De vijf katten van Agnes zijn in één week spoorloos verdwenen

In één week tijd zijn vijf katten van Agnes Blok uit Zierikzee spoorloos verdwenen. “Ik denk niet dat ik ze ooit nog terug zie”, zegt ze ontroerd. Vier spierwitte katten en een bruine ‘tijgerpoes’ zijn niet meer terug thuis gekomen. Agnes is er kapot van. “Ik zit al dagen te janken. Ik vind het vreselijk. Die katten zijn als kinderen voor me”, vertelt ze vol verdriet. “Ik heb heel Plan Buijse afgespeurd, maar niets gevonden. En je zou toch denken dat witte katten wel opvallen? Vermoord Agnes deelde een foto van de dieren op haar Facebookpagina in de hoop dat buurtgenoten meer weten.  Lees verder.

bron: PZC  31-03-2016

ZieZaVo: Fiets Outlet Zeeland verslaat DDEZOM

In de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie heeft Deco Home Zierikzee met 7-6 van Stella Boys/’t Centrum 2 gewonnen en verloor ASZ met 5-8 van het eerste team Stella Boys/’t Centrum. In de tweede klasse zette Motorenboys afgelopen weken de eindsprint in met alweer een overwinning. Dit keer won het nipt van VIA Adviseurs met 6-5 en stelde daarmee de derde plaats veilig. Fiets Outlet Zeeland is ook in goede doen en won overtuigend met 8-1 van DDEZOM. De kampioen in de tweede klasse, FC Kerkwerve/’t Oliegeultje, won met 6-5 van Faxe.

bron: WereldRegio  31-03-2016

HV Deltasport Zierikzee krijgt helft van schade na sloop vergoed

Handbalvereniging Deltasport krijgt 2272,50 euro van de gemeente als vergoeding voor spelmateriaal dat bij sloop van de kleedkamer op sportpark Bannink is weggegooid. Hockey, korfbal en handbal werden twee keer in kennis gesteld van de naderende sloop. HV Deltasport vergat de kleedkamer leeg te maken. Lees verder.

bron: PZC  31-03-2016

Mijlpaal voor Bever Innovations

Bever Innovations in Zierikzee heeft een belangrijke mijlpaal bereikt.Bever Innovations is een toonaangevende producent van intelligente in- en outdoor LED oplossingen met 100% focus op de petrol-retailindustrie. Deze maand is de 101.094e I-Cather LED display geproduceerd en is het bedrijf de 100.000 mijlpaal gepasseerd.

De productie en assemblage van de I-Catcher LED displays vindt plaatst bij twee sociale werkplaatsen
in Zeeland: Orionis in Vlissingen en Dethon in Terneuzen. Het doel is een stimulerende omgeving te
creëren voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en tegelijkertijd bij te dragen aan meer werkgelegenheid voor mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. ,,Wij ontwikkelen en produceren duurzame producten op basis van onze sociaal maatschappelijke betrokkenheid. We waarderen onze medewerkers op de sociale werkplaatsen om hun flexibiliteit en inzet waarmee ze bijdragen aan het succes van de LED displays. Het samenwerken met sociale werkplaatsen is voor ons net zo belangrijk, als het hoogwaardige en innovatieve karakter van onze I-Catcher LED display”, aldus Jeannot Bruggeling, commercieel directeur bij Bever Innovations.

bron: WereldRegio  31-03-2016

Kreeftenseizoen officieel van start

Kreeftseizoen 2016 Joop Braakhekke Omroep Zeeland

De Oosterscheldekreeft kan de komende drie maanden op de menukaart. Het seizoen 2016 is in Zierikzee officieel van start gegaan. Televisiekok en restauranthouder Joop Braakhekke, de eregast vandaag van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, nam de eerste gevangen kreeft in ontvangst. De kreeft werd aangeleverd door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek uit Kerkwerve. Braakhekke is liefhebber van de Oosterscheldekreeft. “Kreeft is de kardinaal van de zee, je zou de Oosterschelde dan ook het Vaticaan kunnen noemen.” Voor de bereiding adviseert de tv-kok om het vooral simpel te houden. De eerste kreeft wordt traditioneel geveild in de visafslag van Colijnsplaat. Die kreeft bracht 25.000 euro op voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding. De hoeveelheid Oosterscheldekreeft die wordt gevangen neemt de laatste jaren flink toe. In 2011 werd ruim 26 ton binnengehaald, inmiddels gaat het om 35 tot 40 ton per jaar. Ongeveer de helft daarvan wordt verhandeld via de visafslag in Colijnsplaat. De andere helft wordt rechtstreeks verkocht aan detaillisten, horeca en consumenten. In de Oosterschelde zijn momenteel 25 kreeftenvissers actief. In de Grevelingen zijn er 7 kreeftenvissers en in het Veerse Meer zijn er twee actief. In totaal zijn er dus 34 vissers actief in de kreeftensector. Bekijk hier de videoreportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  31-03-2016

Officiële opening vernieuwd Havenpark

Na negen maanden werken zijn het Havenpark en het Kraanplein in Zierikzee klaar. In september 2015 is begonnen met de werkzaamheden. Daarbij is het hele park volledig op de schop gegaan. Er is er nieuwe beplanting aangebracht die de komende weken tot volle bloei gaat komen. Er zijn nieuwe wandelpaden van natuursteen aangelegd. Het oude anker is gerestaureerd en ook het standbeeld van Job Baster is weer van de partij. De bekende kikkerfontein heeft eveneens weer een plaats gekregen tussen het groen. Bovendien heeft Delta aan de noordzijde van het Havenpark de gas-en waterleiding vervangen. Op vrijdag 1 april wordt het park officieel geopend door wethouder Jacqueline van Burg. Het programma begint om 15.30 uur bij de muziektent.

bron: WereldRegio  31-03-2016

´Kreeft kardinaal van de zee´

Kreeftseizoen 2016 Joop Braakhekke Marieke Mandemaker

De kreeft is de kardinaal van de zee en Zierikzee is vandaag het Vaticaan. Restaurateur en televisiepersoonlijkheid Joop Braakhekke zette donderdagmorgen meteen de toon voordat een gezelschap het water op ging om de eerste Oosterscheldekreeft te vangen. Die wordt vanmiddag geveild. Meer hierover in WereldRegio van vrijdag. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  31-03-2016

Babyconcert in Zierikzee

Juf felice affiche

In de Nieuwe Kerk in Zierikzee wordt op zaterdag 2 april een concert klassieke muziek gegeven voor de allerjongsten. Speciaal voor hen is het gezelschap ‘Juf Félice en Trio Krul’ naar Zeeland gehaald. Tussen 15.00 en 15.30 uur is er een speciaal babyconcert voor kinderen tussen de nul en anderhalf jaar oud. Om 16.00 uur volgt een uur durende voorstelling voor kinderen van één tot en met zes jaar oud. Na afloop is er voor hen de gelegenheid om met de musici en hun instrumenten in contact te komen. Entree bedraagt per twee tickets 17,50 euro. Reserveren kan via www.theatersaanzee.com.

bron: Ons Eiland  30-03-2016

Keet in de Kerk Zierikzee weet kinderen te boeien

Keet in de kerk @KeetKotoun

Vier schoolklassen maakten woensdag op speelse wijze kennis met de muziek van de Russische componist Modest Moessorgski. Dat gebeurde in de laatste aflevering van dit seizoen van het schoolproject Keet in de Kerk. Drie composities – één vrolijk en drie nogal zwaar – werden gepresenteerd middels schilderijen, een ballet en een quiz. Vooral tijdens de quiz werden de kinderen fanatiek. Op 6 april zijn in de Nieuwe Kerk van Zierikzee nog twee voorstellingen over Moessorgski’s Schilderijententoonstelling te zien. Lees verder. (foto: twitter @KeetKotoun)

bron: PZC  30-03-2016

Verlichting van monumenten wordt beperkt

Sint Lievensmonstertoren verlichting Zierikzee-Monumentenstad.nl

De schijnwerpers op de monumentale gebouwen van Schouwen-Duiveland gaan vanaf 1 april grotendeels uit. Alleen op de koop-, vrijdag- en zaterdagavonden gaan de lampen tot 23 uur aan. “Door verlichting krijgen monumenten ’s avonds een mooie uitstraling. De monumentenverlichting heeft echter alleen zin als mensen het ook daadwerkelijk zien”, laat de gemeente weten. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  30-03-2016

Brandweer: stadspoorten Zierikzee moeten veiliger

Noordhavenpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

De veiligheid van de drie middeleeuwse stadspoorten van Zierikzee moet worden verbeterd. Het aantal bezoekers van de Nobel-, Noord- en Zuidhavenpoort is de afgelopen jaren gestegen. In dat licht is het ontbreken van een brandmeldinstallatie, betere verlichting en/of een snelle ontruimingsroute volgens de brandweer onverantwoord. Om het gebruik van de monumentale gebouwen in de toekomst te waarborgen, nemen burgemeester en wethouders het zekere voor het onzekere. Nog dit jaar wordt 25.000 euro uitgetrokken voor aanschaf en installatie van drie automatische brandmelders. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  30-03-2016

Trainers Forza willen door bij volleybalclub

Forza logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Hennie van Liere (vrouwen) en Ton Begijn en Tonie van Breda (mannen) willen graag door als trainers en coach bij volleybalvereniging Forza. ,,Het is prima werken met Ton”, geeft Van Breda aan. Een wens is wel dat er een behoorlijke selectie moet zijn. ,,We willen twaalf mensen en dat hoeven niet allemaal toppers te zijn.” Ook Van Liere heeft het goed naar haar zin bij Forza. ,,Wat mij aangaat, ga ik door.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  30-03-2016

Stempotlood keert terug in stemlokaal

De gemeente gaat woensdag 6 april weer stempotloden gebruiken in plaats van de pennen.De potloden zijn lange tijd afwezig geweest en dat riep nogal eens vragen op bij het publiek. Maar het vertroude potlood is dus weer terug. Woensdag is het referendum over het verdrag tussen de Europese Unie en de Oekraïne.

bron: WereldRegio  30-03-2016

Kreeftenseizoen publicitair al geslaagd

Al wordt de eerste Oosterscheldekreeft van dit jaar donderdag pas uit het water gevist, publicitair is het evenement nu al geslaagd. Meer dan dertig journalisten en binnen- en buitenland zijn vandaag gestart met een culinaire reis over Schouwen-Duiveland. Het levert veel publiciteit op. En ook voor de traditionele vaartocht van donderdag hebben zich zo’n zevenhonderd mensen aangemeld. Kok Joop Braakhekke is eregast.

bron: WereldRegio  30-03-2016

Prijsvraag Slavenkas met reis Eendracht

Ook dit jaar schrijft de Slavenkas Zierikzee weer een prijsvraag uit, waarmee jongeren op Schouwen-Duiveland een zeereis met “De Eendracht” kunnen winnen. De winnaar van deze prijsvraag wordt woensdag 18 mei a.s. bekend gemaakt door de burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit gebeurt om 19.00 uur in Grand Café “de WERF”, Vissersdijk 2a te Zierikzee. De Slavenkas Zierikzee wil door middel van verschillende activiteiten de belangstelling voor het maritieme verleden van Zierikzee levend houden. Een van die activiteiten is het uitschrijven van een prijsvraag, waarmee jongeren in de leeftijd van 16 tot 26 jaar hun maritieme kennis kunnen testen. Iedere jongere die op Schouwen-Duiveland woont of van wie het ouderlijk huis in Schouwen-Duiveland staat, kan hieraan meedoen. De winnaar mag een reis naar eigen keuze maken met het zeilschip “De Eendracht”. Van deze tocht moet na terugkomst een reisverslag worden ingeleverd. De prijsvraag wordt gepubliceerd in de Wereldregio en op de website van de Slavenkas (www.Slavenkas.nl) is de prijsvraag opgenomen. Inzenden is mogelijk tot uiterlijk 16 mei a.s.

bron: WereldRegio  30-03-2016

Gedenkboom voor twee honderdjarigen

Wederom krijgt een tweetal eeuwelingen in de gemeente hun eigen boom. Het gaat om mevrouw mevrouw G.W.M. Stamperius-Ouwerling en de heer J. Sijrier uit Zierikzee. Betrokkenen, die beiden in woonzorgcomplex Borrendamme wonen, planten op maandagmiddag 4 april een boom bij het bruggetje achter het complex. Dit gebeurt samen met burgemeester Gerard Rabelink. Het is sinds enige jaren de gewoonte om voor alle inwoners van de gemeente Schouwen-Duiveland die 100 jaar zijn geworden een boom te planten. De 100-jarige mag zelf een boomsoort kiezen. In dit geval koos men een Magnolia uit. Bij elke boom wordt een gedenkplaatje geplaatst met de naam en geboortedatum van de jubilaris en eventueel een spreuk.

bron: WereldRegio  30-03-2016

Mogelijk toch nog uitbetaling schulden Welzijnshuis

Twee-en-half jaar na het faillissement van het Welzijnshuis wordt het duidelijk of en zo ja welke bedragen de schuldeisers nog terug kunnen krijgen. Op 4 april wordt namelijk eindelijk de zogenoemde Verificatiezitting gehouden bij de rechtbank. In zo’n vergadering stelt de rechtbank de definitieve lijst met schuldvorderingen vast. Elke schuldeiser die het oneens is met een of meer vorderingen op de lijst, of met de aan die vorderingen toegekende rangorde, kan op de verificatievergadering bezwaar indienen. De curator verwacht geen bezwaren. Ook de gemeente heeft geen bezwaar ingediend. Als alle vorderingen uiteindelijk zijn vastgesteld, dan maakt de curator een uitdelingslijst op, waarop het bedrag is vermeld dat elke crediteur ontvangt. Hoeveel geld er gemoeid is met de vorderingen is niet bekend. Gedacht moet worden aan de gemeente en diverse (toe)leveranciers.

bron: WereldRegio  29-03-2016

Drank- en wapenverbod op hangplekken Zierikzee en Bruinisse

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

In het park Kaaskenswater in Zierikzee en rond de bushalte in Bruinisse geldt sinds afgelopen weekeinde een officieel drank- en wapenverbod. Burgemeester en wethouders hebben deze verboden afgekondigd om politie en bijzonder opsporingsambtenaren (boa’s) de mogelijkheid te geven handhavend op te treden. Op beide plaatsen is geconstateerd ‘dat in toenemende mate alcoholhoudende drank wordt genuttigd en dat die jongeren mogelijk ook aanvalswapens bij zich hebben’. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  29-03-2016

Kreeft levend koken mag van staatssecretaris

Er komt geen verbod op het koken van levende kreeften (en krabben). Dat heeft staatssecretaris Van Dam twee dagen voordat de eerste Oosterscheldekreeft van het nieuwe seizoen wordt opgevist uit de Oosterschelde. Van Dam geeft geen gehoor aan een een pleidooi van de Vissenvereniging; een club die de vissen probeert te beschermen. Volgens Van Dam is het nog steeds niet zeker dat de dieren lijden bij het koken. Ieder jaar weer duikt de discussie op als de schepen massaal de Oosterschelde opgaan om de eerste kreeft te vangen. Dat gebeurt donderdag weer.

bron: WereldRegio  29-03-2016

Sterk optreden turnster Padmos na Zeeuwse titel

GV Delta Sport

Twee dagen na het veroveren van de Zeeuwse titel (senioren tweede divisie) heeft Marika Padmos andermaal haar beste beentje voorgezet. De twintigjarige turnster uit Brouwershaven werd op Tweede Paasdag tweede op de sterk bezette Moreau Gymnastic Tour in Vlissingen, een meerkampevenement. Padmos (op de foto derde van links) dankt haar tweede plaats na vier onderdelen aan winst (12.100 punten) op de balk met strakke oefeningen en een tweede stek (12.400) voor een mooie vloeroefening. Tijdens de meerkamp voor senioren in de tweede divisie vocht de gymnaste een spannende strijd uit met winnaar Lynn Dijkshoorn. De turnster uit Wateringen won de meerkamp met 47.758 punten tegenover de 47.375 punten van Padmos. De Brouwse, die erg blij is met haar optreden, kwam overigens niet helemaal ongeschonden uit de strijd. Ze kreeg weer wat last van haar pols waardoor ze lang uit de roulatie is geweest. In de klasse van Padmos werd de Nieuwerkerkse Romy Reintjes (op de foto tweede van links) zesde. Voor Anna Jendrusch (jeugd D tweede divisie) uit Scharendijke lag er een gouden medaille voor het grijpen maar een mindere brugoefening, beoordeeld met een negene plaats, zorgde voor een minimaal verschil met winnaar Romy Fonville uit Barendrecht (44.667). Jendrusch (op de foto tweede van rechts) kreeg over de vier onderdelen 44.517 punten en moest derhalve genoegen nemen met zilver. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  29-03-2016

Andere vergoeding vrijwillige molenaars Schouwen-Duiveland

De vergoedingen die vrijwillige molenaars ontvangen op Schouwen-Duiveland worden aangepast. Dat is nodig omdat de gemeente in twee gevallen te veel uitkeerde en ook op de verkeerde manier. Als gevolg daarvan heeft één van de zes vrijwillige molenaars een belastingaanslag gehad. De Belastingdienst laat de vergoedingen met rust als die per maand maximaal 150 euro bedragen tot een maximum van 1500 euro per jaar. De gemeente betaalde een vaste vergoeding per jaar en sluisde de ‘draaipremie’ van de provincie meteen door. Daardoor kregen twee molenaars uiteindelijk meer dan 1500 euro en gingen anderen soms over de maandlimiet. Om te voorkomen dat de Belastingdienst meer aanslagen oplegt en daardoor de netto-vergoedingen aan de molenaars flink verlaagt past de gemeente haar beleid aan. Lees verder.

bron: PZC  29-03-2016

Schakelklasje voor kinderen van vluchtelingen in Zierikzee van start

Hóófd, schouders, knie en teen, knie en teen! Hóóóófd, schouders, knie en teen, knie en teen. Hóóóófd, schouders, knie en teen, knie en teen. Mahmood giert het uit. Met hoe meer snelheid zijn juf zingt, hoe meer hij op de grond ligt van het lachen. Maar hij mist geen noot. Mahmood is een van de vijftien anderstalige leerlingen van de schakelklas van Obase en Radar, in de oude huishoudschool in Zierikzee. Elke ochtend krijgen de kinderen er extra les in Nederlandse taal, zodat ze hun Nederlandse klasgenootjes zo snel mogelijk kunnen bijbenen. De meeste kinderen komen uit Syrië, anderen komen uit Moldavië, Eritrea en Polen. Sommigen zijn een halfjaar in Nederland, anderen al langer. Lees verder.

bron: PZC  29-03-2016

Lekker Schouwen-Duiveland

Rabelink Streekproductenroute VVV WereldRegio

Lekker Schouwen-Duiveland is een nieuwe uitgave van Routebureau VVV Zeeland. Deze vijf-luikkaart geeft meer informatie over de streekproducten op Schouwen-Duiveland. Er zijn twee fietsroutes opgenomen langs de culinaire plekjes van het eiland, onderweg zijn verschillende streekproducten direct aan huis te koop. Lekker Schouwen-Duiveland is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de VVV-inspiratiepunten en via de wegschop zeelandshop.com. Op de foto burgemeester Gerard Rabelink op de fiets. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-03-2016

Opnieuw avondvoorstelling van ‘KEET’

Deze weken wordt in de Nieuwe Kerk voor de basisscholen het project ‘PAINT’ gehouden. Aan de hand van de muziek van de schilderijententoonstelling van de componist Moessorgski is er op de woensdagmorgens een vrolijk gebeuren in de ‘Moesseum’ waarbij te genieten is van schilderkunst, bijzondere dansen door leerlingen van de balletschool van Elly Geelhoed en een speciale quiz in de vorm van de televisiequiz ‘de slimste mens’. Om anderen te kunnen laten meegenieten is er op woensdagavond 6 april een speciale voorstelling voor iedereen, jongeren maar ook volwassenen. De toegang is een euro en de kaartjes worden door de componist zelf verkocht. Aanvang half acht.

bron: WereldRegio  29-03-2016

Kunstenares Sil van Mil: ‘Dadelijk zijn ze me allemaal vergeten’

Kunstenares Sil van Mil heeft haar galerie in Zierikzee verruild voor een nieuw atelier in een oude boerderij in Ellemeet. Een voormalige aardappelschuur achter het woonhuis aan de Schelpweg wordt verbouwd tot werkruimte. De verhuizing is volgens Van Mil ingegeven uit puur praktische overwegingen. “Mijn galerie aan het Havenpark was té gezellig. Ik had daar super veel aanloop. Dat is goed voor mijn naamsbekendheid en zeker ook leuk, maar het haalt je wél steeds uit je werkritme. Lees verder.

bron: PZC  29-03-2016

Schouders onder dementievriendelijk Schouwen-Duiveland

Een gemeenschap waarin mensen thuis worden gebracht als ze verdwalen en waar ze zo lang mogelijk lid kunnen blijven van een vereniging. Dat is een dementievriendelijke gemeente en daar wordt, op initiatief van de ChristenUnie, op Schouwen-Duiveland aan gebouwd. Voor 2016, 2017 en 2018 trekt de gemeente in totaal 63.000 euro uit om zo’n dementievriendelijke gemeente op te zetten en uit te voeren. Om dat te bereiken moet onder meer het taboe en de negatieve beeldvorming over dementie worden doorbroken, moet kennis gedeeld en deskundigheid vergroot. Lees verder.

bron: PZC  28-03-2016

Zierikzeese mosterdman bereikt mijlpaal met elektrisch rijden

Hoewel hij een supergroot voorstander van elektrisch rijden is, overweegt Ton Schröer van TonS Mosterd uit Zierikzee een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie. De informatie die wordt gegeven over de afstanden die je kunt afleggen met je elektrische wagen is misleidend, meent Schröer. Er zit een flink verschil tussen mogelijk af te leggen afstanden. “Ik twijfel nog een beetje, omdat ik een groot voorstander van elektrisch rijden ben. Maar ik vind wel dat je mensen niet moet teleurstellen.” De Zierikzeese ondernemer heeft een mijlpaal bereikt. Hij is sinds kort met een vijfde elektrische auto volledig op elektrisch rijden overgestapt. Lees verder.

bron: PZC  28-03-2016

Kerkhove verslaat De Vroome en verliest daarna

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Twee dagen na haar langste wedstrijd ooit moest Lesley Kerkhove weer aan de bak. Ze trof in Osprey landgenoot Indy de Vroome en won na ruim negen kwartier spelen. Het betrof een ontmoeting in de eerste ronde van een kwalificatietoernooi voor een 50.000 dollar-evenement in Osprey, een goede anderhalf uur rijden van Naples waar de 24-jarige Zierikzeese vrijdag na een marathonpartij in de kwartfinale strandde. Zondag stond ze op het toernooi bij The Oaks Club (foto) tegenover De Vroome, die momenteel buiten de topdriehonderd staat. Kerkhove trof haar landgenoot in juni 2015 voor het laatst in het kwalificatietoernooi voor een WTA in Rosmalen. Toen won ze en nu weer, al maakte Kerkhove het zichzelf onnodig lastig door een 5-3-voorsprong in de eerste set te verspelen en vervolgens de tiebreak met 7-5 te verliezen. Hierna stelde de Schouwse speelster orde op zaken: tweemaal 6-1. In de tweede ronde van het kwalificatieschema ging Kerkhove zondag onderuit tegen de Spaanse nummer 222 van de wereld, Paula Badosa Gilbert. Na een bliksemstart, een 3-0-voorsprong, leek het beste er van af bij Kerkhove. Ze bracht het nog wel tot een tiebreak, waarin ze een setpunt verwierf, maar verloor uiteindelijk met 10-8. In het tweede bedrijf had de achttienjarige Spaanse aan servicedoorbraak bij 4-3 genoeg voor de set- en wedstrijdzege: 6-3. Kerkhove produceerde tegen Badosa Gilbert negen dubbele fouten en maakte ze vier punten meer dan haar opponent. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  28-03-2016

MZC’11 gastheer duel Zeeuws elftal-FC Dordrecht

MZC'11 Zierikzee logo

Sportpark Den Hogen Blok is zaterdag 23 juli de locatie waar het Zeeuws elftal een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Dordrecht speelt. Het terrein van MZC’11 is onder meer uitgekozen vanwege het vijfjarig bestaan van de voetbalclub die in de zomer van 2011 is voortgekomen uit Mevo en Zierikzee. Dordrecht, momenteel zestiende in de Jupiler League, is geen onbekende op Schouwen-Duiveland. Het Schouws elftal speelde er in 2014 en 2015 op sportpark Van Zuijen in Burgh-Haamstede tegen. Het duel begint, voor wie het al in de agenda wil zetten, om 17.00 uur.

bron: WereldRegio  27-03-2016

Zes Zeeuwse meerkamptitels turnsters Delta Sport

GV Delta Sport

Turnsters van gymnastiekvereniging Delta Sport hebben tijdens de Zeeuwse meerkampkampioenschappen heel goed gepresteerd. De Zierikzeese club, dat zaterdag op de Zeeuwse titelstrijd in Vlissingen met de grootste afvaardiging van alle provinciale turnverenigingen kwam, leverde zes kampioenen af. Marika Padmos (op de foto tweede van links in achterste rij) uit Brouwershaven prolongeerde haar titel bij de senioren (niveau N2). De andere vijf kampioen zijn de Ouwerkerkse Anne-Li Slootmaker (junior N2), Anna Jendrusch (jeugd N2) uit Scharendijke, Feline Hanse (jeugd 1 D3), Romany Hanse (pupil 2 D3) en Angélica Daniëls (pupil 1 N2). Verder kregen turnsters van Delta Sport acht zilveren en negen bronzen medailles ongehangen en werden vijf turnsters vierde, vier turnsters vijfde, een turnster zesde, vier turnsters zevende, een turnster achtste en twee turnsters negende. Kortom, Delta Sport beleefde een zeer succesvolle dag in Vlissingen. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  27-03-2016

Zierikzeeënaar slaat slager gebroken neus

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Een ontevreden klant heeft vrijdagmiddag een slager uit Zierikzee een gebroken neus geslagen na een woordenwisseling over een aankoop waarover de klant niet tevreden was. De 22-jarige man uit Zierikzee had vlees gekocht en na de bereiding hiervan was hij ontevreden over de kwaliteit. Hij is hierop verhaal gaan halen bij de slager. Tijdens de woordenwisseling die volgde wilde de slager de klant zijn winkel uitzetten, omdat hij zeer beledigend werd. De 22-jarige man gaf de slager toen een vuistslag in zijn gezicht. Door de winkelmedewerkers is meteen de politie gebeld. Agenten kwamen ter plaatse en hebben het verhaal aangehoord. Omdat een getuige wist wie de agressieve klant was, zijn de agenten naar zijn huis gegaan en hebben ze de man aangehouden. Hij heeft een verklaring afgelegd en is hierna weer in vrijheid gesteld.

bron: WereldRegio  26-03-2016

Volleyballers Forza boeken keurige zege in Eindhoven

Forza logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Met een gemankeerde selectie een uitwedstrijd bij Hajraa winnen. Dit is wat de volleyballers van Forza zaterdag in Eindhoven deden Tegen de nummer laatst van de tweede divisie D werd het 1-3 (22-25 14-25 17-25). Pikte de thuisploeg in de eerste set nog enigszins aan, in het tweede en derde bedrijf was het Forza dat de klok sloeg. Forza-speler Valentijn Luijk: ,,In de eerste set gaven we een voorsprong van vijf punten weg, maar vanaf de twintig werd er degelijk spelend afgewikkeld naar winst. De derde set ging tot 6-6 gelijk op, Hajraa nam drie punten voorsprong maar een paar punten stond het 10-11 voor ons”. De rest van de set werd een formaliteit. Vanwege het gebrek aan scherpte bij Forza in de vierde set, redde Hajraa de eer. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-03-2016

Wie zijn de RegioRidders van 2016? Doe mee

RegioRidder

We zijn allemaal trots op Schouwen-Duiveland en dat dragen we graag uit. WereldRegio start met een nieuwe traditie: een onderscheiding voor RegioRidders en de lezers worden uitgenodigd kandidaten aan te dragen. RegioRidders zijn inwoners van Schouwen-Duiveland, die door hun werk, hobby of in welke hoedanigheid dan ook Schouwen-Duiveland in positieve zin uitdragen buiten de gemeentegrenzen. Ware ambassadeurs dus, die elke gelegenheid aangrijpen om het eiland op de kaart te zetten. In de wetenschap, dat het uitdragen van je liefde voor de streek een goede bijdrage levert aan de naamsbekendheid van Schouwen-Duiveland. Dát verdient een eilandelijke onderscheiding. Lezers kunnen personen voordragen. Stuur een mail naar redactie@wereldregio.nl en motiveer uw keuze. Uit de voorgedragen personen worden er jaarlijks vijf geselecteerd, die de versierselen behorend bij de onderscheiding krijgen opgespeld. Met een oorkonde, waarin de personen gehuldigd worden. Insturen van suggesties kan tot maandag 11 april. De RegioRidders worden na de selectie bezocht. In de Koningsbijlage van vrijdag 22 april worden de RegioRidders bekend gemaakt. Wat WereldRegio betreft het begin van een mooie traditie.

bron: WereldRegio  25-03-2016

Kerkhove onderuit in voor haar langste partij ooit

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Liefst drie uur en achtendertig minuten heeft Lesley Kerkhove in de kwartfinale van een Challenger in Naples op het groene gravel gestaan. Echter zonder een positief resultaat. De 24-jarige Zierikzeese vond vrijdag haar Waterloo in de Canadese Sharon Fichman. Afgelopen zondag stak een andere Canadese, Francoise Abanda, Kerkhove de loef af in de finale van Irapuato in Mexico. Hoewel Fichman momenteel 373e op de wereldranglijst is, heeft ze wel wat in haar mars. Drie jaar geleden sloot ze het tennisjaar af op de 106e stek. Kerkhove, momenteel 190e op de WTA-lijst, won de eerste set, die alleen al een uur en 39 minuten duurde, met 9-7 in de tiebreak. Hierna won Fichman, die donderdag al een single van ruim drie uur achter de rug had, met tweemaal 4-6. Twee keer sloeg ze bij 4-4 toe. In de derde set kreeg Kerkhove een kans op 4-1 maar benutte die niet. Met het niet benutten van (breek)kansen is het verhaal van deze langste partij die Kerkhove ooit afwerkte, eigenlijk verteld. Fichman pakte acht van de negen breekpunten, Kerkhove wist slechts met zes van de negentien breekpunten raad. In een reactie op Facebook zegt Kerkhove het volgende over de wedstrijd: ,,Helaas na lange wedstrijd niet kunnen winnen, maar een goed graveltoernooi gehad”. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  25-03-2016

Wethouder wil opheldering ziekenhuis

Bij patienten van het ADRZ-ziekenhuis in Zierikzee is weer onrust ontstaan over het mogelijk verdwijnen van functies.Wethouder Cees van den Bos wil op korte termijn in gesprek met de directie van het ziekenhuis. Van den Bos: ,,Ik heb verschillende signalen dat het aanbod in de poliklinische zorg minder wordt. Wat er van waar is weet ik niet, maar ik ga in gesprek met het ziekenhuis,” aldus de wethouder. Hij sprak zijn zorg deze week uit tijdens een bijeenkomst in Bruinisse, waar de Zeeuwse zorg centraal stond. Overigens is Erasmus Rotterdam nu een nieuwe speler binnen het ADRZ geworden. Wat dat tot gevolg heeft is ook onduidelijk. Navraag bij het ziekenhuis leert dat er inderdaad weer iets verandert. Zo gaat de diabetesverpleegkundige in mei met pensioen. Volgens ziekenhuis-woordvoedrer Dick Bosscher is het beleid, dat ontstane vacatures niet meer ingevuld worden. .,Dat wil niet zeggen dat er geen diabetesverpleegkundige meer in Zierikzee actief zal zijn. De overige collega’s kunnen de spreekuren overnemen. Vooralsnog weet ik geen functies te benoemen die uit Zierikzee zouden verdwijnen”.

bron: WereldRegio  25-03-2016

CDA vraagt aandacht voor gevolgen vertrek Albert Heijn

Albert Heijn Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het CDA in de gemeenteraad wil duidelijkheid hebben over de gevolgen, die vetrek van Albert Heijn uit de binnenstad kan hebben op de aantrekkingskracht van het centrum. Albert Heijn en Lidl willen samen naar het Haringvlietplein op de plaats van de oude Praxis. Burgemeester en wethouders willen wel een kleine supermarkt in de binnenstad houden (600 vierkanter meter) voor de inwoners. Het CDA wil nu vooral weten wat het effect op de winkels zal zijn. En of b en w ideeën hebben om de aantrekkelijkheid van de stad te behouden of te verbeteren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-03-2016

Sterk optreden Kerkhove in Naples biedt perspectief

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Gaat Lesley Kerkhove op voor haar tweede Challenger-finale op rij in 2016? Het is nog wat voorbarig, maar gezien haar mogelijke tegenstanders en de door haar in de tweede ronde verslagen Karina Stewart zijn er zeker perspectieven voor een tweede opeenvolgende eindstrijd. Het optreden tegen de Amerikaanse Stewart, nummer 164 van de wereld, mag best sterk worden genoemd. Ze staat bekend als een gravelbijter maar gezien de setstanden (6-3 6-2) was het meer gravelhappen voor de tennisster die in 2015 een 50.000 dollar-toernooi won. Met name vanaf 4-3 in het eerste bedrijf toonde Kerkhove, voor wie gravel niet de favoriete ondergrond is, haar kwaliteiten. Ze pakte vijf games op rij: goed voor het binnenhalen van die eerste set en leggen van een solide basis voor de tweede. Voor een plaats in de halve finale speelt de 24-jarige Zierikzeese, momenteeel 190e op de WTA-ranking, tegen de Italiaanse Grymalska (WTA 330) of de Canadese Fichman (WTA 373). Afgelopen zondag haalde Kerkhove de finale in het Mexicaanse Irapuato. Daar verloor ze van de Canadese Abanda die in Naples in de andere helft van het schema zit. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  24-03-2016

De Strandloper/Ginsterveld ZieZaVo-kampioen

Strandloper Ginsterveld ZieZaVo

De Strandloper/Ginsterveld is kampioen geworden in de eerste klasse van de ZieZaVo-zaalvoetbal competitie. De ploeg uit Haamstede versloeg in de twee na laatste competitieronde Stella Boys/’t Centrum met 11-5. Dit was genoeg voor de titel. De Strandloper mag op woensdag 13 april in Sportblok namens ZieZaVo uitkomen op de Zeeuwse kampioenschappen. Van Oeveren/WIK won met 7-1 van ASZ en eindigt hiermee op een tweede plaats. Het tweede team van Stella Boys won overtuigend van het gedegradeerde ploeg FC Hanse Staalbouw met 8-3. In de tweede klasse verraste Motorenboys met een 4-2-overwinning op De Strandloper/Ginsterveld 2 en Fiets Outlet Zeeland haalde met 12-4 fiks uit naar Faxe. VIA Adviseurs won met 7-2 van Spuiterij Elfrink. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  24-03-2016

Vlag halfstok op gemeentehuis

Zierikzee Belgie Zierikzee-Monumentenstad.nl

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en de slachtoffers die hierdoor te betreuren zijn, heeft minister-president Rutte een vlaginstructie vastgesteld.Alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid voeren vandaag 24 maart de Nederlandse vlag halfstok. Gemeenten volgen deze instructie. Dat betekent dat de vlag vandaag wordt uitgestoken op het gemeentelijk hoofdgebouw, het gemeentehuis in Zierikzee. U kunt als particulier de vlaginstructie volgen door op donderdag 24 maart de vlag (zonder wimpel) tussen zonsopgang (06.30 uur) en zonsondergang (19.01 uur) half stok hangen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-03-2016

Kerkhove begint Amerikaanse toernee met zege in Naples

Lesley Kerkhove Richard van Loon

In Naples heeft Lesley Kerkhove de tweede ronde van een Challenger bereikt. Dit toernooi in Florida is de eerste van drie evenementen in de Verenigde Staten waar de 24-jarige Zierikzeese de komende drie weken aan meedoet. Kerkhove (foto), 190e op de wereldranglijst, versloeg in de eerste ronde de Italiaanse Giulia Gatto-Monticone (WTA 283). In krap twee uur won de Schouwse speelster woensdag met 6-4 3-6 6-3. In de tweede ronde staat Kerkhove donderdag tegenover de Amerikaanse Katerina Stewart (WTA 164). (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  23-03-2016

Brulboei verhuisd naar ’t Luitje

Brulboei 't Luitje Zierikzee-Monumentenstad.nl

De ‘brulboei’ heeft haar  nieuwe plek gekregen. Jarenlang sierde de zij het Kraanplein, maar de gemeente vond de boei niet meer passen in het decor van het binnenkort opgeleverde en geheel vernieuwde Kraanplein. De brulboei staat vanaf nu op de hoek van de Nieuwe Haven en ’t Luitje.  De boei werd in 1965 gemaakt door NV Plaatweilerij te Velsen. Ze heeft met name dienst gedaan nabij Vlissingen in het Oostgat, vandaar haar naam OG5. Dit is de laatste complete brulboei van Nederland. Bij het bewegen op de golven werd onderin de boei lucht samengeperst. Het fluitgat gaf daarna een zwaar brullend geluid. Voor de zeelui was het een baken in zee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  23-03-2016

Expositie Phantasms in de Dikke Toren

Beeld van een zeeslag

Op zaterdag 26 maart opent Centree de bijzondere expositie Phantasms in de Dikke Toren van Zierikzee. De Canadese kunstenaar Ed Pien hangt vleermuizen van plastic papier en lichteffecten op voorheen gesloten etages. Dit is het tweede samenwerkingsproject van Stichting Centree en CBK Zeeland in de Dikke Toren. Op de begane grond is er een expositie over de zeeslag op de Gouwe, georganiseerd door VVV Zierikzee. De expositie wordt geopend op zaterdag 26 maart om 14.00 uur. (foto: project dikke toren)

bron: Ons Eiland  23-03-2016

Samenwerking bezegeld met handtekening

Tekenen ruilwinkel WereldRegio

Als het even meezit opent de Ruilwinkel in Zierikzee begin oktober haar deuren in de voormalige Theo Thijssenschool in Zierikzee. Ook de Kledingbank krijgt daar haar huisvesting. Het is een samenwerking tussen gemeente, SMWO (de huidige gebruiker van het pand), Gors en de Kledingbank. Woensdagmorgen hebben de deelnemers hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  23-03-2016

Zierikzeese Havendagen hebben Band met Schouwen-Duiveland

Havendagen 2016 affiche

In de strategische visie “Tij van de Toekomst” staat dat water gerelateerde evenementen, die het imago en de bekendheid van Schouwen-Duiveland als vakantie-eiland versterken, voor sponsoring in aanmerking komen. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat de Havendagen van Zierikzee niet meer uit de evenementenkalender weg te denken zijn en ruimschoots aan deze criteria voldoen. Ook bieden de Havendagen uitstekende promotiemogelijkheden voor de “Band met Schouwen -Duiveland”. Het college heeft derhalve in haar vergadering van dinsdag 22 maart 2016 besloten de komende vier jaar een sponsorovereenkomst met Stichting Promotie Havendagen aan te gaan. De overeenkomst wordt ondertekend door burgemeester Rabelink en Wim Schot, voorzitter van Stichting Promotie Havendagen. Het exacte tijdstip wordt op een later moment bekend gemaakt. De organisatie van de Havendagen laat weten verheugd te zijn. Met het aangaan van de sponsorovereenkomst is de toekomst van de Havendagen van een stevig fundament voorzien.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  23-03-2016

Gemeente regelt Paasplasje

Openbaar toilet Scheldestraat Zierikzee-Monumentenstad.nl

In de winterperiode zijn veel openbare toiletten op Schouwen-Duiveland gesloten, maar die gaan vervroegd open.Normaal gesproken zijn de toiletten vanaf 1 april weer open voor gebruik. Omdat dit jaar de Paasdagen vroeg vallen en veel mensen ons eiland zullen bezoeken, zijn de toiletten dit jaar vanaf donderdag 24 maart geopend. (foto: Zierikzee-Monumentensyad.nl)

bron: WereldRegio  22-03-2016

Inzet jongerenwerk op Schouwen-Duiveland moet beter

SMWO logo

 Jongerenwerkers op Schouwen-Duiveland moeten op een andere manier worden ingezet, om problemen met de jeugd te baas te kunnen. De gemeente is daarover ‘in gesprek’ met welzijnsoranisatie SMWO. Om te beginnen wordt een poging gedaan duidelijk te krijgen waarom relatief veel jongeren op het eiland ontsporen (onder meer door drank en drugs) en hoe preventie en toezicht kunnen worden geoptimaliseerd. De beoogde aanpak wordt nog voor de zomervakantie in een voorstel aan de raad gestuurd, aldus burgemeester en wethouders. Lees verder.

bron: PZC  22-03-2016

Kledingbank toch overstag

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

De Kledingbank gaat alsnog akkoord met een plek bij de toekomstige ruilwinkel in Zierikzee. De kledingbank gaf eerder de voorkeur aan een zelfstandige plek, maar niet die heeft ze niet gevonden. Woensdag ondertekenen vertegenwoordigers van SMWO, Gors, Kledingbank en gemeente de intentieverklaring samenwerking initiatiefnemers ruilwinkel Schouwen-Duiveland en Kledingbank. Onlangs heeft het college besloten het projectvoorstel van SMWO en Gors voor het opzetten van een Ruilwinkel voor Schouwen-Duiveland te honoreren. Met de ruilwinkel willen partijen een voorziening realiseren voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland. Hierbij is met name extra aandacht voor kwetsbare burgers, waarbij de betrokken partijen ook kansen zien om de uitvoering van het minimabeleid verder te optimaliseren. De ruilwinkel zal worden gehuisvest in de oude Theo Thijssenschool in Zierikzee. Deze locatie stelt de gemeente voorlopig voor drie jaar ter beschikking voor het opzetten van de ruilwinkel. De Kledingbank heeft tot oktober dit jaar tijdelijk onderdak gevonden aan de Hofferstraat in Zierikzee, maar is op zoek naar een meer permanente huisvesting. SMWO, Gors en Kledingbank zien dat hun activiteiten elkaar aanvullen en versterken. Partijen zien daarom meerwaarde in het onder één dak brengen van ruilwinkel en Kledingbank. Daarnaast zien zij kansen om door samenwerking toe te werken naar een integrale aanpak voor ondersteuning van kwetsbare inwoners. In de komende tijd werken SMWO, Gors en Kledingbank aan een samenwerkingsovereenkomst waarin afspraken worden vastgelegd. Het gaat over het onder één dak brengen van de activiteiten, afspraken over een verdergaande samenwerking binnen de activiteiten en het bedienen van elkaars doelgroepen, en de voorwaarden waaronder dit mogelijk is. Partijen streven ernaar de samenwerkingsovereenkomst op 1 juni gereed te hebben. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-03-2016

Twee inbrekers van bed gelicht

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

De politie heeft maandag 21 maart twee inbrekers aangehouden. Ze worden er van verdacht op woensdag 16 maart te hebben ingebroken bij een woning aan de Raveslootstraat. Het tweetal, een 46-jarige vrouw en een 44-jarige man uit Zierikzee, werd rond 8.00 uur uit hun bed gelicht en op last van de officier van justitie buiten heterdaad aangehouden.Tijdens de inbraak werd huisraad ontvreemd en de inbrekers lieten een enorme ravage achter waarbij allerlei spullen door de gehele woning waren gegooid. Na onderzoek kwam de politie bij het duo uit. Ze zijn ingesloten voor verder onderzoek. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  21-03-2016

Laatste Keet in teken van schilderkunst

Het laatste project van dit seizoen van de kinderconcertserie Keet in de kerk staat in het teken van de schilderkunst. De Nieuwe Kerk in Zierikzee zal op woensdagmorgen 6 en 13 april in een ‘Moesseum’ veranderen waarin kunstwerken te bewonderen zijn die de leerlingen tijdens het horen van muziek van de componist Moessorgski gemaakt hebben. Een belangrijk aandeel levert ook een dansgroep van de Balletschool van Elly Geelhoed. Bijzonder aspect is dat de componist Moessorgski zelf aanwezig hoopt te zijn. Na het succes van het theaterstuk Snep en dochters zal er op woensdagavond 13 april om 19.30 ook weer een avondvoorstelling voor iedereen zijn zodat iedereen kennis kan maken met de unieke voorstellingen van Keet in de kerk. Al langere tijd had de Keet-werkgroep de gedachte een project te organiseren rondom het beroemde muziekstuk ‘Schilderijententoonstelling’ van Modest Moessorgski ( 1839 – 1881). In dit grote orkestwerk bezoekt de componist een museum en beeldt twaalf schilderijen in muziek uit. Tussen de muziekstukken door klinkt als rode draad steeds een ‘promenade’ , waarbij men denkbeeldig van het ene naar het andere schilderij wandelt. De afgelopen weken is er op veel scholen een experiment geweest. Een belangrijke rol was ook weggelegd voor leerlingen van de Pontes scholengemeenschap die onder leiding van lerares Karin de Haan gereageerd hebben op de muziek van Moessorski. Er zijn een drietal werken uitgekozen waarbij de leerlingen niet verteld was waar het oorspronkelijke schilderij over ging. Datzelfde gebeurde ook op de deelnemende basisscholen. Het doel was dat de leerlingen op deze manier al doende kennis leerden maken met de muziek voordat men naar de Keet voorstelling gaat. Dezelfde opdracht kregen ook de leerlingen van danslerares Elly Geelhoed. Zij hebben met elkaar dansen bedacht op dezelfde muziek. Elly heeft slechts een begeleidende rol gehad. De leerlingen hebben zelf een choreografie ontworpen. Deze verrassende resultaten zullen in het ‘Nieuwe Kerk Moesseum’ te zien zijn. De kinderen zullen door speciale suppoosten worden ontvangen. In de tweede helft van de uitvoering zal bekend worden wat de namen van de schilderijen zijn die Moessorgski ooit in muziek heeft gezet. Dit zal gebeuren in de vorm van een quiz die verdacht veel zal lijken op ‘De slimste mens’. Kandidaten van de quiz zullen zijn Ali en Rinus Pankow en Hans Erbrink. In de jurystoel zal niet Maarten van Rossem plaats nemen maar Moessorgski zelf. De componist zal overigens ook de kaartjes aan de deur verkopen die man kan krijgen als men een euro betaalt en de naam van de componist goed kan uitspreken.

bron: WereldRegio  21-03-2016

Delta Sport werkt samen met Bredeschool

Abdre Koster Sebastiaan Heijkoop WereldRegio

De Brede School in de Zierikzeese wijk Noorderpolder en de ernaast gelegen atletiekvereniging Delta Sport zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Het betreft een overeenkomst om elkaars faciliteiten beter te benutten, de kinderen meer te laten bewegen en de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. De samenwerking vindt zijn oorsprong in de NK Masters, die Delta Sport in de zomer van 2015 (succesvol) organiseerde. De club zocht op korte afstand een ruimte voor de instructie aan scheidsrechters en vond die bij de Brede School. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft bij de realisering van het nieuwe schoolgebouw in Noorderpolder geïnvesteerd in een multifunctionele ruimte. Namens de Brede School, waarin ook de Theo Thijssenschool is gehuisvest, mag schooldirecteur Andre Koster de ruimte beschikbaar stellen volgens het ‘social return’-concept. Dit houdt in dat de multifunctionele ruimte met gesloten beurs kan worden gebruikt mits de gebruiker ook iets kan betekenen voor de kinderen van de Brede School. Daarmee krijgen de ontwikkelingskansen van de kinderen een extra impuls. Op de foto Andre Koster en Sebastiaan Heijkoop. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-03-2016

Kerkhove op alle fronten afgetroefd door Abanda

Lesley Kerkhove Richard van Loon

De eindstrijd van het Challenger in het Mexicaanse Irapuato is voor Lesley Kerkhove op een flinke teleurstelling uitgedraaid. De 24-jarige Zierikzeese (foto) verloor zondagavond in twee sets van de negentienjarige Canadese Francoise Abanda: 6-2 6-4. Gekeken naar de statistieken van de wedstrijd werd Kerkhove in een uur en drie minuten op alle fronten afgetroefd. Abanda serveerde beter, benutte meer breaks, sloeg (vier) aces en noteerde meer punten. De verloren finale levert de Schouwse speelster wel 36 punten op voor de wereldranglijst. Wanneer deze zijn bijgewerkt, morgen of volgende week maandag, staat Kerkhove waarschijnlijk net binnen de beste 180 tennissters van de wereld. Dit is wel weer een nieuwe mijlpaal voor haar. Kerkhove vliegt maandag vanuit Mexico naar Amerika waar ze de komende drie weken Challengers speelt. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  20-03-2016

Delta Sport maakt het HVV’70 driekwart wedstrijd lastig

VV Delta Sport HVV'70 WereldRegio

Nee, een stunt zat er zeker niet in tegen HVV’70, de koploper uit de hoofdklasse D, maar de handballers van Delta Sport boden langer weerwerk dan de ploeg uit Voorschoten lief was. De zege van de lijstaanvoerder viel met 31-40 behoorlijk hoog uit, zeker nadat de thuisploeg zondag in Sportblok bij driekwart wedstrijd ‘slechts’ drie treffers achter stond. Natuurlijk stond de winnaar van te voren al vast, maar HVV’70 dacht er aanvankelijk wel een tikkeltje te makkelijk over. Wat volgde was een heerlijke handbalwedstrijd met heel veel treffers waarbij beide defensie niet echt aaneengesloten functioneerden en stonden. Delta Sport profiteerde goed van de gemakzucht bij de tegenstander en bleef lekker mee scoren. Toch sloeg HVV’70 bij 15-15 al een enigszins beslissend gaatje en ging met 18-21 rusten. Het verschil van drie doelpunten werd pas na 45 minuten door de aanstaande (?) kampioen vergroot. Niettemin blikt coach Jan Groenendijk tevreden terug. ,,Ik ben trots op de mannen dat we het HVV’70 zo moeilijk mogelijk hebben gemaakt”. Scores Delta Sport: Brendan Meulmeester 9, Koen de Bruijn 7, Jari van de Moosdijk 6, Tim Vleeshouwer 4, Thijs van Splunder 3, Kevin Meulmeester 2. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-03-2016

Niet helemaal fitte Kerkhove zonder setverlies naar finale

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Zelfs een slechte nacht heeft Lesley Kerkhove niet uit de finale van een Challenger in het Mexicaanse Irapuato kunnen houden. Dit bewerkstelligde de Zierikzeese vannacht over de rug van de speelster tegen wie ze in het internationale tenniscircuit het meest (acht keer) heeft gespeeld en al vier keer van had verloren maar ook driemaal van had gewonnen, de Bulgaarse Elitsa Kostova. In de halve eindstrijd van Irapuato won de 24-jarige tennisster, die de nacht ervoor wat ziekjes was en over moest geven, netjes in twee bedrijven: 7-5 6-3. Het was de derde zege op rij van Kerkhove (foto) op Kostova, die hiermee de rol van angstgegner nu wel in de schoenen van de Bulgaarse heeft geschoven. De winst op Kostova bevestigde tevens haar goede vorm, ondanks een mindere nacht, van Kerkhove. In vier wedstrijden stond ze geen set af. In de finale van zondag (vandaag 19.00 uur Nederlandse tijd) staat de Schouwse speelster tegenover de negentienjarige Canadese Francoise Abanda. De nummer 326 van de wereld verloor in Irapuato slechts een set en dat was in de halve finale tegen de mondiale nummer 661. Op haar weg naar de eindstrijd stootte ze ook de Francaise Oceane Dodin, een tennisster waarop Kerkhove maar geen grip krijgt, op overtuigende wijze uit het Challenger. Kerkhove staat met haar ‘Mexicaanse eindstrijd’ weer in de finale van een Challenger sinds november 2015 toen ze de beste was in het Franse Equeudreville. In totaal bereikte ze tot nu toe zes Challengers-finale waarvan ze er twee won. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  20-03-2016

Echte Zeeuwse koffie is uitgesproken en gedurfd

Rob Clarijs Omroep Zeeland

Zeeuwse koffieleuten kunnen hun hart ophalen, want vanaf vandaag kunnen zij een echte Zeeuwse koffie drinken. ‘De Zeeuwse Branding’ is gepresenteerd in café de Biet in Zierikzee. De koffie is ontwikkeld en gebrand door Oud-Zierikzeeënaar Rob Clarijs. Hij is zoals hij het zelf noemt “een echte koffienerd”. Als barista en koffiebrander miste hij nog een goede koffie met een Zeeuwse smaak, dus besloot hij er zelf een te branden. “Die sluit prima aan bij al het moois en lekkers wat Zeeland al te bieden heeft. Bij een Zeeuwse babbelaar, een bolus of als afsluiter van een mosselfestijn of kreeftendiner smaakt deze koffie prima”, zegt Clarijs. Clarijs ging op zoek naar de juiste bonen en de perfecte branding. Na lang experimenteren ontstonden er twee typisch Zeeuwse smaken: Windkracht 4 en Windkracht 6. Windkracht 4 omschrijft Clarijs als “uitgesproken & gedurfd”. Windkracht 6 is volgens hem ”krachtig en avontuurlijk”. “Het is natuurlijk niet zo dat iedere Zeeuw de koffie nu lekker zal vinden, maar ik krijg wel positieve reacties”, aldus Clarijs. Bekijk hier de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  19-03-2016

Belichtingsvitrine in Cameramuseum

Cameramuseum belichtinsmeter vitrine WereldRegio

Vanaf dit weekend staat een vitrine van het Cameramuseum in Zierikzee in het teken van belichtingsmeters (en flitsmeters), afstandmeters en zelfontspanners gefabriceerd tussen 1900 en circa 1995 van diverse merken. Waar in de moderne digitale camera’s en de camera’s in telefoons qua belichting en focus bijna alles is geautomatiseerd, is het verwonderlijk hoe kort geleden nog alles met de hand moest/kon worden ingesteld. Met de zelfontspanners kon men tijdopnames maken, dus bijvoorbeeld een groepsfoto waar de fotograaf zelf ook op wilde staan. Vergelijkbaar met de hedendaagse selfie. De selfies werden dus al vanaf ongeveer 1900 gemaakt. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  19-03-2016

Man valt door dak garage

Ambulance witte kruis Zierikzee-Monumentenstad.nl

Zaterdagmiddag omstreeks 13.30 uur is een man uit Zierikzee gewond geraakt toen hij door het dak van een garage viel. Hij stond op de garage om het dak schoon te maken. Dat twittert wijkagent Douwe de Vries die assistentie verleende bij dit  ongeval. De man is ter observatie per ambulance overgebracht naar het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) gebracht. Welke verwondingen de man bij deze val precies heeft opgelopen is niet bekend gemaakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: twitter @wa_Schouwen01  19-03-2016

Kerkhove na goed optreden in halve finale Irapuato

Lesley Kerkhove Richard van Loon

De ene wedstrijd is de andere niet en de ene dag is de andere niet. Dit bewijst Lesley Kerkhove op een Challenger in het Mexicaanse Irapuato. Had de 24-jarige Zierikzeese in de tweede ronde de nodige moeite met de Amerikaanse nummer 423 van de wereld, ging het tegen de Franse nummer 160 van het mondiale tennis in de kwartfinale stukken makkelijker en beter. Amandine Hesse werd door Kerkhove, zelf 192e nu, in twee sets verslagen: 6-1 7-5. De Schouwse speelster was vooral serverend goed op dreef. Van de tien servicegames pakte ze er negen en viermaal brak ze de Francaise. In de halve eindstrijd, haar eerste sinds november 2015, mag Kerkhove zich opmaken voor weer een ontmoeting met de Bulgaarse Elitsa Kostova. Het wordt hun achtste ontmoeting: Kerkhove won er drie waarvan de laatste keer in het Amerikaanse Macon in oktober 2015. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  19-03-2016

Anywave komt er weer aan

Anywave 2016

Poppodium Brogum organiseert dit jaar voor de 36ste maal het Anywavefestival in de gezellige Zeeuwse stad Zierikzee. Daarmee is het één van de oudste popfestivals in Zeeland. Veel muziekliefhebbers kijken hier naar uit. Maar niet alleen muziekliefhebbers, want er zijn ook bezoekers die puur voor de gezelligheid komen. Het 4-daagse festival zal dit jaar in Brogum plaatsvinden op 1, 2, 3 en 4 juni 2016. De woensdag wordt traditioneel begonnen met een theatervoorstelling voor de kinderen, waar de ouders ook erg van meegenieten. Donderdag wordt klassiek met pop gecombineerd. De vrijdagavond staat in het teken van een bekende band die de pannen van het dak speelt. De zaterdag is er voor ieder wat wils: Van JAZZ tot METAL en van PUNK tot BLUES/ROCK. Reserveer de data alvast in je agenda want ook dit jaar mag je Anywave niet missen.

bron: Brogum  18-03-2016

Evertse Sport focust op textielbedrukking

Evertse sport Zierikzee-Monumentenstad.nl

Met afscheid van Wim Evertse (70) maken fietsen plaats voor kleding en sportprijzen. Wie regelmatig door de Korte Nobelstraat van Zierikzee rijdt kan het niet ontgaan: in de etalage van nummer 2 pronkt altijd een imposante racefiets. Regelmatig verzamelen zich er fietsliefhebbers van heinde en verre om zich er te vergapen en de winkel van de familie Evertse te betreden. Met het aanstaande afscheid van Wim Evertse is dat voorbij. De bedrijfsactiviteiten van zoon Rick en zijn zus Wendy die achter de schermen en boven de winkel plaatsvinden komen dan uit de schaduw, naar de voorgrond. De fietsen, onderdelen, service én de vakkennis verhuizen naar Akershoek Fietsen in Ouddorp waar de exclusieve merken als Pinarello, Taffi en Kask zeer enthousiast worden ontvangen. “Racefietsen en mountainbikes leveren, afstellen en onderhouden op dit hoge niveau vraagt veel kennis, ervaring en toewijding” aldus Rick Evertse. “Bij mijn vader ruimschoots aanwezig, maar door onze jarenlange focus op textielbedrukking, beletteringen en sportprijzen niet voldoende om de hoge kwaliteit te leveren die onze klanten gewend zijn. Gelukkig zijn zij vanaf 1 april bij Akersloot aan het juiste adres. In de Nobelstraat verschuiven we na het afscheid van Wim de aandacht naar andere activiteiten die succesvol, maar niet voor iedereen altijd even zichtbaar waren. In textielbedrukking zijn we al decennia toonaangevend voor sportclubs en ook bedrijven en verenigingen. Met de nieuwste technieken maakt Evertse Sport ook het bedrukken van kleine oplages en zelfs enkele stuks toegankelijk. Van een T-shirt tot een volledige team outfit. Ook de beletteringsafdeling voor met name auto’s, reclameborden en vlaggen kan nu uitbreiden en in de winkel krijgt ook de textielafdeling meer ruimte. “Achter de royale werkbalie die we in de winkel gaan realiseren adviseren en werken we met ons team om alle wensen in textielbedrukking, belettering en sportprijzen te realiseren. We hoeven dus niet eens onze naam te veranderen, die blijft gewoon Everse Sport en dekt nog eding van de textielbedrukking, belettering en sportprijzen te vieren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Evertsesport  18-03-2016

MZC’11 ziet langdurig geblesseerden langzaam terugkomen

MZC'11 Zierikzee logo

Naarmate het einde van de competitie nadert, raakt MZC’11 langzaamaan op oorlogssterkte. Twee langdurig geblesseerden, Benjamin Verwest en Sven Heijboer, zijn op de weg terug. Verwest is aan de looptraining begonnen en Heijboer maakt dit weekeinde zijn eerste minuten in MZC’11 2. Het eerste elftal, dat zaterdag uit bij het onverwacht laaggeklasseerde GPC speelt, moet het ook zonder spits Wesley Goud doen. Hij raakte afgelopen zaterdag al snel in de wedstrijd tegen SSV’65 geblesseerd aan zijn hamstring. Duiveland gaat op bezoek bij Noad’67 en mist de twee aan hun knie geblesseerden Masoud Osamanie en Stefan de Bruine. Op het Oostersportpark eindigde het duel tegen de ploeg uit St. Philipsland in 4-2. Noad’67 heeft na negentien wedstrijden drie punten minder dan Duiveland. Marcel de Nijs, trainer van DFS, heeft weer vele vraagtekens wat de klus er bij de ongenaakbare koploper DBGC niet makkelijker op maakt. SKNWK, lijstaanvoerder in 4B, ontvangt Vosmeer. Coach Walter de Jonge mist de geschorste Remco van den Berge en de geblesseerden Machiel Schot, Robbert Uil en Carlo van der Maas. ZSC’62-oefenmeester Jos Kristelijn heeft iets meer afwezigen voor de uitwedstrijd tegen Hansweertse Boys. Don van Vliet, Dylan Venneman (beiden werk), Barry van der Stel (vakantie), Marijn Postma, Christian Verhoek (beiden geblesseerd) zijn er niet. Lennart Wesdorp en Dennis Louwerse zijn twijfelgevallen. Voor de partij tegen Waarde speelt WIK’57 zonder de geschorste Elmar Verhage.

bron: WereldRegio  18-03-2016

FC Kerkwerve/’t Oliegeultje ZieZaVo-kampioen in tweede klasse

FC Kerkwerve 't Oliegeultje ZieZaVo

FC Kerkwerve/’t Oliegeultje is met nog twee wedstrijden te spelen in de ZieZaVo-competitie kampioen van de tweede klasse geworden. De ploeg (foto) won met 7-3 van Motorenboys in het Sportblok. Ondanks dat de naaste concurrent De Strandloper/Ginsterveld 2 met 12-0 won van Spuiterij Elfrink, kon de Kerkwerfse ploeg promotie naar de eerste klasse niet meer ontgaan. In dezelfde klasse won Faxe me 8-5 van DDEZOM. In de eerste klasse kreeg Van Oeveren/WIK de laatste kans om de koploper De Strandloper/Ginsterveld nog moeilijk te maken om de titel. Maar dat pakte heel anders uit. Al in de eerste tien minuten werd van Oeveren/WIK op snelheid geklopt door spelers als Don van Vliet, Julius Bliek, Delano Westerink, Dennis Schuitemaker en Frido Tims met drie fraaie treffers. In de tweede helft kreeg keeper Ramon Bodbijl er in de beginfase nog eens drie knappe goals achter zijn oren van De Strandloper. De laatste zes minuten ging de wedstrijd als een waakvlam uit en won de koploper uiteindelijk met 9-0. Deco Home Zierikzee won met 6-4 van FC Hanse Staalbouw dat daarmee degradeert naar de tweede klasse. Stella Boys/’t Centrum verloor met 2-8 van Vivars.nl en het tweede team van Stella Boys won met 6-2 van ASZ. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  17-03-2016

Kerkhove met nodige moeite langs nummer 426

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Voor het eerst sinds december 2015 heeft Lesley Kerkhove zich geplaatst voor een kwartfinale van een internationaal tennistoernooi. Het ging donderdag in de tweede ronde van een Challenger in het Mexicaanse Irapuato echter niet van een leien dakje. Tegen de nummer 423 van de wereld, de Amerikaanse Jacqueline Cako, won ze de eerste set met 6-4 waarna ze in het tweede bedrijf met 2-4 achter kwam. Hierna was de mondiale nummer 192 weer bij de les en kwalificeerde zich met 7-5 voor de kwartfinale. Hierin ontmoet de als achtste geplaatste Zierikzeese (foto) vrijdag (vandaag) de als vierde geplaatste Amandine Hesse uit Frankrijk. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  18-03-2016

Help vluchtelingen aan het werk’

SGP logo

De SGP in de gemeenteraad denkt dat statushouders (vluchtelingen) de Nederlandse taal sneller onder de knie krijgen als ze aan het werk kunnen.De partij wil dat burgemeester en wethouders de mogelijkheden gaat onderzoeken. Zeker nu de verwachting is dat er in 2016 aanzienlijk meer vluchtelingen naar het eiland komen dan eerder voorzien. De Nederlandse taal is nodig om sneller te integreren, zo vindt de SGP. Verder is de partij benieuwd of de instroom de huurmarkt op het eiland gaat verstoren. De schriftelijke vragen zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders, maar zullen vooral door SGG-wethouder (partijgenoot van de vragenstellers) beantwoord moeten worden.

bron: WereldRegio  18-03-2016

49 gouden huwelijksfeesten in Zierikzee

Gemeentehuis Zierikzee-Monumentenstad.nl

De Beatles hadden hun eerste hit, de Russen volbrachten hun eerste ruimtewandeling en de anti-conceptiepil kwam op de markt. Schouwen-Duiveland deed met de aanleg van de Zeelandbrug en Grevelingendam volop mee aan de snel groeiende welvaart. 49 gouden echtparen (125 waren er uitgenodigd, 53 zouden komen, 4 zegden alsnog af) die in dat gedenkwaardige jaar trouwden, werden vanmiddag in het gemeentehuis traditiegetrouw getrakteerd op een collectief feestje met shantykoor Neptunus. Hun gouden huwelijk is een mijlpaal in een tijd dat er jaarlijks zo’n 34.000 huwelijken stranden, memoreerde burgemeester Gerard Rabelink. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  17-03-2016

Rederijkers strijken met Duysent Vreesen neer bij molen Den Haas

Rederijkers de Duysent Vreesen affiche

De vijfde productie inmiddels, maar verwacht geen herhaling van zetten. Met hun nieuwe productie ‘De Duysent Vreesen’ strijken de Rederijkers Zierikzee in september met hun historisch locatietheater op onontgonnen plekken neer. Zoals in en om molen Den Haas op het Zierikzeese Bolwerk. En in het Sint Jacobshofje bij de oude overdekte vismarkt aan de Sint Domusstraat. Daar snelden de Rederijkers tijdens een eerdere productie al weleens voorbij. Maar nu wordt ook het Sint Jacobshuis in het spel betrokken. Lees verder.

bron: PZC  17-03-2016

Kerkhove schudt Mexicaanse eenvoudig van zich af

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Lesley Kerkhove heeft haar eerste winstpartij van een Challenger in het Mexicaanse Irapuato binnen.

De 24-jarige Zierikzeese had  woensdagavond weinig problemen met thuisspeelster Victoria Rodriguez. De nummer 192 van de wereld versloeg de mondiale nummer 253 met 6-1 6-3. In de tweede ronde ontmoet Kerkhove (foto) een Amerikaanse qualifier, Jacqueline Cako. Deze tennisster staat buiten de topvierhonderd. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  17-03-2016

Nieuw boek over Zierikzee

Zierikzee erfgoedstad boekcover

Onder de titel ‘Zierikzee Erfgoedstad ‘ verschijnt op woensdag 23 maart aanstaande een nieuw boek over Zierikzee. Het nieuwe boek beschrijft de geschiedenis van Zierikzee en voert de lezer mee langs het op veel plaatsen nog tastbare verleden van de stad. De uitgave is volledig in kleur en rijk geïllustreerd met tientallen afbeeldingen. De historische uitstraling van Zierikzee heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland, die de stad in steeds grotere aantallen bezoeken. Daarom wordt het boek onder de titel ‘Zierikzee Denkmalstadt’ ook uitgebracht in de een Duitse versie. De nieuwe uitgaven verschijnen als paperback en kosten € 9,95. Ze zijn verkrijgbaar op veel plaatsen in de regio en kunnen daarnaast online worden besteld via de webshop van de uitgever (www.marbergmedia-webshop.nl).

bron: Ons Eiland  16-03-2016

Raad Schouwen-Duiveland houdt coffeeshop De Zeelandbrug tegen

Zeelandbrug restaurant Zierikzee-Monumentenstad.nl

Coffeeshop-eigenaar Ramon Warrens kan op zoek naar een andere bestemming voor voormalig restaurant De Zeelandbrug. Alleen de SP-fractie in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil meegaan in Warrens plan om in het etablissement bij Zierikzee een verkooppunt voor softdrugs te gedogen. D66 waagt zich in dit stadium als enige niet aan een concrete uitspraak en wil de plannen eerst nog goed bestuderen. Alle andere partijen zijn er niet voor te porren het nul-beleid voor coffeeshops in de gemeente los te laten. PvdA-fractievoorzitter Petri d’Anjou: “Zo lang er geen landelijk cannabisbeleid is dat niet alleen de verkoop gedoogt maar ook de teelt en de inkoop reguleert, zijn wij vooralsnog geen voorstander van de vestiging van een coffeeshop in onze gemeente.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  16-03-2016

Dieuwke Parlevliet geeft boekpresentatie

Het zeeparfum van oom Francois bookcover

Schrijfster Dieuwke Parlevliet geeft donderdag 17 maart een boekpresentatie van haar kinderboek ‘Het zeeparfum van oom François’ in boekhandel de Vries in Zierikzee. De presentatie begint om 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

bron: Ons Eiland  16-03-2016

Weeland houdt schaakkoploper op remise

Schaken zwart Zierikzee-Monumentenstad.nl

Ook na 22 ronden in de Zierikzeese Schaakcompetitie is koploper Sjaak Spiegels nog steeds ongeslagen. Jac Weeland slaagde er wel in de partij tegen hem remise te houden. Aan de zegereeks van Kees Bimmel kwam een einde, Pieter Jan van Strien zette zijn zegereeks wel voort en staat nu veertiende. Hoewel Weeland met zijn eigen speciale opening kwam, veroverde Spiegels al snel het initiatief Weeland kon niet in zijn spel komen en diverse stukken weden afgeruild, waaronder ook de dames. In het al vroeg bereikte gelijkstaande eindspel kwamen beiden remise overeen. Kees Bimmel, de laatste weken in trefzekere vorm, speelde de opening tegen Martin Krijger geheel volgens het boekje. In een gelijkstaand middenspel maakte hij later wel de fout een pion eenzaam achter te laten waardoor deze zwak werd. Met enig geluk wist Krijger deze pion en later nog een andere te bemachtigen waardoor deze uiteindelijk de winst naar zich toe kon trekken. Fokko Baakman greep na de opening het initiatief en veroverde een pion. Daarna spijkerde Peter de Vrieze zijn defensie dicht en kwamen beiden remise overeen. Marnix den Boer won van Teun Brouwer nadat de laatste niet aan rokeren toekwam en zijn koning bloot kwam te staan; dat laatste werd hem fataal. Frans Jansen had een meesterlijk  plan bedacht en opgezet, maar vergat één essentieel onderdeel, waardoor Pieter Jan van Strien een loper voor kwam te staan. Deze positie was niet meer te houden en Jansen gaf op. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  16-03-2016

Beeld van een Zeeslag anno 1304 in de Dikke Toren

Zeeslag dikke toren affiche 2016

In de Dikke Toren staat al 40 jaar een beeld van een zeeslag. Naar aanleiding  van  dit beeld is een presentatie gemaakt over de Zeeslag op de Gouwe anno 1304. Een belangrijke historische gebeurtenis tussen de graven van Holland en Vlaanderen om de macht in Zeeland. Kostuums, vaandels, wapenschilden en rekwisieten zijn te bewonderen en verhalen te lezen over deze merkwaardige zeeslag. Op  de  verdiepingen is Kunst te  zien van de Canadese kunstenaar Ed Pien. Het middeleeuwse straten-patroon is bij een klim op 62 m hoogte te bewonderen met markante  zichtpunten en monumenten. Er zijn vele middeleeuwse sporen te ontdekken in Zierikzee, met stadsontdekkingstocht, stadsplattegrond en fiets en- wandel-route langs de ‘ Oevers van de Ouwe Gouwe’.  Toegang begane grond is gratis. Met Zeelandpas en Museumjaarkaart  is er 50 % korting bij de klim naar boven. Vanaf 25  maart  is de Dikke Toren geopend en van dinsdag t.e.m.  zaterdag van  10.00 – 17.00 uur  en in de vakanties  ook op maandag. Voor meer openingstijden ga naar  zierikzee@vvvzeeland.nl of bel met  0111 –  410 940.

bron: Project Dikke Toren 15-03-2016

Elke Schouwen-Duivelander krijgt een pagina op website gemeente

Gemeente Schouwen-Duiveland DigID logo

Elke inwoner van Schouwen-Duiveland krijgt zijn of haar eigen pagina op de gemeentelijke website. De gemeente heeft al een bescheiden digitaal loket, maar biedt binnen afzienbare tijd al haar diensten op de website aan: van rijbewijs tot bijstandsuitkering. Inwoners die zaken willen doen met de gemeente moeten dan op de website inloggen met hun Digi-D. Daarmee is de pagina al gemaakt. Alle gedane zaken blijven daarop bewaard. Lees verder.

bron: PZC  15-03-2016

Man aangehouden voor diverse inbraken

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Dinsdagmiddag is op het politiebureau aan de Kerkhof een man aangehouden voor een reeks inbraken. De politie kwam een 21-jarige inwoner uit Zierikzee op het spoor tijdens een politieonderzoek naar diverse inbraken in woningen en sportcomplexen in de gemeente Schouwen-Duiveland. De politie stelde dinsdagmorgen in de woning van hem een onderzoek in. Hierbij is een deel van de buit aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat onder andere om sportattributen, fietsen en tuingereedschap. De man was niet thuis en meldde zich rond 13.30 uur op het politiebureau, nadat de politie hem had uitgenodigd. De inwoner uit Zierikzee werd aangehouden en voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd gebracht, waar hij werd ingesloten. Tijdens het politieonderzoek werd alle informatie van gepleegde inbraken bij elkaar gebracht en nader onderzocht. Naast diverse sporen werd ook de informatie, die getuigen aan de politie hadden gemeld, in het onderzoek betrokken. In de loop van de tijd ontstond het vermoeden en later sterke verdenkingen richting de man. De inwoner uit Zierikzee is dinsdagmiddag verhoord. Hij kreeg te horen dat hij langer vast blijft zitten. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Daarom kan de politie op dit moment nog niet meer informatie verschaffen, zoals exacte inbraken en wanneer is ingebroken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  15-03-2016

Van Mourik handelt in lichaamstaal

Johan van Mourik Tattoo YouTube

De buurt reageerde een beetje zuinigjes, toen bekend werd dat Johan van Mourik aan het chique Zierikzeese Havenpark zijn Tattoo Studio wilde vestigen.  Maar de gemeente zag geen beletsel voor een vergunning en driekwart jaar later hebben de meeste omwonenden hun scepcis ook wel laten varen, ervaart de zelf ook rijkelijk versierde 29-jarige lichaamskunstenaar. “Eigenlijk is dit ook niets meer dan een winkel waar je een mooi stukje kunst komt halen. Alleen zit het dan niet in een lijst.” Van Mourik bedient niet alleen de lokale markt. Een aantal van zijn vaste klanten kwamen mee van zijn werkgever in Rotterdam. Lees verder. Bekijk hier de video.

bron: PZC  14-03-2016

Dialoog associatieverdrag op markt Zierikzee

De beweging Vrede en Recht doet met haar stedentoer op woensdag 16 maart Zierikzee aan. De beweging voert campagne tegen het Europese associatieverdrag met de Oekraïne, waarover Nederland zich op 6 april uitspreekt in een referendum. Van 15.00 tot 21.30 uur staat de club op de markt in de stad. Daar wil Vrede en Recht een dialoog aangaan over het onderwerp.

bron: Ons Eiland  15-03-2016

Albert Heijn en Lidl willen naar Haringvlietplein

Albert Heijn Lidl Logo

Albert Heijn en de Lidl willen samen naar het Haringvlietplein in Zierikzee. Burgemeester en wethouders hebben dinsdagmorgen besloten mee te willen werken aan deze plannen. Supermarkt-ontwikkelaar Rialto gaat de plannen uitwerken. Overigens spreekt het gemeentebestuur nog wel een voorkeur uit voor een kleine supermarkt (600 vierkante meter) in de binnenstad. Daar moet de ontwikkelaar ook nadrukkelijk naar gaan kijken. Ondernemers in de stad zijn bang dat met het vertrek van Albert Heijn de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld de Lange Nobelstraat snel afneemt. De twee supermarkten willen op de plaats van de oude Praxis gaan zitten. In de omgeving is dan ruimte voor grootschalige detailhandel.

bron: WereldRegio  15-03-2016

Ondernemers naar de stembus voor BIZ

BIZ Zierikzee Zierikzee-Monumentenstad.nl

Van drie tot en met 19 april kunnen de ondernemers ja of nee zeggen tegen de introductie van de BIZ, de verplichte ondernemersbijdrage.De verwachting is dat de stemming dan op 21 april bekend gemaakt wordt. De BIZ is een verplichte heffing voor ondernemers. Met het geld, dat de gemeente int en vervolgens overmaakt op rekening van de ondernemersvereniging kan de stad activiteiten organiseren om de binnenstad van Zierikzee aantrekkelijker te maken. Een eerdere poging om de BIZ te starten liep op niets uit. Een meerderheid zag het niet zitten. (foto: Zierikzee-Monumentestad.nl)

bron: WereldRegio  15-03-2016

Scheffers blijft tot 2019 bij Stadhuismuseum

Stadhuis buitenzijde Zierikzee-Monumentenstad.nl

Albert Scheffers blijft tot eind maart 2019 directeur van het Stadhuismuseum in Zierikzee. urgemeester en wethouders hebben hiermee ingestemd op verzoek van de raad van Toezicht van het inmiddels verzelfstandigde museum. Dat akkoord was nodig omdat het in de afspraken anders beschreven staat. In eerdere afspraken was gesteld dat er in 2016 al een nieuwe directeur moest komen. Maar de Raad van Toezicht heeft Scheffers de komende jaren nog hard nodig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-03-2016

Inwoners Schouwen-Duiveland tevreden over huishoudelijke hulp

WMO loket gemeente Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duivelanders die via de WMO huishoudelijke hulp krijgen, zijn daar door de bank genomen tevreden over. Dat vertelde Marcel Assink van bureau WMO-support maandagavond voor leden van de gemeenteraad en de WMO-raad. Zijn bureau onderzocht de mate van tevredenheid van de cliënten en ging ook kijken of hun huizen ‘schoon en leefbaar’ waren. De vijf zorgaanbieders die op Schouwen huishoudelijke hulp aanbieden, krijgen gemiddeld 8,6 punten. Voor de kwaliteit van het (poets)werk geven de ondervraagden een 8,3. De huishoudelijke hulpen zelf worden gewaardeerd met een 8,6. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: PZC  14-03-2016

Politie pakt inbrekers op en zoekt getuigen

Aanhouding twitter @wa_schouwen01

De politie heeft vandaag, maandagmorgen, twee inbrekers aangehouden In Brouwershaven. De twee mannen uit Maassluis (19 en 23 jaar oud) worden verdacht van een inbraak aan de Poortdijkstraat. De politie kreeg rond 4.13 uur de melding dat er ingebroken zou zijn bij een wooncomplex. Kort na de melding werd een auto op de Delingsdijk ter hoogte van Serooskerke gecontroleerd. In de auto zaten de twee verdachten. Gezien de omstandigheden, het feit dat een van de verdachten zich niet konden legitimeren en omdat een van de mannen voldeed aan een signalement dat een getuige van een van de inbrekers gaf zijn ze aangehouden. De auto is voor onderzoek in beslag genomen. De verdachten zijn vastgezet. Diezelfde nacht is er ook ingebroken bij een wooncomplex aan de Koning Gustaafweg in Zierikzee. Mogelijk houden beide zaken verband met elkaar. De politie is op zoek naar getuigen van deze inbraken. heeft u iets gezien? Neem dan contact met de politie op via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000. (foto: Twitter @wa_Schouwen01)

bron: WereldRegio  14-03-2016

Bowlster De Weerdt naar Europese finale

Elvira de Weerdt WereldRegio

Elvira de Weerdt, de bowlster uit Zierikzee, is uitgenodigd voor de zevende editie van de ‘Youth Euro Trophy Finals’. In deze Europese eindstrijd, die op 6 mei in het Franse Reims wordt afgewerkt, komen de acht beste bowlsters tussen de vijftien en achttien jaar van het seizoen 2015/2016 tegen elkaar uit. De uitnodiging voor de finale is het resultaat van haar ranking van de door De Weerdt dit seizoen gespeelde toernooien. Op de ranking is ze als zesde geëindigd. ,,En de topacht mag naar de grote finale”, verkondigt De Weerdt blij. ,,Het is een prestatie om trots op te zijn. Echt top. Dit was mijn doel voor dit seizoen.” De negentienjarige De Weerdt (foto) is de eerste Zeeuwse die aan de Youth Euro Trophy Finals meedoet en voor haar zelf is het eveneens de eerste keer. Het komt niet zo vaak voor dat Nederlandse meisjes meedoen aan de Europese finale. ,,Er zijn altijd wel jongens die het halen, maar dit jaar drie meisjes”, vertelt De Weerdt. ,,Het is dus redelijk bijzonder.” Een goede maand voor de Youth Euro Trophy Finals maakt De Weerdt zich op voor de Nederlandse kampioenschappen bij de senioren. Deze zijn zaterdag 9 april in Tilburg. (foto Louis van der Heijden/WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-03-2016

Neptunus treedt op in MFC

Shantykoor Neptunus verzorgt zaterdag 19 maart om 14.00 een optreden in het multifunctioneel centrum in Zierikzee. De zaal gaat om 13.00 uur open en de entree bedraagt drie euro.

bron: WereldRegio  14-03-2016

Delta Sport presteert goed

Chris Leenheer Delta Sport
Delta Sport turner Chris Leenheer (foto) heeft goed gepresteerd tijdens de kwartfinale NK turnen heren in de 1e divisie instap in Tilburg. Met een zevende plaats en 95.75 punten voor de zes turntoestellen kwalificeerde de Zierikzeese inwoner zich voor de halve finale NK. In Tilburg werd ook het tweede gedeelte van achtste finale gehouden en daar verdiende Jur van der Welle (2e divisie instap) een bronzen medaille. Stan de Looze (3e div. pupil) werd knap vijfde in Tilburg. Zowel Van der Welle als De Looze plaatsen zich voor de kwartfinale NK. Sam Groothedde (20e) en Daniek van der Wekken (27e) werden uitgeschakeld. In de 2e voorronde wedstrijd 5 divisie vrouwen in Zundert verdiende Delta Sport turnster Femmie ten Klooster (pupil D3) een tweede plaats op de meerkamp met 50.975 punten. Achter Ten Klooster eindigde haar clubgenoten Maud Brockhus als 5e, Tara Zweedijk als 6e en was er een 10e plaats voor Romany Hanse. Feline Hanse won een bronzen medaille bij de jeugd 1 D3 met 48.000 punten over vier toestellen. Suusje Baart werd in dezelfde categorie 10e. Bij de Pupil D3 eindigde Fabienne Ramondt (5e) en Mila Radecke (6e) net buiten de podium plaatsen. (foto: Delta Sport)
bron: Delta Sport  14-03-2016

Bodacious opent winkel in Zierikzee

Appelmarkt 2 Zierikzee-Monumentenstad.nl

Bodacious fashion accessories store, een boetiekje op d’n Diek in Middelharnis, opent op dinsdag 15 maart een winkel in Zierikzee. De boetiek vestigt zich op de Appelmarkt 2. In het pand zat tot voor kort Beymen kledingreparatie, stomerij, stoffeerderij en gordijnen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  14-03-2016

Buurtwhatsapp voor heel Zierikzee

BuurtWhatsApp plattegrond Zierikzee

Zierikzee-Monumentenstad.nl heeft het initiatief genomen voor een stadsdekkende whatsappgroep. Zierikzee is voor die gelegenheid in 12 aparte buurten ingedeeld. De bewoners van zo’n buurt kunnen zich aanmelden. Binnen de specifieke buurtwhatsappgroep kunnen de deelnemers elkaar waarschuwen voor duistere praktijken in de straat. Lees verder.

bron: PZC  14-03-2016

 

Note redactie Zierikzee-Monumentenstad.nl: 

Helaas heeft PZC zich, voor de inhoud van dit artikel, niet bij ons laten informeren. De BuurtWhatsApp is een eilandelijk initiatief van de gemeente en politie. Wij hebben Zierikzee uitgelicht om voor onze kern, in korte tijd, zoveel mogelijk inwoners te informeren en attenderen op de mogelijkheid om hieraan deel te nemen.

Sigarettenman mogelijk gelinkt aan inbraken

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Afgelopen weken is bij een drietal huishoudens in Zierikzee een onbekende man aan de deur geweest. Deze vraagt meestal om (geld voor) sigaretten. In diezelfde periode is er bij een van deze huishoudens ingebroken. Mogelijk houdt dit verband met elkaar. De politie onderzoekt de zaak en wil graag in contact komen met deze onbekende man. Verder wil de politie graag weten of hij bij meer mensen aan de deur is geweest. Indien dit het geval is neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel 0800-7000. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  14-03-2016

Optreden Schoolband Zierikzee

FiZi de Weverij interieur Zierikzee-Monumentenstad.nl

De Schoolband van het Pontes Pieter Zeeman, ook wel de tostiband genaamd, geeft op zondag 20 maart een optreden in fiZi. Onder leiding van Frans Friederich gaan zij oude en nieuwe hits (o.a Happy van Pharrell Williams) ten gehore brengen, zodat alle jonge talenten, variërend in leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, goed uit de verf kunnen komen. De aanvang is om 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Entree 8 bedraagt euro. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  14-03-2016

Dubbelslag Hootsen op Winter Gruttepikkers

Onder goede tennisomstandigheden heeft Michiel Hootsen op het Winter Gruttepikkers tweemaal toegeslagen. Op de finaledag won de Zierikzeeënaar het mannendubbel en gemengd dubbel 6. Met Werner Boot liet hij in de manneneindstrijd weinig heel van René Flohil en Brian van Geer: 6-0 6-1. ,,Ze speelden een superpot”, reageerde Van Geer. In de mixfinale met clubgenoot Lenneke de Graaf moest Hootsen er ietsje meer energie in stoppen, maar met 6-4 6-1 was het nog overtuigend genoeg tegen Liliana de Kok en Corné Faasse. Een klasse hoger, het gemengd dubbel 5, zegevierden twee andere leden van LTC Zierikzee, René Schimmelpennink en Heidi Lafeber. Ze deden dat met 6-2 6-3 ten koste van de Zierikzeese Mirjam van Splunder en Dion in ’t Veld uit Ouwerkerk. Een paar categorieën lager heeft oud-Zierikzee-voetballer Serge Berrevoets de smaak van de tennissport te pakken gekregen. Op de Nieuwerkerkse smashcourtbanen bereikte hij twee finales in de 8. Waar Hootsen er twee won, greep Berrevoets tweemaal mis. Met Rob Weeber gebeurde dat in het mannendubbel tegen Jacob van Seeters en Peter Krijger en in het ‘mixed’ aan de zijde van Mirjam van Tiggelhoven moest Berrevoets zijn meerdere erkennen in Destiny Bul en Kevin Tam.

bron: WereldRegio  14-03-2016

Kinderkledingbeurs in Pontes Pieter Zeeman

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het eerste weekend van april houdt de stichting Kinderkledingbeurs Zierikzee weer een 2e hands Voorjaars-kinderkledingbeurs. De kinderkledingbeurs wordt gehouden in Pontes Pieter Zeeman aan het Hatfieldpark 1 in Zierikzee. Vrijdagavond 1 april kan de zomerkleding ingeleverd worden van 19.30 uur tot 21.30 uur. Hoeveel mag er door 1 persoon ingeleverd worden? Max: 30 stuks babykleding in de maten 50 t/m 86 en/of max: 50 stuks kinderkleding in de maten 92 t/m maat S. Bij de kleding mogen ook sport en regenkleding, verkleedkleren, sportschoenen, skates, en rij- en kaplaarzen ingeleverd worden en bij de babykleding mogen ook slaap- en draagzakken en zachte schoentjes worden ingeleverd. ,,Wij stellen het zeer op prijs wanneer thuis de kleding nog eens extra op gebreken wordt gecontroleerd en dat de kleding schoon wordt ingeleverd. Uitsluitend personen boven de 16 jaar mogen kleding inleveren,” laat de organisatie weten. Zaterdagochtend 2 April is de verkoop van 10.00 tot 12.00 uur. Het uitbetalen van de verkochte kleding aan klanten vindt plaats van 15.00 -15.30 uur. Niet verkochte kleding kan, na opgave door de aanbieder, beschikbaar gesteld worden aan de Kledingbank in Zierikzee. www.kinderkledingbeurszierikzee.nl of via de facebookpagina. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-03-2016

Keeper Stam stapje dichter bij EK beachhandbal

Micha Stam Handbal WereldRegio

Micha Stam zit nog steeds bij de Nederlandse selectie voor het EK beachhandbal dat in de zomer van 2016 in Portugal wordt afgewerkt. De vijftienjarige doelman van Delta Sport kreeg dit zondag te horen. Voor het Europees kampioenschap heeft nog een selectiemoment plaats. Stam (op foto in gele shirt) is dus nog niet zeker van een plaats in Oranje onder zestien jaar. Het eerste mannenteam van de Zierikzeese club van Stam verloor zondag een competitiewedstrijd in de hoofdklasse D. In Etten-Leur was Internos met 28-24 net wat sterker. ,,Net als vorige week speelden we een goede wedstrijd”, sprak coach Jan Groenendijk, ,,maar we kwamen net tekort in de afwerking.” Zijn team kwam driemaal terug van drie à vier goals tot een doelpunt verschil. ,,Een paar keer hadden we de kans op de gelijkmaker, maar hadden we niet het geduld op een goede doelpoging.” Doelpuntenmakers Delta Sport: Koen de Bruijn, Brendan Meulmeester 6, Thijs van Splunder 4, Kevin Meulmeester, Tim Vleeshouwer 3, Aron Groenendijk 2.  (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-03-2016

Schouwen-Duiveland zegt gemeentelijke belangenclubs niet op

Geld Zierikzee-Monumentenstad.nl

Hoewel het een jaarlijkse besparing van ruim zestig mille oplevert, geven B en W van Schouwen-Duiveland hun lidmaatschappen van belangenverenigingen niet op. Met de bedoeling verder te bezuinigen laat de gemeenteraad onderzoeken wat de kerntaken van de gemeente zijn en wat daar voor nodig is. Daarvoor zijn in elk geval lidmaatschappen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) en van de P10, de club van plattelandsgemeenten nodig, laten B en W de raad weten. Via deze organisaties worden kennis en ervaring uitgewisseld, verdedigen B en W hun standpunt. Lees verder.

bron: PZC  13-03-2016

Mogelijk meer statushouders naar Schouwen-Duiveland

Gemeente Schouwen-Duiveland logo

Schouwen-Duiveland gaat mogelijk meer statushouders huisvesten dan de gemeente verplicht is. B en W vinden het eiland niet geschikt voor een asielzoekerscentrum. In plaats daarvan zou Schouwen, naar Thools voorbeeld, vrijwillig 10 procent meer asielzoekers met een verblijfsvergunning kunnen huisvesten. “Hiermee trekken gemeenten de overvolle asielzoekerscentra leeg”, lichtte wethouder Cees van den Bos zaterdag toe. Schouwen-Duiveland moet de komende maanden 40 statushouders onderbrengen.  Lees verder.

bron: PZC  13-03-2016

MZC’11 met hangen en wurgen naar punt

MZC'11 WereldRegio

Wie van de toptwee uit de tweede klasse E, MZC’11 of FC Axel, kan het meest tevreden terugkijken op de negentiende speeldag? De feiten en verhalen op een rij en oordeel of concludeer zelf. De twee fusieclubs, op eenzame hoogte wat hun voorsprong op de rest betreft, speelden beiden met 2-2 gelijk. FC Axel deed dat (knap) na een 2-0-achterstand bij De Meeuwen, de ploeg die vorige week tegen MZC’11 eveneens met 0-2 voorkwam maar er vervolgens in de tweede helft nog vijf om de oren kreeg. MZC’11 verspeelde zaterdag op sportpark Den Hogen Blok tweemaal een voorsprong: 1-0 en 2-1 en moest na de 2-2 een goede twintig minuten zonder Matthijs Hage (tweemaal geel) verder. Leg deze twee wedstrijden naast de ontmoetingen van voor de winterstop: toen won FC Axel met 3-0 van De Meeuwen en speelde MZC’11 met 0-0 gelijk in Goes. Dit is nog steeds de enige wedstrijd waarin de Zierikzeese ploeg onder leiding van Alexander van Keulen dit seizoen niet scoorde. En in de return lukte het twee keer. Is het tweede gelijkspel van SSV’665, het eerste puntenverlies van MZC’11 op eigen veld in het seizoen 2015/2016, dan een verloren punt? Concludeer zelf. Dat deed MZC’11-aanvoerder Freek Torensma ook. ,,Uiteindelijk zijn we blij met een punt. We hebben veel achter elkaaar gewonnen”, doelde hij op zeven opeenvolgende zeges, ,,en de laatste twee weken zijn we aardig weggekomen. Dit zit er een keer aan te komen.” Zijn voormalige trainer en de huidige SSV’65-coach, Marco Groeneveld, was vooraf blij geweest met een punt. ,,Nu overheerst, zeker na de tweede helft, dat er wel wat meer in had gezeten. We kunnen ook met 3-1 achter staan bij rust, maar in de tweede helft zijn wij de baas.” Om ook deze twee uitspraken weer in perspectief te zitten, nog een keer terug naar de 0-0 in Goes. Toen zei Torensma dat er wel wat meer in had gezeten en toen kneep Groeneveld in zijn handjes met het punt. Wat dat betreft zijn MZC’11 en SSV’65 na hun onderlinge ontmoeting qua treffers en uitspraken volledig in evenwicht. Niettemin had SSV’65 MZC’11 flink veel pijn kunnen doen in de strijd om het kampioenschap met FC Axel. In de eerste helft leek er allemaal niet zo gek veel aan de hand voor MZC’11. Na de 1-0 van Torensma kwam SSV’65 snel erna op gelijke hoogte dankzij een verkeerde inschatting van verdediger Mike de Voogd, maar werd het ook snel daarna 2-1 door Ingmar Quist via een snelle uitbraak. Tussen de 1-1 en 2-1 behoedde MZC’11-doelman Jurgen Schoenmakers zijn ploeg voor de 1-2. Na de 2-1 werd MZC’11 wat slordiger en kwam SSV’65 wat beter in haar spel. Dit leidde tot weer een goede kans voor de Goesenaren maar wederom dito redding van Schoenmakers en de slordigheid was er debet aan dat de thuisploeg vergat de 3-1 te maken. ,,Net voor rust hadden we misschien de 3-1 moeten maken”, beaamde Torensma. ,,Dat was wel lekker geweest.” In de tweede helft liep het bepaald niet lekker bij MZC’11. Het ging met hangen en wurgen, bevestigde Torensma. ,,SSV’65 speelde goed positiespel. We kwamen er niet echt uit, ook niet met elf man. Ze staan derde. Het is geen verkeerde tegenstander.” Groeneveld: ,,Na rust hebben we er voor gekozen de bal sneller diep te leggen zodat zij achteruit moesten. Dat is gelukt. We wilden er een harde wedstrijd van maken, maar dat was niet nodig”. De tactiek resulteerde al snel in 2-2 – vlak voor de gelijkmaker leek Ramon Janson op weg naar de derde maar hij speelde de bal te ver voor zich uit – en daarna volgden nog eens twee kansen voor SSV’65. Na de rode kaart (Groeneveld: ,,Een beetje ongelukkig”) van Hage was het helemaal alle hens aan dek voor MZC’11. De ploeg kreeg veel corners te verwerken maar eigenlijk deed SSV’65 daar te weinig mee. Een laatste grote kans van SSV’65 werd op de doellijn door Ingmar Quist gekeerd. ,,Als er iemand recht op de zege had, waren wij het”, sprak Groeneveld. ,,Sec waren de beste kansen voor ons.” De beste kans op de titel is, ook na de twee gelijke spelen in Zierikzee en Zoutelande, voor MZC’11. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-03-2016

Joziasse onderuit in eerste ronde NK

Finn Joziasse 2012 Richard van Loon

Finn Joziasse heeft weinig plezier beleefd aan de nationale indoortenniskampioenschappen tot en met zestien jaar. De Zierikzeese speelster verloor in de eerste ronde op de banen van het Rotterdamse Victoria met tweemaal 6-2 van Anna Brinkman Adsaria. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  12-03-2016

Naar ziekenhuis door koolmonoxide

Ambulance arts Zierikzee-Monumentenstad.nl

Vanmiddag, zaterdagmiddag, werden rond half twee de hulpdiensten opgeroepen voor een koolmonoxide-meting aan het Gat van West Noord Westen in Zierikzee.Ter plaatse ging de koolmonoxide meter van een huisarts af en die heeft daarop de brandweer en een ambulance gealarmeerd. De brandweer heeft ter plaatse met perslucht op metingen verricht naar de aanwezigheid van koolmonoxide. Nadat het veilig was kon het ambulance personeel een persoon controleren die in de woning aanwezig was.

Er is 1 persoon met koolmonoxide vergiftiging naar het ziekenhuis vervoerd. Na een half uurtje konden de hulpdiensten weer retour. (bron AS Media/foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl))

bron: WereldRegio  12-03-2016

Schouwse monumenten volgens B en W voldoende beschermd

De Adelaar Oude Haven Zierikzee-Monumentenstad.nl

De status ‘gemeentelijk monument’ voegt niets toe aan de bescherming die de aanwijzing van ‘beschermd stads- of dorpsgezicht’ al biedt. Dat melden B en W in antwoord op raadsvragen van Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD). De partij stelde eerder voor de gemeentelijke monumentenlijst te herzien. Eigenaren van monumentale panden mogen dan zelf beslissen of ze op de lijst willen blijven. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  11-03-2016

Meningen verdeeld over coffeeshop bij Zeelandbrug

Zeelandbrug restaurant Zierikzee-Monumentenstad.nl

Een coffeeshop aan de rand van Zierikzee? Ach, waarom niet. Zegt de een. En dan zeker met je wazige kop over de Zeelandbrug? Zegt de ander. Onder de Beuze staan vier jongens in het zonnetje. Ze draaien een shagje. “Chill toch, voor mensen die anders naar Goes moeten”, zegt Jari over het plan van een coffeeshop in Zierikzee. Wessel weet het zo net nog niet. “Je hoeft in Zierikzee maar in je vingers te knippen en je hebt alles wat je maar wil. Een coffeeshop is hier niet nodig.” “Ik heb liever geen coffeeshop”, zegt een man die het Havenplein oversteekt. “Maar ik ben huisarts. Ik heb in mijn eigen praktijk gezien wat drugs met mensen doet. Met kinderen. Er zijn er maar weinig die hun gebruik tot het weekend kunnen beperken.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  11-03-2016

Plein Montmaertre ademt ambiance

Plein Mont Maertre Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het is officieel. Het nieuwe plein tussen de Maarstraat en de Beddeweeg in Zierikzee is vandaag tot Montmaertre gedoopt. Geen Zeeuwse verbastering van het beroemde kunstenaarsplein in Parijs, bezwoer cultuurwethouder Jacqueline van Burg bij de openingshandeling. Het is zoals het ooit in oud-Frans ook werd geschreven, had de wethouder op haar beurt van gemeente-archivaris Huib Uil begrepen. Onder grote publieke belangstelling klom Van Burg op een huishoudtrap om het breiwerk rond het naambordje te verwijderen. En zoals bij de meeste breiwerken die te snel worden uitgehaald, liep ook deze draad vast en restte weinig anders dan de onthulling toch maar in één vlugge handeling te volbrengen. Lees verder. Bekijk hier de video. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  11-03-2016

Reis door de chakra’s in Zierikzee

Anita Flikweert van praktijk Ayni en Ina Korenhof van Prana Bodhi verzorgen vanaf donderdag 17 maart in Zierikzee de cursus Reis door de chakra’s. De verschillende kwaliteiten van de chakra’s, zowel fysiek als geestelijk, worden toegelicht. Ook ervaren en leren de deelnemers wat kunnen zij doen om op alle gebied het gevoel van welbevinden te verhogen. Bijbehorende edelstenen komen ook aan bod. De cursus vindt tussen 19.30 en 22.00 uur plaats bij Praktijk Ayni Zierikzee. In totaal zijn er zeven bijeenkomsten, verdeelt over zeven maanden. Meer informatie en aanmelden kan bij Anita Flikweert: www.praktijk-ayni.nl of telefoon 06-30811534.

bron: Ons Eiland  11-03-2016

Politieonderzoek naar diverse hennepkwekerij en –stekkerijen

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Vrijdagmorgen zijn in twee loodsen aan de Argon goederen die dinsdagavond jl. in beslag zijn genomen door een bedrijf opgehaald. Het gaat om ongeveer twee grote vrachtwagen vol met goederen bestemd voor de hennepteelt. De spullen, zoals meststoffen, potgrond, vijverfolie en filters zijn in beslag genomen in een groot onderzoek naar henneptelers. Dinsdagavond jl. zijn in Bergen op Zoom en Roosendaal twee mannen en vier vrouwen aangehouden. Deze mensen zitten nog vast. Vervolgens is beslag gelegd op de goederen in de loodsen in Oud-Gastel. Deze spullen zijn vrijdagochtend opgehaald. Hoofdrolspelers Het onderzoek is in 2015 gestart toen bleek dat steeds dezelfde mensen betrokken waren bij verdachte situaties in Zeeuws-Vlaanderen en bij hennepkwekerijen in het Oosterscheldegebied. Dinsdag werden twee hoofdrolspelers, namelijk een 35-jarige vrouw uit Goes en een man (49) uit Bergen op Zoom aangehouden. Tevens werden in de kwekerij aan de Nobellaan in Bergen op Zoom drie knipsters uit Bergen op Zoom (38 en 39 jaar) en uit Roosendaal (21 jaar) aangehouden. Tot slot in de buurt van de loodsen aan de Argon nog een inwoner uit Bergen op Zoom (43 jaar). Resultaat Tijdens het politieonderzoek werden de afgelopen maanden reeds enkele hennepkwekerijen in woningen in Doetinchem, Dordrecht en nog vijf woningen in de provincie Zeeland opgerold. Verder werden twee grote hennepkwekerijen en -stekkerijen aangetroffen en geruimd, namelijk in een loods op het industrieterrein in Zierikzee en de loods aan de Nobellaan in Bergen op Zoom. Huiszoekingen Dinsdag en woensdag heeft de politie onderzoeken ingesteld in woningen in Bergen op Zoom, Goes en Kapelle. Hierbij zijn onder andere geld, computerapparatuur en telefoons in beslag genomen. Deze goederen worden de komende periode nader onderzocht. Vervolgonderzoek Behalve overtredingen van de Opiumwet richt het onderzoek zich ook op het voeren van een criminele organisatie en het witwassen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  11-03-2016

‘Nieuwe eigenaar voor restaurant Zeelandbrug’

Zeelandbrug restaurant Zierikzee-Monumentenstad.nl

De eigenaar van de Goese coffeeshop High Life zou het voornemen hebben een coffeeshop te willen starten in het oude restaurant de Zeelandbrug.Dat meldt de PZC op haar site. Het restaurant dat al geruime tijd te koop staat, zou hiermee een nieuwe bestemming krijgen. Overigens is het maar zeer de vraag of er een coffeeshop komt, want de gemeente ziet dat niet zitten. Wethouder Cees van den Bos heeft dat onlangs nog eens duidelijk gesteld in een discussie over drugsgebruik onder jongeren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  11-03-2016

De Pupekop uitgeroepen tot winkel van NIX

de Pupekop Nix Ons Eiland

Wie van de drie is 25 jaar? Deze vraag stond woensdag centraal bij De Pupekop in Zierikzee. De ‘Tour van NIX’ deed de zaak van Jacolien en Jaap de Meij aan. “Ineens stond een team van NIX18 hier in de winkel om samen met onze klanten de levende leeftijdsquiz te spelen. We moesten inschatten wie van de drie 25 jaar was. Dat blijft lastig, want rimpels hebben die jongens en meiden nog niet.” De Tour van Nix is een initiatief van de samenwerkende tabaks- en gemakswinkels, waarmee aangesloten wordt op de landelijke NIX18-campagne: geen alcohol en tabak onder de 18. Hoewel Jacolien en Jaap de 25-jarige er niet uithaalden, werden ze wel beloond met de oorkonde ‘Winkel van NIX’. Want bij De Pupekop doen ze altijd de leeftijdscheck, omdat iemands leeftijd inschatten moeilijker is dan op het eerste gezicht lijkt! Bij De Pupekop vragen medewerkers altijd naar een ID als zij er niet zeker van zijn of een jongere die tabak wil kopen al 25 is. “Zo voorkomen we dat we onbedoeld toch sigaretten verkopen aan iemand die nog geen 18 is,” vervolgen Jacolien en Jaap. “Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 niet roken en willen natuurlijk ook geen boete riskeren. Die kan wel oplopen tot 4.500 euro.” Jacolien en Jaap hangen met trots hun oorkonde ‘Winkel van NIX’ op. Ze zijn overigens niet de enige die werd verrast door de Tour van NIX. Ook onder andere Cigo Sima in Goes, Primera Vlissingen en Primera Burger in Middelburg mogen zich sinds deze week ‘Winkel van NIX’ noemen. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  11-03-2016

FiZi vertoont Francofonia over cultuurvernietiging

FiZi de Weverij interieur Zierikzee-Monumentenstad.nl

Filmtheater fiZi in Zierikzee laat weten graag in te spelen op de eigen en algemene actualiteit. Die eigen actualiteit betreft de grote belangstelling voor de film ‘The lady in de van’ van Nicholas Hytner met in de hoofdrol Maggie Smith. Die toeloop is aanleiding voor een extra voorstelling van deze film op woensdag 16 maart om 20.00 uur. Met het programmeren van de film ‘Francofonia’ van de Russishe regisseur Aleksandr Sokurov vraagt fiZi aandacht voor een algemeen actueel onderwerp: de verwoesting van kunstschatten, zoals de vernietiging van historische tempels in Palmyra in Syrië door Islamitische Staat. ‘Francofonia’ toont hoe in de Tweede Wereldoorlog kunstwerken uit het Louvre in Parijs werden verstopt in kastelen. Dat gebeurde met medeweten van nazi-officier Wolff-Metternich. De film vraagt vooral aandacht voor de waarde van kunst en de noodzaak van musea. Te zien in fiZi op ma 14, za 19 en di 22 maart. ‘Francofonia’ wordt op 19 en 22 maart ingeleid door Ali Pankow. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  11-03-2016

Nieuwe bestemming oude hockeyvelden

De oude hockeyvelden van HSD op sportpark Bannink liggen er nog groen en verlaten bij. Nog, want er liggen bij de gemeente Schouwen-Duiveland plannen voor een nieuwe (sport)bestemming. Het plan idee is ingediend door een sportvereniging die in Goes en Vlissingen ook locaties heeft om de sport te beoefenen. Een locatie in Zierikzee zorgt zo voor een betere Zeeuwse spreiding. Om welke sport het gaat, staat vrijdag in de papieren editie van WereldRegio. Meer sportnieuws in de uitgave van morgen gaat over nieuwe ontwikkelingen bij FC de Westhoek. Een van de betrokkenen zegt hierover: ,,Hoe onzekerder de situatie, hoe groter de kans is dat spelers hun heil elders zoeken. We moeten er nu een draai aangeven en een goede structuur neer zetten”.

bron: WereldRegio  10-03-2016

ARM-27 ging kopje onder maar het lek is weer even boven

ARM27 Oude Haven Zierikzee-Monumentenstad.nl

De ARM-27 drijft weer. De 84 jaar oude hoogaars zonk woensdagmiddag naar de bodem van de Museumhaven in Zierikzee. Het lekke schip wordt met drie pompen drijvende gehouden. De grootste pomp was uitgevallen, vertelt stichtingsvoorzitter Jaap Verwest. “En die twee kleintjes redden het niet alleen.” Bij laag water vanochtend lag de verzwaarde ARM nog keurig op z’n buik en werd het schip leeggepompt. “Zo blijft hij weer even drijven, hopen we. We wachten nog steeds op het verlossende telefoontje uit Spakenburg, dat ze het schip komen ophalen.” De botterclub uit het vissersdorp kan de ARM-27 voor 1 euro kopen en wil het laten opknappen in de eigen werkplaats. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  10-03-2016

Feestje voor jubilerende echtparen

Gemeentehuis Zierikzee-Monumentenstad.nl

Op donderdag 17 maart wordt een feestelijke middag georganiseerd voor alle Schouwen-Duivelanders die de afgelopen tijd 50 jaar waren gehuwd.De bijeenkomst vindt plaats in burgerzaal van het gemeentehuis. Het is inmiddels een traditie om alle inwoners die hun gouden bruiloftsfeest hebben gevierd een gezamenlijke feestmiddag aan te bieden. Er zijn 125 echtparen uitgenodigd. 53 echtparen zijn daadwerkelijk aanwezig. (foto: Zierikzee-Monumententenstad.nl)

bron: WereldRegio  10-03-2016

PSV-directeur Gerbrands naar Schouws sportgala

De organisatie van de eilandelijke sportverkiezing heeft Toon Gerbrands als gastspreker gestrikt. Het sportgala over het jaar 2016 is vrijdag 3 februari 2017. De 58-jargie Gerbrands is sinds juli 2014 algemeen directeur van PSV en zag de club uit Eindhoven het afgelopen seizoen landskampioen worden. Voor zijn aanstelling bij PSV had de oud-volleybalcoach succes bij AZ met een landstitel, KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal.

bron: WereldRegio  10-03-2016

Total make-over in Zierikzee overrompelt Belgische Ciska

Imago logo

Haar kleurtype is ‘contrasterend winter’ en met een passend vestje, nieuw kapsel en mooie make-up staat er een vrouw van jewelste. Ciska (34) uit het Belgische Waarschoot werd donderdag in de watten gelegd door een clubje Schouwen-Duivelandse ondernemers. “Ik ben helemaal overrompeld, maar dit is erg leuk.” Vriendin Mariël Boucherie uit Veere meldde Ciska aan voor een ‘total make-over’ van het Zierikzeese bedrijf Imago, kleurrijk en stijlvol. Lees verder.

bron: PZC  10-03-2016

Achter schaakkoploper Spiegels is het wel spannend

Schaak Schaken wit Zierikzee-Monumentenstad.nl

De titelstrijd op zich is bij schaakvereniging Zierikzee niet spannend meer. Sjaak Spiegels staat een straatlengte voor en wint zijn partijen als vanzelfsprekend. Het gevecht om de overgebleven medailles daarentegen wordt steeds leuker. Nu verloor de op de tweede plaats staande Kees van den Nieuwendijk van een plotseling weer in vorm zijnde Jac Weeland. En let op Kees Bimmel. Sinds begin januari verloor hij niet meer en staat na een eventuele zege in de volgende ronde bij de top drie. Martin Krijger keek vreemd op toen Fokko Baakman in een ogenschijnlijk rustige stelling een paard tegen twee pionnen offerde om de koningsstelling open te breken. Krijger sloot vervolgens het centrum af en dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen allemaal. Dat liep het dus wel. Baakman speelde zijn overgebleven paard in drie zetten om naar de koningsvleugel wat eigenlijk de aanzet was tot de winnende aanval. Krijger restte niets anders dan een afleidingsaanval op de andere vleugel. Baakman schrok, en waar alle omstander al rekening hielden met de winnende damezet speelde Baakman voorzichtig zijn zwarte loper. Krijger kon nog net de verschrikkelijk aanval onderbreken en won de partij alsnog. Jac Weeland verraste Kees van den Nieuwendijk met een onbekend maar levensgevaarlijk gambiet. Hij offerde hiermee tijdelijk een pion maar kreeg er een mooie aanval voor terug. Toen Van den Nieuwendijk te optimistisch met zijn g-pion naar voren ging werd een paard van hem gepend. Het stuk ging verloren en wit kon opgeven. In een aangenomen damegambiet Zette Marnix den Boer wat te optimistisch de damevleugel van Kees Bimmel onder druk. Bimmel kon de agressieve loper makkelijk verjagen wat hem tempovoordeel opleverde. Toen De Boer ook nog eens lang rokeerde liet Bimmel zien waarom hij inmiddels zo hoog op de ranglijst staat. Met een sterk centrum zette hij een vernietigende aanval op die hij bekroonde met een mooie matcombinatie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-03-2016

Reisburo Van Oeveren nummer één van Zeeland

Van Oeveren personeel WereldRegio

Vakblad TravMagazine heeft Reisburo van Oeveren in Zierikzee uitgeroepen tot provinciaal winnaar van de verkiezing Reisretailbedrijf van het Jaar 2016. Het bedrijf mag zich vanaf nu profileren als beste reisretailbedrijf van Zeeland. TravelXL Reisburo van Oeveren dingt samen met de overige winnaars in Nederland mee naar de landelijke titel. De felbegeerde titel ‘Beste Reisretailbedrijf van het Jaar 2016’ wordt bekend gemaakt tijdens een gala-avond in het College Hotel te Amsterdam. De verkiezing Reisretailbedrijf van het Jaar is een initiatief van vakblad TravMagazine en heeft tot doel een bijdrage te leveren aan het voortdurende proces van kwaliteitsverbetering. Reisretailbedrijven nemen op vrijwillige basis deel aan de verkiezing en krijgen na afloop een rapportage over hun deelname toegestuurd, opgesteld door training- en adviesbureau InCompany, dat ook de beoordeling tot aan de heeft vakjury verzorgd.

bron: WereldRegio  09-03-2016

Wethouder onthult naambord plein

Sinds eind vorig draagt het plein op de hoek van de Maarstraat en Beddeweeg in Zierikzee de naam
“Plein Montmaertre”. Het bord met deze nieuwe naam wordt vrijdag 11 maart om 16.00 uur door initiatiefneemster Inge de Groot en wethouder Jacqueline van Burg officieel onthuld.

bron: WereldRegio  09-03-2016

Van den Bos installeert eerste AED-kast

AED Hart Veilig Wonen logo

Op woensdag 16 maart om 16.00 uur installeert Wethouder Cees van den Bos de eerste AED kast van het AED netwerk Schouwen-Duiveland in de HEMA in Zierikzee. Daarmee werkt het eilandelijk Rode Kruis samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan een hartveilig Schouwen-Duiveland, zowel voor de inwoners als voor haar gasten. Hartveilig Schouwen-Duiveland Het Rode Kruisproject hartveilig Schouwen-Duiveland is in 2015 met steun van de gemeente van start gegaan. Het doel is het bouwen van een netwerk van voldoende beschikbare AED’s en getrainde vrijwilligers. Het doel is dat in iedere kern tenminste één AED 24 uur per dag op een centrale plaats beschikbaar is. Daarnaast zijn vrijwilligers nodig die bij een hartstilstand van een inwoner of gast in actie te kunnen komen. De teller staat nu op bijna driehonderd vrijwilligers. Zij staan geregistreerd bij Hartveilig Wonen en ontvangen een oproep als bij hun in de buurt de 112 centrale is ingeschakeld voor een slachtoffer met hartproblemen. In 2015 was dat in Schouwen-Duiveland achtentwintig keer het geval.

bron: WereldRegio  09-03-2016

Relaxed: met een matrasje naar het ligconcert

Sandra en Jeroen van Veen affiche

Het pianistenduo Sandra en Jeroen van Veen geeft komende zondag een ligconcert in de Nieuwe Kerk in Zierikzee (15.00 uur). Neem uw matrasje of zitzak mee, zegt pianist Jeroen van Veen. Maak een afspraak met uw buurman of buurvrouw. Dat je elkaar aanstoot als er snurkgeluiden klinken. Een ligconcert: u bedoelt dat letterlijk, luisteraars liggen op de vloer van de concertzaal. Jeroen van Veen: ,,We geven nu zo’n tien jaar ligconcerten.Het idee is bij mij al heel jong ontstaan. Mijn moeder gaf pianoles. Ik ontdekte dat ik liggend onder de vleugel de beste plek had om te luisteren. Waarom zou je op een stoel zitten? Ik hoor het vaak van mensen uit het publiek, als ze na afloop een cd kopen: nu ga ik thuis lekker op de bank liggen luisteren. We hebben bij dit soort concerten ook een lichtplan ontwikkeld. Het licht kleurt mee met de muziek. Zo krijg je een totaalbeleving, heel meditatief.” Lees verder.

bron: PZC  09-03-2016

Laserbehandeling vergrote prostaat nu ook mogelijk in Victoriakliniek

Victoria Kliniek logo

Laserbehandeling van een vergrote prostaat is voortaan ook mogelijk in de Victoriakliniek in Zierikzee. Daarmee wordt deze behandelmethode nu in heel Zeeland aangeboden en dat is volgens uroloog Mike Forouzanzar van Zeelandcare en het ADRZ ‘vrij uniek’. In veel ziekenhuizen en behandelcentra is de gangbare methode een operatie waarbij het vergrote prostaatweefsel wordt weggeschraapt. Lees verder.

bron: PZC  08-03-2016

D66 en PvdA willen begraven op Schouwen snel duurder maken

Begraafplaats Zierikzee-Monumentenstad.nl

D66 en PvdA willen begraven op Schouwen-Duiveland snel duurder maken zodat er geen gemeenschapsgeld meer bij hoeft. Met de nieuwe tarieven die burgemeester en wethouders willen invoeren, wordt 70 procent van de kosten gedekt. Van PvdA en D66 mag dat percentage snel omhoog. “Het idee hierachter is dat ongeveer de helft van de inwoners voor begraven kiest, maar iedereen daar aan mee moet betalen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  08-03-2016

Paaslezingen in Zierikzee

Margreet Leijdekker verzorgt op maandagavond 14 en 21 maart en op woensdagmiddag 16 en 23 maart een Paaslezing aan Weststraat 9 in Zierikzee. Leijdekker vertelt de verhalen van Palmzondag en de intocht in Jeruzalem, het laatste avondmaal, de kruisiging, de nederdaling ter helle en de opstanding aan de hand van dia’s en brengt deze in verband met beeldende kunst uit West-Europa, waar een enorme verscheidenheid aan symboliek verwerkt is. De lezing vindt op de maandagen plaats van 20.00 tot 22.00 uur en op de woensdagen van 14.00 tot 16.00 uur. De kosten voor een serie van twee bijeenkomsten bedragen 25 euro, inclusief thee en koffie. Aanmelden kan via 0111-415317 of 0111-417839.

bron: Ons Eiland  08-03-2016

Bewaakte fietsenstalling Zierikzee komt later

Fietsen Mol Zierikzee-Monumentenstad.nl

De bewaakte fietsenstalling in het centrum van Zierikzee wordt pas na de zomer geopend. Dat antwoordt wethouder Ad Verseput op vragen van de PvdA. Er is een ontwerp dat aan de winkeliersvereniging wordt voorgelegd, zei Verseput. De vereniging bepaalt ook waar de stalling wordt gebouwd. De exploitatie gebeurt door De Zuidhoek. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  08-03-2016

De Roompot komt weer thuis in Zierikzee

Vic Verlinden Omroep Zeeland

De Vlaamse duiker Vic Verlinden heeft dinsdag zijn Roompotcollectie overgedragen aan het Stadhuismuseum in Zierikzee. Het gaat om honderden voorwerpen die zijn gevonden in het wrak van De Roompot, een Oostindiëvaarder die voor de Zeeuwse kust gezonken is. In 1992 is er voor het eerst op De Roompot gedoken. Waarschijnlijk is het schip ‘bloot’ komen te liggen door de veranderende stroming voor de Walcherse kust. De Vlaamse duikers die het maagdelijke wrak vonden, wisten dat het om De Roompot ging omdat ze de scheepsbel vonden waar duidelijk de naam en de herkomst van het schip op vermeld stond. Verlinden heeft in de loop van de tijd verschillende duiktochten ondernomen en haalde allerlei voorwerpen naar boven. Een groot en een klein peillood, een gradenboog, de ring van de stuurman, de koperen scheepstoeter en de scheepsbel zijn onder andere door hem boven water gehaald. Conservator Veronica Frenks van het Stadhuismuseum sprak met Verlinden in België. “Een zeer sympathieke man met veel gevoel voor historie kwam me in alle opzichten tegemoet. Hij is geen pure schattenjager, hoewel zijn huis vol staat met prachtige vondsten. Verlinden is vooral duiker, maar zeker ook liefhebber van de verhalen die hij opduikt. Daar vinden we elkaar”, zegt de conservator over Verlinden. Bij het vertrek vertelde de duiker dat hij de Roompotcollectie bij het Stadhuismuseum wil onderbrengen. “Dat drong niet tot me door,” zegt Frenks. “Een week later was ik er weer om het vervolg van het verhaal te horen en foto’s te maken. Het is echt waar, hij wil De Roompot weer naar de thuishaven Zierikzee brengen.” Bekijk hier de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  08-03-2016

Eerste prijs voor Pontes-koks

Pontes Pieter Zeeman Zierikzee-Monumentenstad.nl

De leerlingen consumptief van Pontes Pieter Zeeman hebben dinsdagmorgen de eerste prijs in de wacht gesleept tijdens de kookwedstrijd van het Foodlab in Goes. Een flinke opsteker voor de scholieren, die het er eerder minder goed vanaf brachten. De leerlingen werden begeleid door kok Kees Visser uit Zierikzee. De achterliggende periode hebben ze veel geleerd onder de vlag van de Zilte Academie. Voorzitter Marianne Ketting laat desgevraagd weten erg blij te zijn. ,,Dit is een opsteker voor de jongeren. Belangrijk dat de school dit vasthoudt en doorgaat.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-03-2016

Vijfhonderd bezoekers voor (eerste) banenmarkt

De Zuidhoek Zierikzee-Monumentenstad.nl

De banenmarkt in de kantine van de Zuidhoek in Zierikzee lijkt met vijfhonderd bezoekers voor herhaling vatbaar. Het was zeker acht jaar geleden dat er een banenmarkt was op Schouwen-Duiveland. De Zuidhoek pakte het weer op. Belanghebbenden werden persoonlijk aangeschreven. Het is (nog) niet duidelijk hoeveel mensen er ook daadwerkelijk succes geboekt hebben tijdens de markt. Bekeken wordt over de markt ook volgend jaar weer gehouden gaan worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-03-2016

Eisen Rijkswaterstaat bemoeilijken aanleg wal

Geluidswal Kanterlaan Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het pakket aan eisen dat Rijkswaterstaat stelt aan de geluidswal langs de N59 ter hoogte van de Zierikzeese wijk Malta bemoeilijkt het proces. De wijk kreeg de gemeenteraad vorig jaar november aan haar zij. De raad maakte geld vrij om een geluidswal aan te leggen, nadat de groenstrook was weggekapt. Maar er na een half jaar is nog geen beweging in de wijk. Op vragen van PvdA-raadslid Petri d’Anjou laat wethouder Jacqueline van Burg weten dat zij eind maart begin april meer duidelijkheid over de voortgang verwacht. De wijk wil voor de zomer een oplossing, omdat dat het verkeer weer sterk gaan toenemen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-03-2016

Koningsdag Zierikzee loopt sponsoring mis door winkeliers

Stichting Koningsdag logo

Wethouder Ad Verseput probeert de ondernemers van Zierikzee zo ver te krijgen dat zij de stichting Koningsdag sponsoren. Dat werd maandagavond duidelijk in de raadscommissie Openbare Ruimte. De stichting kwam daar met het verhaal dat de winkeliers niet willen meebetalen aan het feest op woensdag 27 april. “Iedereen zegt: klop maar aan bij de Biz. Die betaalt alles,” klaagde stichtingsvoorzitter René Berrevoets. Lees verder.

bron: PZC  07-03-2016

Zeeuwse gemeenten gedogen mengvormen horeca en detailhandel

Gemeente Schouwen-Duiveland logo

Een glas champagne drinken bij het passen van je trouwjurk of het kookboek kopen van de chef in het restaurant waar je net hebt gegeten. Het zijn dingen die volgens de wet niet mogen, maar die de burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland een jaar lang willen gedogen. Lees verder.

bron: PZC  07-03-2016

PostNL haalt 22 brievenbussen weg op Schouwen-Duiveland

Postbus Zierikzee-Monumentenstad.nl

Tegenwoordig corresponderen we liever via het internet dan via de post. En daarom haalt PostNL 22 brievenbussen weg op Schouwen-Duiveland. PostNL houdt als nieuwe maatstaf dat de afstand tot een bus maximaal één kilometer mag zijn. Dat is nu nog 500 meter. Dat nieuwe beleid heeft vooral gevolgen voor Zierikzee. PostNL haalt daar vier bussen weg in de wijk Poortambacht en nog eens vier in het centrumgebied. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  07-03-2016

Oud-Zierikzeeënaar start actie vertrek Samsom

PvdA logo

Oud-Zierikzeeënaar Gerard Bosman is een actie gestart om Diederik Samsom te laten vervangen als leider van de Partij van de Arbeid.Het is de tweede keer in korte tijd dat er vanuit de partij gepoogd wordt een nieuwe man of vrouw aan het roer te krijgen. Bosman is tegenwoordig actief voor de PvdA in Ridderkerk. op Schouwen-Duiveland zat hij in het bestuur van de partij en was ook geruime tijd columnist van WereldRegio. Op de site Linksom! heeft Bosman aangegeven waarom Samsom het veld moet ruimen: ,,Het komt vaker voor dat Diederik Samsom met een plan komt, maar dat even later dat plan worden ingetrokken door de druk van VVD. Afgelopen donderdag zagen we het weer. Samsom kwam met een plan voor een luchtbrug om een maand lang 400 vluchtelingen per dag vanuit Turkije naar Europa te brengen. Een menselijk en humaan plan gezien de erbarmelijke omstandigheden waaronder vrouwen en kinderen in de overvolle vluchtelingenkampen verblijven. Maar eind van de dag moest Samsom weer zijn plan intrekken door de druk van VVD. Dit is zeer schadelijk voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen van PvdA.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-03-2016

Tour van NIX doet Zierikzee aan

Tour van NIX Zierikzee

Wie maakt kans op oorkonde ‘Winkel van NIX’? Op woensdag 9 maart doet de landelijke Tour van NIX Zierikzee aan. Wie van de drie is 25 jaar? Die vraag staat centraal bij de tour van NIX met de levende leeftijdsquiz. Door mee te doen aan de levende leeftijdsquiz maken de deelnemende winkels kans op de oorkonde ‘Winkel van NIX’. Het is belangrijk dat gemaks- en tabakszaken altijd naar een ID vragen bij jonge tabakskopers om te voorkomen dat zij onbedoeld aan jongeren onder de 18 tabak verkopen. Daarom hanteren de gemaks- en tabakszaken in Zierikzee de stelregel om iedere jongere tot 25 naar een ID te vragen. Want het inschatten van iemands leeftijd is moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. De Tour van Nix is een initiatief van de samenwerkende tabaks- en gemakswinkels, waarmee aangesloten wordt op de landelijke NIX18-campagne: geen alcohol en tabak onder de 18.

bron: WereldRegio  07-03-2016

Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland werkt samen met Monuta

Adrienne Klein en Rien de Bruijne Ons Eiland

Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland uit Zierikzee gaat samenwerken met Monuta. Beide partijen hebben hiertoe maandag 7 maart 2016 een overeenkomst ondertekend. Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland wordt hiermee ‘partner van Monuta’. Rien de Bruijne, directeur en uitvaartbegeleider van Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland: “Ik ben erg blij met de samenwerking met Monuta. In de aanloop naar deze samenwerkingsvorm is gebleken dat wij een gedeelde visie hebben en met deze grote uitvaartorganisatie als partner achter ons hebben wij de mogelijkheid om het onderscheidende karakter van ons uitvaartbedrijf verder gestalte te geven en zijn wij in staat om onze cliënten nog beter van dienst te zijn en groei te realiseren. Ons werkgebied wordt groter omdat wij ook de verzekerden van Monuta op Goeree-Overflakkee mogen gaan bedienen. Bovendien kunnen we in deze samenwerking gebruik maken van schaalvoordelen zoals inkoopvoordeel. Ik wil benadrukken dat wij geen franchise-onderneming van Monuta geworden zijn; we blijven volledig zelfstandig en vrij in de manier waarop wij onze cliënten willen bedienen, ook als zij elders verzekerd zijn. Directeur Uitvaartzorg bij Monuta, Roos Zwetsloot: “De afstand tussen onze vestiging in Goes en Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee is groot. Voor Monuta is het belangrijk dat wij een betrouwbare partner hebben op plaatsen waar we nu nog niet goed vertegenwoordigd zijn, zodat we altijd dichtbij onze klanten zijn. Deze partner hebben wij gevonden in Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland. De organisatie van Rien de Bruijne is stevig verankerd in de regio en heeft een goede naam opgebouwd. Maar hij heeft ook het geloof dat we samen sterker zijn. Vanuit de samenwerking kunnen beide partijen groeien en de kwaliteit van onzer beider dienstverlening verder verhogen. We zijn daarom ook bijzonder verheugd dat Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland vanaf nu ‘partner van Monuta’ is.” Boven: Rien de Bruijne en Adriënne Klein (manager Uitvaartzorg Zeeland) ondertekenen het samenwerkingscontract. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  07-03-2016

Delta Sport volgt titelkandidaat DWS driekwart duel

HV Delta Sport WereldRegio

De handballers van Delta Sport waren driekwart wedstrijd de gelijke van DWS, één van de drie titelkandidaten in de hoofdklasse D. In het laatste kwart waren ze te moegestreden om de ervaren Schiedammers puntenverlies in de strijd om het kampioenschap toe te dienen: 23-31. Delta Sport-coach Jan Groenendijk benaderde meerdere malen dat zijn team er voor ‘de volle honderd procent’ was gegaan tegen een in zijn ogen netjes spelend DWS. Er waren slechts een paar kleine ‘incidentjes’, maar het liep nimmer zo uit de hand als in de uitwedstrijd toen DWS veel te ruw speelde. ,,Bovendien”, stelde de stand-in tijdens wedstrijden voor Johan van der Voorn, ,,bleef Delta Sport lekker handballen.” Met de laatste opmerking had Groenendijk absoluut een punt. De thuisploeg leverde zondag in Sportblok, met name in de eerste helft, een paar heerlijke aanvallen met dito afrondingen af.” Ook verdedigend stak het voor rust goed in elkaar, maar na een kwartier in de tweede helft deed Delta Sport van alles net wat minder: ze forceerde, wilde te snel schieten, verloor wat concentratie en raakte vermoeid. Zoals het een titelkandidaat betaamt, verzaakte DWS nauwelijks en bleef scoren. Zo liep de Schiedamse ploeg halverwege de tweede helft uit van 15-16 naar 16-20 en deze voordelige marge kwam niet meer in gevaar. Sterker nog, het werd alleen maar meer en meer. ,,DWS was gewoon een maatje groter”, erkende Groenendijk sportief. Doelpuntenmakers Delta Sport: Koen de Bruijn 8, Brendan Meulmeester 5, Tim Vleeshouwer 4, Thijs van Splunder 3, Aron Groenendijk 2, Sebastian Hoftijzer. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-03-2016

Ladies´ Circle haalt met filmavond 1000 euro op voor het goede doel

Ladies Circle Schouwen-Duiveland WereldRegio

Ladies’ Circle Schouwen-Duiveland heeft voor de tweede keer in korte tijd een film avond organiseert in samenwerking met Filmtheater fiZi.Nu met de komische film “Hello Bungalow”.Binnen twee dagen was de vorige Ladies Night al uitverkocht met de film “Rendez Vous”. De opbrengst van deze avond, €1435,00 is naar Ruby & Rose gegaan. Een stichting die zich richt op onderzoek voor gynaecologische kanker. De dames van de Ladies’ Circle hebben door het grote succes van de eerste film avond, nog een film avond georganiseerd. De opbrengst van deze avond is €1.000 geworden en wordt overgemaakt naar de Zierikzeese Miranda van Nieuwenhuijse, zij maakt zich sterk voor meisjes in het Noordwesten van Viëtnam. Op 3 April vertrekt Miranda samen met 20 mede vrijwilligers van het project cycle4girls van Plan Nederland en daar gaat ze 300 km fietsen door het bergachtige landschap van Viëtnam. ( op de foto Vivian Bij de Vaate van de Ladies Circle en Miranda van Nieuwenhuijse). (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-03-2016

‘Sneller actie bij hulpvraag van ouderen’

Reina Douma WereldRegio

Als ouderen bij de gemeente aankloppen met een zorgvraag is het zaak dat daar snel en adequaat op gereageerd wordt. Ouderen stellen die vraag zo lang mogelijk uit. Als er dan gebeld wordt, dan is de nood van groot. Dat stelt Reina Douma, voorzitter van de nieuwe Senioren Vereniging Schouwen-Duiveland, de SVSD. Douma kent voorbeelden, waarbij een snelle reactie uitbleef en dat moet wat haar betreft veranderen. ,,Vooral de generatie ouderen van dit moment laten nog niet zo van zich horen.” Maar die hebben wel te maken met de nieuwe zorgregels. Vooral dat de gemeente daar nu een rol heeft. Volgens de gemeente gaat het overigens goed met de thuiszorg. Van de zevenhonderd mensen, die er een beroep op doen, is er maar één formele klacht. Maar Douma denkt dat er heel wat meer mensen klagen. Dat klinkt als een belangenbehartiger voor de ouderen. Toch is de SVSD nadrukkelijk geen politieke club. ,,Nee zeker niet. We zetten in op ontmoeten. Ouderen komen elkaar tegen en dat is ontzettend belangrijk. Het hebben van een netwerk.” Juist dat netwerk moet mensen de eerste hulp bieden als dat nodig is. Meer hierover in de editie van WereldRegio van vrijdag jongstleden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-03-2016

MZC’11 bewaart rust en goals na rust tegen Meeuwen

MZC'11 Meeuwen WereldRegio

Voor goed voetbal was sportpark Den Hogen Blok op de achttiende speeldag niet het juiste adres, wel voor veel goals, een goede teamgeest, een rustig gebleven MZC’11 en een stukje karakter. Met andere woorden: dan lijkt een 5-2-zege op De Meeuwen – inmiddels op vliegafstand van de Zierikzeese koploper in de tweede klasse E – in deze fase van de competitie de meest logische zaak van de wereld. Toch? En dat Janson weer eens tot de doelpuntenmakers behoorde, is ook al zo gewoon als de dag van vandaag. Toch? Het lag allemaal een tikkeltje anders. Toch. De ploeg uit Zoutelande ging vrolijk door waar ze 10 oktober 2015 was gebleven: scoren tegen MZC’11. Werd het toen 6-3, in Zierikzee nam De Meeuwen zaterdag brutaal een 0-2-voorsprong voor rust. ,,Het is een knokploeg. Dat weet je”, sprak MZC’11-aan- en invaller Ingmar Quist na afloop. ,,Het zijn jonge gasten en die gooien de beuk erin. En in het eerste halfuur werkte dat goed.” Met een beetje geluk had de voorsprong nog ruimer kunnen zijn want voor de twee treffers kreeg De Meeuwen nog eens drie aardige kansen. De formatie van trainer Alexander van Keulen herstelde zich na de tikken door wat beter te gaan voetballen en kansen te creëren. Onder meer Janson had (nog) last van zijn ‘droogteperiode’ door een meter naast te schieten en Wesley Goud gaf af waar hij gewoon voor eigen succes had moeten gaan. Quist, op dat moment nog op de bank vanwege een gekneusde teen en pas in te zetten als de nood aan de man zou komen: ,,In de eerste helft missen we een paar cruciale kansen en kun je het jezelf heel makkelijk maken”.
Pas in het tweede bedrijf werd het qua treffers makkelijk voor MZC’11. De aansluitingstreffer van Janson, zijn twintigste van het seizoen, via een vrije trap en zijn eerste doelpunt sinds 23 januari, viel al vijf minuten na rust. Toen voelde De Meeuwen al dat het ineens geen zekerheid was weer op een stunt zoals in Zoutelande te hoeven rekenen. Tien minuten later trapte Janson, nummer 21, de 2-2 binnen via weer een vrije trap. Deze keer iets verder van de goal verwijderd, maar wel in hetzelfde rechterhoekje. Met een gelijkspel wilde MZC’11 echter geen genoegen nemen. Immers, FC Axel, dat zaterdag met 2-1 van Hellevoetsluis won, is nogal altijd een vervelende horzel die lang blijft zuigen en zitten op de Zierikzeese huid. Met het inbrengen van Quist wilde Van Keulen de wedstrijd naar zich toetrekken en dat betaalde zich meteen uit. Enkele minuten na zijn invalbeurt, met verdoofde teen, wist Quist wel raad met een assist van Janson en knalde de bal via de onderkant van de lat heerlijk binnen. In de 71e minuut, vijf minuten na de derde, was de aangever zelf weer succesvol. Dat was nummer 22 in achttien duels. En met zijn tweede maakte Quist, alleen op de doelman en keurig afgerond, de vijfde van de middag. Ja, zijn eerste goal was een mooie binnenkomer. ,,Maar”, beaamde Quist, ,,het ging stroefjes vandaag. Op het einde zie je toch wel dat we een klasse beter zijn en spelen we het goed uit.” En ondanks de vijf goals vond Quist het spel niet goed. ,,We hebben zeker op dit veld beter voetbal laten zien, maar we zijn rustig gebleven en hebben de wedstrijd over de streep getrokken.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-03-2016

Zierikzeese koffie in de Biet

de Zeeuwse Branding Eigen site

Rob Clarijs (25) uit Zierikzee is een echte koffiekenner en heeft nu zijn eigen koffie ontwikkeld. Als barista en trainer bij een koffieketen en koffiebrander in de Fenix Food Factory in Rotterdam, zag hij de link tussen de Zeeuwse branding en de smaak van authentiek gebrande koffie. In Café De Biet in Zierikzee wordt deze nieuwe ‘branding’ vanaf 19 maart geschonken. Enkele maanden geleden besloot hij zijn eigen koffiemerk ‘De Zeeuwse Branding’ te ontwikkelen en op de markt te brengen. Op 19 maart beleeft ‘De Zeeuwse Branding’ haar primeur in Café De Biet in Zierikzee. Want koffie gebrand voor Zeeland hoort natuurlijk thuis in een echt Zeeuws café aan de haven! Koffieliefhebbers mogen die zaterdag een gratis kopje koffie proeven tussen 12.00 – 17.00 uur. ‘De Zeeuwse Branding’ is koffie gebrand voor Zeeland. Ze sluit prima aan bij al het moois en lekkers wat Zeeland al te bieden heeft. Bij een Zeeuwse babbelaar, een bolus of als afsluiter van een mosselenfestijn of kreeftendiner smaakt deze koffie prima. (foto: WereldRegio/de Zeeuwse Branding)

bron: PZC  06-03-2016

Heerlijke vijfpunter volleybalsters Forza

Forza logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Niet voor de eerste keer in het seizoen 2015/2016 hebben de volleybalsters van Forza punten gepakt tegen een ploeg uit het linkerrijtje. De ploeg van trainer Hennie van Liere, tot zaterdag voorlaatste in de promotieklasse A, verschalkte namelijk in Bruinisse Spivo 2, de nummer vier, met 4-0 (25-20 25-13 25-18 25-9). ,,We hebben de hele wedstrijd gedomineerd. De eerste anderhalve set ging nog wel gelijk op”, zag Van Liere, ,,maar daarna hadden wij de regie. De servicedruk lag hoog en we hadden mooie variaties in set-ups. De aanvallers speelden bekeken: harde klappen als het kon en tactisch slim als het moest.” Door de heerlijke vijfpunter stijgt Forza van de elfde naar de achtste plaats op de ranglijst en wordt weer even afscheid genomen van de gevarenzone. Echter, onder Forza staan drie ploegen die met een wedstrijd minder gespeeld en die Forza zouden kunnen achterhalen. De mannen van Forza hebben zich met een 3-1-zege (27-25 25-14 25-21 23-25) op Atak’55 keurig gehandhaafd in de middenmoot van de tweede divisie D. In de eerste set hadden de volleyballers in sportzaal de Vanger wat ‘aanloopproblemen’ met een constante achterstand van twee en maximaal vier punten. In de slotfase ging het bij Forza, dat niet bepaald fit en compleet aan de start verscheen tegen de ploeg uit Waspik, beter draaien. ,,Door een goede serviceserie kwamen we langszij en wisten we de set te winnen”, aldus Forza-speler Valentijn Luijk. In het tweede bedrijf serveerde dezelfde Luijk van 1-1 naar 10-1 en zat ook die set in de tas. De derde set sloeg Forza richting de twintig een gaatje en werd dit bedrijf vervolgens gedegen binnengehaald. Een vijfde (bonus)punt bleef achterwege omdat een spannende vierde set net in het nadeel van Forza uitviel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  05-03-2016

Programma Koningsdag 2016 bekend

Stichting Koningsdag logo

Het complete programma voor Koningsdag 2016 is bekend en staat online op de website www.koningsdagzierikzee.nl. Stichting Koningsdag Zierikzee heeft weer een zeer gevarieerd programma samengesteld. Na de officiele opening zijn er een vrijmarkt, kinderspelen, dans en muziek van ondere de Pontes huisband, Keet! , Gruss, Rebound en Stoot! Om in dit programma de laatste puntjes op de i te kunnen zetten is het bestuur nog op zoek naar sponsoren die willen bijdragen aan deze Koninklijke feestdag.

bron: Koningsdag Zierikzee  05-03-2016

Zeilmaker Zierikzee zoekt bootjes voor Macedonië

Zeilmaker Hugo Scharff uit Zierikzee gaat in Macedonië meehelpen met herstel van de watersport op het Meer van Ohrid. De regio rond industriestad Ohrid is na de politiek omwenteling in verval geraakt. Met het communisme verdwenen ook geleidelijk de geprivatiseerde auto- en textielfabrieken. Er is geen pleziervaart meer, omdat niemand ee n boot kan betalen. Tijdens een vakantie aan het Meer van Ohrid ontmoette Scharff de Macedoniër Stefan Stavrev. Hij richtte vorig jaar de watersportvereniging Aquatica op met als doel de watersport op het meer nieuw leven in te blazen. Lees verder.

bron: PZC  04-03-2016

Voor de rechter voor diverse delicten

Rechtbank Middelburg Zierikzee-Monumentenstad.nl

Twee mannen uit Zierikzee staan maandag 7 maart terecht voor het met gestolen stroom kweken van zo’n 400 hennepplanten. Ook van ander feiten, zoals uitvoer drugs, witwassen en wapenbezit worden ze verdacht.De zitting is in Middelburg. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-03-2016

Uitverkoop winterkleding Dorcas Zierikzee

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

Dorcas Winkel Zierikzee start op vrijdag 11 maart met de uitverkoop. Alle dames- en herenkleding en schoenen worden dan voor 2,50 euro per artikel aangeboden. Voor de kinderkleding en -schoenen wordt er 1,50 euro gevraagd. De actie loopt twee weken. De Dorcas Winkel aan Zandweg 30 in Zierikzee is iedere vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur open. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  04-03-2016

De Strandloper/Ginsterveld op kampioenskoers

Strandloper Ginsterveld ZieZaVo WereldRegio

De Strandloper/Ginsterveld ligt op kampioenskoers in de eerste klasse van de  ZieZaVo-competitie. Na de winst van 7-5 tegen Deco Home Zierikzee en met nog vijf wedstrijden te spelen heeft de ploeg nu zes punten voorsprong op naaste concurrent Van Oeveren/WIK. Deze ploeg won met 6-4 van IJtama na een 3-3-rust. Vivars.nl. doorbrak de reeks van vier winst wedstrijden van Stella Boys/’t Centrum 2. De ploeg uit Bruinisse won met 5-3. ASZ drukte degradatiekandidaat FC Hanse Staalbouw met 10-1 nog verder in de problemen. In de tweede klasse won FC Kerkwerve/Oliegeultje met 7-5 van Via Adviseur. De ploeg heeft nog vier wedstrijden te gaan met een voorsprong van zes punten op de nummer twee De Strandloper/Ginsterveld 2. Fiets Outlet Zeeland won met 4-2 van Spuiterij Elfrink en Motorenboys was te sterk voor DDEZOM met 9-5. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  04-03-2016

Schouwen bezuinigt 10 mille door schrappen ophaalschema vuilnisbakken

De gemeente Schouwen-Duiveland bespaart tienduizend euro per jaar door het niet langer huis-aan-huis verspreiden van het ophaalschema van afvalcontainers. Dat antwoordde wethouder Jacqueline van Burg in de raadsvergadering op vragen van Jos Hoeijmakers van Alert!. Het schema staat op de website van de gemeente. Lees verder.

bron: PZC  04-03-2016

Modeshow seniorenvereniging in Zierikzee

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

Senioren Vereniging Schouwen Duiveland houdt op dinsdag 8 maart een modeshow in gebouw De Driehoek aan Kerkhof 8 in Zierikzee. Isabelle Mode uit Den Haag, gespecialiseerd in mode voor de rijpere leeftijd, showt vanaf 14.00 uur de nieuwe zomermode. Belangstellenden kunnen daarna zelf kleding uitzoeken.

bron: Ons Eiland  04-03-2016

Schouwen-Duiveland komt op voor belangen kind bij echtscheiding

Gemeente Schouwen-Duiveland logo

Naar Amsterdams voorbeeld gaat de gemeente Schouwen-Duiveland proberen te voorkomen dat kinderen de dupe worden van de scheiding van hun ouders. Die opdracht gaf de SGP donderdagavond via een motie aan haar eigen wethouder Cees van den Bos. De motie werd mede ingediend door de ChristenUnie en Leefbaar Schouwen-Duiveland. Nog te vaak, vinden de partijen, veroorzaakt een (v)echtscheiding bij kinderen emotionele problemen, depressies en slechte schoolprestaties. In het gemeentelijk plan van aanpak moet het kind centraal staan. Lees verder.

bron: PZC  04-03-2016

Onderzoek naar vrij parkeren in Zierikzee

Parkeerautomaat Kerkhof Zierikzee-Monumentenstad.nl

De ondernemers in Zierikzee hebben eerder al gevraagd om gratis parkeren, maar op verzoek van de gemeenteraad komt er nu eerst een onderzoek naar de mogelijkheden. Inzet is, dat bezoekers de eerste twee uur vrij kunnen parkeren. Het zou mensen verleiden om eerder naar de stad te komen. Het idee is om er op 1 mei mee te beginnen. Maar burgemeester en wethouders willen eerst onderzoeken wat de mogelijkheden en consequenties zijn. Als er in april een antwoord is van verantwoordelijk wethouder jacqueline van Burg, dan kan de raad er een besluit over nemen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-03-2016

Aangiftes politie voortaan op afspraak

Politiebureau Zierikzee-Monumentenstaf.nl

Inwoners van Schouwen-Duiveland die aangifte willen doen bij de politie zullen voortaan een telefonische afspraak moeten maken. Ook heeft de politie ervoor gekozen, dat aangiftes alleen op dinsdag en donderdag worden opgenomen. Het politiebureau in Zierikzee is overigens alleen te bezoeken nadat er een afspraak gemaakt is. Wijkagent Douwe de Vries bevestigt deze nieuwe openingstijden. ,,Burgers die dus aangifte willen doen zullen eerst 0900-8844 moeten bellen om uiteindelijk ingepland te worden op deze twee dagen. Natuurlijk nemen van ernstige feiten zoals woninginbraak of diefstal auto de aangifte ter plaatse op.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-03-2016

John Jansen helpt handballers Delta Sport

HV Delta Sport logo

De Middelburgse handbaltrainer John Jansen schiet per direct zijn oude liefde Delta Sport te hulp. De club uit Zierikzee was op zoek naar versterking van de technische staf tot het einde van dit seizoen, omdat trainer/coach Johan van der Voorn wegens ziekte enige tijd uit de roulatie is. Jan Groenendijk, de huidige assistent-coach, zal op wedstrijddagen voor de groep staan. Lees verder.

bron: PZC  03-03-2016

Geen voorrondes voor Schouwen-Duiveland´s Got Talent

Talent Schouwen-Duiveland logo

Twaalf aanmeldingen voor Schouwen-Duiveland’s Got Talent is te weinig om voorrondes te houden. Daarom gaan alle kandidaten rechtstreeks door naar de finale op zaterdag 2 april. Dat laat mede-organisator Marja Krans van de lokale Rotary Club weten. “We vinden het jammer en begrijpen eigenlijk ook niet goed hoe het komt. Twee jaar geleden deden er nog dertig acts mee en nu niet eens de helft, terwijl we de doelgroep hebben uitgebreid met middelbare scholieren”, zegt ze. Ondanks het lage aantal inschrijvingen, is er een gevarieerd aanbod aan acts. Lees verder.

bron: PZC  03-03-2016

Schaakkoploper Spiegels loopt weer verder uit

Schaak - Schaken wit Zierikzee-Monumentenstad.nl

In de twintigste ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee liep Sjaak Spiegels door zelf te winnen weer iets verder uit op zijn achtervolgers. Zelfs al zou hij nu vier keer op rij verliezen, dan nog zou hij aan kop blijven. In de strijd om de tweede plaats won Kees van den Nieuwendijk van Martin Krijger. Fokko Baakman koos voor een rustig strijdplan tegen lijstaanvoerder Spiegels en posteerde zijn stukken solide in het centrum. Het nadeel was dat ze elkaar eigenlijk in de weg stonden, waarvan Spiegels profiteerde door een pion te winnen. Nadat nog enkele stukken geruild werden kreeg Spiegels meer ruimte en kwam Baakman toch wel in de verdrukking. Met een wilde aanval probeerde hij uit te breken maar dat verergerde de situatie alleen maar. Het kostte hem een stuk waarna hij opgaf. In de strijd om de tweede plaats kwam Krijger met voordeel uit de opening. Van den Nieuwendijk had het moeilijk maar was toch niet bang een pion te pakken wat voor Krijger nog meer druk opleverde. Die offerde zelfs nog een pion voor een beslissende aanval. Helaas voor hem was het beslissend in het voordeel van Van den Nieuwendijk, die iets beter gerekend had. Het eindspel was met twee pionnen meer gewonnen voor Van den Nieuwendijk. Pieter Jan van Strien en Jan Heiligers speelden een gelijk opgaande partij tot Heiligers in het eindspel een foutje maakte. Van Strien, altijd loerend op een kansje, brak door met zijn koning en de nu machtige vorst maakte het karwei op koele wijze af. Kees Bimmel opende met de damepion waarop Peter De Vrieze het Grünfeld-Indisch van stal haalde. Beide spelers fianchetteerden hun koningsloper en de strijd om het centrum begon. Na het opspelen van de e-pion kon Bimmel een sterk centrum opbouwen en een paard ver in de zwarte stelling plaatsten. Dit paard, een nachtmerrie, verlamde de zwarte stelling. Bimmel begon zijn aanval op de damevleugel wat De Vrieze nog goed kon verdedigen. Toen Bimmel daarna via het centrum naar de koningsvleugel switchte belemmerde het sterke paard dat De Vrieze dit ook nog op kon vangen. Hij verloor een loper waarna Bimmel met een fraaie matcombinatie de partij besloot. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-03-2016

FiZi wil in drie jaar bezoekersaantal verdubbelen

FiZi de Weverij interieur Zierikzee-Monumentenstad.nl

Filmtheater FiZi in Zierikzee wil in drie jaar tijd naar een verdubbeling van het aantal bezoekers. Dat is de ambitie van Remco Delfgauw, de nieuwe voorzitter van FiZi. Op dit moment is de bezettingsgraad per stoel 40 procent. Dat kan veel beter. Vrijdag in WereldRegio een verhaal over zijn eerste ervaringen en ambities. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-03-2016

Voorstelling Kim van Zeben in Zierikzee

Kim van Zeben De tweede van Zeben affiche

Cabaratiër Kim van Zeben staat op donderdag 10 maart in De Weverij in Zierikzee

Van Zeben is op tournee met haar tweede cabaretprogramma, ‘De Tweede van Zeben’.

De voorstelling begint om 20.15 uur. Normale kaartjes kosten 15 euro.

bron: Ons Eiland  02-03-2016

Scheepsbel voor Stadhuismuseum

Scheepsbel de Roompot Omroep Zeeland

Op 8 maart zal Vic Verlinden op symbolische wijze de 20 kilo bronzen scheepsbel van ‘De Roompot’ overhandigen aan het Stadhuismuseum in Zierikzee. Van dit voormalige schip zijn al enkele objecten aanwezig in het museum. Met deze geweldige gift wordt de collectie enorm uitgebreid en een stuk completer, want ongeveer 200 objecten uit het wrak zullen ter bruikleen aan het Stadhuismuseum Zierikzee worden geschonken. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  02-03-2016

Kledingbank Zierikzee zit even vol

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

De Kledingbank Schouwen-Duiveland heeft noodgedwongen een tijdelijke aannamestop van nieuwe voorraad ingesteld. De organisatie heeft tot oktober onderdak gevonden in een woning aan de Raveslootstraat in Zierikzee. Maar de opslagruimte in het pand is beperkt, meldt initiatiefneemster Marike de Jonge. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  02-03-2016

Handboek Moestuin gidst je door moestuinland

Handboek Moestuin Bram Wolthoorn

Knapperig verse sla en eigenhandig geoogste aardappeltjes. Heerlijk zo’n moestuin, maar pech en plagen maken even zo goed deel uit van het leven van moestuiniers. “Denk aan je rug”, benoemt Zierikzeeënaar Bram Wolthoorn één van de ‘gevaren’ van een eigen moestuin. Hij schreef het Handboek Moestuin, dat dinsdag 22 maart officieel wordt gepresenteerd. Geen simpele ‘in de gloria-instructie’, maar een 248 pagina’s dik boekwerk dat de lezer wil ‘gidsen’ door moestuinland. Het boek is opgezet als een encyclopedie, doet voormalig uitgever Wolthoorn de opzet uit de doeken. “Iedereen kan het lezen, maar niet alles is voor iedereen nodig.” Er wordt uitgebreid ingegaan op verschillende stromingen onder moestuiniers: klassiek, ecologisch, lunalogen. Lees verder.

bron: PZC  02-03-2016

Mavoleerlingen experimenteren met beeld en muziek

Pontes Pieter Zeeman Zierikzee-Monumentenstad.nl

“Het is een beetje vrolijk en het is een beetje spannend”, oordelen Nikola Jurkowska en Anne Ravia uit 3 mavo van Pontes Pieter Zeeman over de klanken van Modest Moessorgski die door het klaslokaal schallen. Met niets dan die muziek ter inspiratie leven zij zich, met hun klasgenoten, met verf en kwast op grote vellen papier uit. Daarmee zijn gisteren de eerste stappen gezet voor de nieuwe reeks muzikale manifestaties van Keet in de Kerk, waarbij eind maart en begin april muziek en schilderkunst in de Nieuwe Kerk in Zierikzee zullen samensmelten. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  02-03-2016

Schrikkelverjaardag in FiZi

Schrikkeljaar Fizi WereldRegio

,,Mijn man viert dit jaar op 29 februari zijn 13e verjaardag, en ieder schrikkeljaar proberen wij hem te verrassen, met iets leuks.” Hiermee begon de mail van Simone van der Veen die zij een aantal weken geleden aan het bestuur van fiZi verstuurde. Jan Paul Berger, de echtgenoot van Simone, draagt het filmtheater al jaren een warm hart toe en het leek zijn vrouw een mooie gelegenheid om iets bijzonders voor haar man te regelen.  Bij aanvang van de film; The Postman’s white Nights, was de verrassing dan ook groot, toen tussen de reclame een felicitatie aan het adres van Jan Paul Berger opdook. Deze werd alleen maar groter, toen bij aanvang van de pauze voorzitter van fiZi, Remko Delfgaauw alle aanwezigen en in het speciaal de jarige uitnodigde in de foyer van het theater, voor een feestelijk glas bubbels, In zijn toespraak voor de jarige gaf Remko aan dat de vrijwilligers binnen fiZi het geweldig leuk vonden om deze feestelijke verassing te verzorgen voor een trouwe fiZi fan. Hij sprak de hoop uit dat nog meer inwoners van Schouwen-Duivenland het unieke (film)theater gaan ontdekken zodat fiZi een een nog sterkere positie binnen de Schouwse samenleving gaat innemen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-03-2016

Gemeente haalt subsidie voor promotiefilmpjes over eiland terug

Markant logo

De zestienenhalfduizend euro subsidie die de Stichting Markant Schouwen-Duiveland kreeg voor promotiefilmpjes over het eiland, wil de gemeente terug. In een brief aan de stichting Markant schrijft de gemeente dat de stichting zich niet aan afspraken heeft gehouden. Bijna twee jaar nadat ze 16.500 euro toekende aan het initiatief Eilandverhalen, kon de gemeente de zes filmpjes nog steeds niet gebruiken. De gemeente moest de video’s van haar YouTube-kanaal halen omdat ze niet vrij van rechten bleken te zijn. De maker ervan, Peter Huijsman van Roggenplaat Media, had namelijk niet volledig betaald gekregen. Lees verder.

bron: PZC  01-03-2016

Dierenasiel Schouwen-Duiveland ontvangt donatie Specsavers

Dierenasiel cheque Specsavers Ons Eiland

Dierenasiel Schouwen-Duiveland heeft van Specsavers Zierikzee een cheque ter waarde van € 2.086,15 ontvangen. Dierenasiel Schouwen-Duiveland verzorgt de opvang en het herplaatsten van afstands- en zwerfdieren. Stichting Specsavers Steunt doneert jaarlijks een geldbedrag dat in de winkels bij elkaar wordt gespaard aan lokale goede doelen. In 2015 is dierenasiel Schouwen-Duiveland via een online verkiezing verkozen tot het initiatief dat het bedrag dubbel en dwars verdiend heeft. Andre Valk, partner van Specsavers Zierikzee geeft aan: “We zijn ontzettend trots dat we zo’n mooi bedrag bij elkaar hebben gespaard voor dit doel. We weten zeker dat hier een mooie bestemming voor gevonden gaat worden!” De stichting van Specsavers is in 2010 in het leven geroepen om vanuit de inmiddels 119 winkels actief betrokken te zijn bij de lokale gemeenschap. Alle winkels dragen financieel een steentje bij: per verkocht montuur of hoortoestel wordt een vast bedrag gedoneerd aan Stichting Specsavers Steunt, die op haar beurt het gespaarde bedrag aan het einde van het spaarjaar overhandigt aan de lokale doelen in het hele land. Sinds de oprichting heeft Stichting Specsavers Steunt al ruim 1100 lokale stichtingen en verenigingen financieel een zet in de rug kunnen geven. In totaal is er al bijna 2 miljoen euro gedoneerd. Julie Perkins (dochter van Specsavers oprichters Doug & Mary Perkins) is vanaf het eerste moment persoonlijk betrokken bij de activiteiten: “De afgelopen jaren zijn voor veel mensen financieel zwaar geweest, en lokale organisaties die het vooral van donaties moet hebben, merken dit vaak als een van de eersten. Met onze winkels hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te weten wat er leeft op lokaal niveau en waar mogelijk een helpende hand te bieden. Tevens sluit deze lokale betrokkenheid naadloos aan op de waarden die we als familiebedrijf willen uitdragen. Terugkijkend op vijf jaar Stichting Specsavers Steunt hebben we prachtige dingen weten te realiseren. Daar zijn we ontzettend trots op!” (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  01-03-2016

Kok Van Dalen (’t Genot) in de prijzen gevallen

Tijdens de jaarlijkse wedstrijd van de Vereniging van Zeeuwse Koks streden vijftien Zeeuwse koks in Vlissingen om de titel. De eerste prijs is dit jaar voor Geert van de Voorde van restaurant Scherp uit Middelburg, tweede werd Wim van Dalen van Steakhouse ’t Genot uit Zierikzee de derde plaats was voor Martijn vd Walle van restaurant de Visbar uit Domburg. De koks moesten in 45 minuten een vegetarisch hoofdgerecht op twee borden presenteren die ze a la minute moesten bereidden. Er was een kleine winkel gecreëerd waar de deelnemers konden shoppen en de benodigdheden konden pakken. Er was een keur aan groenten, pasta’s, paddenstoelen en diverse kaassoorten, maar ook groentebouillon en andere smaakmakers. Zoals altijd was er veel creativiteit terug te vinden in de gerechten. De koks konden o.a. punten scoren met de originaliteit, smaak en de opmaak. Geert van der Voorde maakte een dashi (Japanse bouillon) met enoki-paddestoelen en wakamé (zeewier). Daarnaast bereidde hij een quinoa-salade met gebrande avocado en tempura-groenten. Wim van Dalen is zo langzamerhand de Joop Zoetemelk van de vereniging hij is namelijk al meerdere keren als tweede geëindigd. Hij maakte een vegetarisch palet van doperwtenpuree, Quinoa, met een crunch van noten en verschillende groenten met een cremefraîche van blauwschimmelkaas. Martijn van der Wall maakte een gerecht met doperwt, worteltjes, gekonfijt ei, parmezaanschuim, polenta van wortelsap en chips van parmezaan & erwt. De jury bestond deze keer uit Pascal van Loon van Unilever, Alexander Kooman van de Kluizenaer uit Goes en Joram Goedhart van de Gevangentoren in Vlissingen. Er was veel belangstelling van buitenaf in de Sligro om al het lekkers te bewonderen.

bron: WereldRegio  01-03-2016

Kunstroute Havenkwartier Zierikzee

Iedere eerste zondag van de maand houden de deelnemers aan de Kunstroute hun deuren open voor bezoekers, zo ook op zondag 6 maart. Schilderclub Tussen de Havens exposeert in het Sint Jacobshofje (de oude Vismarkt), Sint Domusstraat 51-53. Saskia Eggink laat in de Sint Jacobstraat 1 zien hoe zij etsen maakt. Harry Koster toont zijn schilderkunst in Het Paddehuys, Korte Groendal 13. Ook geopend is het Cameramuseum, Visstraat 12. De deuren zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

bron: Ons Eiland  01-03-2016

In de Bibliotheek Zierikzee wordt vanaf dinsdag 28 maart de gratis cursus ‘Klik en Tik, het internet op’ gegeven. Het programma is voor mensen die moeite hebben met computers en internet. Doel is om hen hiermee vertrouwd te maken. De cursus van vier lessen is laagdrempelig en houdt rekening met een laag taalniveau. Onder bijstandsgerechtigden […]

Meer lezen...

7 maart 2017
zierikzee
nieuws 2016 maart, Zierikzee-Monumentenstad.nl