HAVENPARK 33

Patriciërswoning.

In 1827 gebouw als woonhuis, compleet met binnenhof en koetshuis. Zowel het interieur als het exterieur bevatten

nog tal van elementen uit het neaoclassicisme, een combinatie van late Lodewijk XVI-stijl en Empire.

Ooit deed de zware, brede toegangsdeur dienst voor dames met hoepelrokken. De lange marmeren gang van ruim 24 meter met de pilasters en plafondstukken met ornamenten gaf toegang tot de voormalige patriciërswoning van jonkheer Jan Francois van Vrijberghe. Wie bij deze patriciër te gast was werd ontvangen in weelde en in stijl. Empire stijl wel te verstaan. Deze ornamentele stijl die tijdens het keizerrijk van Napoleon I in heel Europa mode werd, bleef tot circa 1830 in zwang en komt tot uitdrukking door toepassing van elementen uit de Egyptische en Romeinse bouwkunst. Het pand getuigt ervan met: lijstwerk in de voorgevel, marmeren haardpartijen met stucversieringen, houtnijwerk op en boven deuren, penantspiegels met vergulde lijsten, plafondornamenten, dubbele openslaande deuren met gebeeldhouwde randen en gebruik van motieven zoals griffioenen. Het is er allemaal nog en bevinden zich nu, na de restaurantie ervan door de huidige eigenaren Bas en Ine de Voogd, in prima staat.

“Noblesse oblige” zal jonkheer Van Vrijberghe hebben gedacht toen hij het pand in 1827 nieuw bouwde, op de plaats waar 3 kleinere huizen hebben gestaan. In één van die huizen woonde mr. Adrianus Hofferus (1589-1644), in zijn tijd een vermaard dichter. Van Vrijberghe investeerde maar liefst € 85.000,- voor de bouw ervan, een vermogen voor die tijd! Nu 170 jaar later hebben Bas en Ine het pand (nagenoeg) geheel teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Vanaf 1867 tot 1998 was het pand eigendom van de staat en in gebruik als rechtbank cq kantongerecht. Het pand werd weer als woonhuis geschikt gemaakt in een verbouwing die anderhalf jaar in beslag nam. Het huis heeft een kelder, een parterre, twee verdiepingen en een zolder.