Händel-cantatedienst

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 04/02/2018
16:30

Locatie
Gasthuiskerk

Categorieën


Vocaal Ensemble Luscinia een Händel-cantatedienst in de Gasthuiskerk. In deze bijzondere dienst, dstaat het Anthem HWV 252 “My song shall be alway” van Georg Friedrich Händel (1685-1759) centraal, waarvan de tekst is ontleend aan Psalm 89 uit het Anglicaanse Book of Common Prayer. Händel componeerde dit werk, in een reeks van 11 zogenaamde Chandos Anthems, in de periode 1717-1719 toen hij als huiscomponist in dienst was bij de graaf van Chandos. Deze composities, geschreven voor een kleine bezetting van zangers en instrumentalisten, worden beschouwd als Anglicaanse cantates. In deze vroege werken van Händel laat hij zijn bijzondere talent zien om met eenvoudige middelen grootse effecten te bereiken. Bovendien vormden ze de opmaat naar zijn latere grote oratoria, waarvan de Messiah uit 1741 als hoogtepunt wordt beschouwd.

Naast deze cantate voert Luscinia tevens Psalm 122, “I was glad” van Charles Hubert Parry (1848-1918) uit. Een imponerend koorwerk dat 65 jaar geleden ook werd uitgevoerd tijdens de kroning van koningin Elisabeth II in Westminster Abbey.

Het wordt opnieuw een vesperdienst met veel vocale en instrumentale muziek, met medewerking van solisten en het begeleidingsensemble van Luscinia Consort. De algehele muzikale leiding is in handen van Wim Boer. De voorganger in deze bijzondere viering is ds. C.L. de Rooij.

Zingen raakt de kern van het menselijk bestaan. Wie aandachtig luistert naar koormuziek, staat een moment stil in de drukte van alledag. Luscinia Consort wil die ervaring delen, ook in de toekomst. Daarom streeft dit vocaal ensemble voor de beste kwaliteit. Gretig en ambitieus neemt zij de bezoekers van de cantatediensten mee in de wereld van de mooiste koormuziek.

De cantatevespers zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Maar om de hoge kosten verbonden aan deze diensten te bestrijden verzoeken wij de bezoekers om een vrije gift tijdens de collecte bij de uitgang. Veel van onze bezoekers steunen ons initiatief met een gift van ca. € 5 na afloop van de vespers. Alleen daardoor zijn wij in staat om door te gaan met het in 2004 gestarte initiatief van cantate- en motetdiensten.