Evenementen

Datum/Tijd Evenement

Zierikzee op twitter


Zuidhavenpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

Zierikzee, een bezoek waard

Van een kleine nederzetting aan de Ee in de 10e eeuw groeide het uit tot een belangrijke stad, waar handel, nijverheid en visserij bloeiden. Door groeiende welvaart en aanzien werd aan de burgerij van Zierikzee op 11 maart 1248 hernieuwd stadsrecht verleend door koning Willem II. Na de middeleeuwse bloeiperiode volgde rampspoed door branden, scheepsrampen, epidemiën en vloeden. De 17e eeuw kenmerkte zich door een nabloei van de handel en visserij. Vervolgens trad er in de loop van de 18e eeuw stagnatie op en daalde het aantal inwoners zeer drastisch.

De grote industriële ontwikkelingen gingen aan Zierikzee goeddeels voorbij. In tegenstelling tot andere steden bleven oude gebouwen bespaard. De rijkdom aan monumenten (569 stuks) wordt grotendeels gezien als een kostbaar bezit en is in de jaren 70 ontdekt door de toeristen. Tegenwoordig is Zierikzee, met omstreeks 11.150 inwoners, de bestuurlijke zetel van de nieuwe gemeente Schouwen-Duiveland en heeft daarin een centrumfunctie. In het historisch stadscentrum met vele winkeltjes en gezellige terrasjes is het voor zowel de toerist als inwoner goed toeven.

U bent van harte welkom!

Schorre Cor kanon

Uniek lees- en kleurboek

Schrijfster Dieuwke Parlevliet en illustrator Arie Roon hebben  een  uniek lees- en kleurboek gemaakt.

Schorre Cor, het kanon van Zierikzee  is  verkrijgbaar  bij het Stadhuismuseum, Boekhandel de Vries en het VVV Inspiratiepunt.

Leerzame en liefdevolle  verhalen met prachtige illustraties om in te kleuren voor jong en oud, om  cadeau te geven of te krijgen.

Kleurplaten zijn ook te downloaden van Vrienden van het Stadhuismuseum.nl

 

Dragraces

Dragrece 100% Bas

Het jaarlijks mosseltreffen bij ‘the Lost Ones’ met de geur van benzine en verbrand rubber.

(foto: 100% Bas)

Mastah D – Fatima

Mastah D Fatima

Het is alweer een tijd geleden dat Mastah D wat heeft uitgebracht. Onlangs bracht hij onverwachts het waargebeurde nummer ‘Fatima’ uit met de daarbij behorende lyricvideo.

(video: Youtube)

Demozah – Dichterbij

Demozah dichterbij affiche

Nieuw nummer van Zierikzeese rapper Demozah: Dichterbij

(foto: Demozah)

Ik ben Zierikzee logo
Citymap Zierikzee 2

Stadhuismuseum

Marinus Stavenisse foto Stadhuismuseum

MARINUS STAVENISSE

Marinus Stavenisse (1601-1663) was een Zierikzeese regent en heeft diverse bestuursfuncties bekleed. Vier objecten vormen samen een bijzonder ensemble dat het leven van een Zierikzeese regent uit de zeventiende eeuw illustreert.

In de zeventiende eeuw was het voor bestuurders niet ongebruikelijk een portret te laten schilderen. Dat deed de schilder Anthonie Palamedesz in 1660, tenminste het werk wordt aan hem toegeschreven. Om de statigheid nog meer te benadrukken werd het wapen van de familie Stavenisse in de rechterbovenhoek aangebracht. Het portret is onderdeel van een serie portretten van de Stavenisse familie, waarvan twee zich in het Rijksmuseum bevinden. In 2016 wist het Stadhuismuseum Zierikzee met steun van de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum dit geschilderd portret uit 1660 te verwerven.

In 1661, twee jaar voor zijn dood, wordt Marinus Stavenisse door Koning Lodewijk XIV van Frankrijk benoemd tot ridder in de Orde van de Heilige Michaël. Uit particulier, Frans bezit is deze gouden keten tijdelijk in bruikleen ontvangen. Deze eer valt ook beroemde zeelieden als Tromp en De Ruyter ten deel.

Waarom Stavenisse tot ridder werd benoemd is niet bekend. De Frans-Nederlandse betrekkingen werden hiermee versterkt, is de veronderstelling.

Het bijzondere eikenhouten bord heeft jarenlang in de Sint Lievenmonsterkerk in Zierikzee gehangen. Het is het rouwbord van Marinus Stavenisse. Het jaar van overlijden 1663 prijkt onderaan en rond het wapenschild van de familie is de gouden keten geschilderd, verwijzend naar de benoeming in de Orde van de Heilige Michaël. Het Stadhuismuseum heeft dit bord met de Stichting Vrienden, in 2017 kunnen verwerven.

Ten slotte is uit het Zeeuws Archief te Middelburg het adelsdiploma geleend, dat dezelfde Stavenisse in 1663 van eveneens de Franse koning heeft ontvangen.

Vanwege de twee bijzondere verwervingen – het portret en het rouwbord – ten behoeve van de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland verschijnt in de Kroniek van het land van de zeemeermin (Schouwen-Duiveland) 2018 een artikel waarin wordt ingegaan op de vraag wie Marinus Stavenisse is en hoe de ster van Marinus Stavenisse langzaam maar gestaag stijgt. Daarbij wordt in het bijzonder stilgestaan bij de door hem beklede functies en de hoge onderscheidingen die hem ten deel vielen.

Deze tentoonstelling van te zien t/m 11 november 2018.

 

Openingstijden stadhuismuseum:
www.stadhuismuseum.nl/bezoek-het-museum/bezoekersinformatie

Cameramuseum

Cameramuseum

Vertelt het verhaal over de historie en het ontstaan van de fotografie in al haar facetten tot nu toe, een ware ontdekkingstocht.

M.i.v. 1 augustus 2018 is het museum tijdelijk gesloten ivm de zoektocht naar een ander pand.

Burgerweeshuis

Bekijk hier eens de fraaie regentenkamer met plafondschilderingen uit 1680 en het goudleren behang dat vorig jaar volledig is gerestaureerd.

Museumhaven

Commerciewerf

Midden in het oude centrum stroomt het water van de Oosterschelde de Oude Haven in. Prachtige historische schepen met Stads- en Commerciewerf.

Zierikzee en de gemeente

GemeenteSchouwen-Duiveland logo lan en dun
Programma Zierikzee logo

Herinrichting Poortambacht 2

Toekomstige huisvesting Pontes Pieter Zeeman

Nieuwbouw in Zierikzee

Waterwijk
Waterwijk Hoofdpoort logo
Noorderpolder logo
Buzee logo
Burgemeester Gerard Rabelink
Marieke van den Heuvel
Jacqueline van Burg
Ankie Smit

Pieter Zeeman

Pontes Pieter Zeeman tekening

Mondragon

Mondragon ZM

Wijkraden

Stadsraad wijkraad 2017 2

BLAUWE BOLWERK

Bolwerk foto Zierikzee-Moniumentenstad.nl

Zierikzee op facebook

Scherm facebookpagina Zierikzee-Monumentenstad.nl
Zierikzee tijdens de ramp
Je bent Zierikzeenaar als
Zieriknieuws

Zierikzee in cartoon

Disney 2012
Copyright Disney 2012