En nu zit het er echt op

Twee-en-veertig keer verzorgde Marien Hogerheide het kerstmenu in verzorgtehuis Borrendamme, maar nu zit het erop voor hem. Marien gaat met vervroegd pensioen. Tijdens de kerstdis met zo’n honderd  gasten aan tafel werd Marien Hogerheide  door To Hanzen in het zonnetje gezet (foto). Tijdens het afscheidsfeestje werd ook nog even vooruit gekeken. Borrendamme staat aan de vooravond van een nieuwe uitdaging. De bouw van het nieuwe Borrendamme vordert gestaag. Die bouw voorziet in veranderingen. Zo wordt er anders gedacht over kleinschalig wonen met woongroepen en zelfstandig wonende ouderen. Dat vergt ook voor de kerstmaaltijd weer een andere manier van werken. Maar voort Marien Hogerheide maakt het niet uit. Voor hem zitten de kerstmenu’s erop. Al zal hij thuis natuurlijk nog wel wat lekkers bereiden.

bron: WereldRegio  28-12-2012

Poppodium Brogum 2.0 werkt op eigen kracht aan nieuwe stijl

Poppodium Brogum in Zierikzee ondergaat een metamorfose. Wachten op de gemeente doet de club blijkbaar niet meer, wachten op een structurele oplossing voor het oude pand aancde Julianastraat. Terwijl de gemeente ruim vier miljoen investeert in de Campus Cultura bij Pontes, knappen vrijwilligers  de oude boerderij op. Brogum 2.0 noemt voorzitter Frans Kruijff het. 2.0 met een knipoog naar een nieuwe versie van een computerprogramma. Brogum is al meer dan tien jaar bezig met de gemeente om de huisvesting op orde te krijgen. Maar de stand van zaken nu is weinig veelbelovend. Wethouder Wim Stouten wil het podium weg uit ’t Sas want de gemeente heeft plannen met dat gebied.  Maar Brogum zou niet weten waar naar toe en zeker niet hoe dit financieel te doen. Want de gemeente springt niet bij. Maar de vrijwilligers van het poppodium zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Samen met Iszo Mediauit Zierikzee is gewerkt aan een nieuwe ‘look’. “het bedrijf steekt er fors veel tijd in en daar zijn we blij mee”, aldus Kruijff. Het ‘donkere hol’ krijgt een gedaanteverwisseling. “Visueel wordt het ruimer en vooral lichter. En we hebben mooie kleuren. Nee, ik zeg nog niet welke. De opening is 4 januari.” Daat is wethouder Stouten ook voor uitgenodigd. “We hebben nog niet gehoord of hij komt. Ja, in het hol van de leeuw. Zo kun je het wel noemen voor hem”, lacht Kruijff. Zelf is hij al vele jaren betrokken bij het podium. Maar hij ziet een nieuwe lichting jongeren binnenkomen, een nieuwe cultuur. “We slagen er met onze nieuwe programmeur Sjors de Jongste in om een nieuw publiek aan te spreken. En financieel doen we het goed. We hebben nu geld om het op te knappen.” Daarmee lijkt er weer toekomst voor Brogum dat vele jaren worstelde voor haar bestaan. Volgens Kruijff heeft het nieuwe elan ook wel te maken met het vertrek van mensen. “Natuurlijk. Er staan weer mensen op  die taken op zich nemen. Iedereen heeft er zin in en dat willen we laten zien.” Voor 2013 is er al aardig wat geprogrammeerd. Natuurlijk Anywave (het jaarlijkse festival)  en ook het smartlappenfestival. “Dat trekt mensen an zestig en jongens en meiden van zestien. Dat is mooi om te zien.” Deze dagen zijn de vrijwilligers in de weer om de gedaanteverwisseling door te zetten. Er wordt flink gebroken en de verf is niet aan te slepen. Totdat er op 4 januari een nieuw Brogum staat. Want Brogum blijft het heten, maar wel met een ondertitel die voor het bestuur en vrijwilligers verwoordt hoe zij denken dat de gemeente haar rol vervult.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-12-2012

Top 80 van jaren tachtig

Traditiegetrouw presenteert Saturday Night Flight-presentator Wim-Theo van Yperen ook dit jaar weer een lijst op nieuwjaarsdag. Ditmaal gaat het om de Top 80 van de jaren tachtig en ook nu mogen luisteraars weer helpen met samenstellen. Wim-Theo vraagt iedereen zijn of haar suggesties in te sturen via snf@radioschouwenduiveland.nl en op 1 januari vanaf 10.00 af te stemmen op Radio Schouwen-Duiveland (ether 107.1/107.8 FM, kabel 107.6, www.rosd.nl). In de reeks lijsten van Saturday Night Flight kwam de Top 80 één keer eerder voor. In 2009 stonden de Simple Minds op nummer 1 met Don’t You Forget About Me.

bron: Ons Eiland  28-12-2012

Niels Roelofsen wint damkampioenschap

Het open Kerstsneldamkampioenschap van Zierikzee is op weerstandspunten gewonnen door Niels Roelofsen uit Kapelle. De speler van PWG ‘s-Gravenpolder verzamelde uit de gespeelde acht ronden twaalf wedstrijdpunten en bleef als enige zonder partijverlies. Met een gelijkaantal wedstrijdpunten eindigde Wim Koppejan uit ‘s-Gravenpolder als tweede en Bert Visbeen uit Melissant als derde. Er waren 24 deelnemers en iedere speler had steeds 10 minuten bedenktijd per partij ter beschikking. De strijd om de titel werd pas in de slotronde beslist. Aart Slager uit Scherpenisse stond bij het ingaan van de slotronde aan de leiding, maar verloor in de slotronde van Visbeen. Zodoende was Slager uitgeschakeld en hij zou tenslotte als vierde eindigen. Roelofsen verzekerde zich uiteindelijk van de eerste plaats door in de slotronde van Barend van der Spaan uit Melissant te winnen. Kees Rijk uit Lewedorp was de eerstaankomende speler van de organiserende vereniging Goes-Zierikzee, hij eindigde uiteindelijk als vijfde. Rijk had een sterke start, maar viel later wat terug en verloor in de slotronde nog van clubgenoot Jos de Wild. De uitslag van het open Kerstsneldamkampioenschap van Zierikzee na de gespeelde acht ronden:1. N. Roelofsen 12 punten; 2. W. Koppejan 12; 3. B. Visbeen 12; 4. A. Slager 11; 5. C. Rijk, J. van de Velde, J. de Wild en J. van den Ouden 10; 9. G. van de Velde en J. Flikweert 9; 11. W. Flikweert, B. van de Spaan, J. Honig, J. Sonnevijlle, S. de Vos en H. Melaard 8; 17. N. Flikweert, A. het Jonk en T. Goedegebuur 7; 20. S. van der Wekken en F. Roggeband 6; 22. P. Verkaart 4; 23. Tj. van de Velde 2; 24. M. van Rijswijk 0.

bron: Ons Eiland  28-12-2012

Sneeuwwitje voor het laatst uit de kist gehaald

De ‘Stichting tot behoud van Roodkapje en de Boze Wolf‘ heeft voor de laatste keer de eigen versie van ‘Sneeuwwitje’ gespeeld. De voorstelling werd twintig jaar geleden gemaakt en is nu nog één keer uit de kast gehaald. In de voorstelling ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’, speelt het duo Rijn & Trijn alle rollen in de muzikale voorstelling zelf. Reint Laan en Cecilia Meinders (Rijn & Trijn) zijn al sinds 1985 bezig met het spelen van klassieke sprookjes en oude verhalen in Zeeland en daarbuiten. De thuisbasis van Rijn & Trijn is Zierikzee. Omdat de stad sinds kort weer een echt theater heeft speelden ze nog één keer hun Sneeuwwitje in theater De Weverij in Zierikzee. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  28-12-2012

Heijnen, winnaar sportmoment: ,,Veel toppers voor klein eiland”

Met precies honderd stemmen heeft Noah Heijnen de officieuze verkiezing ‘beste Schouwse sportmoment 2012’ gewonnen. ,,Ik ben er heel blij mee”, zegt de zeventienjarige atleet uit Burgh-Haamstede in een eerste reactie, die won met zijn verrassende nationale indoortitel op de 200 meter. Heijnen was best onder de indruk van de andere sportmomenten waaruit de lezers van WereldRegio tot en met 23 december konden stemmen. ,,Er zaten goede concurrenten bij. Voor een klein eiland als Schouwen-Duiveland zitten er veel toppers bij.” Van de andere kandidaten zeggen de namen van de surfers Davy Scheffers en Annelous Lammerts en de tennisster Lesley Kerkhove hem het meest. ,,En Tommy Staal zit natuurlijk een beetje in mijn sport. Hij is ook echt een talent.” Heijnen moet in 2013 al vroeg aan de bak. Als eerstejaars A-junior doet hij 5 januari ee aan een grote wedstrijd in Apeldoorn waar ook veel sprinters komen die op het NK actief waren en zijn. ,,Dat wordt een eerste testmoment”, geeft Heijnen aan. In februari wil hij op het NK indoor voor junioren de zestig meter winnen en ‘misschien de 200 meter prolongeren’. ,,Maar dat wordt lastig.” Een week voor het juniorenkampioenschap doet Heijnen mee bij de seniorenstrijd. ,,Om te kijken waar ik kan eindigen.” De ‘zege’ van Heijnen met betrekking tot het beste sportmoment was overduidelijk wat de nummers twee, zwemmer Casper Zwier, behaalde 73 stemmen en kitesurfster Lammerts kreeg er 63. Karter Marcel Kouijzer kreeg 25 stemmen en de rest van de ranglijst ziet er als volgt uit: Wendy Gebraad 13, Scaldina-mannen 8, Davy Scheffers en Tommy Staal 3 en Marlies Kort 1. De sportmomenten van Lesley Kerkhove, Gert-Jan Tierie/Ray Kroon en de Forza-volleyballers kregen geen stemmen. In totaal werden er 288 stemmen uitgebracht door de lezers. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-12-2012

Schouwen-Duiveland telt 96 inwoners minder

Met nog een paar dagen te gaan, is wel duidelijk dat de bevolking van Schouwen-Duiveland in 2012 verder is afgenomen. Met 96 mensen minder staat de teller nu op 34.051 inwoners. Schouwen-Duiveland telt momenteel 16879 mannen en 17307 vrouwen. We hebben zeventien mannen minder en 79 vrouwen minder nu we een jaar verder zijn. Officieel presenteert de gemeente de cijfers op 1 januari, maar veel zal er niet meer veranderen. Interessant is, dat er zich in 2012 464 mannen op het eiland hebben gevestigd en dat er 467 zijn vertrokken. Bij de vrouwen zijn er 494 vrouwen vertrokken en hebben zich er 532 gemeld. En dan de geboortes. In totaal zijn er 253 baby’s ter wereld gekomen, waarvan er in totaal zestien op het eiland zelf zijn geboren. De meeste anderen zullen in het ziekenhuis in Goes of Dirksland ter wereld gekomen zijn. Daar staan dan weer overlijdens tegenover. In de gemeente zelf zijn er 276 mensen overleden; 21 overleden ook op het eiland maar zijn elders bijgeschreven en dan zijn er nog 106 mensen buiten het eiland overleden, maar geregistreerd in de gemeente Schouwen-Duiveland zelf. Hierbij gaat het vooral om ziekenhuisopnames, waarna overlijden volgde.

bron: WereldRegio  28-12-2012

Epke Zonderland nodigt kinderen in Nederland uit voor Het Grote Gymfeest

Kinderen die het ultieme gevoel van vliegen en zwaaien willen ervaren, op vrijdag 4 januari is iedereen welkom op Het Grote Gymfeest. Gymclubs in het hele land openen dan hun deuren en trakteren jongens en meisjes op een dag vol beweging. Ook Delta Sport in Zierikzee stelt haar deuren open voor kinderen die gymsport willen ervaren. Via uitdagende workshops en proeflessen, waaronder turnen, en springen maken kinderen op speelse wijze kennis met de gymsport. Het programma is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Het Grote Gymfeest is een initiatief van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). Kersvers Olympisch kampioen Epke Zonderland (foto) treedt op als ambassadeur. Jaap Wals, directeur KNGU: “Ons doel is om iedereen een leven lang te laten bewegen. Via Het Grote Gymfeest brengen we ‘beweging’ letterlijk en figuurlijk dichtbij. We hebben er alle vertrouwen in dat Delta Sport ook dit initiatief omarmen. Delta Sport kan rekenen op onze steun. Epke Zonderland is het gezicht van Het Grote Gymfeest. Via filmpjes roept hij kinderen persoonlijk op mee te doen. Verenigingen die de meeste deelnemers werven of een originele aanpak kiezen, maken kans op een clinic van de kampioen. Daarnaast maken kinderen kans op een persoonlijke ontmoeting. Epke Zonderland licht toe: “Nog steeds loop ik op een roze wolk. Ik wil anderen graag laten meegenieten van mijn succes. Ik wil die positieve energie graag inzetten om jonge kinderen te inspireren. Niets is toch mooier dan die al blije koppies. Daar haal ik ook weer energie uit.”  Alles over Het Grote Gymfeest is te vinden op www.hetgrotegymfeest.nl. (foto: KNGU)

bron: Delta Sport  27-12-2012

Zeeuwland schrapt huizen na bezwaar

Naar aanleiding van bezwaren uit de buurt schrapt Zeeuwland twee woningen uit het plan voor de herstructurering van de wijk Buijse in Zierikzee. Lees verder.


bron: PZC  26-12-2012

Carillon even ’stil’ tijdens renovatie

Het stadhuiscarillon krijgt een nieuwe mechanische bediening voor de kwartiermelodieën en daarnaast komt er ook een nieuwe computeraansluiting. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van stadsbeiaardier Janno den Engelsman en de Stichting Zierikzeese Carillons in vervulling. De verouderde computer die de kwartiermelodieën aanstuurde was nodig aan vervanging toe. Het inspelen van nieuwe melodieën was een ingewikkelde zaak. Met de komst van de nieuwe computer wordt veel mogelijk. De beiaardier kan zelf nieuwe wijsjes componeren via een notatieprogramma en naar de computer sturen. Janno den Engelsman wil graag tal van nieuwe melodieën invoeren waarbij ook heel snel kan worden ingespeeld op de actualiteit. Melodieën op een speciale herdenkingsdag worden mogelijk. De Stichting Zierikzee Carillons denkt na over mogelijkheden om de inwoners van Zierikzee verzoeknummers te laten indienen. Naast een nieuwe computer zullen in de periode 7 januari – half februari andere werkzaamheden worden uitgevoerd zowel aan de speeltafel en het carillon. Groot onderhoud is nodig vanwege veroudering en slijtage van diverse onderdelen. Door deze aanpak zal ook het speelcomfort voor de beiaardier aanzienlijk worden verbeterd. De verbeteringen aan de beiaard zullen gedaan worden door klokkengieter Eijsbouts uit Asten, die onlangs ook een nieuwe klok voor de Notre Dame in Parijs goot. Vanwege deze werkzaamheden zal het carillon een aantal weken niet klinken. Vanaf half februari zal de stadsbeiaardier weer op donderdagen spelen en zullen nieuwe kwartiermelodieën te horen zijn. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-12-2012

Plannen met Mondragon

Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland hoopt in de tweede helft van 2013 de herontwikkeling van Mondragon in Zierikzee ter hand te nemen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)


 

bron: PZC  25-12-2012


Scores Van Nieuwenhuijze helpen Togo niet

Jan-Willem van Nieuwenhuijze scoorde in de competitiewedstrijd tegen Valto liefst zes keer maar voldoende voor zijn ploeg, het Goese Togo, was het niet.Togo verloor zaterdagavond haar zesde zaalduel in de tweede klasse I met 11-15. Van Nieuwenhuijze (links op foto) speelde samen in één vak met Desiree de Looff. De korfbalster uit Zierikzee, vorig seizoen met plaatsgenoot Van Nieuwenhuijze spelend voor het Zierikzeese All Ready, speelde voor de derde keer in het eerste van Togo en maakte tegen Valto één treffer. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  24-12-2012

IJtama stopt opmars Van Oeveren/WIK

IJtama heeft de opmars van Van Oeveren/WIK in de zaalvoetbalcompetitie van ZieZaVo gestopt. De einduitslag van 10-0 spreekt voor zich. In sporthal Onderdak stuitte de spelers van coach Piet van der Kasteele op een zeer gemotiveerde Duivelandse ploeg. IJtama verloor dit seizoen nog maar één wedstrijd en dat was twee maanden geleden juist tegen Van Oeveren/WIK.Een mooie wedstrijd ontwikkelde zich tussen Verf&Wand en Knock on Wood, die laatstgenoemde met 2-3 won. Stella Boys/’t Centrum had geen enkele moeite met ASZ: 10-3. In de tweede klasse won Airpack in de laatste speelminuut met 2-1 van Stella Boys 2. VIA Adviseurs leek een makkelijke avond te krijgen door al snel op een 5-1-voorsprong te komen tegen Motorenboys. Het werd uiteindelijk 7-4. De koploper in de tweede klasse, De Strandloper/Ginsterveld, kreeg de punten reglementair kado omdat FC Kerkwerve/Oliegeultje onvoldoende spelers op de been kreeg: 5-0. Vivars.nl won met 7-1 van Spuiterij Elfrink en FC Fraanje won met een monsterscore van 15-0 van De Vlinder.

bron: WereldRegio  24-12-2012

Belangstelling appartementen Borrendamme Zierikzee groot

Er is veel belangstelling voor het huren van een appartement in de nieuwbouw van Borrendamme in Zierikzee. Op de wachtlijst staan inmiddels meer dan 300 huishoudens. Lees verder.


bron: PZC  23-12-2012

Grens vierduizend euro bereikt met lokale actie Serious Request

Met nog één dag te gaan staat de teller van het Glazen Huis in Zierikzee op vierduizend euro. Tijdens het schaatsen op het Havenpark konden bezoekers en bedrijven geld doneren in de strijd tegen de kindersterfte. De actie gaat vandaag nog door, maar duidelijk is wel dat nog niet alle toegezegde acties zijn aangemeld. Overigens zijn er op het eiland veel meer acties geweest. Vaak werden die direct gemeld aan de landelijke actie in Enschede. Daarmee is het onduidelijk hoeveel er op het eiland in totaal is opgehaald.

bron: WereldRegio  23-12-2012

Lokale omroep sluit deur glazen huis Zierikzee

Het glazen huis van Zierikzee is dicht. Zondagmiddag om vijf uur werden de dagelijkse uitzendingen vanuit een ‘glazen huis’ bij de ijsbaan in Zierikzee afgesloten. Lees verder.


bron: PZC  23-12-2012

Nieuwenhuijse verlengt weer bij MZC’11

Adriaan Nieuwenhuijse heeft net als vorig seizoen zijn contract als trainer van MZC’11 verlengd. De oefenmeester uit Kruiningen is sinds halverwege het seizoen 2010/2011 werkzaam in Zierikzee. Met MZC’11 heeft Nieuwenhuijse momenteel één punt achterstand op De Fendert, de koploper in de derde klasse B.

bron: WereldRegio  23-12-2012

Forza-mannen zetten goede competitiereeks met bekerstunt voort

Met gewoonweg goed en gevarieerd volleybal hebben de Forza-mannen hun zesde zege op rij behaald. Na vijf opeenvolgende zeges in de competitie werd zaterdagmiddag tijdens de derde bekerronde het één klasse hoger spelende Spivo na vier sets (23-25 25-22 25-18 25-20) opzij gezet. Met andere woorden: een mooie bekerstunt voordat het eerste mannenteam van de volleybalclub de ‘winterstop’ ingaat.Met trainer/coach Tonie van Breda – na een wat aarzelend begin staat hij nu bijna wekelijks op donderdagavond voor de groep – voor de derde keer op de bank in het seizoen 2012/2013 gaven Forza en Spivo elkaar in de eerste set weinig toe. De ene of het andere team pakt wel een paar keer een paar punten voorsprong, maar al snel werd het steeds gelijk. Dat bleef zo tot 23-23. Door onder meer een knullig blok aan Forza-zijde sloeg divisieploeg Spivo in de slotfase toe. De toch enigszins zwaarbevochten eerste set deed de ploeg uit Spijkenisse beter dan de thuisploeg dat in no-time tegen een 0-5-achterstand aankeek. Die terugval baarde Van Breda weinig zorgen. ,,Dat was alleen de pass die bleef hangen. Ik heb gezegd dat ze vertrouwen moesten houden. Het komt wel weer terug. Ik heb ook gezegd: laat iedereen volleyballen. Niet alleen één of twee sterke spelers, maar iedereen moet set ups geven om het spel te spreiden. Op een gegeven moment ging dat lopen en toen zag je dat iedereen kon scoren. Verder hebben we goed verdedigd en heel goed geblokkeerd.” Het waren woorden die na de 0-5-achterstand niet te weerspreken waren. Forza kreeg beter grip op de wedstrijd en volleybalde daadwerkelijk als team. Echter, pas bij 12-15 achter sloop Forza dichter bij Spivo en via 16-16 en 20-20 (Van Breda: ,,De teams waren gelijkwaardig”) kwam de thuisploeg op gelijke hoogte en sloeg direct een gat van vier punten waardoor winst in dat bedrijf ze niet meer kon ontgaan. Tijdens de derde set haalden de Forza-mannen het beste niveau van de bekerwedstrijd tegen Spivo. Met name de manier waarop Lennen Jonker half vallend en half liggend een bal in het achterveld reddde, deed maar één ploeg de setwinst toekomen. Dat was Forza. Het hoge niveau werd meegenomen naar de vierde set. Bij een 16-8-voorsprong waanden de volleyballers zich al zeker van de volgende bekerronde, maar kwam Spivo toch tot tweemaal toe op één punt: 17-16 en 19-18. ,,Al sets lang deden we alles goed en toen ging het even wat minder. Dan kruipen ze in hun schulp en moest ik er op hameren niet bang te zijn en vertrouwen aan elkaar te geven”, oordeelde Van Breda. Dat werd op tijd hersteld en kon Forza derhalve fraai stunten. ,,Ja, een bekerstunt omdat iedereen dacht dat Spivo ging winnen. Maar ik vind dit wel één van de beste wedstrijden van het seizoen.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-12-2012

Geen structurele steun aan VVV Schouwen-Duiveland

Zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst van de VVV Schouwen-Duiveland hoeft de toeristische organisatie niet te rekenen op een vaste jaarlijkse subsidie van de gemeente. Lees verder.


bron: PZC  22-12-2012

Succesvolle actie Zeelandia voor Serious Reques

De actie van Koninklijke Zeelandia ten behoeve van Serious Request heeft nu al ruim 90.000 euro opgeleverd. De cheque is zaterdagmiddag door een delegatie van de bakkers naar het Glazen Huis in Enschede gebracht. Zo’n zevenhonderd bakkers in Nederland verkopen speciaal brood, waarvan een deel ten goede komt  van de actie. Het idee is aangedragen door een bakker uit Den Helder.

bron: WereldRegio  22-12-2012

Wereldvrouwen gaat door in 2013

Het zal al in de pen, maar nu is het zeker dat Wereldvrouwen in 2013 doorgaat. Eerder waren er berichten, dat de club zichzelf zou opheffen. Er was onvoldoende geld door het stopzetten van de gemeentelijke subsidie. De club wilde alleen door met professionele ondersteuning. Op welke wijze Wereldvrouwen haar werkzaamheden gaat voortzetten is nog niet duidelijk. Daarover worden in januari vervolggesprekken gevoerd binnen de groep. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  22-12-2012

Scheldestraatboetes door versnipperaar

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gaat alle boetes voor de snelheidsovertredingen in de Zierikzeese Scheldestraat kwijtschelden. In november regende het bij twee controles snelheidsboetes, oplopend tot €390 per overtreding. Bekend is dat er in één gezin soms meerdere boetes vielen tot ruim €1100. Bij de politie op het eiland bestond onvrede over de controles van de verkeersdienst. Zo zou de weg door de wegbeheerder (gemeente) onvoldoende ingericht zijn als 30 kilometerzone. De politie gaat de gemeente vragen de inrichting van de weg aan te passen. De controles hebben bij veel automobilisten kwaad bloed gezet. Vooral door de hoogte van de boetes, die al snel in de honderden euro’s liepen bij relatief kleine snelheidsovertredingen. Alle overtreders krijgen een brief. Wie al betaald heeft, krijgt het geld teruggestort. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-12-2012

Publiciteitsstunt J.L. de Jongeschool

Enige tijd geleden viel er een mooie kaart op de deurmat van de J.L. de Jongeschool in Zierikzee, met de vraag of de school zich wilde inzetten voor het Sophia kinderziekenhuis. Er was direct enthousiasme. Sportieve juffen besloten mee te doen aan de spinningsmarathon (Zeeland sport voor Sophia) in januari. Maar ook de kinderen willen graag in actie komen en springen dus ook op de fiets bij Sportworxs in Zierikzee, waar ze deelnemen aan een mini-spinningsmarathon. Ze hopen hiermee heel wat geld op te halen voor het Sophia kinderziekenhuis. Om extra aandacht te trekken voor de actie, hebben de juffen en leerlingen een publiciteitsstunt bedacht. Nieuwsgierig geworden? Klik dan op de volgende link voor de video.

bron: Ons Eiland  21-12-2012

Grondprijs Straalweg Zierikzee in uitverkoop

De gemeente Schouwen-Duiveland geeft dertig procent korting op de grondprijs van bedrijventerrein Straalweg bij Zierikzee. Lees verder.


bron: PZC  21-12-2012

Leukste restaurant

Café-Restaurant De Proeverij in Zierikzee is verkozen tot het Leukste Restaurant in Zeeland. Maandag namen Daisy Dankers, eigenaar van De Proeverij, en collega Nathan de Jonge de bijbehorende award in ontvangst in het Kurhaus in Scheveningen. Er zijn heel veel verschillende restaurants in Nederland. Maar wat maakt een restaurant nou de leukste van Zeeland of zelfs van Nederland? Is dat de sfeer, de klantvriendelijkheid of de persoonlijke service? De gasten bepaalden de afgelopen maanden de leukste restaurants in de provincie en van Nederland. Ruim 82.371 gasten brachten hun stem uit en gaven cijfers via de website van de actie, www.restaurantverkiezing.nl. Bij het uitbrengen van een stem werd een beoordeling gevraagd voor vijf criteria: sfeer/ambiance, klantvriendelijkheid, prijs/kwaliteit-verhouding, inrichting en service Eigenaar Daisy Dankers zegt heel blij te zijn met deze prijs. “Het leukste vind ik dat het de gasten zelf zijn die hun stem hebben gegeven. We gaan in januari dan ook een leuke, spectaculaire actie starten om onze gasten te bedanken voor hun stem.” Tip van Dankers: volg De Proeverij op Twitter voor meer informatie over de actie. De Verkiezing van het Leukste Restaurant heeft dankzij de partners van de verkiezing, de deelnemende restaurants en de stemmers een mooie opbrengst voor Pink Ribbon opgeleverd. Tijdens de Award Uitreiking werd een cheque van 2.966,50 overhandigd aan dit goede doel.

bron: Ons Eiland  20-12-2012

Lianne Holty nieuwe voorzitter hospice

Lianne Holty uit Zierikzee is de nieuwe voorzitter van het hospice het Kaaskenshuis.Ze volgt Adriaan van den Berge uit Haamstede op, die eind dit jaar zijn functie neerlegt.

bron: WereldRegio  20-12-2012

Start aanleg weg over Levensstrijddijk Zierikzee

De Dienst Landelijk Gebied (DLG) is gestart met de aanleg van een weg over de Levensstrijddijk ten zuiden van Zierikzee. De Weldamseweg, Havenweg en Levensstrijdweg ten zuiden van de Levensstrijddijk zijn hierdoor tot medio februari 2013 op werkdagen afgesloten voor verkeer. Dit komt doordat deze wegen worden gebruikt voor grondtransport. De nieuwe weg zorgt voor een verbinding tussen de Levensstrijdweg en de Havenweg. DLG is namens de provincie Zeeland verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. De weg wordt na aanleg overgedragen aan waterschap Scheldestromen. Volgend jaar staat in het teken van werk in uitvoering rondom Zierikzee binnen landinrichting Schouwen-Oost. Het gaat om de gebieden ten noordwesten en zuiden van Zierikzee. Daar worden natuurwaarden in ere hersteld, de verkeersveiligheid en waterhuishouding verbeterd en recreatieve voorzieningen aangelegd. De aanleg van de nieuwe weg maakt hier onderdeel van uit. DLG bereidt in opdracht van de provincie Zeeland de aanleg voor van 225 hectare brakke natuur rondom Zierikzee. Dit vormt dit de afronding van de natuurinrichting aan de zuidkust van Schouwen. Het gebied wordt omgevormd tot een krekensysteem. Van nature een ideaal leefgebied voor dieren zoals de noordse woelmuis en de stern en planten zoals het schorrekruid. Het gebied ondergaat een metamorfose. Binnen enige jaren kleuren de kreekoevers in de nazomer knalrood door het zeekraal. Een spectaculair Zeeuws decor.

bron: WereldRegio  20-12-2012

‘Zie de maan schijnt door de bomen’

Vandaag donderdag 20 december galmt het carrillon nog Sinterklaasliedjes door de stad. ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ klinkt alsof de Goedheiligman nog onder ons is. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-12-2012

Nog vier dagen stemmen op Schouwse sportmoment 2012

Sportliefhebbers die nog willen stemmen op het Schouwse sportmoment van 2012, kunnen dat nog tot en met zondag 23 december doen. Het stemmen is eenvoudig en werkt als volgt. Stuur je stem van jouw sportmoment naar peter@wereldregio. Dit doe je door de naam van de betreffende sporter te e-mailen. De prestatie die de meeste stemmen krijgt, wordt vanzelfsprekend de winnaar. Uit de inzendingen die voor het beste Schouwse sportmoment hebben gekozen, wordt een winnaar getrokken. Deze krijgt een waardebon van 75 euro die beschikbaar is gesteld door Sport2000 Zierikzee. De winnaar van het sportmoment 2012 wordt in WereldRegio van 28 december bekendgemaakt. Er kan gestemd worden op de volgende sportmomenten:

– Noah Heijnen (atletiek, Burgh-Haamstede): Nederlandsl indoorkampioen 200 meter.

– Forza-mannen (volleybal, Schouwen-Duiveland): kampioen eerste klasse B.-

– Wendy Gebraad (turnen, Oosterland):  Nederlands kampioen op balk (tweede divisie instap).

– Gert-Jan Tierie/Ray Kroon (voetbal, Nieuwerkerk/Renesse): promotie met Goes naar hoofdklasse zondagamateurs.

– Casper Zwier (zwemmen, Zierikzee): Nederlands kampioen 400 meter vrije slag.

– Marcel Kouijzer (karten, Zierikzee): derde plaats WK indoor met Nederland.

– Marlies Kort (atletiek, Curaçao): winnaar Kustmarathon in parcoursrecord: 3.01,34 uur.

– Annelous Lammerts (freestyle kitesurfen, Schuddebeurs): Europees kampioen.

– Davy Scheffers (freestyle windsurfen): Europees kampioen.

– Scaldina-mannen (tafeltennis, Zierikzee): kampioen eerste klasse afdeling Zeeland/West-Brabant.

– Lesley Kerkhove (tennis, Zierikzee): finaleplaats Challenger Launceston.

– Tommy Staal (atletiek, Nieuw-Haamstede): Nederlands crosskampioen A-junioren.

(foto: Kees Verkerke)

bron: WereldRegio  20-12-2012

College: Beschermd stadsgezicht niet aangetast door sloop Villa Iris in Zierikzee

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland vinden dat de nieuwbouw die gepland is op de plek van Villa Iris aan ’t Vrije in Zierikzee het beschermde stadsgezicht niet aantast. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)


bron: PZC  20-12-2012

Kerstsneldamtoernooi na Kerstmis

Het jaarlijkse kerstsneldamtoernooi in Zierikzee wordt dit jaar gehouden op donderdag 27 december. Er wordt gespeeld in gebouw De Driehoek in Zierikzee en er wordt begonnen om 19.00 uur. Er worden acht ronden afgewerkt met voor iedere speler tien minuten bedenktijd  per partij. Naast de clubspelers zijn ook nu weer huisdammers van harte welkom. Opgeven kan bij Cor Boot: 0111-461374 of clboot@hetnet.nl.

bron: WereldRegio  20-12-2012

Compliment voor gemeentelijke erfgoednota

Schouwen-Duiveland heeft een compliment gekregen voor haar erfgoednota. In mei deed de gemeente een gooi naar de erfgoedprijs die BNG jaarlijks uitreikt. In het juryrapport heeft de erfgoednota van de gemeente Schouwen-Duivelandeen eervolle vermelding gekregen. De jury vond dit op zijn plaats, omdat het beleidsstuk een goede visie en ambitie bevat en voldoende potentie heeft om daadkrachtig met het erfgoed aan de slag te gaan. Met deze eervolle vermelding wil zij de gemeente een stimulans geven om de ingezette koers te gaan realiseren. De gemeente is blij met deze eervolle vermelding. Volgens wethouder Stouten heeft de gemeente deze mede te danken aan alle maatschappelijke partijen, particulieren en medewerkers van de gemeente Schouwen-Duiveland die een bijdrage leverden aan de totstandkoming van de erfgoednota. De gemeente neemt de opdracht van BNG ter harte en gaat de komende twee jaar de uitdaging aan. In 2014 zal zij opnieuw een gooi doen naar de erfgoedprijs die BNG uitreikt. De gemeente heeft het erfgoedbeleid samen met maatschappelijk partijen en particulieren opgesteld en ze wil dus ook samen met hen uitvoering aan het beleid geven. De gemeente is tenslotte zeker niet de enige partij die zich inzet voor behoud van het erfgoed. Allereerst zijn er de monumenteneigenaren die zich verantwoordelijk voelen voor het onderhoud en de restauratie van hun eigendom. Daarnaast zijn er veel instanties en particulieren die kennis hebben van het erfgoed op Schouwen-Duiveland en zich richten op het behoud en uitdragen ervan. De gemeente wil dit integrale erfgoedbeleid gebruiken om vorm te geven met die personen en instanties die zich verantwoordelijk voelen voor het behoud, de versterking en de verdere ontwikkeling van de kwaliteiten van het mooie eiland Schouwen-Duiveland. In 2013 zal zij daarom aan de slag gaan met het opzetten van een erfgoedplatform. De BNG Erfgoedprijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren om erfgoed effectief in te zetten in het lokale beleid. Doel van de prijs is dat gemeenten elkaar op dit gebied stimuleren en inspireren. De BNG Erfgoedprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, een samenwerkingsverband van een twintigtal erfgoedorganisaties. Hoofdsponsor is met ingang van 2011 Cultuurfonds BNG. De erfgoedprijs van 2012 gaat naar Schiedam.

bron: WereldRegio  19-12-2012

Havenplein krijgt Zweeds graniet

  Bij de herstructurering van het Havenplein en deel van het Havenpark in Zierikzee wordt de bestrating aangepast. Een deel hiervan zal bestaan uit natuursteenkeien die nu ook bijvoorbeeld al in de Mol en Melkmarkt liggen, vlakbij het Havenplein en Havenpark. In totaal is er zo’n 3000 vierkante meter natuursteenkeien nodig om alle geplande delen te bestraten. Natuursteenkeien bestaan in veel verschillende soorten en vormen, zoals vierkant of rechthoekig. De natuursteenkeien die gebruikt worden zijn Zweeds graniet en afkomstig uit opbraak. Dat wil zeggen dat ze in het verleden in een andere straat gelegen hebben ergens ter wereld en nu worden hergebruikt. Een vlakke bovenvlak zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om over te wandelen, fietsen of rijden. Door de weersomstandigheden kon er geen natuursteen worden aangebracht en heeft de aannemer en nieuwe planning gemaakt waardoor deze verloren tijd probeert in te halen. Middenop het Havenplein voor de muziektent wordt gestart met het aanbrengen van natuursteen. Het vak voor het Vrijpoortje worden werkzaamheden aan de elektrakabel uitgevoerd, worden de aanliggende panden aangesloten op een nieuwe kabel en wordt een puinverharding aangelegd tot aan de gevel. Het is de bedoeling dat tijdens de feestdagen geen losliggend materiaal, zoals kunststof platen, blijft liggen in verband met gevaar voor vandalisme. De spandoeken zijn om deze reden inmiddels om deze reden al van de bouwhekken gehaald. Na de feestdagen hervat de aannemer zijn werkzaamheden weer op 7 januari 2013. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  19-12-2012

Teller Serious Request brood op 86.420 euro

Zeelandia laat warme bakkers dit jaar het 3FM Serious Request broodje bakken en met succes. Miljoenen Nederlanders zijn deze week in de ban Serious Request. Bijna 900 ambachtelijke bakkers doen mee met de verkoop van het Serious Request broodje. Een idee van een bakker uit Den Helder die Zeelandia heeft gevraagd om ‘zijn’ idee landelijk uit te rollen bij zoveel mogelijk ambachtelijke bakkers. Het Serious Request broodje is cranberry-mueslibroodje in de vorm van een knoop, rijk gevuld met cranberries, rozijnen en noten. Zeelandia biedt  totaalpakketten waar alles in zit om 60 broodjes te bakken. Inclusief 60 prachtige verpakkingsdoosjes.De 3FM SR-broodjes zijn o.a bij De Stadsbakkerij te koop voor € 5,- per stuk waarvan ¤ 1,- ten goede komt aan het goede doel. Zeelandia heeft als “startkapitaal” alvast €5.000,- gedoneerd. En Zeelandia beloont alle bakkers die meedoen deze actie met €15,- korting op ieder actiepakket. Deze geste is het alternatief voor de eindejaar-relatiegeschenken. Tot op heden staat de teller op € 86.420,- voor het Rode Kruis. Dit bedrag zal in de loop van de week nog iets oplopen en zaterdag 22 december wordt door een groep Nederlandse ambachtelijke bakkers een mega cheque aangeboden bij het Glazen Huis in Enschede. Dit gebeurt om 15:35 uur en komt live op 3FM en is ook te zien op de digitale jongerenzender 101.

bron: WereldRegio  19-12-2012

Beatrixschool Zierikzee naar tijdelijk onderkomen

De Beatrixschool in Zierikzee gaat na de kerstvakantie verhuizen naar het leegstaande schoolgebouw aan het Jannewekken in Zierikzee. Lees verder.


bron: PZC  18-12-2012

Gemeente introduceert digitale agenda

De gemeenteraad gaat per 1 januari 2013 digitaal. Met de overstap op papierloos werken bespaart de gemeente veel kopieerkosten. Ook is het een milieuvriendelijke oplossing. De vergaderdocumenten van de gemeente Schouwen-Duiveland zijn online te raadplegen via de gemeentelijke website. De vergaderstukken zijn te vinden op de inwonerpagina onder bestuur en organisatie (www.schouwen-duiveland.nl/Inwoner/Bestuur_en_Organisatie). Ten behoeve van het digitaal vergaderen kregen de raadsleden eerder al een i-pad.

bron: WereldRegio  17-12-2012

Schoolschaatsen van start

Maandag is het schoolschaatsen van start gegaan op de schaatsbaan in Zierikzee. Het schoolschaatsen, dat wordt mogelijkheid gemaakt door de Rotary Schouwen-Duiveland is een onderdeel van het evenement, dat tot en met 24 december duurt. Dagelijks kunnen kinderen op de baan terecht om de schaatsen onder te binden. Radio Schouwen-Duiveland zendt regelmatig uit vanuit het ‘glazen huis’(foto) dat is neergezet om samen met het Rode Kruis de landelijke actie Serious Request te ondersteunen. De baan is dagelijks geopend tot 22.00 uur. (foto: Wereldregio)

bron: WereldRegio  17-12-2012

Vijftien mille voor Leonardo-onderwijs

De Stichting Vrienden van Schouwen-Duiveland heeft €15.000 geschonken aan openbare basisschool Binnen de Veste in Zierikzee. Dit is de tweede schenking dit jaar. Het totale bedrag dat dit kalenderjaar is geschonken komt nu op € 25.000. De stichting is in 2010 opgericht door een groep ouders om het Leonardo onderwijs op Binnen de Veste mogelijk te maken. De Stichting betekent het bestaansrecht voor dit speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Er is namelijk vanuit de overheid geen extra financiele steun voor het Leonardo-onderwijs.

bron: WereldRegio  17-12-2012

Henk Dalebout Vrijwilliger van het jaar 2012 gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Tijdens de maandag gehouden vrijwilligersavond van het gemeentearchief Schouwen-Duiveland is Henk Dalebout uit Zierikzee uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar 2012. Lees verder.


bron: PZC  17-12-2012

Handballers Delta Sport doen zichzelf tekort

Het eerste mannenteam van handbalvereniging Delta Sport (foto) is tegen HVV’70 vergeten zichzelf een goede dienst te bewijzen en haar zelfvertrouwen eens flink op te poetsen. De tegenstander uit Voorschoten won zondagmiddag met 20-24 nadat ze in de eerste helft op bijna onoverbrugbare achterstand was gezet. De eerste twintig minuten – trainer Rob de Vos startte met Tim Vleeshouwer, Jimmy Niemans, Guido de Graaf, Jacco de Looff, Koen de Bruijn, Tijs de Vos en Guust Sluijs – viel er weinig tot niets aan te merken op het optreden van Delta Sport. Via 3-0, 8-2 en 11-5 had de nummer drie van de hoofdklasse B nagenoeg geen weerwerk tegen het spel van de thuisploeg. Bovendien werden de schoten van HVV’70 vaak geneutraliseerd door keeper De Looff. Na 11-5 zagen de toeschouwers in sporthal Onderdak en coach Rob de Vos weinig meer terug van de zeer goede openingsfase. ,,Het opgedane zelfvertrouwen gooiden we na twintig minuten weg. Toen ging het balletje weer alle kanten op en gingen ze dingen doen die we niet trainen. Het is ongelooflijk. Echt ongelooflijk”, sprak de Middelburgse oefenmeester. ,,In de tweede helft liep het aardig, maar niet zoals in de eerste twintig minuten. Je moet je kansen durven pakken en in die tweede helft geef je die kansen aan een ander.” Vanzelfsprekend probeerde De Vos het tij te keren door wissels in te brengen. Het had welhaast een averechts effect want doordat spelers op een andere positie kwamen te staan, waren ze de kluts enigszins kwijt. ,,Dat is triest om te constateren”, oordeelde De Vos. Nog voor rust verdween de behoorlijk marge van Delta Sport als sneeuw voor de zon: 12-11. Daarna waren de thuisploeg een haar tegenstrever redelijk aan elkaar gewaagd en bleef de marge lang beperkt tot één goal. Pas bij 18-19 tilde HVV’70 het verschil naar twee. Na onnodig balverlies van Koen de Bruijn ging het verschil weer naar twee en was de tijd daarna te kort om de achterstand te repareren. Ondanks het verlies constateerde De Vos dat zijn team beter handbalde dan de vorige thuiswedstrijd en de vorm langzaamaan beter wordt. Echter, het verlies had zondag ook andere kanten. Zo was er een handballer van Delta Sport die in de beslissende fase een strafworp nam (en miste) terwijl hij totaal niet in de wedstrijd zat en was er een teamgenoot die niet eens wist welke plaats HVV op de ranglijst innam. Dat waren geen tekenen waaraan je kan zien dat het zachtjesaan beter gaat met de (gedeelde) rode lantaardrager. Scores Delta Sport: Guido de Graaf 9, Guust Sluijs 5, Koen de Bruijn 3, Tim Vleeshouwer 2, Tijs de Vos. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  17-12-2012

Metaal stopt als voorzitter VVD

Theo Metaal uit Zierikzee is opgestapt als voorzitter van de eilandelijke VVD. Ook zal hij niet in het bestuur terugkeren. Metaal wil al zijn energie steken in de galerie van zijn echtgenote, zo heeft hij de liberalen laten weten. 

bron: WereldRegio  17-12-2012

Winst jeugdtennissters Nouwen en Joziasse in Geldrop

 

Puk Nouwen en Finn Joziasse hebben een jeugddubbeltoernooi in Geldrop gewonnen. De twee jeugdtennissters speelden in Oost-Brabant een driesterrentoernooi en waren daar als eerste geplaatst bij de meisjes tot en met twaalf jaar. Na een bye in de eerste ronde won het duo van LTC Zierikzee twee wedstrijden voordat de finale werd bereikt. Hierin wonnen ze zondag van Lienka Ammar en Tess Demin met 6-2 7-5. (foto: Leo Nouwen)

bron: WereldRegio  17-12-2012

Beatrixschool Zierikzee naar tijdelijk onderkomen

De Beatrixschool in Zierikzee gaat na de kerstvakantie verhuizen naar het leegstaande schoolgebouw aan het Jannewekken in Zierikzee. Lees verder.


bron: PZC  17-12-2012

Havenplein krijgt ‘water’ terug

De herinrichting van het Havenplein in Zierikzee, waarmee eind oktober een aanvang is gemaakt, krijgt vorm. Duidelijk zijn de stroomgeulen waarneembaar die het centrum van de stad een eigentijds karakter moeten gaan geven. Stroomgeulen, die ons met respect terug doen denken aan het historisch water van de Ee wat in vroeger tijden door Zierikzee heeft gelopen en waaraan de monumentenstad haar bloei te danken heeft gehad. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  16-12-2012

Vandalen met planten aan de wandel

Afgelopen nacht hebben vandalen planten uit de pas geplaatste bloembakken aan de Schuithaven getrokken. Deze bakken zijn onlangs door de plaatselijke ondernemers geplaatst om de kerstsfeer van het ‘gezelligste pleintje van Zierikzee’ te verhogen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  16-12-2012

Camper uitgebrand in Zierikzeese lood

In een loods aan de Straalweg in Zierikzee is zaterdagavond een camper uitgebrand. Ook zijn er opgeslagen duikspullen door de rook beschadigd. De brand werd even voor zes uur gemeld, waarop de brandweer snel ter plaatse was. De oorzaak is niet bekend. (foto: Fieke van ’t Hoff, brandweer Schouwen-Duiveland)                            

bron: WereldRegio  16-12-2012

Havenkwartier in Charles Dickensstijl

Vandaag hebben de ondernemers van het Havenkwartier in Zierikzee laten zien dat de stad een nieuwe sfeervolle weg is ingeslagen. Getooid in kleding uit de tijd van Charles Dickens, bij vuurkorven met knetterend hout en de geur van gluhwein en warme chocomel brachten ze hun koopwaar aan de man. Aan de gevel van winkels aan de Visstraat en Nieuwe Bogerdstraat was voor deze gelegenheid de Engelse vlag uitgestoken. De sfeer was helemaal compleet met optredens van een heuse Dickens-band, Doedelzakken en een koets, van waaruit je de historsche stad rijdend kon bekijken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  15-12-2012

Volleybalmannen Forza verslaan nummer drie

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza draait steeds beter in de promotieklasse B. Tegen Voorwaarts, de nummer drie van de ranglijst, werd de vijfde opeenvolgende zege geboekt: 3-1 (25-21 25-17 17-25 25-12). De eerste twee sets speelde thuisploeg zaterdag in sportzaal de Vanger vrij goed. In het derde bedrijf speelde Forza stukken slordiger en drukte een nieuwe middenman in de Axelse ploeg zijn stempel op de wedstrijd. Smet op hun setwinst was de Voorwaarts-libero. Tijdens de vierde set viel er een andere Zeeuws-Vlaming uit met een (knie)blessure waardoor Forza de zege in de vierde set niet meer kon ontgaan. Volgende week speelt Forza thuis een bekerduel tegen Spivo. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-12-2012

Schaatsbaan en Serious Request van start

Op de schaatsbaan in Zierikzee is zaterdagmiddag de eilandelijke actie voor Serious Request van start gegaan. Annah Kooman (kinderburgemeester) en Gerard Rabelink (burgemeester) verrichtten de openingshandeling. Vanaf zaterdag is de baan dagelijks geopend tot en met 24 december. De schaatsbaan is gratis toegankelijk. Iedere dag zijn er uitzendingen van de lokale radio en wordt er geld ingezameld voor Serious Request. Voor foto’s van de ijsbaan kunt u terecht op de fotopagina van Markant SD. (foto: Markant SD)

bron: WereldRegio  15-12-2012

Zierikzeese Renault-dealer koopt overproductie Frankrijk

Renault-dealer AutoKievit haalt een deel van de overproductie uit Frankrijk naar Zeeland.Maar liefst  275 nieuwe Renaults zijn onderweg naar onder andere de vestiging in Zierikee. Deze week komen de eerste Renaults binnen bij AutoKievit. Deze nieuwe auto’s zijn overgenomen uit de overproductie van Frankrijk. Doordat de verkoop minder was dan voorzien staan er flink wat onverkochte Renaults. AutoKievit heeft deze Renaults scherp weten over te nemen. Volgens directeur Jaap Kievit  zijn deze auto’s zeer voordelig ingekocht: ,,Uiteraard spelen we ons voordeel aan de klant door en bieden deze auto’s met maar liefst twintig procent korting aan.” Zoveel voordeel aanbieden op auto’s is echt uniek te noemen. Kievit verwacht dan ook dat deze 275 nieuwe Renaults snel verkocht zullen worden.

bron: WereldRegio  15-12-2012

Volleyballers Forza voor beker tegen Spivo

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza speelt zaterdag 22 december haar derde ronde in de bekercompetitie. In sportzaal de Vanger is Spivo de tegenstander. De ploeg uit Spijkenisse komt uit in derde divisie, een klasse hoger dan Forza. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-12-2012

Rechter oordeelt opnieuw over Windpark Zierikzee

De rechtbank in Middelburg velt eind januari haar oordeel over de omgevingsvergunning voor de bouw van drie windturbines langs de Gouweveerse Zeedijk bij Zierikzee. Lees verder.

 

bron: PZC  14-12-2012

Nominatie Little Art Factory horeca-award

Little Art Factoryuit Zierikzee is met het product Mas Seat 1 genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2013. Deze prestigieuze prijs is bestemd  voor de beste innovatie in de horecabranche en wordt jaarlijks tijdens de vakbeurs Horecava in Amsterdam RAI uitgereikt. Een onafhankelijke jury van deskundigen (vakjournalisten, experts, ondernemers en chefkoks) beoordelen alle inzendingen in vier categoriën: Food & Beverage, Equipment & Service, Interior & Design en Concepts &Co-Creation. Little Art Factory is genomineerd  in de categorie Interior & Design. Horecava, het nationale platform voor professionals in de foodservice industrie, wordt van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2013 gehouden in de Amstedam RAI. (foto: Little Art Factory)

bron: WereldRegio  14-12-2012

Wesdorp tekent bij voor twee seizoenen bij Apollo’69

Jos Wesdorp blijft na dit seizoen trainer van zaterdag-derdeklasser Apoll0′69. De Zierikzeese coach kwam donderdagavond een nieuwe overeenkomst voor twee seizoenen met de club uit ’s-Gravenpolder overeen. Apollo’69 staat momenteel laatste in de derde klasse A, de afdeling waarin ook DFS uitkomt.

bron: WereldRegio  13-12-2012

Band zoekt ruimte

“De oude oefenruimte was te vol, zoals je wel op de foto kunt zien”, lacht Wiebe Radstake van Zinkzand. “De oefenruimte is bij mij thuis en op een gegeven moment moet er iets anders gebeuren.” Zinkzand is dus naarstig op zoek naar een oefenruimte. “De laatste tijd treden we veel op, dus hebben we weinig geoefend”, vertelt Wiebe. “Maar in een nieuwe oefenruimte zouden we één keer per week willen oefenen, in de weekenden. Het probleem is dat we geen vaste oefenmomenten hebben, omdat we zulke verschillende schema’s hebben als bandleden. Het zou fijn zijn als we ons instrumentarium kunnen laten staan, dat scheelt een hoop gesleep.” Zinkzand timmert op dit moment hard aan de weg. Wiebe: “We komen misschien nonchalant over, maar ondertussen werken we er hard aan. Ik blijf erbij dat een band alleen verder komt door veel op te treden. Dat vereist ook keuzes van de bandleden. We zijn drie dagen per week bij elkaar. Het is een hele dwaze hobby, roep ik weleens. En het levert niet veel op. Maar ik zou niet meer weten hoe het leven zonder Zinkzand was.” In de afgelopen tijd speelde Zinkzand onder andere met Spinvis, die heel enthousiast was. Volgende zomer spelen ze in België. Verder staan Paradiso en Oerol nog op het verlanglijstje. Op 12 januari spelen ze in Deja Vu, in Zierikzee en op 23 februari hebben ze zelfs hun eigen avond in Brogum, met gastbands. Wiebe: “En vergeet de paassingle niet waar we aan werken!” www.zinkzand.nl en info@zinkzand.nl. (foto: Puck Sluijs)

bron: Ons Eiland  13-12-2012

Twee bands op de planken in Brogum

In Brogum in Zierikzee staan zaterdag 15 december twee bands op de planken: Candybar Planet (foto) en Orange Sunshine. Kaarten kosten 10 euro en de zaal gaat om 21.00 uur open. Na Bijna tien jaar is Candybar Planet terug, met originele bandleden Murphy van Oijen op gitaar en Richard ‘Luke’ Plukker op basgitaar en zang. Zij worden bijgestaan door Koen Rijnbeek op de drums. In de jaren negentig was Candybar Planet één van de grondleggers van de ‘Eindhoven Rockcity’ beweging met onder meer Peter Pan Speedrock en The Spades. Daarnaast waren ze een invloedrijke band in de Nederlands Stoner-rock scene. De band heeft veel shows in zowel binnen- als buitenland gedaan met bands als 7Zuma7, Selestial Season, Astronsoniq en Beaver. Voor de mensen die ze toen gemist hebben is hier de kans om deze groovende show nog eens mee te maken. Uit eigen land komt Orange Sunshine. De Haagse band wordt omschreven als een met soul en gemotoriseerde blues overgoten garage/punk/acid/sixties and seventies band. Heel veel jaren geleden begonnen als een traditionele power blues band die covers speelde van bands als Blue Cheer, MC5 en Stackwaddy. Later ging men over naar eigen werk dat met dezelfde intensiteit neer wordt gezet. Kortom: Orange Sunshine staat voor rauwe, intense power blues. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  13-12-2012

Gemeenteraad vergadert vanaf 1 januari 2013 papierloos

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland gaat per 1 januari 2013 digitaal. De toezending van de papieren vergadersets wordt vanaf die datum beëindigd, zowel voor de raadsleden als voor anderen. Met de overstap op papierloos werken bespaart de gemeente veel kopieerkosten. Ook is het een milieuvriendelijke oplossing. De vergaderdocumenten van de gemeente Schouwen-Duiveland zijn online te raadplegen via de gemeentelijke website. De vergaderstukken zijn te vinden op de inwonerpagina onder bestuur en organisatie (www.schouwen-duiveland.nl/Inwoner/Bestuur_en_Organisatie). (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                        

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  13-12-2012

Langer dan acht meter niet meer welkom

Vrachtwagens, langer dan acht meter, zijn na 1 juli volgend jaar niet meer welkom in de binnenstad van Zierikzee. De gemeente heeft de ontheffing voor langere voertuigen alsnog ingetrokken. Alleen wagens met een ondeelbare lading mogen er nog in. De ontheffingen die zijn afgegeven in het verleden zijn geldig tot en met 31 december 2012. Voor de periode tot 1 juli 2013 worden aan bedrijven die dat wensen nieuwe ontheffingen verstrekt. Het instellen en handhaven van de lengtebeperking heeft als gevolg dat redelijk wat ondernemers hun distributie anders moeten organiseren, de gemeente heeft namelijk 74 ontheffingen verleend in 2012. Het aantal voertuigbewegingen in de binnenstad zal ook toenemen omdat leveranciers per bezoek kleinere ladingen kunnen afgeven. De controle voor de gemeente wordt daarentegen eenvoudiger en de huidige distributieroutes vervallen. In 2008 heeft de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland het verkeersplan vastgesteld, waarin een lengtebeperking van 8 meter aanbevolen wordt. In 2010 is het verkeersbesluit ingevoerd, maar tot nu toe werden er ontheffingen verstrekt. Het is een verrassend besluit. Eerder nog zag de gemeente de ontheffing voor langere wagens wel zitten. Daardoor is het distributiecentrum Zierikzee ter ziele gegaan. Althans het bedrijf beweert juist markt gezien te hebben bij de weigering van de langere wagens. Die komt er nu dus toch. (foto: Theo Roskam)

bron: WereldRegio  13-12-2012

Van Oeveren/WIK/Kort draait steeds beter in ZieZavo

Het zaalvoetbalteam Van Oeveren/WIK/Kort (foto) is met een 5-4-overwinning op Stella Boys op weg naar de tweede positie in de eerste klasse van ZieZaVo. Het team van Piet van der Kasteele heeft inmiddels een ruime selectie van veertien spelers en besliste het duel met Stella Boys in de laatse fase. Het was een spannende pot met goals van Robin Provoost, Eric de Vlieger, Freek Torensma en Martijn van Grunsven voor de winnende ploeg. In dezelfde eerste klasse verpeelde ASZ een voorsprong van 2-0 in de beginfase tegen Verf&Wand. Bij een ruststand van 3-3 was het Verf&Wand die uitliep naar een 3-5-voorsprong. In de laatste vier minuten kreeg ASZ weer opgelegde kansen dat uiteindelijk leidde tot een eindstand van 5-5. IJtama kende geen pardon voor Knock on Wood: 11-1. In de tweede klasse verloor koploper De Standloper/Ginsterveld met 11-7 van Airpack. De broertjes Dooge van Airpack zorgde voor het verschil in het doelpuntrijke duel. Motorenboys heeft de weg naar boven weer gevonden met een knappe 3-1-overwinning op het tweede team van Stella Boys. VIA Adviseur won met 4-1 van FC Kerkwerve/Oiliegeultje. FC Fraanje heeft de koppositie veroverd in de derde klasse met een 5-4-overwinning op Spuiterij Elfrink. FC Bru won overtuigend met 13-1 van De Vlinder. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  13-12-2012

De Proeverij leukste restaurant van Zeeland

De Proeverij is via restaurantverkiezing.nl uitgeroepen tot leukste restaurant van Zeeland. Het Zierikzeese restaurant kreeg via deze website de meeste stemmen van alle provinciale eetgelegenheden. Hierbij konden de gasten de restaurants op verschillende aspecten beoordelen. Nu De Proeverij is uitgeroepen tot het leukste restaurant zijn haar medewerkers maandag 17 december aanwezig bij de landelijke verkiezingen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-12-2012

Kinderen Schouwen leren schaatsen op baan Zierikzee

Leerlingen van Schouwen-Duivelandse basisscholen mogen gratis schaatsen op de baan die komend weekeinde wordt gelegd aan het Havenpark in Zierikzee. Lees verder.


bron: PZC  13-12-2012

Zevende naturalisatiedag Schouwen-Duiveland

In de maand december wordt de nationale naturalisatiedag voor de zevende keer gehouden. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland heet veertien nieuwe Nederlanders welkom. De naturalisatiedag wordt gehouden op 15 december. Omdat dit op een zaterdag is, wordt de naturalisatiedag in de gemeente Schouwen-Duiveland een dag eerder gehouden. Burgemeester Gerard  Rabelink ontvangt op vrijdag 14 december omstreeks 10.00 uur een aantal nieuwe Nederlanders. Dit gebeurt in de burgerzaal van het gemeentehuis, Laan van St. Hilaire in Zierikzee. Deze Naturalisatiebijeenkomst is in 2005 ingesteld om het verkrijgen van het Nederlanderschap extra glans te geven. Het bezit van de Nederlandse nationaliteit is immers meer dan alleen het bezit van een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Dat houdt onder meer in dat de nieuwe Nederlanders stemrecht hebben. Voor de ceremonie van vrijdag 14 december zijn veertien nieuwe Nederlanders uitgenodigd. Zij zijn afkomstig uit Ecuador, Sierra Leone, Turkije, Brazilië, Georgië, Mexico, Armenië, Sri Lanka, Somalië, Polen en Egypte. In het gemeentehuis ontvangen ze een aandenken aan dit officiële moment. Aan de hand van een dvd maken ze bovendien kennis met Schouwen-Duiveland, hun nieuwe woonomgeving. Aanvankelijk werd de nationale Naturalisatiedag op 24 augustus gehouden omdat op die dag de Grondwet (1815) in werking trad. Deze datum bleek in de praktijk niet handig, omdat deze in de zomervakantie valt. Daarom is ervoor gekozen om de landelijke Naturalisatiedag te verschuiven naar een speciale dag in de maand december (Koninkrijksdag).

bron: WereldRegio  13-12-2012

Kerkhove weert zich kranig tegen Bertens

Kiki Bertens heeft haar revanche op de in 2011 verloren Masters-finale tegen Lesley Kerkhove, maar de Zierikzeese tennisster verliet woensdag de arena met opgeheven hoofd. De 21-jarige speelster verloor in het Rotterdamse Topsportcentrum weliswaar met 6-4 6-3 maar bezorgde haar tegenstreefster uit Wateringen, nummer 63 van de wereld, daarmee een lastige avond. Met het verlies tegen Bertens sloot Kerkhove haar tennisjaar 2012 af. Hierin won ze geen enkel toernooi maar haalde ze wel een Future-eindstrijd en twee Challenger-finales. Op de wereldranglijst staat Kerkhove momenteel 317e. (foto: Ruben Oreel)                           

bron: WereldRegio  12-12-2012

Reddingsbrigade doet mee aan Serious Request

Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland neemt dit jaar met haar reddingsboot Jan B deel aan de actie Serious Rescue. Dit is een tocht die plaats vind van 21 t/m 23 december om sponsorgeld in te zamelen voor de inzamelingsactie Serious Request. Dit jaar is het goede doel gericht op terugdringen van babysterfte als gevolg van gebrek aan medische zorg en begeleiding. Reddingsbrigades uit heel Nederland zetten zich in voor de inzamelingsactie “Serious Rescue”. Verenigd in “Serious Rescue”, zullen de vrijwilligers van de reddingsbrigade van Arnhem naar Enschede varen. Een vaartocht van ruim 100 kilometer, waarvoor 3 dagen in een lang lint van reddingsboten wordt gevaren. Het doel van de actie is uiteraard om vooraf en onderweg zoveel mogelijk geld op te halen via sponsoren en andere activiteiten. De kosten van de vaartocht worden gedragen door de brigades zelf, door Reddingsbrigade Nederland en bijdragen van leveranciers, zodat  een zo groot mogelijk bedrag ten goede kan komen aan het goede doel.  De boten die voor deze actie worden gebruikt staan los van de capaciteit die in deze periode voor de reguliere waterhulpverlening gewenst is en beschikbaar blijft voor normale reddingsacties in Nederland. Het startschot voor Serious Rescue zal op vrijdagochtend 21 december om 08.30 uur worden gegeven in Arnhem, zondagmiddag 23 december zal het verzamelde bedrag in de vorm van een cheque worden overhandigd aan de 3FM dj’s van het Glazen Huis in Enschede. 

bron: WereldRegio  12-12-2012

Uitreiking prijs Vrijwilliger 2012

Maandagavond 17 december houdt het gemeentearchief Schouwen-Duiveland de jaarlijkse vrijwilligersavond. Deze avond wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Zierikzee en begint om 20.00 uur. Tijdens deze avond reikt burgemeester Gerard Rabelink de prijs Vrijwilliger van het jaar 2012 uit.  Deze prijs is bedoeld om een van de vrijwilligers in de schijnwerper te plaatsen. Daarnaast wordt ook een groepsprijs uitgereikt. Bij het gemeentearchief zijn momenteel 32 vrijwilligers actief. Met deze avond wil het gemeentebestuur hen bedanken voor hun inzet. De vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het beter toegankelijk maken van de archieven en verzamelingen in het gemeentearchief. Mede door hen kunnen bezoekers de informatie sneller en gemakkelijker raadplegen. Dit keer houdt een van de vrijwilligers, Henk Dalebout, een inleiding over zijn project onder de titel: ‘De Zierikzeese privileges en zegels’. Daarna zijn twee films getoond over Kerkwerve en de Burghse dag. Daarna is het woord aan burgemeester Rabelink. Hij gaat de winnaars van de groepsprijs en de prijs voor de vrijwilliger van 2012 bekendmaken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-12-2012

In Zeeuwse klederdracht op de foto

Zaterdag 15 december is het zover, de ‘Engelse dag’ van het Havenkwartier. Ook het Cameramuseum doet mee. Zo lopen er in het museum en in de stad mensen in Engelse kleding rond, maar ook kun je op de foto in Zeeuwse klederdracht. De Zeeuwse klederdracht heeft het museum in bruikleen gekregen van de Arke en de Rederijkers. Voor tien euro wordt u in deze kleding op de foto gezet. U ontvangt één foto op 13×18 formaat. Uiteraard is het Cameramuseum deze dag ook gewoon geopend vanaf 11.00 uur. (foto: Bob Noomen)

bron: WereldRegio  12-12-2012

Het gezelligste pleintje van Zierikzee nodigt u uit

Het gezelligste pleintje van Zierikzee, ‘de Schuithaven’, wordt zaterdag 15 december omgetoverd tot een winters plaatje. Vijftien mooie bloembakken zullen de paaltjes van de rijbaan sieren. Alle terrassen worden in kerststijl aangekleed en er staan drie grote Kerstbomen met heel veel lichtjes. Verder staat een leuke blokhut/kerststal opgesteld, van waaruit iedereen die daar zin in heeft, een lekker warme chocomelk of glühwein wordt aanboden. Om de terrassen heen komt een lange foto-impressie van Zierikzee in de sneeuw. Er is een witte Kerstman aanwezig en er worden kerst-stukjes gemaakt en een workshop gegeven. Voor de liefhebbers van Curling kan er een wedstrijdje gespeeld worden op een kunstijsbaan, met strijkijzers of fluitketels en bezems! De vrijwillige bijdrage die voor de curling gegeven kan worden gaat naar Serious Request actie van 3FM. “Let’s hear it for the babies”. Uiteraard staan er voor dit goede doel in deelnemende winkels collectebussen staan. Alle deelnemende ondernemingen hebben de grote bomen op de terrassen vol met cadeautjes gehangen. Tussen 12.00 en 13.00 uur & tussen 15.00 en 16.00 uur kunnen deze cadeautjes geplukt worden. Live muziek zal vanaf 11.30 uur de sfeer op het plein nog meer te verhogen. De ondernemers van de Schuithaven heten u van harte welkom!

bron: Ondernemers van de Schuithaven  10-12-2012

Herinrichting Havenplein Zierikzee gaat door

De bezwaren van omwonenden tegen de herinrichting van het Havenplein in Zierikzee zijn ongegrond verklaard. Dat heeft de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Schouwen-Duiveland bekend gemaakt. Omwonenden en winkeliers van het Havenplein en omgeving waren er van overtuigd dat vernieuwing in dit geval geen verbetering betekent. Het plein krijgt een modern karakter, maar volgens bewoners en winkeliers zou de herinrichting leiden tot een onveilige situatie en wordt het plein moeilijk te bereiken. Eerder maakte Omroep Zeeland nog een item over de strubbelingen rondom het Havenplein.                             

bron: Omroep Zeeland  11-12-2012

Kerkhove in kwartfinale op herhaling tegen Bertens

Lesley Kerkhove heeft de eerste ronde van de KNLTB Masters met goed gevolg doorstaan. De nog altijd regerend Nederlands kampioene versloeg dinsdagavond Marrit Boonstra in twee sets. In het Rotterdamse Topsportcentrum werd het 6-4 6-4 voor de Zierikzeese. De 21-jarige tennisster, momenteel 317e op de wereldranglijst, speelt in de kwartfinale tegen de als eerste geplaatste Kiki Bertens. De speelster uit Wateringen werd in 2011 tijdes de finale van de Masters door Kerkhove verslagen en is met haar 63e plaats op de WTA-ranking de beste Nederlandse tennisster van dit moment. ,,Ik pakte Marrit vooral aan het begin van de eerste en tweede set. Toen kwam ik steeds voor te staan en dat was genoeg voor vandaag”, aldus de Schouwse na afloop, die tegen Boonstra vooral toesloeg op de punten waar het om draaide. Nu Kerkhove weet dat ze weer tegen Bertens (donderdag 12 december om 20.00) moet, is ze benieuwd hoe ze speelt omdat Bertens ten opzichte van vorig jaar flink gestegen is op de wereldrangrlijst. ,,Ik heb er zin in.”. (foto: Ruben Oreel)                           

bron: WereldRegio  11-12-2012

‘Rustige’ ontvangst winkelplan door ondernemers

Ondernemend Schouwen-Duiveland reageert vooralsnog rustig op de nieuwe Detailhandelstructuurvisie van de gemeente. Dit zogenoemde winkelplan is maandagavond aan de ondernemers gepresenteerd. Reacties kwamen er vooral vanuit de omgeving Boerenweg-Haringvlietplein, dat wel wat meer aandacht voor dit gebied had verwacht. Maar de gemeente ziet maar beperkte ontwikkelings- mogelijkheden voor deze omgeving. Er mag een supermarkt komen, maar de gemeente ziet die liever op de plek waar nu nog Onderdak is gevestigd. Vanuit die plaats kan de binnenstad een sterke impuls krijgen. Desalniettemin mogen er wel bedrijven bij op het Haringvliet, maar geen zaken als de Action. Daarvoor ziet de gemeente liever de Mosselboomgaard. Vrijdag gaat het plan de inspraak in en pas in maart zal de gemeenteraad gevraagd worden een uitspraak te doen over de plannen.

bron: WereldRegio  10-12-2012

Beknelling bij ongeval Calandweg Zierikzee

Ondanks de zichtbaar geringe schade heeft de politie bij een ongeval op de Zierikzeese Calandweg toch een bestuurder uit een benarde situatie moeten bevrijden. Twee personenwagens botsten even na half twee op elkaar. De oorzaak is onduidelijk. Ook is niet bekend of er sprake is van ernstig letsel. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  10-12-2012

Titelverdedigster Kerkhove opent tegen Boonstra

Titelverdedigster Lesley Kerkhove speelt haar eerste wedstrijd van de KNLTB Masters, de officieuze, nationale indoorkampioenschappen, tegen Marrit Boonstra.Deze partij wordt dinsdag 11 december om 18.30 in het Rotterdamse Topsportcentrum (naast de Kuip) afgewerkt. Mocht Kerkhove winnen, treft ze in de kwartfinale Kiki Bertens. Ten koste van deze tennisster werd de 21-jarige Zierikzeese in 2011 nationaal indoorkampioen. (foto: Ruben Oreel

bron: WereldRegio  10-12-2012

Kou uit de lucht rond schaatsbaan Zierikzee

In de aanloop naar de schaatsbaan heeft een aantal omwonenden van het Havenpark (foto) zorg uitgesproken over het evenement op deze locatie. Zorg vooral over de kwetsbaarheid van het Havenpark en de mogelijke aantasting die het plaatsen van de grote tent op de omgeving kan hebben. De in eerste instantie door gemeente en organisatie verstrekte gegevens gaven daarvoor en over zaken als veiligheid en dergelijke onvoldoende duidelijkheid in de visie van de omwonenden. Daarop is overlegd gevoerd tussen omwonenden en de organisatie én heeft de gemeente suggesties van de omwonenden overgenomen. Suggesties, die – in de overtuiging van de organisatie – bijdragen tot het welslagen van de schaatsbaan. Dat overleg en vertaling van een en ander in de verleende vergunning heeft de figuurlijke kou uit de lucht gehaald. En niets staat het een schaatsfeest dus meer in de weg. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  10-12-2012

Theatergroep Zierik ondersteunt actie Serious Request

De leden van Theatergroep Zierik uit Zierikzee zetten zich in voor de actie Serious Request op Schouwen-Duiveland. Ze hebben  daartoe het programma, ‘Diner & meer’, gemaakt dat specifiek geschikt is om te spelen in een restaurant. De groep daagt restauranteigenaars op Schouwen-Duiveland en andere geïnteresseerden uit om de samenwerking aan te gaan om op deze unieke manier geld voor het goede doel bijeen te brengen. Theatergroep Zierik is voor deze actie een veiling begonnen. Tot 24 december kunnen horecagelegenheden bieden op dit ‘Diner & meer’. De groep gaat uiteindelijk spelen in het restaurant van de hoogste bieder. Het geboden geldbedrag gaat rechtstreeks naar Serious Request. Geïnteresseerden kunnen hun bod uitbrengen op de website van de groep: www.theatergroepzierik.nl

bron: Theatergroep Zierik  10-12-2012 

Eerste uitzege Forza-mannen ‘onderbroken’ door minuut stilte

Precies tijdens de meest spannende set tussen de volleyballers van Krimpen 3 en Forza werd er een minuut stilte gehouden voor de vorige week overleden voetbalgrensrechter Richard Nieuwenhuizen van SC Buitenpost. Forza-speler Valentijn Luijk: ,,De sporthal was ineens muisstil.” Zo midden in een wedstrijd, die de Schouwse ploeg zaterdag met 2-3 (25-20 19-25 22-25 32-30 11-15) won, naar de kant voor een herdenking; dat moet een raar gevoel zijn geweest. ,,Dat was inderdaad apart”, erkende Luijk, ,,Maar er was ook wel het gevoel dat iedereen in de zaal het terecht vond dat er een minuut stilte was.” De thuisvereniging Krimpen had zaterdagmiddag half vijf uitgekozen om te herdenken. Immers, dat was het tijdstip waarop het eerste team van die volleybalclub haar wedstrijd aanving. Andere wedstrijden in de hal werden op dat tijdstip onderbroken, dus ook die van Forza tegen Krimpen 3. ,,De rally werd dubbel fout gefloten en iedereen ging even naar de kant.” In Krimpen startte Forza niet best. Door tactische wisselingen en een goede servicedruk werd de eerste verloren set ongedaan gemaakt en won Forza twee bedrijven op rij. Luijk: ,,In de vierde set leken we af te stevenen op de winst maar Krimpen knokte zich knap terug in de wedstrijd.” In een spannende eindfase met veel fouten over en weer was de thuisploeg de gelukkigste. Een tactische zet van Forza-aanvoerder Yuri van de Sluijs gaf zijn ploeg in de beslissende set nieuwe impulsen. Met een 7-0–tussenstand kon Forza dat bedrijf niet meer verliezen. Door de zege op Krimpen 3, de eerste in het seizoen 2012/2013 op vreemde bodem, is Forza in de promotieklasse B in rustiger vaarwater terecht gekomen en heeft ze aansluiting gevonden bij de middenmoot. De volleybalvrouwen van Forza hadden geen enkele moeite met Benevia: 0-4 (22-25 15-25 16-25 15-25). Door de winst kruipen ze een puntje dichterbij Volley Meerkerk 2, de koploper van de promotieklasse A. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-12-2012

Havo Pontes onderuit in Volkskrant – reactie rector Lommen

De Havo van Pontes Pieter Zeeman is in de zaterdageditie van de Volkskrant hard onderuit gehaald als een van de slechtst presterende Havo’s van Nederland. Rector Sjef Lommen van Pieter Zeeman heeft daar de volgende reactie op. Reactie ,,Een school, dus ook wij, zijn uiteraard niet blij met een bericht te behoren tot de slechtst presterende Havo’s van het land.Uiteraard kun je de manier waarop een dergelijk lijstje is opgesteld ter discussie stellen, het is tenslotte alleen maar gebaseerd op de cijfers van het centraal schriftelijk examen, en de vergelijking advies basisscholen en het uitstroomniveau van de leerling. Toch maakt een dergelijk bericht je uiteraard niet blij. Overigens is het voor Pontes Pieter Zeeman geen echt nieuws, uiteraard weten wij hoe wij presteren, de resultaten uit het schooljaar 2010-2011, waar dit onderzoek over gaat, stemden ons uiteraard ook niet tevreden. Ook eerdere resultaten hebben ons al in een vroeger stadium doen besluiten om deze problematiek aan te pakken. De schoolresultaten kunnen beïnvloed worden vanuit twee kanten. Allereerst speelt de kwaliteit van onderwijs hierbij een rol en uiteraard speelt ook de leerling een belangrijke rol. Samen met de leerkrachten hebben we ons in de afgelopen paar jaar verdiept in het toetsbeleid, van daaruit verdiepten we ons ook in de lessituatie in de klas. Wat doen wij in onze lessen, zodat we inderdaad komen tot een werkelijke uitdaging van onze leerlingen en hoe stimuleren we hen op een zodanige manier dat ze meer doen dan voor een ‘zesje’ gaan? Samen met een pedagogisch studiecentrum zijn we hier nu voor het derde jaar mee bezig. Een tweede aspect is; “Hoe kunnen we leerlingen nu meer motiveren?” We denken dat te kunnen doen door leerlingen ook zelf een keuze te laten maken in de te volgen lessen. Leerlingen kunnen vanaf dit cursusjaar een deel van hun rooster zelf bepalen. Ze kunnen een keuze maken voor lessen waarin zaken nog eens extra uitgelegd worden of nogmaals onder de aandacht gebracht. Zo kunnen leerlingen deels zelf kiezen voor welk vak ze meer uitleg nodig hebben.De vakdocenten geven op basis van behaalde resultaten toestemming voor het wel of niet volgen van de genoemde lessen.Hiermee voorkom je dat leerlingen die een en ander al snappen nogmaals hetzelfde verhaal moeten aanhoren en zo kunnen ze  kiezen voor een vak waar ze minder in presteren.Het is op dit moment nog te vroeg om te kunnen aangeven of dit de sleutel tot succes is, we werken nog steeds hard aan kwaliteit. Wel kunnen we al constateren dat voor het schooljaar 2011-2012 de resultaten van onze Havo- leerlingen zijn verbeterd, waardoor we volgend schooljaar niet in ditzelfde lijstje zullen staan.” einde reactie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-12-2012

Schouwen-Duiveland en Vluchtelingenwerk akkoord over subsidie

Vluchtelingenwerk Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland hebben een overeenkomst bereikt over de subsidie voor het jaar 2013. Lees verder.

 

bron: PZC  07-12-2012

Grote beroering rond snelheidsboetes Zierikzee

Er is in Zierikzee grote beroering ontstaan naar aanleiding van een tweetal snelheidscontroles in de Scheldestraat (bij Borrendamme). De politie heeft een groot aantal boetes uitgedeeld, die oplopen tot bedragen van €390 per overtreding. ,,Het klopt dat we controles hebben uitgevoerd. Het is een kwetsbare weg, waaraan een school en een kinderboerderij gelegen zijn. We krijgen regelmatig klachten van mensen, die constateren dat er veel te hard gereden wordt,” laat een woordvoerder van de politie weten. Dus is de politie er gaan staan met een lasergun. ,,De hoogst gemeten snelheid is 82 kilometer per uur. Dat is echt hard op die plan, maar veel mensen reden er te hard. We hebben inderdaad veel boetes uitgedeeld.” Op internet beklaagt een jonge bestuurder zich, dat hij bij de twee controles in totaal voor elfhonderd euro boetes heeft gekregen. De boetes lopen tot €390 euro, daarna wordt de officier van justitie ingeschakeld en moet een automobilist voorkomen., Dat geldt zeker voor de man of vrouw die 82 kilometer reed en daarmee dus 52 kilometer te hard, want in de Scheldestraat geldt een maximum snelheid van dertig kilometer per uur. De boetes voor snelheidsovertredingen in 30 kilometergebeden zijn aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld op de snelweg. Daar is het publiek erg van geschrokken, getuige de reacties op het internet. Maar dan zijn ze gewaarschuwd, want de politie kondigt aan in 2013 aanzienlijk meer controles te gaan uitvoeren in de Scheldestraat. Ook de Calandweg in Zierikzee is door de politie uitgekozen voor controles. Ook hier staat er een school naast de weg, wat om extra toezicht vraagt, zo laat de politiewoordvoerder weten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-12-2012

Vijfhonderste deelnemer Tafelen in de buurt

Het derde seizoen van Tafelen in de buurt loopt op rolletjes. Dinsdag 11 december  heten de leerlingen van Pontes Pieter Zeeman en de vrijwilligers van het Rode Kruis zelfs de 500ste bezoeker van Tafelen in de buurt  in dorpshuis Kerkwerve. Wethouder Gilles Houtekamer is aanwezig om de gelukkige in het zonnetje te zetten. Tafelen in de buurt is bezig aan het derde seizoen. Iedere dinsdag wordt getafeld in de appartementengebouwen van Zeeuwland, namelijk de ene week in ’t Nieuwe Vrije en de andere week in de Veste in Zierikzee. Daarnaast is sprake van een tafelentour in de dorpshuizen in Ouwerkerk, Kerkwerve, Serooskerke en Noordgouwe. In de tweede helft van het seizoen worden daar locaties in Nieuwerkerk en Renesse aan toegevoegd. Tijdens de bijeenkomsten van Tafelen in de buurt serveren de leerlingen van Pontes Pieter Zeeman voor €5,- een heerlijke maaltijd aan ouderen uit de buurt. De leerlingen worden bijgestaan door een enthousiast team vrijwilligers. Een dag Tafelen in de buurt draagt bij aan een plezierige middag voor ouderen en voor de leerlingen is het een leerzame dag. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van de gemeente Schouwen-Duiveland. Ook dit jaar word het project georganiseerd door Pontes Pieter Zeeman, de eilandelijke afdelingen van het Rode Kruis, het Welzijnshuis en Zeeuwland.

bron: WereldRegio  07-12-2012

Supermarkten naar stadsrand Zierikzee

Het Groene Weegje en omgeving moet de nieuwe ‘voordeur’ van Zierikzee worden – compleet met (lang)parkeerplaats en mogelijk een grote supermarkt – en de binnenstad het recreatieve winkelhart van Schouwen-Duiveland. Dat staat in de Detailhandelsstructuurvisie Schouwen-Duiveland. Lees verder.

 

bron: PZC  06-12-2012

Harde noten in tiende ronde schaakstrijd

In de tiende ronde van Schaakvereniging Zierikzee werden diverse harde noten gekraakt. Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind versloegen hun naaste concurrenten waardoor het dringen wordt in de top-drie. De onderlinge verschillen zijn minder dan de waarde van een remisepartij. Hans Aangeenbrug zette de witte stukken in het topduel met Bas van de Graaf neer op zijn vertrouwde wijze. Van de Graaf, nog zonder nederlaag, antwoordde met druk op de damevleugel, waaraan Aangeenbrug zich na het veiligstellen van zijn koning wist te ontworstelen. Van de Graaf liet een beetje provocerend zijn koning in het midden en voerde de druk op. Aangeenbrug wist met een onverwachte paardzet aan de rand van het bord de meeste dreigingen te neutraliseren, waarna hij zijn betere stelling naar winst voerde. Kedem Gutkind is vanaf de zomer in topvorm en vol zelfvertrouwen. In Augustus zette hij in het Hogeschool Zeeland toernooi een indrukwekkende reeks partijen neer en in de externe competities scoorde hij tot nu toe maar liefst 5 uit 6!  In een versnelde draak maakte de met zwart spelende Spiegels al vroeg een klein foutje wat hem zwakke zwarte velden opleverde. Met actief spel en een constante dreiging op de koningsvleugel weerhield Gutkind hem ervan te rokeren. Toen de witte paarden op de zwakke zwarte velden binnen kwamen was de strijd eigenlijk al gestreden. Met een aanval op de dame probeerde zwart het tij nog te keren, echter kon deze dame een tussenschaak geven wat damewinst verzekerde voor winst. Marnix den Boer speelde en originele variant van het Siciliaans, wat zwartspeler Martin Krijger wel de kans gaf het initiatief te nemen. Toen Krijger met een schijnoffer de stelling open brak, had Den Boer te weinig stukken ter beschikking om de mataanval af te wenden. Mark van Rooten had een dame-loper batterij alvast op vleugel gericht waar de met wit spelende Frans Nijman meestal zijn koning in veiligheid brengt. Nijman zag het gevaar wel, maar rokeerde toch “ins Gefahr hinein”. Van Rooten profiteerde handig van de geboden kans en won zoveel materiaal, dat het eindspel met 3 pionnen meer niet moeilijk meer was. Frans Jansen was niet in zijn gewone doen en liet al na een half uur een stuk instaan. Linda Greefhorst was er als de kippen bij, nam het stuk en had al snel een toren op de zevende rij. In de al verloren staande stelling gaf Jansen toen nog een stuk weg, waarop hij direct teleurgesteld capituleerde. Paul Greefhorst kwam met zwart tegen John van Dalsen iets beter uit de opening en ging met een pion voorsprong het eindspel in. Hierbij lukte het met twee torens op de zeven rij binnen te dringen. Van Dalsen wist dit echter uitstekend te pareren en slaagde erin de torens weer van de lijn af te jagen. Met een achterstand van inmiddels twee pionnen viel Van Dalsens vlag en kon Greefhorst alsnog de winst bijschrijven. Vorige week donderdag speelden Zierikzee A en B beiden in Souburg, en verloren beiden met 1-3. Voor Zierikzee A remiseerden Kedem Gutkind en Martin Krijger. Voor Zierikzee B scoorde eerste bordspeler Peter de Vrieze een vol punt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-12-2012

Nieuwe ‘gastheren’ voor de Oosterschelde

Deze maand is de nieuwe gastheercursus in Nationaal Park Oosterschelde afgerond. Na een succesvolle start van het gastheerschap van het Nationaal Park in 2009 heeft nu een nieuwe groep van ruim twintig enthousiaste ondernemers de cursus gevolgd. Samen delen we kennis over het gebied, de flora en fauna, streekproducten en de mooiste plekjes in het Nationaal Park. Deze week ontvingen deze ondernemers het certificaat met bijbehorend gevelbordje ‘Gastheer van Nationaal Park Oosterschelde’ uit handen van voorzitter Siebe Kramer. Ook maakten ze tijdens deze bijeenkomst kennis met het bestaande netwerk van gastheren die de opleiding in 2009 hebben gevolgd. De gastheren vormen nu samen een netwerk rond de Oosterschelde en komen 2 maal per jaar bij elkaar op initiatief van Nationaal Park Oosterschelde. De gastheren zijn zeer enthousiast over de cursus en het vervolg: ‘Normaalgesproken zien bezoekers enkel een plas met water. Er is veel meer! Na deze cursus weet ik meer over wat ik ze kan laten zien en beleven.’ Op Schouwen-Duiveland zijn er nu negen gastheren: Zeeland Vakantiewoningen (Brouwershaven), Restaurant De Heerenkeet (Kerkwerve), Camping De Stern (Ouwerkerk), Camping De Vierbannen (Ouwerkerk), Camping Julianahoeve (Renesse), De Witte Boulevard (Renesse), Camping International (Renesse), Zeeuwse Klipper De Marinus (Zierikzee) en Rederij Moermond (Zierikzee).

bron: WereldRegio  06-12-2012

Verhuizing naar Havenplaats kan beginnen

Het nieuwbouwproject Havenplaats met vijf stadswoningen aan de Molenstraat in Zierikzee is afgerond. De nieuwe bewoners krijgen donderdag 6 december de sleutels van hun woning uitgereikt van Zeeuwland. Het project Havenplaats bestaat uit vijf stadswoningen met twee slaapkamers. Voor de woningen kan, afhankelijk van het inkomen, huurtoeslag worden aangevraagd.Voordat de woningen in de Molenstraat gebouwd konden worden, zijn eerst vijf woningen afgebroken. Een huurder keert terug naar de nieuwbouw. De overige kandidaten komen, op een na, allemaal van Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  06-12-2012

Natuurorganisaties stemmen beheer Tureluur af

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan komend jaar samen een natuurvisie opstellen voor natuurgebied Tureluur op Schouwen-Duiveland. Het natuurgebied is in handen van beide natuurorganisaties. Lees verder.

 

bron: PZC  05-12-2012

Kerken Zierikzee collecteren voor Vluchtelingenwerk

De samenwerkende kerken in Zierikzee grijpen de Volkskerstdienst aan om te collecteren voor Vluchtelingenwerk, dat haar vaste subsidie van de gemeente dreigt te verliezen. De kerken van Zierikzee de traditionele volkskerstzangdienst. Deze wordt gehouden op maandag 24 december om 19.30 uur. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de dienst dit keer in de Christelijke Gereformeerde Kerk in de Zevengetijstraat te Zierikzee omdat de Nieuwe Kerk gerenoveerd wordt. Traditioneel is er veel ruimte voor samenzang maar ook Kunst en Eer en praiseband The Bridge zullen hun medewerking verlenen. Het orgel wordt bespeeld door Hans Biesma. Dominee Piet de Graaf zal vertellen over het kerstevangelie. De dienst wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio Schouwen-Duiveland. Vluchtelingenwerk heeft deze week nog een gesprek met wethouder Gilles Houtekamer, maar laat weten weinig kansen te zien voor het vasthouden van de subsidie.

bron: WereldRegio  05-12-2012

Kerstverhaal in de beeldende kunst

Margreet Leijdekker geeft op maandag 10 en maandag 17 december de lezing ‘Het kerstverhaal in de beeldende kunst’. Na een kleine test van het collectieve kerstgeheugen zal het gaan over het ontstaan van kalender en kerstfeest, bronnen en motieven van de oudste kerstvoorstellingen en een chronologisch beeldend kerstverhaal. Waarom vieren wij het kerstfeest op 25 december? Waarom zien we Jozef soms met een ontblote voet afgebeeld? Wie worden bedoeld met de ‘onnozele kinderen’? Deze en andere vragen zullen zeker beantwoord worden en voorzien van gegevens en details. De lezing wordt gelardeerd met dia’s (afbeeldingen uit de periode vroegchristelijk tot 2001) en vindt plaats in Zierikzee op maandag 10 en 17 december van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten voor de twee kerstbijeenkomsten bedragen 25 euro. Informatie/aanmelden: Margreet Leijdekker, 0111- 417839 of 0111-415317. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  05-12-2012

Deurwaarder legt beslag bij projectontwikkelaar Zierikzee

Een deurwaarder heeft woensdagochtend onder begeleiding van de politie beslag gelegd op een gedeelte van de administratie van Bijdevaate Holding in Zierikzee. Lees verder.

bron: PZC  05-12-2012

Sinterklaas pakt woning Zierikzee in

In Zierikzee is vandaag een woning ingepakt in sinterklaaspapier. Het huis aan de Schouwenbank staat al maanden te koop. Terwijl het huis is ingepakt biedt de makelaar een tijdelijke prijsverlaging. Het is een ludieke poging van een makelaar om in deze slechte economische tijd een huis aan de man te brengen. Het bewuste huis staat sinds september te koop en is al een keer flink in prijs gezakt. Een koper bleef uit en vandaag zakt de prijs voor een paar uur 10.000 euro. De makelaar vindt dat dergelijke acties nodig zijn. Landelijk is de woningmarkt aan het aantrekken, maar in Zeeland is daar nog geen sprake van. Ook zijn mogelijke kopers huiverig voor de veranderende hypotheekregels van het nieuwe kabinet. (foto: Omrorep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  04-12-2012

Enthousiasme Serious Request groeit

Steeds meer ondernemers sluiten zich aan bij de acties voor Serious Request, die gehouden worden rond de schaatsbaan in Zierikzee. Die staat er van 15 tot en met 24 december en onderdeel is een glazen huis ten behoeve van deze landelijke actie. Ondernemers zamelen bonnen van lege flessen in, een reisbureau draagt af van boekingen, ondernemers geven vijftig cent per klant, oliebollen dragen bij aan de pit en nog veel meer. Vrijdag in WereldRegio een greep uit de aangemelde acties in het schaatsbaanjournaal.

bron: WereldRegio  04-12-2012

Zware straffen geëist tegen geweldplegers uit Zierikzee

De officier van justitie heeft maandag langdurige opsluiting geëist van twee vechtersbazen uit Zierikzee.. “De angst van de mensen druipt van het dossier af”, zei officier van justitie M. Paapen tijdens de zitting. Lees verder.

bron: PZC  03-12-2012

Leonardo-leerlingen in de prijzen

Het “Leomind team” van Binnen de Veste in Zierikzee heeft de Strategie en Innovatie prijs bij de First Lego League Senior Solutions gewonnen. Het team, bestaande uit vijf jonge Leonardo scholieren van Binnen de Veste (3 groep 6, 2 groep 8)reisde afgelopen vrijdag naar Breda af voor de regionale wedstrijd van de First Lego League 2012. In september besloten de Leonardo leerlingen mee te gaan doen aan deze wedstrijd. De bedoeling was om een robot te bouwen van Lego Mindstorms en daarmee te strijden tegen andere teams uit Brabant. De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De teams moesten een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Tevens voerden ze een onderzoek uit en moesten ze deze presenteren. Het was de eerste keer dat het team meedeed. Met een tijdsinvestering van gemiddeld 2 uur per week (deels na schooltijd) was het behalen van de 8ste plaats in het “overall-klassement” een enorme prestatie. Er deden maar liefst 30 teams mee.  Tenslotte ging het team aan de haal met  de Strategie- en Innovatie Prijs.

bron: WereldRegio  03-12-2012

Praktijkschool ondergebracht bij Pieter Zeeman

Sinds kort is de Pontes Praktijkschool Zierikzee, ook qua huisvesting, een onderdeel van Pontes Pieter Zeeman aan het Hatfieldpark. Aan de noordzijde is een speciale ruimte ingericht, voorzien van computers en digitaal schoolbord. De eerste reacties van leerlingen en personeel zijn zeer positief te noemen. Nog meer dan voorheen krijgen deze leerlingen van het speciaal onderwijs het gevoel erbij te horen. Een enthousiaste afdelingsleider/ stagecoördinator Max de Rave meldt: “In praktijk- en theorielessen is er sprake van verbeterde samenwerking en waar mogelijk doorstroming binnen het VMBO”. In de grote praktijkruimten wordt het meest nadrukkelijk samengewerkt met het VMBO: metaal- en houtbewerking, elektriciteit, metselen, schilderen, expressie, koken, zorg en welzijn. Leerlingen van VMBO en praktijkschool krijgen dan veelal les in dezelfde ruimte. Nieuw binnen deze vorm van onderwijs in Zierikzee is ook het aanbod van een MBO-opleiding, in samenwerking met het ROC West-Brabant, aldus de Rave die deze contacten met Brabant heeft gelegd. Er kan nu vanaf 16-jarige leeftijd een AKA-diploma worden gehaald op de praktijkschool. Dat is de opleiding Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent op niveau 1. In veel gevallen geeft deze opleiding recht op toelating voor niveau 2 opleidingen op het ROC. Verder kunnen al langere tijd de volgende diploma’s worden behaald op de praktijkschool: groothuishouding, groenbeheer, veiligheidscertificaat, lasdiploma, kinderverzorging, heftruck en snijtechniek. Hoofddoel van de opleiding blijft een vaste baan op 17/18-jarige leeftijd en/ of vervolgopleiding op bijvoorbeeld het ROC. Na schoolverlating worden de leerlingen, naar behoefte, nog twee jaar gevolgd in het project nazorg. Op woensdag 23 januari is er een open ouderavond (tijdens de open avond van Pontes Pieter Zeeman), waarbij het nieuwe onderkomen van de praktijkschool feestelijk zal worden geopend om ongeveer 19.30 uur, door rector Sjef Lommen. Daarna is er gelegenheid om kennis te maken met school, leerkrachten, materialen en praktijkruimten. Vanaf 20.00 uur zal Ronald Broos van het ROC West-Brabant informatie geven over de eerder genoemde AKA-opleiding. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om de overige ruimten van Pontes Pieter Zeeman tijdens de open avond te bezoeken.

bron: WereldRegio  03-12-2012

Liefdadigheidsactie in Zierikzee

De actie Movember heeft in Zierikzee tussen de vier- en vijfduizend euro opgebracht. Lees verder.

(Helaas geeft PZC geen toestemming voor publicatie van het gehele artikel en foto)

bron: PZC  02-12-2012

Vijfde plaats Goudswaard op Sport2000 Ten Miles

De Zierikzeese atleet Niels Goudswaad is vijfde geworden op de Sport2000 Ten Miles.Hij realiseerde zaterdag op het open Zeeuws kampioenschap over tien Engelse mijlen een tijd van 1.00,55 uur. Winnaar werd Ronnie Overgaauw uit Zoutelande. 

bron: WereldRegio  02-12-2012

Volleyballers Forza overeind in bloedstollende eindfase

Het eerste mannenteam van volleybalclub Forza heeft afstand genomen van de onderste plaatsen in de promotieklasse B. De volleyballers versloegen zaterdagavond in sportzaal de Vanger Benevia met 3-1 (25-15 25-14 23-25 26-24) en hebben nu een gaatje geslagen met de drie laatste ploegen. Tegen Benevia, dat tot dat ‘mindere’ groepje behoort, zette Forza in de eerste twee bedrijven goed druk en ze naar hartelust scoren. In de derde set kon de thuisploeg de scherpte en het niveau van daarvoor niet vasthouden. ,,De hele derde set hebben we achter de feiten aangelopen”, sprak Forza-speler Valentijn Luijk. ,,Uiteindelijk kwamen we nog een eind terug, maar de zege in deze set zat er niet meer in.” Aan het begin van het vierde bedrijf begon Forza weer beter te spelen, maar ook Benevia draaide beter wat in een 17-20-voorsprong voor laatstgenoemde leidde. Op basis van een goede service en dito blok werd de achterstand naar een voorsprong omgebogen. Luijck, met objectieve blik: ,,In een bloedstollende fase van deze set hadden beiden ploegen kunnen winnen”. Het eerste vrouwenteam van Forza heeft zich tegen Voltena 2 hersteld van de onverwachte nederlaag van vorige week tegen een andere laagvlieger in de promotieklasse A. Slechts de derde set moesten de volleybalsters er vol tegenaan. Ervoor en erna had Forza geen probleem met Voltena 2: 25-18 25-19 26-24 25-10. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                      

bron: WereldRegio  02-12-2012

Grootste parkeerterrein Zierikzee krijgt bredere toegang

De toerit naar parkeerterrein Gasthuisboomgaard in Zierikzee wordt breder gemaakt. Lees verder.

bron: PZC  02-12-2012

Delta Sport onderuit tegen beter Snelwiek

Het eerste mannenteam van handbalclub Delta Sport heeft haar achtste competitiewedstrijd in de hoofdklasse D van een beter Snelwiek verloren. In de Rotterdamse sporthal Asterlo werd het zondagmiddag 31-21. De eerste goal van de Zierikzeese handballers was meteen de mooiste. Delta Sport-keeper Jacco de Looff gooide voor het eerst dit seizoen raak vanaf zijn eigen doel, iets wat hij voorgaande jaren wel vaker heeft gedaan. Na de fraaie treffer was Delta Sport niet in staat het de thuisploeg bijzonder lastig te maken. Bij rust stond het 16-10 en in de tweede helft bouwde Snelwiek de behoorlijk veilige voorsprong steeds verder uit. Bij Delta Sport was Guust Sluijs met zeven goals topscorer. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                       

bron: WereldRegio  02-12-2012

‘Het liefst maken we van De Driehoek een creatief centrum’

“Welkom, het is klein maar fijn”, opent Huibert van den Bos als we zijn huiskamer betreden. Gezinsuitbreiding in beide gezinnen was een reden voor hem en zijn broer Erik om eens rond te gaan kijken voor ruimte om hun bedrijven te vestigen. “Ik heb er een kindje bij gekregen nu is het kamertje boven waar ik altijd zat te werken in gebruik”, verduidelijkt hij. Huibert werkt als fotograaf in Zierikzee en zijn broer Erik is architect in Bruinisse. De koop van het gebouw De Driehoek in Zierikzee leek voor de broers Van den Bos de ultieme gelegenheid om hun plan te realiseren. “Het liefste maken we er een creatief centrum van voor fotografen, architecten en starters in de creatieve hoek. En het zou ook leuk zijn als er exposities gehouden gaan worden. Boven is ruimte waar we drie appartementen willen bouwen.” Zelf heeft Huibert van den Bos goede herinneringen aan één van de zalen in De Driehoek. “In het verleden heb ik eens de grote zaal gehuurd voor mijn fotografiewerk. Via via kwam ik erachter dat het pand te koop kwam en dat maakte me enthousiast.” Het is voor hem niet moeilijk te beschrijven wat hem in het pand aantrekt: “Veel mensen kennen De Driehoek en ik denk dat het charisma of de uitstraling van het gebouw ook veel doet. Ik vind het een prachtig gebouw met die trapgeveltjes en het uitzicht over heel Zierikzee vanuit het zolderraam.” Het pand verkeert echter niet in optimale staat: “Er moet best veel gebeuren om flink wat achterstallig onderhoud op te knappen en het in de oude staat te herstellen. Gelukkig is het bouwkundig goed.” De plannen met De Driehoek zijn nog niet uitgekristalliseerd en het is niet ondenkbaar dat er een andere invulling komt. Huibert: “We hebben geen ontzettend ingewikkeld plan gemaakt, zodat we maar moeten gaan zitten wachten tot er mensen komen die iets in ons plan zien. Dat is niet ons idee.” Huibert en Erik hebben zichzelf geen termijn gesteld voor de realisatie van hun ideeën: “Maar”, stelt Huibert meteen, “we zijn gemotiveerd genoeg om er tegenaan te gaan. Dat is het probleem niet.” De verwachtingen zijn optimistisch. “We geloven er wel in ja, anders hadden we het natuurlijk niet gedaan. Het is niet even een pakje boter kopen.”  Blijft het pand zijn naam behouden? “We hebben nog geen nieuwe naam bedacht. Misschien komt die er op termijn, maar De Driehoek blijft toch een herkenbare naam.” Boven: De broers Erik (links) en Huibert van den Bos bij De Driehoek. (foto: Iris Kouwen) bron: Ons Eiland  01-12-2012