Dossier: Stadsjuwelenroute

Stadsjuwelenroute bord foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

INLEIDING:

Vanaf zomer 2015 heeft de gemeente Schouwen-Duiveland bij de parkeerplaatsen Hoofdpoortstraat, Hatfieldpark, Scheldestraat, busstation en Zuidhavenpoort speciale informatieborden geplaatst, die rechtstreeks de weg wijzen naar de ‘zeven kroonjuwelen’ die de skyline van de stad vormen.

Vanaf mei 2016 zijn 20 stenen medaillons en 400 zilverkleurige medaillons in de vorm van een Zeeuwse knop in de bestrating  toegevoegd en is de bijbehorende website www.visitzierikzee.com iis n gebruik genomen.

Burgemeester & Wethouders hebben destijds voor deze routebewegwijzering €152.500,- uitgetrokken. De route is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en de VVV.

 

AANLOOP:

Toen er in de media berichten over deze nieuwe route verschenen, ontstond er onder de bevolking van Zierikzee ergernis en irritatie over noodzaak en de hoge kosten ervan. Zierikzee-Monumentenstad wilde haar volgers hierover informeren. Herhaaldelijk heeft stichting Zierikzee-Monumentenstad zowel de gemeente Schouwen-Duiveland als later ook de VVV om informatie over het plan gevraagd en aangeboden daarin eventueel te willen samenwerken. Zierikzee-Monumentenstad heeft namelijk op haar website monumenten afzonderlijk en uitgebreid beschreven en zou daarbij (bijvoorbeeld met een link) een mooie aanvulling op de route kunnen zijn. Helaas is daar van beiden nooit reactie op gekomen.

 

DE ROUTE:

Door middel van speciale informatieborden, tegels en medaillons wordt de toerist uitgenodigd een (zelf)gekozen route langs onze monumenten te volgen. Een zeer origineel idee, maar misschien iets te omslachtig voor een willekeurige bezoeker om vooraf, via de bijbehorende website, de route te bepalen.

 

Nu deze stadsjuwelenroute bijna een jaar ‘on-line’ is, is het misschien tijd om voor het komend toeristenseizoen deze route eens tegen het licht te houden. De voorbereiding van de route mag onzorgvuldig genoemd worden en aan het onderhoud mag iets meer zorg besteed worden.

 
Stadsjuwelenroute P bord

VERKEERDE NAAM INFORMATIEBORD

Zo startte de route met een informatiebord bij parkeerplaats Scheldestraat onder de naam: P-Westbrug.

Er ontstond grote verwarring over deze nieuwe naam van de parkeerplaats, met name bij hulpdiensten. Uiteindelijk werd de naam op het bord aangepast van P-Westbrug naar P-Scheldestraat.

 
Stadsjuwelenroute Nobelstraat foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

GEBROKEN TEGEL KORTE NOBELSTRAAT

Binnen enkele uren na plaatsing van de grote tegel op de kruising Korte Nobelstraat/Watermolen/Sint Anthoniesdag bleek de tegel door zwaar verkeer doormidden gescheurd te zijn. De tegel is verwijderd en het gat werd opgevuld met asfalt. De tegel is daarna nooit vervangen.

 
Stadsjuwelenroute Zuidwellebrug foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

TEGEL OP VERKEERDE PLAATS ZUIDWELLEBRUG

Na plaatsing van de grote tegel aan de binnenzijde van de Zuidwellebrug, bleek deze kennelijk aan de verkeerde zijde van de brug te liggen. De gemeente heeft de tegel verplaatst naar de buitenzijde van de brug. Het gat wat in de klinkers was geslepen werd ook hier opgevuld met asfalt.

 
Stadsjuwelenroute medaillon krassen foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

MEDAILLONS BESCHADIGD

In het voorjaar van 2016 heeft de gemeente de trottoirs schoongeveegd met een staalborstel en daarbij de zilveren medaillons met krassen beschadigd.

 
Stadsjuwelenroute medaillon foto Zieriukzee-Monumentenstad.nl

MEDAILLONS ONTBREKEN

Na een jaar zijn veel medaillons afgebroken of in zijn geheel verwijderd. Hierdoor is de route incompleet en ziet er erg onverzorgd uit.

 
Stadsjuwelenroute Monumentenbordje Nobelpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

INFORMATIEBORDjJES OP MONUMENTEN

Tegelijkertijd met de aanleg van de routebewegwijzering zijn ook de informatiebordjes aan de gevel van monumenten vervangen. Soms ook zonder medeweten van de eigenaar van het pand. De rechthoekige ANWB informatiebordjes voorzien van duidelijk leesbare tekst werden vervangen door ronde bordjes die een meer moderne uitstraling geven. In eeste instantie werden de oude verwijderd en de nieuwe bevestigd zonder de onstane schroefgaten op te vullen of de verf bij te werken.  Nadat Zierikzee-Monumentenstad de gemeente via sociale media hierop gewezen heeft,  is dit alsnog aangepast.

Doordat de nieuwe bordjes op dezelfde plaats aan de gevel zijn bevestigd, maar de tekst op het bordje in een kleiner lettertype is weergegeven, is de tekst voor kleine mensen en invaliden nagenoeg niet leesbaar.  Ook hier heeft Zierikzee-Monumentenstad de gemeente via sociale media op geattendeerd, maar helaas heeff de gemeente hierop nooit actie ondernomen.

 
Stadsjuwelenroute Slingerbos foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

INFORMATIEPAALTJES

De wandelroute rond de stad over de stadswal heeft de naam ‘Slingerbos’ gekregen. De naamgeving wekt enige verwarring omdat de route uit twee delen bestaat: Slingerbos en Wandeling. De naam ‘Stadswal’ was misschien een betere toepassing geweest.

 

 
Stadsjuwelenroute website

WEBSITE

De bijbehorende website www.visitzierikzee.com is te weinig onder de aandacht gebracht. Bij sommige monumenten staat een incorrecte of onvolledige tekst. De website die informatie over Zierikzee suggereert, is gevuld met:

  – Fietsroutes over Schouwen-Duiveland.

  – Wandelroutes over Schouwen-Duiveland

  – Restaurants (ook van buiten Zierikzee)

  – Attracties (ook van buiten zierikzee)

  – De ontdek Zierikzee-pagina is nog steeds leeg.

 

 

 

ONKRUID BIJ INFORMATIEBORD

Door een verbod op het gebruik van chemische middelen bij het bestrijden van onkruid op verharding (zoals trottoirs en bestratingen) is de gemeente overgegaan op een meer duurzame wijze van onkruidbestrijding.

Helaas leidt dit tot veel onkruid bij de informatieborden.

 

ACTIE:

 

26-04-2017: Zierikzee-Monumentenstad.nl stuurt de gemeente Schouwen-Duiveland een e-mail waarin wij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland via een link naar deze pagina op het onderhoud van de Stadsjuwelenroute wijzen; hierop geen reactie van de gemeente ontvangen.

 

04-05-2017: De PZC publiceert, zonder hoor en wederhoor, het artikel ‘Gebrekkig onderhoud aan toeristische route Zierikzee’.  Correspondent Ton van den Nouweland refereert daarin aan een door Zierikzee-Monumentenstad geschreven ‘brief’ dat het onderhoud aan de twee jarige stadsjuwelenroute te kort schiet. In dit artikel reageert wethouder Jacqueline van Burg: “We hebben zelf ook gemerkt dat onderhoud nodig is. Die kapotte tegels worden vervangen en dat geldt ook voor de verdwenen Zeeuws knoppen.”.

 

09-06-2017: Zierikzee-Monumentenstad.nl stuurt de gemeente Schouwen-Duiveland een e-mail waarin wij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland vragen om onze e-mail van 26-04-2017 te beantwoorden. Wij hebben tot op heden nog geen reactie mogen ontvangen en wij zien ook geen verandering in de situatie.

 

10-06-2017: In tweet-contact geeft SGP Schouwen-Duiveland aan dat ze het vreemd vindt dat Zierikzee-Monumentenstad nog steeds geen antwoord heeft ontvangen en stuurt Wethouder Cees van den Bos een e-mail met de vraag wat het beste is om te doen zodat er wel een reactie komt op de door Zierikzee-Monumentenstad geschreven brief.

In antwoord op deze e-mail bericht Van den Bos dat hij dit bij secretaris Marieke van den Heuvel wil neerleggen.

 

28-06-2017: In tweet-contact vraagt SGP Schouwen-Duiveland of er al een reactie is geweest vanuit de gemeente, Aangezien dit niet geval is geeft ze aan dit nog eens ne te vragen.

 

artikel geplaatst op: 23-04-2017

laatst gewijzigd op: 28-06-2017