‘Het liefst zouden we aan elkaar geboeid naar één lokaal gaan’

Ze willen dierenarts worden, of soldaat, of kapper. Maar nu zitten ze nog in groep 8 van Daltonschool Binnen de Veste in Zierikzee. Over wat ze willen worden hebben ze al een poosje nagedacht, samen met juf Maaike Blom. Nu is het tijd om te kijken naar welke school ze hierna gaan, tijdens de Open Dagen. Sommige kinderen zijn al op een school voortgezet onderwijs geweest, omdat hun grote broer of zus er al op zit en dus weten ze ook al wat beter wat ze kunnen verwachten. ‘Veel huiswerk,’ schatten ze in. “En we moeten ook ‘meneer’ en ‘mevrouw’ tegen de leraren zeggen, dat lijkt me wel wennen.” Lars Berrevoets weet de weg al een beetje op de afdeling zuid van Pieter Zeeman. “Mijn moeder werkt daar, dus dat scheelt.” Groep 8 is best relaxt, ervaren de leerlingen. “We doen ook wel projecten, als een musical natuurlijk. Maar de uitleg die we krijgen is soms best stevig.” Ze weten al wel zeker dat ze hun huidige klas gaan missen volgend jaar. “Wij zijn de lolligste klas van school. We hebben het gezellig samen en we hebben vaak een feestje.” Floortje Droppert wil volgend jaar graag vwo gaan doen. “Kom je elkaar nog wel tegen in de pauzes als je verschillende niveaus gaat doen?”, vraagt ze zich af. “Een vriendin gaat misschien wel havo doen. En misschien krijg je wel erg veel huiswerk en moet je dus kiezen wat je gaat doen. Ik houd ook erg van sporten.” Floortje wil later dierenarts worden en dat weet ze al best lang. Geen wonder, vinden haar klasgenoten, want Floortje heeft thuis ook zoveel dieren rondlopen: vier paarden, drie honden, twee cavia’s en een kat.

“Misschien veranderen de klasgenoten van nu ook wel,” bedenkt Lara Bouman. “Ik wil later graag kapper worden. Ik vind tekenen ook erg leuk- ik teken graag poppetjes.” Lars wilde altijd al bij de politie, maar denkt nu dat hij misschien ook het leger in zou willen. “Ik houd best van actie.” Blijft de huidige groepsapp bestaan, vragen ze zich ook af. “Misschien kunnen we nog een keer met de klasgenoten van nu afspreken bij de HEMA.”

Afgelopen maandag gingen ze met de hele klas op werkbezoek op Pieter Zeeman en woensdag gaat een aantal van hen ook nog naar de Open Dag. Ook gaan ze een kijkje nemen op andere scholen in de regio. Waar ze op letten? “Of er vrolijke kleuren gebruikt zijn en hoe leraren zijn op de Open Dag. Ze maken het vaak wel mooier dan op gewone dagen, daar moet je doorheen kijken.” Teun de Groot en Carlijn Nijssen vinden de reistijd ook belangrijk bij het kiezen van een school. “Maar we gaan ook op het Isaäc Beeckman en het Ostrea kijken. Je moet natuurlijk wel weten waar je het over hebt.” Carlijn wil iets met de natuur gaan doen, of advocaat of rechter worden. Teun denkt erover medicijnen te gaan studeren. “Of prof golfer worden.” Lisa Hage weet nog niet wat ze wil worden. “In elk geval wil ik geen lange reistijd, zoals mijn moeder, naar Rotterdam.” “Het liefst zouden we aan elkaar geboeid naar één lokaal in een nieuwe school willen gaan,” bedenken ze gezamenlijk.

Het Ostrea Lyceum in Goes biedt deze weken informatieavonden per opleiding. De RGO in Middelharnis heeft een workshop- en informatieavond op dinsdag 30 januari 2018, aanvang 19.00 uur. Het Calvijn College in Goes heeft op 24 januari 2018 een voorlichtingsavond voor ouders van groep 8-leerlingen (voor alle Goese locaties op locatie Goes Klein Frankrijk).

Op woensdag 24 januari is de Open Dag van Pontes Pieter Zeeman. Het middagprogramma voor leerlingen is van 13.15 uur tot 16.30 uur. In de avond zijn er minilessen, rondleidingen en voorlichtingen voor ouders en leerlingen tussen 19.30 uur en 21.30 uur. Daarnaast zijn er werkbezoeken voor leerlingen uit groep 7 en 8 via de basisschool of op afspraak. Boven:  Van links naar rechts Lisa Hage, Floortje Droppert, Carlijn Nijssen, Lara Bouman, Lars Berrevoets en Teun de Groot van Dalton basisschool Binnen de Veste in Zierikzee.   (bron: Ons Eiland / foto Anneke Flikweert)
pieterzeeman.nl

18 januari 2018
zierikzee
nieuws 2018 januari, Ons Eiland, Anneke Flikweert, Binnen de Veste, Carlijn Nijssen, Floortje Droppert, Lara Bouman, Lars Berrevoets, Lisa Hage, Maaike Blom, Teun de Groot