Atleten Delta Sport doen het goed

De Den Inkel cross in Kruiningen – afgelopen weekend – was de vijfde cross in de Zeeuwse crosscompetitie. De atleten van AV Delta Sport deden weer goed aan de kop mee. Met nog twee wedstrijden te gaan komt er al een beeld wie de grote kanshebbers op de kampioenstitels zijn. Sebastiaan Heikoop is al zeker van de titel, hij kan na zijn vijfde overwinning niet meer ingehaald worden. Voor Anique van Klinken staat de overwinning ook al vast bij de meisjes pupillen A2. Kristin Baas heeft vier overwinningen op zak en staat voorlopig op de eerste plek maar ze zal nog wel minimaal één wedstrijd goed moeten presteren voordat ze de titel in de wacht kan slepen. De crosscompetitie bestaat uit zeven wedstrijden en de beste vijf resultaten tellen voor het puntenklassement. Elaine Fertoute staat momenteel nog aan de leiding bij de meisjes B, Ruchama Houtzager staat in diezelfde categorie op de derde plaats maar heeft de Elderschanscross gemist, Ruchama kan Elaine nog inhalen. Annemiek van de Velde staat er ook goed voor maar zij zal de laatste twee wedstrijden wel mee moeten doen om voor de titel in aanmerking te komen. Kortom het belooft nog een spannende eindstrijd te worden in de Zeeuwse crosscompetitie. De volgende wedstrijd is de Tielemancross georganiseerd door av Flakkee, in Bruinisse aan de Grevelingendam ter hoogte van paviljoen Meerzicht op 18 februari. Trimmers zijn ook hier weer van harte welkom om op één van de vele afstanden deel te nemen. In Düsseldorf was het jaarlijkse Hallensportfest, 3 B jongens van AV Delta Sport hebben aan deze indoor wedstrijd deelgenomen. Noah Heinen liep de 60 meter in 7:23 seconden, slechts 0,02 seconden boven zijn persoonlijk record. Fabian Verkaaik stootte de 5 kg kogel 10 meter en 49 cm ver een mooi resultaat niet ver van zijn p.r. dat hij 3 weken geleden bij de indoor in Apeldoorn stootte, 11,19 meter. Chiel Bij de Vaate verbrak zijn p.r. bij het hoogspringen 1,64 meter. Op de 200 meter namen Chiel en Fabian deel, beiden verbeterden hun p.r. Chiel een keurige 26:49 seconden en Fabian 25:09 seconden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Ons Eiland  31-01-2012

Twee oud-finalisten uit Graanbeurs-toernooi

Arnold Slootmans en Wim van Wingerden, twee finalisten van het Graanbeurs-toernooi in 2011, zijn in de huidige editie uitgeschakeld in de tweede ronde. De avond begon in hun poule met een wedstrijd tussen Slootmans en Jhonny de Witte. Wat meteen opviel, was dat het niet Slootmans’ zijn avond ging worden. Hij had met veel ballen pech en kwam niet tot zijn normale niveau. Met een handicap om er zes meer te maken als je tegenstander, is dit geen gemakkelijke opdracht. Slootmans verloor dan ook ruim van De Witte. De andere partij was tussen Emille de Witte en Van Wingerden. De Witte was gelijk bij de les en versloeg Van Wingerden met een mooi moyenne. In het vervolg van de poule speelden Slootmans en Van wingerden gelijk tegen elkaar en was het de beurt aan vader en zoon om te bepalen wie de sterkste was. Het werd een langdurige partij die uiteindelijk door de zoon werd gewonnen. Emille de Witte was daarmee al verzekerd van de derde ronde. Hij won ook zijn derde partij van Slootmans welke hiermee uitgeschakeld werd. De laatste partij moest dus de beslissing brengen wie er met Emille de Witte meeging. Lang leek het erop dat Van Wingerden de partij naar zich toe zou trekken, maar uiteindelijk was het Jhonny de Witte die met de winst aan de haal ging en zo met zijn zoon meegaat naar de derde ronde.

bron: Ons Eiland  31-01-2012

‘Pink Floyd’ in Zierikzee

Op 4 februari geeft Meervoud een try-out van een uniek muzikaal en multimediaal project: het wereldberoemde album Dark Side Of The Moon van Pink Floyd wordt voor zover bekend voor het eerst volledig in het Nederlands gezongen. Naast muziek wordt er ook volop gebruik gemaakt van licht-, rook- en geluidseffecten. De keuze om dit in het Nederlands is een bewuste; er zijn immers al ongelofelijk veel Pink Floyd tribute-bands. De teksten zijn door de leden zelf vertaald. De tryout is in het multifunctioneel centrum in Zierikzee. Meervoud bestaat uit twaalf louter Zeeuwse muzikanten: Koen van de Walle (zang en akoestische gitaar) Naomi van der Wel, Marianne van den Bulk, Els van der Spruit (zang), Kees van Gilst en Kees Welleman (toetsen), Pol van Campen (saxofoon), Paul Jongejan en Gert Crosiers (gitaar), Peter Nieuwenhuize (drums), Harry Florusse (percussie), André Karelse (bas). Daarnaast wordt de band ondersteund door diverse mensen voor het geluid, effecten en beelden. De meeste leden van Meervoud deden eerder mee aan GRYSL’s Muur Project, de Zeeuwse vertolking van The Wall, eveneens van Pink Floyd, die in 2008 en 2009 in diverse Zeeuwse theaters uitgevoerd werd. De schaduwkant van de maan belooft een grote theatershow rondom het wereldberoemde album, aangevuld met andere nummers van Pink Floyd in het Nederlands. De zaal gaat om 20.00 uur open; aanvang 20.30 uur. (Entree € 5,00). Voor meer info zie ook www.meervoudproducties.nl.

bron: WereldRegio  31-01-2012

Startschot voorjaarscompetitie 2012

Het startschot voor de voorjaarscompetitie in 2012 heeft geklonken. Voor het eerste jongensteam van tafeltennisvereniging Scaldina uit Zierikzee betekende dit het debuut in Landelijk A, dat het, ondanks een bescheiden vorig seizoen in de B-klas, verrassend kreeg. In de eerste wedstrijd zaterdag werd uit bij ZTTV in Zeist met 7-3 verloren. Een weergaloze Herbert Keijman zorgde voor de drie punten. In zijn eerste partij tegen Maxime van der Kaaij overwon hij een grote achterstand in de vijfde game en ook tegen Rens Boer en Thijs van Berkel pakte hij een verdiende zege. Een mildere uitslag dan 7-3 had er zeker ingezeten, daar Floris Dijkers en Martijn Stouten beide een 2-0 voorsprong uit hun handen lieten glippen. Martijn Stouten deed dat tegen Van der Kaaij, Floris Dijkers tegen de fortuinlijke Van Berkel. Dijkers had zelfs nog matchpoints om de partij te beslissen, maar moest met 13-11 in de laatste game toch het onderspit delven. Het dubbelspel ging kansloos verloren. In de eerste klas deelde het eerste seniorenteam de punten met Wanzl/Belcrum 5; het eindigde 5-5. Koen van Velthoven won zijn drie partijen. Alleen aan Kelly van Zon, die namens Nederland zal aantreden in de Paralympische Zomerspelen, had hij een zware kluif. Tristan Benschop speelde ook degelijk en moest alleen in dezelfde Van Zon zijn meerderen erkennen. Invaller Dirk Geuze speelde goed, won een handvol games, maar miste de ervaring het af te maken. Hij kwam niet tot winst. Het dubbelspel liep niet goed en ging in vier games verloren.

bron: Ons Eiland  30-01-2012

Vorst vertraagt hoogste punt Karnemelksevaart

De viering van het hoogste punt van nieuwbouwplan aan de Karnemelksvaart in Zierikzee gaat dinsdag in verband met de vorst niet door.Samen met de toekomstige bewoners en de bouwers vieren Zeeuwland en Marsaki dit feestelijke moment op een later tijdstip. Aan de Karnemelksvaart komen zes kleine stadswoningen met twee slaapkamers en vier grote stadswoningen met vier slaapkamers. Zeeuwland heeft inmiddels alle woningen verhuurd. Heijmans Bouw Zeeland uit Grijpskerke bouwt de woningen. Naar verwachting krijgen de bewoners rond de zomer 2012 de sleutels van hun nieuwe woning. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  30-01-2012

Vlekkeloze en voorspoedige start WDTT

De zesde editie van het WDTT (Winter Dikke Toren-toernooi) heeft zich geen betere start kunnen wensen. In het eerste weekeinde werden onder prima omstandigheden 53 partijen afgewerkt. Eén daarvan was een wedstrijd in de op één na hoogste dubbelcategorie bij de mannen, de 5-klasse, tussen vader Bert en zoon Merijn de Vos tegen Ferry de Gans en Arnold van der Have. Voor Merijn was het zijn eerste tennisoptreden in drieëneenhalf jaar tijd sinds zijn dubbelzege, ook in de 5-klasse, met WDTT-organisator Leo Nouwen. De eerste set verloren de Vossen met 5-7, daarna herstelden ze het evenwicht in sets door het tweede bedrijf met 6-1 te winnen. De noodzakelijk geworden super-tiebreak ging eveneens naar de twee oud-handballers van Delta Sport.

bron: WereldRegio  30-01-2012

Troosteloze aftocht oud-winnaar Roggeband

Cees Roggeband, tweevoudig winnaar van het Graanbeurs-toernooi, beleefde in de tweede poulefase van de veertiende editie een troosteloze aftocht. De driebander haalde zijn normale niveau niet en verloor in een groep met Pet Bom, Piet Verschure en Leo Koopman alle wedstrijden met een redelijk ruim verschil en is daarmee uitgeschakeld. Bom speelde zeer sterk en met twee winstpartijen en een hoog percentage was ook hij bijna zeker van de derde ronde. Hij was alleen afhankelijk van de partij tussen Koopman en Verschure om helemaal zeker te zijn. Koopman was echter in deze partij duidelijk te sterk voor Verschure en won ook zijn derde partij waardoor Koopman doordrong tot de derde ronde. In de andere poule, die zaterdag ook werd afgewerkt, verraste Mischa Schouwenburg vriend en vijand door alles te winnen. Schouwenburg, die geen lid meer is van een vereniging en dus alleen het toernooi bij de Graanbeurs meespeelt, liet zien het nog steeds niet verleerd te zijn. In zijn eerste partij boekte hij een overtuigende winst op Anne Stins om vervolgens Ad van de Werf en Mari van Hattem ook duidelijk zijn wil op te leggen.

bron: WereldRegio  30-01-2012

Kerkhove treft het weer niet met loting

Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van het Challenger het Tasmaanse Burnie, maar heeft het met de loting erg zwaar getroffen. In de late maandagmiddag (Australische tijd) had de Zierikzeese tijdens de derde en laatste kwalificatietonde in eerste instantie wat moeite met de Bulgaarse Viktoriya Tomova, nummer 666 van de wereld. Nadat de twintigjarige tennisster eenmaal aan haar tegenstander en de vele wind gewend was, werkte Kerkhove een zeer regelmatige wedstrijd af, die ook nog eens was uitgesteld vanwege de regen: 3-6 6-1 6-2. Nadat alle kwalificatiewedstrijden in Burnie waren afgewerkt, werd er geloot voor het hoofdschema. Net als bij vorige Challengers treft Kerkhove steeds een goede geplaatste speelster. Deze keer is het de Australische Olivia Rogowska, de nummer 141 van de wereld. Tijdens de jongste Australian Open haalde Rogowska verloor ze in de tweede ronde van de Chinese Na Li. Kerkhove ontmoette Rogowska al een keer op het jeugdtoernooi van Wimbledon. In de zomer van 2009 werd het 6-3 6-1 voor de Kerkhove.  (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  30-01-2012

Verwest met VC Vlissingen alleen aan kop

Benjamin Verwest is met VC Vlissingen alleen aan kop gekomen in de eerste klasse C.De Walcherse ploeg van de Zierikzeese voetballer won zondag thuis eenvoudig met 4-1 van het Bredase Jeka. In de eerste klasse C van het zaterdagvoetbal speelde het VVGZ van Bruenaar Dimitri Hooftman tegen een andere Vlissingse ploeg, GPC. Het werd 0-2 waardoor de ploeg van Hooftman op twee punten van koploper Heinenoord blijft.

bron: WereldRegio  30-01-2012

Scaldina start voorjaarscompetitie met gelijkspel

In de eerste klasse deelde het eerste mannenteam van Scaldina de punten met Wanzl/Belcrum 5: 5-5. Koen van Velthoven won zijn drie partijen. Alleen aan Kelly van Zon, die namens Nederland zal aantreden op de Paralympische Zomerspelen, had hij een zware kluif. Tristan Benschop speelde ook degelijk en moest alleen in dezelfde Van Zon zijn meerdere erkennen. Invaller Dirk Geuze speelde goed, won een handvol games, maar miste de ervaring het af te maken. Hij kwam niet tot winst. Het dubbelspel liep niet goed en ging in vier games verloren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  29-01-2012

Delta Sport heeft lange maar prettige terugreis

De afscheidswedstrijd van Jordi Loo en het verjaardagspartijtje van Guust Sluijs is in Amsterdam op passende wijze luister bij gezet. Delta Sport zegevierde namelijk zaterdagavond in de Nederlandse hoofdstad met 28-36 nadat het een flink deel van de wedstrijd had achter gestaan. Afgaande op de cijfers in het thuisduel was een zege wel te verwachten want in sporthal Onderdak werd het enkele maanden geleden 34-27. Echter, zoals aangegeven, de eindstand doet niet vermoeden dat het ‘eenvoudig avondje Amsterdam’ is geworden. Beide teams begonnen al enigszins geprikkeld omdat de scheidsrechters van dienst niet op het geplande tijdstip aanwezig waren. Nadat ze alsnog in de sfeervolle hal hun fluit hadden gepakt, was er aanvankelijke sprake van een gelijke strijd. Bij 7-7 bleef Aristos keurig scoren en verviel het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging in oude fouten. ,,Het was weer typisch Delta Sport”, constateerde Delta Sport-coach De Vos tot zijn ongenoegen. ,,We creëerden de mooiste kansen, maar ze gingen er niet in.” Derhalve keek Delta Sport in een kort tijdsbestek tegen een 13-8-achterstand aan. De mindere periode werd voor rust voor een groot deel weggepoest: 14-12. In de tweede helft deed het team wat ze in de rest was opgedragen: niet meteen voor eigen succes gaan maar op elkaar blijven vertrouwen. Aan de kant constateerde De Vos nu met genoegen dat het de goede kant op ging. ,,Ik ben trots op ze. Ze hebben Guido de Graaf laten lanceren en als er op hem verdedigd werd, kreeg de rest ruimte.” Hierdoor bleef Delta Sport, net als Aristos, doelpunten maken en hielden de ploegen lange tijd gelijke tred met elkaar. Met nog tien minuten op de klok en een tussenstand van 24-24 kwam het omslagpunt in het veertiende competitieduel van de Amsterdamse en Zierikzeese formatie. Delta Sport scoorde vijfmaal op rij. ,,Toen gingen alle ballen er in”, aldus de Middelburgse trainer. Die vijfklapper kwam de thuisploeg niet meer te boven. De Vos weer: ,,Ze hebben heel fanatiek gespeeld en ook met hun kopje. Ze waren echt gedreven om te winnen. We hebben het besef dat we deze vier wedstrijden (vorige week tegen Westlandia, nu tegen Aristios en de twee komende thuisduels, red.) naar onze hand kunnen zetten. Daarbij is winst op Westlandia een goede opsteker geweest.” De zeges op Westlandia en Aristos kunnen komende zondag een goed vervolg krijgen tegen Hellas 3 en een week later, ook in sporthal Onderdak, tegen Gemini 2. De Vos nog één keer: ,,Dan moeten we het gewoon waarmaken want ik vind dat we te laag staan”. Scores Delta Sport: Jimmy Niemans 11, Jordi Loo 10, Guido de Graaf, Kenneth Mellaart 5, Jerry Aertssen, Tijs de Vos 2, Thijs de Vos 1.

bron: WereldRegio  29-01-2012

Volleyballers Forza gaan vrolijk door met ‘viernullen’

Na het eerste setverlies tegen VVS’92 hebben de volleyballers van Forza de draad weer gewoon opgepakt. De koploper van de eerste klasse B ging tegen Roosendaal vrolijk door met ‘viernullen’. Met andere woorden: de tegenstander in vier sets verslaan en met overtuigende bedrijvencijfers. In de West-Brabantse stad was het zaterdagmiddag niet anders: 21-25 19-25 4-25 17-25. Met de name de setstand van de derde is sinds het rallypointsysteem een zeldzaamheid. Forza-trainer Hennie Van Liere: ,,Dat ga je waarschijnlijk nooit meer meemaken”.  En over het totale treffen in en tegen Roosendaal: ,,Over de hele linie was het spel goed en was er een prima verdeling en keuzes door Giulio van Lint, Valentijn Luijck en Yuri van der Sluijs”. De volleybalvrouwen van Forza, de laatste wedstrijden in goeden doen, lieten het tegen Spivo onverwacht liggen. Met name in de eerste en vierde set viel er weinig eer aan te behalen voor de thuisploeg in sportzaal de Vanger: 14-25 23-25 25-23 14-25.

 

bron: WereldRegio  29-01-2012

Stormvogels tweemaal zo sterk dan All Ready

De negende wedstrijd in de zaalcompetitie is voor All Ready wederom uitgelopen op een fikse nederlaag. In de sporthal Onderdak was Stormvogels, de nummer vijf in de derde klasse,  veel beter dan de thuisploeg: 10-20. Toch gaf de ruststand de korfballers uit Zierikzee nog enige houvast. All Ready ging namelijk de pauze in met 6-8 en miste bij die stand ook nog eens een strafworp. Meteen na rust liep Stormvogels met twee snelle treffer al weer uit en speelde All Ready een verloren wedstrijd. Ze blijft dus puntloos laatste.

bron: WereldRegio  29-01-2012

Weer oud-renner naar eilandelijk sportgala

Net als vorig jaar luistert een oud-renner de bijeenkomst voor de eilandelijke sportverkiezingen op. Zorgde Gert Jakobs bij het sportgala over 2010 voor een vrolijke noot, op vrijdag 2 maart wordt tweevoudig Nederlands kampioen Koos Moerenhout in drie blokken geïnterviewd. De sportverkiezingen hebben plaats in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland en duurtvan 17.00 tot 19.00 uur. De presentatie is in handen van Joop van der Laan, sportverslaggever bij Omroep Zeeland.

bron: WereldRegio  27-01-2012

Nieuwe bestrating zichtbaar

De contouren van de nieuwe bestrating in de Noordhavenpoort in Zierikzee tekenen zich af. De oude bestrating wordt vervangen door een bestrating die de bereikbaarheid van de binnenstad voor fietsers en voetgangers makkelijker moet maken. De Noordhavenpoort is op dit moment afgesloten voor alle verkeer. Ook (brom-)fietsers en voetgangers kunnen er niet langs. De stremming wordt aangegeven met borden. De werkzaamheden staan nog gepland t/m woensdag 8 februari 2012. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Zierikzee-Monumentenstad  27-01-2012

 

Basisschool prijswinnaar bij Profile Centerpoint

De Zierikzeese basisschool Theo Thijssen is één van de gelukkige winnaars van de lightpaintingwedstrijd van de ‘Ik Val Op-campagne’ van de Fietsersbond. De groepen 7 en 8 hebben meegedaan aan de wedstrijd. De leerlingen namen bij Profile Centerpoint ‘de Fietsspecialist’ uit Zierikzee de prijzen in ontvangst. In samenwerking met de Fietsersbond heeft Profile twee fietsen als prijs ter beschikking gesteld. Meedoen kon eenvoudig door een foto via www.ikvalop.nl te uploaden en te delen via Facebook en Twitter. Op de website kon iedereen zijn stem uitbrengen op zijn favoriete lightpainting. Deelnemers met de meeste stemmen maakten kans op mooie prijzen. De inzending van de groepen 7 en 8 van Theo Thijssen werd beoordeeld als zijnde één van de beste. De leerlingen hebben allemaal bloemenslingers en bidons gekregen. De fiets werd verloot onder de leerlingen.

bron: WereldRegio  26-01-2012

WDTT gaat ruim over oude record

De teller is stilgezet bij 272 tenniss(t)ers een daarmee is het oude deelnemersrecord van het Winter Dikke Toren-toernooi, 257 in 2010, ruimschoots overtroffen. Hiermee is en blijft het WDTT het grootste, Zeeuwse tennisevenement in de winterse buitenlucht.,,Ik heb geen idee waarom het zo druk is”, antwoordt toernooi-organisator Leo Nouwen, die het WDTT samen met Gerrit van Splunder en Bert de Vos leidt, op de vraag waarom er meer interesse is. ,,We hebben ten opzichte van voorgaande jaren niets anders gedaan. Die 272 spelers hadden er wel driehonderd kunnen zijn als we niet al eerder onderdelen hadden afgesloten. Men komt blijkbaar graag naar Zierikzee. Het wintertennis is ook wel in opmars. Bij LTC Zierikzee hebben we nog nooit zoveel winterleden gehad dan dit jaar.” En Nouwen kan het weten want naast toernooileider is hij ook voorzitter van de club op het Grevelingenpark waar vanaf zaterdag 28 januari de zesde editie van het WDTT plaatsheeft. Net als bij de zomerse editie van het DTT komt het nogal eens voor dat tennissers in een hogere categorie inschrijven dan hun daadwerkelijke speelsterkte. Nouwen noemde dat al eerder in deze kolommen ‘een kwalijke zaak’. ,,Ik denk dat het nu komt omdat je in poules speel en ze dan denken: ‘ik probeer het eens een trede hoger want we spelen toch minimaal tweemaal’. In België ondervangen ze dit door een regelt die zegt: je mag alleen in een categorie hoger inschrijven als je ook in je eigen speelsterkte meedoet. Dat is een prima regel en dat zouden ze prima in Nederland kunnen invoeren”, meldt Nouwen klip en klaar.

bron: WereldRegio  26-01-2012

Volleyballers Forza leveren voor eerste keer set in

In de elfde wedstrijd van het seizoen hebben de volleybalmannen van Forza voor de eerste keer een set moeten inleveren. Het Vlissingse VVS’92 had zaterdagavond in sporthal Onderdak de primeur. Daarna stelde ploeg van trainer Hennie van Liere, die ’s middags al sportief was tijdens de spinningmarathon in Burgh-Haamstede, orde op zaken: 18-25 25-18 25-14 25-20. De Zierikzeese coach kon voor het eerste setverlies wat ‘verzachtende’ omstandigheden aanvoeren: Maurits van der Velde is zoals bekend op stage in IJsland en Lennen Jonker stond aan de kant vanwege een enkelblessure. Hierdoor werd de selectie een beetje krap en moest Van Liere wat omgooien. ,,De eerste set was het zoeken naar de juiste positie en waren er verwarringen omdat de vaste patronen ontbraken”, zei Van Liere na het duel. ,,Dit kostte ons de eerste, ook al omdat VVS’92 een ervaren team is.” Pas halverwege de tweede set kwam Forza na een 9-13-achterstand op stoom. Een hele goede servicebeurt van Giulio van Lint betekende de ommekeer in de wedstrijd. ,,Dit was de echte kanteling van de wedstrijd.”

bron: WereldRegio  26-01-2012

Schaker Spiegels steeds vaster in het zadel

Ook in de zestiende ronde van de Zierikzeese schaakcompetitie bleef lijstaanvoerder Sjaak Spiegels ongeslagen. Zijn voorsprong op zijn naaste belager bedraagt nog steeds bijna twee winstpartijen. Sjaak Spiegels speelde met wit tegen Kedem Gutkind. Deze had zich goed voorbereid op de Chigorin variant van het Frans, kwam goed uit de opening, en kon veel ruimte winnen in het centrum. Zijn lopers stonden goed opgesteld en hadden daar veel invloed. Spiegels slaagde er met moeite in de dreiging af te slaan en de pionnenketens in elkaar te schuiven. Na het afruilen van de stukken bleef er een stelling over waar geen van beiden een door braak kon forceren. Met allebeid een minimum aan tijd werd tot remise besloten. Martin Krijger trachtte de gedegen openingskennis van Hans Aangeenbrug te ontlopen met een variant die de legendarische grootmeester Jan Hein Donner ooit eens spelde tegen de Sloveense grootmeester Vasja Pirc, die zijn naam gaf aan ‘De Pirc’, waar Aangeenbrug goed in thuis is. Aangeenbrug trok een kwartiertje uit om een goed plan te bedenken, en bouwde na een foutje van Krijger aan een steeds groter overwicht. Krijger probeerde op het eind nog van alles om de nederlaag te ontlopen, maar Aangeenbrug speelde geconcentreerd door en trok de winst naar zich toe. iet de Vreede, die vorige week al na elf zetten kon inpakken, had zich goed voorbereid om dat niet nog eens te laten gebeuren. Hij kwam geladen achter het bord, en offerde een pion waarna Teun Brouwer deze “winst” nadrukkelijk bleef verdedigen. Daardoor kwam zijn centrum helemaal open te liggen. Brouwer moest in een hopeloze stelling de vlag strijken en kon met een soortgelijke ervaring als De Vreede vorige week ook al snel terug naar huis. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  27-01-2012

Balkenende opent stadhuismuseum

Oud-minister-president Jan Peter Balkenende opent woensdag 4 april het gerestaureerde stadhuismuseum in Zierikzee. Het museum is in de achterliggende periode ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd. Er komt nog een openingsfeestje voor het publiek, maar op 4 april is er een ‘besloten’ opening met de oud premier. Aan het programma wordt nog gesleuteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

 

bron: WereldRegio  26-01-2012

Gemeente start haalbaarheid Biz Zierikzee half februari

Na Renesse gaat de gemeente de tweede week van februari de ondernemers in Zierikzee peilen voor de bedrijven investeringszone. Zo’n zone is een belasting, die via de gemeente weer ten goede aan de ondernemers moet komen. De weerstand in met name de binnenstad van Zierikzee is groot. Vooral onder de kleinere ondernemers. Als de Biz er wel komt (tweederde van de respondenten moet ja zeggen) dan levert dat de stad jaarlijks zo’n 70.000 euro op. Die kan worden besteed aan het opleuken van de stad.

bron: WereldRegio  26-01-2012

Turnster Padmos toont karakter op meerkamp

Ondanks het afgelopen halfjaar veel blessureleed (gebroken voet en kalkafzetting in haar pols) te hebben gekend, is Marika Padmos met een minimaal verschil net niet op het podium gekomen van de regiokampioenschappen. Op de meerkamp turnde de zestienjarige Padmos naar een keurige vierde plaats in de tweede divisie senioren, genoeg voor een plaats in de kwartfinale. Van de vier onderdelen (sprong, brug, vloer en balk) won de Brouwse het laatstgenoemde onderdeel. In de eerste divisie (pupil 2) won de Nieuwerkerkse Sanne Reintjes ook de balkoefening en werd ze vierde op sprong. Ook Anne-Li Slootmaker uit Ouwerkerk werd regiokampioen. In de tweede divisie (categorie pupil 1) won ze afgetekend met 52.050 punten de gouden medaille en plaatste zich voor alle toestellenfinales en voor de kwartfinale van de Nederlandse kampioenschappen. In de tweede divisie (jeugd) veroverde Noa de Vlieger een knappe derde plaats. De Zierikzeese De Vlieger, vorig seizoen nog regiokampioen in de derde divisie, moest verplicht promoveren naar de tweede divisie en liet direct van zich spreken. Vooral de eerste plaats op de brugoefening was goed. Wendy Gebraad is eveneens regiokampioen op de turnmeerkamp geworden. De turnster uit Oosterland was de beste in de tweede divisie (categorie instap). Anna Jendrush uit Scharendijke werd in dezelfde categorie vierde. Met 52.900 punten op de vier onderdelen turnde Gebraad een mooi toernooi. De eerste plaats op de balk met 13.300 punten, een tweede plaats op de brugoefening met 13.200 punten, een derde plaats op de sprong met 13.100 punten en vierde op de vloeroefening met 13.300 punten waren de noteringen die de Oosterlandse de titel opleverden. Zowel Gebraad als Jendrusch hebben zich geplaatst voor kwartfinale van de Nederlandse meerkamptitelstrijd. Lisa Padmos moest de regiokampioenschappen aan zich voorbij laten gaan. De Brouwse, uitkomend in de tweede divisie jeugd, wilde na lange tijd haar rentree maken maar brak op één van de laatste trainingen haar pols tijdens een balkoefening. Boven: Marika Padmos over de Pegasus. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  26-01-2012

‘We zijn een band en er is een band’

Het heelal, een wereldbol en daaromheen de leden van Skybicycle die op hun vélocipèdes, uitgerust met propeller en vleugels, ’luchtfietsen’. De videoclip van de nieuwe cd Hours, met als thema ‘tijd’, van Skybicycle staat alweer een aantal weken op YouTube. In augustus 2008 werd Skybicycle opgericht, in november 2009 namen ze hun eerste EP op; My Machine, met daarop drie nummers. Inmiddels werd het tijd voor een full-length cd, besloten de leden van Skybicycle. Er werd een datum geprikt en daarna was er werk aan de winkel. “Over alle nummers samen deden we anderhalf jaar”, vertellen ze, “maar er zaten soms grote pauzes tussen.” Sommige nummers zijn inmiddels drie jaar oud, maar nog steeds interessant omdat ze bleven evolueren. “We namen telkens in een weekend twee nummers op”, zegt Jeroen Lukas. Dat ging niet altijd even gemakkelijk. Stefan Fokker: “Ik herinner me een dag waarop we in totaal 16 uur bezig waren met opnemen. ‘s Ochtends zaten we hier al en om twee uur ’s nachts waren we er nog.” Er ontstonden, al spelend, weer nieuwe ideeën. Willem van Maanen: “Dan hadden we twintig partijen keyboard, konden we er zo weer negentien weggooien…” Toetsenist Willem van Maanen kwam in de zomer van 2010 bij de band. Hij speelde een keer mee en bleef dat sindsdien doen. De nummers voor de nieuwe cd Hours werden dus grotendeels geschreven zonder dat Willem in beeld was. Toch is er alle ruimte voor ieders inbreng. Drummer John Poot: “We zijn een ‘band’ en er is een band! Als je vijf persoonlijkheden bij elkaar zet, moet het passen en het werkt als een tierelier!” Eigenlijk maken ze vooral muziek voor zichzelf, bedenkt het vijftal. Zo’n cd opnemen is het afsluiten van een periode. Niet iedereen durft meer naar de eerste cd te luisteren, blijkt zelfs. “We zijn gegroeid sindsdien. Deze cd heeft weer een heel eigen geluid. De nieuwe cd is ook een visitekaartje; je hebt iets om te laten horen bij de verschillende podia.” Dat de cd nu af is geeft veel rust. Stefan regelde de opnames en mixte de nummers. “Je hebt dan een raar soort dubbelrol”, stelt Willem van Maanen vast. “Je bent muzikant en regelt de opnames. Dat is een voordeel en een nadeel tegelijk. Je weet wat de band bedoelt, maar soms is het handig om wat meer afstand te hebben.” Wie het logo ontwierp weet uiteindelijk niemand meer. Wel is duidelijk dat Jeroen Lukas en Vincent Krijger ieder ooit iets neerkrabbelden en na afloop stond ineens die geweldige luchtfiets op papier. Skybicycle bestaat uit: Stefan Fokker – zang, gitaar, keyboard, Jeroen Lukas – gitaar, Vincent Krijger – basgitaar, John Poot – drums, Willem van Maanen – keyboard. (foto: Pieter van der Laan)

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Startsein bouw vijftien woningen

Wethouder Ad Verseput geeft vrijdag 27 januari het officiële startsein voor de bouw van vijftien woningen in de wijk Noorderpolder in Zierikzee. De dertien rijwoningen en twee twee-onder-een-kapwoningen maken deel uit van de eerste fase van Noorderpolder, die in totaal 203 woningen telt. De laatste vijftien woningen uit deze eerste fase zijn inmiddels in verkoop.

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Verjongingskuur installatiebedrijf

Installatiebedrijf Steutel in Zierikzee bestaat al sinds 1927. De twee nostalgische zwartwit foto’s uit de begintijd in het pand aan de Lange Blokweg zijn het bewijs van de bedrijfshistorie. Na 25 jaar van leidinggeven heeft eigenaar Marius Viergever het stokje overgedragen aan drie gedreven werknemers, die eveneens al vele jaren in dienst zijn van Installatiebedrijf Steutel. Marien Catshoek, Eelco-Jan Janse en Jacco Quist zwaaien sinds 1 januari de scepter over het bedrijf voor elektra, sanitair, gas/water/licht, dak-, lood- en zinkwerk, verwarming en ventilatie. Viergever blijft nog in dienst van Steutel om de nieuwe eigenaren wegwijs te maken in het bedrijf en zelf zijn werkzaamheden af te bouwen. “Hij is heel goed in het leiden van het bedrijf. Hij heeft veel ervaring en dat straalt hij ook uit. Daar kunnen wij nog veel van leren”, vertelt Eelco-Jan Janse. Het bedrijf krijgt met de drie nieuwe eigenaren een verjongingskuur. Een frisse, jongere uitstraling van Installatiebedrijf Steutel hoort daar ook bij. “We hebben de bussen opnieuw laten beplakken, er is bedrijfskleding gekomen die er nog niet was, een nieuw bord op het dak en we werken hard aan een vernieuwde website.” Zeker in een tijd van economische onzekerheid en toenemende concurrentie is een goed imago belangrijk. Steutel ondervindt ook concurrentie van bedrijven uit dezelfde bedrijfstak, maar spreekt liever van collega’s: “We werken regelmatig samen met bedrijven uit Zierikzee en omgeving. Daarom noemen we elkaar ook concullega’s. Je staat nooit lijnrecht tegenover elkaar.” Viergever heeft als eigenaar lang aan het oude vertrouwde imago en servicebeleid van Steutel vastgehouden, maar de werkzaamheden vereisen dat het bedrijf met zijn tijd meegaat, vertelt Janse. “Voor ons in het nu een uitdaging om te gaan moderniseren. We willen verder gaan kijken naar wat er op de markt is qua materiaal en gereedschap en wat we daarmee kunnen doen en wat we zodoende de klanten extra kunnen bieden.” Dit jaar bestaat Installatiebedrijf Steutel 85 jaar, een bijzonder jubileum. Toch blijft het bij een bescheiden viering: “We zullen ons best gaan doen om er voor te zorgen dat we in de toekomst op allerlei gebied kunnen investeren.” Wat zeker behouden blijft is de kwaliteit waar Steutel om bekend staat: “We werken er heel hard aan om de service waar we voor staan hoog in het vaandel te houden en hopen dat we de 100 jaar mogen halen.” Boven: vlnr. Jacco Quist, Marien Catshoek, Marius Viergever en Eelco-Jan Janse. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Van der Wielen verrast op Graanbeurs-toernooi

Thomas van der Wielen heeft in de tweede ronde van het Graanbeurs-toernooi voor een verrassing gezorgd. Als outsider in een poule met  de twee oud-kampioenen Sjaak de Visser en Arjan Rossen en Wim van der Welle maakte Van der Wielen de dienst uit. De speler van Onder Vrienden versloeg ze alledrie. De Visser gaat met vier punten ook door. Wanneer Van der Wielen deze lijn doorzet, kan het wel eens de verrassing gaan worden van deze editie. Zijn gemiddeldes zijn goed en maakt het daardoor lastig voor anderen om van hem te winnen. Op de andere tafel hield titelverdediger Philip van der Male zijn score van honderd procent vast door een gelijkspel tegen Cees de Graaf en te winnen van Kees Vreeke en Hans Stols. Vreeke wist twee partijen in winst om te zetten waardoor hij met vier punten ook door is naar de derde ronde.

bron: WereldRegio  26-01-2012

Pontes-leerlingen denken mee over bouwen in toekomst

Natte zomers, droge winters, extreme regenbuien; als stedenbouwkundige moet je daar rekening mee houden vandaag de dag. Maar op welke manier dan? Die vraag stelt de gemeente Schouwen-Duiveland aan 150 leerlingen van de Pontes Pieter Zeeman. Voor het vak Technasium zoekt de jeugd,  in opdracht van de gemeente, de komende maanden naar mogelijke oplossingen om de wijk Poortambacht toekomstbestendig te maken. Belangrijke vraagstukken hierbij zijn klimaatverandering en krimp. Op maandag 30 januari trapt Burgemeester Rabelink het project af in de burgerzaal in aanwezigheid van alle leerlingen. De resultaten van het project zullen vanaf juni tentoongesteld worden in het gemeentehuis. Ook op Schouwen-Duiveland is de capaciteit van het riool in sommige wijken niet altijd berekend op extreme en langdurige regenval. Daarnaast heeft Schouwen-Duiveland te maken met een terugloop van het aantal inwoners. Zeeland is een zogenoemde krimpprovincie. De gemeente Schouwen-Duiveland wil het eiland zo inrichten dat het een aantrekkelijk gebied is om te blijven en/of te komen wonen. De gemeente wil jongeren graag betrekken bij plannen voor de toekomst van het eiland. In dit geval is er gekozen voor een deel van Zierikzee, waarvoor jongeren plannen uit gaan werken, namelijk Poortambacht. De leerlingen van vijf eerste klassen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee starten volgende week met een nieuw Technasiumproject, dat als titel meekrijgt ‘Een klimaat- en krimpbestendige wijk.’ Het project biedt de mogelijkheid om leerlingen een praktijkgerichte opdracht te geven voor het Technasiumvak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O). De opdrachtgever is de gemeente Schouwen-Duiveland. Het project valt onder de module krimpprovincie, die door het IVN is gemaakt. Er bestaat dan ook een nauwe samenwerking tussen de opdrachtgever, het IVN en Pontes Pieter Zeeman. Tijdens het project gaan leerlingen onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden om wateroverlast tegen te gaan. Eventueel kan er een koppeling worden gezocht in herstructurering of vernieuwing van de wijk, waardoor de wijk aantrekkelijk wordt gemaakt, voor de huidige en/of de toekomstige bewoners. De opdrachtgever, de gemeente Schouwen-Duiveland, geeft instructie, verzorgt praktijklessen en komt regelmatig langs bij de leerlingen om de vorderingen te vernemen en eventuele vragen te beantwoorden. Aan het einde van het project, na negen weken, zal er een beoordeling plaatsvinden door de opdrachtgever en de docent. De leerlingen houden dan presentaties, aan de hand van een maquette en een poster vertellen zij wat hun oplossing tegen wateroverlast is en hoe de gemeente in de toekomst van Poortambacht een aantrekkelijke wijk maakt. Na 8 juni is er in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland een tentoonstelling met de posters en maquettes die de leerlingen maken.

bron: WereldRegio  26-01-2012

Kunstwandeling zit in dip en verlangt koerswijziging

Kunstwandeling brokkelt af, zo berichtte de PZC over de afgenomen animo voor het kunstevenement in Zierikzee dat iedere laatste zondag van de maand plaatsvindt. Geen reden tot ongerustheid, stelt Jan Bart Visser van Galerie La Ligne Rouge en tevens voorzitter van de Kunstwandeling gerust. “Afbrokkelen is te zwart-wit gesteld. De interesse is er nog steeds, zo blijkt uit de frequenter bezochte website.” Het aantal bezoekers van enkele galeries die zijn aangesloten bij de Kunstwandeling is wel afgenomen en dat ligt volgens Visser aan de tijdsgeest. “Het enthousiasme van mensen om kunst te kopen neemt af vanwege de economische crisis. Sommige galeriehouders hebben er noodgedwongen een baan naast.”  Het digitale tijdperk begint zelfs in de kunst door te dringen. Vooral het gebruik van social media biedt mogelijk uitkomst voor de toekomst. “Door het inzetten van bijvoorbeeld Facebook, Twitter en een groter opgezette website kunnen we de mensen meer betrekken bij het aanbod aan kunst en cultuur.” Het accent gaat verschuiven naar een digitale variant van de Kunstwandeling. Al surfend op het internet kan een lijst met beeldend kunstenaars worden bekeken en krijgen andere disciplines, zoals dans, theater en film de aandacht. Dit zou er voor moeten zorgen dat de interesse voor kunst groeit. Helemaal op de digitale voet verdergaan is nu nog ondenkbaar. “We zitten in een overgangsfase en we houden gewoon de flyers en posters van de Kunstwandeling aan. We zijn druk in de weer met hoe we in de toekomst verder willen.”  De omstandigheden voor galeriehouders zijn op het moment niet ideaal. “Er is al zo’n groot aanbod van kunstroutes en kunstwandelingen in Nederland. Dan wordt de spoeling wat dunner.” ’s Zomers is het met de toeristendagen nog weleens druk met mensen die de galeries een bezoek brengen. Maar alleen van die toevallige passanten kunnen galeries niet bestaan. Voor een hernieuwde interesse in de galeries en de tentoongestelde kunst zal op eigen wijze een nieuwe weg worden ingeslagen. “Wil je tegenwoordig een goedlopende galerie, dan moet je zelf de PR doen. Je moet vernieuwend zijn.” Dat houdt niet in dat de Kunstwandeling drastisch van karakter verandert: “We blijven op de oude voet doorgaan, maar met een nieuw systeem van PR-voering.” Visser beseft dat je mensen zelf moet enthousiasmeren: “Als je niets doet, dan komen de mensen ook niet naar je toe.” En dat is nou juist wat de galeriehouders nodig hebben, die belangstellende kunst- en cultuurliefhebbers die ook met hun tijd meegaan. Jan Bart Visser hoopt en vertrouwt op een gunstig toekomstperspectief voor de Kunstwandeling: “We realiseren ons dat we in een dip zitten, maar ook dat we door koerswijziging meer mensen bij de Kunstwandeling kunnen betrekken.” (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Van der Wekken breekt met FiZi

Daan van der Wekken heeft met onmiddelijke ingang zijn voorzitterschap van filmtheater FiZi neergelegd. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de andere bestuursleden inhoud willen geven aan het nieuwe theater in de Weverij in Zierikzee. De Weverij wordt vanaf september dit jaar het nieuwe onderkomen van FiZi. Het bestuur zet in op het verbreden van het culturele aanbod en start een onderzoek naar een professionalisering van de horeca. Van der Wekken laat desgevraagd weten daar niet tegen te zijn, maar hij maakt zich zorgen over de snelheid waarmee het wordt opgepakt.

bron: WereldRegio  26-01-2012

Herdenking hospice

  In het afgelopen jaar hebben 22 mensen de laatste tijd van hun leven doorgebracht in het Kaaskenshuis in Zierikzee. Sommigen verbleven er langer, anderen maar een paar dagen. Tijdens een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst worden deze overledenen herdacht door hun nabestaanden en de mensen die hen hebben verzorgd. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst worden ook de overledenen herdacht waar het afgelopen jaar Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg thuis zijn geweest om ondersteuning te bieden. “Wij merken dat veel mensen er prijs op stellen om terug te kijken”, zegt vrijwilligerscoördinator Veronique Vink. “Het thema van de bijeenkomst is dit jaar ‘Waar liefde is en zorg om elkaar, daar is men het liefste thuis’. Deze gedachte staat centraal. Er is een overdenking en zang van vrijwilligers. Nabestaanden kunnen een kaars aansteken voor hun naaste. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten. Daar wordt altijd ruim gebruik van gemaakt. Veel nabestaanden vinden het fijn om nog weer eens even contact te hebben met de vrijwilligers, met wie tijdens het verblijf van hun geliefde veel en intens contact is geweest. En voor de vrijwilligers is het ook goed om nog eens samen terug te kijken op een bijzondere periode en om te horen hoe het nu gaat.”  Het is voor nabestaanden ook mogelijk om een steen in de vijver van de waterloop bij het hospice te leggen. Er staat een bankje, waar de partner of het kind op ieder moment even rustig kan gaan zitten. De herdenkingsbijeenkomst is op vrijdag 27 januari van 15.00 tot 16.00 uur in de Lutherse Kerk, Gat van West-Noordwest in Zierikzee. Naast de genodigden zijn ook andere belangstellenden van harte welkom. (foto: Marieke Mandemaker)

 

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Aandacht voor monumenten

De gemeente Schouwen-Duiveland behoort met een omvangrijk monumentenbestand tot de top 10 van cultuurhistorische gemeenten in Nederland. Om ook kwalitatief tot de top te blijven behoren en omdat juist cultuur van Schouwen-Duiveland een aantrekkelijke vakantiebestemming maakt, heeft de gemeente besloten een erfgoednota op te stellen. Deze nota moet inzicht geven in het erfgoed dat Schouwen-Duiveland rijk is, hoe het beheerd moet worden en op welke manier het kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid, of beter gezegd de identiteit en het imago van de gemeente. Op het eiland zijn veel maatschappelijke partijen en particulieren actief die zich inzetten voor het behouden en uitdragen van het erfgoed. De gemeente wil hen betrekken bij het opstellen van de erfgoednota.

 

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Ouderen in beweging krijgen met beweegproject ‘Elke stap telt’

  Ze zullen nog een stapje extra moeten zetten, de Zeeuwse ouderen, blijkt uit onderzoek van de GGD Zeeland. De afgelopen drie jaar is het bewegingspatroon van de ouderen al wel verbeterd, want er wordt wekelijks door meer van hen gesport. Hoewel deze trend dus positief is, beweegt de helft van de 75-plussers nog onvoldoende. Op 5 april vindt de landelijke aftrap plaats van een bewegingsproject voor ouderen dat ook in Zeeland van start zal gaan om ook de andere helft (meer) in beweging te krijgen. ‘Elke stap telt’ heet het nieuwe project. “Wandelen is best populair onder ouderen. Ik hoop dat ook de mensen die niet of nauwelijks bewegen het bewegen gaan ontdekken”, vertelt Mels Hoogenboom van het Welzijnshuis in Zierikzee. Hoogenboom is een van de initiatiefnemers voor het beweegproject in Zeeland. “Het idee komt uit België waar het veel ouderen stimuleert om meer te bewegen. Dankzij het sociale contact en de motiverende werking van een stappenteller is het daar een groot succes.” Voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. Bewegen voor ouderen vereist nog net iets meer aandacht, omdat het de zelfredzaamheid en de mobiliteit van deze groep verbetert. Bovendien werkt het beschermend tegen ziekten, zoals diabetes en botontkalking. “Het is mooi als je totaal niet actief bent om dan dankzij ‘Elke stap telt’ te ervaren dat niet alleen het bewegen een positieve uitwerking heeft, maar ook het sociale aspect.” Voor het project is een speciale wandelbox ontwikkeld met daarin een stappenteller, praktische informatie en een persoonlijk beweegplan. De ouderen gaan gezamenlijk, maar ieder met een individueel plan, in een periode van tien weken aan de slag met hun conditie. “De stappenteller is de grootste motiverende kracht.” Een toevallige ontmoeting tussen ouderen bij de bakker op de hoek resulteerde in een pakkende oneliner die dat illustreert, vertelt Hoogenboom: “Hoeveel stappen heb jij al gezet?” Naast het daadwerkelijk sporten om gezonder en veiliger te kunnen leven worden de ouderen wegwijs gemaakt in gezondheidgerelateerde zaken. Daarvoor biedt ‘Elke stap telt’ wekelijks een informatieve bijeenkomst waar de thema’s gezonde voeding, een actieve leefstijl, omgaan met chronische aandoeningen, depressie en eenzaamheid worden behandeld. “Ze hoeven het niet alleen te doen, maar samen. Hierdoor kunnen we ook bijdragen aan het bestrijden van eenzaamheid.” Of ouderen op het beweegproject zitten te wachten, dat is nog afwachten. Een periode van tien weken is wel te overzien. “Het is redelijk pretentieloos allemaal”, vertelt Hoogenboom. “Je wordt niet ineens verplicht om 10 km te lopen.” Het bereik zit in Zeeland goed: “Elf van de dertien gemeenten in Zeeland doen mee, dus dat is bij voorbaat al een succes”, aldus Hoogenboom. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Talentenjacht Regioruis start

De eerste voorronde van de talentenjacht Regioruis vindt plaats op vrijdag 27 januari in Poppodium Brogum in Zierikzee. Vier jonge Zeeuwse bands strijden om een plek in de finale. Regioruis begint om 20.00 uur en de entree is gratis. In de eerste voorronde komen verschillende pop- en rockstijlen aan bod. Een deskundige jury zorgt voor tips en adviezen en kiest een act voor de finale op zaterdag 9 juni in Brogum. Het publiek krijgt ook de kans uit de vijf voorronden een favoriete band te selecteren. Nieuw bij Regioruis is de DJ-contest. Elke voorronde zal er een DJ draaien. Onder toeziend oog van de DJ’s BenjaminScott en Tempo-Slow worden de ze beoordeeld op een aantal onderdelen. De DJ met het hoogste aantal punten draait tijdens de finale. Zie ook www.mijndingdoen.nl/regioruis.

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Buurtzorg start zorgpension

Half februari start het eerste Buurtzorgpension in Zierikzee. Het Buurtzorgpension is uniek voor Nederland, maar is ook uniek als organisatie. Het Buurtzorgpension is een zorgpension met 24 plaatsen voor behandeling en verzorging in een gastvrije ambiance waar mensen tijdelijk kunnen verblijven. De gasten hebben een eigen kamer met zithoekje, televisie, internet en een eigen badkamer. Het Buurtzorgpension in Zierikzee is voor mensen die behandeld worden in de Victoriakliniek, maar ook voor mensen die uitbehandeld zijn in een ziekenhuis en nog onvoldoende hersteld zijn om terug naar huis te gaan. Ook vanuit een thuissituatie kan een patiënt opgenomen worden in het Buurtzorgpension. Uniek aan het Buurtzorgpension is de grote aandacht voor gastvrijheid en de lage overhead. In het Buurtzorgpension werken geen managers, personeelsfunctionarissen en beleidsmakers. Verpleegkundigen, verzorgenden en gastvrouwen werken als team en leveren gezamenlijk alle zorg en gastvrijheid die nodig is om een cliënt veilig en welkom te laten voelen. Voor de administratieve en personele kant worden zij ondersteund door innovatieve ICT oplossingen.

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Aandacht voor huiselijk geweld

Stichting Zeeuwse Wereldvrouwen besteedt woensdag 1 februari aandacht aan huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen staat gedurende het gehele jaar 2012 op de agenda van de Wereldvrouwen. Bij de politie komen jaarlijks 63.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Dit is het topje van de ijsberg. Huiselijk geweld komt veel meer voor dan we denken en het is een taboe om er over te praten. De stichting Zeeuwse Wereldvrouwen wil het taboe doorbreken en is daarom coalitiepartner van de wereldwijde WE CAN campagne: ‘Samen geweld tegen vrouwen stoppen’. De bijeenkomst op 1 februari wordt geleid door Lieke Bosveld en vindt plaats in de ruimte van de Wereldvrouwen (Room nr. 9) in het Ondernemersatelier aan Calandplein 1 in Zierikzee. Belangstellende vrouwen zijn welkom. Aanvang 14.00 uur.

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Spoedcursus stijldansen

Bij danscentrum Kramer in Zierikzee begint er op 28 januari een spoedcursus stijldansen voor volwassenen. Deze cursus is leuk om het geheugen weer even op te frissen en leuk voor aantaande bruidspaartjes. Je leert binnen een aantal weken alles wat je normaal in een heel jaar leert. Deze lessen kun je uitbreiden met een aantal privé-lessen. Na deze spoedcursus beheers je de dansen voldoende om het volgende jaar bij de tweedejaars in te kunnen stromen.

 

bron: Ons Eiland  26-01-2012

Nu écht aan de slag met de SDpas

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst op 25 januari gaan de gemeente Schouwen-Duiveland en ondernemers, verenigd in de Stichting SchouwenDuivelandPas, écht aan de slag met uitrollen van de technische basisstructuur voor de digitale SDpas. Het is de bedoeling om digitale variant voor de zomervakantie van 2012 te introduceren. Empuls B.V., het adviesbureau dat Stichting SchouwenDuivelandPas tijdens de pilot ‘digitale SchouwenDuivelandPas’ (SDpas) adviseerde en begeleidde heeft de opdracht gekregen om de organisatie en introductie van de digitale SDpas voor toeristen en inwoners te realiseren. De gemeenteraad heeft in haar raadsvergadering van augustus 2011 400.000 euro beschikbaar gesteld voor de periode 2011 tot en met 2014. Uit dit bedrag worden de digitale basisinfrastructuur bekostigd voor de toeristen- en inwonerspas. Naar verwachting zal de digitale pas voor toeristen in de loop van 2012 geïntroduceerd worden. Op het moment dat het systeem volledig operationeel is zal de digitale pas voor inwoners gerealiseerd worden, naar verwachting is dit medio 2013. De digitale SDpas biedt veel meer mogelijkheden aan zowel toeristen en inwoners als ondernemers. Ondernemers die aangesloten zijn bij stichting SchouwenDuivelandPas kunnen in de toekomst gemakkelijker nieuwe arrangementen en diensten toevoegen aan het bestaande aanbod. Toeristen kunnen doormiddel van één en dezelfde pas gebruikmaken van aantrekkelijke aanbiedingen en activiteiten. Aan de inwonerspas worden naast het toeristenaanbod ook extra diensten gekoppeld die alledaagse handelingen moeten vergemakkelijken. Hierbij valt te denken aan het gebruik van de SDpas bij de ondergrondse inzamelcontainers, toegang tot de milieustraat, spaaracties van ondernemers, etcetera. (foto: Ons Eiland, geen naamsvermelding fotograaf)

bron: Ons Eiland  25-01-2012

103-jarige in de bloemetjes

Donderdag 26 januari wordt mevrouw S. Stoutjesdijk-Van Nieuwenhuize 103 jaar. Burgemeester Rabelink feliciteert haar op dezelfde dag in verpleeghuis Cornelia in Zierikzee. Mevrouw Stoutjesdijk werd geboren in Zonnemaire als oudste van een gezin van dertien kinderen. Na haar huwelijk met de heer A.J. Stoutjesdijk woonde ze in Vlissingen. Ze woonden bij het vliegveld maar in de oorlog mochten ze daar niet meer wonen en is het gezin naar Zierikzee verhuisd. Mevrouw Stoutjesdijk heeft twee kinderen gekregen, een zoon en een dochter. De zoon is inmiddels overleden. Ze heeft verder twee klein- en drie achterkleinkinderen.

bron: WereldRegio  25-01-2012

Succesvolle karatekids

In Dinteloord vond zondag een landelijk toernooi plaats, georganiseerd door de Gojukai Karatedo Holland. Alle leden tot en met 15 jaar van bij deze organisatie aangesloten dojo’s konden aan dit laagdrempelig evenement deelnemen. Vanuit Zierikzee waren Tim Suur, Ben Voorhamm, Sytse Rosendal en Job Hillebrand vol enthousiasme afgereisd om op de onderdelen Kata en Team Kata te gaan presteren. Voor Tim was dit zijn tweede karatetoernooi, voor de overige drie was dit hun eerste wedstrijd. De ochtend begon met het onderdeel Kata, waarbij het de bedoeling is een goede uitvoering van het kata (schijngevecht) neer te zetten. De vier karatekids hadden wat last van gezonde spanning, maar lieten zich daardoor niet van de wijs brengen. Hun inzet werd beloond, want ze mochten allemaal een medaille mee naar huis nemen. Sytse werd in zijn categorie derde en Tim, Ben en Job bereikten zelfs, elk in hun eigen categorie, de eerste plaats! Na dit onderdeel konden ze verder strijden op het onderdeel Team Kata. Tim, Sytse en Ben vormden een team, waarbij ze synchroon het kata moesten uitvoeren. Dit ging zo goed, dat ze de tweede plaats behaalden. Dit alles onder toeziend oog van sensei en coach Elsa den Breejen. “Het voordeel van dit soort toernooien is dat kinderen op een eenvoudige manier kunnen kennismaken met wedstrijden en leren hoe het er aan toe gaat. Deze kinderen lieten zich niet van de wijs brengen en durfden toch maar op de wedstrijdvloer te gaan staan. Het heeft geresulteerd in een paar mooie medailles, maar ik vind het belangrijker dat de kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en kunnen doorzetten in dingen die toch spannend en moeilijk zijn.” website www.gojukaizierikzee.nl. (foto: PR Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  24-01-2012

Aanhouding in Zierikzee

De Zeeuwse politie heeft donderavond een 30-jarige inwoner van Zierikzee in zijn woning aangehouden voor het bezit c.q. voorhanden hebben van verdovende middelen en verboden wapens. De politie kwam de man op het spoor nadat er een onderzoek was ingesteld naar het illegale bezit van een vuurwapen. Er werden twee (nep)vuurwapens aangetroffen in de woning van de man alsmede andere illegale wapens zoals pepperspray en een stroomstootwapen. De politie trof verder een hoeveelheid hard- en softdrugs aan. De man is vervolgens inverzekering gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Ons Eiland  20-01-2012

Sjaak Hullekes showt de magie van het modehuis

Sjaak Hullekes, geboren en getogen in Zierikzee, verruilde enkele jaren geleden het Zeeuwse voor Arnhem en ging aan de modeacademie studeren. Vervolgens won hij prestigieuze prijzen en in 2011 opende hij zijn eerste winkel waar hij zijn eigen merk Sjaak Hullekes verkoopt. 25 januari opent hij met zijn show de Amsterdam Fashion Week. “Ik vind het doodeng, want het is echt all eyes on you.” Sjaak leidt een hectisch bestaan als ontwerper en daarnaast zelfstandig ondernemer. Als het even kan komt hij tot rust in Zeeland. “Je ziet de dijken en voelt die zee. Dat geeft een heel veilig en vertrouwd gevoel.” Sjaak deed de mavo, vervolgens de havo en gelijkertijd SPW in Goes. Tot hij door een vriendin uit Dreischor in aanraking kwam met de modeacademie was het niet meteen duidelijk welke richting hij op wilde. “Ik wist dat ik dwangmatig iets met vormgeving wilde doen. Altijd was ik met aankleding bezig. Zelfs in de kroeg.” Geen directe overgave voor het modevak dus. “Misschien werd ik antiquair of binnenhuisarchitect, maar met SPW kon ik altijd terugvallen op het sociaal werk.” Als je iets wilt moet je nog maar zien of het bij je past. “Oké, hier hoor ik thuis, dacht ik meteen toen ik op de modeacademie kwam. Het is maar hoe de jas valt, maar hij beviel me goed.” Zijn winkel straalt een ongekende luxe uit. Je waant je voor even in de Parijse Avenue Champs-Elysees waarin modehuizen van Louis Vuitton, Chanel en Dior liggen. Daar in Arnhem is Sjaak Hullekes de naam die de gevel van Kerkstraat 34-35 siert. “We willen dat mensen die hier komen een onthaast gevoel hebben. Dat oude modehuisgevoel met alles onder één dak.” Daarin is hij zeker geslaagd. “Soms voelt het een beetje alsof we een museumdag hebben. Veel mensen zeggen dan: o wat hebben jullie een mooie winkel en o wat een mooie tuin.” Voor Sjaak is het mooi als er iets uit zijn collectie mee huiswaarts genomen wordt, maar zeker niet het belangrijkste: “Je moet als vormgever mensen prikkelen. Dat hoeft niet alleen met kleding.” Die prikkeling heeft hijzelf net zo goed nodig. “Het beste kom ik tot mijn recht als ik mezelf omring met mooie spullen.” Genieten van die luxe doet Sjaak met volle teugen. Het pand is een toonzaal van antieke meubels, prachtige schilderijen en verse bloemen. “We werken hard, dus waar ik dan het meeste van geniet als ik vrij ben is een mooi keukenblok of fijne kleding.” Inmiddels springen twee honden enthousiast rond de tafel en hapt hijzelf nog snel zijn lunch van tosti en een kop koffie weg. Sjaak leidt samen met zijn partner Sebastiaan Kramer een hectisch leven: “We werkten soms vierentwintig uur per dag, puur uit passie. Lekker met zijn tweeën, honden op schoot en naaien maar.” Dat vluchtige bestaan houd je niet eeuwig vol, besefte hij. “Ik heb voor het eerst een weekend vrij. Doodeng, maar ook hoognodig.” Letterlijk afstand nemen van zijn werk is niet helemaal aan hem besteed: “Meestal ga ik gewoon muren schilderen. Heel dom werk, maar echt heerlijk.” Je bent en blijft niet voor niets visueel ingesteld. “Lijfelijk moe worden, kop legen en dan komt er nog een leuke muur uit ook.” Voor de rust keert hij soms terug naar het geliefde Zeeland, maar zakelijk gezien trekt de provincie hem niet: “Ik zou er nóóit iets willen beginnen, maar mijn wens is toch om ooit weer in Zeeland terug te komen.” Boven: Sebastiaan Kramer (links) en Sjaak Hullekes voor hun winkel in Arnhem. (foto: PR/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  19-01-2012

Kerkhove door na stevige driesetter

Lesley Kerkhove staat bij de laatste acht van een Future in Stuttgart. Ze won donderdagmiddag in een zware driesetter van de Oekraïense Nadiya Kichenok. Met de setstanden 6-4 3-6 7-5 moest de twintigjarige Zierikzeese flink aan de bak. Bovendien is Kichenok een zeer taaie tegenstander in het tenniscircuit en had ze Kerkhove al een keer zeer goed de les gelezen. In 2009 gunde ze haar in Alphen aan den Rijn op gravel slechts drie games. De wedstrijd typeerde zich door veel breaks over en weer. In de eerste set deed Kerkhove in eerste instantie goede zaken door een 4-2-voorsprong te nemen. Kichenok kwam terug tot 4-4, maar Kerkhove pakte daarna door naar 6-4. In het tweede bedrijf liet ze kansen op een 2-0-voorsprong liggen waarna Kichenok het heft in handen nam en de tweede set won. In het beslissende bedrijf was het Kichenok die op 4-2 kwam. Deze keer putte Kerkhove in haar mentale reservoir, trok de stand gelijk naar 4-4 en 5-5 en gaf de elfde en twaalfde game niet af. In de kwartfinale treft de regerend Nederlands kampioen vrijdag haar zuiderbuur Ysaline Bonaventure. Gezien de rankingen van beide speelsters – Kerkhove 422 en de Belgische 1113 – moet de halve finale bereikbaar zijn. Verder zijn alle geplaatste speelsters uit haar speelhelft verdwenen. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  19-01-2012

Mijlpaal Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

In het Gemeentearchief van Schouwen-Duiveland wordt donderdagmorgen 26 januari een feestje gevierd. Die dag wordt stilgestaan bij het feit dat onlangs 40.000 notariële akten toegankelijk zijn gemaakt. Veertigduizend notariële akten zijn nu toegankelijk. Het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland is de eerste archiefdienst in Zeeland die op deze wijze de notariële akten toegankelijk maakt. Dat alles dankzij de inzet van vrijwilligers van het Gemeentearchief. Om het verleden naar het heden door te trekken zijn mr. N.E. Soeters-Schot en K.L.C.W. Schutz-ten Rouwelaar, notaris en kandidaat-notaris van Klaassen Notarissen in Zierikzee aanwezig bij deze bijeenkomst. In het kader van dit project, waaraan vijf vrijwilligers van het Gemeentearchief meewerken, worden de notariële akten van vóór 1811 toegankelijk gemaakt. Dit gebeurt sinds 2004. Het zoeken in deze akten was daarvoor vrijwel onbegonnen werk omdat een goede toegang ontbrak. Het toegankelijk maken houdt in dat deze vrijwilligers de akten indiceren door het overnemen van relevante gegevens zoals de namen van de personen die in de akten voorkomen. Ook de soort akte wordt vastgelegd en de bijzonderheden ervan. Op deze wijze is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akten te doorzoeken. Het omvangrijke bestand is te vinden op de website van de gemeente. Aan de hand van de gevonden gegevens kunnen de akten zelf worden ingezien in de studiezaal. Het project heeft een belangrijke mijlpaal bereikt doordat 40.000 akten, ruim tweederde van het geheel, nu te raadplegen zijn. Deze akten bevatten niet alleen testamenten, huwelijkse voorwaarden of leningen. Notarissen werden vaak gevraagd om verklaringen vast te leggen over bijvoorbeeld burenruzies of het vergaan van schepen. Daardoor is er ook veel vastgelegd over maatschappelijke en economische omstandigheden. De toegang is te raadplegen via: www.schouwen-duiveland.nl/Inwoner/Gemeentearchief/zoeken in de collectie/Notariële akten. Aan dit project hebben de volgende vrijwilligers meegewerkt: At Broer, Piet Dekker, Cor Eilers, Herman Jukkenekke en Haralda van der Vlies.

 

bron: Gemeente Schouwen-Duiveland  19-01-2012

Veilig aan de slag

Schildersbedrijf gebr. Koster

uit Zierikzee is samen met Schoonmaakbedrijf Koster & Co de trotse eigenaar van een nieuwe hoogwerker. Sneller, veiliger en meer accuraat dan voorheen kunnen ze nu aan de slag. “Kostenbesparend is het daarnaast ook, omdat we minder steigers hoeven te gebruiken”, aldus Jan Koster (foto) van het schildersbedrijf. Gebr. Koster verricht voornamelijk onderhoudsschilderwerk uit in de particuliere sector. “Daar zijn we sterk in.” Van scholen en woningen tot bedrijfspanden en monumenten, allemaal nemen de schilders ze onder handen. “Wij lappen gebouwen op, beschermen ze en maken alles esthetisch mooi.” Het schildersvak is aan verandering onderhevig en daar speelt het bedrijf op in: “Steeds nieuwe technieken vereisen dat je mee verandert. Daarom volgt ons personeel regelmatig cursussen om bij te blijven.” Vooral Zierikzee kent veel uitdaging voor de schilders: “Met alle mooie panden in de monumentenstad is het prachtig werk.” Erg veel last van concurrentie heeft schildersbedrijf gebr. Koster niet, maar soms valt er een klus in andere handen: “Het is natuurlijk jammer als voor de mooie projecten, zoals de oude poorten, een offerteaanvraag wordt gedaan bij de concurrent”, vertelt Jan Koster. Onderscheidend hoopt het schildersbedrijf te zijn door klantgericht te werk te gaan: “Wij vechten niet met prijzen, maar door kwaliteit te leveren.” (foto: PR) bron: Ons Eiland  18-01-2012

Schouwse zwemmers doen het goed

De ZWZK (Zeeuwse Winter Zwem Kampioenschappen) in Wachtebeke, georganiseerd door ZC Koewacht zijn voor de Schouwse zwemmers zeer succesvol verlopen. Een groot aantal medailles, zowel op de individuele disciplines als bij de estafettes, werd in de wacht gesleept. Op zaterdag werd het spits afgebeten door Romy Hoogendijk, die als 15-jarige bij de senioren op de 200 wisselslag in 2.28.24 naar de zilveren plaats zwom. Later die dag legde ze ook beslag op de gouden plak tijdens de 100 vrij in haar eigen categorie (jeugd 1-2) en behaald brons op de 100 vlinder. De estafette leverde die dag haar tweede gouden plak op bij de 4 x 100m vrijeslag. Simon Edenburg liet weer van zich spreken door een zeer snelle 1.03.80 op de klokken te zetten op de 100m schoolslag. Met die tijd zwom hij zich in de landelijke top van de schoolslagzwemmers. De minder favoriete afstand van Simon, de 100 rug, verliep ook zeer goed. Met een mooie tijd van 1.03.72 legde hij met een persoonlijk record van 3 seconden beslag op het zilver. Naast een prima race op de 50m vrij (25.13 sec, vierde plaats) won ook hij goud bij de estafette 4 x 100 wisselslag. Zondag ging de wedstrijd verder. Ook nu kwamen de zwemmers goed voor de dag. Edenburg zwom naar een gouden plak op de 100 vlinder in opnieuw een uitstekende tijd: 58.12 sec. Daarnaast verbeterde hij zich die dag tot tweemaal toe op de 100 vrij en won daarbij individueel brons (54.32) en goud bij de estafette (54.06). Casper Zwier kwam (foto) uit op zijn favoriete onderdelen: de 100 vlinder en de 100 vrij. Hij liet er geen misverstand over bestaan wie de allerbeste in zeeland is: met een toptijd van 54.91 op de 100 vrij en 103.45 op de 100 vlinder won hij persoonlijk 2 maal goud. Ook de estafette leverde hem nog een gouden plak op. Romy Hoogendijk liet ook zondag weer van zich spreken. Als eerste een 2e plaats op de 100 ss leidde de opmars in tot een goede race op de 100 rug die ze winnend afsloot in 1.09.06. Toen tenslotte de estafette 4 x 100 wissel (1e plaats) was verzwommen kon ze haar 7e medaille van het weekend gaan ophalen. Uiteindelijke oogst bij de winterkampioenschappen: Romy: 4 x goud, 2x zilver, 1x brons; Simon:4 x goud, 1 x zilver, 1 x brons; Casper: 3x goud. Tom van Gils, uitkomend voor ZV Onderdak uit Zierikzee zwom dit weekend ook prima tijden. Een flinke verbetering op de 100 vlinder kon hij noteren naast goede prestaties op de rug-, school- en vrije slag. Het leverde hem helaas geen podiumplaatsen op. (foto: Eric van der Eijk)

bron: Ons Eiland  17-01-2012

Rivaliteit loopt uit de hand

Een ruzie tussen twee inwoners van Zierikzee neemt steeds grotere vormen aan. Begonnen met het in brand steken van de boot van een van de mannen tijdens de oudejaarsnacht aan de Nieuwe Haven in Zierikzee, werd gevolgd door twee andere incidenten. De eigenaar van de boot zou de wagen van de vermoedelijke brandstichter vernield hebben. Dat werd deze week met een tegenactie beloond. De wagen van de eigenaar van de boot werd in brand gestoken (foto). De politie heeft er nog geen verklaring over uitgegeven. Maar de feiten liegen er niet om.

 

bron: WereldRegio  17-01-2012

Politie via Twitter bereikbaar

Deze week is Politie Zeeland een pilot gestart waarin medewerkers van het servicecentrum berichten die aan het twitteraccount @politiezld worden verstuurd uitlezen en waar mogelijk beantwoorden. Daarmee is Politie Zeeland één van de eerste politiekorpsen die Twitter op deze manier in het werk-proces heeft ingebed. Het servicecentrum is verantwoordelijk voor de beantwoording van het telefoonnummer 0900 – 8844 en voor de beantwoording van e-mails die aan Politie Zeeland worden verzonden. Omdat het servicecentrum de vraagbaak is voor het Zeeuwse korps, de plaats waar burgers met hun vragen aan Politie Zeeland terecht kunnen, is dit ook bij uitstek de plaats waar reacties en meldingen via Twitter moeten binnenkomen en kunnen worden uitgezet in verdere processen. Via Twitter kunnen burgers reageren op berichtgeving, vragen stellen aan Politie Zeeland en melding maken van overlast of zaken die opvallen en die voor de Politie van belang kunnen zijn. Voor urgente zaken kunnen mensen het beste contact opnemen via 0900-8844 of 112 (heterdaad). Het is niet mogelijk om via Twitter aangifte te doen. Twitter wordt sinds ongeveer een jaar actief ingezet in communicatie bij incidenten, voor opsporingsberichtgeving en bijvoorbeeld voor het verzenden van preventietips. Het Twitter-account van Politie Zeeland heeft inmiddels bijna 8.000 volgers en dit aantal groeit nog dagelijks. Met het groeiende aantal volgers neemt ook het aantal vragen, opmerkingen en meldingen toe, die mensen aan ons zenden via Twitter. Tot nu toe was de verwerking van de berichten, die via Twitter binnenkwamen, niet ingebed in de procedures. Door Twitter onder te brengen bij het servicecentrum hopen we nog beter aan te sluiten op de wensen op het gebied van bereikbaarheid in de huidige tijd. De proef loopt voorlopig tot 1 mei a.s. en wordt dan geëvalueerd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  17-01-2012

Rekening waterschap is onderweg

Zaterdag 21 januari ontvangen alle Zeeuwse huishoudens de aanslag Gebruikersheffingen 2012 van waterschap Scheldestromen. In totaal verzendt het waterschap ruim 180.000 aanslagen. Bij het aanslagbiljet wordt een bijsluiter meegezonden met informatie over de betaalwijze, de mogelijkheid tot het vragen kwijtschelding of het indienen van een bezwaar tegen de aanslag. Ook is er een apart telefoonnummer en e-mailadres waar mensen vragen kunnen stellen over hun aanslag. Dit nummer is 088-246 1100 en is te bereiken tegen lokaal tarief. Het e-mailadres is belastingen@scheldestromen.nl. Ook op de website van het waterschap www.scheldestromen.nl is alle informatie te vinden. Eind april ontvangen de eigenaren van een woning en andere gebouwen de aanslag waterschapsbelasting voor eigenaren. Deze belasting is gerelateerd aan de WOZ-waarde. De gebruikersheffingen bestaan uit twee delen. De zuiverings- of verontreinigingsheffing die wordt gebruikt voor het zuiveren van afvalwater. Het andere deel is de watersysteemheffing ingezetenen. Deze belasting wordt gebruikt voor het onderhoud aan dijken, wegen en sloten en de beheersing van het waterpeil. Waterschap Scheldestromen betaalt het grootste deel van de werkzaamheden met belastinggeld.

bron: WereldRegio  17-01-2012

Mondragon-debacle door gebrek aan monumentenbeleid?

Dat het nu weer stil ligt rond Mondragon komt wat het CDA betreft vast door het ontbreken van een monumentennota. De gemeente verkocht het oude theater aan Zeeuwland, dat er graag appartementen in wil bouwen. Maar een rijksdienst voor monumenten heeft daar een stokje voorgestoken. Er zitten teveel monumentale elementen in het pand, dat alleen het handhaven van de gevel niet door de beugel kan. Het CDA wil weten hoe nu verder? Het zal nog zeker tot eind februari duren voordat daar mogelijk meer duidelijkheid over komt. Alle betrokkenen moeten nog met elkaar rond de tafel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad) bron: WereldRegio  17-01-2012

Onderhoud bestrating Noordhavenpoort

Het onderhoud aan de bestrating in de Noordhavenpoortin Zierikzee maakt het nodig dat deze binnenkort nogmaals tijdelijk wordt afgesloten. De huidige bestrating wordt vervangen door een bestrating die de bereikbaarheid van de binnenstad voor fietsers en voetgangers makkelijker maakt. De Noordhavenpoort in van maandag 23 januari 2012 t/m woensdag 8 februari 2012 afgesloten voor alle verkeer. Ook (brom)fietsers en voetgangers kunnen er niet langs. Gele borden geven de stremming aan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad) 

bron: Gemeente Schouwen-Duiveland  16-01-2012


Gemeente aan de slag met lokaal onderwijsbeleid

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat aan de slag met de raadsopdracht om een visie op het lokaal onderwijsbeleid te formuleren. Naast deze onderwijsvisie zal er ook een Lokaal Educatieve Agenda opgesteld worden. Om tot de inhoud van beide opdrachten te komen zal de gemeente met haar partners in het onderwijs, kinderopvang en zorginstellingen in gesprek gaan. Allereerst omdat zij over veel kennis beschikken over dit gebied en omdat de gemeente het belangrijk vindt dat de partners zich herkennen in de inhoud van de nota’s. Nadat de gemeenteraad de onderwijsvisie en Lokaal Educatieve Agenda in de raad van oktober vaststelt zal de gemeente met diezelfde partners uitvoering gaan geven aan de plannen die uit deze opdrachten voortvloeien. De onderwijsvisie en de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) worden opgesteld om tijdig te kunnen inspelen op alle ontwikkelingen op het gebied van onderwijs (zoals passend onderwijs en demografische ontwikkelingen), de voorschoolse voorzieningen (harmonisatie voorschoolse voorzieningen en voor- en vroegschoolse educatie). Door het ontwikkelen van een onderwijsvisie worden relevante maatschappelijke ontwikkelingen tijdig gesignaleerd en kunnen deze in het onderwijs van de toekomst worden vertaald. Op deze manier zorgt de gemeente samen met de betrokken partijen dat er ook in de toekomst onderwijs en voorschoolse voorzieningen op Schouwen-Duiveland zijn die aansluiten op de behoeften van de kinderen. In de strategische visie heeft de gemeente diverse uitspraken gedaan over hoe zij in de toekomst met maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs wil omgaan. Zij stimuleert bijvoorbeeld samenwerking van primair onderwijs binnen de gemeente. Met als doel kwaliteit en huisvesting te verbeteren. Daarnaast wil zij in de toekomst functies voor kinderen op één plek organiseren waarbij de voorkeur uitgaat naar leegkomende ruimten in schoolgebouwen of bijvoorbeeld dorpshuizen. Ook vindt de gemeente een goede relatie met het onderwijs zeer belangrijk omdat zij een rol kan vervullen in het stimuleren van actief burgerschap. Dergelijke uitgangspunten zullen terugkomen in de LEA en onderwijsvisie.

bron: WereldRegio  16-01-2012

Zeeuwland komt met nieuwe ondernemingsstrategie

Woningbouwvereniging Zeeuwland (foto) komt 9 februari met een nieuwe ondernemingsstrategie voor de komende jaren naar buiten. Ook heeft het bedrijf ervoor gekozen een nieuw logo te laten ontwikkelen, dat aansluit bij de nieuwe koers die Zeeuwland uitzet. Ook het nieuwe logo wordt die dag gepresenteerd tijdens een wat Zeeuwland ‘ontdekkingsreis’ noemt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

 

bron: WereldRegio  16-01-2012


Delta Sport werkt in Vlaardingen aan herstel

Hoewel er net als vorige week verloren werd en er geen revanche kwam op HWC, zag trainer Rob de Vos een veel beter Delta Sport. Dat de mannen van het eerste team van de Zierikzeese handbalvereniging thuis horen in de regioklasse, daar zijn de ‘geleerden’ het na ruim een halve competitie wel over eens. Dat werd zondagmiddag in Vlaardingen maar weer eens bewezen. De nummer drie van de competitie – de titelstrijd spitst zich vooralsnog toe tussen Oliveo en SOS Kwieksport – ging slechts rusten met een doelpunt voorsprong. Wat De Vos zag voor de pauze zag, stemde hem tot tevredenheid. ,,Het ging aanzienlijk beter dan vorige week tegen Hercules 4. Thuis tegen HWC hadden we een inzinking, maar nu stonden we goed in de opstelling, was het verdedigend goed en hadden we goede variatie in de aanvallen.” Met de wetenschap uit de eerste helft had De Vos wel hoop voor het tweede bedrijf om het HWC blijvend lastig te maken. Echter, op een andere manier van verdedigen door de Vlaardingers bleef Delta Sport het juiste antwoord schuldig. Hiervan maakt HWC goed gebruik en sloeg een gaatje van drie à vier goals. De Vos: ,,Het zat even niet mee. Het gaatje bleef en we kwamen niet dichterbij”. Als intermezzo van de competitie komt Delta Sport in het kader van de bekerstrijd komende donderdag uit tegen Avanti. ,,Dat is wel even lekker. Met de druk er af een pot kunnen spelen”, aldus De Vos. Naar verwachting maken Thijs de Vos en Kevin Meulmeester dan na langdurig blessureleed hun rentree.  Scores Delta Sport: Kenneth Mellaart 9 (links op de foto), Guido de Graaf 5 (rechts), Jimmy Niemans 4, Guust Sluijs 3, Jerry Aertssen 1.

bron: WereldRegio  15-01-2012

Reguliere overwinning volleybalsters Forza

Op de eerste set na hebben de volleybalsters van Forza een verwachte en reguliere zege op Vollido geboekt. De nummer laatst uit de promotieklasse A pakte in sportzaal de Vanger nog brutaal de eerste set, maar daarna was het eerste vrouwenteam van de eilandelijke volleybalclub vrijdagavond heer en meester: 21-25 25-18 25-22 25-16. Na de zege staat Forza zesde in de rangschikking.

 

bron: WereldRegio  15-01-2012

Derde plaats G-voetballers MZC’11

Het G-elftal van MZC’11 is op een zaalvoetbaltoernooi in het Goese Sportpunt Zeeland derde geworden. In een halve competitie met MOC’17 2 en 3, SSV’62 2, Terneuzenze Boys, Bavel, Dauwendaele 2 en Internos 2 won MZC’11 drie keer. Namens de Zierikzeese voetbalclub kwamen Ronald Seeder, Ronald Pankow, Kees van Oeveren, Guus van de Linde, Marco Berrevoets, John Verloo, Richard in ‘t Veld, Walter Ezinga en Michel Visser in actie. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  15-01-2012

All Ready weer flink onderuit

All Ready heeft weer een flinke nederlaag geleden in de derde klasse K. In de zevende wedstrijd van de zaalcompetitie was Blauw Wit sterker dan het Zierikzeese korfbalteam van trainer René Proost. In sporthal Onderdak werd het zaterdagmiddag 10-19. Blauw Wit maakte het verschil pas na rust want bij het scheiden der helften stond All Ready slechts achter met 7-8. Na zeven duels blijft derhalve puntloos. (archieffoto: All Ready)

bron: WereldRegio  15-01-2012

Pleijte winnaar jubileumeditie Deltacross

Tim Pleijte heeft de veertigste editie van de Deltacross op zijn naam geschreven. De atleet uit Zoutelande, tweede in tijdens de 39e uitgave, won de jubileumwedstrijd in Boswachterij Westerschouwen met ruim een halve minuut voorsprong op Martijn de Kok uit Heinkenszand. Pleijte legde de tien kilometer af in 33,45 minuten. Namens de eilandelijke atleten was Zierikzeeënaar Niels Goudszwaard (foto) met 36,55 minuten goed voor een tiende plaats. Bij de vrouwen was Esther Vermue de sterkste. De Lewedorpse liep 4,4 kilometer in 17,07 minuten.

bron: WereldRegio  15-01-2012

Marjolein Meijers in De Rode kamer

Op zaterdag 4 februari is Marjolein Meijers met haar theatershow “VAN BERINI TOT SOLEX” te zien zijn in De Rode Kamer in Zierikzee. Al 25 jaar lovende kritieken over de muziek en de liedjes van Marjolein Meijers. Meer dan tweeëntwintig jaar was Marjolein Meijers Annie. Met Harrie (= Hans Kemeling) vormde zij “De Berini’s”. In 2006 zette zij de motor van het theaterduo uit. Definitief dacht men. Maar met Bob Fosko maakte ze een doorstart. Diezelfde Annie is in een muzikale verhouding inmiddels An gaan heten, want met Jan Rot vormt ze “An & Jan”. Maar Marjolein Meijers is ook gewoon Marjolein Meijers. Onder haar eigen naam treedt zij sinds 2007 op. Solo en toch ook weer niet, want ze komt met de muzikale broers Walter en Onno Kuipers. Hun eerste programma heette “Solex”. NRC-Handelsblad noemde het “een kleinood” en volgens het AD “grijpen de vrolijke liedjes en nummers je naar de strot”. Voor de opvolger, “Van Berini tot Solex”, geldt hetzelfde. “Spetterend en ingetogen”, “vrolijk en stemmig”, “goed gearrangeerd en mooi van eenvoud…” Dat zijn zo wat kreten die de afgelopen twintig jaar voorbijkwamen in de pers als het ging over de liedjes van Marjolein Meijers. In deze “van Berini tot Solex” draait alles weer om de muziek. Samen met haar muzikanten – Walter Kuipers en Onno Kuipers – leidt Marjolein het publiek door haar muzikale leven. Van Ierse traditionals, langs de Amerikaanse Western Swing tot de vette onvervalste Cayun. Ze brengt de allermooiste oude liedjes. En ze zingt nieuwe liedjes die de allermooiste gaan worden. Natuurlijk wordt dit alles gelardeerd met smeuïge verhalen, ontroerende achtergronden en een vette lach… Kaarten zijn te reserveren op derodekamer@monumentenweb.nl of 06 128 77 621. Boven: Marjolein met Walter op viool en Onno op accordeon.

bron: De Rode Kamer  15-01-2012 

Rollerbankwedstrijd in café de Biet

Op zondag 5 februari 2012 organiseert café “De Biet”, in samenwerking met de Stichting Wielersport Zierikzee een rollerbankwedstrijd. Deze wedstrijd is alleen voor inwoners van Schouwen-Duiveland en licentiehouders zijn uitgesloten van deelname. Er zal in koppels van 2 tegen elkaar worden gestreden over een afstand van 500 meter. De 2 tegenstanders komen 2x tegen elkaar uit waarna de winnaar doorgaat naar de volgende ronde. De uiteindelijke winnar mag zich kampioen van Schouwen-Duiveland noemen. Het geheel zal aan elkaar worden gepraat door Joop van der Laan, bij velen wel bekend als sportpresentator van omroep Zeeland. De wedstrijd begint om 15.00 uur en de finale is, afhankelijk van het aantal deelnemers, gepland rond 19.00 uur. (inschrijving kan tot 1 februari via het Inschrijfformulier)

bron: Rijwiel Toerclub Schouwen-Duiveland  14-01-2012

“Zodra je ergens stopt, weten ze je te vinden”

Goede meisjes, die op landelijk niveau een aardig woordje meespreken, heeft gymnastiekvereniging Delta Sport in het verleden en heden al aardig wat opgeleverd. Goede selectiejongens zijn er eigenlijk nooit geweest. Met de ‘thuiskomst’ van Julian Ringelberg komt daar verandering in. De geboren Zierikzeeënaar Ringelberg is een oude bekende voor de Zierikzeese club. Net afgestudeerd aan de Haagse ALO werd hij in 1997 voor de eerste keer trainer van Delta Sport. Vergeleken met nu was de turnvereniging beduidend kleiner en werd er wel eens gesproken over het voortbestaan van de club. “Er was ook amper een bestuur. Met z’n drieën (hijzelf, Antoinette Timmerman en Krijn Saman, red) waren we het bestuur. Het was wel heel makkeljk werken want we hadden korte lijnen. Als je zag hoeveel tijd je er toen instak… ’s Avonds zette ik de toestellen klaar. Ja, dat was wel gekkenwerk, maar het had ook wel wat.” In 2006 verdween Ringelberg van het Zierikzeese turntoneel maar verloor hij nimmer de club uit het oog. “Jutta Padmos (hoofdtrainster Delta Sport, red) zag ik regelmatig op wedstrijden en ik hield de site ook in de gaten om te kijken hoe ze het deden. Je wilt toch weten hoe het gaat bij de club waar je begonnen bent”, spreekt de 38-jarige Ringelberg. De tijd stond uiteraard niet stil tussen zjn vertrek en de keuze om weer aan de slag te gaan bij Delta Sport. De club is als kool gegroeid tot tegen de driehonderd leden met ‘nevenvestigingen’ in Bruinisse en Burgh-Haamstede en er komt in 2014 de zo lang gekoesterde, nieuwe turnhal. Ringelberg: “Nu draait het bestuurlijk allemaal goed en hoef ik me daarom geen zorgen meer te maken”. In zijn situatie is er ook wat veranderd. De gym- en wiskundeleraar is inmiddels getrouwd, heeft twee kinderen en woont alweer vijf jaar in Nieuwerkerk. Bovenal heeft hij ervaring opgedaan en in keukens bij andere clubs buiten Schouwen-Duiveland gekeken. Na Delta Sport stak hij eerst zijn licht op bij turncombinatie Zuid-West-Nederland en daarna ging Ringelberg aan de slag bij Dynamo Roosendaal. In beide gevallen betrof het een assistent-trainerschap. Die functies bevielen hem wel. “Het geeft een heleboel minder drukte als assistent-trainer. Dat is ook wel lekker. Bij Delta Sport moest je alles doen als er iets of wat georganiseerd moest worden. Nu kon ik na de training naar huis en was ik klaar.” Na het West-Brabantse avontuur toog hij, als hoofdtrainer, naar KDO in Hellevoetsluis. “Ik was niet van plan over te stappen, maar bij KDO hadden ze me harder nodig dan in Roosendaal.” Achteraf bekijkend vindt Ringelberg het juist goed dat hij bij andere clubs actief is geweest. “Ik heb er veel geleerd en overal pik je dingen op. Ik heb veel waarom-vragen gesteld. Het was een leerzame periode.” Het hoofdtrainerschap bij KDO duurde tot de zomer van 2011. Niet lang daarna werd hij benaderd door Padmos met de vraag of hij een terugkeer wilde overwegen. “Zodra je ergens stopt, weten ze je te vinden”, bemerkt Ringelberg die de afgelopen jaren ook door andere clubs is benaderd. Bij Delta Sport kreeg hij na wat bedenktijd het juiste gevoel. De redenen dat hij rustig een nieuwe groep selectiejongens letterlijk en figuurlijk kan gaan vormen, de korte reisafstand en de komst van een nieuwe turnhal in Zierikzee deden hem overstag gaan. “Turnen blijft trekken en ik wil jongelui een eindje op weg helpen. Ik wil er leuke en goede sporters van maken die er plezier in hebben. Dat heeft me altijd geboeid”, vertelt Ringelberg. “De nieuwe hal heeft er ook mee te maken. Ik heb de laatste jaren in vele goede turnaccomodaties gezeten en dan heb je niet veel zin meer in een oud gymzaaltje aan de slag te gaan. Maar met jonge jongetjes kan ik er wel aardig mee uit de voeten. Dat hoeft hun turnopleiding niet te belemmeren.” (foto: Delta Sport)

 

bron: WereldRegio  13-01-2012

“Fietsen moet je kunnen voelen”

Het is altijd even afwachten of mensen na een overname de drempel van een winkel overkomen. De eerste voortekenen voor Marco en Luciënne Kristalijn zijn perspectiefvol. Op de eerste dag verkocht hij meteen een fiets en monteur Ad Goudzwaard blijft het Nieuwerkerkse echtpaar trouw. Goudzwaard repareert al veertig jaar fietsen en dergelijke en deed dat de afgelopen decennia voor Jan de Jonge, die zijn fietsenzaak aan de Zierikzeese Weststraat overdeed aan de Kristalijnen. Ze hebben goed van de gelegenheid gebruik gemaak door de winkel met eigen inzichten in te ‘kleuren’. Het is vooral een ruime, overzichtelijke winkel waarin afdelinkjes zijn gecreëerd. Op de begane grond staan de kinder- en mamafietsen bij elkaar, bij de racefietsen is passende kleding gezet en bij de stadsfietsen liggen bijvoorbeeld de mandjes ernaast. Op de eerste etage van Jan de Jonge Fietsen (in plaats van tweewielers, red) is een aparte kinderfietsenafdeling gemaakt. Het is bijna lastig om hier niet te slagen. De slogan ‘meer dan alleen fietsen’ zegt veel over de ‘nieuwe’ zaak en aanpak van de Nieuwerkerkers. Naast de aparte afdelingen hangen er drie grote sfeerbeelden; alsof je er zo langs kunt fietsen of even af kunt stappen om te genieten van het uitzicht. Opvallend zijn tevens ook de rode achterwanden en de balie van steigerhout. Echter, zeer in het oog springend is de ‘groene grasmat’ met een mooie houten tafel. Het is als een rustpunt te midden van alle fietsen eromheen en een stekje waar Kristalijn op zijn gemak met klanten kan praten over de fiets en alles wat daarbij komt kijken. “Een fiets is een dure aankoop. Daar moet je even bij stilstaan en aandacht aan geven.” Als werknemer van Agu was Kristalijn al bekend met de fietsenzaak van De Jonge en alle andere fietswinkels van half Nederland. “Jan wilde het wat rustiger aan doen en wij zagen voor ons de uitdaging op het eiland”, verklaart Kristalijn de overname. “Het is qua ligging, afmeting en grootte de ideale ruimte voor de toekomst want in deze ruimte kan ik alles laten zien: elektrische fietsen, MTB’s en stadsfietsen. Fietsen moet je kunnen voelen en er moet sfeer hangen.” Jan de Jonge Fietsen heeft verder een bus waarmee fietsen gratis worden gehaald en gebracht, ze repareert fietsen van alle merken, is net als Verton in Burgh-Haamstede lid van Bike Totaal en komt eind januari met een webshop. In deze periode is er bij Jan de Jonge Fietsen een actieweek zodat de klanten nog eens goed kennis kunnen maken met de winkel en haar nieuwe eigenaren. Boven: Marco en Luciënne Kristalijn. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-01-2012

Roks maakt Kloetinge nog meer eilandelijk getint

Zierikzeeënaar Dolf Roks (foto) gaat per direct de dinsdagtraining van Kloetinge leiden. De trainer uit Dreischor neemt die training voor zijn rekening omdat de nieuwe coach van de Zuid-Bevelandse hoofdklasser, Diederik Hiensch, naast zijn nieuwe club op dit moment ook oefenmeester is van zondagploeg Terneuzen. Hiensch is de opvolger van de dinsdag opgestapte Cees Houtepen. Met de komst van Roks naar Kloetinge is het team nog meer eilandelijk getint. De spelers Mats Willemse, Michel Maaskant, Jaco van der Schee, Corne Schilperoort (momenteel werkend aan zijn revalidatie) en Ingmar Quist voetballen er al een of meerdere seizoenen. 

bron: WereldRegio  13-01-2012

Hullekes heeft het gemaakt

Een grote meneer. Dat wordt of bter gezegd is, Sjaak Hullekes onder de Nederlandse modeontwerpers. Geboren en getogen in Zierikzee en er gewoond tot en met de eeuwwisseling opent Hullekes 25 januari de Amsterdam Fashion Week (AFW), internationaal gezien een zeer aansprekende modeshow. “Het is een positie die je jezelf nooit mag toeëigenen. Daar moet je voor gevraagd worden”, stelt Hullekes zich (te?) bescheiden op. Verrast en vereerd zijn ook woorden die Hullekes te binnen schieten toen hij en zijn partner Sebastiaan Kramer, in leven en werk, gevraagd werden met hun collectie de AFW te openen. “Dat we ons al zo groot mogen profileren, is te gek.” Het voelt als een bevestiging voor de inspannningen die het tweetal tot nu toe heeft gedaan. Gezien de ‘prestatiecurve’ van Hullekes (en Kramer) kwam de vraag ook iet helemaal als een verrassing. Vijf jaar geleden lanceerde hij eveneens op de AFW zijn label, in 2009 kreeg hij de Dutch Fashion Award en in 2011 opende hij zijn eerste winkel Arnheim Fashion in de bijna gelijknamige stad waar hij de modeacademie ArtEZ succesvol afrondde. Het is dus snel gegaan met de nu dertigjarige Hullekes (www.sjaakhullekes.com) “Ik wilde eigenlijk een heel braaf en burgerlijk baantje gaan zoeken en wilde  graag gaan werken voor een paar merken. Ik houd van regelmaat en rust. Met een goed salaris en een leuk huisje was ik al dik tevreden”, vertelt Hullekes wat hij na zijn studie had willen doen. En dat terwijl hij niet eens wist dat hij mode-ontwerper wilde worden. “Wel dat ik dwangmatig wilde vormgeven”, voegt Hullekes er aan toe. “Ik wilde het veel breder dan personen trekken. Ik wilde antiquair worden of huizen aankleden, maar ik wist er niet een vinger op te leggen hoe ik het moest doen.” Tijdens de regelmatige bezoekjes met zijn ouders naar Antwerpen vormde zich bij Hullekes langzaam een beeld wat hij daadwerkelijk wilde. “We gingen daar mooie kleren of wat dan ook kopen en ben verliefd en verzot geraakt in Antwerpen. Er werden allerlei winkels geopend en zag er een vibe ontstaan. Het voelde ontzettend magisch aan en mode was voor mij de meest directe vorm om iemand aan te kleden.” Derhalve koos Hullekes niet voor zijn geliefde Antwerpen voor een modestudie, maar op aanraden van een oude schoolvriendin uit Dreischor, Marry-Lou Berkulin, voor ArtEZ. “Een hele schoolse school en Arnhem is stiekem een beetje een dorp”, refereert Hullekes aan zijn oude woonplaats. “Er is geen afleiding zoals iAntwerpen en dat vond ik wel fijn.” Na zijn studie te hebben afgerond, verhuisde hij met zijn vriend Kramer naar het mondaine Berlijn. Echter, naar aanleiding van hun eindexamenopdracht (“We misten wat in de mannenmode en wilden een nieuw geluid”) kregen ze vele aanbiedingen van personen en bedrijven binnen. Ze besloten terug te keren naar hun roots, Arnhem. “Daar zijn we een bedrijf gestart en hebben een werkmaatschappij gevormd tot wat het nu is.” In die periode werd ook het label Sjaak Hullekes opgericht. Zijn label is nu ‘vastgeplakt’ aan een zogenaamd hoog segment. Dat zit ‘m in het gebruik van natuurlijke materialen, de productie(tijd) en de prijs. Een shirt kost bij Sjaak Hullekes kost rond de tweehonderd euro en voor een broek tellen mannen al gauw een kleine driehonderd euro neer. Hullekes: “Het label is betrekkelijk ingetogen en verfijnd klassiek. We proberen de traditie van het oude modehuis terug te brengen. De kleren worden letterlijk boven gemaakt en onder verkocht. Als je bij ons iets koopt, weet je dat je er geen ander van regenkomt. Door die verfijning kunnen we ons als merk profileren.” Hoewel Hullekes successen viert in de modewereld, verloochent hij zijn afkomst niet. “Ik heb heel veel heimwee. Dan denk ik aan de clichématige rust, ruimte en kaalheid van Schouwen-Duiveland.” En dan haast melancholisch: “Ik zou er graag willen wonen, maar dat gaat niet”. (foto: Sjaak Hullekes)

bron: WereldRegio  13-01-2012

Primeur in Nederland: Lancering gepersonaliseerde telefooncase YourSurprise.com

YourSurprise.comtimmert al een aantal jaren hard aan de weg. Een groot groeiende omzet zowel nationaal als internationaal en een assortiment dat continu wordt uitgebreid maken dat YourSurprise.com één van de grootste spelers is geworden binnen de online cadeaumarkt. Met de lancering van de gepersonaliseerde telefooncases als eerste op de Nederlandse markt, geven ze weer blijk van hun dynamiek en vermogen tot innovatie. Door de grote massaproductie is juist de behoefte naar authenticiteit toegenomen. Men wil het laatste snufje maar dat neemt niet weg dat men ook nog onderscheidend wil zijn met een uniek design. Hier komt YourSurprise.com om de hoek kijken met de gepersonaliseerde telefooncases. De klant kan voor de laatste iPhone, Samsung of Blackberry een op maat gemaakte telefooncase bestellen. Deze telefooncases sluiten perfect om de Smartphone heen maar laten de knoppen en camera toegankelijk en met het zelfgemaakte design is het voor iedereen mogelijk zijn eigen creativiteit ten toon te spreiden. Het bijzondere van de telefooncases is dat ze per stuk te personaliseren zijn. De klant kan dus direct op de site van YourSurprise.com zijn persoonlijke telefooncase ontwerpen met een foto, een tekst of een logo. Bovendien is er de mogelijkheid om een aantal originele ontwerpen uit te kiezen om zo een bijzonder design voor de eigen telefooncase te realiseren. Voor YourSurprise.com is het van groot belang snelle levertijden te bewerkstelligen voor de klant, daarom heeft men besloten het productieproces geheel intern te houden zodat de telefooncases binnen 24 uur geleverd kunnen worden. De nodige investeringen in hoogstaande apparatuur zijn gedaan om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen aan de klant. Het design wordt geprint met grote precisie en dan direct in de telefooncase geïmpregneerd. Dit heeft als resultaat een unieke telefooncase van kunststof met een perfecte afwerking in 3D (de gehele telefooncase is bedrukt, ook de randen rondom) en een hoogwaardige uitstraling. De telefooncases zijn niet alleen beschikbaar voor particuliere klanten. Er zijn al enkele grote bedrijven die reeds hun interesse hebben getoond in de telefooncases. Veel bedrijven voorzien tegenwoordig hun personeel van een Smartphone. Het geeft dan net iets extra’s wanneer de telefoon is aangekleed met een telefooncase voorzien van het logo van het bedrijf. Ook een bedrijf kan zich hiermee met een uniek design onderscheiden en een door henzelf vastgestelde uitstraling meegeven aan hun medewerkers wanneer deze naar buiten treden voor hun bedrijf. (foto: Your Surprise.com)

bron: Yoursurprise.com  13-01-2012

Pieter Zeeman zet in op groei marktaandeel

Pontes Pieter Zeeman heeft het marktaandeel (het percentage kinderen van Schouwen-Duiveland dat voor die school kiest) ziet groeien van 42 procent naar 67 procent nu. Nu de strijd om nieuwe leerlingen weer is losgebarsten, zet de school in op een nog groter marktaandeel. Dat is nodig omdat het aantal kinderen in de regio afneemt. Om toch te kunnen groeien is het een doel van de school om kinderen op het eiland te houden. Kinderen gaan bijvoorbeeld ook naar Middelharnis en Goes. Vrijdag in WereldRegio meer hierover.

 

bron: WereldRegio  12-01-2012

Winterse editie DTT sluit meeste onderdelen

Tennissend Schouwen-Duiveland en daarbuiten kijkt uit naar de zesde editie van het Winter Dikke Toren-toernooi. Enkele dagen voor het einde van de inschrijvingstermijn (zondag 15 januari) heeft de organisatie de meeste onderdelen moeten sluiten. Deze maatregel betekent alleen maar dat het WDTT onverminderd populair is en blijft onder de tennissers. Dat wordt gestaafd met het aantal deelnemers tot nu toe: 259, een record. De komende uitgave wordt van 28 januari tot en met 5 februari gehouden op het Grevelingenpark, de thuisbasis van LTC Zierikzee.

bron: WereldRegio  12-01-2012

Knock on Wood schakelt bekerhouder uit

Tijdens de tweede bekerronde van de Ziezavo-competitie heeft Knock on Wood (foto) de bekerkampioen van vorig jaar Van Oeveren/WIK verslagen via strafschoppen. In sportcentrum Onderdak stond na veertig minuten spelen 2-2 op het scorebord. Maar tijdens de strafschoppen in een serie van vijf was het Knock on Wood die de meeste goals scoorde vanaf vijf meter. VIA Adviseurs plaatste zich via The Lounge met een knappe 7-4-overwinning voor de derde ronde. Stella Boys had weinig problemen met FC Kerkwerve/’t Oliegeultje: 14-1. IJtama had meer problemen om de tweede ronde te overleven. Tweedeklasser ASZ maakte het de ploeg van Rob Wijnteker erg moeilijk. Vooral door het uitstekende keeperswerk van ASZ-doelman Niels van der Linde bleef een grote uitslag uit. IJtama won uiteindelijk met 6-4. Stellaboys 2/’t Centrum speelde niet omdat Jupilerboys 1 is opgeheven. (foto: Ziezavo)

bron: WereldRegio  12-01-2012

Vermeulen en Speijer door op Graanbeurs-toernooi

Kees Vermeulen en Ron Speijer zijn de vijfde en zesde poulewinnaars van het Graanbeurs-toernooi dat momenteel in Zierikzee plaatsheeft. Vermeulen greep tegen oud-winnaar Arjan Rossen, die eigenlijk alleen op het Zierikzeese driebandenevenement speelt, met een verschil van één carambole naast de zege. Daarna was hij echter beter dan Thomas van der Wielen en Joop Berrevoets. Aan het einde van de avond zag Vermeulen zich terug op een gedeelde eerste plaats met Rossen en Van der Wielen, maar had hij een beter gemiddelde ten opzichte van Rossen (tweede) en Van der Wielen (derde). In de andere poule won Speijer in een spannende wedstrijd tegen Leo Koopman zijn eerste partij van de avond. Tegen Jaap Verboom speelde Speijer gelijk en van René Schimmelpennink won hij. Achter Speijer eindigde Koopman als tweede. Met drie punten heeft Verboom ook nog uitzicht op een plaats in de tweede ronde. (foto: Koen Suyk)

 

bron: WereldRegio  11-01-2012

Kerkhove ontbreekt op Zeeuws sportgala

Het Zeeuwse sportgala moet het donderdag 2 februari doen zonder de grootste kanshebber op de titel ’sportvrouw van het jaar 2011′. De Zierikzeese tennisster Lesley Kerkhove (foto) zit dan in de Verenigde Staten of Australië voor een toernooireeks. De twintigjarige tennisster is genomineerd vanwege verschillende goede nationale en internationale resultaten in 2011. Het zijn prestaties waar haar concurrentes, judoka Tess van ‘t Westende en zwemster Judith Stap bij lange na niet aan kunnen tippen. In het verleden is Kerkhove al verkozen tot Zeeuws talent van het jaar: in 2007 en 2008. In laatstgenoemd jaar was ze ook niet aanwezig om de prijs in ontvangst te kunnen nemen.  (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  11-01-2012

Spiegels verstevigt koppositie in schaakstrijd

Koploper Sjaak Spiegels deed wederom goede zaken in de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee. Zelf speelde hij mee in het tweede team, waarvoor hij een vergoeding kreeg, en zag naaste concurrent Hans Aangeenbrug onderuit gaan tegen Kedem Gutkind, die daardoor oprukte naar de tweede plaats. Kedem Gutkind had zich goed voorbereid op het treffen met Aangeenbrug. Met zwart bracht hij een vrij onbekende variant van de Benoni op het bord, warop Aangeenbrug niet het beste antwoord wist, en met een lastige penning kwam te zitten. Gutkind speelde sterk verder en kon uiteindelijk revanche nemen voor de nederlaag die hij in de zevende ronde leed tegen Aangeenbrug. Aat Brakel nam het schijnoffer in de Boedapester opening niet aan, en formeerde een stevige verdediging. Bas van de Graaf slaagde er echter in de a-lijn open te krijgen en met twee torens te bezetten. Omdat Van de Graaf zijn paard ook nog sterker was dan de witte loper van Brakel kreeg hij langzamerhand een voordeel dat groot genoeg was om tot winst uit te bouwen. Na lange afwezigheid was Herman Jukkenekke weer terug op de club. Hij vierde dit met een overwinning op Peter Verkaart. Jukkenekke staat binnen de club bekend als een speler, die misschien wel liever met mooi spel veliest, dan met lelijk spel wint. Zijn aanwezigheid inspireerde Martin Krijger al snel een loper te offeren. Piet de Vreede redde nog wel zijn koning uit de nesten, maar verloor zijn dame, waarna hij al op de elfde zet de partij gewonnen gaf. Jan Verduyn den Boer dacht dat hij een pionnetje kon winnen, en liet zijn loper inslaan op b7. Paul Greefhorst had de val opengezet, en antwoordde met een koningsaanval, waarop Verduyn den Boer zich genoodzaakt voelde zijn loper te geven. Greefhorst kreeg er aardigheid in en zette later nog enkele vallen op, die hem uiteindelijk de partijwinst opleverden. Het eerste team van Zierikzee, gecombineerd met Denk en Zet uit Scherpenisse, begon afgelopen zaterdag goed aan de match tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent. De gasten kwamen met één schaker minder opdagen. Helaas kwam de ZSC combinatie niet verder dan vier remises van Bas van de Graaf en Martin Krijger van Zierikzee en Sebastiaan Koedoot en Johnny van den Berge van Denk en Zet , waardoor toch nog met 3-5 verloren werd. Het team staat nu voorlaatste in de Zeeuwse Hoofdklasse met nog twee matches te gaan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  10-01-2012

Kennismaken met Biodanza

Kennismaken met Biodanza kan vanaf dinsdag 17 januari van 19.30 tot 21.15 uur in De Driehoek in Zierikzee. De lessen worden gegeven door Loes van Langen (foto). Biodanza gaat over lekker bewegen op allerlei soorten muziek. Op de klanken van de muziek breng je naar buiten wat er binnen in je leeft. Je komt bij het voelen en ervaren van je levenskracht. Na enige tijd merken de meeste mensen dat hun leven op een positieve manier verandert. Ze voelen zich vitaler en vrijer, ze ervaren meer zelfvertrouwen, minder stress en kunnen meer genieten van het moment. Wie wil kennismaken met Biodanza kan zich inschrijven voor vier lessen. Informatie en opgave: 0111- 401431 of 06 -20594396. Meer info op www.biodanza-zeeland.nl. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  10-01-2012

Mogelijk compromis inrichting Haven; mogelijk succes de Maas

Het ziet er naar uit dat er een oplossing is voor de inrichting van de haven in Zierikzee.Watersportvereniging de Maas, die onlangs nog de wacht werd aangezegd door de gemeente, kan in het nieuwe plan wellicht ook blijven. Wethouder Stouten en burgemeester Rabelink zijn blij met de plannen al is er over de haalbaarheid nog niets te zeggen. Het rapport van projectbureau Vrolijks ligt nog in de postkamer, maar b en w wilden toch al naar buiten met het bereikte resultaat. Kernpunt is dat de haven van Zierikzee op hoogtijdagen te vol ligt. Dat komt de veiligheid niet ten goede. Dat was er de reden van dat de Maas na vijftig jaar moest verdwijnen. De Maas stapte naar de rechter, maar mag nu tot in ieder geval 1 januari 2013 blijven. Stouten hoopt voor die tijd een definitieve oplossing te hebben gevonden. Zo kunnen er wellicht schepen afmeren bij Rollandthof en net buitengaats aan het einde van het Havenkanaal; alleen op de drukste momenten wel te verstaan. De gemeente gaat het rapport bestuderen en bekijken hoeveel geld ermee gemoeid is.

bron: WereldRegio  10-01-2012

Wesdorp gaat naar club nieuwe trainer ZSC’62

Jos Wesdorp is in het seizoen 2012/2013 trainer van Apollo’69. Hij heeft voor één seizoen getekend bij de vierdeklasser uit ’s-Gravenpolder, liet hij WereldRegio maandagavond weten. Opmerkelijk genoeg gaat de Zierikzeese trainer, nu nog actief bij ZSC’62, naar de club van de nieuwe coach van de Scharendijkse club, Bram Kot. De Bevelandse oefenmeester werkt nu nog bij Apollo’69 en gaat na de zomer naar ZSC’62. 

bron: WereldRegio  10-01-2012

Hanse en Markusse scoren voor Tovaal

De Schouwse rugby’ers Maghiel Hanse en Rik Markusse hebben hun steentje bijgedragen in de 97-5-zege van Tovaal op RRC/Bekaro 2. Zowel Hanse (uit Burgh-Haamstede) als Markusse (Zierikzee) maakten twee try’s voor de Goese rugbyclub dat uitkomt in vierde klasse Zuidwest. In deze afdeling staat Tovaal tweede in de rangschikking op drie punten van Rotterdam.

 

bron: WereldRegio  10-01-2012

Damesmodezaak Kompassen opent shop-in-shop

Damesmodezaak Kompassen in Zierikzee lanceert een shop-in-shop formule voor Expresso. Dit eigentijdse modemerk is gemaakt voor en door vrouwen. Vanaf vrijdag 13 januari hangt de nieuwe voorjaarscollectie in de winkel. De medewerkers van Kompassen kijken hier vol verwachting naar uit. Om de twee weken zal de collectie worden uitgebreid met nieuwe kleurencombinaties in Expresso-stijl. Vaste klanten moeten hun brievenbus goed in de gaten houden de komende dagen. (foto: Bart van Putten)

bron: Ons Eiland  10-01-2012

Verrassende Stols verslaat oud-winaar De Visser

Oud-winnaar Sjaak de Visser moest op de tweede avond van het Graanbeurs-toernooi tot het uiterste gaan om zich het vege lijf te redden. Na winst op Rob van Dijk en verlies tegen Hans Stols was het voor de Brouwse driebander erop of eronder tegen Willem Hage. De Visser won zijn laatste pouleduel en verzekerde zich met vier punten een plaats in de tweede ronde. Grote verrassing was het optreden van Hans Stols. Ondanks zijn hoge leeftijd (bijna 89) heeft Stols er nog steeds plezier in en dat merken de jonkies. Hij won al zijn partijen. Het gaat misschien allemaal wat strammer maar opgeven doet hij nooit. In een andere poule startte titelverdediger Philip van der Male prima door zijn drie duels te winnen. De Nieuwerkerker is de eerste speler in dit toernooi die zijn partij won met een gemiddelde van boven de één. Rob Jacobs was met twee winstpartijen de nummer twee van de poule en gaat net als Van der Male door naar de tweede ronde. jurgen Bruggeman won één partij te winnen, maar verloor de andere twee partijen met een kleine marge waardoor hij tot nu toe de beste derde is en mogelijk dus ook nog door gaat naar de tweede ronde. Hans Coomans eindigde puntloos onderaan en is uitgeschakeld.

bron: WereldRegio  09-01-2012

Alweer zesde nederlaag Delta Sport

Delta Sport blijft voorlopig slechts een bescheiden rol spelen in de regioklasse C. Bij de hervatting van de competitie liep het het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging tegen haar zesde nederlaag op. Hercules 4 was in Den Haag met 24-20 gewoonweg beter. De wedstrijd tegen de Haagse ploeg was de laatste uit de eerste competitiehelft. Volgende week is de eerste returnwedstrijd. Het betreft wederom een uitwedstrijd: tegen het Vlaardingse HWC. Door het verlies zakt Delta Sport een plaats op de ranglijst en staat nu achtste. Hercules 4 is over het team van coach Rob de Vos heen gewipt.

bron: WereldRegio  09-01-2012

Junior Dance 2012

Dit voorjaar komt de AVRO met een gloednieuw danceprogramma voor junioren tussen de 9 en 15 jaar. In dit televisie programma wat wordt uitgezonden door het programma Z@PP gaat men op zoek naar het meest veelzijdige junior danstalent van 2012. Van hip hop tot klassiek van streetdance tot latin. Rika en Guusje uit Zierikzee hebben zich alvast opgegeven en hun video ingestuurd. Wellicht dansen zij tijdens het Junior Eurovisie Songfestival 2012 voor 20 miljoen kijkers!

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad  07-01-2012

All Ready kan geen vuist maken tegen Scheldevogels

Met speels gemak heeft Scheldevogels All Ready haar zesde nederlaag in de zaalcompetitie toegebracht. In sporthal Onderdak werd het zaterdagmiddag 8-18 voor de Bergse ploeg, geen hoogvlieger in de vierde klasse maar nog altijd zeker een klasse beter dan de Zierikzeese formatie. Het nog steeds puntloze All Ready zorgde nog wel voor de openingstreffer maar daarna liep het achter de spreekwoordelijke feiten, zoals in alle wedstrijden tot nu toe in het zaalseizoen 2012/2013 aan. Scheldevogels combineerde beter, was feller en profiteerde met name voor rust (2-10) van het vele onnodige balverlies bij de thuisploeg waar de eigenlijk gestopte Krista Bergsma was opgetrommeld om de vrouwelijke helft te completeren. Omdat het verschil al voor rust was gemaakt, was het in de tweede helft geen wedstrijd meer. Het duel werd overigens op het laatste moment geleid door Nieuwerkerker Jaap van Gastel omdat de scheidsrechter van dienst er niet was. (foto: ANP)

bron: WereldRegio  07-01-2012

Joziasse in finale Amsterdams jeugdtoernooi

Finn Joziasse (foto) staat in de finale van een Amsterdamse jeugdtoernooi voor tennissters tot en met elf jaar. In de halve eindstrijd versloeg de Zierikzeese speelster de als tweede geplaatste Emily van der Werf. Deze hoger gerangschikte tegenstander vormde geen obstakel voor Joziasse: 6-1 6-3. De eindstrijd van het jeugdevenement, Quatt genaamd, speelt Joziasse tegen de als eerste geplaatste Margriet Timmermans. Deze wedstrijd wordt afgewerkt in het voorweekeinde van het internationale ABN/AMRO-tennistoernooi in het Rotterdamse Ahoy’ dat maandag 13 februari begint. Het jeugdtoernooi in Amsterdam werd deze week voor het eerst gehouden en is een initiatief van oud-tennissers Sven Groeneveld. Het unieke van het evenement is dat per leeftijdsjaar wordt gehouden. Met andere woorden: alle goede, elfjarige tennissters van Nederland konden zich opgeven. De jeugdtoernooi van de KNLTB gaan steeds over twee jaren: bijvoorbeeld tot en met tien of tot en met twaalf jaar. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  07-01-2012

Ondernemers ‘opgebracht’

Volkeri Kantorij en Padmos Bloemen zijn er na vijfenveertig jaar mee gestopt op de Melkmarkt in Zierikzee. Maar het sluiten van de deuren ging niet zonder slag of stoot. Volkeri en Padmos werden op de laatste dag afgevoerd in een politiebus en na een korte rondrit opgebracht in de Zeeuwse Hemel. Daar werden zij ontvangen door collega-ondernemers en het bestuur van ZZ Neptunus. Onder het genot van een hapje en een drankje werden toespraken over en weer uitgewisseld en cadeaus overhandigd. Het was die dag nog lang onrustig in Zierikzee. Padmos gaat verder in de Oudeweg. Boven: Ted Volkeri en Henk Padmos. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-01-2012

Massaal verzet tegen autovrij Havenplein

Honderd-en-zes tegen en slechts zes voor. Dat is het resultaat van de enquête van de Werkgroep Havenplein Zierikzee. Er is onder de onderrnemers in de stad dus grote weerstad tegen een jaarrrond autovrij Havenplein. Drie maanden autovrij in de zomer is genoeg. In een mail werd de ondernemers gevraagd naar hun mening over het al genomen raadsbesluit eth et Havenplein het hele jaar autovrij te maken. Burgemeester en wetouders hebben dat besluit deze week nog eens herbevestigd. De werkgroep vindt Zierikzee te klein voor een autovrij gebied en vreest forse inkomstenderving. Ook is er ergenis over het feit, dat de politiek niet naar de ondernemers zou luisteren.  ,,Kijk nu naar het Havenplein, denk alle auto’s weg, zet er een waterpartij en enkel bankjes en wat heb je niets. Een pleintje, dat in Bergen op Zoom niet zou misstaan, maar daar heb je een groter centrum met een groot verzorgingsgebied met meer winkels,” aldus de werkgroep in een verklaring. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  06-01-2012

Verseput invloedrijkste Schouwen-Duiveland

Wethouder Ad Verseput uit Renesse is de nieuwe nummer één op de lijst van Invloedrijke Schouwen-Duivelanders; een traditie van WereldRegio. Wie zich verdiept in de lijst van invloedrijken kan niet verbaasd zijn dat wethouder Verseput op nummer één staat. Na een verkiezingszege is zijn VVD ijzersterk in de gemeenteraad vertegenwoordigd. Verseput is een politiek dier, dat al enkele decennia meedraait. Bij de jongste college-onderhandelingen heeft hij een enorm sterke portefeuille weten te bemachtigen. En houdt zich staande, niet onbelangrijk natuurlijk. En zelfs van de portefeuilles die hij niét heeft, pikte hij de krenten eruit. Collega-wethouder krijgt volkshuisvesting, maar Verseput doet en passant de wijk Buijse én ontwikkeling van ‘t Sas.  De volledige lijst vandaag in de krant en op internet.

bron: WereldRegio  06-01-2012

Traditionele afsluiter Tros

Op de valreep van het oude jaar kregen Jans en Hans de Glopper uit Renesse nog een leuke attentie van het muziekprogramma ‘met Vlag en Wimpel’ van Willem Tros. Ze hadden meegedaan met het radioprogramma van Radio Schouwen-Duiveland. Verder op de foto programmamedewerker Joop Quist en Willem Tros’ vrouw Lenie. Het echtpaar kreeg een mand vol lekkerneijen uit handen van Agnes van Velzen van de gelijkmatige slagerij in Zierikzee. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-01-2012

Dijkbewaking opgeheven

Waterschap Scheldestromen heeft vanmorgen fase 2 voor dijkbewaking ingesteld voor de dijken rond de Oosterschelde. Inmiddels is deze fase opgeheven. Om 12.30 uur werd bij Roompot Binnen de hoogste waterstand bereikt: 2.31 meter boven NAP. Fase 2 bestond uit het instellen van dijkwachtposten en het controleren van de dijken door kantonniers vanaf twee uur voor hoogwater. Voor de Westerschelde was het niet nodig om dijkbewaking in te stellen. Er kwamen zo’n vijftig waterschapsmedewerkers in actie. De komende uren houdt het waterschap uiteraard de situatie nog in de gaten. Zowel aan het eind van de middag als morgenochtend vroeg controleren kantonniers bij laagwater of er schade is ontstaan aan de dijken. (foto: Eveline Krakeel)

bron: WereldRegio  05-01-2012

Mode-ontwerper Hullekes opent Fashion Week

De nieuwe collectie van Sjaak Hullekes (foto) wordt 25 januari op prominente wijze gepresenteerd. De in Zierikzee geboren mode-ontwerper opent namelijk op die dag de Amsterdam Fashion Week. De presentatie heeft plaats in de Amsterdamse Westergasgabriek. De Fashion Week duurt tot en met 29 januari. (foto: RVDA)

 

bron: WereldRegio  05-01-2012

Kat beschoten

Vanmorgen is in de Bagijnestraat in Zierikzee een kat beschoten met een buks. Het dier heeft het overleefd.

bron: politie Zeeland  05-01-2012

Bruin opvallende naam in vrouwelijk wielerpeloton

Het vrouwelijke wielerpeloton telt vanaf eind februari een opvallende naam. Met Team Nutswerk (voorheen Rabo Lady Force), een ploeg met vier andere Zeeuwse rensters, doet Jolanda Bruin 29 februari voor het eerst mee aan wedstrijd. De Zierikzeese stapt dan op de fiets voor de GP Samyn, een internationale wedstrijd in Belgie. Het is hoogst opmerkelijk: Bruin zit pas sinds 2006 op de racefiets en maakt met haar 39 jaar een ongebruikelijke late entree in het wielerpeloton.

bron: WereldRegio  05-01-2012

Dijkbewaking rond Oosterschelde

Waterschap Scheldestromen heeft vanmorgen besloten fase 2 dijkbewaking in te stellen voor de dijken rond de Oosterschelde. Deze fase bestaat uit het instellen van dijkwachtposten en het controleren van de dijken vanaf twee uur voor hoogwater (om 12.40 uur is het hoogwater). Voor de Westerschelde is het niet nodig om dijkbewaking in te stellen. Fase 2 voor de Oosterschelde wordt ingesteld als bij Roompot Binnen een waterstand verwacht wordt die tussen de 2.50 meter en 3.00 meter boven NAP ligt in combinatie met windkracht 9 bij hoogwater. De Oosterscheldekering wordt in deze fase niet gesloten door Rijkswaterstaat. In Kerkwerve, Grijpskerke, Eindewege en Sint Maartensdijk worden vanaf drie uur voor hoogwater actieteams en dijkwachtposten ingesteld. Kantonniers bewaken vanaf twee uur voor hoogwater de dijken. Vanuit het hoofdkantoor in Middelburg coördineert een operationeel team de dijkbewaking. Het operationeel team volgt de actuele situatie op de voet. Bij laagwater controleren zij vervolgens of er schade is ontstaan aan de zeeweringen. Vandaag wordt om 12.40 uur een waterstand verwacht van 2.62 meter boven NAP bij Roompot binnen, in combinatie met een wind uit west tot noordwest windkracht 9 op de Vlakte van de Raan. De keersluizen in Zierikzee en Stavenisse zijn gesloten.

 (foto: Eveline Krakeel)

bron: WereldRegio  05-01-2012

Maximale score driebanders Stins en de Witte

Anne Stins, oud-winnaar van het Graanbeurs-toernooi, en Emile de Witte hebben de tweede ronde van dat gelijknamige toernooi bereikt. Stins, uitkomend in poule A, kreeg alleen van Jhonny de Witte aardig wat tegenstand maar wist uiteindelijk toch een honderd procent score te behalen door drie partijen te winnen. Als nummer twee gaat ook De Witte door naar de tweede ronde door zijn partijen tegen Jan Schouwenburg en Tonnie Merle te winnen. In groep B kwam Emile de Witte zeer sterk voor de dag door ook zijn drie partijen te winnen. Hij deed dit met een dusdanig gemiddelde dat hij in de tweede ronde gelijk met een verhoging speelt: van vijftien naar achttien caramboles. Piet de Jonge won twee partijen en is dus ook van de partij in de tweede ronde. Iman Wesdorp en Kees Rossen gingen hier voor de derde en vierde plaats. Padmos was hier de betere en versloeg zijn oud-clubgenoot in een rechtstreeks duel.

bron: WereldRegio  04-01-2012


Zierikzee alleen voor vrachtwagens tot acht meter

De gemeente gaat door met een inrijverbod voor vrachtwagens langer dan acht meter in de Zierikzeese binnenstad. Dat hebben burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Vrachtwagens langer dan acht meter maar niet meer dan tien kunnen met een ontheffing alsnog de stad in. Volgens wethouder W. Stouten is de maatregel de gemeente goed bevallen. Hij kondigt wel blijvende handhaving aan. (foto: Theo Roskam)

bron: WereldRegio  03-01-2012


College tikt herinrichting Zierikzee af

Extra plaatsen voor invaliden, busstops voor de buurtbus en een onderzoek naar het parkeren van fietsen. Dat is de uitkomst van een nieuw besluit van burgemeester en wethouders over de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad. Het werd tijd om een besluit te nemen, zo laat het college dinsdag weten. Niet iedereen zal tevreden zijn. Zo hebben omwonenden van het Havenpark moeite met het verdwijnen  van de stoepen en is ook de geulenstructuur van het park niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De plannen hoeven niet meer terug naar de gemeenteraad. Ook niet de actie die nu door ondernemers gevoerd wordt om het Havenplein alleen in de zomer autovrij te maken. B en w gaan daar niet in mee.

  bron: WereldRegio  03-01-2012

Weinig ‘vredige’ partijen onder schakers

De eerste ronde van het nieuwe jaar speelden de schakers van Zierikzee onder een prachtige kerstboom, maar van enige vredige gedachte was niet veel te merken. Sjaak Spiegels versloeg voor de tweede keer in dit seizoen Bas van de Graaf, waarmee hij zijn leidende positie aanzienlijk versterkte. Spiegels stelde zich in een Italiaanse opening in het begin rustig op en begon vervolgens aan een centrumoffensief. Van de Graaf had als altijd een sterke stelling en had de aanval makkelijk kunnen opvangen, ware het niet dat hij in een kritische stelling verkeerd terugnam. Het kostte hem een stuk en na enig nadenken gaf hij op. Hans Aangeenbrug moest ten koste van alles winnen om enigszins in het spoor van Spiegels te kunnen blijven, maar Peter de Vrieze werkte niet bepaald mee. De met zwart spelende Aangeenbrug had een sterke d-pion ver in de vijandelijke stelling, en manoeuvreerde knap met zijn stukken om de witte veste beetje bij beetje te ontwrichten. Een groot pluspunt daarbij was zijn sterke loper van de witte velden, die steeds dreigend naar de witte koningskant gericht was. Maar De Vrieze bleek steeds de juiste zetten te bedenken en hield lang een bijna onneembare stelling. Uiteindelijk kwam toch dat ene foutje van De Vrieze. Aangeenbrug kwam met zijn dame achter de witte stelling, waarna de witte koning mat ging. Frans Jansen deed verwoede pogingen het initiatief te veroveren, waarop John van Dalsen reageerde met de stelling dicht te schuiven. Jansen bleef volhouden, en toen eindelijk de stelling open kwam reageerde Van Dalsen met een messcherpe counter. Jansen behield een klein voordeel, maar toen hij in een allerlaatste poging probeerde te winnen overspeelde hij zijn hand en Van Dalsen incasseerde het volle punt. Martin Krijger slaagde erin zwaktes uit te lokken in de stelling van Aat Brakel. Na de verrassende 14e zet van Krijger gaf Brakel op. Bij latere analyse met de computer bleek die laatste zet van Krijger fout te zijn; Brakel had met een ingewikkelde zettenreeks een klein voordeeltje kunnen behalen…. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  03-01-2012