BAKKERIJMUSEUM ‘OM DEN BROODE’

“Er was eens…heel lang geleden…”, dat is het begin van de meeste sprookjes. Zo begint ook het verhaal van de bakkerijgrondstoffenfabriek Zeelandia, tegenwoordig een modern en dynamisch concern.

 

 

Op een goede dag in 1900 kwam er iemand bij de gebroeders Doeleman in Zierikzee, die voor een kapitale som van F100,- (€ 45,-) een recept voor beschuitgelei te koop aanbood. De vader van de drie broers was bakker en meelhandelaar geweest en toen hij stierf werd de oudste zoon meelhandelaar, de tweede bakker en de jongste… kwam op kantoor bij de oudste. En toen het recept was aangekocht, zei de oudste zoon tegen de jongste: “Dat is wat voor jou… probeer er maar wat van terecht te brengen.”. In een oude schuur in de Witte Eyestraat (zie foto links)  begon de 16-jarig H.J. Doeleman in 1900 brieven te schrijven aan de bakkers van Nederland.

 

Er kwamen proefbestellingen.
Er volgden nabestellingen; de beschuitgeleifabriek werd stoom-beschuitgeleifabriek en na enkele jaren was het voortbestaan niet alleen verzekerd, maar bleek dat er heel wat toekomstmuziek in zat. De fabriek begon in een oude paardenstal, werd geheel gemoderniseerd, kreeg een eigen laboratorium en de niewste machines, terwijl het personeel voortdurend toenam. Er zijn maar weinig bakkerijen in Nederland waar de Zeelandia-producten niet worden gebruikt. Ook de export is van respectabele omvang…