele dagen stond er een leuke kippenvilla klaar om bewoond te worden en dit aanbod werd in dank aangenomen door vijf kippen. Als dank lag er weldra iedere morgen een eitje. Een medewerker van het afvalverwerkingsbedrijf kwam op een gegeven moment vertellen dat hij met zijn collega op een bepaald moment een ‘vreemd’ geluid hoorden vanuit een kadavercontainer. Na het openen van een van de deuren sprongen daar een aantal kippen uit. Geschrokken als zij waren, zijn deze gevlucht en niet meer bereikbaar voor hun redders, om vervolgens enkele dagen later bij Schoonmaakbedrijf Koster & Co op te duiken. Na een paar dagen was dit verhuisbericht schijnbaar ook bij meneer Haan aangekomen en zo besloot ook hij om zijn intrek te nemen in de villa. Als dit geen maatschappelijk verantwoord onder nemen is…? (foto: Ons Eiland, PR)

bron: Ons Eiland  04-05-2012

Brogum op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Poppodium Brogum schreeuwt om nieuwe vrijwilligers.Met een speciale oproep worden jongeren uitgenodigd hun schouders onder het poppodium te zetten. Potentiële vrijwilligers worden verleid met ‘vrijwilligersmunten’. Brogum is met name op zoek naar vrijwilligers voor de verkoop van munten, de bardienst en de entree. Het jaarlijkse festival Anywave komt er weer aan, maar ook voor alle andere activiteiten zijn er vrijwilligers nodig. Brogum kampt vaker met een tekort aan vrijwilligers. Al lange tijd is het podium gevestigd aan de Julianastraat in Zierikzee. Wethouder Wim Stouten kondigde bij zijn aantreden aan, dat de club moet uitzien naar een andere plek. Maar vooralsnog zit daar geen beweging in. Brogum heeft geen geld om te verhuizen. Dat zou moeten omdat de gemeente andere plannen met de omgeving heeft.

bron: WereldRegio  04-04-2012

Politie vat vandalen in de kraag

Op aanwijzing van een inwoner heeft de politie vannacht omstreeks 02.30 uur op de Grachtweg in Zierikzee twee jeugdige vandalen in de kraag gegrepen. Een derde is er als een haas vandoor gegaan bij de komst van de politie. Eerder hadden ze kartonnen platen uit reclamezuilen bij het busstation gehaald. Vermoedelijk hebben de drie een gezellige avond gehad, want op de platen lagen lege flessen drank en vruchtensap, verbrand hout/papier en kartonnen dozen. Beide jongens zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze krijgen een proces-verbaal. Boven: De stille getuigen liggen nog steeds op de Grachtweg bij de Nobelpoort. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Zierikzee-Monumentenstad  04-04-2012

Onrust binnen Kinderopvang Koos

Binnen de kinderopvangorganisatie KOOS is grote onrust ontstaan over wat komen gaat nu de gemeente de vier ton subsidie heeft stopgezet. De directeur zit inmiddels ziek thuis; arbeidsgerelateerd zoals dat wordt genoemd. KOOS valt onder de vlag van het Welzijnshuis. Directeur Gert-Jan van der Salm bevestigt de afwezigheid van de directeur kinderopvang Bianca Noomen. Donderdag is er binnen de organisatie gesproken over de toekomst nu de gemeente zich met geld heeft teruggetrokken. Ook is er een daling geweest van kinderen voor de kinderopvang. Die daling is inmiddels wel gestopt. Volgens Van der Salm wordt nu onderzocht hoe de verschillende vormen van kinderopvang bij elkaar gebracht kunnen gaan worden. Maar dat de operatie pijn gaat doen en er arbeidsplaatsen zullen verdwijnen (in ieder geval de tijdelijke contracten) is wel duidelijk. Van der Salm verwacht binnenkort meer duidelijkheid.

bron: WereldRegio  04-04-2012

Zeelandbrug afgesloten voor wegverkeer

In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 mei 2012 is de Zeelandbrug door werkzaamheden afgesloten voor al het wegverkeer van middernacht tot ongeveer 05.00 uur. Tijdens deze stremming worden er een aantal onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd; aanpassingen aan de constructie van de onderhoudssteiger bij het bascule deel en het aanbrengen van reflectors op de barriers. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug en de toeleidingswegen staan informatieborden en een omrijroute via de Stormvloedkering is aangegeven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: provincie Zeeland  03-05-2012

Tentoonstelling van zwart-wit foto’s

In de bibliotheek van Zierikzee is vanaf 4 mei een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit zwart-wit foto’s van ‘land- en zeeschappen’ gemaakt door Leon Leijdekkers. Tegelijkertijd wordt in de vitrines van de bibliotheek werk van zijn vader Ad Leijdekkers tentoongesteld. Centraal staan de unieke taal en natuur van Schouwen-Duiveland, vastgelegd door vader en zoon Leijdekkers. Leon Leijdekkers is geboren op Schouwen-Duiveland, maar woont en werkt al enige tijd in het oosten van het land. Al op jonge leeftijd begon hij met het tekenen en schilderen van de prachtige natuur op het eiland. Van zijn vader kreeg hij een camera en vanaf dat moment was zijn liefde voor de fotografie geboren. De beelden die hij maakte ontwikkelde hij zelf in zijn eigen donkere kamer. Inmiddels is Leijdekkers overgestapt op digitale fototechniek, maar zijn foto’s worden nog steeds in zwart-wit afgedrukt. Leijdekkers roemt de expressiemogelijkheden van zwart-wit fotografie die hij in een kleurenfoto nooit heeft kunnen vinden. De foto’s die hij maakt omschrijft hij zelf als ‘water- of zeeschappen’. Leijdekkers houdt van het lange proces van voorbereiding dat aan het uiteindelijke resultaat voorafgaat. Hij zoekt de plaatsen om te fotograferen nauwkeurig uit, bezoekt ze een aantal keer, onderzoekt verschillende composities en bestudeert de weersvoorspellingen en de getijtafels. Maar ook na zo’n gedegen voorbereiding blijkt de werkelijkheid vaak anders en wordt Leijdekkers steeds weer verrast door de schoonheid van de oncontroleerbare natuur. Naast de zwart-wit beelden van Leon Leijdekkers, is in de vitrines van de bibliotheek een tentoonstelling ingericht met werk van zijn vader Ad Leijdekkers. De in 1995 overleden Ad Leijdekkers was een voorvechter van het gebruik van streektaal. Voor de Zierikzeesche Nieuwsbode verzorgde hij jarenlang ‘t Zêêuwse Oekje, waarin hij op mild ironische en vaak ook filosofische wijze het leven van alledag belichtte. De verhaaltjes werden gepubliceerd onder zijn pseudoniem Arjoan en werden geschreven in het dialect van Zierikzee. Leijdekkers zette zich op allerlei manieren in voor het behoud van de streektaal. Hij verzorgde lezingen over Zeeuws dialect voor de meest uiteenlopende gezelschappen en was een van de vaste medewerkers van de streektaalmiddag, die verschillende keren in de Zierikzeese Concertzaal werd gehouden. Voor de tentoonstelling in de bibliotheek heeft de weduwe van de heer Leijdekkers verschillend materiaal van haar man beschikbaar gesteld. Deze unieke gecombineerde tentoonstelling van vader en zoon Leijdekkers is te bezichtigen in de bibliotheek van Zierikzee van 4 mei tot 15 juni. Voor actuele openingstijden zie www.bibliotheekoosterschelde.nl

bron: Ons Eiland  03-05-2012

Kuub Makelaars breidt uit naar Schouwen-Duiveland

Kuub Makelaars in Goes breidt uit naar Schouwen-Duiveland. Per 1 mei is Kuub Makelaars eigenaar geworden van Estio Makelaars in Zierikzee en daarmee groeit het makelaarskantoor uit naar een Zeeuwse speler van formaat. Estio wordt voorlopig voortgezet onder dezelfde naam, vanaf hetzelfde adres en hetzelfde telefoonnummer. Lees verder.    

 

bron: PZC  02-05-2012

Bezuinigingen op sociale werkplaats (voorlopig) van de baan

De gevreesde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen, zoals de Zuidhoek in Zierikzee, lijken van de baan. VVD en CDA in Den Haag hebben de geplande bezuiniging geschrapt in de deal met Christenunie, D66 en Groen Links. Het preciese akkoord is nog niet bekend. Voor de Zuidhoek dreigde ook een stevige bezuiniging, die een einde zou maken aan de Zuidhoek als gecombineerde werkplaats en reintegratiebedrijf. Wat nu met het bedrijf gaat gebeuren, is niet duidelijk. Eerder werd al een stevige reorganisatie aangekondigd. De noodzaak is nu (tijdelijk) minder groot.    

 

bron: WereldRegio  02-04-2012

Nieuwe club tegen herinrichting Havenplein

De onlangs opgerichte vereniging van bewoners en ondernemers H2OK (Tweemaal de H van Havenpark en Havenplein, de O van Oude Haven en de K van Kraanplein) heeft  besloten om een bezwaarprocedure te starten tegen het verlenen van een vergunning voor terrassen op het Havenplein in Zierikzee. In de vereniging hebben bewoners en ondernemers van de binnenstad de krachten gebundeld om gezamenlijk bezwaar te maken tegen de herinrichting van de binnenstad van Zierikzee. De vereniging heeft op dit moment bijna 50 leden, wonend of werkend in de binnenstad van Zierikzee in de Appelstraat, Mol, Schuithaven, Poststraat, Havenplein, Havenpark, Kraanplein of de Oude Haven. Het eerder uitvoeren van de herinrichting van het Havenplein dan de Mosselboomgaard riep weerstand op. Het is volgens de nieuwe club in strijd met het draaiboek van het verkeersplan 2008 en het besluit van de gemeenteraad. Het is deze zoveelste fout van de gemeente in het dossier ‘autoluw maken binnenstad Zierikzee’ die de bewoners en ondernemers tot actie aanzette. In de vergadering heeft het bestuur benadrukt dat de vereniging niet tegen de terrassen op het Havenplein is. De vereniging is van mening dat het herontwerp van de binnenstad niet  past in het harmonische, beschermde stadsgezicht van Zierikzee. Daar horen geen moderne geulen-ontwerpen, noch Spaanse trappen. Ook de verkeersveiligheid is door de herinrichting onvoldoende. De vereniging is van mening dat de aanvraag van de terrassen zowel in ontvankelijkheid als in motivering grote omissies bevatten, wat maakt dat de omgevingsvergunning ten onrechte is afgegeven. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  02-04-2012

Schouws getint Kloetinge naar bekerfinale

Met vier voetballers van Schouwen-Duiveland heeft Kloetinge de bekerfinale van het district Zuid I bereikt. Met Ingmar Quist, Michel Maaskant, Corne Schilperoort en Mats Willemse in de basis versloeg de Zuid-Bevelandse hoofdklasser dinsdagavond Internos in en uit Etten-Leur met 0-1. In de eindstrijd ontmoet Kloetinge Kozakken Boys.

 

bron: WereldRegio  02-04-2012

Gezocht: nieuw Zeeuws meisje

Gezocht: een nieuw Zeeuws meisje. Beeldend kunstenaar Rem van den Bosch is ernaar op zoek en deed daarom een oproep. Vele aanmeldingen kwamen binnen. De eerste foto’s zijn inmiddels gemaakt. Voor wie zich nog wil aanmelden als nieuw Zeeuws meisje, dat kan nog tot 1 juni via remvandenbosch@gmail.com. Inmiddels hebben zich al meer dan vijftig mensen aangemeld. Van twintig modellen worden foto’s gemaakt. Het publiek kan meebeslissen over het nieuwe gezicht van het Zeeuws meisje. In september komt er een fotoexpositie en een verkiezing. Beeldend kunstenaar Rem van den Bosch is bekend van zijn fotoproject Beroemd in Zeeland uit 2005. In 2007 maakte hij een fotoserie van vrouwen met vissen. Recent was hij te zien met foto’s van dikke vrouwen met maskers in galerie Revolution 100.000.000 etc. in Middelburg. Bekijk de video van Omroep Zeeland.

bron: Omroep Zeeland  01-05-2012

Zierikzeese wijk Malta krijgt blauwe schijf

Het college van burgemeester en wethouders gaat een blauwe zone invoeren in een deel van de Zierikzeese wijk Malta. De blauwe zone moet ‘vluchtgedrag’ tegengaan als op parkeerterrein Mosselboomgaard betaald parkeren wordt ingevoerd. Het college geeft hiermee uitvoering aan een onderdeel van het in 2008 door de raad vastgestelde Verkeersplan Binnenstad Zierikzee. Uit onderzoek blijkt dat er op de Mosselboomgaard veel geparkeerd wordt door werknemers in het centrum van Zierikzee. Als op de Mosselboomgaard betaald parkeren wordt ingevoerd, dan is de wijk Malta een aantrekkelijk alternatief. De voor wijkbewoners en hun bezoek bedoelde parkeerplaatsen zouden ingenomen kunnen worden door langparkeerders die de binnenstad willen bezoeken. Een blauwe zone – alleen op de tijden dat betaald parkeren geldt in het centrum – moet de parkeerdrukte in Malta voorkomen. Wijkbewoners komen in aanmerking voor ontheffing. Besloten is om de blauwe zone (maximaal twee uur parkeren met parkeerschijf) in te voeren in Malta West. Malta West is het gebied omsloten door en inclusief de straten Grachtweg, Scheepstimmerdijk, Calandweg, Schuurbeque Boeyestraat. Voor Malta West is gekozen omdat het niet aannemelijk is dat Malta Oost nog dicht genoeg bij het centrum ligt om vluchtgedrag aan te moedigen. Uiterlijk half mei hebben alle bewoners van Malta West een brief in de bus waarin precies staat aangegeven hoe de blauwe zone werkt en hoe zij ontheffing kunnen aanvragen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  01-05-2012