PAREL AAN DE OOSTERSCHELDE

Op het Kerkplein aan de oostzijde (voorzijde) van de Nieuwe Kerk ligt het beeld “Parel aan de Oosterschelde”. Dit beeld is gemaakt in 1994 in opdracht van de gemeente Zierikzee voor de toenmalige gemeente Zierikzee door Teja van Hoften uit Burgh-Haamstede. Het beeld illustreert de landkaart van het eiland Schouwen-Duiveland als een grote platte vorm (60 x 570 x 210 cm.) met een zilverwitte parel (diameter 60 cm.) op de plaats, waar Zierikzee op de kaart gesitueerd is.

De landkaart als een organische vorm, gevormd door zijn geschiedenis. Een strak, diepzwart, glanzend gepolijst vlak met matte afgekalfde randen zoals  ook de kust hier op sommige plaatsen telkens weer afgeslagen wordt. En in contrast daarmee de geometrische schoonheid van de perfecte bol.Het liggende land, dat als het ware een sokkel vormt voor de stad. De horizontaliteit van het landschap ten opzichte van de vertikaliteit van de architectuur is vooral hier bij de monumentale zuilen van de Nieuwe Kerk goed zichtbaar.

Het beeld is vervaardigt uit 7600 kilogram granitto-beton; het land- zwart gepolijst met matte ruw gehakte zijkanten, waarin ook schelpenlagen verwerkt zijn. De bol- melkwit met stukjes parelmoer

  Meer informatie: www.tejavanhoften.nl