Job Baster beeldje

Job Baster Beeldje Havenpark, foto: Zierikzee-Monumententad.nl

In een aquarium of een vijver zijn ze een lust voor het oog: goudvissen. Deze van oorsprong uit China afkomstige vis bevolkt thans menige kamer of achtertuin. De man aan wie we mede te danken hebben is de Zierikzeese arts Job Baster. Hij slaagde er in de goudvis te kweken op Nederlandse bodem en vanuit zijn vijvers begon de opmars door heel ons land.
Mede door erfenissen kwam Job Baster in goeden doen. In 1758 erfde hij een hof met bomen, gelegen achter de Hoge Molenstraat en het Vrije. Dit zou bekend worden als het Zonnehof. Er stond een klein huisje in de vorm van een koepel en er waren twee vijvers. Was zoiets voor menige achttiende-eeuwer iets om aangenaam te verpozen, Baster wisselde dit af door zijn nieuwe bezitting ook te gaan gebruiken in het kader van zijn botanische studies. Hij kweekte er planten en deed experimenten. Het is in deze vijvers geweest, dat hij erin slaagde de Chinese goudvis op Nederlandse bodem te kweken. In 1758 kreeg Baster uit Engeland twaalf visjes. De dieren overleefden echter niet. In 1759 kreeg hij er weer twaalf en het jaar daarop nog zes. Met deze vissen had Baster meer succes. Ze plantten zich gemakkelijk voort en groeiden goed. Hij kreeg variaties in kleur van goud, zilver en zwart. Op zijn beurt deelde Baster met gulle hand visjes uit aan zijn vele relaties. Baster had veel succes met de kweek. In 1771 schatte hij het aantal goudvissen op een paar duizend. Hij wist ze zodanig op hun gemak te stellen dat zij brood aten uit zijn hand en Basters vrouw leerde de vissen kunstjes.

 

Op 6 maart 1775 overleed Baster. Zijn bibliotheek werd in Leiden verkocht. Een prachtig buffet met talrijke exotische schelpen berust bij het Zeeuws Museum in Middelburg. Hoe ging het met zijn goudvissen? Dankzij de in 2006 teruggevonden inventaris van de boedel weten we dat die ook verkocht werden. Ze brachten bijna 700 gulden op, een bewijs dat ook toen de goudvis werd gewaardeerd.

 

Job Baster beeldje Ad Braat & dr. C.M van Hoorn, foto: Johan Berrevoets, gemeentearchief ZG0832

Op 13 augustus 1976 werd een beeldje van Job Baster onthuld van Ad Braat (links) op de huidige Mosselboomgaard, voorheen Zonnehof. Het werd onthuld door dr. C.M. van Hoorn (rechts), die over Baster publiceerde. Deze zwart-wit foto werd gemaakt door J.D.C. Berrevoets en behoort tot de collectie Gemeentearchief Schouwen-Duiveland.

In 2009 werd het beeldje door ruimtegebrek, vanwege de uitbreiding van de naastgelegen Willibrordusschool, verplaatst naar het Havenpark. Daar kreeg het een prominente en dfenitieve plaats tegenover Basters vroegere woning.

 

foto boven: Zierikzee-Monumentenstad.nl

foto onder: Collectie Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Zierikzee, nr. ZG 0832

(bewerkte tekst: Huib Uil, archivaris gemeente Schouwen-Duiveland)

 

MEER INFORMATIE: