STREEKDRACHT

 

 

 

Deze kleding (l) werd gedragen omstreeks 1850. Dit was de boerendracht, de muts en de sieraden waren bescheiden.

 

 

 

 

Tussen 1850 en 1900 veranderde de dracht (r). Jak en rok kregen dezelfde kleur, de muts werd groter evenals de sieraden.

 

 

 

 

 

Vóór 1900 waren de jakken en rokken gekleurd. Grijs, blauw (l), groen en paars waren gangbare kleuren.

 

 

 

 

 

 

 

Na 1900 kwam de kleur zwart in beeld. Op de foto rechts ziet u duidelijk “het muuzegat”, een plooi bovenop de muts. Naast bloedkoralen werden ook vaak “gitten” gedragen, meestal een “stelletje” vormend met oorbellen en een ring.

 

 

 

 

Hoewel de kleding (l) zwart is wordt hier toch geen rouwkleding gedragen. Dat is te zien aan de muts met kant, bij de rouwdracht is deze van batist.Op het hoofd wordt een “kipje” gedragen, in Bruinisse werd dit een “poepoed” genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de dracht van ongeveer 1945. Geen jak en rok meer maar een burgerjapon. Op het hoofd nog we de sluiermuts.

De heren hadden de dracht allang afgezworen maar staken zich wel keurig in ’t pak met soms een satijnen strik i.p.v. een stropdas.

 

 

 

 

 

 

 

Op deze foto (l) zijn uitsluitend drachten van Schouwen-Duiveland te zien en wel uit de periode 1850 tot 1950. De kinderen dragen geen specifieke dracht.

 

 

 

 

 

Wilt u meer informatie over de streekdracht van Zeeuwse en Zuid-Hollandse Eilanden, dan kunt u contact opnemen met streekdrachtvereniging “De Arke”. Deze vereniging stelt zich graag beschikbaar om door middel van een presentatie, in een middag- of avondvullend programma, verschillende streekdrachten met veelal authentieke sieraden en kleding te laten zien. Tijdens een presentatie worden veel bijzonderheden verteld over gebruiken en herbeleefd men vroeger tijden. Ook is het mogelijk om uw bijeenkomst of evenement, door verhuur van deze kleding, een bijzonder tintje te geven.

Streekdrachtvereniging “De Arke”

Voor presentatie’s en verhuur:

Mw. T.L. Wessels- van Dongen, Stormvogelstraat 6, 4301 WN Zierikzee. (Telefoon: 0111-416059)