Kerkhove stijgt weer enkele plaatsen op wereldranglijst

Lesley Kerkhove staat op de jongste wereldranglijst op de 344e plaats. Dat is haar hoogste ranking tot nu toe. Op de WTA-lijst voor professionele tennissters staan de twee speelsters Kiki Bertens en Arantxa Rus, die Kerkhove tijdens de jongste KNLTB Masters in december 2011 beiden in drie sets versloeg, nog aanzienlijk hoger. Ze zijn respecetievelijk als 92e en 91e geklasseerd. (foto: Ruben Oreel)

 

bron: WereldRegio  30-04-2012

Amazone Honig trekt goede lijn door

De Zierikzeese amazone Vicky Honig heeft de goede lijn van een recent concours in Oud-Tonge in Oud-Beijerland doorgetrokken. In de Zuid-Hollandse plaats kreeg ze op de rug van Donna afgelopen weekeinde van de jury 220 en 229 punten, goed voor respectievelijk een eerste en een derde plaats bij de Z2-paarden. (foto: Vicky Honig)

bron: WereldRegio  30-04-2012

Cameramuseum in Zierikzee opent 12 mei

Het cameramuseum in Zierikzee gaat open op 12 mei. Vijf jaar werkte fotograaf Bob Noomen samen met een groep vrijwilligers aan het museum. Het cameramuseum wil een overzicht geven van de geschiedenis van de fotografie. In de collectie zitten onder meer een reiscamera uit 1880 en een Kodak-camera uit 1907. In het museum zijn ook ouderwetse en moderne donkere kamers nagebouwd. Het cameramuseum in Zierikzee staat aan de Visstraat. (foto: Bob Noomen) bron: Omroep Zeeland  30-04-2012

All Ready boekt zege bij Zaamslag

All Ready heeft in de vierde klasse L van de korfbalcompetitie een overwinning in Zeeuws-Vlaanderen geboekt. Bij Zaamslag wonnen de korfballers uit Zierikzee met 7-8. De uitzege op Zaamslag was de derde zege van dit seizoen in de veldcompetitie.

bron: WereldRegio  29-04-2012

Tennissers Zierikzee naast koploper Animo 2

De mannenteams van Zierikzee en Animo 2 gaan in de laatste twee wedstrijddagen bepalen wie zich volgend jaar hoofdklasser in het Zeeuwse districtstennis mag noemen. Beide ploegen staan na de vijfde speeldag op gelijke hoogte met 23 punten. Animo 2 leidde de kampioensdans in de eerste klasse de afgelopen weken maar ging zaterdag met 4-2 onderuit bij Smash. Door met dezelfde cijfers van Vogelvlucht te winnen, profiteerde Zierikzee, bestaande uit Ronald van Slooten, Thijs en Merijn de Vos, Mike de Looze en Ike Joziasse, goed van het verlies van de Zeeuws-Vlamingen. Thijs de Vos en Ike de Joziasse boekten ieder twee zeges in het enkelspel en de dubbel met respectievelijk broer Merijn en Van Slooten. In dezelfde klasse is het doek voor Duiveland bijna gevallen. De ploeg uit Nieuwerkerk ging met 6-0 onderuit tegen Schelde 2 en behaalde zelfs geen setwinst. (foto: LTC Zierikzee)

bron: WereldRegio  29-04-2012

Lintjesregen op Schouwen-Duiveland

Burgemeester Rabelink reikte vrijdag vier Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de ‘Lintjesregen’. Vier inwoners van Schouwen-Duiveland werden Koninklijk geëerd. Drie met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één tot Ridder in dezelfde orde. Het betreft twee dames en twee heren. De onderscheidingen werden op vier verschillende locaties uitgereikt. De heer J. Fluijt uit Zierikzee krijgt een onderscheiding vanwege zijn langdurige inzet voor bijenhouderij op Schouwen-Duiveland. Vanaf 1943 is de heer Fluijt lid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Voor zover bekend is hij sinds 1985 honingkeurmeester. De heer Fluijt heeft deel uitgemaakt van het hoofdbestuur van de toenmalige Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland in de periode 1967 tot 1984. De taak van secretaris van de afdeling Schouwen-Duiveland heeft hij 40 jaar lang op zich genomen. De heer Fluijt is een enthousiast imker met een grote belangstelling voor de natuur. Hij is bovendien iemand die zijn kennis en zijn enthousiasme voor het houden van bijen niet alleen voor zichzelf houdt, maar dat ook graag overbrengt op anderen. Als leraar bijeenteelt in Zeeland doet men graag een beroep op de heer Fluijt voor het opleiden van nieuwe imkers. Hij is de vaste praktijkbegeleider voor cursisten op Schouwen-Duiveland. Zo heeft hij, ondanks zijn hoge leeftijd (87) nog in 2009 drie cursisten en in 2010 twee cursisten de praktische kneepjes van het imkervak geleerd. Daarnaast heeft hij gedurende meer dan 50 jaar regelmatig lessen aan imkers gegeven in het korfvlechten. Op de markten met oude ambachten in Zeeland stond de heer Fluijt er altijd met een stand om meer bekendheid te geven aan het bijenhouden, aan de bijenproducten en voor het werven van nieuwe leden voor de afd. Schouwen-Duiveland. Ook is hij jaren opgetreden als honingkeurmeester. Hoofdzakelijk in de provincie Zeeland en op Goeree Overflakkee heeft hij 25 jaar de honing gekeurd. Verder ontving Mevrouw C. de Koning-Bolijn uit Bruinisse een onderscheiding omdat zij zich al ruim 26 jaar inzet voor het Rode Kruis; De heer M. J. Schaleven uit Renesse omdat hij zich al vele jaren geheel belangeloos in verschillende functies ingezet heeft voor de Hervormde Gemeente Renesse-Noordwelle; en mevrouw J.J.E. de Jong-Koutstaal uit Burgh-Haamstede, de enige Ridder in het gezelschap, omdat een groot deel van het leven van mevrouw De Jong in het teken heeft gestaan van het ontwikkelen van een methode om kinderen met gedrags- en leerproblemen te helpen.

bron: Ons Eiland  27-04-2012

Meisje in auto getrokken, politie zoekt getuigen

Een veertienjarig meisje uit Zierikzee is vrijdagavond rond 21.45 uur tegen haar wil in een auto getrokken door een haar onbekende man. Dit gebeurde in de Scheldestraat in haar woonplaats. Het meisje was daar ter hoogte van de kinderboerderij toen zij een donkerkleurige SUV of een bestelbusje werd ingetrokken door een man. De auto is met haar weggereden en na een kleine kilometer moest de auto stoppen en is het meisje ontsnapt. Zij is de Waterwijk in Zierikzee ingevlucht. Het meisje is niet gewond geraakt. Zij verklaart dat de man die haar de auto heeft ingetrokken een negroïde uiterlijk heeft en dat hij in donkere kleding gekleed was. Ook zou de man een hoed hebben gedragen. Via Twitter roept Politie Zeeland op om uit te kijken naar iemand met een dergelijk signalement. Getuigen worden verzocht te bellen met 0900-8844. Verdere details zijn nu niet bekend. Het meisje is op dit moment haar verhaal aan het vertellen aan agenten van de Zeeuwse politie. Mogelijk zijn er zaterdag meer details bekend. Dan volgt een aanvulling op dit bericht. (foto: Zierikzee-Monumentenstad) bron: WereldRegio  27-04-2012

Gemeente zet in op nieuw woonbeleid

Schouwen-Duiveland gaat een nieuw woonbeleid ontwikkelen.De gemeente wil in dit beleid de koers uitstippelen op het gebied van wonen voor de komende 10 jaar. Op dit moment wordt Schouwen-Duiveland geconfronteerd met demografische, maatschappelijke en economische veranderingen en nieuwe wetgeving, deze tendensen zorgen voor een behoorlijke beweging in de woningmarkt. In Tij van de toekomst heeft de gemeente zich als doel gesteld dat haar inwoners naar wens en behoefte kunnen wonen nu maar ook in de toekomst. Juist daarom vindt zij dat het nu tijd is om te investeren in een nieuw woonbeleid. Woningbouw is niet alleen het werkterrein van de gemeente, dat beseft zij zich goed. De komende tijd gaat zij daarom in gesprek met partijen uit de wereld van zorg, welzijn en wonen maar ook stad- en dorpsraden. De gemeente is vooral op zoek naar informatie voor haar woonbeleid maar daarnaast is het ook de bedoeling om stil te staan bij de veranderingen op de woningmarkt en kennis te delen. Alle informatie die tijdens de gesprekken verzameld wordt, zal daarna geanalyseerd worden. Tijdens een toetsconferentie in juni worden vervolgens de hoofdlijnen van de woonvisie gepresenteerd: de belangrijkste ontwikkelingen in Schouwen-Duiveland komen aan bod, maar ook de keuzes waar de gemeente voor staat worden gepresenteerd en natuurlijk wordt er stilgestaan bij de toekomstwensen en ambities van Schouwen-Duiveland. Het is de bedoeling om de definitieve conceptversie van de woonvisie in oktober/november te presenteren aan de samenleving, tijdens een inspraakavond. Op dat moment biedt de gemeente aan iedereen de mogelijkheid om kort zijn visie op het conceptbeleidsplan wonen te geven. Ook wordt er gepeild welke onderdelen veel applaus krijgen en welke minder. Naar aanleiding van de reacties op de inspraakavond kunnen er nog wijzigingen worden aangebracht. Het college neemt over de aanpassingen een beslissing en stelt dan de definitieve visie vast. Daarna gaat het beleidsstuk het officiële inspraaktraject in en dat is het laatste moment dat betrokkenen invloed kunnen uitoefenen. De bedoeling is om de woonvisie in januari 2013 door de gemeenteraad vast te laten stellen.

bron: WereldRegio  27-04-2012

Kerkgangers verrast door parkeercontroles

De gemeente is met gerichte controles de strijd aangegaan met de zondagse parkeeroverlast rond de kerken in Zierikzee. Terwijl de kerkgangers naar hun predikant luisteren, schrijven controleurs boetes uit, die oplopen tot €340. En dreigde een live uitzending van radio Schouwen-Duiveland afgebroken te worden. Iedere zondag is het raak. De enorme toeloop van gelovigen zorgt voor de nodige parkeeroverlast rond de kerken. Volgens ds G. Vogel (Christelijk Gereformeerde kerk Zevengetijstraat) is er ‘absoluut’ onvoldoende parkeergelegenheid en wijst de kerk haar bezoekers regelmatig op de regels. ,,We hebben natuurlijk liever dat de mensen hun geld aan een goed doel geven in plaats van aan de gemeente.” Ds Vogel zegt wel begrip te hebben voor de controles, maar vindt de manier waarop het gebeurt niet. ,,We willen graag goede buren blijven. We stoppen soms zelf briefjes onder de ruitenwissers om onze kerkleden te informeren.” Maar zondag 15 april kwamen toch onaangekondigde controles. Eén van de controleurs stapte zelfs de kerk in tijdens de dienst omdat hij de reportagewagen van Radio Schouwen-Duiveland weg wilde hebben, die op de stoep stond. ,,De koster wist de controleur gelukkig naar achter in de kerk te begeleiden,” aldus Vogel. De live uitzending kon alsnog doorgaan, maar Ton de Vlieger van het lokale station laat weten dat ,,de manier waarop we werden aangesproken vervelend was. Zo van wij zijn de baas en u mag hier niet staan.” Ook bij de Gereformeerde kerk in de Sint-Domusstraat werd stevig gecontroleerd; tot ergernis van ds M. de Zeeuw. ,,Twee oudere mensen – bijna tachtig – zijn zo goed om andere ouderen die slecht ter been zijn naar de kerk te rijden. Een maatschappelijk betrokken houding die de gemeente Schouwen-Duiveland graag wil versterken. Ze hebben zich vergist en hun auto op de invalidenparkeerplaats gezet. Ze komen aanlopen bij hun auto en willen wegrijden, maar worden tegengehouden door de controleurs, die geen behoefte voelen om iets te horen over achtergronden, situatie of hoe zinvol een waarschuwing is; Nee hoor, direct een prent uitdelen (€ 340).” De Zeeuw gaat zijn collega-predikanten vragen de kerkgangers extra te informeren. Burgemeester Gerard Rabelink laat weten dat de controles ondermeer voor de veiligheid zijn. Wel gaat hij met de kritiek nog terug naar de afdeling.

bron: WereldRegio  27-04-2012

Kerkhove in Tunis onderuit na twee spannende sets

De Russische Marina Shamayko heeft Lesley Kerkhove de toegang tot de kwartfinale van een Challenger in Tunis versperd. Shamayko won woensdagmiddag in twee sets: 6-4 7-6 (7-5). De twintigjarige Zierikzeese maakte het Shamayko op het Tunesische gravel behoorlijk lastig want bij een 5-4-achterstand werkte ze al een matchpoint weg en in de tiebreak van de tweede set genoot stond Kerkhove zelf met 5-4 voor.

bron: WereldRegio  27-04-2012

Zierikzeeënaar de Vos organiseert beachtennistour

Zandvoort, Castricum en Scheveningen. Zomaar drie badplaatsennamen waar Thijs de Vos, woonachtig in Zierikzee, samen met Ronald van Slooten uit Zonnemaire dit jaar de Aruba “one happy” Island Beachtennis organiseert. Het evenement wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Beachtennis is een snelle, spectaculaire sport die is overgewaaid vanuit Aruba. Beachtennis is eigenlijk een combinatie van beachvolleybal en tennis, maar uiteraard voor iedereen beoefenbaar! Er wordt gespeeld op een beachvolleybalveld van 16 bij 8 mtr. Het net wordt op een hoogte van 1m 70 gespannen en de sport wordt beoefend met speciale beachtennisrackets die via het toernooi te huur zijn. De bal, iets lichter dan de tennisbal zoals iedereen deze kent, mag niet stuiteren. Er wordt dus constant volley-volley gespeeld. De puntentelling is exact hetzelfde. Het enige afwijkende is dat bij 40-40 een beslissend punt wordt gespeeld. Lekker tennissen in het zand, DJ op de achtergrond en na afloop de mogelijkheid om te genieten van een overheerlijke BBQ. “Wie wil dat nou niet!?”, vraagt de Vos zich af. De tour bestaat uit een 8-tal ranking toernooien. “De Brouwersdam mag natuurlijk niet ontbreken op de kalender”, aldus de Vos. Op 20 mei organiseert beachtennisevents een toernooi op de Brouwersdam bij strandpaviljoen Sil de Jutter (naast Perry’s bij Scharendijke). Twee weken later is het de beurt aan de overkant van de dam bij strandpaviljoen `t Gorsje te Ouddorp. Dit jaar is zelfs de binnenstad van Middelburg onderdeel van de tour. In samenwerking met Thermphos Challenger Zeeland wordt in de avond van 23 juni de binnenstad van Middelburg op zijn kop gezet met een potje beachtennis! Tijdens de tour kunnen deelnemers punten verzamelen. Op het einde van de tour liggen 4 tickets naar Aruba(!) en een hotelovernachting klaar voor spelers/speelsters die de meeste punten hebben verdiend (2 mannen en 2 vrouwen) in de Pro categorie. Na afloop van een geslaagde dag is het mogelijk om te genieten van een BBQ bij de samenwerkende strandtent. Voor meer informatie en inschrijvingen kun je terecht op de website: www.beachtennisevents.nl. Voor  een impressie van vorig jaar: http://www.youtube.com/watch?v=mUfbBs5UafQ 

bron: Beach Events  24-04-2012

Gratis WiFi in toeristische plaatsen in Zeeland

Op ruim tachtig toeristische locaties in Zeeland kunnen toeristen en inwoners deze zomer gebruik maken van gratis draadloos internet voor hun telefoon, laptop of tablet. Het zogenoemde WiFi-netwerk is een initiatief van Delta, de provincie Zeeland en Promotie Zeeland Delta. De snelheden van het netwerk zijn bedoeld om te surfen op internet. Voor het versturen of downloaden van grote bestanden is een snellere verbinding nodig waarvoor betaald moet worden. Het is de bedoeling om vanaf juli WiFi beschikbaar te stellen op de drukst bezochte plaatsen in Zeeland. Het project is een vervolg op de proef met gratis WiFi op het Bellamypark in Vlissingen. bron: Omroep Zeeland  24-04-2012

Werkzaamheden omgeving Teelinckstraat in Malta afgerond

In de eerste 4 maanden van 2012 is in de Evertsen-, Teelinck- en Bogaardstraat de riolering vervangen en een nieuw apart riool voor de afvoer van schoon hemelwater is aangelegd. Verder zijn deze straten voorzien van nieuwe bestrating en zijn er extra parkeerplaatsen gerealiseerd. Tijdens de boomfeestdag hebben schoolkinderen een begin gemaakt met de aanplant van nieuw groen en inmiddels is ook dit afgerond. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-04-2012

Roer moet om bij de Zuidhoek; grootscheepse reorganisatie

ls het kabinet haar plannen voor de sociale zekerheid doorzet, wordt de Zuidhoek straks alleen nog een plaats voor zogenoemde ‘beschutte arbeidsplaatsen. Onderzocht wordt om de groenvoorziening en de metaalafdeling te privatiseren en de reïntegratie komt straks in een nieuw Centrum voor Duurzame Arbeid. Deze grootscheepse reorganisatie is dinsdagmiddag  aangekondigd door wethouder Gilles Houtekamer, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor de Zuidhoek. De gemeente steekt 1,6 miljoen euro in de omslag en rekent erop dat het rijk het resterende miljoen bijdraagt. Burgemeester en wethouders én de Zuidhoek, dat bestuurlijk onder B en W valt, willen een gezonde Zuidhoek handhaven. Juist voor mensen, die in een beschermde omgeving moeten werken. Dat doen ze nu in de in – en opmaakafdeling, de wasserij en de montagegroep. Dat blijft wat de gemeente betreft overeind. Andere activiteiten moeten op een andere manier georganiseerd gaan worden. Ook zoekt de Zuidhoek naar nauwere samenwerking met andere SW-bedrijven. Maar minstens zo belangrijk is de rol van het reguliere bedrijfsleven dat opgeroepen wordt om mensen in hun organisatie op te nemen. Het wordt met de bezuinigingen van het rijk steeds lastiger om mensen in een gesubsidieerde omgeving aan het werk te helpen. Nu werken er 265 mensen in de sociale werkplaats. Het rijk wil dit percentage landelijk met tweederde terugbrengen.. Als de Zuidhoek geen stappen zet, stevent ze op een tekort af van bijna 1,5 miljoen euro in 2018.

bron: WereldRegio  24-04-2012

Alleen Mellaart ontbreekt voor halve bekerfinale Delta Sport

Met uitzondering van Kenneth Mellaart (ribblessure) kan Delta Sport-trainer Rob de Vos over iedereen beschikken in de halve finale van de Brabant-beker. De wedstrijd om een plaats in de eindstrijd (op 13 mei op neutraal terrein) heeft donderdag 26 april (21.00) plaats in sporthal Onderdak en gaat tegen Saturnus. De ploeg uit Bladel speelt twee klassen lager dan de Zierikzeese handbalformatie. Kansen zijn er dus volop, maar De Vos waarschuwt wel. ,,We moeten wel beter spelen dan in de laatste thuiswedstrijd. In principe hebben we kwaliteit genoeg, maar de spelers moeten goed beseffen wat er van iedereen verwacht wordt”.

bron: WereldRegio  24-04-2012

Kerkhove rekent weer af met Hongaarse

Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft Lesley Kerkhove afgerekend met de Hongaarse Vanda Lukacs. Was het zondag in de tweede en laatste kwalificatieronde van een Challenger in Tunis 6-4 6-3, maandagmiddag was het 6-2 6-4 in de eerste ronde van het hoofdtoernooi. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  23-04-2012

Herenteam LTC in het nieuw

Het nieuwe 1e herenteam dat uitkomt in de 1e klas van het district is door Grand Café de Werf en Restaurant Boaz in het nieuw gestoken. Met 3 dikke overwinningen en 1 nederlaag presteert het nieuwe team naar behoren. Op de achterste rij staan Merijn en Thijs de Vos met de sponsoren Danny Poortvliet (links) en Leon van de Sande (rechts). Op de voorste rij v.l.n.r. Ronald van Slooten, Mike de Looze en Ike Joziasse. Op de foto ontbreken Jorben Sprong en Koen de Bruijn. (foto: LTC Zierikzee)

bron: LTC Zierikzee  22-04-2012

Kindervakantieactiviteiten Welzijnshuis

Het Welzijnshuis heeft voor de komende vakantieweek enkele activiteiten op de agenda voor de jeugd. Donderdag 3 mei kan de jeugd naar zwembad Onderdak in Zierikzee, waar er tussen 19.00 uur en 21.00 uur discozwemmen is. Vrijdag 4 mei draait in filmtheater Fizi de film Tony 10. De film begint om 14.00 uur. De activiteiten kosten elk €2. Inschrijven kan via de mail t.vos@hetwelzijnshuis.nl.

bron: WereldRegio  22-04-2012

Van Liere stopt als coach Forza-mannen

Met een 1-3-zege op Gavoc’10 heeft Hennie van Liere afscheid genomen als coach van het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza. Dat maakte de Zierikzeese zaterdag na de wedstrijd bekend. ,,Ik ga de markt op voor een nieuwe club cq. ander team. Een nieuwe uitdaging dus.” Eind maart liet Van Liere optekenen dat ze, ondanks het behalen van de titel in de eerste klasse, er nog niet zeker van was dat ze voor een derde seizoen zou bijtekenen. Ze zei toen het volgende: ,,Ik heb ze verteld hoe ik het wil en zie. De groep heeft grote potentie en is heel leuk. We gaan nu nog verder inventariseren om op één lijn te komen. De groep kwam zelf ook met opties en ik merkte ook dat de spelers zich in bepaalde bochten wilden wringen om eruit te komen.” Toen werd de hoop uitgesproken dat bestuur, spelers en Van Liere eind april tot een akkoord zouden kunnen komen. Die hoop is met de mededeling van Van Liere na de wedstrijd tegen Gavoc’10 voorgoed vervlogen.

bron: WereldRegio  22-04-2012

Nationale titel Zwier met Zeeuws record

Casper Zwier is weer een nationale titel rijker. Tijdens het NK in Amersfoort troefde hij zijn concurrenten op de 1.500 meter vrije slag af in een tijd van 17.28,27 minuten. Met deze tijd is de Zierikzeese zwemmer, die uitkomt voor De Zeeuwse Kust, de beste zwemmer ooit in Zeeland in de leeftijdscategorie tot vijftien jaar. In 2011 werd Zwier ook kampioen op de 1.500 meter. (foto: Casper Zwier)

 

bron: WereldRegio  22-04-2012

Scaldina-teams sluiten af met verlies

Het eerste seniorenteam van Scaldina heeft zijn laatste wedstrijd met 8-2 verloren bij SAR’72 3 uit Kloosterzande. Met dit resultaat is de ploeg van de Zierikzeese tafeltennisclub op de tweede plaats geëindigd in de eerste klasse hetgeen geen promotie betekent. Het ontbreken van een vaste derde man het hele seizoen speelde parten. Tristan Benschop maakte de twee punten. Hij won in twee vijfsetters van Marc Maas en Erik Mangnus. Koen van Velthoven had een offday en pakte geen punten. Het eerste jongensteam van Scaldina heeft haar seizoen afgesloten met een 6-4-thuisnederlaag tegen ODT uit Roosendaal. De puntverdeling was bijna hetzelfde als in de heenwedstrijd. Herbert Keijman versloeg zowel Wouter van Eekelen als Nick Broos en moest alleen zijn meerderen erkennen in Sjoerd Broos, die al zijn partijen winnend afsloot. Dirk Geuze en Martijn Stouten kregen alleen Nick Broos over de knie. Het dubbelspel van Geuze en Keijman werd kansloos verloren.(foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  22-04-2012

Afscheid Van de Sande van Forza met verlies

De laatste wedstrijd van de volleybalsters van Forza in het seizoen 2011/2012, tevens het afscheidsduel van Marije van de Sande, was er ééntje om snel te vergeten. In sporthal Onderdak had het eerste vrouwenteam van de eilandelijke volleybalclub vrijdagavond geen kans tegen kampioen – what’s is a name – VCN King: 0-4 (14-25 15-25 19-25 14-25). Door de nederlaag eindigt Forza als zevende in de promotieklasse A. De mannen, al enkele weken kampioen van de eerste klasse B, wonnen zaterdag hun laatste wedstrijd. Ze versloegen Gavoc’10 met 1-3: 25-23 19-25 19-25 13-25. Het was in 22 wedstrijden het derde setverlies van de Forza-volleyballers. Volgende seizoen spelen ze in de promotieklasse maar moeten dat zonder coach Hennie van Liere doen.

bron: WereldRegio  22-04-2012

Nieuw onderkomen voor Wereldwinkel

De Wereldwinkel is verhuisd. Het pand aan de Melkmarkt heeft plaats gemaakt voor het statige Gravensteen: de oude gevangenis aan de Mol.Voorzitter Margot de Pagter is er dolgelukkig mee. ,,Een kroon  op ons werk”, noemt ze de nieuwe plek. Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat de Wereldwinkel een ander pand betreedt. Wat De Pagter betreft blijft het hier bij. Vrijwilligers hebben met man en macht gewerkt aan de verhuizing die donderdagmiddag feestelijk werd afgesloten. Een pand met scheve muren en een aflopende vloer. Het was passen en meten om de nieuwe vitrinekasten te plaatsen. Want er mocht geen spijker in de muur, maar het is gelukt. Met nog meer kastenruimte dan in het vorige pand. Volgens Margot de Pagter gaat het goed met de Wereldwinkel. Steeds meer mensen kiezen bewust voor hun producten. Daar waar de vijftigers de Wereldwinkel kennen, zijn de jongeren vooral uit op fairtrade. ,,En daar springen we op in.” Het Gravensteen herbergde tot voor kort de collectie van het maritiem museum dat nu in het gerenoveerde stadhuismuseum is ondergebracht. De gemeente moest als eigenaar van het pand op zoek naar een nieuwe huurder. In het belang van het pand, maar ook omwille van de toegankelijkheid van de oude cellen op de eerste verdieping. Die kunnen nu alleen onder begeleiding vanuit het Stadhuismuseum worden bezocht. ,,Ik weet niet hoe vaak dat gaat gebeuren. Dat horen we nog wel.” Als er één nadeel zit aan het nieuwe onderkomen, dan is het de trap. De winkel kan alleen via die trap betreden worden. Maar daar zien de vrijwilligers van de Wereldwinkel nog niet zo’n probleem in. ,,Als het nodig is helpen we de mensen even.” De Wereldwinkel hanteert ruime openingstijden. Van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur en op donderdag tot 21.00 uur. Op maandagmorgen en zondag is de winkel gesloten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  22-04-2012

Kerkhove verslaat Lukacs en treft Lukacs meteen weer

Eén zege heeft voor Lesley Kerkhove volstaan om het hoofdschema van een Challenger in de Tunesische hoofdstad Tunis te halen. In de tweede en laatste kwalificatieronde – in de eerste ronde had ze een bye – won de Zierikzeese met 6-4 6-3 van de Hongaarse Vanda Lukacs. Hoewel de setstanden mogelijk doen vermoeden dat het een regelmatige zege was, was dat zeker niet het geval. Kerkhove had het zondag best lastig met de nummer 979 van de wereld. De Hongaarse krijgt maandagmiddag al kans op een revanche. Lukacs werd als lucky loser tot het hoofdtoernooi toegelaten en ziet aan de andere kant wederom de Schouwse tennisster staan. Voor Kerkhove is het de eerste keer dat ze op hetzelfde toernooi twee keer tegen dezelfde speelster moet. Echter, met loting kan dat dus gebeuren. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  22-04-2012

Gemeente speelt zich in de kijker met hoogste trouwtarief

De gemeente Schouwen-Duiveland is volgens het VARA-programma Kassa de duurste gemeente voor het voltrekken van een huwelijk. Een verliefd stel betaalt meer dan vijfhonderd euro voor een voltrekking. Daarmee is de gemeente de duurste van Nederland. Burgemeester Gerard Rabelink reageerde daarop met de verklaring dat de mensen er dan wel iets voor terugkrijgen. Bijvoorbeeld een prachtige trouwzaal in het oude Stadhuismuseum. In de goedkoopste gemeente van Nederland moet 57 euro betaald worden. Wat in het programma niet werd belicht, is dat ook de gemeente Schouwen-Duiveland verschillende tarieven kent: ook goedkopere varianten.

bron: WereldRegio  21-04-2012

Succesvolle dansers

Met de nodige verwachtingen reisde een aantal dansparen van Dansschool Kramer in Zierikzee af naar Noordwijkerhout voor het Nederlands Kampioenschap Ballroom en Latin dansen. Na een hele dag vol spanning, voorrondes, wachten en dans voor een internationaal jurypanel hebben de paren topprestaties afgeleverd. Delano Modde en Aileen Blommaert, hier op de foto, dansten mee met de debutanten. Zij werden met de Latijns-Amerikaanse dansen vierde en met de Ballroom dansen derde. Sebastiaan van Rijn en Soraya Pankow werden zesde in de A klasse Latijns-Amerikaanse dansen. Kevin Rauw en Maike van Rijn werden Nederlands kampioen in de B klasse Ballroom. (foto: WereldRegio)

.bron: WereldRegio  20-04-2012

Bescheiden eindfeest Pontes

Het was van origine een dag van ‘anarchie’: de laatste schooldag van de examenleerlingen op de Pontes Pieter Zeeman. Maar de directie heeft het eindfeestje aan banden gelegd. Een aantal keren is het examenfeest uit de hand gelopen. Leerlingen kwamen het gebouw binnen en maakten er een rommeltje van. Er zijn zelfs incidenten geweest waarbij de directe woonomgeving van docenten werd opgezocht. Dat leverde niet alleen problemen op voor school, maar ook voor de woonomgeving. Mensen in de buurt klaagden en de politie moest eraan te pas komen. Wat Sjef Lommen (foto) rector van de school betreft, is dat voorbij. Een overnachting in de school of andere zaken met betrekking tot het gebouw zijn wat hem betreft “niet aan de orde”. De leerlingen van het VMBO gaan naar de Efteling en aan de examenleerlingen van Havo 5 en VWO 6 is gevraagd om met een acceptabel voorstel voor de laatste schooldag te komen. Lommen: “We zijn nog in afwachting wat deze leerlingen willen.” Overigens is Pontes niet uniek. Steeds meer scholen voor het voortgezet onderwijs stellen spelregels op voor de leerlingen, die vaker dan voorheen grenzen overgaan, die door de leiding niet als acceptabel worden gezien. (foto: WereldRegio)

.bron: WereldRegio  20-04-2012

Nieuwe studio in oud pand voor lokaal radiostation

Ze hebben zelfs geen idee hoeveel luisteraars de programma’s van Radio Schouwen-Duiveland trekken. Soms maken ze er onderling grapjes over. De presentator kijkt naar de technicus en constateert dat er dan in ieder geval twee mensen luisteren. Maar voorzitter Wil Alkemade (foto), zelf ook programmamaker, weet wel beter. “Ik hoor zo vaak dat mensen geluisterd hebben. Radio Schouwen-Duiveland bestaat in september van dit jaar achttien jaar. En zo lang heeft de club ook met de toen al tweedehands mengtafel gedaan. Maar nu is er bijna  twintigduizend euro geinvesteerd en neemt burgemeester Gerard Rabelink de nieuwe studio zaterdag (morgen) in gebruik. Achttien jaar bijna van ene komen en gaan van vrijwilligers, maar altijd met een harde kern zoals één van de oprichters, Hans Kik uit Brouwershaven. Hij combineert zijn passie voor de sport en de radio in zijn wekelijkse sportprogramma in het weekend. Met verslaggevers  langs de lijn en hijzelf in de studio als ‘ankerman’. “Je zou denken dat iedereen wel een soort Theo Koomen zou willen worden en dat je vrijwilligers genoeg hebt. Maar dat werkt niet. Radio maken is vrijwilllig, maar niet vrijblijvend”, aldus Kik. Zondagmorgen voor een integrale uitzending van een kerkdienst op pad en na een raadsvergadering verlaten de radiomakers het gemeentehuis als laatste. Alkemade is apetrots op haar mensen en draagt dat overal uit. Het is maar zelden, dat een programma niet ‘on air’ gaat. De vrijwilligers vangen elkaar op en zorgen dat het lokale geluid klinkt. Het station is een begrip op het eiland. “Het kost ons geen enkele moeite om mensen achter de microfoon te krijgen. Hebben we de burgemeester nodig, dat is dat vaak in vrijf minuten geregeld. Dat zegt ook iets over onze plaats toch?” aldus de voorzitter. Aan een echt luisteronderzoek hebben ze nooit gedaan. De regionale Omroep Zeeland wel. Het onderzoek naar laatstgenoemde omroep heeft geleerd dat het bereik van de lokale stations ‘niet significant’ is. Met andere woorden: niet meetbaar. Maar dat is niet zoals het door vrijwilligers gevoeld wordt. Radio Schouwen-Duiveland staat midden in de samenleving en laat zich vaak zien. Geen kritische nieuwszender, maar zoals Kik het noemt “vooral een platform”. En: “We hebben geen professionals die dat kunnen en dat willen we ook niet. Mensen een platform bieden dat is ons doel.” En dat gebeurt dagelijks in infotainmentprogramma’s vanuit de studio en nu steeds vaker op locatie. Voor Wil Alkemade staat het buiten kijf, dat de omroep er over tien jaar ook nog wel is. “Natuurlijk”, stelt ze vast. Misschien wel met wat minder geld, want het Rijk geeft geld voor de lokale omrtoep via het aantal woningen in het gebied. En zoals bekend is het kabinet van plan de recreatiewoningen niet langer mee te willen tellen. Dan zal het uit de gemenetekas moeten komen of van donateurs en de commercials. Aan de vrijwilligers zal het niet liggen. Die komen belangeloos opdagen, iedere dag weer. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-04-2012

Lintjesborrel in gemeentehuis

Vrijdag 27 april wordt er een Oranjereceptie gehouden in de hal van het gemeentehuis in Zierikzee. Voor deze ‘lintjesborrel’ zijn ongeveer 450 personen uitgenodigd. Deze receptie is bedoeld voor degenen op Schouwen-Duiveland die in het verleden een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Wie een lintje krijgt opgespeld heeft zich op de een of andere wijze verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. De Koninklijke onderscheiding is daarvoor een blijk van waardering. Met het aanbieden van deze ’lintjesborrel’ wil het gemeentebestuur nog eens extra haar waardering voor de Schouwen-Duivelanders met een Koninklijke onderscheiding uitspreken en hen de mogelijkheid geven om met andere gedecoreerden van gedachten te wisselen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  20-04-2012

Vluchtelingenwerk vreest voortbestaan

Vluchtelingenwerk Zeeland maakt zich grote zorgen over haar voortbestaan. Als het rijk de geldkraan dichtdraait en de gemeente niet bijspringt, gaat het kantoor aan de Calandweg in Zierikzee op 1 januari 2013 dicht en stopt de begeleiding van de ongeveer vijfenzeventig nieuwkomers. Frans Hamelink is voorzitter van Vluchtelingenwerk Zeeland en spreekt dit angstscenario uit. Hoewel de Tweede Kamer minister Gert Leers deze week nog heeft gewezen op het belang van goede begeleiding, is de uitkomst van de bezuinigingsoperatie in het Catshuis nog allerminst zeker. Vandaar ook dat Hamelink richting wethouder Gilles Houtekamer is gegaan met de vraag of hij wil instaan voor het werk van Vluchtelingenwerk. ,,We hebben ook de andere Oosterscheldegemeenten met deze vraag benaderd. Besluiten zijn er nog niet genomen maar tot op dit moment lijkt alleen Schouwen-Duiveland een slag om de arm te houden”, aldus Hamelink. Volgens hem gaat er zo veel lokale kennis verloren. Hamelink heeft de gemeenten rond de Oosterschelde gevraagd om samen na te denken over de diensten die Vluchtelingenwerk in de toekomst kan leveren. Ingezet wordt op de meest basale steun en dat is begeleiding en huisvesting. Voordat afspraken op papier staan, zou 2013 financieel veilig gesteld moeten worden. Voor Schouwen-Duiveland betekent dat een éénmalig bedrag van bijna vijftigduizend euro. Wethouder Houtekamer is nog niet zo ver. Hoewel hij het werk van Vluchtelingenwerk ,,zeer waardevol” noemt en zelf ,,de mens centraal stelt”, moet er nog heel wat huiswerk gemaakt worden voordat hij overweegt in 2013 bij te springen. Het aantal vluchtelingen neemt volgens hem af en ook het type vluchteling verandert. ,,Daar wil ik eerst meer van weten. En er zijn dan misschien ook andere organisaties die invulling kunnen geven aan de vraag.” Houtekamer noemt ook het dispuut dat hij heeft met de provincie. Die ziet erop toe dat alle gemeenten voldoende vluchtelingen opnemen. Schouwen-Duiveland zou achterlopen maar volgens Houtekamer moet de oorzaak daarvan vooral gezocht worden bij de asielzoekers zelf. Die zitten vaak niet op een geïsoleerde woonomgeving op het platteland te wachten. Hamelink laat desgevraagd weten toch de hoop te hebben, dat Schouwen-Duiveland bijdraait en garanties gaat afgeven voor 2013. ,,Wij kunnen ook niet om de realiteit van de bezuinigingen heen. Maar laten we even de tijd nemen om nieuwe afspraken te maken.” Boven: Rappers John Johnson en Masta-D met twee stagaires van Vluchtelingenwerk. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-04-2012

Werken aan een rapproject

Leerlingen van klas H2C van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee oefenen sinds vorige week vrijdag elke vrijdag met rappen. Oud-leerling Dzenan Halilovic begeleidt de leerlingen bij hun muzikale prestatie. Elke vrijdag, tot begin juni, wordt er aan het rapproject gewerkt tijdens de muziekles. Uiteindelijk zullen de leerlingen hun rap uitvoeren tijdens de Week van de Amateurkunst, in Brouwershaven. De aftrap voor de Week van de Amateurkunst (WAK) op het eiland, van 2 tot en met 9 juni, vindt dit jaar plaats in Brouwershaven. Dat gebeurt met zang, dans, muziek, poëzie en beeldende kunst op de Markt, in de Sint Nicolaaskerk, het Tonnenmagazijn en restaurant ´t Opstapje. (foto: Dzenan Halilovic)

bron: Ons Eiland  19-04-2012

Deuren ZieZo weer geopend

Corrie van der Voorde opent op donderdag 19 april opnieuw de deuren van het trendy pannenkoekenhuis ZieZo aan de Appelmarkt in Zierikzee. Dat deed ze al eerder, in 2005. In 2007 verkocht ze ZieZo. Nu wil Corrie de draad weer oppakken. Haar motto is: van B tot B van harte welkom; voor baby tot bejaarde. Bij ZieZo vind je ambachtelijk gebakken pannenkoeken, poffertjes, Belgische wafels, patisserie, home made ijs, trendy lunchkaart, high tea arrangementen, culinaire arrangementen, creatieve workshops, kook workshops, koffie & thee schenkerij shop, to take away menukaart.

bron: Ons Eiland  19-04-2012

‘We willen broederschap onder alle mensen bewerkstelligen’

Waar ze het laatst over hadden? Over of liefde wel bestond. “Ik beweerde dat liefde niet bestaat, omdat het onzichtbaar is”, denkt Krijn van der Jagt terug aan de discussie. “Maar je kunt wel liefdevolle handelingen zien, waarin liefde tot uitdrukking komt.” Zo hebben de logeleden van de Odd Fellows regelmatig gedachte-uitwisselingen. “Als het goed is verlaten we dit gebouw na elke bijeenkomst weer een beetje wijzer”, melden John Elenbaas en Jan van Buiten. “Je leert je verplaatsen in het gezichtspunt van een ander, waar je het niet altijd mee eens hoeft te zijn.” Het drietal wil graag wat meer vertellen over de Odd Fellows en de persoonlijke beleving van het ‘loge-leven’. De bijeenkomsten van de Odd Fellows verlopen volgens een vast stramien. De circa 15 leden van de Zierikzeese ‘Luctor et Emergo loge’ verzamelen zich op de begane grond van het gebouwtje aan de Vismarkt en praten wat bij. Vervolgens is er in de bezinningsruimte op de bovenverdieping een bijeenkomst, geopend met een voorwoord door de voorzitter. Als hoofdmoot van de zitting is er een zogenoemde ‘bouwsteen;’ een lezing welke bij toerbeurt door een logelid wordt verzorgd. Het kan een persoonlijke ervaring, een historisch gebeuren, een maatschappelijk of een levensbeschouwelijk onderwerp betreffen. De spreker is hierin volkomen vrij. Meestal is men eenmaal per jaar aan de beurt. Tijdens deze zittingen wordt niet gediscussieerd, waardoor de spreker zich geheel op zijn lezing kan concentreren. Tussen de onderdelen is rustige muziek. Na de zitting wordt er in de gildekamer nagepraat over de gespeelde muziek, de lezing en wat verder ter tafel komt. Door de dialoog kan een meerwaarde ontstaan. Het gaat er niet om elkaar te overtuigen. “Vergelijk onze gesprekken met de facetten van een diamant; er zijn meerdere waarheden naast elkaar”, vertellen Krijn van der Jagt, Jan van Buiten en John Elenbaas. “We zijn geen godsdienst of politieke partij. Iedereen kan lid zijn. We willen broederschap onder alle mensen bewerkstelligen. Er is hier ruimte voor ieders mening. Wel hebben we de afspraak dat alles wat binnen dit gebouw besproken wordt, vertrouwelijk blijft.” Jan van Buiten: “Ik zei wel eens tegen Krijn: “Volgens mij heb je een beetje een poëtische blik nodig. Er komt immers veel symboliek aan te pas.” “Je hebt de oude vormen en de waarden van vandaag”, glimlacht John Elenbaas. “En bij elke zitting is de liefde aanwezig; we hebben een Bijbel opengeslagen liggen bij 1 Korinthe 13.” De Odd Fellows praten niet alleen. Ze doen ieder jaar ook iets voor een goed doel, door middel van vrijwilligerswerk en via giften. Boven: John Elenbaas, Krijn van der Jagt en Jan van Buiten. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  19-04-2012

Heropening radiostudio

De studio van Radio Schouwen-Duivelandis volledig vernieuwd. Wat begon met het vernieuwen van de techniekruimte, waar een prachtig mengpaneel is geplaatst, werd doorgetrokken naar alle ruimten met kleurige vloertegels, ander meubilair, een andere keuken, airco, andere verlichting. Deze metamorfose is gerealiseerd dankzij het harde werken van een aantal vrijwilligers. De studio wordt officieel heropend op zaterdag 21 april om 10.00 uur door burgemeester Rabelink. Tussen 10.00 en 15.00 uur is er gelegenheid om de vernieuwde studio te bekijken.

bron: Ons Eiland  19-04-2012

KleZZ maakt concertreis naar kunstzinnige steden in Europa

Na onder meer Perugia, Salzburg, Barcelona en Praag, staan nu Halle en Leipzig op het programma. Het Zierikzeese klarinetensemble KleZZ gaat van 1 tot en met 5 mei op concertreis naar deze Duitse steden. Ter voorbereiding geeft KleZZ zondag 22 april een concert in De Harmonie in Zierikzee.olgens ensemblelid Erik van Dijk heeft het concert van zondag twee doelen. “We beschouwen het als de generale repetitie voor Duitsland. Maar daarnaast hopen we zoveel mogelijk geld bij elkaar te schrapen voor de reis. Het is dus eigenlijk een sponsorconcert.“ Het klarinetensemble maakt elke twee jaar een concertreis naar het buitenland. Van Dijk vertelt: “Het is inmiddels een traditie geworden. We zoeken kunstzinnige steden uit. Dit jaar gaan we naar Halle, de geboortestad van Händel, en naar Leipzig, waar Bach gewerkt heeft. De reis wordt helemaal georganiseerd door een reisbureau dat is gespecialiseerd in muziekreizen. We spelen daar drie concerten en zullen daarnaast natuurlijk repeteren. Ook is er tijd voor een stadswandeling.”  Twee collega-ensembles, uit Goes en Roosendaal, spelen mee tijdens het voorbereidingsconcert en gaan ook mee naar Duitsland. Rode draad is Hans Hest, die dirigent is van de drie ensembles. Hest: “We vormen een gelegenheidsensemble, van in totaal ongeveer 35 klarinettisten. Als we samen spelen, klinkt dat toch heel anders dan spelen met een kleiner groepje. We nemen ook drie slagwerkers mee, waardoor het geheel wat swingender wordt. Daarnaast zingt één van de klarinettisten, Petra Warner, een paar liedjes. Het wordt dus heel divers.”  KleZZ is in 1999 opgericht en bestaat op dit moment uit achttien klarinettisten en een dirigent. Het ensemble treedt ongeveer twaalf keer per jaar op. Ensemblelid Van Dijk vertelt: “We worden best veel gevraagd. We spelen vaak op monumentendag, we doen een zomeravondconcert in Renesse en treden elk jaar op in het FiZi-theater in Zierikzee. We spelen ook met andere ensembles of met koren. Dat is heel leuk om te doen.” Volgens dirigent Hest heeft het Zierikzeese klarinetensemble een hoog niveau. “We zijn eigenlijk een muziekschoolensemble. Dat houdt in dat jonge mensen hier beginnen en na verloop van tijd, als ze bijvoorbeeld gaan studeren, uit het ensemble gaan. Daardoor kun je het niveau niet uitbouwen, maar begin je steeds weer onderaan. De mensen in dit ensemble, spelen soms wel tien, twintig of zelfs al dertig jaar klarinet. Daardoor is het niveau erg hoog. Voor mij als dirigent is dat echt genieten. Het houdt me enorm scherp.” Een ensemble met alleen klarinetten klinkt allesbehalve saai, zegt Hest. “Er zijn wel zes verschillende soorten klarinetten, met allemaal hun eigen geluid. Daardoor klinkt de muziek soms scherp, dan robuust en dan weer wollig. Alle karakters kun je ermee laten horen, dat is het mooie ervan”, aldus Hest. Boven: Dirigent Hans Hest en een aantal leden van KleZZ in actie. (foto: Wendy de Vrieze)

bron: Ons Eiland  19-04-2012

Zaalvoetballer IJtama besluiten seizoen met mooie prijs

IJtama (foto) heeft het zaalvoetbalseizoen 2011/2012 met een mooie prijs afgesloten. Na het mislopen van de titel in de eerste klasse in de ZieZaVo-competitie en het verliezen van de bekerfinale – beide prijzen belandden in handen van Stella Boys – was het woensdagavond in sporthal Onderdak toch nog raak. IJtama was namelijk de sterkste van alle bekerwinnaars in Zeeland. Vrijdag in de papieren editie meer over de Zeeuwse zaalvoetbalkampiuoenschappen en de resultaten en doelpuntenmakers van IJtama en Stella Boys. (foto: ZieZaVo)

 

bron: WereldRegio  19-04-2012

Bouw en exploitatie nieuw sportcentrum

De gemeente Schouwen-Duiveland is voornemens om de bouw en exploitatie van het nieuwe sportcentrum aan Wind Design en Build-Laco te gunnen. In totaal ontving de gemeente vier inschrijvingen voor het ontwikkelen en uitbaten van het te bouwen sportcentrum aan de Lange Blokweg in Zierikzee. De gemeente is van plan de opdracht te gunnen aan de combinatie Wind Design & Build B.V. / Laco Nederland B.V.  Deze combinatie werd als beste beoordeeld op basis van kwaliteit en prijs. Deze partij realiseert het centrum binnen de 12,5 miljoen euro en vraagt voor de exploitatie een maximale gemeentelijke bijdrage van €289.000 per jaar. Het is de bedoeling dat de bouw uiterlijk in maart 2013 start en dat het gebouw in het derde kwartaal van 2014 zijn deuren opent. De gunning aan Wind Design & Build B.V. / Laco Nederland B.V wordt op 2 mei definitief, dan is de zogenoemde Alcatel-termijn van 15 dagen verstreken. Voor die tijd hebben afgewezen inschrijvers de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het gunningbesluit van de gemeente Schouwen-Duiveland. De Alcatel-termijn is vastgelegd in het Nederlandse aanbestedingsrecht. Nadat de gunning definitief is geworden, zal de gemeente Schouwen-Duiveland samen met deze combinatie het ontwerpproces starten. Wind Design & Build B.V. / Laco heeft ervaring met dergelijke projecten. Zo exploiteert Laco ruim 40 sportaccommodaties in Nederland. Het clusteren van de buitensporten aan de Lange Blokweg is nog steeds een wens van de gemeente Schouwen-Duiveland. Op dit moment is zij nog in overleg met Hockeyclub Schouwen-Duiveland, Handbalvereniging Delta Sport en Korfbalvereniging All-Ready over de verplaatsing van de Banninklaan naar de Lange Blokweg. Indien verplaatsing mogelijk is, kunnen de inwoners van Schouwen-Duiveland straks gebruikmaken van een modern, eigentijds en centraal gelegen sportcomplex. Boven: de lokatie waar het nieuwe sportcomplex gebouwd gaat worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)


bron: gemeente Schouwen-Duiveland  19-04-2012

Aanvang werkzaamheden Business Park

Op 23 april 2012 start de aannemer met het bouwrijpmaken van het Business Park te Zierikzee. Dit terrein komt tussen de Weg naar de Val en de Platteweg in te liggen. Het werk wordt uitgevoerd door Verhoef Infra. Volgens de planning zal het totale werk in augustus 2012 gereed zijn. Voor nadere informatie over de uitvoering van dit werk kunt u contact opnemen met de toezichthouder van de gemeente Schouwen-Duiveland, dhr. N. Murre; bereikbaar via telefoonnummer 06 – 115 327 30. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  19-04-2012

Onderhoudswerkzaamheden bestrating

Vanaf 20 april 2012 zullen er door de gemeenteonderhoudswerkzaamheden aan de bestrating worden uitgevoerd.  De Kaersemakerstraat, de Weststraat, het voetpad van de Koning Gustaafweg en het parkeerterrein van de Pieterseliestraat (foto) zullen onder handen worden genomen. In de meeste gevallen gaat het niet om de gehele straat, maar om een gedeelte daarvan. De werkzaamheden zullen ongeveer 13 werkweken in beslag nemen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  19-04-2012

Zestien miljard bezuinigen kost gemeente 2,2 miljoen per jaar

Als er in het Catshuis besloten wordt om de volle zestien miljard euro te gaan bezuinigingen, kost dat de gemeente Schouwen-Duiveland jaarlijks 2,2 miljoen euro. Dat blijkt uit de kadernota, die de gemeente heeft opgesteld. op die manier stevent de gemeente op een begrotingstekort van enkele tonnen af in 2015. Tot die tijd plust de begroting nog. Burgemeester en wethouders willen nog niet alle aangekondigde gemeentelijke bezuinigingen doorzetten. Gewacht wordt op wat er uit Den Haag komt. Meer later vandaag op deze site en vrijdag in de krant. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  18-04-2012

Kartteam Kouijzer derde in MKS-race

Het kartteam van Marcel Kouijzer is op een MKS-wedstrijd in Swalmen derde geworden. Aanvankelijk lagen de Zierikzeese karter en zijn teamgenoten op een tweede plaats. Op het moment dat Kouijzer in de kart zat, kwam het team erachter dat er niet meer in zat dan een derde plaats. De volgende wedstrijd van Kouijzer heeft plaats in Antwerpen.

bron: WereldRegio  18-04-2012

Hoge score schaakster Haast in simultaan

Ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan hield schaakvereniging Zierikzee een jeugdsimultaan tegen Anne Haast. Bij een simultaan speelt één speler (Anne) tegen meerder spelers tegelijk. Haast is met haar achttien jaar al één van de sterkst schakende vrouwen van Nederland. Ze nam het op tegen twaalf jeugdspelers en nog acht senioren. In hoog tempo rondde ze de borden en al snel waren haar eerste overwinningen te noteren. Zij bleef snel doorgaan en speelde meestal scherp op de aanval. Naarmate het aantal deelnemers afnam, werd het tempo hoger, en maakten de senioren ook steeds meer foutjes. Uiteindelijk wist alleen clubkampioen Hans Aangeenbrug te winnen, al moest hij tot op de laatste zet blijven oppassen voor allerlei trucjes die Haast in haar spel vlocht. Haast had een het einde van de simultaan een zeer hoge score van 95 procent. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

 

bron: WereldRegio  17-04-2012

Zierikzees reclamebedrijf gaat ‘De Pfaff’ maken

Het Zierikzeese reclamebureau Andersdoen.nl heeft vandaag een overeenkomst gesloten met Jean-Marie Pfaff voor het ontwikkelen van een eigen magazine. Dit voorjaar begeleidde het Zierikzeese reclamebureau al een project met Jean-Marie. ,,Tijdens de evaluatie hiervan bij de Pfaff’s thuis in Brasschaat kwam hun soap ter sprake en informeerde ik naar de mogelijkheid van een eigen magazine. Met de EK en de Olympische Spelen in zicht zou dit een prachtige aftrap zijn voor een veelzijdig familieblad mét Pfaff’s eigen visie op deze evenementen”, aldus Steven Schravesande, eigenaar van andersdoen.nl. De populaire Belg uit de gelijknamige soap was deze week op bezoek in het Huis van Nassau, het nieuwe kantoor van andersdoen.nl, waar het project verder aan hem is gepresenteerd. Schravesande: ,,We gaan elk kwartaal 30.000 luxe magazines uitgeven, ze zijn gratis verkrijgbaar bij onder andere hotels, sportwinkels en tankstations in Nederland en Belgie”. Het magazine, dat gemaakt wordt door andersdoen.nl uit Zierikzee krijgt met fotografe Marieke Mandemaker uit Dreischor en coördinator Jan Geldof van JG reizen en events uit Vrouwenpolder een zeeuws hart.

bron: WereldRegio  17-04-2012

Drie winstpunten amazone Honig in Z2-klasse

Vicky Honig heeft tijdens een dressuurconcours in Oud-Beijerland drie winstpunten in de Z2-klasse behaald. Met Donna Gloria stak de Zierikzeese amazone in de eerste proef met kop en schouders boven de rest uit: een eerste plaats met 228 punten in de eerste proef. In de tweede proef kreeg ze van de jury 208 punten. (foto: Vicky Honig)

bron: WereldRegio  17-04-2012

‘Nederlandse aardbeien: een bolletje geluk’

De Nederlandse aardbei moet gepromoot worden,aldus aarbeienteler Joleen Remeeus uit Ouwerkerk. Daarom gaat ze vandaag op het havenplein van Zierikzee het gekroonde fruit aanprijzen. De Nederlandse aardbei krijgt veel concurrentie van de Spaanse variant. “Het gaat niet heel slecht met de aardbei, maar na de EHEC-crisis van vorig jaar vonden we het tijd om weer een positief geluid te laten horen vanuit de tuinbouw”, zegt Remeeus. Op het havenplein kunnen mensen aardbeien proeven en wordt er ook gezocht naar een goede beschrijving van het fruit. “Een bolletje geluk”, zo liet een van de luisteraars van Omroep Zeeland vanochtend weten. (foto: Salsafotograaf) bron: Omroep Zeeland  17-04-2012

Grootste tankstation ter wereld verlicht door Nederlands bedrijf

Het grootste tankstation ter wereld (Shell) in Berchem Luxemburg heeft een nieuwe verlichting laten aanbrengen door Bever Innovations uit Zierikzee. De nieuwe, slimme luifellampen kunnen met afstandsbediening of automatisch worden gedimd bij het aan- en afrijden van de automobilist op het voorterrein. Dat en de langere levensduur levert het tankstation volgens Shell een besparing op van 40.000 euro per jaar. Shell Berchem is een tankstation van uitzonderlijke omvang. Jaarlijks wordt er 300 miljoen liter brandstof omgezet. Ter vergelijking: bij een redelijk groot tankstation in Nederland wordt wekelijks een aantal keren brandstof geleverd door trucks. De site in Berchem wordt dagelijks door 27 trucks bezocht. Het Shell tankstation kent twee luifels: één voor auto’s en één voor vrachtwagens. In beide luifels zijn de originele halide lampen vervangen door 150 Luci Series lampen. Deze lamp heeft bijzondere eigenschappen. De LED lamp levert een besparing op van 60 tot 80 procent die mede wordt gehaald doordat de lamp zelf reageert op een aan- of afrijdende automobilist op het voorterrein. Ook de levensduur van 20 jaar ligt aanzienlijk hoger dan ‘oude’ lampen. Met de verlichting van het grootste tankstation ter wereld heeft het bedrijf uit Zierikzee een klus binnengehaald die tot de verbeelding spreekt. Shell heeft zozeer zijn vertrouwen uitgesproken in de Luci Series, dat het wereldwijd de lamp op de sites wil laten aanbrengen. Daarbij speelt de kostenbesparing een grote rol maar ook het bedieningsgemak is volgens Shell van grote waarde. Global Design & Construction Engineer bij Shell Jurgen van de Winden: “Omdat sites zoals Berchem niet standaard zijn, is de mogelijkheid om elke Luci Series fitting individueel  in te stellen met de afstandsbediening, bijzonder belangrijk. Het vermogen van elke fitting kan zo gemakkelijk worden aangepast naar onze eisen, zonder te werken op hoogte. Dat is uniek in de industrie.”

bron: Tankpro  16-04-2012

Drie turnsters naar NK meerkamp, vier naar toestellenfinale

Anna Jendrusch, Wendy Gebraad en Anne-Li Slootmaker, drie turnsters van Delta Sport, hebben zich geplaatst voor de Nederlandse kampioenschappen meerkamp. Jendrusch uit Scharendijke (instap) werd in de halve finale in Utrecht vierde met 50.667 punten na vier onderdelen: sprong, brug, balk en vloer. Haar clubgenoot Wendy Gebraad (instap) uit Oosterland eindigde op de vijfde plaats met 50.567 punten. In de tweede divisie pupil 1had Anne-Li Slootmaker uit Ouwerkerk bij de sprongoefeningen fouten gemaakt maar herstelde zich op de drie overige turnonderdelen waarmee een tweede plaats werd behaald op de balkoefening. Uiteindelijk was een tiende plaats in de eindklassering net voldoende voor kwalificatie voor het NK. Voor Samantha Steenbakker (tweede divisie jeugd) eindigde de halve finale op een elfde plaats. Slechts negen turnsters in deze categorie kwalificeerde zich voor de eindstrijd. Marika Padmos kwam bij de tweede divisie senioren tot een dertiende plaats en viel net buiten de kwalificatie. Zowel voor Steenbakker als Padmos is er nog een kleine hoop omdat ze respectievelijk tweede en eerste reserve staan. Ook op de afzonderlijke toestellen hebben turnsters van de Zierikzeese club zich geplaatst voor het NK, dat net als de meerkamp op 13 mei in Almelo plaatsheeft. Het zijn  Jendrusch (vloer en reserve voor brug), Gebraad, Slootmaker en Steenbakker (allen balk). Boven: Samantha Steenbakker, Anna Jendrusch, Wendy Gebraad, Anne-Li Slootmaker en Ilaria Vrenzen ondersteund door de trainsters Jutta Padmos en Sanne Tamerus. (foto: Delta Sport)

 

bron: WereldRegio  15-04-2012

Zierikzeese tennissers in race voor kampioenschap

Het eerste mannenteam van LTC Zierikzee heeft zich na de nederlaag van vorige week weer gemeld voor de strijd om het kampioenschap in de eerste klasse van het Zeeuwse districtstennis. In en tegen Kruiningen werd er weinig heel gelaten van de tennissers uit dat dorpje. De vier enkelpartijen en twee dubbelspelen werden allen in twee sets gewonnen. Door de zege staat LTC Zierikzee tweede met twee punten achterstand van koploper Animo 2, dat in de confrontatie tegen TV Duiveland geen punt afstond. Door dat resultaat moeten de tennisploeg uit Nieuwerkerk vrezen voor degradatie naar de tweede klasse. Hetzelfde ‘perspectief’ is er voor de mannen van TC Westerschouwen in de hoofdklasse na drie speeldag. Zaterdag verloren van Animo 1-5. De eer werd gered in het dubbelspel van Michel de Vlieger/Johnny Quaak dat een knappe zege boekte op de gebroeders De Rooij.

bron: WereldRegio  15-04-2012

Actie politie: bureaus dicht

Medewerkers van de politie leggen woensdag 18 april het werk tijdelijk neer.Hiermee willen zij aandacht vragen voor de moeilijke CAO-onderhandelingen. Om die reden zijn alle politiebureaus van 10.00 tot 12.00 uur dicht voor publiek. De noodhulp blijft gegarandeerd en zaken, die geen uitstel dulden, worden normaal opgepakt. Boven het politiebureau van Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  15-04-2012


Eenvoudige zege volleybalsters Forza

Het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza heeft de voorlaatste competitiewedstrijd winnend afgesloten. Tegen Vollido, de rode lantaarndrager in de promotieklasse A, werd het zoals verwacht een vrij makkelijkie zege: 0-4 (17-25 23-25 13-25 19-25). Komende vrijdag spelen de Forza-volleybalsters in sporthal Onderdak hun laatste wedstrijd van het seizoen 2011/2012. Om 20.00 uur is kampioen VCN King te gast in Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  15-04-2012

The Gunners ziet MZC’11 wel heel dicht naderen

Het gat was twaalf punten maar het zijn er nog slechts drie. Over welke klasse het gaat? De derde klasse B. De derde klasse B waarin iedereen al lang ervan overtuigd was dat The Gunners kampioen zou worden. Was, want de kampioensstress is behoorlijk toegeslagen bij de voetballers uit de Bredase wijk Haagse Beemden. Sinds MZC’11 het kampioensfeest van de Bredanaars verstjeerden, is The Gunners de weg volledig kwijt. Daarna werd er nog eens tweemaal verloren, inclusief de 2-1-nederlaag van zaterdagmiddag tegen WHS. Wat verderop won MZC’11 ‘gewoon’ van Krabbendijke met 1-4. Niet zo lang geleden morste MZC’11 nog punten tegen een streekgenoot van Krabbendijke, Rillandia. Zijn dat dure punten geweest op weg naar een onmogelijk geacht kampioenschap voor de Zierikzeese ploeg? Of haalt The Gunners tegen Vosmeer op 28 april de langverwachte titel toch nog binnen? (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  14-04-2012

 

 

Quist weer trefzeker voor Kloetinge

Ingmar Quist (foto) heeft weer gescoord voor Kloetinge. De Zierikzeese spits maakte in de uitwedstrijd tegen Nivo Sparta zaterdag de tweede goal voor de Zuid-Bevelandse hoofdklasser. Het was zijn zesde seizoenstreffer. Kloetinge won het duel met 0-2. Door de zege is Kloetinge, waar ook Jaco van der Schee, Michel Maaskant, de weer herstelde Corné Schilperoort en Mats Willemse spelen, zo goed als zeker van weer een seizoen in de hoofdklasse. Quist, Van der Schee en Maaskant spelen ook na de zomer voor Kloetinge en Willemse waarschijnlijk ook. Van Schilperoort is nog niets bekend. (foto: VV Kloetinge)

bron: WereldRegio  14-04-2012

Adrie Koster nieuwe trainer Beerschot AC

De uit Zierikzee afkomstige Adrie Koster wordt met ingang van volgend voetbalseizoen de nieuwe trainer van Beerschot AC. Koster heeft voor twee jaar getekend meldt de website van de Belgische eersteklasser Beerschot. De 57-jarige Koster zal vanaf half juni beginnen bij Beerschot, wanneer de ploeg begint aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Ik ben ervan overtuigd dat Adrie Koster de juiste man op de juiste plek is om met deze club stappen te zetten richting subtop in België”, zegt voorzitter Patrick Vanoppen op de officiële website van Beerschot. Koster was in het verleden als trainer ondermeer werkzaam voor Roda JC, Excelsior Rotterdam, VVV Venlo, RKC Waalwijk, Ajax en zijn laatste ploeg was het Belgische Club Bruge. Daar werd hij eind oktober ontslagen. Koster is momenteel nog coach van het beloftenelftal van de KNVB. (foto Omroep Zeeland) bron: Omroep Zeeland  14-04-2012

Stadhuismuseum organiseert zoektocht

In het pas geopende Stadhuismuseum in Zierikzee worden extra activiteiten georganiseerd tijdens het Museumweekend: op zaterdag 14 april van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 15 april van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum is gratis toegankelijk. Op zaterdag 14 april is er voor kinderen en ouders een zoektocht rond historische personen. Dertien prachtig geklede figuren uit het Zierikzeese verleden lopen er rond. Tijdens de tocht door het museum gaan de kinderen aan de hand van een wedstrijdblad op zoek naar onder meer Job Baster, Johan Snep en Johanna van der Os. Aan de historische figuren kunnen vragen gesteld worden en dat leidt de kinderen naar de juiste antwoorden. Alle antwoorden die zij verzamelen kunnen ingevuld worden op het antwoordblad dat ze bij de start uitgereikt krijgen. Om 13.00 uur is er een mini concert met klavecimbel en viola da gamba in de trouwzaal. Een uurtje later speelt de beiaardier, te zien op film in het museumcafé. Ook om 14.35 en 15.50 uur is er een mini concert. Op zondag 15 april vertellen historische personen hun verhaal voor wie dat wil. Hier vallen architectuur, muziekgeschiedenis, kostuumgeschiedenis en kunst- en cultuurgeschiedenis samen. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  13-04-2012

Dubbel voor zaalvoetballers Stella Boys

Het seizoen voor Stella Boys (foto) is af. Na de titel in de eerste klasse werd ook de beker veroverd. Stella Boys versloeg woensdag in de halve finale ASZ met 5-2 terwijl de andere finalist, het Oosterlandse IJtama afrekende met Via Adviseurs. De eindstrijd tussen Stella Boys en IJtama ging aanvankelijk gelijk op. Na een 3-3-tussenstand ging Stella Boys wat beter voetballen en stelde ze met 6-3 de bekerzege veilig. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  13-04-2012

Uniek kinderfilmconcert bij klassieker Peter Pan in fIZi

Genieten van live-muziek terwijl Peter Pan je meeneemt naar ‘Nooitgedachtland’. De allermooiste fantasyklassieker voor kinderen (7+) en volwassenen die niet ouder willen worden, is toch wel de film Peter Pan. Tijdens de Maand van de Vrijheid, van 5 t/m 23 mei, heeft u nu de kans om uw (klein)kinderen bijna honderd jaar mee terug te nemen in de filmgeschiedenis en ze eens te verrassen met een heuse ‘stomme’ film. In 1924 kwam de eerste film over Peter Pan al uit. In die tijd was er nog geen geluid bij een film, dus schreef Kevin Toma speciaal voor deze film de muziek. Hij speelt deze tijdens de film live op piano, terwijl acteur Daan van Dijsseldonk (Theater Artemis, New Kids Turbo) het wonderlijke verhaal van Peter Pan beschrijft. Niet alleen kinderen hangen moeiteloos aan zijn lippen. De film was destijds een enorm succes, vooral vanwege de speciale effecten, die voor die tijd verbluffend waren. Het verhaal over deze vliegende fantast is wereldwijd bekend: als Peter Pan op een dag Wendy ontmoet, vliegt hij haar naar Nooitgedachtland, waar ze het opnemen tegen Kapitein Haak en zijn bemanning. Het filmconcert bij Peter Pan is in de maand mei op 4 locaties in Zeeland te zien. Zondag 6 mei Filmtheater Zierikzee om 14.00 uur; woensdag 9 mei Ledeltheater Oostburg om 13.30 uur; zaterdag 12 mei ’t Beest Goes om 13.30 uur en donderdag 17 mei Cinema Middelburg om 14.00 uur. Dit filmconcert is een unieke belevenis voor kinderen én volwassenen, maar is helaas alleen in mei dit jaar in Zeeland te zien. Reserveer daarom tijdig uw kaarten bij het filmtheater. Dit filmconcert maakt onderdeel uit van de Maand van de Vrijheid, een maand waarin we in Zeeland onze vrijheid vieren. Zo vanzelfsprekend is die vrijheid niet. Er is in mei van alles te doen en te beleven. Op www.maandvandevrijheid.nl staat het volledige programma. De Maand van de Vrijheid is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Zeeland, de Cultuurwerf, COS Zeeland, Scoop, Zeeuwse Bibliotheek, de Drvkkery en Film by the Sea.

bron: Scoop  13-04-2012

Eerste en vierde plaats amazone Honig

Vicky Honig is tijdens haar eerste outdoorwedstrijd eerste en vierde geworden. De amazone uit Zierikzee kreeg op de rug van Donna Gloria 210 en 212 punten van de jury tijdens een dressuurconcours in Oude-Tonge.  Honig kwam uit in de Z2-klasse. ,,Er zaten er nog wat spanningsfoutjes in maar het zeker een een mooie start van het outdoorseizoen”, aldus Honig. (foto: Vicky Honig) 

bron: WereldRegio  13-04-2012

Veertig miljoen van Deltawinst naar provincie en gemeenten

De provincie en de Zeeuwse gemeenten krijgen gezamenlijk veertig miljoen van de winst, die energiebedrijf Delta in 2011 heeft gemaakt. De totale winst bedroeg vorig jaar 83 miljoen euro. De provincie en de gemeenten zijn aandeelhouder van het energiebedrijf en daarom krijgen ze bij winst altijd dividend uitgekeerd.

bron: WereldRegio  13-04-2012

Dieleman vertrekt bij Zuidhoek

Eind mei vertrekt Frans Dieleman als directeur van de Zuidhoek in Zierikzee. Dieleman is op 1 januari 1997 aangetreden als directeur. Daarvoor was Dieleman onder meer gemeentesecretaris van de voormalige gemeente Duiveland. Na de gemeentelijke herindeling werd hij directeur van de Zuidhoek, een sociale werkplaats én reintegratiebedrijf, dat bestuurlijk onder burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland valt.

bron: WereldRegio  13-04-2012

Alert! moet wachten op antwoord

De politieke groepering Alert! zal tot 15 mei moeten wachten voordat burgemeester en wethouders alles vragen kan beantwoorden over het trillingsonderzoek in Zierikzee. De partij had maar liefst 25 vragen gesteld over het onderzoek, zoals dat door Bewoners Belangen Zierikzee is uitgevoerd. BBZ maakt zich zorgen over de schade, die het zware verkeer aanricht (of zou aanrichten) in de binnenstad van Zierikzee. B en w laten Alert! vandaag weten meer tijd nodig te hebben om alle vragen te beantwoorden. Ook moeten diverse externe bronnen geraadpleegd worden. Het komt niet vaak voor, dat raadsleden langer dan één of twee weken op de beantwoording van hun vragen moeten wachten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  13-04-2012

Raadslid Serge Vogelenzang bij Kruispunt TV

Het D66-gemeenteraadslid Serge Vogelenzang is zondagavond te zien in een televisieprogramma over coma-patienten. Het programma Kruispunt wordt zondagavond om 23.00 uur uitgezonden door de KRO. Vogelenzang is vorig jaar bij een verkeersongeval ernstig gewond  geraakt. Sindsdien is hij niet meer uit coma geweest. In de gemeenteraad wordt hij sinds kort vertegenwoordigd door Chiel Wezenpoel uit Brouwershaven. Die heeft onlangs nog een bezoek aan zijn partijgenoot gebracht. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-04-2012

Zorgen bij burgemeester over bezuinigingen vanuit Catshuis

Burgemeester Gerard Rabelink maakt zich zorgen over de onafwendbare bezuinigingen vanuit het Catshuis in Den Haag. Er komen steeds meer taken op de gemeenten af, maar het is onduidelijk wat er aan geld mee komt. Daarnaast herhaalt Rabelink in zijn blog op de gemeentelijke website nog eens de zorg over het plan van de regering om niet langer geld naar gemeenten te sluizen voor recreatiewoningen. Rabelink schrijft hierover: ,,Wat ons grote zorg baart is het plan om het gemeentefonds te herijken. In het kort komt het erop neer dat de hoogte van het gemeentefonds bepaald wordt door het aantal panden dat permanent bewoond wordt. Het aantal recreatiewoningen bij voorbeeld telt dan niet meer mee en dat is voor Schouwen-Duiveland als recreatiegemeente zeer nadelig; het kan ons ongeveer 1,5 miljoen aan inkomsten schelen. Samen met de andere Zeeuwse gemeenten heeft Schouwen-Duiveland dan ook stevig aan de bel getrokken in Den Haag. Hopelijk dat dit protest vanuit gemeenteland het kabinet tot andere inzichten brengt.”

bron: WereldRegio  13-04-2012

Rederijkers Zierikzee oefenen voor het eerst

Het gezelschap de Rederijkers Zierikzee kwam woensdagavond voor de eerste keer bijeen voor een repetitie. De Rederijkers Zierikzee komt voort uit de Stichting Historische Spelen, die eerder dit jaar ophield te bestaan na financiële problemen.  Zo’n 40 spelers vanuit de oude stichting wilden niet van stoppen weten en dus zijn ze doorgegaan met theaterstukken spelen op locatie in Zierikzee, maar dan op kleinere schaal dan de historische spelen. In september voeren de Rederijkers Zierikzee hun eerste stuk op, dan spelen ze acht keer het stuk Jan Rap en zijn Maat in de binnenstad van Zierikzee. (foto: Omroep Zeeland) bron: Omroep Zeeland  12-04-2012

Aantal klachten over gemeente neemt verder af

Het aantal klachten aan het adres van de gemeente neemt verder af. Uit het jaarverslag van de klachtencoördinator blijkt dat het aantal ingediende klachten lager is dan het voorgaande jaar. In 2011 zijn zeventien klachten ontvangen, in 2009 waren dat er 28 en in 2010 21. Ook blijkt dat deze sneller afgehandeld zijn. Meer klachten zijn formeel buiten behandeling gelaten. Deze constateringen zijn geen aanleiding tot het doen van een aanbeveling. De huidige werkwijze voor wat betreft de behandeling van klachten wordt gecontinueerd.

bron: WereldRegio  12-04-2012

Bond tegen het Vloeken wil af van achterhaald imago

De Bond tegen het Vloeken gaat het over een andere boeg gooien. Concreter gezegd; over een modernere boeg. Uit recent onderzoek blijkt dat 60 procent van de mensen een negatieve associatie heeft bij de organisatie. Om hierin verandering te brengen gaan nieuwe campagnes gevoerd worden. In Zierikzee was woensdag de eerste voorlichtingsavond van de bond in een reeks van vier. Andere voorlichtingsavonden zijn in Gouda, Scherpenzeel en Staphorst. bron: Omroep Zeeland  11-04-2012

Vrachtauto gestolen

Vanaf een afgesloten bedrijfsterrein aan de Deltastraat is tussen afgelopen zaterdag en vandaag een vrachtauto, met daarop een container geladen met bouwafval, weggenomen. Met de auto is dwars door een hekwerk gereden dat nu over een lengte van enkele meters is vernield. Het betreft een DAF vrachtwagen met een haakarmsysteem om containers op te laden. De waarde van de auto is niet bekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Politie Zeeland  10-04-2012

Voorstelling schooltoneel Café La Villa

Op woensdag 18 april en donderdag 19 april zullen de leerlingen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee hun jaarlijkse voorstelling, met spel, dans en muziek, laten zien aan medeleerlingen, ouders en andere belangstellenden. Dit jaar is gekozen voor Café La Villa; een detectivestuk met humor, dans en muziek. In oktober begonnen de voorbereidingen al, met de audities. In de gymzalen kwamen ongeveer 40 toekomstige acteurs en actrices bijeen. Uiteindelijk werden 12 à 14 spelers uitgekozen. Het script werd geschreven door de leerlingen Karlijn Krijger en Annabelle Voogd. In Café La Villa is niets wat het lijkt en wie kun je dan vertrouwen? De toneelgroep verzorgde zelf de decors. Docente mevrouw Pon – Haring begeleidde de toneelgroep en regisseuse mevrouw Hanse gaf aanwijzingen voor het spel. Geluid en licht worden verzorgd door Cor Kok van Rinko Sound. De schoolband verzorgt het voorprogramma.

bron: WereldRegio  10-04-2012

Padmos op podium op Moreau Gymnastics Tour

Marika Padmos heeft op het Moreau Gymnastics Tour behaalde in de tweede divisie senioren een bronzen medaille behaald. Het turnevenement in de Baskenburg in Vlissingen was op Tweede Paasdag met behoorlijk wat landelijke tegenstanders van een goed niveau. De zestienjarige Padmos bleef staande en kon zich prima meten met de sterkste. Naast de Brouwse Padmos kwam ook Anne-Li Slootmaker (tweede divisie pupil 1) uit Ouwerkerk uit en eindigde op de meerkamp op de vijfde plaats. De Scharendijkse Anna Jendrush werd achtste bij de tweede divisie instap. Sanne Reintjens (eerste divisie pupil 2) uit Nieuwerkerk hield in de tweede wedstrijdronde uitstekend stand tegen de zeer pittige concurrentie uit de eerste divisie. Ze belandde net naast het podium met een knappe vierde plaats. Vlnr: Samantha Steenbakker, Marika Padmos en Lisa Padmos. (foto: Delta Sport)

 

bron: WereldRegio  10-04-2012

Gemeente bekeurt nu ook ’s nachts

Sinds kort controleert de afdeling Controle en Toezicht van de gemeente Schouwen-Duiveland ook ’s nachts. Dat ondervond een inwoner van de Watermolen in de binnenstad van Zierikzee. Hij vond  ’s morgensvroeg een boete van 85 euro onder de ruitenwisser van zijn auto. De bekeuring was uitgeschreven om 05.50 uur. De auto stond weliswaar geparkeerd in strijd met een parkeerverbod, maar wel op een breed stuk zonder dat daardoor verkeershinder of gevaar ontstond. Ook is er op dat tijdstip vrijwel geen verkeer in de binnenstad. “Waar de politie in dergelijke gevallen ‘redelijkheid en gematigdheid’ hanteert, doet de gemeente dat met de botte bijl”, aldus de Zierikzeeënaar. “Fout is fout” is de reactie van de betreffende controleur die de bekeuring heeft uitgeschreven en ook de woordvoerder van deze afdeling, dhr. van Brouwershaven, vindt dat het parkeerverbod er niet voor niets staat. “…maar het is wel des Boa’s (Bijzondere Opsporingsambtenaar) om de bekeuring wel of niet uit te schijven”, zo liet hij in een telefonische reactie weten. Een persoonlijk gesprek met de controleur werd door de controleur afgeslagen. De Zierikzeeënaar die voornamelijk onbegrip heeft voor het tijdstip waarop de bekeuring is uitgeschreven, gaat in bezwaar. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Zierikzee-Monumentenstad  10-04-2012

Verwest langer bij VC Vlissingen, Kroon scoort voor Goes

Benjamin Verwest speelt ook in het seizoen 2012/2013 voor VC Vlissingen. Momenteel is de voetballer uit Zierikzee bezig aan zijn eerste seizoen bij het elftal dat dit seizoen meedraait in de topdrie van de eerste klasse C. Verwest, basisspeler bij de Walcherse ploeg, maakte zijn besluit maandagavond via Twitter bekend. In een reactie zei hij ‘zich prima op z’n plaats te voelen bij VC Vlissingen’. Met VC Vlissingen speelde Verwest op paasmaandag met 0-0 gelijk tegen EFC. Ray Kroon deed het met Goes in dezelfde eerste klasse C beter. De Zuid-Bevelandse formatie won met 4-3 van WSC; Kroon maakte de derde treffer voor de Goesenaren. (foto: Benjamin Verwest)

bron: WereldRegio  09-04-2012

Vermiste duiksters Oosterschelde weer terecht

De twee vermiste Belgische duikers die maandagmiddag bij de Zeelandbrug aan het duiken waren, zijn levend teruggevonden. Ze zijn opgepikt door een boot en bij Roompot Marina in Kamperland afgezet. Beide dames van 22 en 40 jaar verkeren in goede gezondheid. Het is niet duidelijk waar de personen zijn opgepikt en waarom het jacht het niet eerder heeft gemeld. De politie doet onderzoek naar het verloop van deze actie. De vrouwen waren om 11.30 uur het water ingegaan en sindsdien niet meer gezien. Hulpdiensten vonden een duikballon van de duikers. Zo’n ballon wordt losgelaten als een duiker in nood is. Aan de ballon zat echter niemand vast. De hulpdiensten schaalden op naar ‘middel-waterongeval’ vanwege de grootte van het zoekgebied. De KNRM, een politieboot, een tankautospuit en twee duikteams waren bij de zoekactie betrokken. Ook is er een Belgische helikopter ingezet. De sterke stroming in de Oosterschelde bemoeilijkte de zoektocht. Bekijk de video. (foto: Martijn Lokerse) bron: Omroep Zeeland  09-04-2012

KNRM: Duikers leven nog

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) laat via Twitter weten dat de twee vermiste duiksters levend gevonden zouden zijn. Ze zouden eerder deze middag door een onbekende boot aan boord gehaald zijn. Ook de VeiligheidsRegio heeft het bericht bevestigd. De duiksters zijn in de haven van Marina Port Zeelande aangetroffen en verkeren in goede gezondheid. (foto Martijn Lokerse).

bron: WereldRegio  09-04-2012

Rederijkers nog dit jaar van start

Het gezelschap de Rederijkers Zierikzee voert dit jaar van 14 tot en met 22 september acht keer het stuk Jan Rap en zijn Maat op in de binnenstad van Zierikzee. Het stuk wordt verdeeld in vier bedrijven over vier historische locaties in de binnenstad van Zierikzee. Iedere voorstelling biedt plaats aan vijftig bezoekers, die door de spelers naar de diverse locaties worden geleid. Entree is 10 euro per persoon. De Rederijkers Zierikzee komt voort uit de Historische Spelen, die eerder dit jaar zijn gestopt omdat de grote producties onbetaalbaar zijn geworden.

bron: WereldRegio  09-04-2012

Nog steeds geen spoor van duiksters

De reddingsdiensten hebben nog steeds geen spoor van de twee vermiste duiksters. Die zijn rond half twaalf gaan duiken bij de zeelandbrug. Om half twee werd alarm geslagen omdat het contact met de twee Belgische vrouwen verloren was. Nu – 16.00 uur – is er nog een melding, dat ze gevonden zijn. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  09-04-2012

Duiveland wint, Zierikzee verliest met 4-2

Duiveland heeft haar eerste zege in de eerste klasse in de districtscompetitie te pakken. Op het heropende tennispark De Grut versloegen de Nieuwerkerkse tennissers Kruiningen met 4-2. Zierikzeeënaar René Schimmelpennink en Kerkwervenaar Eelco Kouwenberg waren beide goed voor twee zeges. Beiden wonnen het enkelspel en het dubbelspel met respectievelijk Peter van der Cingel en Patrick Renger. Met deze is de 6-0-nederlaag op de openingsdag enigszins weggepoetst. Bij de mannen van LTC Zierikzee, spelend in dezelfde poule als Duiveland,  was het juist andersom: winst op de eerste speeldag en afgelopen weekeinde op het eigen Grevelingenpark verlies. Het werd 2-4 voor Animo 2. De nederlaag kwam mede tot stand vanwege het door Zierikzee opstellen van spelers die niet speelgerechtigd zijn. Vorige week tegen Axel was dat ook het geval, dus die wedstrijd krijgt nog een staartje.

bron: WereldRegio  09-04-2012

Kampioenschap Scaldina ineens buiten bereik

Het eerste mannenteam van Scaldina staat na twee duels in korte tijd weer met beide benen op de grond want het kampioenschap lijkt ver weg. Tegen Wanzl/Belcrum 5 uit Breda werd er nog met 6-4 gewonnen, maar een dag erna bleek The Back Hands 2 uit Sint Willebrord met dezelfde cijfers te sterk. Tegen Wanzl/Belcrum 5 was het Tristan Benschop die de ploeg op sleeptouw nam. Hij won al zijn partijen. Koen van Velthoven verslikte zich alleen in Richard Koomen. Invaller John de Wit kwam niet tot een winstpartij. Tegen The Back Hands 2 kwam het team jammerlijk met 1-5 achter te staan. Het gat werd verkleind tot 4-6. Van Velthoven won twee keer en Benschop een keer. Het eerste jongensteam van de Zierikzeese tafeltennisvereniging heeft zijn eerste zege in het Landelijk A binnen. De uitwedstrijd bij Litac in Lichtenvoorde werd met 6-4 gewonnen. De tegenstander liet, net als in de thuiswedstrijd, zijn kopman thuis. Daar werd van geprofiteerd. Herbert Keijman speelde een sterke wedstrijd en won al zijn partijen. Hij versloeg in vier games Annemarie Tomesen en Colin Peper en kreeg in een heel spannende vijfsetter ook Robbert Takke over de knie. Dirk Geuze begon stroef, maar kwam gaande de wedstrijd vorderde steeds beter in zijn spel. Het betekende een nipte nederlaag tegen Robbert Takke en een winstpartij op Tomesen in vier games. Floris Dijkers versloeg dezelfde Tomesen in drie games, hetgeen ook zijn enige winstpot betekende. Keijman en Dijkers haalden verrassend met 3-1 het dubbelspel binnen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  08-04-2012

Noodopvang Zierikzee voorziet in behoefte

In de noodopvang aan de Poststraat in Zierikzee zijn de deuren vorig jaar 21 keer geopend voor mensen in problematische situaties. Oorzaken van de behoefte aan noodopvang waren divers; uithuiszettingen, relatieproblemen, bedreiging en weggelopen. In de meeste gevallen bleven de mensen één tot twee nachten. Daarna is het ook de bedoeling dat mensen een alternatief vinden. De noodopvang in het pand van het Leger des Heils wordt gerund door de Stichting Noodopvang Schouwen-Duiveland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  08-04-2012


Storing in brugdeel Zeelandbrug snel opgelost

Op Eerste Paasdag om 17.45 uur weigerde een brugdeel van de Zeelandbrug te sluiten. Binnen een uur was een monteur ter plaatse om het ongemak te verhelpen.

bron: WereldRegio  08-04-2012

Vrouwen MZC’11 naar halve eindstrijd beker

Het eerste vrouwenelftal van MZC’11 (foto) heeft de halve finale van de districtsbeker bereikt. Het team versloeg zaterdag in Terneuzen de gelijknamige formatie met 1-2. De doelpunten werden gemaakt door Ellen Boot en Danielle Boogert. Vanaf het begin van de wedstrijd liet Terneuzen weten voor de winst te gaan. Het creëerde een veldoverwicht en verscheen regelmatig in het strafschopgebied van MZC’11. Bianca van de Helm moest dan ook een aantal keren handelend optreden. Aan de andere kant moest MZC’11 het hebben van snelle uitvallen. In de 15e minuut verzond Marjolein Verhoek aan de rechterkant een prachtige dieptepass, die door Ellen Boot goed werd ingeschat. Zij schudde haar directe tegenstandster af en kon alleen op de keepster afgaan. Eenvoudig passeerde zij de sluitpost en zette de 0-1 op het scorebord. Het wedstrijdbeeld veranderde niet na de treffer. Terneuzen had meer balbezit, MZC’11 zocht vooral de snelheid van de spitsen. In de tweede helft had MZC’11 aanvankelijk een groter aandeel in de wedstrijd dan voor rust. In de 10e minuut kwam een pass van Stella van Trierum in de voeten van Daniëlle Boogert. Zij speelde de bal door naar Ellen Boot, die op haar beurt Daniëlle Boogert weer vond, die uitstekend positie had gekozen. Zij bekroonde deze prachtige aanval met de 0-2. Terneuzen gaf zich na deze tweede tegentreffer nog niet gewonnen. De MZC’11-defensie, met in het centrum het sterk spelende duo Judith Bruijnooge en Stella van Trierum, kon de aanvalsters van Terneuzen goed onder controle houden. Een keer brak de spits van Terneuzen door en verscheen alleen voor keepster Van de Helm. Alsof zij nooit anders gedaan heeft, wierp zij zich op de bal en voorkwam daarmee de aansluitingstreffer. Ook de diverse corners die Terneuzen mocht nemen leverden geen doelpunten op. In de blessuretijd kende de scheidsrechter ten onrechte een vrije trap toe aan Terneuzen. Deze mocht genomen worden net buiten het strafschopgebied en was ook raak. Corné Schilperoort was ook trefzeker in het bekertoernooi. Namens Kloetinge maakte de Zierikzeese voetballer één van de twee goals in de wedstrijd tegen Terheijden. Door de zege staat de Zuid-Bevelandse hoofdklasser in de halve eindstrijd van het bekertoernooi. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  08-04-2012

WIK buit klasseverschil met Forza uit

De volleybalsters van Forza hebben zich niet geplaatst voor de districtsbeker. Het eerste vrouwenteam van de eilandelijke volleybalclub verloor zaterdag in sportzaal de Vanger in vier sets van WIK: 1-3 (25-16 26-28 20-25 16-25). Het was goed merkbaar dat laatstgenoemde ploeg een klasse hoger speelt dan Forza. Dat gaf met name in een spannende tweede set de doorslag. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  07-04-2012

Justine Staal één van beste deelnemers Duitse literatuurwedstrijd

Voor Justine Staal uit VWO 6 van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is het woensdag 18 april een spannende dag.Eind maart kreeg zij namelijk een brief van de Duits-Nederlandse literatuurwedstrijd, waarin stond dat zij tot de vijftien beste deelnemers behoort van een vertaal- en schrijfcompetitie. Op woensdag 18 april is Justine samen met haar familie en haar docent Duits,  de heer Ubags, uitgenodigd op de Deutsche Internationale Schule in Den Haag. Pas dan zal bekendgemaakt worden wie de winnaar is. Voor deze literatuurwedstrijd waren er 176 inzendingen van zestien scholen. De hoofdprijs wordt aangeboden door het Goethe Instituut en bestaat uit een drieweekse taalcursus in Duitsland. Verder zijn er bijzondere boeken, treinkaartjes, vliegtickets en andere reisprijzen te winnen.

bron: WereldRegio  06-04-2012

Ledverlichting voor bussluis Zierikzee

Eind vorig jaar is de reconstructie van de Emil Sandströmweg afgerond.Nog voor de zomer zal de gemeente de bussluis aan de Kadeweg terugplaatsen en extra led-attentieborden neerzetten. Met deze signalering wil de gemeente automobilisten die het inrijverbod negeren, nogmaals waarschuwen en daarmee voorkomen dat ze gebruikmaken van weg die niet geschikt is voor auto’s. De Kadeweg is in het bestemmingsplan aangewezen als langzaamverkeerverbinding en daardoor een veilige verbinding voor fietsers, voetgangers, brommers etc. uit de wijk Noorderpolder. Doorgaand verkeer werd altijd geweerd door een zogeheten bussluis. Voordat de bussluis, in verband met wegwerkzaamheden, buitenwerking werd gesteld, kwam het regelmatig voor dat auto’s van deze doorgang gebruik probeerden te maken, ondanks de duidelijke bebording, met schade en verwondingen als gevolg. Voor- en tegenstanders van de bussluis hebben bij de gemeenteraad aandacht voor de situatie gevraagd. Wethouder Stouten heeft de gemeenteraad vervolgens toegezegd dat hij zou nagaan of en hoe de veiligheid rondom de bussluis verbeterd kan worden. Uiteindelijk zijn er drie opties onderzocht namelijk: het permanent afsluiten van de weg voor bussen en auto’s, een andere manier van afsluiten voor alleen auto’s en als laatste optie een betere zichtbaarheid van de bussluis. Bij optie één moest de vervoersmaatschappij zowel heen als terug over de Emil Sandströmweg rijden en keren bij het ziekenhuis of verpleeghuis. Vanwege het ontbreken van een keermogelijkheid, de extra reistijd en omdat de gemeente het belangrijk vindt dat het ziekenhuis en verpleegshuis met het openbaarvervoer te bereiken zijn, is het afsluiten voor bussen geen optie. Een andere wijze van fysiek afsluiten, is het plaatsen van een slagboom. Vanwege de kwetsbaarheid en vandalismegevoeligheid is dit geen keuze. Het college heeft daarom besloten om Led-attentieborden te plaatsen in combinatie met een bewegingsdetector. Dit betekent dat automobilisten die de bussluis naderen herkend en vervolgens gewaarschuwd worden door led-verlichting dat afwisselend gaat knipperen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  06-04-2012

IJtama en Stella Boys halen flink uit in bekerstrijd

In de vierde bekerronde van de ZieZaVo heeft IJtama zich geplaatst voor de halve finale via een overwinning op Stella Boys 2 met 12-2. Ook ASZ won met 8-4 van Via Adviseur en Stella Boys 1 (foto) had geen moeite met Knock on Wood: 10-2. De halve finales zijn er als volgt uit: Via Adviseur (lucky Losser)-IJtama, ASZ-Stella Boys. De speeldatum is 11 april, ook voor de finale. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  06-04-2012

Geld voor deelnemers

ZZ Neptunus heeft drie deelnemers aan de enquete over de openingstijden van de winkels in de Zierikzeese binnenstad elk vijftig euro contant gekregen. Op de foto krijgt Lia Kok uit Burgh-Haamstede uit handen van ZZ Neptunus-voorzitter Paul de Roock haar ‘beloning’. De andere winnaars zijn G. van Oeveren uit `Brouwershaven en Marja van de Kasteele uit Renesse. De winnaars zijn getrokken uit de ruim tweehonderd deelnemers aan het onderzoek. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-04-2012

Weer filmprijs Kempen voor ‘Flip a coin’

Tijdens het Krasnogorski filmfestival in Moskou, heeft de film ‘Flip a Coin’ van Henk van den Doel uit Middelburg en Zierikzeeënaar Maarten Kempen een award gewonnen voor ‘best story’. Het was één van de vijf prijzen van het internationale filmfestival dat zich richt op sportfilms en -documentaires. De jury waardeerde vooral de verhaallijn die de twee sporten in de film (windsurfen en skicross) met elkaar verbindt. Flip a Coin gaat over een vriendschap tussen twee sporters die elk een compleet andere weg kiezen. Het najagen van dromen en het maken van keuzes spelen een belangrijke rol in de film. Eerder won Flip a Coin een drietal prijzen tijdens het All Sports Los Angeles Filmfestival. De filmmakers waren ondanks dat toch blij verrast. Kempen: ,,Het niveau van de deelnemende films was hoog. Als je dan hoort waarom de jury onze film tot winnaar uitroept, kun je alleen maar hardstikke trots zijn”. Voor de opnames filmde het Zeeuwse duo veel in eigen land, maar ook in Frankrijk, Noorwegen, Italië, Thailand en Australië. De film is in maart 2011 in première gegaan. ,,Het festival richt zich onder meer op de verbindende factor die sport kan zijn. Het bijwonen van het festival bracht ons in contact met gelijkgestemde filmmakers van over heel de wereld”, aldus Van den Doel.

bron: WereldRegio  06-04-2012

Museum vertelt verhaal verleden

  Het gerenoveerde stadhuismuseum van Zierikzee is weer open. Oud-premier Jan Peter Balkenende verrichtte de officiële opening. Een museum met een beperkt aantal museale stukken, dat voral het verhaal van het rijke verleden vertelt. Conservator Peter Priester haalde het in zijn toespraak ook aan. De oude stad Zierikzee heeft veel van haar collectie in het verre verleden al verkocht aan de Vlamingen. Oude stukken zijn dáár nog te zien. “We hebben er voor gekozen vooral het verhaal te gaan vertellen en dat is heel goed gelukt. Ik ben er erg tevreden mee.” Het grootste museumstuk is het gerestaureerde gebouw zelf. Het museum is nu toegankelijk voor het grote publiek (gratis tot 15 april). Er moet nog één raadsel worden opgelost. De sleutel van de ijzeren kluis in de oude burgemeesterskamer is verdwenen. Pud-burgemeester van Zierikzee Theo de Meester laat desgevraagd weten dat ‘er niets van waarde’ in zit. Verder werd er ook een digitale route in de stad in gebruik genomen. Met een zogenaamde QR-code wordt het verhaal van de stad via de smartphone verteld. (foto: Marieke Mandemaker

bron: WereldRegio  06-04-2012

‘Begin niet met Havenplein vóór november’

De Zierikzeese Werkgroep Havenplein verzoekt de gemeente de herinrichting van het Havenplein niet voor november van dit jaar te laten beginnen.Het is tot die tijd te druk in de stad om de parkeerplaatsen prijs te geven. Dat is de boodschap die de werkgroep deze week onder andere aan de gemeente heeft gegeven. De werkgroep legt zich neer dat het Havenplein autovrij wordt, maar hoopt wel dat er een evaluatie komt en dat als het nodig is alsnog naar de genomen maatregel wordt gekeken. Verder heeft de werkgroep een aantal suggesties gedaan aan het gemeentebestuur. Shuttlebusjes bijvoorbeeld die het publiek tijdens de herinrichting naar de stad brengen vanaf de parkeerplaatsen buiten de stad. Maar ook tijdelijke parkeerplaatsen bij het huis van Nassau, goede communicatie in de media en een tijdelijk parkeerdek op de Gasthuisboomgaard. De werkgroep denkt dat dit met betaald parkeren te financieren is en met juiste plaatsing en aankleding geen probleem hoeft te zijn. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  06-04-2012

Balkenende opent Stadhuismuseum Zierikzee

Met een verrassende dosis humor heeft oud-premier Jan Peter Balkenende woensdagmiddag het Stadhuismuseum van Zierikzee geopend. Dat heeft de deuren weer geopend na een miljoenenrestauratie van tweeëneenhalf jaar. Balkenende onderschreef het belang van geschiedenis en het uitdragen daarvan. ,,Wie zijn geschiedenis niet kent, krijgt problemen”, zo hield hij zijn vele toehoorders voor. Ook haalde hij zijn eerdere uitspraken over de VOC-mentaliteit aan, die hem in de Tweede Kamer op veel kritiek waren komen te staan. De VOC ging immers ook gepaard met uitbuiting en was niet alleen goed voor het land. Zelfs het beroemde woordje ‘Toch’ gooide Balkenende in de herhaling. Vrijdag in WereldRegio uitgebreid aandacht aan de opening en het museum. Balkenende opende een digitale tour door de start door het activeren van zogenoemde QR-code. (foto Martijn Lokerse).

 

bron: WereldRegio  05-04-2012

Auto gestolen in Zierikzee

Een inwoonster van Zierikzee had haar auto, een zwarte Nissan (bj 1991) met kenteken ZV-93-VD, op 31 maart jl. om ongeveer 14.00 uur geparkeerd op de parkeerplaats Mosselboomgaard. Toen zij vandaag (dinsdag 3 april) omstreeks 12.45 uur haar auto wilde pakken, bleek deze weg te zijn. Er is niet bekend hoe de auto is weggenomen, de eigenaresse heeft aangifte gedaan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: WereldRegio  03-04-2012

Gemeente houdt Erfgoed Arena

Op 11 april worden de uitkomsten van het onderzoek naar het erfgoed van Schouwen-Duiveland gepresenteerd in het Stadhuismuseum in Zierikzee. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. De avond wordt muzikaal omlijst door Da Capo (harp en dwarsfluit). De deuren staan vanaf 19.00 voor u open, het programma start om 19.30 uur. De afgelopen maanden heeft de gemeente Schouwen-Duiveland samen met BMC onderzoek gedaan naar iconen, bijzondere gebruiken, monumenten, historische boerderijen, ondergrondse monumenten (niet zichtbaar erfgoed), het cultuurlandschap, cultuurhistorische structuren etc. Hiervoor is gesproken met veel maatschappelijke partijen en particulieren die zich inzetten voor het behouden en uitdragen van het Schouwen-Duivelandse erfgoed. Daarnaast wil de gemeente op deze avond samen met u kijken naar wat nu de krachten van ons eiland zijn en u keuzes voorleggen zoals, moeten we de focus op behoud of ontwikkeling van het erfgoed leggen, hoe gaan we om met herbestemming, moeten er nieuwe vormen van samenwerking komen, hoe zetten we financiële middelen effectief in. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van keuzes waar de gemeente voor staat.  Als u aan aanwezig wilt zijn bij deze avond dan kunt u uzelf aanmelden tot 10 april per e-mail via: bert.stuit@schouwen-duiveland.nl of telefonisch (0111) 452 141. Bekijk hier het programma.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  03-04-2012

Seniorenteam Scaldina krijgt tik

Het eerste jongensteam van tafeltennisvereniging Scaldinaheeft zijn uitwedstrijd met koploper Tafeltennis Nijmegen met 9-1 verloren. Dirk Geuze redde de eer. Geuze won met 6-11, 12-10, 11-7 en 11-9 van Lisanne de Groot. Tegen De Groot hadden ook Floris Dijkers en Martijn Stouten kansen, maar deze werden niet benut. Het 11-jarige toptalent Roel Bogie had niet veel te duchten van de Zierikzeese ploeg, net als Jelco van Grunsven. Het eerste seniorenteam beleefde in eigen huis een zure donderdagavond. Het verloor verrassend met 6-4 van ODT-Klaverblad Verzekeringen en ziet Arnemuiden 2 de koppositie in de eerste klas overnemen. Koen van Velthoven zorgde grotendeels voor de punten. Hij versloeg zijn drie tegenstanders en sleepte met Tristan Benschop een zege uit het dubbelspel. Dezelfde Benschop had een offday en moest al zijn tegenstanders feliciteren. Invaller Hans Volkeri had kans op een winstpartij, maar kon uiteindelijk ook niet vermijden dat het seniorenteam voor de eerste keer dit seizoen verliest. (foto: Zierikzee-Monumentenstad)

bron: Ons Eiland  03-04-2012

Tweede veldoverwinning All Ready

Wat in de zaal geen enkele keer lukte, gaat op het veld behoorlijk beter. In de vierde klasse I boekten de korfballers van All Readyhun tweede zege. Tegen rode lantaarndrager Volharding werd het zaterdag op sportpark Bannink 11-6. In de uitwedstrijd was All Ready ook al beter dan Volharding.

bron: WereldRegio  01-04-2012

Overtuigende start tennismannen LTC Zierikzee

  Het nieuwe, eerste mannenteam van LTC Zierikzee is op de eerste dag van districtscompetitie goed voor de dag gekomen. In de Zeeuwse eerste klasse keerden de tennissers vanuit St. Jansteen met een 1-5-zege op Smash huiswaarts. Met name het dubbelspel van Thijs de Vos (hier rechts op de foto met Raemon Sluiter) en Ronald van Slooten was om je vingers bij af te likken: tweemaal 6-0. De Vos en Van Slooten wonnen ook beiden hun enkelspel in respectievelijk drie en twee bedrijven. Het enige verliespunt van de Zierikzeese tennissers kwam het conto van Mike de Looze in zijn enkelspel. (archieffoto: LTC Zierikzee)

bron: WereldRegio  01-04-2012