HAVENPARK 13-15 (Rode kamer)

 

De kleine gevelsteen draagt het jaartal 1656 en de tekst: Non nobis sed posteris – Niet voor ons maar voor ons nageslacht. Waarschijnlijk slaat het jaartal op de eerste grote uitbreiding. Vóór die tijd stond er al een huis op dit perceel. Uit onderzoek is gebleken dat het rechterdeel het oudste is, namelijk uit halverwege de 16de eeuw. De ruim 450 jaar oude traptoren lag rond 1550 ter hoogte van de achtergevel. Zo’n honderd jaar later liet de rijke regent Rochus Mogge een flink achterhuis aan het pand bouwen. De traptoren bleef gehandhaafd maar kwam nu bijna halverwege het huis te liggen. De woning is tot het eind van de zeventiende eeuw in het bezit van de familie Mogge gebleven. Daarna kwam het in eigendom van Gerbrand de Jonge. Uit het testament van zijn dochter Leonora (1770) blijkt dat het huis rijk gedecoreerd was met behang,

bewerkte schoorstenen en spiegels. In de loop der jaren werd het huis aan de linkerzijde uitgebreid met zowel een achterhuis (nu keuken) als voorhuis (hal). De traptoren (links) kwam nu in een binnenplaatsje te liggen. Aan het eind van de achttiende eeuw kreeg het huis zijn huidige lijstgevel. De twee ramen rechts geven de breedte van het oorspronkelijke hoofdhuis aan. De voordeur kwam in het verlengde van de gang (met gebogen plafond: foto rechts) die tegen de oorspronkelijke buitenmuur is aangelegd. De ramen in de voormalige buitenmuur bleven gehandhaafd maar steken boven het dak van de nieuwe gang uit. Om de gang door te laten lopen  naar het achterhuis werd de onderkant van de traptoren gesloopt. De centrale trap leidt naar de eerste verdieping.

Op deze verdieping liggen de privé-vertrekken, die worden bewoond door Anja en Pieter van Traa met hun dochtertje: in het linker achterhuis de hoge kinderkamer met prachtige brede vloerdelen. In het rechter achterhuis de grote ouderlijke slaapkamer die bijna vier meter hoog is. Via de overloop kom je bij de woonkamer aan de straatzijde die aanzienlijk lager is dan het achterhuis. Hier zijn nog de zestiende eeuwse balken te vinden, herkenbaar aan het peerkraalsleutelstuk; een versierde ondersteuning van de balken. Boven de hal ligt de logeerkamer. Op op de zolder te komen, moet je de centrale strap volgen. Hier ligt ook nog een tussenverdieping met een badkamer. Enkele ramen van de lagere verdieping lijken uit de vloer

te komen. Voor de bed & breakfastkamers op de tweede verdieping van het woonhuis, neem je de traptoren. Uit oude luchtfoto´s blijkt dat de kap pas in de jaren zestig gescheiden is. Het voorhuis heeft aan de achterzijde een rechte gevel gekregen. Vanaf die gevel tot het voorstuk is de kap zestiende eeuws. Het voorstuk dateert uit de achttiende eeuw toen de lijstgevel werd geplaatst. De twee royale kamers liggen aan de straatzijde en de twee badkamers in het middendeel. Gasten die hier graag willen overnachten moeten wel goed ter been zijn, om deze kamers te bereiken zijn er veel trapjes. Maar je verblijft er dan wel prachtig.

 

Regelmatig organiseert het echtpaar Van Traa kleine culturele activiteiten in de Rode Kamer aan de achterzijde, die nog de originele, bewerkte open haard heeft en nieuw aangebracht, stoffen behang.

Tijdens de jaarlijkse Monumentendag is de benedenverdieping te bezichtigen.

 

 Voor nadere inlichtingen: 

Bed & Breakfast / de Rode Kamer, Havenpark 13-15 Zierikzee

rodekamer@monumentenweb.nl  of 

06 219 48 516