‘Eb en Vloed’

En en Vloed achterzijde foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

Aan de voet van de Sint Lievensmonstertoren staat op het gazon een prachtig roestvrijstalen kunstwerk wat de naam ‘Eb en Vloed’ meekreeg. De kunstenaar is Petrus Alphonsius Maria (Piet) Slegers, geboren in Mierlo op 13 juli 1923 en overleden in Velp op 18 juni 2016. Hij was een Nederlands beeldhouwer en omgevingskunstenaar.

Zijn kunstwerk is een cadeau aan de gemeente Schouwen-Duiveland  van de Koninklijke Zeelandia Groep uit Zierikzee in verband met het 100-jarig bestaan van dit bedrijf en werd in 2002 door toenmalig burgemeester van de gemeente, dhr.  J.J.P.M. Asselbergs, onthuld.

Eb en Vloed foto Zierikzee-Monumentenstad.nl
 

PIET SLEGERS

Piet Slegers deed zijn opleiding aan de kunstacademie van Arnhem en was sinds 1947 gevestigd als vrij kunstenaar. Slegers maakte vooral werken voor de openbare ruimte en is bekend geworden als land art- en omgevingskunstenaar. Zijn meest bekende werk is het vijf hectare grote project Aardzee uit 1982, dicht bij Zeewolde in de provincie Flevoland. Hij woonde en werkte in het Gelderse Velp. Daar overleed hij uiteindelijk ook op bijna 93-jarige leeftijd.

In 1979 presenteerde Slegers tijdens de expositie Nederlandse beeldhouwkunst bij de Nederlandse ambassade in de toenmalige Duitse hoofdstad Bonn zijn Landschaps-Zonneproject. Het kunstwerk werd nog datzelfde jaar opgesteld in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Aankoop van het object volgde, bijna 10 jaar later, in 1988. In 2005 werd aan het museum nog een tweede, veel ouder, werk van Slegers overgedragen door het Instituut Collectie Nederland: Everzwijn. Dit is een vroeg, expressief realistisch werk uit 1958.

 

Zie ook: – Sint Lievensmonstertoren