Kerkhove probleemloos naar halve finale Rotterdams Future

Lesley Kerkhove heeft de halve finale van een Future bij het Rotterdamse Victoria bereikt. Vanwege het slechte weer op donderdag moest de Zierikzeese tennisster vrijdag tweemaal in actie komen. In de tweede ronde werkte Cindy Burger ‘aardig’ mee door bij een 6-0 en 1-0-achterstand op te geven. Tijdens de kwartfinale was de Luxemburgse Claudia Schaul ook al geen al te moeilijke horde voor de nummer 406 van de wereld: 6-2 6-3. In de halve eindstrijd staat Kerkhove zaterdag tegenover Nicolette van Uitert.

bron: WereldRegio  31-08-2012

Spelersbus Feijenoord trekt veel bekijks

Je kunt trouwen in een koetsje of je huurt een dure auto. De spelersbus van Feijenoord is wel heel bijzonder. Vrijdagmiddag stond de bus in de Meelstraat bij het stadhuis in Zierikzee, waar een verliefd koppel elkaar het jawoord gaf. de bus trok veel bekijks. (foto: Wereldregio)      

bron: WereldRegio  31-08-2012

Deltasport zoekt enthousiaste turners en turnstertjes

Gymnastiekvereniging Delta Sport Zierikzee is op zoek naar jongens en meisjes geboren tussen 2003 en 2007 die graag op wedstrijdniveau willen gaan turnen. Daarom wordt er op zaterdag 1 september a.s. van 14.30 tot 16.30 uur in de Mulockstraat 68a een instuif georganiseerd. De zaal is open vanaf 14.00 uur. Onder leiding van enthousiaste trainers mogen de kinderen verschillende oefeningetjes doen. Na afloop zullen de trainers een advies uitbrengen. Afhankelijk van leeftijd en motorische vaardigheden behoren plaatsing in de instapgroep, waarin de basis gelegd wordt voor het wedstrijdturnen, of instroom in één van de recreatie-, spring- of dansgroepen tot de mogelijkheden. Voor meer informatie voor de meisjes kunt u contact opnemen met Sanne Tamerus tel. 06-51754131 of voor jongens met Julian Ringelberg: 06-13046456. (foto: Delta Sport)

bron: Delta Sport  31-08-2012

D66 nodigt Schouwen-Duivelanders uit

Wat hebben de Tweede Kamerverkiezingen voor gevolgen voor Schouwen-Duiveland? Deze vraag staat centraal tijdens de openbare bijeenkomst van D66 Schouwen-Duiveland op vrijdag 7 september. Drie inleiders geven een toelichting op het verkiezingsprogramma van D66. De partij nodigt alle belangstellende Schouwen-Duivelanders uit om mee te discussiëren. De bijeenkomst vindt plaats in de kelder van het oude postkantoor, Poststraat 41 in Zierikzee, en begint om 20.00 uur. Drie actuele thema’s worden tijdens de avond verder uitgediept. Leo de Kraker is rector van Het Goese Lyceum en lid van het College van Bestuur van de Pontes Scholengroep. Hij legt uit waarom hij vindt dat het eilandelijke onderwijs gebaat is bij het verkiezingsprogramma van D66. Scheidend directeur van de Zeeuwse Bibliotheek, Ton Brandenbarg, geeft zijn visie op cultuurbeleid. Brandenbarg is tevens voorzitter van de Zeeuwse Raad voor de Cultuur. Het jongste eilandelijke D66-lid, Jan van Mulligen (15), zal het hebben over zijn keuze voor de partij. De gespreksleiding is in handen van Ria Geluk. bron: D66 Schouwen-Duiveland  31-08-2012

Flinke deelname aan Monumenten-klassendag

Ongeveer driehonderd leerlingen van negen verschillende basisscholen op Schouwen-Duiveland doen vrijdag 7 september mee aan de Open Monumenten Klassendag, die dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer op Schouwen-Duiveland wordt gehouden. De belangstelling voor de Monumenten Klassendag groeit elk jaar! Deze Klassendag is een initiatief van de landelijke stichting Open Monumentendag, bedoeld om de interesse van jongeren voor het verleden te wekken. Dit gebeurt tijdens een introductieles op school en door het bezoeken van een monument op de vrijdag vóór de Open Monumentendag. Er gaan scholen uit Zierikzee, Bruinisse, Noordwelle en Renesse op monumentenbezoek. Het Stadhuismuseum krijgt bezoek van de Theo Thijssenschool (09.30 uur) en De Meie (10.45 uur). Leerlingen van de Sint Willibrordusschool bezoeken de Evangelisch-Lutherse Kerk (08.45 uur), de gevangenis in het Gravensteen (13.30 uur) en de Gasthuiskerk (08.45 uur). In de Gasthuiskerk staat ook nog een bezoek gepland voor twee groepen van de Jan Wouter van den Doelschool (13.30 uur). De Bruse basisschoolleerlingen van zowel De Meerpaal als Op Dreef zijn vrijdag 7 september te vinden in de Oudheidkamer (Brusea) (09.00 en 13.30 uur) en een aantal leerlingen van De Meerpaal gaat om 09.00 uur een kijkje nemen in de Dikke Toren in Zierikzee. Er is zoveel interesse voor de Brusea, dat een extra bezoekdag is ingepland voor een excursie van de Ds. Pieter van Dijkeschool op donderdag 6 september, 13.30 uur. Tenslotte brengen ’t Staepel’of  uit Renesse en De Stove uit Noordwelle een bezoek aan het Natuur- en Milieueducatief Centrum in Renesse. Met deze Klassendag wil de landelijke Stichting Open Monumentendag de belangstelling van kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs voor het verleden prikkelen door ze op een ongedwongen manier kennis te laten maken met monumenten. Hierdoor hoopt de stichting een basis te leggen voor interesse in en waardering voor het cultureel erfgoed op latere leeftijd. Ook kunnen hun enthousiaste verhalen aanleiding voor hun ouders zijn om op de Open Monumentendag van zaterdag 8 september een of meerdere monumenten te gaan bezoeken. Voordat de kinderen een kijkje gaan nemen in het gekozen monument, krijgen ze in de klas een korte introductie over monumenten. Zij maken hierbij kennis met de monumensjes; dit zijn figuurtjes die de vroegere bewoners van een monument voorstellen en die het verhaal achter het monument vertellen. Ook krijgen zij een monumentenkijker. Kijken aan de hand van deze monumentenkijker, ervaren en vooral beleven staan centraal bij dit monumentenbezoek. Aan de hand van deze monumentenkijker (er zijn verschillende soorten, afhankelijk van het monument ) krijgen de leerlingen een beeld van hoe mensen vroeger in en om het monument leefden. Met het maken van een Monumentenkaart, waarop de leerlingen hun ervaringen van die dag kunnen uitbeelden, wordt de Klassendag afgerond.

bron: WereldRegio  31-08-2012

Gebak bij hoogste punt Borrendamme

De nieuwbouw van Borrendamme in Zierikzee begint steeds meer vorm te krijgen.Vandaag, vrijdag, wordt het hoogste punt van het complex bereikt. Traditioneel een moment waarop de opdrachtgever de bouwers bedankt. Opdrachtgever Woonzorg Nederland vergeet daarbij de bewoners van Borrendamme niet. Zij worden verrast met gebak bij de koffie. Nu het hoogste punt bereikt is, kunnen de gebouwen glas- en winddicht gemaakt worden. Daarna beginnen de voorbereidingen voor de afbouw. De werkzaamheden verlopen volgens planning. Momenteel zijn er zo’n zeventig bouwvakkers bij de bouw betrokken. Bij de afbouw kan dit oplopen tot zo’n honderd man. Het is de verwachting dat de bewoners van Borrendamme medio 2013 kunnen verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. De bewoners van het zorgcentrum van Allévo komen in de groepswoningen en de daarboven gelegen appartementen te wonen. De bewoners van de aanleunwoningen verhuizen naar appartementen boven het gezondheidscentrum.

bron: WereldRegio  31-08-2012

Wie wordt de eerste kinderburgemeester op het eiland

Wie wordt de eerste kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland?Op verzoek van de gemeente is het Welzijnshuis op zoek naar kinderen (groep zeven en acht) die wel een jaartje met een heuse ambtsketting willen rondlopen. Obase (openbaar) en Radar (protestantschristelijk) hebben als basisonderwijs hun medewerking toegezegd. In de klassen wordt aandacht aan politiek besteed. Ondertussen kunnen de kinderen zich gaan aanmelden voor de functie. Dat kan tot 12 oktober, waarna op 24 oktober met een echt debat de kinderburgemeester wordt gekozen. Die moet (in overleg met de ouders) wel een aantal keren beschikbaar zijn om bijvoorbeeld burgemeester Gerard Rabelink te vergezellen bij zijn ‘plichtplegingen’. Het initiatief voor de kinderburgemeester komt van de VVD. Het gemeenteraadslid Marianne Ketting gaat de kinderburgemeester begeleiden. Het hele schooljaar, want daarna loopt de ambtsperiode af en wordt er – bij succes – een volgende gekozen. WereldRegio gaat alle kandidaat-kinderburgemeesters presenteren in de krant van vrijdag 19 oktober. Wie nu al denkt in aanmerking te komen voor de functie kan zich al aanmelden via t.vos@hetwelzijnshuis.nl of op de school zelf. De jury wordt voorgezeten door burgemeester Rabelink, ondersteund door enkele gemeenteraadsleden.

bron: WereldRegio  31-08-2012

Plannen voor kantoorvilla’s op Businesspark

Er zijn vergevorderde plannen voor de bouw van drie kantoorvilla’s en een kantorengebouw op het Businesspark in Zierikzee. Twee lokale investeerders hebben met de makelaarskantoren Sturm en Multiflex een concept ontwikkeld, waar voor met name bedrijven van zo’n tien medewerkers geschikte kantoorruimte beschikbaar komt. Er kan gehuurd én gekocht worden. Het project moet het Businesspark een doorstart geven, nadat tot op heden alleen Syntess Software en O’moda voor die omgeving hebben gekozen. Paul Huges (Multiflex):,,Er is in Zierikzee en omgeving eigenlijk nauwelijks duurzame en eigentijdse kantoorruimte vinden. Natuurlijk is er wel kantoorruimte in bijvoorbeeld de binnenstad van Zierikzee. Maar die ruimte is in vierkante meters beperkt en mist de eigenschappen van moderne, duurzame kantoren.”

bron: WereldRegio  31-08-2012

Organisaties organiseren debat VluchtelingenWerk

Een aantal maatschappelijke organisaties wil op woensdag 26 september met een debat in de Weverij in Zierikzee een discussie over de toekomst van Vluchtelingenwerk terug op de politieke agenda. De organisaties vrezen dat de opvang en begeleiding van vluchtelingen in het gedrang komt als de gemeente vanaf volgend jaar stopt met een vaste subsidie aan Vluchtelingenwerk. Het gaat om het Rode Kruis (afdeling Schouwen-Zierikzee), Rotary Zierikzee, het Diaconaal Werkverband namens de kerken op het eiland en Vluchtelingenwerk zelf. Nu nog krijgt de club een vast bedrag. Volgend jaar gaat dat wat wethouder Gilles Houtekamer betreft veranderen in een ‘inkooprelatie’. Volgens Philomene op ’t Hof van Vluchtelingenwerk dreigt haar organisatie daarmee met ingang van 1 januari volgend jaar te verdwijnen van het eiland. De gemeente stopt met het jaarlijks overmaken van een vaste bijdrage. Volgens verantwoordelijk wethouder Gilles Houtekamer wil de gemeente geen verplichtingen aangaan. ,,Omdat de wetgeving gaat veranderen.” Er komt een inkooprelatie. ,,En zelfs als vluchtelingenwerk meer geld nodig heeft, dan komt dat er”, aldus Houtekamer. Maar volgens Op ’t Hof is het jaarlijkse bedrag van 45.000 euro het absolute minimum om het kantoor open te houden en het korps van vrijwilligers aan het werk te houden. ,,De andere gemeenten rond de Oosterschelde gaan wel door met de ondersteuning. Alleen de wethouder van Schouwen-Duiveland wil het anders doen”, aldus Op ’t Hof. Als de gemeente doorzet, sluit het kantoor aan de Calandweg in Zierikzee en gaat Vluchtelingenwerk vanuit Goes opereren. Predikant Michiel de Zeeuw (Diaconaal Werkverband) maakt zich zorgen over de infrastructuur op het eiland. ,,Wat zijn de gevolgen voor het thuisgeraken in de samenleving als de financieringsystematiek verandert?”, vraagt hij zich af. De deelnemende partijen zullen tijdens het debat, waarvoor de politiek ook nadrukkelijk wordt uitgenodigd, vanuit hun eigen achtergrond een bijdrage aan de discussie. Ook woningbouwvereniging Zeeuwland (niet één van de organisatoren overigens) levert een bijdrage aan het debat, omdat deze organisatie ook betrokken is bij het vluchtelingenvraagstuk en dan met name de huisvesting van nieuwkomers. Het debat wordt geleid door Lukkie Zijlstra uit Dreischor (oud-gedeputeerde minderhedenbeleid en ontwikkelingssamenwerking).

bron: WereldRegio  31-08-2012

Aanleg loopstrook Hoge Molenstraat

Op maandag 3 september 2012 wordt gestart met de aanleg van een loopstrook in de Hoge Molenstraat in Zierikzee. De loopstrook wordt aangelegd vanaf de ingang van verzorgingshuis “De Wieken” tot aan de Schuithaven. Aanleiding om de loopstrook aan te leggen is de aanleg van het tijdelijke parkeerterrein, inclusief invalidenparkeerplaatsen, aan de Baden Powellweg en een betere bereikbaarheid van de binnenstad voor mindervaliden vanaf “De Wieken” en het parkeerterrein. Het was aanvankelijk de bedoeling om de aanleg van de loopstrook mee te nemen in het centrumplan voor Zierikzee. De aanleg van de tijdelijke parkeerplaats aan de Baden Powellweg heeft de noodzaak van de versnelde aanleg versterkt, omdat deze parkeerplaats een aantal invaliden parkeerplaatsenplaatsen bevat. De aanleg zal ongeveer één week duren en zal verkeershinder op de Hoge Molenstraat tot gevolg hebben. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 31-08-2012

‘Als ondernemer kijk je juist verder dan je eigen woonplaats’

Vrijdagavondborrels, daar begon het mee bij de LinkedIn Groep Netwerk Schouwen-Duiveland, die Peter van der Klooster oprichtte. Maar op vrijdagavond zitten mensen liever bij hun eigen familie op de bank, na een gevulde werkweek. “Dat moet ook anders kunnen”, bedachten Petra van der Zande en Klaas Varekamp, die elkaar tijdens zo’n gelegenheid ontmoetten. “In Bergen op Zoom maakte ik kennis met het fenomeen ‘Open Coffee’ en dat leek me ook wel wat voor Schouwen-Duiveland”, vertelt Petra van der Zande. “Zo’n afspraak in de ochtend is ook handig voor ondernemers die later andere verplichtingen hebben; dan plannen ze in dat ze eerst de Open Coffee ochtend bezoeken. Ons doel is; netwerken en kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Het gaat er vooral om elkaar te leren kennen. Het draait niet alleen om zaken doen; je kunt ook bijpraten en van elkaar leren.” De Open Coffee bijeenkomsten zijn niet alleen bedoeld voor mensen die een onderneming op Schouwen-Duiveland hebben. Als ondernemer kijk je juist verder dan je eigen woonplaats of eiland. “Er moet een link met Schouwen-Duiveland zijn”, leggen Petra van der Zande en Klaas Varekamp uit. “Ook mensen van Goeree-Overflakkee, uit de Hoekse Waard of Brabant zijn welkom, zolang wat ze doen maar iets met Schouwen-Duiveland te maken heeft. Zowel ondernemers als ondernemende mensen zijn welkom. Het gaat ons niet alleen om mensen die nu in het bedrijfsleven werken, maar ook gepensioneerden of kunstenaars kunnen hun inbreng hebben, waar anderen weer hun voordeel mee kunnen doen.”  Laagdrempelig zijn en blijven is belangrijk. De bijeenkomsten zijn gratis en iedereen is welkom. Er is geen vaste begintijd; mensen druppelen binnen en maken een praatje. Omdat de Open Coffee elke keer bij andere Schouwen-Duivealndse ondernemers gehouden wordt, is het wel handig als mensen van te voren, via de website, melden dat ze van plan zijn te komen. “Je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken bij de ondernemer waar we op dat moment te gast zijn”, vertelt Petra van der Zande. “De koffie en thee worden gratis ter beschikking gesteld.” Tijdens de bijeenkomst wordt er bijgepraat, er worden visitekaartjes uitgewisseld en adviezen gegeven. Klaas: “Hoe benader je een bepaalde opdrachtgever bijvoorbeeld. We hebben het in een vorige bijeenkomst ook over leiderschap gehad. Maar acquisitie kan aan de orde komen, of hoe je een ‘elevator pitch houdt. Wanneer onze bijeenkomsten een succes zijn? Zolang we ondernemers en ondernemende mensen op een goede manier bij elkaar weten te brengen is ons doel bereikt.” Boven: Klaas Varekamp en Petra van der Zande. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  30-08-2012

Wietkwekerij opgerold in Deltastraat

Vandaag werd een wietkwekerij in een pand aan de Deltastraat in Zierikzee opgerold. Agenten van de Zeeuwse politie troffen daar twee mannen aan. Beide mannen (50 en 51 jaar oud) kwamen uit Bergen op Zoom. Ze zijn overgebracht naar een politiecel in Torentijd en worden daar verhoord. De mannen zijn in verzekering gesteld. In de kwekerij troffen de agenten ongeveer 600 planten aan. De kwekerijen is geruimd en alle goederen ten behoeve van de kwekerij zijn vernietigd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  30-08-2012

Nachtelijke afsluiting Zeelandbrug

In de nacht van maandag 3 op dinsdag 4 september 2012 is de Zeelandbrugdoor werkzaamheden afgesloten voor al het wegverkeer van middernacht tot ongeveer 05.00 uur. Tijdens deze stremming worden er een aantal onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd; het aanbrengen van reflectors, het reinigen van de brug en werk aan de vergrendeling van het bascule (beweegbare) gedeelte van de brug. Alternatieve route & omleiding Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug en de toeleidingswegen staan informatieborden en een omrijroute is aangegeven via de Stormvloedkering. (foto: Zierikzee-Monumentensad.nl)

bron: WereldRegio  30-08-2012

Moeizame zege Kerkhove bij oude club

Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het Challenger bij de Rotterdamse vereniging Victoria, één van haar vorige clubs. De als vierde geplaatste Zierikzeese moest wel flink werken om een plaats bij de laatste zestien te verwerven want Tayisiya Morderger, een vijftienjarige speelster uit Oekraïne, bood woensdagavond bijzonder goed weerwerk: tweemaal 7-6. In de tweede ronde ontmoet Kerkhove donderdagmiddag haar landgenote Cindy Burger. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  30-08-2012

Lokale politici komen met open brief aan Haagse leiders

De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland schrijven elk afzonderlijk een open brief aan hun politieke leider in Den Haag. Dat gaan ze doen op verzoek van WereldRegio, dat de brieven gaat publiceren in een verkiezingsbijlage op vrijdag 7 september. Ook Leefbaar Schouwen-Duiveland en Alert! (zonder vertegenwoordiger in Den Haag) is gevraagd een brief aan Den Haag te schrijven. De bedoeling is, dat ze in de brief aandacht vragen voor de situatie op Schouwen-Duiveland. Ook de Socialistische Partij, die actie voert in de regio, heeft toegezegd mee te doen aan de oproep. WereldRegio wil hiermee extra aandacht vragen voor de verkiezing voor een nieuwe Tweede Kamer op 12 september.

bron: WereldRegio  30-08-2012

Wethouder Goedereede ondersteunt Zierikzees museum

De parttime wethouder Peter Feller (Goedereede) is tijdelijk coördinator van het Stadhuismuseum in Zierikzee geworden. Hij springt bij in verband met de gezondheidssituatie van coördinator Marcel Konijnenberg. Feller ondersteunt Konijnenburg bij de dagelijkse aansturing van het museum. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  30-08-2012

Gemeente start met scannen reisdocumenten

Met ingang van vandaag controleert de gemeente met behulp van een ID-scanner reisdocumenten, rijbewijzen en andere identiteitsbewijzen geautomatiseerd op echtheidskenmerken. Hiermee is het mogelijk binnen enkele seconden uitsluitsel over de echtheid van een document te verkrijgen. Daarnaast wordt verondersteld dat het hebben van een dergelijke scanner een afschrikkende werking heeft op personen die ID-fraude willen plegen. Fraude met identiteitsdocumenten veroorzaakt aanzienlijke schade bij overheid en bedrijfsleven. ID-fraude is wereldwijd zelfs de nummer 1 fraude. Ook in Nederland. Het leed is voor een burger niet te overzien wanneer de ID ‘gestolen’ wordt, nog afgezien van de financiële schade. Hoe vaak fraude met identiteitsdocumenten precies voorkomt is moeilijk te schatten. Er zijn zoveel documenten in omloop dat medewerkers nooit alle foute exemplaren kunnen onderscheppen. Het nieuwe apparaat moet voor 99% zekerheid bieden. Aanschafkosten: 5000 euro. Het doen gelden van rechten op toegang en inschrijving, het aanspraak maken op arbeid of overheidsvoorzieningen, het aangaan van commerciële transacties bij banken en verzekeringen en het nakomen van (sommige) plichten dient dan ook bij de aanvang van iedere keten te worden vooraf gegaan door het vaststellen van de identiteit. ID documentverificatie en authenticatie worden dan ook steeds belangrijker. Naast verificatie van het document (of het document in omloop mag zijn), dient ook na gegaan te worden of het ID document zelf wel geldig is.Geschat wordt dat criminelen met een vervalst ID document tot € 40.000 aan overheidsvoorzieningen kunnen misbruiken.

bron: WereldRegio  29-08-2012

Twee mannen aangehouden in Zierikzee

Politie Zeeland heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee mannen aangehouden in Zierikzee op verdenking van diefstal. De twee, 31 en 47 jaar oud worden verdacht van diefstal van goederen van een bedrijfsterrein gelegen aan de Dijkwelseweg in Kapelle rond 23.20 uur maandagavond. Het bedrijf mist onder andere een accusnellader. De twee mannen zijn na hun aanhouding op de Weg naar de Val in Zierikzee in verzekering gesteld. Het bedrijf gaat inventariseren wat verder nog is weggenomen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland  28-08-2012

Eenzijdig motorongeval

Zaterdagmiddag rond 15.25 uur vond er op de Zuidlandsedijk in Zierikzee een eenzijdig ongeval plaats. Een 46-jarige motorrijder uit Nieuwe-Tonge reed in een groepje motorrijders over de Zuidlandsedijk. Door nog onbekende oorzaak raakte de motorrijder in de berm en sloeg enkele malen over de kop. De man is door medewerkers van de ambulance en de traumahelikopter behandeld en per ambulance, met een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dirksland.

bron: politie Zeeland  26-08-2012

Drankrijder levert rijbewijs in

Een 25-jarige Noord-Bevelandse automobilist is zaterdag zijn rijbewijs kwijtgeraakt in verband met rijden onder invloed. Omstreeks 21.20 uur werd de man aangehouden bij een alcoholcontrole aan de Julianastraat in Zierikzee. Uit ademanalyse bleek dat de man ruim 2,7 maal teveel had gedronken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: politie Zeeland  26-08-2012

Man mishandelt voor de ogen van agenten

In de nacht van zaterdag op zondag werd aan de Nieuwe Bogerdstraat in Zierikzee 46-jarige man uit Zierikzee aangehouden in verband met een mishandeling. De man, die deel uitmaakte van een groep waarmee de politie in gesprek was, sloeg voor de ogen van de agenten een voorbijganger neer. Deze heeft geen aangifte gedaan. Na zijn aanhouding trapte de man ook nog eens een ruit van de politiebus kapot. bron: politie Zeeland  26-08-2012

Geen Neptunus, maar wel geridderde Schot

In verband met de slechte weersverwachting werd Neptunus niet binnengehaald en waren er geen vaartochten tijdens de Havendagen in Zierikzee. Maar organisator Wim Schot is wel koninklijk onderscheiden. Wim Schot ontving vandaag uit handen van burgemeester Gerard Rabelink de versierselen, behorend bij de Koninklijke onderscheiding tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Rabelink reikte de onderscheiding uit samen met de Commissaris van de Koningin, Karla Peijs, na de opening van de derde Havendag. De Zierikzeese Havendagen worden georganiseerd door de Stichting Promotie Havendagen Zierikzee. Schot was 25 jaar geleden een van de initiatiefnemers van de Havendagen. Het was de bedoeling was om na de Toeristendagen ook een evenement voor de inwoners te hebben. Na 25 jaar vormt beoogd decorandus met twee medeleden nog steeds het bestuur. Wim Schot is de grote motor achter dit alles en is een heel jaar bezig met de voorbereidingen. Ook het zoeken van sponsoren neemt hij voor zijn rekening. In het verleden zette de heer Schot zich ook zeer enthousiast in als trainer van de hockeyclub en de voetbalvereniging in Zierikzee.

bron: WereldRegio  25-08-2012

Willems heer en meester in (ronde) Zierikzee

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Mario Willems de ronde van Zierikzee op zijn naam geschreven. De 39-jarige Belgische prijsrijder had op de eindstreep tien seconden over op de Amerikaanse wielrenner Allister Ratcliff en nog eens zes tellen meer Robert de Poel uit Dordrecht. In tegenstelling tot edities van 2010 en 2011, die Willems won, kreeg het amateurcriterium geen droog einde. Halverwege de koers was Willems al van de partij in een eerste serieuze kopgroep, samen met Gerwin de Regt, Kenneth Hanson en Bart Vendrig. Na de nodige schermutselingen in het criterium over tachtig kilometer werd later duidelijk dat de overwinning zou komen uit een volgende kopgroep van drie man met Willems, Allister Rathcliff en de Regt. In de slotfase van de koers was de regen aanleiding tot valpartijen waarvan Rathcliff ook het slachtoffer werd. Hij wist toch zijn tweede plaats veilig te stellen. Willems bleef overeind, zijn zege kwam niet meer en mocht met zijn beide kinderen op het podium de vele bloemen, prijzen en zelfs een kreeft in ontvangst nemen. Bij de 55 renners die de finish op het Havenplein passeerden, was Maarten Padmos uit Zierikzee met zijn 21e plaats de beste Schouwse renner.  (foto: Van der Laan fotografie)

bron: WereldRegio  25-08-2012

Francaise roept Kerkhove in kwartfinale halt toe

De Francaise Severine Beltrame heeft Lesley Kerkhove een halt toegeroepen op het Challenger in Charleroi. De als eerste geplaatste Beltrame werd vrijdagmiddag tijdens de kwartfinale in de eerste set compleet zoek (6-0) geslagen door de Zierikzeese tennisster, maar kwam er na 2-2 in de tweede set steeds beter in en Kerkhove kon haar goede eerste set geen passend vervolg geven. Deze twee oorzaken zorgden er voor dat ze het tweede en derde bedrijf verloor: 3-6 1-6. (foto: Ruben Oreel

bron: WereldRegio  25-08-2012

Musea zetten in op de meekrap

Drie eilandelijke musea brengen hun meekrapcollectie op zaterdag 8 september tijdens Monumentendag extra onder de aandacht. Museum Goemanszorg in Dreischor belicht met name alle aspecten rondom de teelt van dit 2- tot 3-jarige gewas. Uit de wortels werd rode verfstof gewonnen: alizarine, ook bekend als Turks rood of kraplak. In dit museum is ook een korte film te zien van hernieuwde experimenten om dit gewas wederom te verbouwen. Het Stadhuismuseum te Zierikzee richt zich daarentegen hoofdzakelijk op de handel (keuring) en de – soms rijke – toepassingen van de meekrap. Eeuwenlang was de meekrap het belangrijkste handelsproduct van Schouwen-Duiveland. De Oudheidkamer te Bruinisse tenslotte bezit een bijzondere en intieme collectie voorwerpen rondom het thema: Het belangrijkste groen van toen. Meekrap is een plant met lange wortels waaruit een rode kleurstof wordt bereid. Boeren op het eiland verbouwden veel meekrap. Op Schouwen-Duiveland stonden 20 kleine fabriekjes – meestoven – waar de oogst verwerkt werd. Nogal wat plaatsaanduidingen herinneren aan deze historische achtergrond, zoals bijvoorbeeld de Stoofweg uit Dreischor. In meestoven werden de wortels gedroogd en fijngestampt. Uiteindelijk verkreeg men een grof kleurstofpoeder dat in balen en vaten werd verpakt. Meekrap was vroeger het hoofdgewas van de landbouw op Schouwen-Duiveland. Sinds 1444 moest alle meekrap van het eiland in Zierikzee worden gekeurd. In het voorjaar, als de aanvoer van meekrap op z’n hoogtepunt was, werden iedere dag tientallen vaten en balen gekeurd, gewogen en gemerkt. Jaarlijks werden in totaal 3.000 vaten en balen naar de waag van Zierikzee gebracht (foto). In de goed verzorgde bloemen- en kruidentuin van Museum Goemanszorg bevinden zich enkele heuse bedden meekrap, naast veel ander levend ‘groen van toen’. De speciale meekrapkamer van het Stadhuismuseum bevat o.m. een bijzonder mooie maquette van een zgn. meestoof. Ook is in dit museum de originele stadswaag gevestigd, waar de verplichte keuring van de meekrap plaatsvond. De balans in het museum dateert uit 1664 en is in 2011 op precies dezelfde plaats als vroeger teruggehangen. Prachtige sitsen stoffen en luxe kamerjassen, veelal geïnspireerd op Indiase voorbeelden, getuigen van de verfijnde toepassingen van deze bijzondere, natuurlijke verfstof. De meekrapcultuur verdween goeddeels vanaf het moment dat synthetische verfstoffen rond 1870 op de markt kwamen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-08-2012

Verkiezingskoorts neemt toe

Met de verkiezingen van 12 september in het vooruitzicht proberen de lokale partijen hun partijgenoten in het Haagse te helpen met het winnen van stemmen. Ook op Schouwen-Duiveland is er het nodige te doen. De VVD heeft voor woensdag 29 augustus een politiek debat op de agenda staan in café de Biet in Zierikzee. Tweede Kamerleden (maar ook lokale partijgenoten) gaan in discussie over economie, toerisme en midden- en kleinbedrijf De bijeenkomst begint om 19.30 uur. De Tweede Kamerleden zijn André Bosman en Erik Ziengs. De SGP heeft lijsttrekker Kees van de Staaij gestrikt voor een bezoek aan Nieuwerkerk (13.00-13.45 uur) en het centrum van Zierikzee (14.00-14.45 uur. Van der Staaij bezoekt later ook andere plaatsen in Zeeland. De Socialistische Partij (de SP) is voornemens om zich definitief te organiseren op Schouwen-Duiveland. Op zaterdag 1 september staat de partij met een kraam in Zierikzee en op 8 september gaat de partij naar Renesse en Burgh-Haamstede. Zoals bekend is de SP van plan om over twee jaar ook meet te doen aan de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-08-2012

iPads op Pontes Pieter Zeeman

Docent Jan Brokke, coördinator van het het iPadproject, reikte deze week de eerste iPads uit aan leerlingen van VWO 2 op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. “Toen ik de kar met iPads binnenreed, werd ik met applaus begroet”, vertelt Jan Brokke. Allereerst werden de iPads uitgepakt, in de speciale Griffin Survivorbeschermhoes gestoken en vervolgens werd de startprocedure doorlopen. Daarna was het even feest voor de leerlingen; welke app is het leukst? Sinds deze week gaan docenten en leerlingen serieus aan de slag met de apps van de verschillende uitgevers, waarop de leerboeken hun plaats hebben. Het iPadproject is een pilotproject, waarin een paar klassen met iPad werken, dit vervangt deels de lesboeken. Aan het eind van het jaar zal worden geëvalueerd wat de voor- en nadelen zijn van het werken met de iPad. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  24-08-2012

25e havendagen Zierikzee begonnen

De 25e editie van de havendagen in Zierikzee is donderdag van start gegaan. Het feest is ontstaan als dank aan de bewoners voor het tolereren van de toeristen. Het evenement is met een mosselkookdemonstratie begonnen. Vanaf 21.00 uur starten aan de Nieuwe haven diverse live optredens op de buitenpodia met bands als Act on Demand en De Jongus. Onderdeel van het jubileumprogramma is de expositie ’25 jaar mosselprinsessen’ aan de Nieuwe Haven. Hier staan 22 van de 24 jurken opgesteld. Ook zijn er oude foto’s en filmmateriaal te zien. Hierbij is een boekje uitgegeven over 25 jaar mosselprinsessen. Het programma van de vrijdag valt samen met de jaarlijkse wielerronde. Om 16.00 uur start de dikke bandenrace. De echte ronde start om 18.30 uur bij Eetcafe de Banjaard. Om 19.30 uur neemt de havendag het programma over met een optreden van het shantykoor Op Volle Kracht van Goeree-Overflakkee. Na het optreden van het koor is er op 3 podia live muziek. De dag wordt afgesloten met een lampionnenoptocht. Op zaterdag is er aan de Nieuwe Haven een braderie. Ook is er de mogelijkheid om een rondvaart te maken over de Oosterschelde waarbij Neptunus wordt opgehaald met de eerste mosselen. Naast optredens van verschillende bands verzorgt de Reddingsbrigade een demonstratie. Het is mogelijk om vanaf de havendijk een rondvlucht te maken met een helikopter. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  23-08-2012

Prima prestatie Kerkhove op Belgisch Challenger

Lesley Kerkhove heeft een plaats bemachtigd bij de laatste acht op een Challenger in Charleroi. Het is de eerste keer sinds januari van dit jaar dat de tennisster uit Zierikzee in de kwartfinale van een evenement met dat etiket staat. Aan de overwinning op de Poolse Magda Linette, de nummer 338 van de wereld, viel niets af te dingen. Kerkhove speelde Linette in ruim een uur met goed tennis en zelfvertrouwen van de baan. Dit leidde donderdag aan het begin van de avond tot 6-2 6-1. In de kwartfinale treft Kerkhove de als eerste geplaatste Severine Beltrame. De Francaise stond in 2007 een keer 34e op de wereldranglijst en is momenteel de nummer 237. Kerkhove staat nu 407e. Romy Kerkhove werd in de eerste ronde van het Auto Bakkenes Tepci Open 2012, een A-toernooi in Apeldoorn, uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Sanne Louwers liet de veertienjarige Zierikzeese donderdagmiddag kansloos: 6-0 6-1. Louwers nam hiermee revanche voor een eerdere nederlaag tegen Kerkhove. bunnik 7-6 7-5. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  23-08-2012

,,Er wordt steeds meer van een trainer gevraagd”

Er is meer dan alleen voetbal. Dat is de algemene teneur wanneer trainers op Schouwen-Duiveland wordt gevraagd wat de grootste verschillen zijn met het trainen van een club nu en pakweg tien à vijftien jaar geleden. De antwoorden maken deel uit van een onderzoekje onder spelers en trainers deed waarin hun mening werd gevraagd over een aantal voetbalzaken op Schouwen-Duiveland. De uitkomsten staan vrijdag 24 augustus in een voetbalbijlage van WereldRegio. ,,Spelers hebben veel meer te doen dan voetbal alleen”, reageert MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse. ,,Voetbal is niet meer alles”, zegt Bruse Boys-coach Wim Nieuwland. ,,Ze hebben er minder voor over”, spreekt Duiveland-oefenmeeste Ko Stoutjesdijk. En Kriens (DFS) zegt: ,,Er is minder beleving bij spelers doordat ze kiezen om te werken en dat ze spelen met vrienden belangrijker vinden dan hun eigen prestatiedrang”. Volgens Walter de Jonge, verantwoordelijk voor het eerste elftal bij Renesse, staat ook de ontwikkeling van materialen, kleding en schoeisel tegenwoordig centraal. ,,Alleen, je kan nog zulke degelijke materialen in je bezit hebben, het mentale aspect blijft toch heel cruciaal voor je eigen ontwikkeling en prestatie.” Voor Nieuwenhuijse is ook het vak trainen veranderd. ,,Er wordt steeds meer van een trainer gevraagd vooral op het gebied van management en psychologie.” Dan met glimlach: ,,Vijftien jaar geleden kon ik nog makkelijk mee als speler tijdens de training, maar dat wordt steeds moeilijker”. Bram Kot (ZSC’62) constateert dat er minder binding met de club is. ,,Ze verlaten nu makkelijker een club dan toen.” Dat ziet Kriens ook. ,,Het jaarlijkse veranderen van vereniging is ook niet prettig voor vele clubs en alles wat hiermee te maken heeft.” Voor alle bovengenoemde trainers is de (onkosten)vergoeding geen reden om het vak uit te oefenen. ,,Het is en blijft een betaalde hobby”, vindt Thomas de Ridder (SKNWK). ,,Als ik drie keer in de week de Zeelandbrug over moet met de gedachte ‘zo ik heb weer een paar euro verdiend’ duurt een seizoen lang en haal je er geen plezier uit. Voor mij is plezier belangrijker dan de vergoeding.” De Jonge hierover: ,,Het mag niet de drijfveer zijn om van een club op lager niveau te trainer zijn. Het is mooi meegenomen maar bijzaak. Vooral wanneer je het hobbymatig uitvoert. Indien je op hoger niveau trainingen verzorgt en over ervaring van betekenis beschikt, mag het best beloond worden en vooral wanneer een trainer ook beschikt over passende papieren/diploma’s. De verwachtingen en prestaties zijn immers dan ook van een andere betekenis. Ook wanneer je buiten je woonplaats trainingen verzorgt, worden er wekelijks toch onkosten gemaakt. Dus wat kostendekkende vergoeding is dan wel fijn.” Tot slot Nieuwenhuijse nog een keer: ,,Je gaat er wel naar leven, maar ik zou gerust één of twee seizoenen zonder club, dus zonder vergoeding, kunnen.”

bron: WereldRegio  23-08-2012

Willemse scoort voor, Quist uit roulatie bij Kloetinge

Mede door een treffer van Mats Willemse heeft Kloetinge zich geplaatst voor de tweede ronde van het landelijke KNVB-bekertoernooi. Met ook Jaco van der Schee, Michel Maaskant en Corné Schilperoort in de basisopstelling van de Zuid-Bevelandse hoofdklasser werd woensdagavond topklasser EVV met 3-1 verslagen. Ploeggenoot Ingmar Quist (foto) maakte geen deel uit van het elftal: de Zierikzeeënaar heeft hernia en dat moet met rust overgaan. Nieuwerkerker Gert-Jan Tierie vond dinsdag in het regionale bekertoernooi tweemaal het doel. Met een doelpunt voor en na rust versloeg de ploeg van Tierie, hoofdklasser Goes, Dosko met 2-1. (foto: VV Kloetinge)

bron: WereldRegio  23-08-2012

Topbezetting laatste wielerronde voorzitter Evertse

Het aantal deelnemers liegt er niet om en onder de vele inschrijvingen bevinden zich vele toppers waardoor de wielerronde van Zierikzee zich misschien wel het best bezette en sterkste criterium van Zeeland mag noemen. Met andere woorden: voorzitter Wim Evertse – hij begint vrijdag 24 augustus aan zijn 29e en laatste ronde – kan zich met een dergelijk rennersveld geen beter afscheid wensen. Liefst 87 wielrenners, waaronder ruim zeventig Nederlanders, hebben zich aangemeld. Dit is een aantal waar menig organisator van criteriums in Zuid-West-Nederland met jaloerse ogen naar kijkt. Echter, de kwaliteit is ook goed met een handvol sterke renners uit Groningen en Drente, altijd verrassend rijdende buitenlanders, goede Zeeuwen en drie oud-winnaars aan het vertrek. Rob Disseldorp uit Rijpwetering won de koers in 2007, Bart Vendrig uit Maurik in 2009 en de Belg Mario Willemse die de laatste twee edities op zijn naam schreef. Vertrekkend voorzitter Evertse kan zich dus geen beter afscheid wensen bij de wielerwedstrijd die hij en Theo de Looze dertig jaar geleden in het leven hebben geroepen. Het doet hem goed dat de ronde zoveel aantrekkingskracht op renners en publiek heeft. ,,Het is een mooi evenement en ik ben blij dat ik het zo lang heb kunnen doen. Het is goed dat ik stop. Bovendien heb ik in Joop van der Laan een goede opvolger. Je leest nergens dat er zoveel renners komen en het is toch niet het meest ideale rondje.” De ronde van Zierikzee is live te volgen vanaf 18.00 via Radio Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  23-08-2012

Start wielerronde

Het startschot van de 29ste editie van de Wielerronde in Zierikzee klinkt aankomende vrijdag 24 augustus. De wielerronde kent dit jaar een sterke bezetting. Het aantal inschrijvingen nadert intussen het aantal van negentig renners. Het startschot wordt gelost om 18.30 uur, het parcours loopt door de binnenstad van Zierikzee met de finish aan het Havenplein. Op de lijst staan renners met reputatie uit Groningen en Drenthe, zoals Cor van Leeuwen (winnaar Ronde van Groningen) en de continentalrenners van het Metec-team, Adrie Lindeman en Umberto Atzori. Zij zullen de strijd aangaan met de winnaar van de twee vorige edities van de Wielerronde van Zierikzee, de Belg Mario Willems. Op de startlijst staan ook renners uit de USA, Litouwen, Rusland, Oekraïne, Australië, Groot-Brittannië, Kuala Lumpur en Nieuw Zeeland. Zie ook www.wielerrondezierikzee.nl  ‘s Middags om 16.00 uur gaat de Dikke Bandenrace van start voor kinderen van de basisscholen. Ze rijden op de eigen fiets op de Nieuwe Haven in Zierikzee. Opgave kan op de dag zelf vanaf 15.30 uur bij Café De Biet. Om 13.30 uur op dezelfde middag gaat een toertocht van start vanaf De Biet, een tocht van 25 kilometer. Deelnemers kunnen zich vanaf 13.00 uur melden aan de Nieuwe Haven. Dit jaar is Barbara Hamminga (foto) de rondemiss van de fietswedstrijd. Om er deze dag op haar mooist uit te zien, wordt zij gesponsord door Tin Tin 10 Euroshop Enzo (kleding), Rodico Shoes, Culi Hair en Schoonheidssalon Moment. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  23-08-2012

FiZi opent nieuwe filmseizoen half september in De Weverij

Haarscherp digitaal beeld, 101 geriefelijke stoelen en een zeven meter breed filmdoek; vanaf half september opent fiZi het nieuwe filmseizoen in De Weverij. Vanaf dan worden er weer interessante, ontroerende en spannende films getoond in Zierikzee. Twee weken geleden kon het publiek tijdens Centree al kennismaken met het nieuwe gebouw. Toch is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat De Weverij niet helemaal hetzelfde is als fiZi. “FiZi is als filmthea-ter verantwoordelijk voor de filmprogrammering, terwijl Podium De Weverij zich richt op alle overige programmering”, vat waarnemend bestuursvoorzitter Inge Heuff samen. Een evenwichtige programmering is van groot belang voor een filmtheater als fiZi. De nadruk ligt op de ‘filmhuisfilms’, maar er is ook geregeld ruimte voor films die een groter publiek aanspreken. Ook dit seizoen heeft filmprogrammeur Leonard Howard weer prachtige films op zijn lijst staan, zoals Cosmopolis en Le fils de l’autre. Daarnaast blijft er plek voor speciale activiteiten, zoals de maandelijkse zondagmiddagen met beeld en muziek en de literaire verfilmingen op de dinsdagmiddag. FiZi heeft in de ruim tien jaar van zijn bestaan een hechte groep van vaste bezoekers opgebouwd. “We trekken ook geregeld bezoekers die afkomen op een speciale film of bekende acteur of actrice”, stelt Inge Heuff vast. “Neem bijvoorbeeld films waarin Meryl Streep speelt, zij zorgt eigenlijk altijd voor een uitverkochte zaal.” Heuff vindt het jammer dat middelbare scholieren zelden bij fiZi te vinden zijn, ondanks dat zij een euro korting krijgen met hun CJP kaart. “Vanuit deze prachtige nieuwe filmzaal willen we graag opnieuw proberen samen te werken met Pontes Pieter Zeeman.’’ De intieme sfeer uit het vorige pand aan de Korte Nobelstraat is meegenomen naar De Weverij, al zijn er nu 29 stoelen meer. De foyer is nog fonkelnieuw en moet nog gezellig aangekleed worden. In het weekend vóór de officiële opening zijn er surprise try-outs. Surprise voor de vrijwilligers van fiZi omdat zij onverwachte kinderziektes kunnen tegenkomen en surprise voor de bezoekers die niet weten welke film zij gaan zien. Maar ook in het gebouw zelf moeten nog allerlei kleine dingen gebeuren. Het gebouw werd immers geopend nét na de bouwvak, dus lagen de activiteiten toen even stil. “In deze weken ronden we die laatste zaken af,’’ zegt Heuff. “Tijdens de try-outs kunnen we dan echt ervaren hoe het is. We hopen op een gezellig weekend, met veel bezoekers. En misschien zitten daar ook mensen bij die als vrijwilliger mee willen helpen, want we draaien geheel op vrijwilligers, dat beseffen mensen vaak niet eens!” (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  22-08-2012

Kerkhove levert goede partij af in eerste ronde

Op de eerste dag van het hoofdtoernooi van het Challenger in Charleroi was Lesley Kerkhove verantwoordelijk voor de uitschakeling van de als achtste geplaatste Laura Thorpe. De Britse, nummer 280 van de wereld, werd dinsdag met tweemaal 6-4 verslagen door de twintigjarige Zierikzeese, die zelf sprak van een wedstrijd waarin het ‘heel goed’ ging. In de tweede ronde speelt de speelster tegen de Poolse Magda Linette, 338e op de wereldranglijst. Kerkhove staat momenteel  net buiten de topvierhonderd. Romy Kerkhove, de jongere zus van Lesley, liet dinsdag ook van zich horen door zich te plaatsen voor een A-toernooi in Apeldoorn. Een gewonnen wedstrijd in de kwalicaties was toereikend. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  22-08-2012

Duiveland ook in bekerduel te sterk voor MZC’11

Voor de tweede keer in een week is Duiveland te sterk gebleken voor MZC’11. Betrof het in Oosterland een vriendschappelijk duel (3-2), op sportpark Den Hogen Blok was Duiveland dinsdagavond in een bekerontmoeting ook beter: 1-3.  Als Duiveland komende zaterdag van zondag-tweedeklasser Roosendaal wint, plaatste de ploeg van trainer Ko Stoutjesdijk zich voor de volgende ronde. SKNWK haalde stevig uit tegen Wolfaartsdijk. Met vier goals was Martijn Backx voor meer dan de helft van de 7-2-score verantwoordelijk. ZSC’62 haalde redelijk fors uit tegen Renesse (5-1) maar kan plaatsing voor de volgende bekerfase waarschijnlijk vergeten. Dat geldt met uitzondering van Duiveland voor alle eilandelijke voetbalclubs. UITSLAGEN TWEEDE GROEPSWEDSTRIJD: ZSC’62-Renesse 5-1 (Jos Erades 3, Nick van der Velde, Mike de Voogd – Erwin Wandel) SKNWK-Wolfaartsdijk 7-2 (Martijn Backx 3, Carlo van der Maas, Robbert Padmos, Wilco de Valk) MZC’11-Duiveland 1-3 (Rick Bevelander, Wesley Goud 2, Albert Verhoek) Brouwershaven-Smerdiek 1-6 Bruse Boys-De Fendert 1-3 (Gerard Vogel)

bron: WereldRegio  22-08-2012

Ria Geluk voorzitter filmtheater

Het bestuur van fiZi heeft weer een voorzitter en secretaris. Ria Geluk uit Nieuwerkerk is in een gezamenlijke vergadering van bestuur en coördinatoren benoemd tot voorzitter en Annelies Eefting uit Zierikzee tot secretaris. Sinds het vertrek van Daan van der Wekken was de voorzittersplaats vacant. Ook de secretarispost was niet vervuld nadat Frans Meulenberg zich om gezondheidredenen eerst tijdelijk en later definitief heeft moeten terugtrekken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-08-2012

SGP-voorman Van der Staaij op het eiland

Maandag 27 augustus komt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij (foto) naar Schouwen-Duiveland. Van der Staaij brengt ’s middags een bezoek Nieuwerkerk en Zierikzee. Tussen 14.00 en 14.45 uur loopt het gezelschap vanaf het Havenplein richting de Haven. Hij komt in het kader van de Tweede Kamerverkiezing van 12 september. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-08-2012

Aftrap Zeeuwse monumentendag dit keer in Zierikzee

In het Stadhuismuseum in Zierikzee vindt op vrijdagmiddag 7 september de Zeeuwse opening van de Open Monumentendag plaats. Met het thema ‘Groen van Toen’ staat dit jaar tijdens de Open Monumentendag de relatie tussen monument en zijn omgeving centraal. Rood en groen ontmoeten elkaar. In Zeeland, waar natuur nooit toevallig is, zijn op zaterdag 8 september ruim driehonderd monumenten te bezichtigen. De organisatie van de Zeeuwse opening ligt in handen van de SCEZ samen met de gemeente Schouwen-Duiveland. Ieder jaar organiseert de SCEZ samen met een Zeeuwse gemeente de provinciale opening van de Open Monumentendag. Dit jaar is de keuze op Schouwen-Duiveland gevallen vanwege het rijke erfgoedverleden van de gemeente en haar op handen zijnde integrale erfgoednota 2012-2018.


 Het Zeeuwse openingsprogramma op vrijdag 7 september in Zierikzee staat geheel in het teken van ‘rood en groen’. Sprekers gaan in op het nieuwe erfgoedbeleid van de gemeente Schouwen-Duiveland, op historische buitenplaatsen en hun parken, op waardevolle groene monumenten en op bunkers als biotoop van bijzondere flora en fauna. 
Deelname aan de Zeeuwse opening van de Open Monumentendag gebeurt op basis van uitnodiging. 

In Zeeland zijn op zaterdag 8 september ruim driehonderd monumenten te bezichtigen. Een aantal daarvan zijn ook op zondag 9 september opengesteld. In verschillende gemeenten vinden activiteiten rond de open monumenten plaats zoals markten, tentoonstellingen, wandelingen en fietsroutes. Naast de diverse gemeentelijke informatiebrochures die begin september verschijnen, kan ook de landelijke website www.openmonumentendag.nl zicht bieden op de deelnemende monumenten en de diverse activiteitenprogramma’s.
 Ook dit jaar stelt de Provincie Zeeland weer gratis openbaar vervoer beschikbaar op zaterdag 8 september. Gratis vervoer is alleen mogelijk op vertoon van een vervoerbon. Kijk hiervoor op www.degoedekantop.nl of in de huis-aan-huis-bladen van week 35.
‘Groen van Toen’ nodigt niet alleen uit tot het bekijken van Zeeuwse monumenten van binnenuit, maar vooral ook tot het ontdekken van de rode en groene monumenten als een vervlochten geheel.

.

bron: WereldRegio  20-08-2012

Inbraak in woning Zierikzee

Zondag tussen 14.00 en 22.30 uur werd ingebroken in een woning de De Jongestraat in Zierikzee.Uit de woning werden sieraden en enkele honderden euro’s gestolen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-08-2012

Nouwen winnaar hoogste enkelspelklasse VTT

De hoogste enkelspelcategorie op het Veteranentoernooi (VTT) is een prooi geworden voor Leo Nouwen (foto). De Zierikzeeënaar was de sterkste tennisser op het evenement van LTC Zierikzee in de finale van het mannenenkel 6″35+. In de eindstrijd had Nouwen zondag drie bedrijven nodig om clubgenoot Michiel Hootsen van het lijf te houden. De 6-finale was een spannende aangelegenheid: beide spelers won een set met 6-4 waardoor een derde set noodzakelijk was. Deze mondde uit in tiebreak die Nouwen met 7-4 won. Het slotduel in het gemengd dubbel 5 35+ kreeg geen passend einde. Sterker nog, bij het inspelen was de wedstrijd al voorbij. Willem Lafeber, spelend met Chantal Suur, was ‘verantwoordelijk’ voor de opgave in de finale tegen zijn vrouw Heidi en haar tennispartner Henk van Veen. Lafeber was namelijk eerder op de dag al een paar keer door zijn enkel gegaan en wilde het toch proberen. Bij het inspelen bleek dat verder spelen niet verantwoord was. Gerrit Kort en  Kees Rijnberg kwamen wel in actie en wel op zaterdag op het heetst van de dag voor hun finale in het mannen dubbel 6 50+ tegen Hans van Urk en Kees Verkaart. De oudjes van TC Westerschouwen sloegen zich er goed door heen en wonnen met 4-6 6-0 6-0.  (archieffoto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  19-08-2012

Nieuwe ondernemersclub voor Zierikzee

Onder de naam Ondernemers voor Ondernemers (OVO) heeft Zierikzee er een nieuwe club bij. OVO begint op het moment, dat er nog behoorlijk wat onvrede onder de ondernemers in de stad is en ook zzNeptunus als winkeliersvereniging bij een deel van de ondernemers onder uur ligt. Vrijdag hebben de initiatiefnemers een eerste ondernemersborrel georganiseerd, waar zo’n veertig ondernemers op af kwamen. Waar OVO voor staat is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend, dat de initiatiefnemers weer elan in de stad terug willen brengen. Inmiddels is er ook een website www.ovozierikzee.nl. De site geeft een inkijkje in de plannen van de club. Nog niet alle informatie op de site is toegankelijk. Zo is het niet duidelijk of er een vereniging opgericht gaat worden. Ook is niet duidelijk hoe OVO zich gaat verhouden ten opzichte van zzNeptunus.

bron: WereldRegio  19-08-2012

De Gelder stopt als raadslid Groen Links

Theo de Gelder stopt als gemeenteraadslid voor Groen Links. De Gelder heeft een baan in het buitenland geaccepteerd. Hij wordt opgevolgd door Gerwi Temmink, die de gemeenteraad al langere tijd volgt. De Gelder zit als enige vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Na een enthousiaste start werd zijn betrokkenheid door drukke werkzaamheden al steeds minder, hetgeen hem vanuit de gemeenteraad ook wel op kritiek kwam te staan. Hij stopt er in september mee.

bron: WereldRegio  17-08-2012

Op naar een zeer warm weekend

Met weersvoorspellingen van tropische waarden – overdag rond de dertig en ’s nachts net onder de twintig graden – treffen bedrijven, sporters en instellingen op Schouwen-Duiveland ieder hun maatregelen voor komend weekeinde. ,,We hebben een protocol dat in werking treedt”, zegt de ene. En een ander: ,,We hebben er wel over nagedacht om de heetste uren te vermijden”. Wanneer de temperaturen boven de vijfentwintig graden komen, volgt er bij Cornelia in Zierikzee overleg tussen de artsen en teamleden en wordt er gewerkt volgens een protocol. ,,Dat is er niet voor niets”, zegt Tonnie den Ouden, manager bij Cornelia, ,,en is gemaakt op basis van landelijke richtlijnen omdat je het echt nodig hebt.” De bewoners van het verzorgingshuis krijgen bij zulke hogere temperaturen extra drinken, suiker en bouillon. Den Ouden: ,,Dat zijn wel de belangrijkste dingen”. Ook de medewerkers werken waar mogelijk volgens een ‘tropenrooster’. ,,Ze kunnen wat eerder beginnen en wat rustiger werken. Zij hebben het ook heel erg warm.” In het geval van Cornelia is er nog een extra nadeel van de hoge temperaturen. ,,Dit is een oud gebouw en dus niet klimaatvriendelijk. We hebben geen airco.” Er staan wel airco’s op de kamers en mobiele arco’s hebben niet zoveel zin omdat deuren er steeds open en dicht gaan. Bovenal wordt van bewoner tot bewoner gekeken of ze last van de warnte hebben. ,,Het is heel erg individueel. De mensen krijgen wat ze maar willen om minder last van de warmte te hebben.” Waar Cornelia aan de hele mensen moet denken, doet de Albert Heijn in Bruinisse dat vooral voor de inwendige kant. Manager Roberto van Veldhuizen heeft al extra barbecuevlees en vis in de koelingen gelegd. ,,En de drank is meer dan op voorraad. Het lekkere weer betekent niet dat mensen alleen maar gaan barbecuen. Ook de lokale producten staan goed in de picture, We hebben een volledige koeling mosselen. Bij Gall & Gall zijn Prosecco en Italiaanse wijnen en voor in de winkel heb ik een schap met Galia-meloenen gezet.” Van Veldhuizen laat weten dat dit soort dingen wel gebruikelijk zijn voor hete perioden. ,,Albert Heijn werkt wel volgens een systeem maar zelf mag je lokaal naar het mooie weer en wat voor soort klanten je hebt. Het is dus deels formule en deels eigen inbreng.” Rob Rameau, eigenaar van de Renesser strandtent Our Seaside, gaat vooral meer ijs bestellen. ,,Dat gaat heel veel gekocht worden. Ik verwacht heel veel dagjesmensen die dit weekeinde meepakken.” Ook schakelt Rameau meer personeel in. Over de drank maakt hij zich geen zorgen. ,,We hebben een grote capaciteit. Dat vangen we wel op.” Rameau verwacht vooral te gaan genieten. ,,Het is een prachtig gezicht wanneer het strand vol ligt met mensen die rusten en genieten van de zon. Dat geeft dikke pret.” Tennissen onder tropische temperaturen geeft wat minder ‘dikke pret’.  ,,We proberen zo veel mogelijk ’s ochtends en ’s avonds te plannen”, vertelt Steef Kloet, één van de organisatoren van het Veteranentoernooi in Zierikzee. ,,We hebben al een paar verzoekjes van ouderen gekregen om dat te doen. Maar we kunnen niet alles in de morgen plannen maar de heetste uren tussen één en vier uur proberen we wel te vermijden.” En dan: ,,Om twaalf en vijf uur is het ook nog warm. Maar ik heb liever dit dan de hele dag regen”. Gevoetbald wordt er zaterdag ook. Namens MZC’11 laat wedstrijdsecretaris André ‘t Jong weten dat er  gewoon gespeeld wordt. Wel worden er tijdens de wedstrijden drinkpauzes ingelast. ,,Meestal wordt dat vooraf met de scheidsrechter en leiders besproken om even te stoppen.”

bron: WereldRegio  17-08-2012

Wisseling van de wacht binnen fractie PvdA

Brigitte Troost heeft haar functie als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad neergelegd. Ze zegt de functie niet langer te kunnen combineren met haar baan. Petri d’ Anjou neemt de leiding over. D’Anjou zat al in de gemeenteraad. Troost blijft wel  lid van de fractie. Eerder droeg Bea Flach (CDA) ook haar fractievooritterschap over aan Daniel Joppe. Bij de ChristenUnie is er ook een wissel, maar die was gelegen in het feit dat Erica Capelle met zwangerschapsverlof ging.

bron: WereldRegio  17-08-2012

Veteranentoernooi vermijdt de heetste uren

Met een zeer warm weekeinde voor de boeg heeft het Veteranentoernooi bij LTC Zierikzee zo haar maatregelen getroffen. ,,We proberen zo veel mogelijk ’s ochtends en ’s avonds te plannen”, vertelt Steef Kloet, één van de organisatoren van het tennisevenement op het Grevelingenpark. ,,We hebben al een paar verzoekjes van ouderen gekregen om dat te doen. Maar we kunnen niet alles in de morgen plannen maar de heetste uren tussen één en vier uur proberen we wel te vermijden.” En dan: ,,Om twaalf en vijf uur is het ook nog warm. Maar ik heb liever dit dan de hele dag regen”.

bron: WereldRegio  16-08-2012

Sterke renners uit het noorden naar ronde Zierikzee

Speciaal voor de ronde van Zierikzee komen vijf tot zes wielrenners uit Groningen en Drenthe naar het amateurcriterium. Hiervan zijn twee coureurs van de Continental-ploeg Metec. Continental is het niveau net onder de Pro Tour-ploegen die grote wielerwedstrijden bij de profs fietsen. De vijf renners, die zeker komen, zijn Cor van Leeuwen (winnaar Ronde van Groningen), Bram Verweij (winnaar ronde van Karspelen), Frank van Kuijk (tiende bij NK voor studenten), Adrie Lindeman (tweede Ronde van Groningen) en Umberto Atzori (winnaar De Lus van Roden). Met deze wielrenners verwacht Stichting Wielersport Zierikzee) ongeveer zestig deelnemers aan het vertrek van de ronde die vrijdag 24 augustus plaatsheeft. Komende vrijdag is in de papieren editie van WereldRegio meer te lezen over de wedstrijd in Zierikzee.

bron: WereldRegio  14-08-2012

Eerste eindzege Scheffers op Europees niveau

Davy Scheffers is op de eerste stop van de EFPT (European Freestyle Pro Tour)2012 de beste gebleken. In het Griekse Sigri op het eiland Lesbos werd de twintigjarige freestylewindsurfer uit Zierikzee met overmacht eerste. Voor Scheffers (foto) is dit de eerste overwinning in zijn surfcarrière op Europees niveau. Na twee dagen strijd – de laatste dag was er te weinig wind – kwam Scheffers er als eerste uit. Op beide dagen domineerde Scheffers de wedstrijd met imposante moves en verloor hij geen heat. Scheffers was in het seizoen 2010 al derde van Europa. In het seizoen 2011 nam hij niet deel aan de Europese tour. ,,Dit jaar zijn er minder wedstrijden van de PWA (wereldtoer) en om toch wat wedstrijdritme op te doen en daar aansluitend nog wat te trainen, doe ik mee aan de Europese tour”, aldus Scheffers. ,,De condities waren me op het lijf geschreven. Het was prachtig vlak water waardoor ik mijn hele repertoire kon tonen”. De volgende wedstrijd is eind oktober in Six Fours La Plage in Frankrijk waarna er begin november nog een wedstrijd is in het Britse West Wittering. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-08-2012

Uitbesteding jaarmarkt Zierikzee

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in de vergadering van 24 juli 2012 hebben besloten om de organisatie van de jaarmarkt Zierikzee vanaf 2013 uit te besteden aan Stichting Markant Schouwen-Duiveland. De jaarmarkt Zierikzee wordt sinds 2007 georganiseerd door ondernemersvereniging ZZ Neptunus. ZZ Neptunus heeft echter aangegeven dat zij de organisatie van de jaarmarkt vanaf 2013 terug wil overdragen aan de gemeente. Stichting Markant Schouwen-Duiveland heeft aangegeven dat zij de organisatie van deze markt en de exploitatie van de bijbehorende mini-kermis graag wil overnemen van ZZ Neptunus. Burgemeester en wethouders hebben dan ook besloten om de jaarmarkt en bijbehorende mini-kermis uit te besteden aan Stichting Markant Schouwen-Duiveland. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de afdeling REB (cluster beleid), mevrouw A. Faas, bereikbaar op telefoonnummer (0111) 452 392. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 12-08-2012

 

Realisatie tijdelijk parkeerterrein Baden Powellweg

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft begin dit jaar het terrein op de kruising Hoge Molenstraat / Baden Powellweg aangekocht. De definitieve bestemming van dit terrein achter het Huis van Nassau is vooralsnog onbekend, maar deze week is een tijdelijk parkeerterrein op deze locatie in gebruik genomen. Met de realisatie van dit terrein komt de gemeente tegemoet aan de wens van ondernemers om gedurende de herinrichting van de Mosselboomgaard het verlies aan betaalde parkeerplaatsen te compenseren. Het parkeerterrein aan de Baden Powellweg heeft in totaal 36 parkeerplaatsen. 29 parkeerplaatsen daarvan zijn betaalde parkeerplaatsen en er zijn 3 parkeerplaatsen voor invaliden. De vorige eigenaar van het terrein heeft in de koopovereenkomst op laten nemen dat de gemeente 4 parkeerplaatsen beschikbaar stelt ten behoeve van het naastliggende perceel. Deze 4 parkeerplaatsen worden gescheiden van de rest van het terrein door middel van parkeerbeugels.  Daarnaast biedt het terrein voldoende ruimte voor het plaatsen van fietsen. Op korte termijn zullen hier fietsenrekken worden geplaatst. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 12-08-2012

Jongerenraad is geschiedenis

Het is over en uit met de Jongerenraad op Schouwen-Duiveland. Al geruime tijd lukt het de club niet om voldoende bestuursleden te vinden. Twee jaar geleden al trok de raad zelf aan de bel en stelde onvoldoend gehoord te worden in het gemeentehuis. Maar tegelijkertijd slaagde de raad er niet in jongeren aan zich te binden. Burgemeester en wethouders hebben nu officieel een punt achter dit fenomeen gezet. Wel werkt de gemeente samen met het Welzijnshuis aan een plan om jongeren toch blijvend te betrekken bij projecten. Eind dit jaar komt er een debat met de gemeenteraad om over de ideeën te spreken.

bron: WereldRegio  10-08-2012

Autowasautomaat opengebroken

Bij een bedrijf in Zierikzee zijn tussen zondag 21.30 en maandag 07.00 uur twee autowasautomaten opengebroken.Uit beide automaten is het geld weggenomen. Vermoedelijk enkele tientallen euro’s. Braakschade is onbekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-08-2012

Zeldzaam koraal weer terug in Oosterschelde

Het enige koraal dat Nederland kent, de Dodemansduim, is weer terug in de Oosterschelde. Ruim een jaar geleden maakte de Stichting Anemoon nog bekend dat het diertje was verdwenen uit de Grevelingen en Oosterschelde. De afname van de hoeveelheid Dodemansduimen in Nederlandse wateren begon vlgens de stichting in 1994. Tussen Zierikzee en Burghsluis zijn er nu al meer Dodemansduimen gevonden dan voor het begin van de neergang in 1994, meldt de Stichting. De kolonies van de zachte Dodemansduim zijn vaak niet groter dan circa twee tot drie centimeter. “Af en toe zien we toefjes van vijf centimeter of groter. Dat zijn exemplaren van ongeveer een jaar oud. Het zijn dus allemaal exemplaren die zich het afgelopen jaar hier hebben gevestigd”, aldus een woordvoerder van Stichting Anemoon. De oorzaak van de opleving van de Dodemansduim zou liggen in het relatief koude weer van deze zomer. Het diertje kan niet goed tegen temperatuurwisselingen en door het niet al te warme weer blijft de temperatuur van het water relatief constant, wat de larven van de Dodemansduim de kans geeft zich te ontwikkelen. (foto: Peter H. van Bragt)

bron: Omroep Zeeland  06-08-2012

Zierikzeese ondernemers starten maandelijkse borrel

Miranda van der Klooster (Intertoys) liep al een tijdje met het idee rond. Samen met Hans Landman (’t Poortuus) en Danny Schnitzler (Two Milli’s) maken ze bekend dat er een maandelijkse borrel voor alle ondernemers in Zierikzee komt. Eerste afspraak: vrijdag 17 augustus in ’t Poortuus. Het principe is simpel. Gewoon lekker en gezellig een drankje met wat hapjes met ondernemers onder elkaar. Voor zo’n bijeenkomst stelt ’t Poortuus een ruimte achterin – bij goed weer kan het ook in de sfeervolle en rustig gelegen binnentuin – elke maand beschikbaar. Dat gebeurt nadat de winkels hun deuren om 17.30 hun deuren dicht doen. In principe duurt de borrel tot 19.00. Van der Klooster: ,,Al kun je maar een halfuurtje komen, is dat ook goed. Gewoon even ouwehoeren met elkaar”. Voor de goede orde en alle duidelijkheid, de ondernemersborrel staat los van elke belangenvereniging, winkeliersclub of actiegroep die de laatste maanden te pas en te onpas in het nieuws zijn gekomen. ,,Daar willen we geen associatie mee”, drukt Schnitzler zich helder uit. ,,We willen elkaar beter leren kennen”, voegt Van de Klooster er aan toe. ,,Van bouwvakker tot notaris.”  En Landman: ,,Als je elkaar in de stad tegenkomt, sta je voor iets en negen van de tien keer sta je tegenover elkaar. Op zo’n borrel heb je het over andere dingen en is de sfeer anders”. Schnitzler: ,,Gezamenlijk willen we de stad beter maken”. Landman weer: ,,We willen leren van elkaar. Als het bij de ene druppelt, regent het bij de ander”. Schnitzler: ,,Op zo’n borrel kun je er achter komen wat we aan elkaar kunnen hebben en of er leuke ideeen uit gaan komen”. Van der Klooster: ,,Zo leren we andere branches kennen”. Landman: ,,Het krijgt vanzelf inhoud”. Tot slot Schnitzler nog een keer: ,,We willen elkaar een beetje helpen want dat is wel weg nu. Als de borrel aanslaat, krijg je binnen een jaar een hele andere sfeer in de stad. Dan komt de saamhorigheid terug en kun je veel meer doen in zo’n stad”.

bron: WereldRegio  03-08-2012

Ontslag op staande voet bij verpleeghuis Zierikzee

Bij verpleeghuis Cornelia in Zierikzee is een medewerkster op staande voet ontslagen, nadat ze meerdere keren ‘respectloos’ met bewoners zou zijn omgegaan. Binnen het verpleeghuis is er grote beroering over ontstaan. Allévo-directeur Ineke Dekker spreekt van een incident en wil niet in detail treden. De vrouw zou een pleister op de mond van een bewoner hebben geplakt en ook zou ze in avonddiensten bewoners regelmatig vroeg naar bed hebben gebracht om vervolgens een rustige avonddienst te hebben. ,,Dat zijn verhalen die je hoort. Voor ons betreft het niet goed functioneren en daar is betrokkene vaker op gewezen. Op staande voet ontslag doe je niet zomaar”, aldus Dekker. Zij ziet overigens geen reden om bewoners en medewerkers er verder speciaal over te informeren ,,Al wordt er op de afdeling wel over gesproken natuurlijk.” De feiten waren voor Dekker niet van dien aard dat er aangifte gedaan moest worden bij de politie. Ook zijn er formeel geen klachten tegen de inmiddels oud-medewerkster ingediend. ,,We hebben dit niet eerder meegemaakt. We mogen de bewoners er niet teveel mee lastigvallen. Dat verdienen ze niet.” Mocht betrokkene het ontslag willen aanvechten, dan laat Dekker nu al weten dat het ontslag ‘onomkeerbaar’ is.

bron: WereldRegio  03-08-2012

Kleine Kerkhove verrast op A-toernooi Bunnik

Romy Kerkhove, de veertienjarige zus van Lesley, presteert opvallend op een A-toernooi in Bunnik. Kleine Kerkhove was op de bonnefooi naar de Utrechtse plaats gegaan en kreeg een plaats in het kwalificatietoernooi. Hierin won ze eerst van Nynke van der Goot (6-0 6-2) en daarna van Mirelle Hermans (5-7 6-3 6-3). Door de laatste zege plaatste Kerkhove zich voor het hoofdtoernooi van de Jupiler Sphaerinda Open 2012 waarin ze woensdag de eerste ronde won. Ze versloeg Irene Kranendonk met 7-6 6-4. In de tweede doorgang versloeg Kerkhove donderdagmiddag de als zevende geplaatste Sanne Louwers. Het werd 7-5 7-6 waardoor Kerkhove nu bij de laatste acht staat.. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  02-08-2012

Inbreker in woning Oude Haven

In een woning aan de Oude Haven in Zierikzee werd dinsdagavond een inbreker betrapt. De 65-jarige bewoonster hoorde gestommel en belde een buurvrouw. Daarna is zij zelf boven gaan kijken en trof daar een inbreker aan. Deze ging er gelijk vandoor en op het moment dat hij via de tuindeur de Nieuwe Haven op wilde rennen deed de buurvrouw deze deur open en botste tegen hem aan. Zij is nog achter de inbreker aan gegaan, maar de man verdween in de richting van de Sint Domusstraat. Uit de woning wordt, voor zover nu bekend, niets vermist. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-08-2012

Miss wielerronde

Al voor de 29ste keer wordt de winnaar van de wielerronde Zierikzee gefeliciteerd door een Zierikzeese schone. Dit jaar is Barbara Hamminga de rondemiss van de fietswedstrijd, die wordt gereden op vrijdag 24 augustus. De 27-jarige Barbara voelde zich erg vereerd toen ze werd benaderd voor de functie van rondemiss. “Er zijn zoveel mooie, jonge vrouwen in Zierikzee en daarom had ik het echt niet verwacht”, aldus Barbara. Een groot wielerfan is ze niet, maar toch gaat ze met plezier naar de wedstrijd kijken. “Ik ben een motorfan, ik rijd zelf ook. Daarom vind ik vooral de motoren die achter de fietsers aanrijden erg leuk om naar te kijken.” Barbara is geen geboren Zierikzeese, maar heeft hier toch roots liggen. “Mijn opa en oma woonden in Zierikzee. Ik kwam in de vakanties logeren en ben verliefd geworden op deze stad. Als kind zei ik al tegen mijn opa dat ik tegenover hem wilde wonen. Zeven jaar geleden ben ik vanuit Almere naar Zierikzee verhuisd en ik wil nooit meer weg”, aldus Barbara. Om haar taken als rondemiss goed uit te kunnen voeren, wordt ze op de dag van de wielerronde helemaal in de watten gelegd. Barbara: “Mijn haar en make-up worden verzorgd en ik krijg mooie kleding en schoenen aan. Het is wat dat betreft echt een verwendag.” De Wielerronde Zierikzee is op vrijdag 24 augustus om 18.30 uur. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt een gratis toertocht georganiseerd, van ongeveer 25 kilometer. Om 13.30 uur is de start vanaf Café De Biet in Zierikzee. (foto: Wendy de Vrieze) bron: Ons Eiland  02-08-2012