O kijk hier (raamexpo)

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 09/11/2018
Hele dag

Locatie
Havenplein

Categorieën


In de maand van de Geschiedenis, thema: 100 jaar Wapenstilstand besteedt ‘O kijk, hier’ van stichting Vlam aandacht aan dit thema met een tweetal raamexpositie’s: ‘O  kijk die foto’s van WO-l hier’ & ‘O kijk, oude luchtfoto’s van Zierikzee’.
Een uitgebreide route met raamexpo’s in Zierikzee en een deel door meerdere kernen op het eiland.
De raamexpositie is bij dag en avond (24/7) vrij te bekijken.

 

Nederland was tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar had er zeker wel mee te maken. Enerzijds ging het leven gewoon door, anderzijds werden hier, net zoals in vele zuidelijke plaatsen, vele Belgische vluchtelingen opgenomen, lagen mannen vier jaar lang her en der in Nederland ‘paraat’, dus mensen van het eiland elders en mensen van elders hier, wat bepaald impact had en er waren slachtoffers door verdwaalde bommen en mijnen.

Maar ook zijn er allerlei foto`s van een vrolijk volksfeest in het centrum van Zierikzee en van toneeloptredens georganiseerd om fondsen te werven om steun te geven.

In Zierikzee loopt een route langs 7 series foto’s, steeds bij hun locatie, die zo een bijzonder inkijkje geven. Op de website www.okijkhier.nl is extra informatie te vinden ter ondersteuning aan deze expo, zoals een linkje naar het verslag van de lokale arts Van de Hoeven dat ook een hele mooi inkijkje geeft. De expo is vrij om te bekijken, donaties als voor een kijkkaartje, zijn wel welkom t.b.v. meer expo’s (zie voornoemde website en panelen).