Een boekje vol wijsheden dat voor iedereen betekenis heeft

Wieze woorden is niet speciaal ervoor geschreven, maar wel zo gepland dat dit boekje met spreuken en gezegdes tijdens de Week van het Zeeuwse Boek in de Zeeuwse boekhandel verschijnt. Krijn van der Jagt uit Renesse en Jan Kouwen uit Zierikzee stelden het samen. ‘Een dwaes die a vee zwiegt, liekent wies, a is ’t mà om a t’n z’n mond ouwt. (uit ‘spreuken’ hoofdstuk 17:28)

Op het eerste gezicht lijkt Wieze Woorden gemaakt voor kinderen, met zijn vrolijke heldere kleuren en door Jopie Minnaard gemaakte illustraties. Maar wie zich erin verdiept, ontdekt een boekje vol wijsheden dat voor iedereen betekenis heeft. ‘In dit boekje komt het beste uit drie samen. Het beste uit het Nederlands, het beste uit het Zeeuws en het beste uit de illustraties,’ vertelt Jan. In Wieze Woorden zijn verschillende teksten opgenomen uit de Bijbel, de Koran en wijsheden van Boeddha en de Joodse cultuur. Zowel de Nederlandse als de Zeeuwse versie zijn naast elkaar in het boekje opgenomen. Daarbij een toelichting over de afkomst van de teksten. ‘Bij elke vorm van wijsheid is er een toelichting, zodat je er ook op die manier wat van kan leren. Met de context erbij is het natuurlijk nog leuker.’ Wat Jans eigen favoriete spreuk uit het boekje is? ‘De spreuk bovenaan dit verhaal en op pagina twaalf van het boekje staat, omdat deze wijsheid zegt dat je eerst goed moet nadenken voor je domme dingen doet; daar komt het op neer.’ Volgens Jan is dit een spreuk die heel mooi letterlijk in het Zeeuws te verbeelden is. ‘En bovendien is het een kort verhaal met een glimlach.’ Humor is door heel het boekje terug te vinden. En dat maakt het bij uitstek een mooi cadeauboekje voor de aankomende decembermaand. ‘Iedereen is vandaag de dag op zoek naar advies. Met dit boekje met wijsheden ‘uut de Biebel en uut aore ouwe boeken’ geef je echt iets leuks cadeau met de feestdagen.’ Door heel Zeeland is het verkrijgbaar. Van Boekhandel De Vries in Zierikzee, Het paard van Troje en De Koperen Tuin in Goes tot De Drvkkery in Middelburg. Het kost 9,95 en de opbrengst gaat naar stichting ’t Kerkje van Ellesdiek. De Week van het Zeeuwse Boek is van 25 oktober t/m 5 november. Freek de Jonge schreef het geschenk. (bron: Ons Eiland / foto: Iris Kouwen)

4 november 2017
zierikzee
nieuws 2017 november, Ons Eiland, boek, boekhandel de Vries, Iris Kouwen, Jan Kouwen, Jopie Minnaard, Krijn van der Jagt, Wieze Woorden, Zierikzee