Aanwinsten 2017 (tentoonstelling)

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 28/03/2018
11:00 - 17:00

Locatie
Stadhuismuseum

Categorieën


De nieuwe tentoonstelling Aanwinsten 2017 in het Stadhuismuseum in Zierikzee toont een selectie uit de aanwinsten van het afgelopen jaar van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland en van het Stadhuismuseum. Eerdere tentoonstellingen over aanwinsten waren een groot succes. Daarom heeft het Stadhuismuseum Zierikzee ook dit jaar weer samen met het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland een selectie gemaakt van de meeste bijzondere aanwinsten. Er worden schilderijen, etsen en foto’s getoond. Maar ook zilver, een scheepsmodel en geneeskundige instrumenten. De tentoonstelling is te zien van 17 maart tot en met 17 juni 2018. Bij de tentoonstelling wordt een boekje uitgegeven met daarin korte verhalen en/of anekdotes over de getoonde objecten.

De expositie neemt bezoekers mee op een reis door de tijd. Prehistorische fossielen uit de Oosterschelde, een bijzonder zeventiende-eeuws rouwbord van de Zierikzeese regent Marinus Stavenisse, een achttiende-eeuwse kaart van Schouwen-Duiveland en moderne grafische kunst van Saskia Eggink-du Burck, er is van alles te bewonderen.

Belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Schouwen-Duiveland worden belicht, zoals de nachtelijke tocht van de Spanjaarden door het Zijpe in 1575, maar ook ingrijpende periodes zoals de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De objecten voeren de bezoeker mee langs Zierikzeese monumenten, naar oude boerderijen in Dreischor en Ouwerkerk en zelfs naar de Openbare Lagere School in Haamstede.

Het rouwbord van Marinus Stavenisse (1601-1663), een 17de-eeuwse Zierikzeese regent, hing jarenlang in de Sint Lievensmonsterkerk in Zierikzee. Op het zwarte eikenhouten bord prijkt het wapenschild van Stavenisse met eromheen een gouden keten met Sint Jacobsschelpen. Dit verwijst naar Stavenisse’s benoeming tot ridder in de Orde van de Heilige Michaël door de Franse koning Lodewijk XIV, waar hij vast erg trots op was.

Het ontwerp voor een affiche voor waterpolovereniging Het Stelletje in Zierikzee is gemaakt door de bekende Belgische kunstenaar Alfons Blomme (1889-1979). Hij vluchtte in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland, en verbleef regelmatig in Zeeland. Op de achtergrond prijkt het stadssilhouet van Zierikzee, door Blomme beschreven als een oud, romantisch stadje. Op de voorgrond zien we waterpoloërs en zwemmers in de golven.

 

(Zondags geopend vanaf 13.00 uur)

 

Meer informatie: www.stadhuismuseum.nl/13570-2/