Black Spots van Zierikzee

Er gaat heel veel goed in Zierikzee. De gemeente Schouwen-Duiveland is continue in gesprek met bewoners, ondernemers, verenigingen, instellingen en toeristen om zaken aan te kaarten, te veranderen en/of te verbeteren.

Toch blijft er voor Zierikzee altijd nog iets te wensen over; een verlanglijstje. Wij hebben dit verlanglijstje ‘Black Spots’ van Zierikzee genoemd.

Soms zijn het kleine dingetjes die snel aangepakt of verholpen kunnen worden, andere zaken hebben een wat langere adem nodig en die hebben we weggezet in ‘dossiers’ in onze sub-rubrieken.

Hieronder onze lijst:

 

 

Onderhoud borden

Binnen de bebouwde kom van Zierikzee zijn veel verkeersmaatregelen genomen. Verkeersborden, verwijzingsborden, onderborden, schrikhekken, gele strepen ed. Sommige daarvan zijn beplakt, verbleekt, besmeurd, afgebroken, verzakt, staan scheef of hebben een groene aanslag en gele strepen zijn nagenoeg verdwenen. Hierdoor ziet het straatbeeld er op sommige plekken erg onverzorgd uit en geeft hierdoor geen visitekaartje af.

 

18-10-2017: Zierikzee-Monumentenstad heeft bovenstaande via de Servicelijn onder de aandacht gebracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

18-10-2017: E-mail ontvangen van Bea Sadhoeram van de gemeente Schouwen-Duiveland met de vraag:

“Wilt u s.v.p. de exacte locatie / straatnaam van de betreffende verkeersborden en schrikhekken door geven?”

 

18-10-2017: E-mail gestuurd aan Bea Sadhoeram van de gemeente Schouwen-Duiveland met het antwoord:

“Wij hebben een willekeurig rondje door de binnenstad gemaakt en troffen de mankementen onder andere aan op de Grachtweg, Nieuwe Koolweg (rotonde), Nobelpoort, Schuurbeque Boeijestraat, Wandeling, Jannewekken, Laan van Saint Hilaire, Havenpark, Hem, Watermolen, Zevengetijstraat, Minderbroederstraat, Beddeweeg, Meelstraat, Kinderstraat, Kerkhof, Ravestraat, parkeerplaats Hoofdpoortstraat, Manhuisstraat, Dam, Bagijnestraat, Schuithaven.

Eigenlijk komt het er op neer dat de hele binnenstad  eens bekeken en opgefrist moet worden. Uiteraard spreken de foto’s op onze website voor zich. We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd”

 

artikel geplaatst op 18-10-2017
laatst gewijzigd op 18-10-2017

 

Bestrating – Mankementen

Over het algemeen is de bestrating in de Zierikzeese kern op orde. De gemeente Schouwen-Duiveland is druk doende met herbestratingswerkzaamheden. Soms zijn er door onvoorziene omstandigheden mankementen in de bestrating, zoals ontbrekende klinkers, omvergereden paaltjes of omhoog komende boomwortels. (gemeentelijk zaaknummer: 26176)

 

18-10-2017: Zierikzee-Monumentenstad heeft via de Servicelijn onder de aandacht gebracht van de gemeente Schouwen-Duiveland:

– omvergereden paaltje Schuithaven

– ontbrekende klinkers Hogemolenstraat

– door wortels omhoog komende klinkers Hofferplein

 

27-10-2017: Het paaltje aan de Schuithaven is rechtgezet; de ontbrekende klinkers aan de Hogemolenstraat zijn vervangen en de klinkers in de stoep van het Hofferplein zijn teruggelegd. Helaas ontbreekt nog 1 klinker en de bestrating enkele meters verderop, waarvan de klinkers ook door omhoog komende wortels uit de bestrating steken, is (nog) niet hersteld.

 

14-11-2017: E-mail gestuurd aan de servicelijn:

‘Het paaltje aan de Schuithaven en de ontbrekende klinker in de Hogemolenstraat zijn keurig hersteld.
Ook de klinkers in het troittoir van het Hofferplein zijn teruggeplaatst. Op deze plaats ontbreekt nog 1 klinker en op een afstand van ongeveer een meter of anderhalf verder in de richting van de Zevengetijstraat (tussen de geparkeerde auto en de inmiddels weggehaalde bloembak) steken nog steeds, over nagenoeg de gehele breedte, klinkers omhoog door omhoog komende wortels.
Wellicht kunt u ook dit herstellen.’

 

artikel geplaatst op 18-10-2017
laatst gewijzigd op 14-11-2017

 

Wateroverlast

Wateroverlast Korte Nobelstraat foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

Wateroverlast voor voetgangers aan de evenkant van de Korte Nobelstraat. Deze route wordt veelvuldig gebruikt door voetgangers van en naar het bustation aan de Grachtweg. Om de plassen te ontwijken loopt men nu midden op straat wat gevaarlijke situaties met zich meebrengt. Deze straat is een doorgaande weg voor voertuigen. Ditzelfde geldt ook aan weerszijden van de Sint Anthoniesdam.

Tevens loopt het water in de put op de hoek Korte Nobelstraat/Watermolen thv nr. 23 niet weg.

(gemeentelijk zaaknummer: 26175)

 

13-10-2017: Deze wateroverlast via de Servicelijn onder de aandacht gebracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

16-10-2017: E-mail ontvangen waarin Jan Dalebout aan zijn collega’s de opdracht geeft:

“Zou je de melding willen onderzoeken en binnen twee werkdagen contact op willen nemen met de klant over de afhandeling van de zaak.”

 

artikel geplaatst op 11-10-2017
laatst gewijzigd op 16-10-2017

 

Verzakking wegdek

Afvalbak Lange Nobelstraat foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

De bestrating rondom de ondergrondse afvalbak aan de Lange Nobelstraat op de hoek met het Jannewekken verzakt. Hierdoor is een voor fietsen, die vanuit de Lange Nobelstraat het Jannewekken in willen slaan, gevaarlijk obstakel ontstaan.

(nog geen gemeentelijk zaaknummer ontvangen)

 

13-10-2017: Deze wegverzakking via de Servicelijn onder de aandacht gebracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

19-10-2017: E-mail ontvangen van Remco Visser van de gemeente Schouwen-Duiveland:

“Naar aanleiding van uw vraag, over de verzakking bij de ondergrondse afvalcontainer hoek Jannewekken- Lange Nobelstraat, wordt dit opgepakt door onze aannemer van der Cingel.”

 

artikel geplaatst op 11-10-2017
laatst gewijzigd op 19-10-2017

 

Abri

Abri Sas foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

Jaren geleden is één van de twee abri’s aan ’t Sas vernield en door de gemeente van de fundering verwijderd. Helaas is daar geen andere voor teruggeplaatst. Reizigers van het openbaar vervoer staan daar al jaren in weer en wind en voelen zich letterlijk in de kou staan.

(gemeentelijk zaaknummer: 26187)

 

13-10-2017: Deze (verwijderde) abri onder de aandacht gebracht van de Servicelijn van de gemeente Schouwen-Duiveland en gevraagd om deze terug te plaatsen.

 

13-10-2017: Antwoord ontvangen van dhr. Peter Verstraeten, uitvoerder bij het Uitvoeringsbedrijf van de gemeente Schouwen-Duiveland:

“De Abri op het busstation ’t Sas is niet van de gemeente maar van Connexxion. Waarom deze is weggehaald is niet bekend en ook niet aangegeven. Wilt u meer informatie waarom deze is weggehaald verzoek ik u contact op te nemen met Connexxion.”

 

13-10-2017: Vraag/klacht via vragen/klachterformulier neergelegd bij Connexxion:

“Beste Connexxion,

Jaren geleden is één van de twee abri’s aan het Sas te Zierikzee vernield en door de gemeente van de fundering verwijderd. Helaas is daar geen andere voor teruggeplaatst. Reizigers van het openbaar vervoer staan daar al jaren in weer en wind en voelen zich leterlijk in de kou staan.
Wilt u zo vriendelijk zijn op deze locatie de abri terug te plaatsen?

Voor meer informatie en foto: www.Zierikzee-Monumentenstad.nl/black-spots”

 

16-10-2017: Antwoord ontvangen van Eleonora Bakker, Connexxion OV Klantenservice:
“Bedankt voor het invullen van ons Klachtenformulier. Wij stellen het op prijs dat u de moeite heeft genomen om uw klacht kenbaar te maken want het helpt ons om onze dienstverlening te blijven verbeteren. Connexxion is verantwoordelijk voor de informatievoorziening op de haltes. De gemeente is echter verantwoordelijk voor alles wat in de openbare ruimte en halte wordt geplaatst en schakelt een extern bedrijf in voor het onderhoud hiervan. Voor meldingen/suggesties hierover kunt u melden bij uw gemeente, voor de informatievoorziening bij Connexxion.”

 

16-10-2017: Het antwoord teruggekoppeld aan dhr. Peter Verstraeten, uitvoerder bij het Uitvoeringsbedrijf en opnieuw de vraag mbt de abri teruggelegd bij de gemeente.

 

16-10-2017: Antwoord ontvangen van dhr. Peter Verstraeten, uitvoerder bij het Uitvoeringsbedrijf van de gemeente Schouwen-Duiveland:

“Ik heb navraag gedaan bij mijn collega`s van IB over de Abri. De Abri die er stond is destijds geplaatst door Connexxion voor de Interliner die toen reed. ( al vele jaren weg ) Nadat de interliner niet meer reed en de Abri er verwaarloost bij kwam te staan is die ten prooi gevallen aan vandalisme. Daarna is de Abri weggehaald.

De ondergrond van ’t Sas is van de gemeente maar het busstation met de bankjes is van Connexxion. Ik vind het erg jammer dat Connexxion u weer terugstuurt naar de gemeente. Omdat de Abri die er destijds stond van Connexxion was. De gemeente gaat op ’t Sas geen Abri plaatsen.

Mocht u toch hier nog vragen over hebben dan verwijs ik u naar mijn collega Peter de Winter die hier overgaat.’

 

16-10-2017: De e-mail met de vraag doorgestuurd aan Peter de Winter van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

 

artikel geplaatst op 13-10-2017

laatst gewijzigd op 16-10-2017

 

Lantaarnpaal Scheepstimmerdijk

Lantaarnpaal Scheepstimmerdijk

Voor de derde maal in een aantal jaren is de Scheepstimmerdijk op de schop gegaan. Eerder voor de riolering en oktober 2017 voor een herbestrating. Op de kruising met de Calandweg staat al jarenlang een in ongebruik geraakte lantaarnpaal. Erg verroest en zonder lichtarmatuur en het lijkt erop alsof er keurig langs wordt bestraat.

(gemeentelijk zaaknummer 26181)

 

13-10-2017: Lichtmast onder de aandacht gebracht van de Servicelijn van de gemeente Schouwen-Duiveland en gevraagd om deze weg te halen of te repareren.

artikel geplaatst op 11-10-2017

laatst gewijzigd op 19-10-2017

 

Containers op winkelboulevard

Containers Grevelingenstraat Zierikzee-Monumentenstad.nl

De winkelboulevard in Zierikzee. Een gebied waar onder andere zaken als Praxis, Walhout Wonen, Bolle Dier & Tuin, Intersport, Leen Bakker, Aldi etc. gevestigd zijn. Een ruim gebied met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Ondernemers in dit gebied zijn erg enthousiast en zetten zich in om het winkelen voor hun klanten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ze zorgen voor een leuke aankleding en organiseren vele evenementen, het hele jaar door.

 

Bij de inrichting van dit gebied heeft de gemeente Schouwen-Duiveland, prominent in het midden van dat gebied, een milieustraat gesitueerd. Containers voor glas, kleding, plastic, papier etc. Een goed initiatief om afval gescheiden te laten aanbieden en in te nemen en inmiddels voor veel inwoners uit de wijk Poortambacht en ook binnenstad een bekende en onmisbare plek. 

 

Winkeliers zijn in het verleden met de gemeente in gesprek geweest om de containers te verplaatsen naar de rand van dit winkelgebied of er juist ondergrondse containers te laten plaatsen, zodat ze minder opvallen.

Nog steeds is deze situatie ongewijzigd.

artikel geplaatst op 18-01-2014

laatst gewijzigd op 09-06-2017

 

Muur en oever van de Vaete

De Vaete 2014 Zierkzee-Monumentenstad.nl
Zierikzee telt nog twee oude drinkplaatsen voor vee, in Zeeland ookwel Vate genoemd. De Varreput aan de Balie en de Vaete (Zeeuws voor Vate) aan de voet van de Nobelpoort. De Vaete, die wat verscholen ligt tussen het groen is in het voorjaar het domein van de kikkers, padden, salamanders, libelles enz.
De Vaete was vrijwel volledig aan het zicht onttrokken door overmatig begroeiing. De put, een soort grote vijver, ligt bij de Nobelpoort binnen de stadswal. Aan twee kanten wordt het begrensd door tuinen en aan de zijde van het Slingerbos door een muur. De put wordt gevoed door hemelwater. De bodem is gemetseld en een overloop naar de stadsgracht zorgt ervoor dat de waterspiegel niet te hoog stijgt. 
Vroeger lag de Vaete tegen de stadswal aan, waarop de stadsmuur stond. Die wal is in de eerste helft van de negentiende eeuw afgegraven. De ligging van de put zegt waarschijnlijk iets over de bestemming. 
De put dateert waarschijnlijk al van voor 1660, want op een afbeelding van de getekende stadsplattegrond van Zierikzee van atelier Zacharias Roman uit 1660 staat de put al afgebeeld. Het was vroeger beslist nodig om binnen de poort een soort waterreservoir te hebben. Mochten de poorten gesloten worden voor langere tijd, in geval van een belegering bijvoorbeeld, dan was dit de plek waar water kon worden gehaald. 
Er tegenover staat ‘de Roskam’. Het pand waar in het verleden garage Goedbloed, dansschool Janvier en laatst de bioscoop Fizi in gehuisvesd waren, was vroeger een herberg, voorzien van een paardenstalling. Kwam er een koetsje binnen de stadspoort dan kon de eigenaar zich laven in de herberg en het paard zijn dorst lessen in de drinkput. 
   
In de twintigste eeuw werd de put nauwelijks gebruikt  om het vee te drenken. Er woonden voor de Watersnoodramp van 1953 vier boeren in de Nobelstraat, die allen koeien hielden. Hun weilanden bevonden zich  buiten de poort. ’s Morgens werd het vee daar naartoe gebracht en ’s avonds weer opgehaald. In de wei was er meestal wel een mogelijkheid voor het vee om te drinken. Van de Vaete werd nauwelijks gebruik gemaakt. 
Een andere functie van de put zou kunnen zijn geweest als watervoorraad in geval van brand. Vroeger was blussen een kwestie van emmers met water aan elkaar doorgeven. 
 
Op dit moment ziet de put er verwaarloosd uit. Klinkers van het talud naar het water liggen los en de muurtjes brokkelen af. De laatste jaren heeft er geen onderhoud meer plaatsgevonden. Na de Watersnoodramp is de put wel wat opgeknapt, maar daarna schijnt de gemeente Zierikzee en later gemeente Schouwen-Duiveland, de belangstelling ervoor te hebben verloren. 
 
Begin jaren tachtig van de vorige eeuw heeft het onderwerp restauratie van de Vaete nog wel de politieke agenda gehaald en werd er een geldbedrag op de begroting gezet, maar daar bleef het bij.

artikel geplaatst op 11-05-2013

laatst gewijzigd op 09-06-2017

 

Kunst op rotondes

Rotonde Zierikzee-Monumentenstad.nl

Er zijn een aantal rotondes in Zierikzee bijgekomen. Aan de Lange Blokweg zijn twee nieuwe rotondes aangelegd voor de nieuwe woonwijk Noorderpolder. Aan de Laan van Sint Hilaire zijn twee rotondes en aan de Grevelingenstraat één nieuwe rotonde aangelegd. De grote rotonde (Provinciale weg en Blokweg) is jaren geleden geheel vernieuwd.

Al hoewel Zierikzee een historische monumentenstad is, zou juist op deze plekken een mooie combinatie met moderne kunst gemaakt kunnen worden. Een unieke lokatie om hedendaagse kunst een knipoog te laten maken met historie (bijvoorbeeld naar de eens zo belangrijke meekrapteelt?).

 

06-11-2017: Tijdens de Raadsvergadering dient Alert! een amandement in om beeldbepalende bomen te plaatsen midden op geschikte rotondes zoals de rotonde N59 kruising Grachtweg alsmede de rotonde in de toegangsweg Business Park Julianastraat. Beeldbepalende bomen kunnen in de loop der jaren uitgroeien tot monumentale die als landmark uit het landschap oprijzen en een bijdrage leveren aan het dorps-/stadsschoon.

 

09-11-2017: Alert! dient mede namens LSD en CU een motie waarin ze het College van B en W verzoekt te onderzoeken en te realiseren waar mogelijk, het plaatsen van een beeldbepalende  boom in het midden van rotondes in de gemeente.

 
 

artikel geplaatst op 18-01-2014

laatst gewijzigd op 09-11-2017

 

Defecte led klinker

Klinker led verliching Jannewekken foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

Na de rioleringswerkzaamheden en herinrichting van het Jannewekken in juni/juli 2015 zijn in het wegdek led-klinkers geplaatst. Kort na de werkzaamheden is één van deze klinkers (thv lantaarnpaal 1251) gebroken waardoor de verlichting defect is geraakt.

(gemeentelijk zaaknummer: 26172)

 

13-10-2017: Deze defecte led-armatuur via de Servicelijn onder de aandacht gebracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

06-11-2017: De verlichting in de gebroken klinker functioneert weer. Zierikzee-Monumentenstad bedankt de gemeente Schouwen-Duiveland voor haar service.

 

12-11-2017: Geconstateerd dat de verlichting helaas weer defect is.

 

14-11-2017: De defecte verlichting wederom doorgemaild aan de gemeentelijke servicelijn.

 

artikel geplaatst op 11-10-2017
laatst gewijzigd op 14-11-2017

 

Concertzaal Mondragon

Concertzaal Mondragon Zierikzee-Monumentenstad.nl

Mondragon, eens hét culturele hart van Zierikzee. Het ziet er al jaren desolaat uit. De voorzijde van het pand, aan de oude Haven, is tegenwoordig weggestopt achter beschilderd doek om voorbijgangers te behoeden voor vallend stucwerk. De ingang van de Concertzaal is nog wel zichtbaar.

Medio 2017 is Mondragon met concertzaal (muv de voorzijde) afgebroken. Er zal een een eigentijds hotel met zalencomplex verschijnen.

artikel geplaatst op 15-05-2014

laatst gewijzigd op 09-06-2017

 

Bloemenperkjes wandeling

Bloemperkjes Wandeling Zierikzee-Monumentenstad.nl

Vroeger waren deze bloembakken voorzien van weelderig bloeiende bloemen, waar het heerlijk geurde en wat een plek was waar je graag met je kinderen de eendjes even ging voeren of waar je tussen de middag even je boterhammetje opat en keek naar een hengelaar die in de stadsgracht net een vis aan zijn haak sloeg. 

Tegenwoordig ziet deze plek aan de Wandeling/Slingerbos (stadswal) er heel anders uit. Fantasieloos zijn deze bakken gevuld met onderhoudsvrije, uit de kluitengewassen struiken/bossages of ingezaaid met gras. Muurtjes brokkelen af, diverse bankjes zijn door de gemeente Schouwen-Duiveland tot de grond toe afgezaagd en tegels liggen ongelijk.

 

Wat zou het leuk zijn om bijvoorbeeld verenigingen/ondernemers/kunstenaars/scholen uit te nodigen dit gebied voor een jaar in te richten, waardoor het ieder jaar een ander thema zou kunnen krijgen en waar het voor Zierikzeeënaar en toerist weer aangenaam is om de drukte van het centrum even te ontwijken. Uiteraard met ondersteuning van de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

Eind 2016/begin 2017 heeft de gemeente aangegeven herinrichingsplannen te maken voor dit gebied.

 

artikel geplaatst op 18-01-2014

laatst gewijzigd op 09-06-2017

 

Waterfontein Evides

Fontein Waterleiding Zierikzee-Monumentenstad.nl

De eens zo uitbundig spuitende waterfontein op de hoek van de Nieuwe Koolweg en de Zandweg geeft tegenwoordig een triest en verwaarloosde aanblik. Op 15 augustus 2011 heeft de stichting Zierikzee-Monumentenstad aan Waterbedrijf Evides de vraag gesteld, waarom de waterfontein bij het opjaagstation aan de Nieuwe Koolweg niet meer in werking is. 

Evides meldt ons op 24 augustus 2011 dat de fontein nooit meer in bedrijf zal worden gesteld ivm wateroverlast voor automobilsten en lekkage van de bak (hoge kosten). Dit item haalde toen de eilandelijke en regionale media.

In de fontein zijn wapenschildjes verwerkt van de 18 oud-gemeenten op Schouwen-Duiveland. Deze wapenschildjes zijn afkomstig van de, op 3 juni 1930 door het waterleidingbedrijf in gebruik gestelde, watertoren aan het slingerbos tegenover het huidige tankstation aan de Nieuwe Koolweg. Op 19 februari 1945 werd de toren door de Duitse bezetters opgeblazen.

In juni 2017 is het vroegere Evides aanjaagstation met de bijbehorende fontein verkocht.

 

artikel geplaatst op 15-08-2011

laatst gewijzigd op 09-06-2017

 

Informatieborden

Informatieborden foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl

Sinds jaar en dag maakt de gemeente Schouwen-Duiveland gebruik van deze informatieborden aan de rand van de stad. Een beetje oubollig, een beetje vies en een beetje amateuristisch zien ze er tegenwoordig uit.

De stichting Zierikzee-Monumentenstad heeft op 29 augustus 2012 via twitter de gemeente Schouwen-Duiveland gevraagd deze borden te vervangen in eigentijdse digitale informatieborden en aangeboden de informatievoorziening hiervan in beheer te nemen. Ook is dit door ons via sociale media aan enkele raadsleden voorgesteld. Helaas hebben wij hierop geen reactie mogen ontvangen.

Medio november 2015 zijn twee eigentijdse digitale informatieborden (Laan van St. Hilaire en Businesspark) ingebruik genomen. Op een later tijdstip, juni 2016, zou een derde informatiezuil geplaatst worden op het Havenpark/Havenplein. Tijdens voorbereidingsgesprekken is Zierikzee-Monumentenstad gevraagd  om de evenementen op de borden te plaatsten. Vanaf het moment van plaatsen wordt dit door ons verzorgd.

 

geplaatst op 29-08-2012

gewijzigd op 19-06-2017

 

Zwerfafval bij bankjes

Bankjes zwerfafval Wanedeling 2014 foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl

Begin 2010 heeft de gemeente Schouwen-Duiveland alle afvalbakken in het Slingerbos en Wandeling (stadswallen) in Zierikzee verwijderd. Uit het oogpunt van kostenbesparing, efficiency en zich beroepend op een rapport waaruit blijkt dat mensen die afval in een afvalbak deponeren, ook bereid zijn daarvoor enkele (tientallen) meters extra te lopen, werden enkel aan het begin en eind van deze voetpaden afvalbakken geplaatst.

Zierikzee-Monumentenstad heeft de gemeente hierop aangesproken en verzocht de afvalbakken bij de bankjes (productieplaats van afval) terug te plaatsen of anders iedere dag het zwerfafval te verwijderen rondom de bankjes en in bossages. Want het gevolg van de verwijdering van de afvalbakken was inmiddels duidelijk zichtbaar; een toename van zwerfafval.

De stichting Zierikzee-Monumentenstad die zich onder andere inzet voor een schoon Zierikzee, is van mening dat iedereen zijn steentje daaraan kan bijdragen. Of het nu de gemeente is, inwoners of toeristen zijn. Samen kunnen wij de stad schoonhouden en een prettige leefomgeving creeeren

Uiteraard is zwerfafval mentaliteitskwestie, maar iedereen kan wel eens iets oprapen en in een afvalbak doen of anderen erop aanspreken als zij iets achterlaten. Zierikzee-Monumentenstad laat middels foto’s en tekst op Twitter (ZierikzeeTweets) en Facebook (Zierikzee.Monumentenstad) zien dat zij daarin actief het voortouw wil nemen.

Na correspondentie, vele telefoontjes en uiteindelijk een gesprek ter plaatse met een opzichter Openbare Ruimte heeft de gemeente op 27 oktober 2011 het besluit genomen om één afvalbak terug te plaatsen bij de bankjes in het Slingerbos tussen het trapje bij de Driekoningenlaan en de Nobelpoort en de afvalbak bij de Nobelpoort te verplaatsen naar het trapje.

Al gauw bleek dat dit, zoals verwacht, een schot in de roos was. Het afval rondom deze bankjes wordt nu regelmatig in de afvalbak gedaan en het zwerfafval op die plek is geminimaliseerd.

Om dit ook gerealiseerd te krijgen bij andere bankjes in het Slingerbos en Wandeling was kennelijk nog net één stap te ver.

Op maandag 10 september 2012 verzocht de gemeente naar aanleiding van diverse twitterberichten van Zierikzee-Monumentenstad het bovenstaande probleem weer te melden bij de servicelijn van de gemeente.

Wederom hebben wij alles uitgelegd. De medewerker van de Servicelijn moest even wennen aan het idee dat Zierikzee-Monumentenstad bereid is om afval (van anderen) in een afvalbak te deponeren. (Als de gemeente daar natuurlijk een bak heeft geplaatst).

Alvorens eventueel actie te ondernemen wil de medewerker van de Servicelijn eerst overleggen en heeft toegezegd daar later bij Zierikzee-Monumentenstad op terug te komen.

We wachten het af. Wij willen de gemeente bijstaan in de strijd tegen het zwerfafval en kostenbesparing, maar we moeten het wel samen doen!

Ons doel is: “Een bak bij een bankje!”

Op 14 september 2012 heeft de stichting Zierikzee-Monumentenstad van de gemeente een reactie ontvangen:

“De gemeente heeft besloten om twee afvalbakken te verplaatsen.

Op het plateau in het Jannewekken staan 3 afvalbakken, waarvan er een wordt verplaatst naar de Wandeling 11

De andere afvalbak wordt ter hoogte van de Raveslootstraat 22 weggehaald en geplaatst langs het wandelpad achter de Regenboogstraat 39.

De rest van de afvalbakken worden niet verplaatst.

In het verleden is besloten om bij elke in en uitgang van dit wandelgebied een Boenderbak te plaatsen.

Dit is nog steeds het geval met als kanttekening dat er op sommige plaatsen een dusdanige tussenruimte is ontstaan zodat wij toch nog enkele bakken hebben geplaatst.

Er staan nu in totaal 19 afvalbakken verspreid in het Slingerbos.

Deze worden twee keer in de week geledigd en het zwerfvuil wat daar rond ligt opgeruimd.

Daarnaast gaan medewerkers van de gemeente regelmatig door Zierikzee om zwerfvuil te verwijderen.”

 

Wederom heeft de stichting Zierikzee-Monumentenstad de gemeente aangegeven:

1. dat er vanaf Noordhavenpoort tot aan Caubrug; voldoende bakken staan;

2. dat er kort voor plateau met tuintjes bij bankje een nieuwe afvalbak moet worden geplaatst;

3. dat er bij beukenhaag tussen twee bankjes een afvalbak geplaatst moet worden.(fundering zit er nog)

Alle andere afvalbakken staan tot aan de Nobelpoort op een juiste en zinvolle plek.

4. Verder kan vanaf de Nobelpoort de afvalbak in de struiken op de hoek Waterpoortstraat verplaatst worden naar de twee eerstvolgende bankjes;

5. de bak bij de Rode dorp kan worden verwijderd omdat die op een onlogische plek staat;

6. en bij de plek van de vroegere Watertoren staat een afvalbak op opzichtige en goede plek.

 

Daarna staan tot aan de Zuidwellestraat voldoende afvalbakken en op de juiste plek..

 

Noot: Wat de situatie is op de lokatie Regenboogstraat is de stichting onbekend.

 

Het gaat dus welgeteld om het plaatsen van 1 extra bak en het verplaatsen van 2 bakken naar een goede (productie) plek.

 

Dinsdag 25 september heeft de PZC een stuk geplaatst over bovenstaand relaas. Zierikzee-Monumentenstad heeft ontzettend veel positieve reacties hierover ontvangen. Duidelijk werd dat zwerfafval in Zierikzee een hot-item is.

Tot onze verbazing zagen we vrijdag 28 september 2012 dat de gemeente Schouwen-Duiveland plotseling uit het niets een afvalbak heeft geplaatst aan de Wandeling, op de splitsing van het voetpad en het rijverkeer. Helaas is dit een niet-zinvolle plek, want de afgelopen maanden is op die plaats door ons nauwelijks zwerfafval aangetroffen.

 

Na diverse twitterberichten heeft de gemeente Schouwen-Duiveland op 8 mei 2013 op eigen initiatief besloten de laatste ontbrekende afvalbak (bij de beukenhaag aan de Wandeling tussen twee bankjes) terug te plaatsen.

Hiermee is na ruim 3 jaar correspondentie (gesprekken/brieven/twitterberichten) tussen gemeente en stichting Zierikzee-Monumentenstad een einde gekomen aan de actie om de verwijderde afvalbakken op zinvolle plekken terug te plaatsen.

 

Wij bedanken de gemeente Schouwen-Duiveland dat zij uiteindelijk is teruggekomen op een eerdere beslissing.

 

artikel geplaatst op 31-01-2010

laatst gewijzigd op 09-06-2017

 

Dossiers

   * FIETSENSTALLING

   * HONDENBELEID

   * ONDERNEMERSVERENIGING

   * ONKRUIDBESTRIJDING

   * STADSJUWELENROUTE

   * VOETBALKOOI