Popfestival Anywave is begin jaren 80 “geboren” uit de hersenspinsels van een aantal regionale musici. Doordat jaarlijks vanuit Brogum werd afgereisd naar het Pinkpop-festival in Geleen, kwamen de heren musici op het idee dat, gezien het grote aantal lokale bandjes, het ook voor Schouwen-Duiveland mogelijk moest zijn een festival te organiseren. Op 27 juni 1981 ging ‘Anywave’ van start met 11 lokale bands/artiesten, waaronder de Schouwen-Duivelandse wereldberoemde ‘Pleemobielz‘ en ‘Trio + 1’ en trok ongeveer 800 bezoekers. In 2005 werd het 25-jarig jubileum van Anywave gevierd.

 

Anywave groeide al snel uit tot regionaal festival van formaat en er verschenen bandjes en artiesten van nationale allure. Zo waren daar o.a. Doe Maar, Herman Brood & his Wild Romance, Powerplay, Earth and Firethe Amazing Stroopwafels, Rowwen Hèze, The Scène, Massada, Krezip, Racoon, de Heideroosjes en zo nog heel wat meer bekendheden uit de hedendaagse popmuziek.

 

Vanaf 1995 is het gebruikelijk om het festival te openen met een theatervoorstelling voor de kinderen dit gebeurt doorgaans op de woensdagmiddag voorafgaand aan het “Anywave”-weekend. Het weekend zelf bestaat uit optredens in de zaal van poppodium Brogum en in een grote tent die wordt geplaatst op het terrein.

 

 

Door de jaren heen is “Anywave” uitgegroeid tot een alom bekend festival wat vele bezoekers aantrekt en laat genieten van een diversiteit aan Nederlandse popmuziek. Niet alleen regionale maar ook landelijke muzikanten willen dan ook graag aantreden op dit festival om zo zichzelf of hun nieuwe repertoire aan de liefhebbers te presenteren.

 

Het Anywave-festival heeft plaats, rond de eerste week van de maand Juni. Voor de actuele informatie: de Anywavepagina van poppodium Brogum.