‘Mannen onder elkaar hebben vaak een ander gesprek’

Zomaar even samen een kopje koffie drinken als mannen onder elkaar, dat kan bij het SMWO in de ruimte van Jongerencentrum 4SD in Zierikzee, op elke laatste woensdagochtend van de maand. Voor vrouwen zijn er allerlei clubjes en activiteiten: breien, naaien, bridgen,” leggen de initiatiefnemers uit. “Het leek ons niet verkeerd om ook eens een ontmoetingsplek voor mannen onder elkaar te hebben, zonder vrouwen erbij. Mannen onder elkaar hebben vaak een wat ander gesprek. Hoe leggen we dat uit? Nou, als vrouwen beginnen te praten, dan gaat het vaak via allerlei omwegen. Ineens gaat het over de buurvrouw en daar weer familie van. Terwijl als je met mannen onder elkaar bent, kun je het rustig alleen hebben over auto’s, of over werk, of over hoe je een bepaalde klus aangepakt hebt. Het gaat om elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Zo kunnen we veel van elkaar leren en af en toe ons hart luchten.” Voor de zomer begonnen de eerste bijeenkomsten al en het was nog even afwachten of er animo zou zijn voor de koffie ochtenden. Voor zover het SMWO weet is dit een uniek initiatief. “Ik heb er niet van gehoord dat dit ook ergens anders in Nederland georganiseerd wordt. Het is eigenlijk uit jouw brein ontstaan,” zegt Mels Hoogenboom van SMWO tegen Jan Boot. “Dat klopt,” kijkt Jan Boot terug. “Ik had bij een clubje gezeten en ik vond het fijn om verder te praten met anderen en dan vooral met mannen. Mannenproblemen zijn toch weer anders dan vrouwenproblemen. Je praat anders. Ik was zo iemand die op een gegeven moment het huis bijna niet meer uitkwam, merkte ik.” De mannen hebben het niet alleen over problemen, of auto’s of voetbal. En gesprekken over gevoelens zijn niet verplicht, maar mógen natuurlijk wel, als het zo uitkomt. “Van de week hadden we het over werk en sociale contacten,” vertelt Rinus de Ruyter. “Dat was prettig, want ik kreeg waardevol advies van anderen, over wat voor werk ik kon verwachten bij sommige bedrijven hier op het eiland. Daar kan ik dan weer mijn voordeel mee doen. Het zijn heel open gesprekken zo.”
In het begin waren er telkens vijf mannen op de inloopochtenden, de laatste tijd zijn het er meestal drie, in wisselende samenstelling. Het zou leuk zijn als het clubje wat groter werd, vertellen de mannen van het eerste uur, maar ál te druk is ook weer niet goed. “Een stuk of tien mannen bij elkaar zou leuk zijn. Iedereen van 25 tot 65+ is welkom en de bijeenkomsten zijn dus niet alleen voor ouderen. Wij proberen mannen aan te sporen ook eens langs te komen en voor mannen uit de buurt is het misschien maar een kleine stap. De inloopochtend is voor mannen van het hele eiland bedoeld, misschien begrijpt niet iedereen dat meteen. Rinus komt ook uit Oosterland bijvoorbeeld. Zijn vrouw zet hem op woensdagochtend hier af en gaat dan lekker boodschappen doen. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, want je hoeft je niet aan te melden, er zijn geen kosten aan verbonden en er is niks verplicht.”

De eerstvolgende inloopochtend voor mannen is op woensdag 20 december van 10.00 uur tot 11.30 uur in de ruimte van Jongerencentrum 4SD aan de Kaersemakerstraat in Zierikzee. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Daarna is het elke laatste woensdagochtend van de maand koffie inloopochtend tot aan de zomer, op: 31 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 30 mei en 27 juni. (bron: Ons Eiland / foto: Anneke Flikweert)

7 december 2017
zierikzee
nieuws 2017 december, Ons Eiland, Anneke Flikweert, Jan Boot, Jongerencentrum 4SD, Kaersemakerstraat, Koffie-inloop, Mels Hoogenboom, Rinus de Ruyter, SMWO